Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Dit forum is alleen bedoeld voor getuigenissen van ex Moslims en de moderator heeft het recht zonder enige voorkennis alle off-topic threads verplaatsen in daarvoor bestemde folders.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77449
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Ariel »

Het is triest dat mensen die echt gevaar lopen terug gestuurd worden. een haat imam en onruststoker kan blijven, maar een ex-mosim krijgt nog eens een trap na.
Mohammad: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Zijn naam verraadt zijn islamitische achtergrond. Met het dragen van een kruisje om zijn hals maakt hij echter onomwonden duidelijk dat hij nu christen is. Vanwege zijn bekering vreest de ex-moslim bij terugkeer naar de Islamitische Republiek Iran ernstige vervolging. Toch dreigt Nederland hem uit te zetten. Het relaas van Mohammad Bouzarjomehri (24).

Een mbo-student die over zeven maanden zijn sociaal-juridische opleiding hoopt af te ronden en dan het liefst werk zou zoeken. Dat is één kant van het verhaal van Mohammad. De andere kant is dat de Raad van State deze maand uitsprak dat hij niet in Nederland mag blijven. En dat hij daarom ieder moment naar een uitzetcentrum kan worden over­gebracht om te worden terug­gestuurd naar Iran.

Hij is net terug van een stagedag op de adviesafdeling van een re-integratiebureau, als hij in de flat van een Iraanse vriendin in Vaassen redelijk ontspannen zijn verhaal vertelt. Een vuistdikke stapel papier, onderdeel van zijn uitgebreide asieldossier, ligt binnen handbereik. Voor SGP-Kamerlid Van der Staaij vormde zijn situatie eind vorige week aanleiding schriftelijke vragen aan staatssecretaris Albayrak en minister Verhagen te stellen over het uitzetten van Iraanse ex-moslims die tot het christendom zijn bekeerd.

„Veel Perzische mensen die christen zijn geworden, zijn bang voor bedreiging door moslims”, zegt Mohammad. Zelf heeft hij vanaf het begin niet aan die angst willen toegeven. „Als Jezus met je is, hoef je niet bang te zijn.” Hij is een van de weinige Iraniërs zonder een verblijfsvergunning die met voor- en achternaam plus foto op de website van de Perzische christelijke gemeente Kores staat vermeld. Tijdens de diensten in Apeldoorn treedt hij op als tolk. Ook maakt hij deel uit van een zangteam.

Gedumpt

Mohammad wordt in december 1984 in een sjiitisch gezin in Teheran geboren. Nadat zijn beide ouders zijn overleden –van de precieze toedracht zegt hij niet op de hoogte te zijn– komt hij op 7-jarige leeftijd met zijn twee jaar jongere zusje naar Nederland. Hij groeit er als alleenstaande minderjarige asielzoeker op bij een tante in Eindhoven.

Mohammad is bijna 16 jaar als zijn tante hem en zijn zus voor een „vakantie” van twee weken meeneemt naar Iran. „Na die twee weken zei ze: „Ik neem jullie niet mee terug.” We bleven bij onze oma in Teheran achter, werden gewoon gedumpt. Ik was kapot, maar kon niets doen. Op m’n negentiende moest ik het leger in. Dat is in Iran heel belangrijk. Tot die tijd mocht ik niet werken, niet trouwen en het land niet verlaten. Intussen kreeg ik elke dag Koranlessen in de moskee en hielp ik daar mee met allerlei activiteiten.”

Uiteindelijk krijgt hij toestemming een jaar eerder in dienst te gaan. Op zijn achttiende volgt hij een militaire opleiding van drie maanden. „Als ik iets niet goed deed, werd ik mishandeld of opgesloten in een kleine cel. Dat overkwam niet alleen mij, maar ik had het gevoel dat ik meer klappen kreeg omdat bekend was dat ik in het buitenland was geweest.”

Na een klein jaar wordt Mohammad naar de Iraakse stad Basra overgeplaatst, zegt hij. Daar ontvlucht hij het leger. „Ik wilde niet meedoen met Iraanse aanvallen op de geallieerden tijdens de Irakoorlog.” Een reisagent helpt hem via Turkije naar Nederland te gaan, waar hij in december 2004 asiel aanvraagt. Omdat hij de Nederlandse taal al beheerst, kan hij tijdens zijn asielprocedure een opleiding volgen, met steun van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Liefde

In het asielzoekerscentrum in Almelo komt Mohammad via een Iraanse familie in contact met de plaatselijke pinkstergemeente De Banier. Hij bezoekt er al snel de zondagse diensten en doet wekelijks mee aan Bijbel­studie. Eén keer in de veertien dagen gaat hij naar de Perzische christelijke gemeente in Apeldoorn, genoemd naar de Perzische koning Kores. „Ik sloeg geen enkele dienst over.”

Mohammad wordt geraakt door de liefde die hij ervaart. „De christenen die ik ontmoette waren lieve mensen die altijd voor me klaarstonden. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt. Ik las veel in het Nieuwe Testament en was verbaasd over wat Jezus allemaal heeft gedaan: blinden genezen, doden opgewekt. Ik ging beseffen: Hij is God. Mijn stress raakte ik langzamerhand kwijt. God gaf me rust vanbinnen. Ik ontdekte dat ik door Jezus kon worden gered.”

Vier maanden lang heeft hij intensieve gesprekken met Masoud, de voorganger van de Koresgemeente. „Ik kwam wekelijks bij hem thuis om over de Bijbel te praten. We gingen soms tot diep in de nacht door. Masoud legde me de woorden van God uit.”

In juli 2006 wordt Mohammad in de Koresgemeente gedoopt. „Het was de mooiste dag van mijn leven.” Hij pakt zijn doopcertificaat erbij, waarop enkele verzen uit het begin van Jesaja 45 staan vermeld. Deze beloften voor de Perzische koning Kores betekenen veel voor Mohammad. „God kan gesloten deuren openen.” Persoonlijk krijgt hij bij zijn doop een tekst uit Romeinen 5 mee, die spreekt over het roemen in de verdrukkingen.

Mohammad kan niet zwijgen over de verandering die hij heeft doorgemaakt. Hij evangeliseert onder landgenoten en wordt al snel de vaste tolk van de voorganger van de Perzische gemeente. „Ik vertelde andere Iraniërs wat de Heere Jezus voor mij heeft gedaan, dat Hij aan het kruis gestorven is. Ik wil dat zij ook gered zullen worden, dat hun zonden worden vergeven en dat ze eeuwig leven krijgen.”

Nieuwe procedure

Zijn asielprocedure loopt in 2006 ten einde. Een verblijfsvergunning komt niet in zicht. De IND bestempelt het vluchtverhaal van Mohammad, vooral wat hij stelt over zijn diensttijd in Basra, als „ongeloofwaardig.” Op grond van het feit dat hij christen is geworden, dient hij in het najaar van 2006 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel een nieuwe aanvraag in.

„Ik ben daar drie dagen geweest en werd elke dag één of anderhalf uur ondervraagd over de christelijke feestdagen, de twaalf discipelen enzovoorts. Op die manier moest duidelijk worden of ik echt christen was geworden.” De IND zegt daaraan niet te twijfelen. Na een procedure van drie jaar (zie kader) bepaalt de Raad van State echter dat zijn christen-zijn geen reden is hem asiel te verlenen. Ondanks zijn bekering zou hij bij terugkeer naar Iran geen levensgevaar lopen.

De uitgeprocedeerde asielzoeker betwist dat. „Ik kom uit een familie van extreme sjiieten. Mijn tante in Nederland heeft gezegd: „Mohammad is voor mij dood.” Ze heeft mijn advocaat geschreven dat ze niets meer met mij te maken wil hebben. Mijn familie in Iran is van mijn bekering op de hoogte. De islamitische wet zegt dat een moslim die zich bekeert tot het christelijk geloof moet worden gedood. Dat recht heeft mijn familie.”

Tijdens zijn procedure is Mohammad meer dan eens voorgehouden dat er de afgelopen jaren geen voorbeelden zouden zijn van Iraanse bekeerlingen die in hun land zijn omgebracht. „Als een christen wordt gedood, wordt zijn bekering niet als officiële reden opgegeven”, werpt Mohammad tegen. „Dan wordt bijvoorbeeld gezegd dat hij in drugs heeft gehandeld of er wordt voor gezorgd dat hij bij een verkeersongeluk om het leven komt.”

Mohammad pakt er een laptop bij om aan te tonen dat christenen in Iran het moeilijk hebben. Met een paar muisklikken zit hij op de site van Open Doors, dat Iran als derde land op de ranglijst van christenvervolging vermeldt. Hij wijst op recente berichten over de arrestatie van christenen in de noordelijke stad Rasht en over twee christenvrouwen die sinds maart in Teheran gevangenzitten. De rechter zou hen onder druk hebben gezet om hun geloof af te zweren. Mohammad: „Het is echt verschrikkelijk wat er met bekeerlingen in Iran gebeurt.”

Hij noemt het geen optie bij een gedwongen terugkeer te zwijgen over zijn geloof, nog afgezien van het feit dat al bekend is dat hij christen is. „Ik ben geen christen geworden om niet over mijn geloof te kunnen praten. Ik moet mezelf kunnen zijn. De Heere Jezus zegt: Wie Mij verloochent voor de mensen, die zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader in de hemel.” Evangeliseren is mijn plicht.”

Spanning

Een paar dagen na het interview belt Mohammad op. Hij heeft zojuist te horen gekregen dat hij vanwege zijn situatie als uitgeprocedeerde asielzoeker zijn stage niet langer kan voortzetten. Intussen verkeert hij in spanning over de vraag hoe het Europees hof zal reageren, nu zijn advocaat zijn zaak daar aanhangig heeft gemaakt.

Hoe het verder met hem zal gaan, weet Mohammad niet. Hoewel hij op God vertrouwt, is hij soms bang voor de toekomst. „Ik ben een mens. Als ik terugga naar Iran kan ik de doodstraf krijgen omdat ik christen ben geworden. Ik ben niet bang om te sterven, maar wel voor de manier waarop dat kan gebeuren.”

Toch wil hij zijn leven niet door angst laten beheersen. „Ik geloof dat de Heere Jezus mij helpt. Elke avond bid ik dat het goed komt.”


--------------------------------------------------------------------------------

Verloop asielprocedure

Na zijn bekering tot het christendom dient Mohammad Bouzarjomehri in november 2006 een herhaald asielverzoek in. Hij wil de „ongeloofwaardigheid” van zijn relaas in de eerdere procedure wegnemen. Ook stelt hij dat terugkeer naar Iran voor hem als ex-moslim gevaarlijk is. Het verloop van de procedure.

December 2006: Tijdens een interview met een ambtenaar van de IND, een zogeheten nader gehoor, licht Mohammad zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning toe.
http://www.refdag.nl/artikel/1440676/Mo ... l%20br%20/" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
bijwoner
Berichten: 904
Lid geworden op: ma jun 11, 2007 2:45 pm
Locatie: Camping Mosterdzaadje
Contacteer:

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door bijwoner »

Ariel schreef:Het is triest dat mensen die echt gevaar lopen terug gestuurd worden. een haat imam en onruststoker kan blijven, maar een ex-mosim krijgt nog eens een trap na.
Ariel,
Het zit er dik in, dat de kloof tussen de politiek en de bevolking op die manier nog dieper gemaakt wordt. Het heeft er alle schijn van, dat 'het rondpompen van geld' nog steeds het hoofddoel is van de immigratiedienst.
Een mbo-student die over zeven maanden zijn sociaal-juridische opleiding hoopt af te ronden en dan het liefst werk zou zoeken.

Deze man is bijna klaar met zijn opleiding, volledig ingeburgerd en nog ervaringsdeskundige ook! Het wegduiken voor het falen van de eigen procedures zit ingebakken bij deze ambtenaren. Vrijheid van godsdienst telt voor hen niet, vooral niet als je daarbij bereid ben je belangeloos in te zetten voor andere vluchtelingen. Waarschijnlijk is de grootste angst van de IND, dat mensen alsnog hoop krijgen op een menswaardig bestaan, wanneer ze christen worden. Het ontlopen van de eigen verantwoording zit bij veel atheïstische (NL politiek correcte) ambtenaren ingebakken.

Daarom heb ik er alle begrip voor, dat General Motors alsnog haar verantwoording neemt voor de fabrieken in de EU. Het rondje mondiaal, waarbij geleurd werd naar externe belangstelling heeft nieuwe inzichten opgeleverd.
Dat het bestaande GM management nu een opschoon beurt krijgt is ronduit terecht.

Nu de IND dienst in ons land nog. :turban:
Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5299
Lid geworden op: vr mei 09, 2008 10:12 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Scarlatti »

Hoe is het met deze Mohammad eigenlijk afgelopen??
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77449
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Ariel »

Ik kan na 2009 niks meer op internet vinden over hem. Mevrouw Albahat Albayrak was dit tijd staatssecretaris van Justitie (onder meer belast met vreemdelingenzaken ).
We kunnen wellicht raden hoe dat afgelopen is. Albayrak de moslim, die moet beslissen of een afvallige moslim hier mag blijven ja of nee.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5299
Lid geworden op: vr mei 09, 2008 10:12 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Scarlatti »

NIET dus, die zal wel terug gestuurd zijn... ms wel interessant om dat weer eens onder de aandacht te brengen nu die moslims zich verkiesbaar stelt als leider van departeivdaallaahhakbarallochtonen... dan wordt die turkin dus geen leider.... weet je... zou die samsom niet beter zijn?? die heeft een jaar op 'straat' doorgebracht en was toch zo VERBIJSTERD over het wàn gedrag v vooral de islamieten???!!!
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)
naar boven
Berichten: 5046
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door naar boven »

Ariel schreef:Ik kan na 2009 niks meer op internet vinden over hem. Mevrouw Albahat Albayrak was dit tijd staatssecretaris van Justitie (onder meer belast met vreemdelingenzaken ).
We kunnen wellicht raden hoe dat afgelopen is. Albayrak de moslim, die moet beslissen of een afvallige moslim hier mag blijven ja of nee.
Er schijnt hoop tot 2015 te zijn:
Hoop voor Iraanse christenen

Het Ministerie van Justitie heeft een vluchtelingenstatus toegekend aan een in Nederland verblijvende Iraniër die vreesde bij terugkeer naar Iran om zijn christelijke overtuiging te worden gedood. Dat blijkt uit een beschikking van 29 april 2010.

De nu 25-jarige Mohammad Bouzarjomehri “moet huilen van geluk” dat hij na langdurig procederen in ieder geval tot 2015 in Nederland mag verblijven. Begin dit jaar zag het ernaar uit dat hij naar Iran zou worden teruggestuurd. Hij vreesde voor zijn leven omdat hij zich als geboren moslim in Nederland tot het christendom had bekeerd. Christenen in Iran hebben weliswaar enige bewegingsvrijheid, maar dat geldt niet voor afvalligen.
RTFM
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77449
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Ariel »

Scarlatti schreef:zou die samsom niet beter zijn?? die heeft een jaar op 'straat' doorgebracht en was toch zo VERBIJSTERD over het wàn gedrag v vooral de islamieten???!!!
Ik weet het niet. Samson is een geitenwolle sok die jaren voor Greenpeace gewerkt heeft.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77449
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Ariel »

naar boven schreef:
De nu 25-jarige Mohammad Bouzarjomehri “moet huilen van geluk” dat hij na langdurig procederen in ieder geval tot 2015 in Nederland mag verblijven. Begin dit jaar zag het ernaar uit dat hij naar Iran zou worden teruggestuurd. Hij vreesde voor zijn leven omdat hij zich als geboren moslim in Nederland tot het christendom had bekeerd. Christenen in Iran hebben weliswaar enige bewegingsvrijheid, maar dat geldt niet voor afvalligen.
Bedankt voor deze informatie Naar boven.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5299
Lid geworden op: vr mei 09, 2008 10:12 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door Scarlatti »

Hè! Gelùkkig dat deze man dus nog niet de dood is ingejaagd... merci naar boven!
nee laat ze de true moslims deruit kwakken die 'oprecht zijn in hun leer' wèg met die idioten en laat de tot hun verstand zijn gekomenen en die ook nog iets bijdragen voor ònze Westerse mij. hier laten!
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)
Gebruikersavatar
gerard_m
Berichten: 400
Lid geworden op: wo jul 28, 2010 1:34 pm

Re: Terugkeer naar Iran voor mij als ex-moslim levensgevaarlijk

Bericht door gerard_m »

Inderdaad. Goed om te lezen dat het in dit geval goed afloopt.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
(Buddha)
Plaats reactie