30.000 vrouwen in Nederland slachtoffer van besnijdenis

Bestaan gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw in de islam? Begon de emancipatie van de vrouw 1400 jaar geleden? Bevrijdt de islam de vrouw?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72244
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

30.000 vrouwen in Nederland slachtoffer van besnijdenis

Berichtdoor Ariel » Wo Feb 06, 2013 11:45 am

En weet je wat zo gek is, al de tot nu toe onbesneden meisjes gaan straks op vakantie naar Somalië. Somalië dus. Het heel gevaarlijke land waar hun ouders uit gevlucht zijn omdat het levensgevaarlijk voor hem was om daar te blijven. Heel gek. Het blijkt dus dat zodra je een Nederlands paspoort hebt, Somalië in eens een stuk minder gevaarlijk is, en dat je daar gerust vanuit je uitkering naar toe kan om je dochter te laten verminken.

Hoe triest.

30.000 vrouwen in Nederland slachtoffer van besnijdenis door Servaas van der Laan 6 feb 2013

Ongeveer 30.000 vrouwen in Nederland zijn besneden. Daarnaast lopen jaarlijks 40 tot 50 meisjes het risico slachtoffer te worden van besnijdenis.

Dat blijkt uit een onderzoek van het kenniscentrum voor migranten, vluchtelingen en gezondheid Pharos.

Vooral kinderen die op vakantie naar het land van herkomst gaan, lopen een verhoogd risico op genitale verminking.

De meeste meisjes komen oorspronkelijk uit Somalië en Egypte. Kinderen uit die landen tussen de nul en tien jaar lopen het grootste risico om te worden mishandeld.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) komt er betere zorg en voorlichting voor besneden meisjes en wordt de strafvervolging verzwaard.

In Nederland staat een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar op het laten besnijden van meisjes om religieuze redenen. Ook kunnen de meisjes verplicht uit huis worden geplaatst.

Volgens Van Rijn werken de zware straffen in veel gevallen preventief.

http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws ... -1166675W/
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39114
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 30.000 vrouwen in Nederland slachtoffer van besnijdenis

Berichtdoor Mahalingam » Wo Feb 06, 2013 9:27 pm

'Aanpak meisjesbesnijdenis werkt'
De aanpak van meisjesbesnijdenis met goede, gerichte voorlichting en de dreiging met zware straffen heeft effect. Dat zegt het onderzoekscentrum Pharos in een studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Pharos heeft geen concrete aanwijzingen voor gevallen van meisjesbesnijdenis in Nederland. Maar elk jaar lopen zo'n 40 tot 50 meisjes bij familiebezoek aan het buitenland het risico te worden besneden. Volgens het instituut wonen in Nederland zo'n 30.000 vrouwen die ooit slachtoffer zijn geworden van besnijdenis. Voor het overgrote deel gebeurde dat voordat zij naar Nederland kwamen uit landen als Somalië en Egypte.
Zero Tolerance Day

Staatssecretaris van Rijn noemt het hoopgevend dat het risico hier laag is, maar hij vindt elk geval er een te veel.

Volgens Van Rijn zijn de belangrijkste redenen dat Nederlandse vrouwen uit risicolanden hun dochters niet laten besnijden het wettelijk verbod en het risico dat de kinderen uit huis worden geplaatst. Er ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer om de aanpak nog te verstevigen.

Het is vandaag internationale 'Zero Tolerance Day tegen genitale verminking. Die dag is een initiatief van de Verenigde Naties.
http://nos.nl/artikel/470870-aanpak-meisjesbesnijdenis-werkt.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72244
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 30.000 vrouwen in Nederland slachtoffer van besnijdenis

Berichtdoor Ariel » Do Feb 07, 2013 4:13 pm

Besnijdenis meisjes blijft onbestraft

Twee feiten. Eén: elk jaar lopen in Nederland veertig à vijftig jonge meisjes het risico besneden te worden. Twee: er is in Nederland nog nooit iemand voor meisjesbesnijdenis veroordeeld.

"De strafrechtelijke aanpak van meisjesbesnijdenis is bijzonder moeilijk", vertelt Janet ten Hoope, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Rotterdam en landelijk portefeuillehouder kwetsbare slachtoffers bij het Openbaar Ministerie. "Genitale verminking laat zich niet snel ontdekken. Slachtoffers melden zich niet zomaar. Het gaat immers om kinderen. Die voelen schaamte, weten de weg niet te vinden, worstelen met loyaliteit aan hun ouders. Getuigen zijn er vaak maar amper. En hulpverleners zien het ook lang niet altijd. Maar we kunnen als OM pas iets ondernemen als er een melding komt." Die meldingen zijn op de vingers van een paar handen te tellen, vertelt Ten Hoope.

En áls er eens een melding komt, probeer er dan nog maar eens een zaak van te maken. Er komt vrijwel nooit een verdachte van meisjesbesnijdenis voor de rechter.

Bewijslast
"De bewijslast is erg ingewikkeld", zegt Ten Hoope. "Wanneer is het gebeurd? Wie heeft het gedaan? En waar? Vond het in Nederland plaats, of elders? En als het in een buitenland plaatsvond - en dat gold voor alle gevallen die wij zijn tegenkomen - hoe doe je daar dan onderzoek?"

Meisjesbesnijdenis - in juridische termen: vrouwelijke genitale verminking - geldt in het Nederlands strafrecht als een vorm van kindermishandeling en kan worden bestraft met twaalf jaar gevangenisstraf. En als de verminking door de ouders zelf wordt uitgevoerd, kan die celstraf worden verhoogd tot zestien jaar.

In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden om te vervolgen verruimd. Sinds 2006 kan het OM ook vervolgen als een meisjesbesnijdenis in het buitenland is uitgevoerd en de verdachte de Nederlandse nationaliteit heeft of in Nederland woont. De gedachte daarachter: veel besnijdenissen worden in het buitenland uitgevoerd, bijvoorbeeld tijdens schoolvakanties. In 2009 volgde een nieuwe verruiming: toen werd de verjaringstermijn verlengd tot twintig jaar (en die termijn gaat in op het moment dat het slachtoffer achttien jaar oud is).

Afschrikwekkend effect
Maar ook de ruimere mogelijkheden hebben niet tot veroordelingen geleid. En ook een volgende verruiming - die het mogelijk zal maken dat een buitenlandse verdachte van een Nederlands slachtoffer van meisjesbesnijdenis kan worden vervolgd - zal niet voor beduidend meer zaken zorgen, denkt Ten Hoope. "Maar dat is ook niet zo heel erg. Het belangrijkste in de strijd tegen genitale verminking is preventie. En onderzoek wijst uit dat ons strafrecht een afschrikwekkend effect heeft. Het doel van het OM is natuurlijk de daders van meisjesbesnijdenis aan te pakken, maar strafrecht is niet de enige pijler. Onze belangrijkste doelen zijn: voorkomen dat meisjesbesnijdenis plaatsvindt en zorgen dat slachtoffers van meisjesbesnijdenis hulp krijgen, zodat ze verder kunnen met hun leven. En daar zijn meer middelen voor beschikbaar dan alleen het strafrecht."

Er komen speciale spreekuren voor slachtoffers van meisjesbesnijdenis. Bij die spreekuren - opgezet door de GGD - kunnen de vrouwen terecht met vragen over de psychische en lichamelijke klachten die het gevolg zijn van de besnijdenis. Dat meldde staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) gisteren in reactie op het onderzoek naar meisjesbesnijdenis in Nederland door kennisinstituut Pharos. Uit dat rapport blijkt dat er in Nederland zo'n 30.000 vrouwen leven die ooit het slachtoffer zijn geworden van besnijdenis. Het overgrote deel van die besnijdenissen vond plaats voordat de met name Somalische en Egyptische vrouwen naar Nederland kwamen. De kans dat meisjes in Nederland worden besneden is klein, denkt Pharos.

Jaarlijks lopen zo'n veertig tot vijftig jonge meisjes risico op een besnijdenis tijdens familiebezoek in het buitenland. Volgens Pharos hebben gerichte voorlichting in risicogroepen, training van professionals en strenge wetgeving een gunstig effect gehad op het terugdringen van de risico's op meisjesbesnijdenis in Nederland.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/ ... raft.dhtml
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Rechten van de vrouw in Islam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten