Terreur in Mozambique

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47941
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Terreur in Mozambique

Bericht door Pilgrim »

Centrum voor moslimstrijders

Geplaatst op 27 december 2018

Afbeelding

Nieuwe Jihad in Mozambique – een van de meest christelijke landen van Afrika wordt bedreigd door terreur

Radicaalislamitische strijders terroriseren het noorden van Mozambique. Na de vondst van de op drie na grootste gasvoorraden ter wereld richten de moslimstrijders in de regio steeds meer bloedbaden aan.

Twaalf mensen, vooral vrouwen en kinderen, werden op 23 november in het noorden van Mozambique, in het grensdistrict Nagane in de provincie Cabo Delgadeo, bij een vermeende islamitische aanslag op gruwelijke wijze vermoord. Sindsdien zijn duizenden mensen uit de regio naar het buurland Tanzania gevlucht.

De radicale moslims in Cabo Delgado terroriseren al een jaar lang de bevolking. De opstand valt samen met de ontdekking en exploitatie van veelbelovende gasvoorraden voor de kust van de provincie. De aanval is de derde actie in zijn soort in de regio binnen een maand.

De aanvallen zijn toegenomen sinds bijna 200 terreurverdachten, die in verband worden gebracht met de aanslagen in de regio, in de provinciehoofdstad Pemba voor de rechter staan. Onder hen bevinden zich behalve autochtonen ook Tanzanianen, Somaliërs en Kenianen. Vooral de aanwezigheid van Somaliërs doet vrezen dat het model van de Al Shabab, die al 20 jaar de Bondsrepubliek Somalië naar de islamitische steentijd wil terugvoeren, nu ook in Mozambique is aangekomen. Eigenlijk behoort Mozambique, evenals Centraal-Afrika, tot de meest christelijke landen van het continent. Tot 90% van de bevolking in dit bijna 500 jaar geleden door Portugal gekoloniseerde land is lid van christelijke kerken. Desondanks komen er in het uiterste noorden van het land, in het grensgebied met Tanzania, steeds vaker radicaalislamitische overvallen met bloedbaden op de ISIS-manier voor. Vooral de provincie Cabo Delgado is het doelwit van de nieuwste radicaalislamitische “heilige oorlog”, de Jihad, in Afrika. Daarbij werden al meer dan 100 mensen gedood.

Mozambique wordt over het algemeen niet in verband gebracht met moslimstrijders, maar veelmeer met het langdurige conflict met de koloniale macht Portugal, die in 1975 vertrokken is. Na dit conflict volgde een tientallen jaren lange confrontatie tussen de zegevierende destijds socialistische bevrijdingsbeweging Frelimo en de voormalige anti-Frelimo guerrillabeweging Renamo. Dit conflict werd pas enkele jaren geleden met behulp van de Romeinse vredesbeweging San Egidio beëindigd. Begin mei stierf de historische leider van Renamo, Afonso Dhlakama, korte tijd na de overeenkomst met de regering tot een grondwetshervorming om het reusachtige land te decentraliseren.

Op dit moment is een sekte genaamd Ahlu Sunnah Wa-Jamâ verantwoordelijk voor de bloedige overvallen in het noorden van het land. Ahlu Sunnah Wa-Jamâ, wat zoveel betekent als “Aanhangers van de traditie en de gemeenschap”, was in het jaar 2015 voor het eerst aan het daglicht getreden. Haar leden willen het shariarecht in Mozambique invoeren, waar slechts 10% van de bevolking islamitisch is.

Het aantal sekteleden, die meestal lange baarden dragen, wordt geschat op 1500. Ze wijzen, net zoals Boko Haram in Nigeria, de staatsmacht af en roepen de bevolking op westers onderwijs en ziekenhuizen te mijden. Over het contact met andere extremistische groeperingen is niets bekend. Noch de terreurmilitie “Islamitische Staat” (ISIS) noch Al-Qaida hebben zich tot nu toe over de groepering uitgelaten.

In oktober 2017 bezetten radicale islamieten twee dagen lang de stad Mocìmba in de provincie Cabo Delgado en raakten in een hevige strijd met de politie verwikkeld, waarbij 17 doden vielen. In Mocìmba bevindt zich het centrum van de opstand. Waarnemers vermoeden dat de groep jonge en radicale moslims in het noorden van het land zich aaneengesloten had uit protest tegen de corruptie van de plaatselijke autoriteiten bij de gunning van openbare opdrachten betreffende de aardgasvondsten voor de kust. De opstand wordt vooral ondersteund en wellicht aangestuurd door radicale islamieten uit Somalië, Tanzania en Kenia. Het noorden van Mozambique behoorde voor de kolonisering door Portugal tot het Arabische handelsrijk Zanzibar/Pemba, dat Oost-Afrika via de Indische Oceaan met Oman op het Arabisch schiereiland verbond en eeuwenlang de slavenhandel in de Indische Oceaan controleerde. Pas door de Duitse kolonie Oost-Afrika werd de invloed van Arabische handelaars sinds 1885 definitief gebroken. Zanzibar hoort nu bij Tanzania, maar de maatschappelijke en familiaire contacten langs de kust van de Indische Oceaan zijn tot helemaal beneden naar Pemba islamitische gedomineerd gebleven.

De vroeger in Oost-Afrika niet aanwezige radicale islam kwam door radicale Keniaanse en Somalische imams, die in het zuiden van Soedan of Saoedi-Arabië werden opgeleid, naar Tanzania, de Comoren en dus ook naar Mozambique. Via de Indische Oceaan, die deels nog altijd door radicaalislamitische piraten beheerst wordt, kwamen er Mozambikanen naar Somalië en Kenia, deze vormen nu de kern van de nieuwe terreurbeweging.

Veel jonge Mozambikanen denken van de radicale moslims materiële voordelen te krijgen zoals beurzen voor een studie, bijvoorbeeld aan de “Africa International University” in Soedan. Deze beurzen worden normaal gesproken via de nieuwe moskeeën verstrekt. Bij deze studies gaat het echter om niets anders dan radicaalislamitische leren, die vooral door Saoedi-Arabië gefinancierd worden. Een scenario dat we al kennen uit een dozijn andere Afrikaans elanden.

Bron: www.preussische-allgemeine.de

Door: Bodo Bost

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/12/27 ... strijders/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Plaats reactie