De dreiging van een nucleair Iran

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Gebruikersavatar
Lodewijk Nasser
Berichten: 5886
Lid geworden op: ma aug 14, 2006 1:58 am
Contacteer:

De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Lodewijk Nasser »

De dreiging van een nucleair Iran

Barry Rubin is hoofdredacteur van The Middle East Review of International Affairs (MERIA) en verbonden aan het Interdisciplinary Center (IDC) in Herzliya, Israël; ook is hij uitgever van Turkish Studies en vice-directeur van het Begin- Sadat Center for Strategic Sudies. Zijn meest recente boek is Yasir Arafat: A Political Biography (2003).

Een paar jaar geleden moest ik een spelsituatie voor een Europese militaire bevelspost leiden. Voor de oefening introduceerde ik het uitgangspunt dat Iran zojuist kernwapens had verkregen. Vervolgens vroeg ik de Amerikaanse ‘leider’ hoe zijn land daarop zou reageren. Hij verklaarde dat hij eerst met de Europese bondgenoten van de VS zou overleggen. Daarop richtte ik me tot de Europese ‘leider’ en informeerde naar wat de Europese Unie zou doen. Afgezien van zijn persoonlijke mening, speelde hij z’n rol correct: “Helemaal niets,” zei hij. En in wezen gaat het daarom. Hoe onwillig men op dit moment ook is om Irans streven naar nucleaire wapens een halt toe te roepen, men zal nóg minder doen als het eenmaal te laat is.

En wat zal er dan gebeuren als het te laat is? Wat er werkelijk zou kunnen gebeuren is: een gigantische verschuiving in de regionale machtsbalans ten nadele van westerse belangen, en in de richting van geweld en instabiliteit. De meest reële en waarschijnlijke situatie zou inhouden dat Iran sterk zou worden bevestigd in zijn streven een leidende rol in het gebied rond de Perzische Golf te spelen. Van de ene dag op de andere zou Iran de meest gewilde voorvechter van politieke subversiviteit en terrorisme in de regio worden. Saoedi-Arabië zal dan nog steeds veel geld hebben, maar al die olievelden zouden – in theorie – in een oogverblindende flits kunnen verdwijnen als iemand dat in Teheran zou willen. Zal dat gebeuren? Waarschijnlijk niet. Maar zouden de Saoedi’s het risico durven nemen om de Iraniërs tegen zich in het harnas te jagen? Hetzelfde geldt voor alle andere, kleinere, Arabische staatjes aan de Perzische Golf.

Elke Arabische staat zou zichzelf de volgende vragen moeten stellen: zouden de VS als beschermheer te vertrouwen zijn? Zouden de VS werkelijk bereid zijn hun eigen kernwapens in te zetten tegen die van Iran, zelfs als dat zou inhouden dat grote hoeveelheden mensen zouden sterven en dat de VS bij een vreselijke, bloedige oorlog betrokken zouden raken? Waarvoor zou ú kiezen als u in Saoedi-Arabië of Koeweit of de Emiraten zou wonen? Zou u zich veilig voelen met een Amerikaanse toezegging tot bijstand? Of zou u zich veiliger voelen wanneer u aan Iraanse dreigementen zou toegeven? Stel dat Bahrein van Iran krijgt te horen dat het niet langer een Amerikaanse legerbasis mag huisvesten, of dat Irak te verstaan wordt gegeven de Amerikaanse troepen het land uit te zetten, of dat de Saoedi’s wordt gezegd dat ze de olieprijs op de Iraanse behoeften moeten afstemmen? Zullen de Arabische Golfstaten onder die druk zwichten? Dit is slechts het begin van de problemen die zullen ontstaan als Iran over kernwapens zal beschikken: een zelfbewuster en extremistischer Iran; afpersing van de gematigder staten in de regio; een opleving van terroristische en revolutionaire groeperingen, met als gevolg een nieuwe golf van geweld; en intimidatie van het Westen. En dat is nog het optimistische scenario, zónder een daadwerkelijke inzet van massavernietigingswapens. Dat moeten we niet vergeten terwijl deze crisis zich verder ontvouwt.
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.
Willem Elsschot (1882-1960)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47795
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Pilgrim »

‘Bewijs kernprogramma Iran is nep’

door Peter Zantingh

Het bewijs dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zegt te hebben over een Iraans kernwapenprogramma is gefabriceerd. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi vandaag gezegd.

Bronnen bij het IAEA zeiden gisteren over informatie te beschikken waaruit zou blijken dat Iran computermodellen van een kernkop heeft ontwikkeld. Bovendien is het agentschap van plan om satellietbeelden vrij te geven waarop een grote stalen container te zien zou zijn die gebruikt wordt bij het testen van kernwapens.

Salehi zei vandaag op een persconferentie dat het IAEA is bezweken onder de druk van de Verenigde Staten. “De Amerikanen hebben eerder dit soort documenten aangehaald, zoals die in het Niger-schandaal.”

Dat was een verwijzing naar frauduleuze documenten waarin stond dat Saddam Hussein had geprobeerd zogenoemde yellow cake, een type uranium, in Niger te kopen. De Amerikaanse president George Bush gebruikte het Niger-dossier om een aanval op Irak te rechtvaardigen.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/05/bew ... an-is-nep/" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47795
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Pilgrim »

Frankrijk: aanval op Iran kan situatie regio totaal destabiliseren

door Pim van de Dool

Afbeelding

De hoogste nucleaire Iraanse onderhandelaar, Saeed Jalili, afgelopen vrijdag op een bijeenkomst in Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Een militaire aanval op de nucleaire installaties van Iran kan de regio “totaal destabiliseren”. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe vanochtend. Hij pleit voor hardere sancties tegen het regime in Teheran.

Juppe reageerde op de Franse radiozender Europe 1 op de steeds sterker wordende geruchten dat Israël overweegt om op korte termijn luchtaanvallen op Iran uit te voeren. De Israëlische president Peres zei gisteren nog dat de internationale gemeenschap steeds meer een militaire in plaats van diplomatieke oplossing probeert te vinden voor de impasse over het atoomprogramma van Iran. Hij waarschuwde dat de tijd begint te dringen omdat Iran steeds dichterbij het maken van ‘de bom’ zou komen.

Frankrijk is bang voor de gevolgen van een Israëlische aanval en pleit ervoor om de internationale sancties tegen het Iraanse regime verder te verscherpen, zo zei Juppe vanochtend op de radio. Hij refereerde aan de optie van een militaire aanval en zei dat de internationale gemeenschap “alles moet doen om het onherroepelijke te voorkomen”.

Uitbreiding van sancties is volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die de ontwikkelingen rond het kernwapenprogramma van Iran voor NRC Handelsblad volgt, nog altijd mogelijk:

“Er is nu een wapenexport- en importverbod, een reeks reisverboden voor hoge Iraanse functionarissen en de deviezen van een aantal van diezelfde functionarissen zijn bevroren. Het Amerikaanse Congres wil nu dat de Iraanse Centrale Bank, net als veel gewone Iraanse banken, op de sanctielijst wordt gezet. Als dat gebeurt wordt het voor Iran heel erg lastig om zijn olie en gas te verkopen. De Amerikaanse regering en Europa zijn daar echter wel huiverig voor omdat zo’n stap grote gevolgen voor de olieprijs kan hebben. En dat kunnen ze in deze tijden van crisis eigenlijk ook niet gebruiken.”

Sarkozy waarschuwde eerder dit jaar voor militaire optie
Dat Frankrijk al langere tijd rekening houdt met de mogelijkheid van een Israëlische aanval op Iran bleek eind augustus, toen hij waarschuwde dat zo’n aanval zou kunnen plaatsvinden als de internationale gemeenschap niet met een “geloofwaardig antwoord” op de dreiging van het Iraanse kernwapenprogramma komt.

Het Westen beschuldigt Iran al jaren van het in geheim werken aan een nucleair wapenprogramma. De VS zien Iran’s nucleaire activiteiten als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en vrezen een wapenwedloop in het Midden-Oosten. Israël beschouwt een Iran met kernwapens als een existentiële bedreiging. Iran zelf ontkent aan kernwapens te werken en zegt dat het enkel een civiel nucleair programma heeft lopen.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/06/fra ... biliseren/" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door King George »

Iran, wat zijn we van plan?


'Iran op drempel van nucleair wapen'

WASHINGTON - Gegevens in handen van functionarissen van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) tonen aan dat Iran cruciale technieken beheerst die nodig zijn om een nucleair wapen te bouwen. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post zondag (lokale tijd) op basis van verklaringen van experts en westerse diplomaten.


De nucleaire waakhond van de VN brengt deze week een rapport uit waarin naar verluidt bewijzen staan van pogingen van Iran om nucleaire wapentechnologie te verkrijgen. Zo zouden buitenlandse experts Iraanse wetenschappers hebben geïnstrueerd bij de bouw van ontstekers die een nucleaire kettingreactie in gang kunnen zetten.

Iran reageerde eerder laconiek op de aankomende publicatie. „Laat ze maar publiceren, dan zien we wel wat er gebeurt”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zaterdag. Hij zei erbij dat de controverse rond het nucleaire programma van Iran „100 procent politiek is” en dat de IAEA „onder druk staat van buitenlandse machten”.


De Telegraaf


Bombardeer Iran nu voordat het te laat is!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

Wie te geloven ........Wat is nou waar.
Heeft het Internationaal Atoomagentschap nou wel of geen gegevens in handen die aantonen dat Iran cruciale technieken beheerst die nodig zijn om een nucleair wapen te bouwen.
Iran zegt nee... Amerika zegt ja....En Europa weet het niet.
Ik wacht tot Israel met een verklaring komt. Ik heb meer vertrouwen in de geheime dienst van Israel.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door King George »

Ze zijn al bezig met ontstekingsmechanismes voor kernkoppen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door King George »

Iran op drempel nucleair wapen

WASHINGTON - Gegevens in handen van functionarissen van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) tonen aan dat Iran cruciale technieken beheerst die nodig zijn om een nucleair wapen te bouwen.


Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post zondag (lokale tijd) op basis van verklaringen van experts en westerse diplomaten.

De nucleaire waakhond van de VN brengt deze week een rapport uit waarin naar verluidt bewijzen staan van pogingen van Iran om nucleaire wapentechnologie te verkrijgen.

Zo zouden buitenlandse experts Iraanse wetenschappers hebben geïnstrueerd bij de bouw van ontstekers die een nucleaire kettingreactie in gang kunnen zetten.


Laconiek

Iran reageerde eerder laconiek op de aankomende publicatie. ''Laat ze maar publiceren, dan zien we wel wat er gebeurt", aldus minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi zaterdag.

Hij zei erbij dat de controverse rond het nucleaire programma van Iran ''100 procent politiek is" en dat de IAEA ''onder druk staat van buitenlandse machten".


Nu.nl
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47795
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Pilgrim »

Hoe waarschijnlijk is een Israëlische aanval op Iran?

Rolf Bos/redactie − 07/11/11

De Israëlische president Shimon Peres zei zaterdag dat Israël en andere landen mogelijk snel militaire stappen tegen Iran moeten nemen. Vandaag waarschuwde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrol dat zo'n aanval 'een zeer ernstige fout' zou zijn die tot doden en burgerslachtoffers zal leiden. De Verenigde Staten zijn ondertussen bang dat een Israëlische verrassingsaanval niet met het Pentagon zal worden afgestemd. Is een Israëlische aanval op Iran nabij? En zo ja, waarom?

In de Israëlische media gaat het de laatste dagen over weinig anders. Sinds de doorgaans goed ingevoerde defensiespecialist Nahum Barnea vorige week in het dagblad Yedioth Ahronoth schreef dat Barak en Netanyahu op korte termijn een aanval op Iran overwegen, is de beer los.

Het is nu of nooit, zo klinkt het, want Iran kan mogelijk op korte termijn al beschikken over enkele atoomwapens, die ontwikkeld zouden worden op geheime bases. 'Het kan binnen zes maanden al zover zijn', zegt de Israëlische president Peres. 'Militair ingrijpen ligt nu meer voor de hand dan een diplomatieke oplossing.' Een aantal ministers van Netanyahu's coalitie zou 'om' zijn.

Peiling
In opiniepeilingen spreekt 41 procent van de Israëliërs zich uit voor ingrijpen, 39 procent is tegen. Een saillant detail is dat een meerderheid van de ultraorthodoxe joden in het land de militaire optie toejuicht.

Sommige waarnemers houden het op een 'proefballonnetje' van Netanyahu, kort voor het verschijnen van een rapport over Iran van het atoomagentschap IAEA deze week. Nu dreigen met interventie kan de internationale gemeenschap dwingen steviger sancties tegens Iran in te stellen.

Atoomwapen
Columnist Gideon Levy schreef in de krant Haaretz dat de kans dat Iran een atoomwapen zal gebruiken 'nul' is. Maar de gevolgen van een Israëlische verrassingsaanval 'zijn verschrikkelijk': een spervuur van projectielen, afgevuurd door Irans bondgenoten Hamas en Hezbollah.

Zo'n mogelijke Israëlische verrassingsaanval op de nucleaire installaties in Iran zal wellicht niet vooraf worden afgestemd met de Amerikaanse regering. Een verzoek daartoe van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta is niet gehonoreerd, zo onthullen bronnen rond de Amerikaanse regering.

Vrees
In Washington neemt de vrees toe voor een eenzijdige Israëlische militaire actie. De Amerikaanse minister van Defensie Panetta hoopte vorige maand tijdens een bezoek aan Israël geïnformeerd te worden over de Israëlische intenties jegens het nucleaire programma in Iran, maar hij werd slechts in 'algemene bewoordingen' op de hoogte gebracht.

Hij benadrukte dat de VS 'niet verrast' willen worden door een Israëlische militaire actie tegen Teheran.

De Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Barak zouden hem geen duidelijk antwoord hebben gegeven. Op een persconferentie in Tel Aviv liet Panetta begin oktober doorschemeren dat zijn land een Israëlische aanval op Iran afwijst. Barak vertelde de BBC dit weekeinde dat 'elke optie op tafel ligt'.

Grote zorgen
De Amerikaanse legertop maakt zich grote zorgen over een mogelijk eenzijdig militair optreden tegen Iran, zo vertelde een hoge Amerikaanse militair dit weekeinde aan CNN. In het verleden bestond de stilzwijgende afspraak dat Israël niet zelfstandig zou opereren. Nu is Washington daar niet meer zo zeker van, aldus de militair die anoniem wilde blijven.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Bui ... Iran.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

Hoe gevaarlijk zijn de nucleaire ayatollahs?

woensdag 9 november 2011

De situatie rond het islamitische Iran is zeer gespannen. Vandaag komt de International Atomic Energy Agency (IAEA) met een rapport over het nucleaire programma van Iran.

Volgens diplomaten bevat dit rapport aanwijzingen of bewijzen betreffende het militaire doel van het Iraanse nucleaire programma.

Kernkoppen
Daarmee zou het regime van de ayatollahs in staat zijn om kernkoppen te produceren voor langeafstandsraketten. Als dat gebeurt, is ook Iran een nucleaire militaire macht, net als China en de Verenigde Staten.

De afgelopen dagen waren diplomaten druk bezig met de Iraanse kwestie. Daarbij zijn ook inlichtingen uitgewisseld tussen verschillende landen.

Maar eerst moeten we een objectieve weergave van de feiten geven:

1.
Het Iraanse nucleaire programma dateert uit de sjah-periode. Het zou, onder Westerse supervisie, voor vreedzame doeleinden worden gebouwd. Het programma werd gestopt na de Iraanse revolutie, na het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Irak. Na deze oorlog hervatte Teheran het nucleaire programma.

2.
In de jaren negentig van de vorige eeuw stelde een aantal oppositiegroepen informatie beschikbaar waaruit zou blijken dat Iran met een aantal geheime nucleaire projecten bezig was. Dit leidde tot enige onrust in het Westen.

Daarom werd een diplomatieke missie gestart door de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Engeland, China en Rusland. De zogeheten club van 5 plus 1. De permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland onderhandelden over een simpele zaak: Iran moest zijn nucleaire programma transparant maken en onder toezicht van de IAEA brengen.

3.
De onderhandelingen waren nutteloos. Omdat uit andere geheime informatie bleek dat Iran bezig was met het verrijken van uranium. Uranium worden gebruikt bij het maken van een kernbom.

Het Westen vroeg Iran om tijdelijk te stoppen met het zelf verrijken van uranium, omwille van het wederzijdse vertrouwen. In ruil daarvoor zou Iran door Rusland of de Verenigde Staten worden voorzien van verrijkt uranium. Ook werd voorzien in een aantal aanmoedigende economische maatregelen. Teheran weigerde.

4.
Uit satellietbeelden is gebleken dat Iran nabij de stad Qum in een berg een geheime nucleaire site heeft gebouwd. Vanwege dit gedrag werd Iran door sancties getroffen. De VN-Veiligheidsraad heeft Iran in een aantal resoluties veroordeeld en gesanctioneerd voor dit gevaarlijke wangedrag. Nu komt ook de IAEA met een explosief rapport. Het Westen heeft nooit gezegd of geëist dat Iran moet stoppen met zijn nucleaire programma. Het land kreeg zelfs hulp aangeboden.

Tulband
Hoe nu verder? De eerste vraag luidt: voor wie is de ayatollah met een nucleaire tulband gevaarlijk?

Allereerst is dit regime levensbedreigend voor de Iraanse bevolking. Met een kernbom wordt het ayatollah-regime het islamitische Noord-Korea - en wordt het onaantastbaar.

De ayatollahs kunnen dan makkelijker en nog gewelddadiger optreden tegen de eigen bevolking. De wereld kan dan niets doen voor het Iraanse volk. Jammer, maar een nucleair bewapend regime kan niet zo maar worden bedreigd.

Revolutie
Iran vormt ook een gevaar voor de Arabische landen. Al 33 jaar is het islamitische regime bezig met het exporteren van de revolutie. Een nucleair Iran is dan de supermacht van het Midden-Oosten. Hierdoor kan een wapenwedloop tot stand komen tussen Iran en Saoedi-Arabië: gevaarlijk en onwenselijk.

De nucleaire tulband vormt tevens een bedreiging voor de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. Dit spreekt vanzelf. En Israël moet van de kaart worden geveegd, aldus de heersende doctrine in Teheran.

Koude oorlog
De nucleaire tulband is een existentieel gevaar voor de staat Israël. Daarmee wil ik niet zeggen dat Teheran bereid is om kernwapens af te vuren op Israël. Maar de koude oorlog die tussen Iran en Israël zou ontstaan, zou worden overschaduwd door de dreiging van een nucleaire oorlog. Een extreem gevaarlijke situatie die niemand wil in het Westen. Maar nog steeds de vraag: hoe nu verder?

Deze vraag ga ik niet in een keer beantwoorden, omdat er geen eenvoudige antwoorden zijn. Het gaat hier om de existentie van een staat en miljoenen levens die op het spel staan. In de komende dagen probeer ik stap voor stap de voor- en nadelen van elk scenario te bespreken.

Afshin Ellian

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshi ... ollahs.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47795
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Pilgrim »

Frankrijk waarschuwt Iran voor 'ongekende sancties'

Reuters/ANP/Redactie − 09/11/11

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, heeft Iran gewaarschuwd voor 'ongekende sancties' als het land blijft weigeren z'n nucleaire programma aan te passen aan de wensen van de internationale gemeenschap.

'Frankrijk wil de diplomatieke druk op Iran flink verhogen,' zei Juppé vandaag in een verklaring. 'Als Iran weigert om te voldoen aan de eisen van de internationale gemeenschap en niet serieus mee wil werken, staan we klaar om in te grijpen, samen met andere landen die daartoe bereid zijn. De maatregelen die zullen volgen, zijn van ongekend formaat.'

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) verklaarde gisteren aanwijzingen te hebben dat Iran in ieder geval tot vorig jaar aan een kernwapen heeft gewerkt. De Verenigde Staten dreigden wegens het rapport al met sancties tegen de islamitische republiek. Frankrijk wil een bijeenkomst met de VN-Veiligheidsraad plannen om het verschenen rapport te bespreken.

Maar Iran piekert er niet over zijn nucleaire programma te veranderen. Het land 'zal geen millimeter afwijken van zijn nucleaire pad', zei president Mahmoud Ahmadinejad vandaag.

'VS achter beschuldigingen'
Volgens de president zitten de Verenigde Staten achter de beschuldigingen. 'We zullen geen twee bommen bouwen tegenover de 20.000 van jullie. We zullen iets ontwikkelen waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, menselijkheid, solidariteit, gerechtigheid', stelde Ahmadinejad in een toespraak op de staatstelevisie.

Zorgen EU
De Europese Unie waarschuwt dat het Iran-rapport van het VN-atoombureau IAEA 'de zorgen over het Iraans kernprogramma ernstig laat toenemen'. Het rapport vermeldt aanwijzingen voor een omvattend programma om atoombommen te bouwen.

De woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft dat vandaag gezegd. Ashton raadpleegt de 27 landen van de Europese Unie over een passende reactie.

Israël
Israël meent dat de wereld Iran moet zien te weerhouden van het maken van nucleaire wapens, zoals in het rapport naar voren komt.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Bui ... ties.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
'We zullen geen twee bommen bouwen tegenover de 20.000 van jullie. We zullen iets ontwikkelen waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, menselijkheid, solidariteit, gerechtigheid', stelde Ahmadinejad in een toespraak op de staatstelevisie. :roll2:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

mercator
Berichten: 19139
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door mercator »

Pilgrim schreef: 'We zullen geen twee bommen bouwen tegenover de 20.000 van jullie. We zullen iets ontwikkelen waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, menselijkheid, solidariteit, gerechtigheid', stelde Ahmadinejad in een toespraak op de staatstelevisie. :roll2:
Niet alleen dat, maar de wansmaak van de Iraanse legeruniformen zal elke vijandelijke macht afschrikken. Fantasie hebben de Iraanse ontwerpers wel:

Afbeelding
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47795
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Pilgrim »

Iran’s supreme leader warns US and Israel against military strike, says Tehran will respond

By Associated Press, Updated: Thursday, November 10

TEHRAN, Iran — Iran’s supreme leader on Thursday warned Israel and the United States that Tehran’s response will be tough should its archenemies choose a military strike against Iran over the country’s controversial nuclear program.

“Anybody who takes up the idea of an attack on Iran, should get ready to receive a strong slap and an iron fist” by the Iranian armed forces, said Ayatollah Ali Khamenei.

Khamenei spoke two days after the U.N. atomic agency released a report that for the first time said Iran is suspected of conducting secret experiments whose sole purpose is the development of nuclear arms.

The report was the International Atomic Energy Agency’s most unequivocal yet in suggesting Iran is using the cover of a peaceful nuclear program to produce atomic weaponry. Iran insists it is pursuing nuclear energy for peaceful purposes.

On Wednesday, Iranian President Mahmoud Ahmadinejad slammed the IAEA report, defiantly saying Tehran would not retreat “an iota” from its nuclear program, which includes enriching uranium — a potential path to making a nuclear bomb.

The U.S. and its allies are concerned that a nuclear-armed Iran could touch off a nuclear arms race among rival states, including Saudi Arabia, and directly threaten Israel. Four rounds of U.N. sanctions so far have not succeeded in getting Tehran to halt its enrichment program.

Israel sees Iran as an existential threat, citing Ahmadinejad’s calls for Israel’s destruction and Iran’s support for Arab militant groups. Ahead of the IAEA report’s release on Tuesday, Israeli Defense Minister Ehud Barak had said that without effective sanctions, Israel would not take any option “off the table,” a reference to possible military action.

Khamenei’s rhetoric Thursday was just as defiant — an indication that Iran is seriously viewing comments by the West in the aftermath of the IAEA report and in particular, by Israel on a possible military strike against its nuclear facilities.

“The enemies, particularly the United States and its pawns and the Zionist regime, should know that the Iranian nation does not seek to invade any country or nation,” Khamenei said, addressing officers at a military academy in Tehran.

“But Iran will strongly respond to any invasion or attack with such power and in a way that the aggressors and invaders will be smashed from the inside,” said Khamenei, who has final say on all state matters in Iran. His remarks were quoted by state radio.

“The Iranian nation is not a nation that only sits and watches threats coming from straw powers, which are internally eaten by worms,” he added.

Copyright 2011 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

http://www.washingtonpost.com/world/mid ... story.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

Een aanval op Iran is volstrekt zinloos

vrijdag 11 november 2011

Het islamitische Iran is bezig met de ontwikkeling van een atoombom, aldus het internationale atoomagentschap IAEA. De nucleaire tulband van een jihadistisch regime - met innige connecties met terreurgroepen in het Midden-Oosten en een ideologisch-apocalyptisch wereldbeeld - is onaanvaardbaar.

De bewering van Teheran dat Iran in de afgelopen eeuwen niemand heeft aangevallen, is meer dan absurd; hij gaat voorbij aan de afgelopen 33 jaar.

Olietankers
In de jaren tachtig van de vorige eeuw vielen ayatollahs olietankers van andere landen aan, waardoor ze door de Amerikanen moesten worden beschermd.

Teheran financiert en bewapend groeperingen die al eens een oorlog hebben ontketend. Het Libanese Hezbollah vocht tegen Israël, met geld en wapens van Iran en met commandanten die in Iran waren opgeleid. Ze vallen volkeren - waaronder de Joden in Israël en Argentinië - dus aan via hun handlangers.

Saddam Hoessein
Moet Israël preventief de nucleaire sites van Iran aanvallen, zoals het in het Irak van Saddam Hoessein en in Syrië deed? Dat waren makkelijke doelen vergeleken met Iran: alles was geconcentreerd op één plek. Bovendien beschikten Irak en Syrië niet over de serieuze wetenschappelijke infrastructuur om snel en effectief opnieuw nucleaire projecten te kunnen starten. Iran is totaal anders.

De nucleaire sites van Iran zijn verspreid over verschillende plekken. Gelijktijdige bombardementen - zonder de totale uitschakeling van het Iraanse luchtafweersysteem - is ondenkbaar.

Wel toonde Israël bij de operatie in Syrië aan dat de Israëlische strijdkrachten in staat zijn om het hele luchtafweersysteem plat te leggen door een cyberaanval, voorafgaand aan een bombardement.

Spijt
Gelet op de geografische spreiding en de noodzakelijke voorbereidingen voor een eventueel bombardement, die Iran al lang heeft getroffen, is het zeer de vraag of deze bombardementen echt succesvol zouden zijn. En wat zou daarna gebeuren?

De grondtroepen van Iran, te weten Hezbollah en wellicht Hamas of andere groepen, zullen Israël aanvallen. Ondertussen zou Iran proberen de Arabische storm richting Israël te doen bewegen. En dat betekent moeilijkheden in Egypte.

Deze week waarschuwde generaal Javani van de Revolutionaire Garde dat ‘de islamitische republiek op een plek in de nabijheid van het zionistische regime over mogelijkheden beschikt waardoor Iran Israël gemakkelijk van een respons kunnen voorzien’. Israël zou spijt krijgen van een aanval op Iran, aldus de generaal. De nabijheid van Israël, waar is dat? Libanon, Gaza, Egypte, Syrië?

Prestige
Het islamitische Iran zal zelf enkele raketten afvuren op Israël. De vraag is hoe Israël op een dergelijke aanval zou reageren. Het land heeft geen grondtroepen in de omgeving van Iran. Een nieuwe verrassingaanval is uitgesloten - dat kan maar één keer. Israëls enige optie is het afvuren van langeafstandsraketten.

Het wordt een nutteloze en wrede raketoorlog. Maar de ayatollahs gaan vrolijk door met het kopen of bouwen van een atoombom. Deze oorlog zou de slagkracht en het prestige van Israël in het Midden-Oosten behoorlijk kunnen aantasten. En de Amerikanen?

Een Amerikaanse aanval op de nucleaire sites van de ayatollahs zou er heel anders uitzien. In tegenstelling tot Israël kunnen de Verenigde Staten zonder al te veel moeite het hele luchtafweersysteem van Iran wegbombarderen.

Dat zou waarschijnlijk slechts een paar dagen duren. De Iraanse reactie zal bestaan uit aanslagen op Amerikanen in Afghanistan, Irak en elders. Daarnaast kan Iran enkele Amerikaanse schepen in de Perzische golf opblazen.

'Milosevic-scenario'
De Amerikanen zullen daarop onmiddellijk overgaan tot het ‘Milosevic-scenario’: het bombarderen van vitale infrastructuur van de Revolutionaire Garde en de inlichtingendiensten van ayatollahs.

De ayatollahs zouden daarmee blind en doof worden - net als wijlen president Slobodan Milosevic als gevolg van luchtaanvallen tijdens de Kosovo-oorlog in 1999.

Vervolgens gaan de Verenigde Staten over tot openlijke steun aan de oppositie, vanuit Iraaks Koerdistan en vanuit Nimrooz en Herat in Afghanistan.

Het probleem van deze oorlog is dat niemand weet wanneer en hoe de oorlog zou moeten worden beëindigd. Daarnaast is zeer de vraag of de Amerikanen betrouwbare militante oppositiegroepen kunnen vinden.

Aanval
President Barack Obama komt dan in een moeras terecht, en dat wil hij niet. Maar hij wil ook niet - zoals Jimmy Carter, een van zijn voorgangers - door ayatollahs de verkiezingen verliezen. Obama wil dat moeras van ayatollahs vermijden, vooral tijdens de komende twaalf maanden.

Een Israëlische aanval op Iran zal ook consequenties hebben voor de Verenigde Staten, zei de Iraanse leider Khamenei. Volgens hem zal Iran een Israëlische aanval beantwoorden met een aanval op Israël en de Amerikanen in de regio.

Regionale supermacht
Als dit gebeurt moet ook Obama Iran aanvallen. De Amerikaanse president zou dan worden betrokken bij een oorlog die hij niet heeft ontketend, en niet kan managen. Dat zal hem stemmen gaan kosten – en Iran is geen Libië.

Het Westen heeft te lang gewacht: Iran is al een regionale supermacht.

Een luchtaanval op de ayatollahs is militair gezien zinloos. En de nucleaire tulband, die moet er toch niet komen? Daarover later meer.

Afshin Ellian

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshi ... inloos.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

VS overwegen verkoop precisiebommen aan VAE'

WASHINGTON - De Amerikaanse overheid wil een groot aantal Hellfire anti-bunkerbommen en andere munitie verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), met het oog op de oplopende spanning met Iran. Met de precisie-bommen kan de luchtmacht van de VAE bunkers, tunnels en andere gebouwen treffen waar Iran werkt aan atoombommen of andere wapens.

Het zou gaan om bijna 5000 van zulke 'bunker-bustingbommen' van fabrikant Boeing, aldus bronnen rond de wapenverkoop vrijdag.

De spanning met het streng-islamitische Iran loopt op, nu de aanwijzingen sterker worden dat het werkt aan een atoombom

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1090 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: do nov 27, 2008 10:15 am

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Dhana »

Denkt iedereen nou werkelijk dat Iran die bom in die regio´s gaat beb ruiken? Veel te dicht bij huis. Dan zijn ze zelf ook indirect aan de beurt.

Ik denk nog steeds dat Iran zo'n grote bek tegen de gezamenlijke vijand Israël heeft omdat het een sjieitsch is. Dat houdt de meerderheid van soenieten dan gedeisd.
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

Dhana schreef:Denkt iedereen nou werkelijk dat Iran die bom in die regio´s gaat beb ruiken? Veel te dicht bij huis. Dan zijn ze zelf ook indirect aan de beurt.
.
Het zou mij niet verbazen. Het leven van een moslim is ook in de ogen van andere moslims weinig waard. Een moslim die slachtoffer van zo'n bom wordt is een martelaar die gelijk de hemel in kan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: do nov 27, 2008 10:15 am

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Dhana »

Ik bedoel dat dan de hele regio daar radioactief vergiftigd zal zijn. Iran zelf ook dus als de wind de verkeerde kant op staat.
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Gebruikersavatar
silkyboxershortXL
Berichten: 2540
Lid geworden op: za apr 24, 2010 3:20 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door silkyboxershortXL »

Pseudo-journalistiek en pseudo-wetenschap de Nederlandse media en Israël.
missingpeace
De Nederlandse media hebben bovenmatige aandacht voor Israël, dat zal niemand durven te ontkennen. Kranten hebben bijna dagelijks een bericht over de situatie in de enige staat in het Midden-Oosten, waar democratie al vanaf het begin een normaal verschijnsel was.

De meeste van die berichten gaan echter niet over Israëli’s maar over de Palestijnen. Door deze wijze van nieuwsselectie wordt structureel een deel van het verhaal over Israël genegeerd.

Welke gemiddelde Nederland weet bijvoorbeeld dat Israël wereldleider is op het gebied van medische inventies, recyclet water, high tech, landbouw technologie en de integratie van immigranten (afkomstiguit meer dan 70 landen) ?

Las iemand in een Nederlandse krant over dokter Adi Weissbuch van het Kaplan Medisch Centrum in Rehovot, die onlangs het leven redde van een zwangere Iraanse vrouw?

Weet de gemiddelde Nederlander over de duizenden patiënten uit Gaza de gebieden onder Palestijns bestuur of zelfs de Arabische landen die in Israëlische ziekenhuizen worden behandeld?
West Bank

En wie leest of ziet ooit een genuanceerd verslag over de Joden die op de West Bank leven? De meeste berichten getuigen van enorme generalisatie (of zelfs demonisatie) en hebben tot resultaat gehad dat een kleine half miljoen Israëlische Joden is ontdaan van iedere menselijkheid.

Slechts bij hoge uitzondering wordt er aandacht besteed aan het reële beeld over het dagelijks leven in het gebied. Dat beeld wordt voornamelijk bepaald door de overgrote meerderheid van Joden en Arabieren die gewoon bezig zijn met werken of studeren, en op vele plaatsen doet men dat samen.

Men hoort veel over ‘Palestijns lijden en armoede’. Maar wie weet dat ook een deel van de Joodse jonge gezinnen op de West Bank in armoede leeft, en vaak door geldgebrek en gebrek aan betaalbare woningen permanent in caravans leeft? Daarbij gaat het lang niet altijd om de zogenaamde illegale buitenposten maar om caravan wijken in de Joodse dorpen en steden.

De wijk Tamar in het stadje Efrat was bijvoorbeeld in 1995 door de regering Rabin voorbestemd voor het bouwen van huizen. Anno 2011 leven alle bewoners nog altijd in caravans.

De reden? Politieke druk en een de facto bouwstop op nieuwe bouwprojecten. Deze situatie in een gebied, dat zelfs door Jimmy Carter werd erkend als deel van Israel, heeft jaren geduurd.

Pas vorige week werd die situatie in feite opgeheven, toen in reactie op het Unesco lidmaatschap van de PA, de Israëlische regering besloot dat de bouwstop lang genoeg geduurd had. De media hadden het echter over’ versnelde bouw in nederzettingen’.

Waar lazen Nederlanders in hun krant dat er in de Palestijnse gemeenschap op de West Bank genoeg rijken zijn die in dure auto’s rijden en in kasten van huizen wonen? Of dat de PA besloot om huizen te bouwen voor- en tot 5000 $ aan premies uitkeerde aan de onlangs vrijgelaten terroristen (Shalit deal).

Hieruit blijkt dat ook het nieuws over de Palestijnen consequent wordt geselecteerd. Positief nieuws wordt vrijwel genegeerd en het negatieve nieuws wordt vrijwel uitsluitend gerapporteerd wanneer Israël er mee in verband kan wordengebracht. Daarnaast blijkt dat veel van dit negatieve nieuws exclusief gebaseerd is op Palestijnse bronnen en pro Palestijnse NGO’s.

Saeb Arekat

Dat die bronnen vaak onbetrouwbaar zijn werd vorige week weer eens bewezen door Saeb Arekat, de Palestijnse hoofdonderhandelaar die in het begin van 2011 officieel aftrad, en daarna gewoon bleef zitten.

Arekat vertelde de Israëlische krant Ha’aretz op 3 november jl. dat de nederzettingen in totaal 1,1 % van het totale grond oppervlak van de West Bank beslaan. Hij vertelde deze keer de waarheid omdat het van pas kwam in het promoten van de nieuwe Palestijnse eis dat Israel zich moet terugtrekken tot achter de zogenaamde 1967 lijnen.

In 2002 schreef dezelfde Arekat echter in een opinieartikel voor de New York Times dat de nederzettingen meer dan 42 % van de oppervlakte van de West Bank in beslag namen. Met dat artikel wilde hij de lezer verkopen dat een Palestijnse staat al een onmogelijkheid was geworden.

Khaled AbuToameh

Het gebruik van informatie over Israël die verstrekt wordt door personen of organisaties met een overduidelijke politieke agenda staat dus garant voor onjuiste en onvolledige berichtgeving. Dit gegeven is niet uniek voor Nederland, het is het patroon in vrijwel de hele wereld.

Zelfs Palestijnse reporters zoals de gerenommeerde journalist Khaled Abu Toameh (Hudson Institute en Jerusalem Post), erkennen dat er iets totaal scheef zit in de berichtgeving door buitenlandse media over Israël.

Volkskrant

Neem bijvoorbeeld een recent artikel van Volkskrant journalist Rolf Bos, die nog niet zo lang in Israël is.

Hij schreef over de situatie van Palestijnse Arabieren in Jeruzalem Oost, en liet zich volledig inpakken door Jeff Halper van het Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD).

Halper staat bekend om zijn steun aan de Free Gaza beweging en boycotacties (BDS) tegen Israël. Ook is hij voor de zogenaamde één staat oplossing; hetgeen betekent het einde van de Joodse staat Israël.

Het gevolg van de aanpak van Bos was een stereotype verhaal, dat ook nog eens boordevol onwaarheden zat.

Had Bos de moeite genomen om iets aan onderzoek te doen of om alle partijen te interviewen dan had hij ongetwijfeld ook ontdekt dat er onlangs ook andere geluiden werden gemeld over de Arabieren in Jeruzalem Oost. Uit een onderzoek van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) kwam namelijk duidelijk naar voren dat een groot deel van de Arabieren in Jeruzalem onder Israëlisch bestuur wil blijven.

Verder gaf een nog groter aantal aan tevreden te zijn met hun levensstandaard, die inderdaad hoger is dan in menig ander Arabisch land of in de door de PA bestuurde gebieden.

Valse claims

Een selectie van de beweringen in het artikel van Bos laat zien hoe de Volkskrant lezers vals werden voorgelicht.

“Terwijl in Joodse wijken in het door Israël bezette deel van Oost-Jeruzalem de bouwkranen volop draaien, wordt het Palestijnen geweigerd legaal te bouwen in het stadsdeel’, zegt Halper, zelf een Joodse Israëliër”.

Geweigerd legaal te bouwen?

Hier zijn de cijfers over de afgegeven bouwvergunningen voor bestaande Arabische wijken in Jerusalem Oost over 2007 en 2008:

2007

Kalandia.Atarot, Beit Hanina 78
Shafoeat, Anata nieuw 84
Ishwaja, A- Toer, A-Sawana, Wadi El Goz 16
Sheikh Jarrah, Moshava Amerikaniet, Bab El Zahara 4
Deir Aboe Tor, Ras al amoed,Chirbat Beit Zahoer 11
Jamel Moegaber, Arav A-Swahara, Tzoer Baher;Beit Tsafafa zuid 182
2008

Oude Stad Moslim kwartier 1
Kalandia.Atarot, Beit Hanina 81
Shafoeat, Anata nieuw 91
Ishwaja, A- Toer, A-Sawana, Wadi El Goz 48
Sheikh Jarrah, Moshava Amerikaniet, Bab El Zahara 11
Deir Aboe Tor, Ras al amoed, Beit Zahur 60
Jamel Moegaber, Arav A-Swahara, Tzoer Baher; Beit Tsafafa zuid 170
De gemeente Jeruzalem laat verder weten dat er plannen zijn goed gekeurd voor de bouw van 36.000 wooneenheden voor de Arabische sector tot aan 2020.

Een andere claim uit het artikel van Bos:

Er wonen 300 duizend Palestijnen in (Oost-)Jeruzalem, iets meer dan een derde van de totale bevolking van de stad. Halper: ‘Maar ze hebben slechts 9 procent van het grondgebied tot hun beschikking, en daar mogen ze bovendien niks. Niet bouwen, uitbouw is ook illegaal.’

9 procent?

Een simpele blik op een kaart van de Joodse en Arabische wijken in Jeruzalem laat zien dat de 9% claim een leugen is. De blauwe gebieden zijn Arabische wijken en de groene markeren de wijken waar overwegend Joden wonen. Duidelijk is te zien dat de Arabieren verhoudingsgewijs meer grondgebied gebruiken om te wonen. Dat is weer te verklaren uit het feit dat hoogbouw in de Arabische wijken zeldzaam is.
Afbeelding


Kaart met Arabische (blauw) en overwegend Joodse wijken (groen) in Jeruzalem
Uit de cijfers over de afgegeven bouwvergunningen voor bouw voor de Arabische populatie blijkt al dat er niets klopt van de bewering dat men ‘niks mag’. Wat Halper echter ook verzwijgt, is het feit dat onder invloed van de politiek van de PA, De Arabische liga en de het Moslim Broederschap, er op ongekende schaal illegaal is gebouwd in Jeruzalem Oost. De gemeente Jeruzalem liet ons al eerder weten dat de meeste Arabieren niet eens de moeite nemen om een bouwvergunning – waar een leges aan verbonden is van 3600 dollar – in te dienen.

Er steekt volgens Halper een ‘masterplan’ achter wat hij de ‘judaïsering’ van Jeruzalem noemt. ‘Het doel is een verhouding van 70 procent Joden, 30 procent Palestijnen. De teller staat nu volgens hem op 67/33.

Deze claim, die men overal en altijd opnieuw ziet opduiken, is van een ranzig gehalte. Het suggereert immers racisme.

De werkelijkheid is totaal anders, de droge cijfers laten zien dat de Arabische bevolking van Jeruzalem vanaf 1967 gestadig is gegroeid. Ook laten de statistieken zien dat het aantal Arabieren in verhouding tot de Joodse bevolking toeneemt.

In 1967 was het percentage Arabieren van de totale bevolking 25,8 %. In 2009 was dat opgelopen tot 35,7 %.

Men zou Bos nog kunnen verdedigen door te stellen dat dit voornamelijk uitspraken van Halper waren.

Een artikel van Bos dat woensdag 9 november in de Volkskrant stond, maakt echter duidelijk dat hij niet in staat is objectief verslag te doen over Israel. Hier is wat hij te zeggen had naar aanleiding van het incident met Sarkozy en Obama tijdens de G-20 top in Cannes:

‘Arme Bibi. Nu Papandreou en Berlusconi (bijna) weg zijn, lijkt het erop dat hij alleen in het door Geert Wilders (‘Er ís al een Palestina, en het heet Jordanië’) gedomineerde Den Haag nog vrienden heeft – en daar gaat hij volgende week dus maar eens wat handen schudden’.

De Pers

Volkskrant verslaggever Bos was niet de enige die de afgelopen week in de fout ging waar het om objectieve en kwalitatieve berichtgeving volgens de journalistieke normen ging.

Het kan altijd nog erger.

Er zijn zelfs kranten die geen moeite meer hebben met het afdrukken van artikelen die bol staan van leugens en vuilspuiterij.

Wat te denken van (opnieuw) dagblad De Pers?

Wetenschapsredacteur Marcel Hulspas van De Pers, die zich nota bene altijd heeft gekeerd tegen pseudowetenschap, schreef waarschijnlijk het meest onwetenschappelijke Nederlandse artikel over de crisis rond Iran.

Hulspas kwam via een reeks leugens en absurde vooroordelen tot de conclusie dat het Westen maar een preventieve aanval op Israël moest uitvoeren.

Al in de inleiding op zijn artikel ging Hulspas volledig in de fout, toen hij het had over het ‘enthousiasme’ in de Israëlische regering voor een aanval op Iran.

“Maar de ultra-orthodoxe coalitiepartijen Israël ons huis en Shas staan bijna te springen van enthousiasme. Eindelijk oorlog!”, schreef hij.

Zowel Shas leider Eli Yishai en Israel Beiteinu leider Avigdor Lieberman stonden echter bekend als tegenstanders van een Israëlische aanval op Iran.

Over de registratie van religie bij inschrijving in het register van het ministerie van binnenlandse zaken in Israel had Hulspas ook de klok horen luiden:

“Wellicht democratieën met wat fundamentalistische partijtjes die de sharia willen invoeren, maar dat is perfect vergelijkbaar met die religieus hysterische schreeuwpartijtjes in Israël.En waarschijnlijk kun je daar nooit bij de Burgerlijke Stand opgeven dat je ‘ongelovig’ bent, maar dat kun je in die democratie Israël óók niet – daar is iedereen voor de staat verplicht ‘joods’”.Verplicht Joods? Nog even afgezien van het feit dat er in Israel honderduizenden burgers wonen die als Moslim, Christen, Bahai zijn geregistreerd, is er het feit dat Joden die dat willen zich als niet Joods kunnen laten registreren

Het kon echter nog grover :

Goed, het land valt niet te regeren zonder de steun van radicale orthodoxe partijen die de Palestijnen het liefst op oudtestamentische wijze over de kling zouden jagen.

Uiteraard zijn er geen partijen in Israël die in hun programma een dergelijke behandeling voor de Palestijnse Arabieren voorzien.

Met wetenschap had het artikel niets te maken. Pseudowetenschap was het, maar dan in één van de meest donkere en agressieve vormen.

Het geloof in UFO’s is tenslotte iets anders dan via vervalste gegevens en pseudo-informatie tot de conclusie komen dat een staat die aantoonbaar met liquidatie wordt bedreigd, preventief moet worden aangevallen.

Patroon

Dit zijn slechts twee voorbeelden van krantenartikelen die de laatste week in Nederland verschenen.

NRC en de Telegraaf publiceerden echter ook soortgelijke artikelen die uitsluitend gebaseerd waren op Palestijnse bronnen. Over het algemeen doen slechts enkele kleinere kranten zoals Reformatorisch Dagblad, maar ook het weekblad Elsevier hun best om het complete plaatje te brengen.

Televisie

Op de Nederlandse televisie ziet men over het algemeen hetzelfde patroon.

De Israëlische kant van het verhaal wordt vaak genegeerd en uit de keuze van commentatoren blijkt vaak al de politieke opvatting van de redacteuren. Zo bestond Nieuwsuur het om op 18 oktober jl. om de fel anti-Israëlische ex-premier Van Agt in de studio exclusief commentaar te laten geven op de vrijlating van Gilad Shalit.

Documentaires lijden aan het zelfde euvel. Zembla redacteur Kees Schaap gaf bijvoorbeeld na de uitzending van “Geen geld voor Gaza” in 2009 in feite toe dat de bedoeling van een dergelijke documentaire niet was om het publiek te informeren over de feiten, maar over de opinie van de redacteur.

NOS

NOS mag dan eindelijk iets gedaan hebben met de kritiek dat men geen aandacht besteed aan de context van het Midden-Oosten conflict, als het gaat om gebeurtenissen waar Israël direct bij betrokken is ziet men nog altijd de oude fouten.

Zo bevatte een reportage met de titel ‘Komt er oorlog tussen Israël en Iran’ slechts één zin van de Israëlische premier Netanyahu die in de Knesset sprak over de openlijke Iraanse bedreigingen. De commentator zei dat de Israëlische premier ‘oorlogstaal’ sprak, terwijl het aan de kijker werd overgelaten om de te oordelen over het ‘vredelievende karakter’ van het Iraanse nucleaire programma.
http://nos.nl/video/310588-komt-er-oorl ... -iran.html


Een paar dagen later had Nieuwsuur een andere reportage over Iran. Daarin werd Thomas Erdbrink, de NOS correspondent in Teheran de vraag gesteld of de mensen in Teheran een Israëlische aanval serieus namen.
Erdbrink: “Nou, niet echt serieus, want sinds 1992 dreigt Israël steeds Iran aan te vallen om wat voor reden dan ook“.

In de studio kwam niemand op de gedachte om Erdbrink te vragen of het niet precies andersom was. Immers wie dreigt wie met het van de kaart vegen? En was het niet zo dat de Israëlische militaire optie altijd gekoppeld werd aan het Iraanse streven naar een atoomwapen?

In een andere (Journaal) reportage over de publicatie van het VN Palmer rapport, dat een crisis in de Turks Israëlische betrekkingen veroorzaakte, werd de conclusie dat Israël buitensporig geweld gebruikte wel genoemd, maar de vaststelling dat de Israëlische blokkade legaal was, werd weggelaten.

Een pro-Israël demonstratie van ca. 3000 mensen in Den Haag op 13 september jl. kreeg geen enkele aandacht in de NOS journaals.

Een uitzending van Nieuwsuur woensdag 9 november getiteld ‘Amerikaans groen licht’ ging uiteindelijk voornamelijk over de crisis tussen Israël en Iran. De Iraanse ambassadeur in Den Haag kon zelfs bedreigingen aan het adres van Israël uitspreken, maar een weerwoord van een Israëlische diplomaat in Den Haag ontbrak. Die rol werd vertolkt door Ko Colijn van instituut Clingendael.‘Bashen’

De Nederlandse regering heeft eerder aangegeven het stoppen van het zogenaamde ‘Israël bashen’ na te streven.

Waarschijnlijk omdat men beseft dat het tot gevaarlijke excessen kan leiden. Om dat te begrijpen hoeft men niet verder te kijken dan wat er in de Arabische landen en Iran plaats vindt op dit gebied.

Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse media – een enkele uitzondering daargelaten – ook een soortgelijk verantwoordelijkheidsbesef aan de dag gaan leggen.

Men zou kunnen beginnen om gewoon de journalistieke normen weer toe te passen op de berichtgeving over Israël.
Hoop is geen strategie.
WWG1WGA

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: do nov 27, 2008 10:15 am

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Dhana »

We moeten maar afwachten hoe de mossaat reageert. Als die actie gaan ondernemen mogen we er vanuit gaan dat het menes is en zolang die zich gedeisd houdt zal het de wens wel de vader van de Iraanse gedachte zijn.
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

Ik erger me ook kapot aan de eenzijdige berichtgeving over Israël. Ik erger me ook aan alle Nederlanders die alles wat ze horen op de Nederlandse TV voor zoete koek slikken. Ik vind die mensen zo enorm stom. :yuk: Waarom kijken ze ze niet verder dan hun neus lang is, en het lijkt wel of ze genieten van de eenzijdige en tendentieuze berichtgeving. Misselijk wordt ik van die lui. En heel gek, de meeste Hollanders bij wie hun hart overloopt van medelijden voor het Palestijnse volk, weten niet eens dat Palestina geen staat is. Palestina is een landstreek in het oude Kanaän, maar ook dat willen veel mensen niet weten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door King George »

Bij een of meerdere explosies op een militaire basis ten westen van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn volgens het Iraanse staatspersbureau FARS “meerdere doden” gevallen. Details over wat er precies is gebeurd zijn nog niet bekend.
Persbureau Reuters meldt op gezag van het hoofd veiligheid van de kantoor van de gouverneur van Teheran dat er één explosie op de basis plaatsvond. Een Iraanse parlementariër spreekt tegenover persbureau AP van “twee opeenvolgende explosies”. De basis zou op zo’n 40 kilometer van Teheran liggen, bij de plaats Bidganeh. Door de explosies zouden de ruiten van verschillende omliggende gebouwen gesneuveld zijn.

Later meer.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/12/mee ... s-teheran/" onclick="window.open(this.href);return false;
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door King George »

27 doden tot nu toe geteld. De explosie gebeurde tijdens een munutietransport door de republikeinse garde, die buiten het gewone leger staat. De explosies schijnen zo heftig te zijn geweest dat ze vanuit een plaats 40 km van Teheran vandaan tot in de buitenwijken van Teheran te horen en te voelen waren.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75759
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door Ariel »

Oh, dear... :redface: Het lijkt er niet op dat Israel hulp zal aanbieden bij deze explosie op de Iraanse legerbasis.
Israël blij met explosie Iraanse legerbasis

zondag 13 november 2011

JERUZALEM (ANP) - Israël zal geen tranen laten om de zware explosie zaterdag op een legerbasis in Iran. ,,Ik ken de omvang van de ontploffing niet. Maar het zou wenselijk zijn als dit vaker voorkomt'', zei minister van Defensie en oud-premier Ehud Barak zondag. Israël en Iran zijn al tientallen jaren aartsvijanden

http://www.elsevier.nl/web/Artikel/3222 ... rbasis.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20784
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Bericht door King George »

Onder de getroffenen bevindt zich ook de oprichter van de artillerie van de Republikeinse garde. Goede vangst derhalve!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Daisy
Berichten: 100
Lid geworden op: ma okt 31, 2011 5:52 pm
Locatie: veluwe

Rusland & China eens met Obama over dreiging Iran

Bericht door Daisy »

Rusland en China eens met Obama over dreiging Iran

Obama sprak tijdens een persconferentie in Hawaï waar hij met Aziatisch-Pacifische landen sprak over bescherming tegen de eurocrisis.
door Jules Seegers

Buitenland
Barack Obama zegt China en Rusland aan zijn zijde te hebben in een poging Irans nucleaire ambities te beteugelen. Ambtsgenoten Dmitri Medvedev en Hu Jintao zijn het met hem eens dat Iran zich niet mag outilleren met kernwapens. Volgens de Amerikaanse president hebben sancties tegen Iran een “enorme hap” genomen uit het land.

Obama zei tevens niet specifiek militaire actie te zullen ondernemen als Teheran dit toch doet. Tegelijkertijd stelde hij ook geen enkele maatregel uit te sluiten. “Een Iran met nucleaire wapens zou een bedreiging vorming voor de regio maar ook de Verenigde Staten.”

De Amerikaanse president zei er vertrouwen in te hebben dat Rusland en China in het bijzonder die dreiging zullen onderkennen. Medvedev en Hu Jintao zouden eveneens een kernwapenwedloop in de regio van Iran willen voorkomen. Maar gesprekken dit weekend leverden nog geen goedkeuring op voor nieuwe sancties.

Rusland en China zijn tot nu toe altijd tegen verdere sancties op Iran geweest. Het land heeft na vier rondes van dwangmaatregelen van de Verenigde Naties een sterk afgekalfde economie maar liet het nucleaire programma niet los.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/14/oba ... npak-iran/" onclick="window.open(this.href);return false;
Oordeel niet te vlug

Plaats reactie