Pagina 1 van 1

Exmoslims die zich tot het Christendom bekeren

Geplaatst: zo feb 15, 2015 2:06 am
door Pilgrim
Berlijn: Volle kerk dankzij migranten

Geplaatst op 14 februari 2015

Afbeelding

Islamisering van het Avondland? Niet in Berlin-Steglitz. Honderden Iraniërs en Afghanen hebben zich daar de afgelopen jaren laten dopen. Ze zijn vluchtelingen. In hun thuislanden worden ze bedreigd met vervolging of de dood.

Bij predikant Gottfried Martens ziet het er iedere zondag bijna uit als met Kerstmis. In de Drievuldigheidskerk in het Berlijnse stadsdeel Steglitz zijn de banken goed bezet, en ettelijke mannen volgen de gebedsdienst zelfs staande in de galerij. Maar niet alleen wat betreft het aantal bezoekers onderscheidt de kleine kerk uit de jaren-20 zich van andere evangelische kerken in Berlijn, maar ook wat betreft de herkomst van de gelovigen. Ze luisteren in twee talen naar de schriftlezing en het evangelie: in het Duits en in het Farsi.

Het grootste deel van hen is afkomstig uit Iran, anderen uit Afghanistan. Ze hebben zich afgekeerd van de islam en zich laten dopen. Enkelen werden in Duitsland als vluchteling erkend, de overigen wachten nog op de beslissing van hun asielprocedure. Terwijl ze meestal in tehuizen in Berlijn en omgeving wonen, hebben ze in Steglitz een soort geestelijk thuis gevonden. Het aantal bekeerlingen uit het Morgenland is daar de afgelopen jaren zo sterk toegenomen, dat de Drievuldigheidskerk zich in januari als gemeente zelfstandig heeft gemaakt en zich losgemaakt heeft van de Sint Mariagemeente in het naburige Zehlendorf.

Vluchtelingen uit Iran en Afghanistan
Ze behoort tot de zelfstandige Evangelisch-Lutherse kerk (SELK), een conservatieve stroming binnen het Duitse protestantisme, ook bekend onder de naam “oud-Lutheranen”. Dat ze een vluchtelingengemeente werd, was eerder toevallig. In 2008, vertelt Martens, trokken twee gedoopte Iraanse vluchtelingen vanuit Leipzig naar Berlijn. Een tijdje later kwamen er meer bij en door mond op mond reclame werden het steeds meer. “Toen begon er langzamerhand een sneeuwbaleffect te ontstaan”, zegt Martens.

Nu telt de gemeente 500 vluchtelingen, drie vierde deel uit Iran en een vierde deel uit Afghanistan. De 52-jarige predikant heeft ongeveer 350 zelf gedoopt. Daarbij komen volgens Martens 200 “autochtonen”, velen van hen Rusland-Duitsers. Afghanistan en Iran behoren volgens de christelijke hulporganisatie “Open Doors” tot de tien landen, waarin christenen het sterkst vervolgd worden. op haar “Wereldvervolgingsindex 2015” staan ze op plaats 5 en 7. Sinds 2001 zou er in Iran een sterk groeiende “huiskerken”-beweging ontstaan, schrijft “Open Doors”.

Als je praat met de Iraniërs in Steglitz, dan hadden velen van hen contacten met deze ondergrondse kerk, ook al lieten ze zich pas in Duitsland dopen. Hij zou de Bijbel tweemaal in het Farsi hebben gelezen, vertelt de 38-jarige Hamid. De 44-jarige Samuel zegt dat de geheime dienst hem vanwege zijn christelijke contacten zou hebben willen dwingen voor hem te spioneren. Als je de nieuwe christenen naar de reden van hun bekering vraagt, klinken de antwoorden behoorlijk eensluidend: de islam, zeggen ze, zou staan voor geweld en dwang, het christendom voor vreugde, verzoening en verlossing.

Hoeveel voormalige moslims vanwege hun afkeer van de islam in Duitsland asiel hebben aangevraagd, is niet te zeggen. Het Rijkskantoor voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) houdt geen statistiek bij over de redenen van asiel. De predikant voor interreligieuze dialoog van de Evangelische kerk van de deelstaat Berlin-Brandenburg, Andreas Goetze, schat dat het aantal bekeerlingen enkele honderden bedraagt.

Door de jaren heen is de predikant een deskundige in het asielrecht geworden. Vaak moest hij in rechtszaken getuigen. Dat Iraniërs en Afghanen zich alleen maar laten dopen om gemakkelijker erkend te worden, gelooft hij niet. Want meer dan 90% van alle erkende vluchtelingen zouden zijn gemeente trouw zijn gebleven.

Bron: www.islamiq.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2015/02/14 ... more-82797

Re: Exmoslims die zich tot het Christendom bekeren

Geplaatst: zo feb 15, 2015 2:29 am
door Ariel
Ik weet het niet of al die bekeringen wel oprecht zijn. We hebben het hier vaker over gehad. Ook in Nederland hebben we van dit soort bekeringen , en wat blijkt, veel van de bekeerlingen doen dat om een Paspoort te bemachtigen.

Re: Exmoslims die zich tot het Christendom bekeren

Geplaatst: zo feb 15, 2015 2:46 am
door Pilgrim
Maar er staat ook:
Want meer dan 90% van alle erkende vluchtelingen zouden zijn gemeente trouw zijn gebleven.

Re: Exmoslims die zich tot het Christendom bekeren

Geplaatst: zo feb 15, 2015 2:50 am
door Ariel
De dominee, die ongetwijfeld een goedmensch is, kan zoveel zeggen. Ik ga niet op zijn woord af.

Re: Exmoslims die zich tot het Christendom bekeren

Geplaatst: ma feb 16, 2015 9:40 pm
door sjun
Vroeg of laat wordt wel duidelijk of er van misleiding in de geest van Mohammed sprake was.
:smartass:

Re: Exmoslims die zich tot het Christendom bekeren

Geplaatst: di feb 17, 2015 1:42 am
door Schepsel!
Op zich is het sowieso wel goed als ze wat aardiger, menselijker en ''verlichter'' input krijgen, ook al zijn ze niet 100% serieus of gaan ze later alsnog terug (al waren ze misschien oprecht). Wat geestverruiming kan nooit kwaad :smile4: Zie het zo: ze kunnen altijd wat leren. Ik leer ook weleens wat van anderen en hun ideeën, religieus of anders, ook al hoef ik niet in zoiets te geloven. Zonder mezelf tot maatstaf der mensheid te verheffen: waarom zouden zij er diep vanbinnen er niet een wat beter van mensen, en eventueel begripvoller naar christenen en wat ze bezielt?