Al Qaida streeft naar islamitisch rijk in Noord-Afrika

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Al Qaida streeft naar islamitisch rijk in Noord-Afrika

Berichtdoor sprot » Vr Jan 04, 2008 5:56 pm

Bron: de volkskrant.nl

AMSTERDAM - De moord op vier Franse toeristen, tijdens een picknick in Mauritanië op de dag voor kerstmis, vormde de directe aanleiding voor het uiteindelijke besluit de Dakar Rally af te lasten. Volgens de autoriteiten zat een ‘slapende cel’ van ´Al Qaida in de Islamitische Maghreb’ achter de moord. De drie daders, die aan arrestatie ontkwamen door naar Senegal te vluchten, zouden bekende Al Qaida-sympathisanten zijn geweest.

De sinds 2001 bestaande beweging heeft echter nooit de verantwoordelijkheid voor de moord op de toeristen opgeëist. Wel liet ze weten achter de aanval te zitten op 27 december op een grenspost in het noorden van Mauritanië, waarbij drie soldaten werden gedood.

Springlevend
Op 11 december liet zij in Algerije al zien nog springlevend te zijn. Bij twee zelfmoordaanslagen die dat in de Algerijnse hoofdstad Algiers vielen 37 doden en meer dan 160 gewonden. Die datum, 11/12, wees meteen in de richting van Al Qaida. Sinds 11/9 2001 in New York (2.752 doden), 11/4 2002 in Tunesië (21 doden bij een bomaanslag op een synagoge) en 11/3 2004 in Madrid (191 doden) is 11 het keurmerk van Al Qaida.

Zo ontplofte op 11 april vorig jaar een bom bij het World Trade Centre in de Algerijnse hoofdstad, een prestigeobject. Er stierven 33 mensen. Al Qaida in de Islamitische Maghreb eiste de aanslag op, net als de aanslagen van drie maanden later, op 11 juli in Kabylië (negen doden).

Hoewel het Algerijnse leger in november trots bekendmaakte dat de nummer één van Al Qaida in Noord-Afrika was geëlimineerd, en in april de nummer twee was gedood, bleek dit geen beletsel voor Al Qaida door te dringen tot goed bewaakte terreinen, zoals het plaatselijke kantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr in de wijk Hydra.

Hof
De tweede aanslag op 11 december was bij het Constitutionele Hof van Algerije, dat sinds september is gehuisvest in de 11 December 1960-straat, de datum waarop protesten voor de Algerijnse onafhankelijkheid en het vertrek van de Fransen begonnen. Al Qaida wil alle buitenlanders weghebben.

De aanslag in Hydra doet denken aan de autobomaanslag in 2003 op het VN-hoofdkwartier in Bagdad. In de Algerijnse wijk staan veel ambassades en wonen veel buitenlanders. Beide aanslagen tonen dat Al Qaida buitenlandse instellingen wil treffen, maar ook dat de terroristen in Algerije nog lang niet zijn verslagen.

Ook in september had de organisatie al toegeslagen. Begin september vielen bij twee aanslagen in Algerije op twee achtereenvolgende dagen vijftig doden. De eerste aanslag vond toen plaats in het oosten van Algerije, tijdens een bezoek van president Bouteflika.

Meedogenloos
Al Qaida in de Islamitische Maghreb is voortgekomen uit de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd (GSPC). Zij schaarde zich op 11 september 2006 onder het banier van Bin Ladens Al Qaida. De GSPC was de opvolger van de Gewapende Islamitische Beweging (GIA), die vanaf 1992 meedogenloos tegen de Algerijnse regering streed. Het doel van de GSPC, opgericht door mannen die met Bin Laden in Afghanistan streden, was van Algerije een streng islamitische staat maken.

De ambities van Al Qaida gaan echter duidelijk verder dan Algerije. De organisatie wil van Marokko, Tunesië, Libië en Mauritanië een islamitisch rijk maken. Ayman al-Zawahri, Bin Ladens tweede man, riep in september op Noord-Afrika te verlossen van Spanjaarden en Fransen en de jihad naar Noord-Afrika te verplaatsen, om daarna over te stappen naar Spanje en Frankrijk. Dat de vele toeristen die op de Dakar Rally zouden afkomen een dankbaar doelwit zouden zijn, is dan ook goed voor te stellen.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72572
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Di Aug 12, 2008 5:54 pm

Al-Qaeda: Jihad in Mauritanië

di 12 aug 2008

DUBAI - Al-Qaeda in Noord-Afrika heeft een oproep gedaan voor een heilige oorlog in Mauritanië om een islamitisch bewind in het West-Afrikaanse land te vestigen. Het leger zette vorige week president Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallah van Mauritanië af.

De leider van de Al-Qaeda-Organisatie in de Islamitische Maghreb, Abu Musab Abd el-Wadoud, roept in een verklaring dinsdag op internet zijn aanhangers op zich voor te bereiden op oorlog en „het vaandel van de jihad (heilige oorlog) te planten”.

Volgens Wadoud handelden de militairen die president Abdallah afzetten in opdracht van Amerika, Frankrijk en Israël. De nieuwe militaire leider, generaal Mohamed Ould Abdel Aziz, kondigde na de staatsgreep aan hard te zullen optreden tegen gewelddadige radicale moslims. Vermeende moslimextremisten vermoordden in december vier Franse toeristen.


http://www.telegraaf.nl/buitenland/1673 ... nie__.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Terrorisme, Jihad en politieke islam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast