De dreiging van een nucleair Iran

Waarom slaan bepaalde moslims, waar dan ook, elkaar en anderen de hersens in? Hoort geweld en de drang tot overheersing en bekering bij de essentie van de islam?
Mahalingam
Berichten: 41101
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Mahalingam » Do Aug 30, 2018 7:08 pm

Dat is sneu voor Brussel. De vriendelijkheid t.o.v. Iran is niet voldoende.
"EU bleef toenadering zoeken tot Iran om akkoord overeind te houden "
Ayatollah verzucht: EU kan atoomakkoord niet redden
Hoewel de Europese Unie (EU) vorige week nog miljoenen overmaakte aan Iran, acht ayatollah Ali Khamenei de Europese steun onvoldoende om het atoomakkoord overeind te houden. Met een economische crisis en steeds luider wordende burgerprotesten worden de problemen voor Teheran steeds groter.

‘Het is geen probleem om banden te onderhouden en te onderhandelen met Europa, maar we moeten de hoop opgeven over zaken als de nucleaire deal,’ schrijft ayatollah Khamenei op zijn Engelstalige Twitter-pagina. Woensdag kwam de hoogste leider van Iran bijeen met president Hassan Rouhani en zijn kabinet om de economische toekomst van het land te bespreken.

‘JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, de officiële benaming van de atoomdeal, red.) is geen doel maar een middel; als we concluderen dat het ons nationale belang niet meer dient, zullen we het terzijde schuiven,’ vervolgt de ayatollah. Het lijkt een aankondiging van een definitieve terugtrekking uit het atoomakkoord, waarin Amerika, Frankrijk, Duitsland, China, Iran, het Verenigd Koninkrijk in 2015 met Iran afspraken dat de economische sancties zouden worden verlicht als Iran zou stoppen met de ontwikkeling van nucleaire centrales.
https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/08/ayatollah-verzucht-eu-kan-atoomdeal-niet-redden-640937/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Ma Jun 17, 2019 2:49 pm

Iran heeft eind juni meer uranium dan nucleair akkoord toestaat

17 juni 2019

Iran heeft over tien dagen meer lichtverrijkt uranium op voorraad dan is toegestaan volgens het nucleair akkoord, meldt de Atoomenergieorganisatie van Iran (AEOI) maandag. Dit komt doordat het land de afgelopen tijd vier keer zoveel uranium is gaan verrijken. Het nucleaire akkoord komt hierdoor in direct gevaar.

Iran probeert druk uit te oefenen op de Europese deelnemers aan het akkoord. Teheran wil dat de mogendheden Iran beschermen tegen de sancties van de Verenigde Staten.

Volgens de afspraken van het akkoord mag Iran 300 kilogram lichtverrijkt uranium opslaan. "We zullen dit niveau op 27 juni bereiken en dit zal ons niet weerhouden van verdere productie", aldus een woordvoerder van de atoomorganisatie.

Ook kondigde de woordvoerder aan dat Iran de productie mogelijk nog verder opschroeft en uranium tot 20 procent gaat verrijken. Onder de nucleaire deal is afgesproken dat deze grens op 6 procent ligt. Voor de ontwikkeling van atoomwapens heb je minstens 20 procent nodig, maar 90 procent is gebruikelijker.

Daarnaast gaat Iran mogelijk zwaar water (dideuteriumoxide) aan andere landen verkopen. Volgens de atoomorganisatie is dit niet in strijd met het nucleaire akkoord. Eerder stelde de Iraanse president Hassan Rouhani nog dat dit niet zou gebeuren.

Iran heeft Europese mogendheden ultimatum opgelegd
De VS stapte eind 2018 uit het nucleaire akkoord. De Europese landen zijn nog steeds voorstander, hoewel Iran in mei ook al stappen aankondigde die het akkoord in gevaar kunnen brengen.

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben van Iran toen tot 7 juli de tijd gekregen om de VS te overtuigen van het opheffen van de sancties.

"Wij verwerpen elk ultimatum en zullen bekijken of Iran zich aan zijn verplichtingen onder de internationale kernwapenakkoorden houdt", lieten de Europese leiders daarop weten in een verklaring.

https://www.nu.nl/buitenland/5939700/ir ... staat.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Wo Jun 19, 2019 2:22 am

VN officials: Amerika bereidt tactische aanval op Iraanse nucleaire installatie voor

Posted on 18/06/2019

Afbeelding
Amerikaanse B2 stealth bommenwerper (afbeelding: (4)).

‘Iraanse aanval op grote Saudische olie installatie aanstaande’

De Jerusalem Post haalt niet bij name genoemde VN officials aan die zeggen dat de Verenigde Staten een tactische militaire aanval voorbereidt op een Iraanse installatie die onderdeel uitmaakt van het nucleaire programma van het land. Iran zou ondertussen niet zitten afwachten, maar een aanstaande aanval op een belangrijke Saudische olie installatie plannen, bedoeld om veel meer schade aan te richten dan de aanvallen op de olietankers, waarvoor Iran overigens de verantwoordelijkheid nog steeds fel van de hand wijst.

Het Witte Huis zou intensief hebben overlegd met topcommandanten van het leger en het Pentagon over een beperkte militaire reactie. Het zou dan gaan om een luchtaanval op een Iraanse installatie die tot het nucleaire programma van het land behoort. ‘Het zal een massaal bombardement worden, maar gelimiteerd tot een specifiek doelwit,’ verklaarde een Westerse diplomaat. (1)

President Trump stuurt 1000 extra militairen naar de Perzische Golf. Dat zijn er overigens 5000 minder dan CENTCOM, het Amerikaanse Centrale Commando, had gevraagd. Tijdens een persconferentie verklaarde Trump dat hij hoe dan ook zal voorkomen dat Iran een kernbom krijgt, maar leek hij de aanvallen op de olietankers te bagatelliseren, wat erop wijst dat hij nog altijd werkt aan een diplomatieke oplossing.

‘Iraanse aanval op Saudische olie installatie aanstaande’
Israëlische defensiespecialisten melden dat de VS ‘zeer geloofwaardige’ inlichtingen heeft dat de Iraanse Revolutionaire Garde op het punt staat om mogelijk al binnen enkele dagen een grote aanval op een Saudische olie installatie uit te voeren, wat veel meer schade zal veroorzaken dan de aanvallen op de olietankers (als Iran die al heeft uitgevoerd, wat de Islamitische Republiek nog altijd virulent ontkent).

Het om zijn hyperbolen bekend staande Infowars kopt ‘Derde Wereldoorlog nabij? Deep State wanhopig op zoek naar oorlog met Iran en Rusland’ (3). Zover is het nog lang niet en hoeft het zeker niet te komen, maar dat een rechtstreekse militaire aanval op Iran een serie onvoorziene –of juist geplande- escalaties naar een mogelijk veel grotere oorlog kan veroorzaken, zal niemand betwisten.

Xander

(1) Jerusalem Post
(2) DEBKA
(3) Infowars
(4) Afbeelding: Wikimedia Commons, auteur: Prometheus AvV (English Wikipedia), publiek domein Amerikaanse federale overheid

https://www.xandernieuws.net/algemeen/v ... atie-voor/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Di Jun 25, 2019 1:16 am

Trump richt zich bij nieuwe sancties tegen Iran op geestelijk leider

24 juni 2019

Afbeelding

De Amerikaanse president Donald Trump legt Iran nieuwe sancties op. Die zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei.

"De hoogste leider van Iran is degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het vijandige gedrag van het regime", zei Trump, die herhaalde dat Iran nooit de beschikking mag krijgen over kernwapens. De president trok zijn land vorig jaar terug uit de atoomovereenkomst met Teheran. Daarna legde hij ook al zware sancties op.

De nieuwe sancties raken ook andere topfiguren. Het gaat volgens de Amerikaanse minister Steven Mnuchin (Financiën) onder anderen om de Iraanse minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) en acht commandanten van de Revolutionaire Garde, een machtig Iraans elitekorps. Er worden voor "miljarden" aan Iraanse activa bevroren, aldus Mnuchin.

Trump wil de Iraniërs dwingen opnieuw te onderhandelen over de nucleaire deal, die is gesloten onder zijn voorganger Barack Obama. Iran had al laten weten de nieuwe strafmaatregelen schouderophalend tegemoet te zien. "Hebben de Verenigde Staten nog sancties over om Iran op te leggen?", vroeg een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zich af.

https://www.nu.nl/algemeen/5951568/trum ... eider.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Wo Jun 26, 2019 7:00 pm

Trump zou pamfletten boven Iran kunnen uitgooien waarop staat dat islam niets met democratie en de vrijheid van het volk te maken heeft maar integendeel alles met islamitisch fascistisch dictatoriale onderdrukking van de mens die probeert kritisch zelfstandig te denken.

Iraniërs dienen zich af te vragen waarom de knecht van Mohammed, Allah, zijn macht aan Amerika en Israël heeft gegeven. Trouwens, deze wijsheid geldt voor ALLE 1,8 miljard rond sukkelende moslims op aarde.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Ma Jul 01, 2019 10:00 pm

Iran verbreekt atoomakkoord, meer uranium verrijkt dan toegestaan

01 juli 2019 12:34

Iran heeft nu meer lichtverrijkt uranium dan is toestaan volgens de internationale akkoorden die in 2015 zijn gesloten. Dit meldde het Iraanse persbureau FARS, dat nauwe banden met het regime in Teheran onderhoudt.

De Iraanse Atoomenergieorganisatie (AEOI) had eerder al aangekondigd dat er op 27 juni al meer dan de toegestane 300 kilo lichtverrijkt uranium in het land zou zijn. De 300 kilo was in 2015 afgesproken in het internationale akkoord over de Iraanse nucleaire ambities, dat vorig jaar mei door Amerika werd opgezegd.

Iran wordt economisch zwaar getroffen door de Amerikaanse afwijzing van het internationale akkoord en door Amerikaanse sancties. Vooral het feit dat de Amerikanen alle andere landen hebben verboden olie van Iran te kopen levert problemen op: de Iraanse economie is voor een groot deel afhankelijk van de olie-export.

Het atoomakkoord uit 2015 zou Iran uit zijn isolement halen en de verlamde economie vlot trekken. Maar nu het sanctieregime weer streng is, heeft Iran volgens de regering in Teheran geen baat bij het akkoord.

Spanningen in Perzische Golf
De Iraanse regering kondigde op voorhand aan meer uranium te zullen verrijken als de EU geen maatregelen nam om de Amerikaanse sancties af te zwakken. Brussel liet weten niet van chantage gediend te zijn en drong er bij Iran op aan het atoomakkoord te respecteren.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn in de afgelopen maanden flink opgelopen. Ze culmineerden in een aantal aanvallen op olietankers rond de Perzische Golf. Volgens de VS zat Iran daar achter. Iran ontkent. De Iraniërs schoten een Amerikanaanse spionagedrone neer, die volgens hen het Iraanse luchtruim had betreden. Washington stelt dat de drone in het internationale luchtruim vloog. De Amerikaanse president Donald Trump gelaste op het laatste moment een vergeldingsaanval af.

https://www.nu.nl/buitenland/5958667/ir ... staan.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Di Jul 16, 2019 3:25 am

EU: Nucleair akkoord met Iran kan nog worden gered

15 juli 2019 21:50

Volgens de buitenlandchef van de Europese Unie Frederica Mogherini kan het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 nog worden gered, zei ze na een EU-top in Brussel met Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De Iraanse schending van het akkoord uit 2015 is volgens haar "niet aanzienlijk".

Ook andere Europese ministers willen "er alles aan doen" om het akkoord te redden. De EU-ministers kwamen maandag bijeen op een speciale top om te praten over de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump trok zich in 2018 terug uit het nucleaire akkoord. Als gevolg legde hij weer economische sancties op aan Iran. Teheran reageerde daarop met het verhogen van de uraniumproductie en -verrijking.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bevestigde vorige week dat het land de volgens het akkoord afgesproken toegestane hoeveelheid uraniumverrijking inderdaad heeft overschreden.

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië staan, ondanks dat Teheran zich niet aan de afspraken houdt, nog wel achter het akkoord.

De Europese Unie wil dat de VS en Iran met elkaar in gesprek gaan. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei op de top dat Europa voor het redden van de deal moet samenwerken. Ook moet Iran zich aan de afspraken houden, aldus de minister.

Door: NU.nl

https://www.nu.nl/buitenland/5965743/eu ... gered.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 41101
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Mahalingam » Di Aug 27, 2019 10:06 pm

Op aandringen van Macron heeft Trump toegezegd met de Iraanse president Rohani te willen praten. Maar die president is de stroman van de ayatollah's die alles bedisselen.
Dat is dus als blaffen voor de verkeerde deur.
En dan komt nu bericht uit Iran met voorwaarden.
Hassan Rohani wil niet praten met Trump
De Iraanse president Hassan Rohani is niet van plan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump overleg te voeren zolang de Amerikaanse sancties tegen zijn land van kracht zijn.

De Iraanse leider zei dat dinsdag, een dag nadat Trump verklaarde dat een ontmoeting met zijn Iraanse collega ‘onder de juiste omstandigheden’ mogelijk is om een eind te maken aan de onenigheid over het Iraanse atoomprogramma.

Trump deed zijn uitspraak bij de top van de G7 in Frankrijk. Rohani reageerde door te stellen dat eerst alle sancties van tafel moeten en dat daarna pas verder wordt gepraat. Hij kondigde ook aan dat Iran verder gaat met zich terugtrekken uit het nucleaire akkoord dat het land in 2015 sloot met wereldmachten over zijn atoomprogramma. De Verenigde Staten hebben zich daar al uit teruggetrokken.
https://www.parool.nl/wereld/hassan-rohani-wil-niet-praten-met-trump~b5758636/

Dat wordt lastig voor onze EU leiders om net te blijven doen alsof er nog steeds een nucleaire deal is.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41101
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Mahalingam » Za Sep 07, 2019 12:45 pm

Voor Macron & Co maakt het niet uit wat de USA wil met Iran. De Franse perfide buitenlandse politiek is vanaf het begin pro-ayatollah geweest.
US will block $15 billion French credit line to Iran
The United States will not provide waivers to allow France to give Iran a $15 billion relief package.

“We did sanctions today. There will be more sanctions coming,” U.S. special representative for Iran Brian Hook told reporters on Wednesday. “We can’t make it any more clear that we are committed to this campaign of maximum pressure, and we are not looking to grant any exceptions or waivers.

The French reportedly have proposed the relief to the Iranians in exchange for the regime adhering to the stipulations of the 2015 nuclear deal.

An Iranian delegation was in Paris on Monday to finalize the details of the financial lifeline, of which the French government has declined to share the details, that would assist Iran amid crushing U.S. sanctions, reported The New York Times, citing Iranian press reports and a senior U.S. official.

Meanwhile, French Finance Minister Bruno Le Maire met with U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin and other U.S. officials on Tuesday to discuss the proposal.

French President Emmanuel Macron called on U.S. President Donald Trump last week at the Group of Seven, or G7, meetings in Biarritz, France, to return to the negotiating table with the Iranians since withdrawing the United States from the nuclear accord in May 2018 and reimposing sanctions lifted under it along with enacting new financial penalties against the regime.
https://worldisraelnews.com/us-will-block-15-billion-french-credit-line-to-iran
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41101
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Mahalingam » Za Sep 07, 2019 12:49 pm

U.S. confirms it sought to bribe Iranian oil tanker captains to sail ships into American hands
The United States offered millions in cash to tanker captains of Iranian vessels in a bid to seize Iranian ships, the State Department confirmed to the Washington Free Beacon.

The Financial Times on Wednesday reported that the Indian captain of an Iranian tanker suspected of shipping oil to Syria was offered several millions of dollars by Brian Hook, the U.S. representative for Iran and senior policy adviser to Secretary of State Mike Pompeo.
The State Department was offering the money to sail the ship to “a country that would impound the vessel on behalf of the U.S.”
A State Department spokesperson confirmed to the Free Beacon that details in the Financial Times article were accurate.
The offer was made in a bid to disrupt illicit Iranian Revolutionary Guard Corps activities, according to the spokesperson.

The department conducted extensive outreach to several ship captains and shipping companies warning them of the consequences of helping Iran evade U.S. sanctions and providing support to a designated foreign terrorist organization, according to the spokesperson, who added that companies and individuals found to be working with designated persons or entities could be subject to sanctions themselves.

The cash offer made to the captain of the Iranian tanker falls under a 1984 program called “Rewards for Justice,” the Financial Times reported. A State Department spokesperson confirmed the program is available to anyone who helps disrupt IRGC operations.

Iranian foreign minister Javad Zarif called the U.S. actions “blackmail” in a tweet following the Financial Times report.

The effort to warn individuals and companies about aiding Iran is part of the Trump administration’s maximum pressure campaign.

The United States on Wednesday imposed new sanctions on Iran’s shipping network.
https://worldisraelnews.com/u-s-confirms-it-sought-to-bribe-iranian-oil-tanker-captains-to-sail-ships-into-american-hands
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Za Sep 07, 2019 6:50 pm

Mahalingam schreef:De Franse perfide buitenlandse politiek is vanaf het begin pro-ayatollah geweest.

Dat hebben de Amerikanen geweten. Afgang en vernedering. Frankrijk moest zo nodig een godsdienstwaanzinnig gevaarlijke gek onderdak verlenen die net zo makkelijk een fatwa uitschreef als met zijn handen als homo viezerik aan jonge kinderen prutste. Verders hing hij plastic sleuteltjes om de nek van kinderen die hij in de oorlog met Irak stuurde onder het voorwendsel dat ze daarmee in de hemel konden komen.
En die krankzinnige gevaarlijke moslimgek liet onze beschaving ongemoeid.

LANG LEVE TRUMP!
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Za Sep 07, 2019 8:51 pm

Teheran ontwikkelt vanaf vrijdag nucleaire centrifuges; Israël overweegt een aanval op Iran

5 september 2019

Afbeelding

De volgende stap van Iran in zijn nucleaire programma omvat de ontwikkeling van centrifuges, zei de Iraanse president Hassan Rouhani in een toespraak op woensdag. Rouhani zei, zonder in details te gaan:

We zullen alle nodige stappen ondernemen om de rechten en belangen van de Iraanse natie te beschermen ... Onze derde stap (het terugdringen van de inzet van Iran voor een nucleaire deal van 2015) omvat de ontwikkeling van centrifuges. We zullen deze stap a.s. vrijdag zetten.

Israëlische functionarissen overwegen momenteel de mogelijkheid om een militaire aanval op Iran uit te voeren, met of zonder de goedkeuring van de Verenigde Staten, meldde The New York Times op woensdag:

Nogmaals, meer dan een decennium nadat ze het onderwerp voor het eerst met Amerikaanse functionarissen aan de orde hadden gesteld, overwegen Israëlische functionarissen de mogelijkheid van een eenzijdige aanval op Iran. In tegenstelling tot Bush en Obama is er meer vertrouwen dat Trump niet in de weg zou staan.

Ondertussen heeft de IDF aanvullende luchtverdedigingssystemen ingezet, waaronder een Patriot-batterij in Noord-Israël vanwege de bezorgdheid dat Iraanse proxy’s [Hamas, PIJ en Hezbollah] wraak zullen nemen op Israëlische aanvallen op aan Iran gekoppelde terreurdoelen in Libanon, Syrië en Irak.

Afbeelding
Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu heeft 30 april 2018 overtuigend bewijs getoond van het geheime kernwapenprogramma dat Iran jarenlang in de geheime nucleaire archieven verborgen heeft gehouden voor de internationale gemeenschap [beeldbron: PM]

Bijna raak in 2012
Op dit ogenblik heeft Israël het nucleaire programma van Iran (nog) niet gebombardeerd. Maar volgens een uiteenzetting van woensdag in The New York Times kan dit nog steeds gebeuren. En het was ooit bijna zover.

Van ongeveer 2009 tot 2013 was een potentiële Israëlische aanval op Iran de meest spraakmakende verrassing ooit. Iran werd ervan verdacht nucleaire wapens in het geheim te ontwikkelen en dreigde publiekelijk Israël te vernietigen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde door de Iraanse dreiging zijn aandacht te vestigen en consequent te dreigen de zoektocht van Iran naar de bom te stoppen.

De mogelijke Iran-aanval was het onderwerp van dagelijkse berichtgeving in Israël en een verhaal hierover sierde negen jaar geleden de cover van The Atlantic in augustus 2010:

Afbeelding

Volgens het verhaal van The Times vond de aanval bijna plaats in 2012. Reeds in 2009, toen grote protesten die de Groene Revolutie werden genoemd, Iran in beroering brachten, stelde Netanyahu Amerikaanse functionarissen voor dat een aanval het Iraanse nucleaire programma kon vernietigen en het regime kon destabiliseren. Maar eind 2010 was Israël nog niet klaar om toe te slaan.

Tegen 2012 leek dat te zijn veranderd. De Verenigde Staten hadden Israëlische drones ontdekt die opstegen vanuit Azerbeidzjan om Iran te bespioneren en zagen clusters van Israëlische vliegtuigen zich voorbereiden op een aanval.

Datzelfde jaar annuleerde de toenmalige Israëlische minister van Defensie Ehud Barak een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische militaire oefening, zodat deze niet zou conflicteren met een mogelijke aanval.

Michael Oren, die diende als de Israëlische ambassadeur in de VS, sliep met zijn telefoon aan zijn oor, klaar om wakker te worden en het Witte Huis te waarschuwen voor een aanval, meldt het artikel

Bronnen:

♦ Naar een artikel “Tehran to develop nuclear centrifuges on Friday – Israel considering a strike on Iran” en een artikel “Iran gives Europe a 2-month deadline as France pushes $15 billion ransom to save nuclear deal” van 4 september 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ Naar een artikel van Ben Sales “Israel came really close to attacking Iran and 4 other takeaways from The New York Times exposé” van 4 september 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ Naar een artikel van Ronen Bergman en Mark Mazzetti “The Secret History of the Push to Strike Iran – Hawks in Israel and America have spent more than a decade agitating for war against the Islamic Republic’s nuclear program. Will Trump finally deliver?” van 4 september 2019 op de site van The New York Times

https://brabosh.com/2019/09/05/pqpct-pj1/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Ma Jan 06, 2020 3:07 am

Iran trekt zich volledig terug uit nucleaire overeenkomst

05 januari 2020

De Iraanse regering trekt zich volledig terug uit de in 2015 gesloten nucleaire overeenkomst. Het land gaat de afgesproken limieten op het verrijken van uranium niet langer naleven, blijkt uit een statement van de regering op de Iraanse staatsomroep.

Wel zal de regering de nucleaire activiteiten nog laten controleren door het Internationale Atoomgenootschap. Het land zegt bereid te zijn de deal weer na te leven, als sancties tegen Iran opgeheven worden en Iraanse belangen gegarandeerd worden.

In een statement schrijft het: "De Islamitische Republiek van Iran zal de laatste limieten van de nucleaire deal opheffen, verwijzend naar het aantal centrifuges. Daardoor zal er geen limiet meer zijn op de productie en capaciteit om uranium te verrijken, het percentage van verrijkt uranium, onderzoek en uitbreiding".

De zet volgt na eerdere stappen van Iran om zich te onttrekken uit nucleaire deal, bijna twee jaar nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich uit de overeenkomst terugtrok.

Sindsdien heeft Trump het land zware sancties opgelegd met ernstige gevolgen voor de Iraanse economie. Onder meer de Europese Unie en bondgenoten probeerden de deal tevergeefs te redden.

De aankondiging komt na oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Vrijdag werd topgeneraal Qassem Soleimani gedood bij een Amerikaanse droneaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

https://www.nu.nl/buitenland/6021855/ir ... komst.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20427
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor King George » Ma Jan 06, 2020 1:54 pm

Hebben ze zich er sowiezo ooit aan gehouden? En zo'n goeie deal was die Obama deal niet. Het rammelt van alle kanten.

    Iran’s Foreign Minister Threatens to Expose Western Diplomats Who Took Bribes to Create the Iran Nuclear Deal

    Posted at 10:38 am on May 13, 2018 by streiff

https://www.redstate.com/streiff/2018/05/13/irans-foreign-minister-threatens-expose-western-diplomats-took-bribes-create-iran-nuclear-deal/amp/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6504
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor sjun » Ma Jan 06, 2020 1:59 pm

Te verwachten valt dat er met dank aan de opperste lijer binnenkort wat steden in Iran zonder stroom komen te zitten.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Ma Jan 06, 2020 9:13 pm

Obama/Iran...

Afbeelding

Als je tegen de atoomdeal met mijn vriend hier bent, dan ben je niet beter dan diegenen die scanderen “Dood aan Amerika!”...
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6504
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor sjun » Wo Jan 08, 2020 7:49 am

Iran greift US-Armee in Irak an
08. Januar 2020
Der Iran hat US-Stützpunkte im Irak mit Raketen bombardiert. Damit erreicht der Konflikt eine neue Eskalationsstufe. Laut iranischen Revolutionsgarden ist ein US-Luftwaffenstützpunkt „vollständig zerstört“ worden.


Wie das Pentagon meldet, sind mindestens zwei Stützpunkte der USA im Irak von ballistischen Raketen angegriffen worden. Laut Washington Post schlugen 12 Langstreckenraketen ein.

Aus dem Pentagon hieß es, "mehr als ein Dutzend" Raketen sei aus Iran abgefeuert worden und in zwei Militärbasen mit US-Soldaten eingeschlagen. Betroffen seien der Luftwaffenstützpunkt Ain al-Asad im Zentrum des Irak und eine Basis in der nördlichen Stadt Erbil. Die USA würden alle notwendigen Maßnahmen ergreifen, um ihre Soldaten, Partner und Verbündeten in der Region zu schützen und zu verteidigen.

Neben der Al-Asad-Airbase soll auch eine Basis in Erbil (Nordirak) getroffen worden sein.

Der Iran hat sich zu dem Angriff bekannt, er sei als Vergeltung für die Tötung des iranischen Terror-Generals Kassem Soleimani bei einer US-Drohnenattacke ausgeführt worden.

Laut iranischen Revolutionsgarden ist der Luftwaffenstützpunkt „vollständig zerstört“ worden. Sie teilten mit, dass der Angriff auf die „von den Amerikanern besetzte“ Al-Asad-Airbase „in jeder Hinsicht ein voller Erfolg“ gewesen sei.

Ob es bei dem Angriff Tote, Verletzte oder Sachschäden gegeben habe, sei noch unklar, sagte ein US-Vertreter zu Reuters. Sechs Raketen seien auf dem Stützpunkt eingeschlagen, berichtet der TV-Sender Al-Mayadeen. Anschließend habe es einen zweiten Beschuss gegeben. Dies wurde jedoch noch nicht bestätigt.
MM News 08.01.20

IRAN ATTACKS IRAQI MILITARY BASES HOUSING AMERICAN TROOPS


Baier on Iran missile attack: This is Trump's biggest test


Iran sends warning to US amid attack on US base in Iraq

Het wachten is op berichtgeving in Nederlandstalige media, als dat tenminste informeert.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6504
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor sjun » Wo Jan 08, 2020 8:00 am

NBC SPECIAL REPORT: Iran warns US not retaliate over missile attack


Graham: Iran's missile strike is 'an act of war'
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

mercator
Berichten: 19060
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor mercator » Wo Jan 08, 2020 12:56 pm

King George schreef:Hebben ze zich er sowiezo ooit aan gehouden?

Na WO II mocht Duitsland zich ook nooit meer bewapenen volgens het verdrag van Versailles en uiteindelijk hadden ze in het geheim het grootste en sterkste leger klaarstaan ooit. Iran zal ook wel zoiets in gedachten hebben laat die dwazen maar rustig verder slapen denkende dat ze gerust kunnen zijn ondertussen knutselen wij verder aan onze bom.

Niet verwonderlijk dat Obama en co. en de EU slappelingen zich lieten vangen.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Za Mar 14, 2020 11:33 pm

Iran bezit meer dan 1500 kilogram verrijkt uranium – secretaris-generaal van het IAEA slaat alarm

Geplaatst op 14 maart 2020

Afbeelding
Een atoominstallatie in Iran.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft uraniumdeeltjes in de installatie in Teheran gevonden. Dat veroorzaakt bij de secretaris-generaal van het IAEA, Grossi, grote bezorgdheid.

Iran heeft zijn bestanden aan verrijkt uranium tot het vijfvoudige van de volgens het atoomakkoord toegestane hoeveelheid verhoogd. Dit blijkt uit een door het Internationaal Atoomenergieagentschap gepubliceerd rapport. Derhalve beschikte Iran op 19 februari over in totaal 1510 kilogram verrijkt uranium, het atoomakkoord staat echter slechts een maximumhoeveelheid van 300 kilogram toe.

Volgens enkele deskundigen volstaat de hoeveelheid voor de productie van een atoomwapen. Daarvoor is echter nog een serie andere stappen noodzakelijk, waaronder een duidelijk hogere verrijking van het uranium. Volgens het IAEA-rapport heeft Iran de uraniumverrijking weliswaar naar meer dan 4,5% verhoogd, maar voor atoombommen zou het tot 90% moeten verrijken. Volgens het atoomakkoord is 3,67% toegestaan.

Het IAEA beschuldigt Teheran er bovendien van haar medewerkers in januari aan controlebezoeken gehinderd te hebben. De deskundigen zou de toegang tot twee installaties zijn ontzegd, verklaarde het atoomenergieagentschap.

Grossi: “Ik sla alarm”
Het IAEA waarschuwt Iran voor meer overtredingen van het atoomakkoord. “Ik sla alarm”, zei de secretaris-generaal van het IAEA, Rafael Mariano Grossi. Grossi eiste “opheldering” over de niet voor iedereen duidelijke installatie in Teheran, waar onlangs uraniumdeeltjes werden gevonden.

“Iran moet duidelijker met de autoriteit samenwerken”, eiste Grossi voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Dit blijkt volgens hem uit een rapport, dat de autoriteit naar aanleiding van de gouverneursbijeenkomst aan de lidstaten wil voorleggen.

Israël vermoedt geheime atomaire activiteiten
Grossi was zeer “bezorgd” over de vondst van de uraniumdeeltjes in de installatie in Teheran. Israël vermoedt daar geheime atomaire activiteiten. Iran heeft bovendien, ondanks herhaalde oproepen, nog geen tekst en uitleg gegeven.

Het internationale atoomakkoord van 2015 moet garanderen dat Iran geen atoomwapens kan ontwikkelen. De VS hadden het verdrag in mei 2018 wegens talrijke gebreken opgezegd en weer sancties aan Teheran opgelegd. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië proberen het akkoord nog te redden. Iran overtreedt nu echter openlijk het akkoord.

Bron: www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/03/14 ... aat-alarm/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46638
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Pilgrim » Zo Jun 07, 2020 10:18 pm

Trump krijgt gelijk; totale blamage voor Maas en Merkel: Iran verrijkt al jarenlang, in strijd met het verdrag, grote hoeveelheden uranium

Geplaatst op 7 juni 2020

Afbeelding

Opnieuw heeft Trump gelijk gekregen, opnieuw heeft de Duitse slappe falende politiek zichzelf tot op het bot geblameerd: het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waarschuwt in een gisteren gepubliceerd bericht dat Iran achtmaal zoveel verrijkt uranium bezit dan het land in het veelgeprezen atoomakkoord toegestaan zou zijn. Daarmee is bewezen dat de twijfels aan de veelgeprezen “atoomdeal” van Obama volledig terecht waren.

Deze nieuwe overwinning van het gezonde, wakkere mensenverstand op de naïeve idiotie van de westerse linksen, die de veruit meest miserabele en qua buitenlandse politiek meest onbekwame Amerikaanse president van de afgelopen 100 jaar bejubelden vanwege zijn appeasementkoers tegenover de moellahs, is niet alleen een blamage voor de verdedigers van de desastreuze “deal”. Ze bevestigt ook dat de Trump-regering er goed aan deed om uit dit akkoord te stappen.

De dadelijk te horen uitvlucht dat deze terugtrekking door Trump gewoon de reden zou zijn dat Iran zich ook niet meer aan het akkoord gebonden voelde, haalt echter niets uit en draait oorzaak en gevolg om – want de inspecteurs van de IAEA laten er geen twijfel over bestaan dat de opgeslagen hoeveelheden uranium (volgens de chef van de IAEA, Rafael Grossi, gaat het om 1,5 ton verrijkt uranium, dus achtmaal zoveel als de bovengrens volgens de deal in 2015) al lange tijd voor de Amerikaanse terugtrekking gemaakt en opgeslagen moeten zijn.

Linkse idioten eens temeer door de moellahs voor schut gezet
Wat pas sinds de ongeldigheid van een deal, die nooit gesloten had mogen worden, wel degelijk veranderd is, was de toenemende weerspannigheid van het regime in Teheran tegenover het atoomenergieagentschap: het IAEA-bericht geeft aan dat zijn controleurs al vier maanden lang geen toegang kregen tot plaatsen waar aan nucleair onderzoek en nucleaire ontwikkeling wordt gedaan, zoals “Bild” bericht. Iran zou zich weliswaar nog officieel tot samenwerking met de IAEA bereid verklaren, maar zou “juridische kwesties” opgehelderd willen hebben.

Voor Angela Merkel, Frank-Walter Steinmeier, Heiko Maas en al die andere krijt vretende belachelijke appeasementfiguren van de Duitse politiek is deze onthulling een keiharde draai om de oren en een blamage zonder weerga, die iedereen laat zien dat de Iraanse terreur- en Allah-staat niet te vertrouwen is en als verdragspartner nooit serieus genomen had mogen worden. Militaire macht, isolering en afbreken van diplomatieke betrekkingen – alleen met deze taal van “haviken” kan tegenstand geboden worden aan de moellahs. Vroegere Duitse regeringen zouden dit geweten en ernaar gehandeld hebben. Zij zouden ook nooit de rode loper hebben uitgerold voor een regime dat de vernietiging van Israël tot staatsdoel verklaart.

Bron: www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/06/07 ... n-uranium/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75027
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Ariel » Zo Jun 28, 2020 3:15 pm

Is Israël ondeugend geweest?

Reports: Explosion in Iran’s eastern mountains was caused by a cyber attack that turned the facility on itself, destroying Iran's Shahab long-range missile force stored in the Khajir tunnel base complex as well as the solid fuel production facility.

Afbeelding

https://www.stripes.com/news/middle-eas ... e-1.635431
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75027
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Ariel » Vr Jul 03, 2020 12:05 am


’Incident nucleair complex Iran mogelijk aanslag’

Een incident in een nucleair complex in Iran is mogelijk een aanslag geweest. Een explosief zou een groot deel van het bovengrondse gedeelte van een installatie bij de stad Natanz hebben verwoest, stelt een Midden Oosten-inlichtingenfunctionaris in The New York Times. Dat zou dan een klap zijn voor het nucleaire programma van de streng-islamitische staat, een aartsvijand van de Verenigde Staten en Israël.

Iraanse autoriteiten daarentegen stellen dat er vrijwel niets aan de hand was en spreken over een ongeval. Het zou gaan om een brand in een loods in aanbouw. Volgens een woordvoerder van de nationale Organisatie voor Atoomenergie is er geen schade aan de reactor en vielen er geen slachtoffers.

Volgens analisten in de Verenigde Staten trof een brand een nieuwe productiecomplex voor centrifuges die nodig zijn voor de verrijking van uranium. Daarnaast claimde een onbekende groep verantwoordelijk te zijn voor het incident, en sprak over een aanslag.

Het complex in Natanz is de belangrijkste Iraanse centrale voor uraniumverrijking. Verrijkt uranium wordt gebruikt in kernreactoren en kernwapens. Iran heeft altijd ontkend zijn kernprogramma te gebruiken voor militaire doeleinden.

Teheran schortte wel bepaalde verplichtingen uit een internationaal atoomakkoord van 2015 op, nadat de VS zich in 2018 hadden teruggetrokken uit de deal. In het akkoord werd Iran opheffing van sancties beloofd in ruil voor het beperken van zijn kernprogramma. Nieuwe economische sancties door Washington hebben de Iraanse economie hard getroffen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75027
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor Ariel » Za Jul 04, 2020 7:40 pm

Zal reeks mysterieuze explosies Iran op de knieën krijgen?

Israël zet zich schrap voor een Iraanse wraakaanval na vier mysterieuze explosies in dat land die – in ieder geval deels – worden toegeschreven aan de Joodse staat.
.
Het lijken bloedstollende scènes uit de nieuwe tv-serie van de makers van het populaire Fauda. Teheran, dat binnenkort verschijnt, gaat over een Mossad-agent die een nucleaire reactor in Iran onschadelijk moet maken. De serie lijkt inmiddels ingehaald door de realiteit. De jarenlange schaduwoorlog tussen beide landen dreigt uit de hand te lopen.

Zaterdag vatte een elektriciteitscentrale in de zuidwestelijke stad Ahvaz vlam na een ontploffing. De brand zou inmiddels onder controle zijn en geen levens hebben geëist. Ook werd er melding gemaakt van een chloorlek bij een petrochemisch complex in Karoun, waar enkele mensen vergiftigingsverschijnselen vertonen. Onduidelijk is of het om sabotage-acties gaat.

Het lijken bloedstollende scènes uit de nieuwe tv-serie van de makers van het populaire Fauda. Teheran, dat binnenkort verschijnt, gaat over een Mossad-agent die een nucleaire reactor in Iran onschadelijk moet maken. De serie lijkt inmiddels ingehaald door de realiteit. De jarenlange schaduwoorlog tussen beide landen dreigt uit de hand te lopen.

Zaterdag vatte een elektriciteitscentrale in de zuidwestelijke stad Ahvaz vlam na een ontploffing. De brand zou inmiddels onder controle zijn en geen levens hebben geëist. Ook werd er melding gemaakt van een chloorlek bij een petrochemisch complex in Karoun, waar enkele mensen vergiftigingsverschijnselen vertonen. Onduidelijk is of het om sabotage-acties gaat.

Stap dichter bij kernwapen
Iraanse functionarissen leggen de schuld van een explosie, afgelopen donderdag in een nucleaire installatie in Natanz, bij Israël. Een cyberaanval vanuit dat land zou een laboratorium hebben verwoest waar moderne centrifuges werden gebouwd waarmee Teheran nog sneller uranium kan verrijken. Dat zou de ayatollahs weer een stap dichter bij een kernwapen brengen. Doordat Israël expliciet als mogelijke dader wordt genoemd, wordt in het land gevreesd voor een reactie.

Amos Yadlin, de voormalige baas van de militaire inlichtingendienst in Israël, stelt dat premier Netanyahu zich de afgelopen tijd voornamelijk met Iran bezighield, waar de hele wereld in spanning afwachtte of hij wel of niet zou overgaan tot annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.

Israël is nog steeds des duivels over een Iraanse cyberaanval in april, waarbij geprobeerd werd het chloorgehalte te verhogen in het Israëlische drinkwater. De aanval werd gepareerd, maar had tot veel zieken onder de bevolking kunnen leiden. Door de civiele infrastructuur op de korrel te nemen, is volgens Israël een grens overschreden.

Cyberaanval op haven
Het Israëlische veiligheidskabinet kwam destijds, op het hoogtepunt van de coronacrisis, in spoedberaad bijeen om met een antwoord te komen. Die kwam, aldus inlichtingenfunctionarissen, met een cyberaanval op een Iraanse haven, die dagen plat kwam te liggen. Maar daarmee was mogelijk de kous niet af.

Israël maakt zich in toenemende mate zorgen over de activiteiten van Iran, dat ondanks vele problemen niet lijkt in te binden. Het is zwaar getroffen door corona (237.000 besmettingen, 11.400 doden) en verkeert in een diepe economische crisis, mede veroorzaakt door Amerikaanse sancties. Desondanks blijft het meer uranium tot een hoger niveau verrijken dan is toegestaan volgens de nucleaire deal. Ook werkt het aan de uitbreiding van zijn omstreden raketprogramma, een belangrijke reden dat de Amerikanen ijveren om het wapenembargo tegen het land, dat in oktober afloopt, te verlengen.

Nucleaire installaties Natanz
Bij een belangrijke militaire basis in Iran deed zich vorige week vrijdag een explosie voor. Iran probeerde het precieze doelwit en de omvang van schade te verbloemen, maar uit satellietbeelden blijkt dat het gaat om een plek waar Iran aan raketten bouwt. Een krant in Koeweit meldde dat Israël met een F-35 een luchtaanval zou hebben uitgevoerd. Bijna gelijktijdig was er een grote en mysterieuze stroomuitval in Shiraz, een kleine duizend kilometer zuidelijker. Daar is ook een aantal belangrijke militaire bases gevestigd.

Niet veel later volgde een explosie in een medisch centrum in Teheran, waarbij negentien mensen omkwamen. En vrijdag dus het incident in Natanz, een van de belangrijkste nucleaire installaties van het land. Het complex bestaat onder meer uit ondergrondse ruimtes die beschermd zijn met een betonlaag van dik zeven meter. Doelwit was echter een bovengrondse faciliteit, waar moderne centrifuges in elkaar worden gezet.

De New York Times haalde een functionaris van een inlichtingendienst in het Midden-Oosten aan, die stelt dat het een sabotage-actie met explosieven betrof. Gezien de achtergrond van een van de auteurs, een Israëli met uitstekende contacten binnen de Mossad, is er een reële kans dat het een Israëlische claim betreft. Een onbekende groepering eiste de aanslag op, maar het is zeer twijfelachtig of een binnenlandse oppositieclub tot zo’n actie, tegen een van de zwaarst bewaakte plekken van het land, in staat is. Iraanse functionarissen stellen dat het een cyberaanval betrof.

Israël en Iran zijn al jaren verwikkeld in een schaduwoorlog, die op veel plekken wordt uitgevochten. De liquidatie van Iraanse nucleaire wetenschappers, het saboteren van faciliteiten, het stelen van nucleaire archieven: de makers van de tv-serie Teheran hebben een rijke bron om uit te putten. Israël voert ook met grote regelmaat aanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, terwijl het momenteel vreest dat Hezbollah – de door Iran gesteunde terreurbeweging in Libanon – voor onrust zal zorgen om de aandacht af te leiden van de economische crisis in dat land. Iran heeft de afgelopen jaren ook Israëlische doelen in het buitenland aangevallen.

Iraanse olietankers
Dat is een van de mogelijke wraakacties waarvoor Israël nu vreest. Daarnaast wordt rekening gehouden met een Iraanse cyberaanval of een raketaanval vanuit Syrië. De oplopende spanningen komen op een precair moment. Het Iraanse regime raakt steeds verder in het nauw door de opeenstapeling van crises, terwijl het ook onrustig is in Israël. Uiteraard vanwege Covid-19, maar daarnaast is er het corruptieproces tegen Netanyahu en een mogelijke annexatie die tot een nieuwe intifada kan leiden. Tegelijkertijd blijft Amerika de druk op Iran opvoeren. Zo dreigt het Iraanse olietankers die momenteel op weg zijn naar Venezuela te onderscheppen.

Tegen deze achtergrond kan een kleine misrekening van een van de partijen direct dramatische gevolgen hebben.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20427
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De dreiging van een nucleair Iran

Berichtdoor King George » Zo Jul 05, 2020 12:11 pm

Ariel schreef:Is Israël ondeugend geweest?

Reports: Explosion in Iran’s eastern mountains was caused by a cyber attack that turned the facility on itself, destroying Iran's Shahab long-range missile force stored in the Khajir tunnel base complex as well as the solid fuel production facility.

Spoiler! :
Afbeelding


https://www.stripes.com/news/middle-eas ... e-1.635431


Ik denk dat het de wil van Allah was.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam


Terug naar “Terrorisme, Jihad en politieke islam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten