Ontwrichtende filosofie, natuurkundige ontdekkingen die een heel nieuw licht werpen op het leven: universiteiten in islamitische en Arabische landen moesten er de afgelopen eeuwen weinig van hebben. Nu lijken ze langzaam uit hun intellectuele coma te ontwaken.
Slechts tweemaal ging de Nobelprijs naar een moslim. Beide winnaars verhuisden uiteindelijk naar een westers land. Ook veelzeggend: de 57 landen van de Organisatie van Islamitische Samenwerking besteden gemiddeld 0,81 procent van hun bruto binnenlands product aan onderzoek en ontwikkeling. In Amerika is dat 2,9 procent, in het technologisch ingestelde Israël maar liefst 4,4 procent.
Bidden: beter dan studeren
Voor de oorzaken van de achterstand moeten we eeuwen terug in de tijd. Velen gaan uit van religieuze pressie: islamitische gezaghebbers zijn steeds argwanender tegenover wetenschap komen te staan. Kennis zou minder waardevol zijn dan geestelijke oefening en het zoeken naar God.
'De campus van de Quaid-i-Azam-universiteit in Islamabad telt drie moskeeën', schrijft het tijdschrift. 'En waarschijnlijk komt er binnenkort een vierde bij. Maar een boekwinkel is nergens te bekennen.'
Kennis is aardig, maar het vlekkeloos reciteren van de Koran of exact het juiste antwoord geven op een theologisch-dogmatische vraag is beter. Bovendien zien ook sommige moslims, net als orthodoxe christenen, een onverzoenbare tegenstelling tussen wetenschap en geloof. Wie God als schepper en hoogste macht wil eren, kan maar beter niet op zoek gaan naar archeologische vondsten die doen vermoeden dat de mens niet is geschapen, maar voortkwam uit evolutie.
Lees hier verder. http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/ar ... coma.dhtml
Verandering is mogelijk denkt Het Britse weekblad The Economist .
Grijpen de landen terug naar de periode waarin wetenschap wél aanzien genoot, de tijd waarin de Arabische cultuur zelfs ver vooruitliep op Europa? Voor die conclusie lijkt het nog te vroeg. Maar ondenkbaar is het niet, en de huidige cijfers bewijzen dat verandering wel degelijk mogelijk is.
Aan de theologie hoeft het in ieder geval niet te liggen, merkt The Economist fijntjes op. De hadith (de opschrift gestelde 'uitspraken van Mohammed') spoort moslims aan om op zoek te gaan naar kennis - 'zelfs tot aan China'.
We merken weer dat de schrijver van het artikel in de econoom niets van Islam af weet. De reden van de achterstand is niet dat moslims niet op zoek mogen gaan naar kennis, maar dat wetenschappelijke onderzoeken niet kloppen met de inhoud van de Koran. Veel wetenschappelijke kennis is namelijk strijdig met de schrift. Ja, en dan ben je als moslim snel uitgestudeerd, want een goeie moslim kan en mag de 'wijsheid en waarheid " van de Koran niet ontkennen.