Imam en hoogleraar Islamitische geschiedenis wordt ex-moslim

Dit forum is alleen bedoeld voor getuigenissen van ex Moslims en de moderator heeft het recht zonder enige voorkennis alle off-topic threads verplaatsen in daarvoor bestemde folders.
Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Imam en hoogleraar Islamitische geschiedenis wordt ex-moslim

Berichtdoor Patrick » Ma Jan 19, 2004 7:58 pm

Lees hier het verhaal van Mark Gabriel, de voormalige Imam van Gizah, Egypte. Hoe hij verplicht was de politiek correcte Islam of ook wel de "gechristianiseerde" Islam te onderwijzen aan de universiteit. Hoe hij ontslagen werd aan diezelfde Islamitische universiteit toen hij de Islam op een gegeven moment op een eerlijke en kritische manier benaderde. Hoe hij gemarteld en opgesloten werd enkel en alleen omdat hij de Islam vaarwel zei. Het allerlaatste stukje over hoe hij Christus vond, kan je best overslaan (te hoog KRO gehalte ;) )

http://www.arabicbible.com/testimonies/gabriel.htm

nina
Berichten: 1885
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 10:53 pm

Berichtdoor nina » Ma Jan 26, 2004 9:30 pm

Bizar. Ik ben geneigd het niet te geloven, maar dit soort verhalen hebben nu al zo vaak aandacht gekregen dat ik nu toch de indruk heb dat het de normale gang van zaken is.

Ik geef hier nog maar even links naar pagina's uit een van zijn boeken:

http://home.ripway.com/2003-11/39191/Mark%20Gabriel/Chapter4.pdf

(Hier dus in het Nederlands)

http://home.ripway.com/2003-11/39191/Mark%20Gabriel/Chapter5.pdf

http://home.ripway.com/2003-11/39191/Mark%20Gabriel/DeceitChapter6.pdf

http://home.ripway.com/2003-11/39191/Mark%20Gabriel/MuslimPastorCh7.pdf

http://home.ripway.com/2003-11/39191/Mark%20Gabriel/3StagesJihadCh11.pdf

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Di Jan 27, 2004 4:46 pm

nina schreef:Bizar. Ik ben geneigd het niet te geloven, maar dit soort verhalen hebben nu al zo vaak aandacht gekregen dat ik nu toch de indruk heb dat het de normale gang van zaken is.


Als ik zijn teksten lees, dan heb ik toch stellig de indruk dat hij weet waarover hij spreekt (en dat Islam inderdaad zijn specialiteit is). Ze zitten dan ook logisch in elkaar en zijn niet tegenstrijdig met andere teksten die ik ooit las.

Hoe moet ik uw twijfels opvatten? Denk je dat het verhaal overdreven is of geromantiseerd? Zit er geen kern van waarheid in?

nina
Berichten: 1885
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 10:53 pm

Berichtdoor nina » Di Jan 27, 2004 9:12 pm

Beste Patrick,

De eerste reden om het niet te geloven is natuurlijk dat het te erg en te onmenselijk is. Daardoor ga je vanzelf denken dat het wel een verzonnen verhaal zal zijn. Je probeert het automatisch te vergelijken met wat je kent uit je eigen omgeving.

Een andere reden gaat juist over iets wat je zelf noemt, namelijk de indruk dat de islam zijn specialiteit is. Tegenwoordig staat er zoveel op het internet, dat iedereen een dergelijk verhaal in elkaar zou kunnen draaien. Iedereen die het niet wil geloven, zou het kunnen ontkennen door zichzelf wijs te maken dat het laster is, bedoeld om de islam in diskrediet te brengen.

Dus ik kan me voorstellen dat een christelijke groep een wonderbaarlijke bekering in elkaar zou willen draaien, zich daarbij baserend op kennis die voor iedereen op het internet beschikbaar is. Want op het moment dat hij zegt: 'Ik vroeg me af door welke kracht de ratten mij met rust lieten', begon ik me ongemakkelijk te voelen.

Maar er zijn ook redenen waarom ik aanneem dat het wel waar is. Er zijn bijvoorbeeld enorm veel berichten waarvan onomstotelijk vaststaat dat het waar is. Ik noem maar de fatwa's tegen beroemde mensen om hen te vermoorden of de bekende mensen die ter door zijn veroordeeld voor blasfemie omdat ze iets zeiden dat door ons niet eens als kritiek wordt opgevat. Bovendien is het bekend dat de toestand in gevangenissen in islamitische landen mensonwaardig zijn.
En uit onze eigen omgeving is het inmiddels duidelijk dat kritiek op de islam taboe is. Er lijken altijd wel mensen te zijn die tot het uiterste worden opgezweept als iemand naar de islam durft te wijzen als oorzaak van een probleem.

In elk geval, het verhaal van Mark Gabriel staat niet op zichzelf. Egypte is berucht vanwege de manier waarop kopten en afvalligen worden behandeld. De moord op Sadat, waar Gabriel ook over spreekt, getuigt ervan hoever men gaat om de islam te laten overwinnen.

Lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Abu Zaid, die inmiddels naar Nederland moest vluchten.

http://www.theatlantic.com/issues/99jan/koran2.htm

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Wo Jan 28, 2004 6:31 pm

Ik hou ook niet van het EO gehalte op het einde van dat verhaal. Maar wat deze Marc Gabriel betreft, hij heeft er een heel boek geschreven waarbij hij zeer nauwkeurig (= feitelijk correct) te werk moet gaan. Ik ben ervan overtuigd: als er ook maar één hiaat te vinden is in zijn boek, dan zal er wel één of andere Moslimgeleerde verschijnen die M. Gabriel "ontmaskert".

Nina, ik apprecieer het ten zeerste dat je kritisch bent want we kunnen een broodje aap verhalen missen als de pest. Wat dit artikel betreft: het kan best zijn dat het verhaal op zijn minst gemanipuleerd werd, anderzijds zou M. Gabriel zo'n manipulatie toch niet zomaar mogen slikken.

Een ander probleem is dat de denkpistes die we hier maken (nog) niet echt mainstream zijn waardoor we soms genoodzaakt zijn om alternatieve bronnen te raadplegen. Maar goed, zelfs de officiële pers is weinig betrouwbaar wegens manipulatie, gebrek aan nauwkeurigheid of gebrek aan objectiviteit.

nina
Berichten: 1885
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 10:53 pm

Berichtdoor nina » Do Jan 29, 2004 1:45 am

Ik beschouw Gabriel zeker wel als een betrouwbare schrijver. Dat leid ik wel af uit de hoofdstukken en artikelen die ik inmiddels van hem heb gelezen. Maar als deze geschiedenis het eerste was wat ik van hem las, dan zou ik het vrees ik in het archiefkastje der wonderbare bekeringen hebben geplaatst.

Nu heb ik het gelezen in de context van wat ik verder van hem heb gelezen, en andere gebeurtenissen in Egypte en in andere islamitische landen. Daardoor zie ik het als een verhaal van vele, met steeds dezelfde strekking. En die strekking gaat over de agressieve manier waarop de islam de moslims in zijn grip houdt.

Ik was een analyse aan het lezen over hoe sektes werken, van een Amerikaan die voormalige sekteleden 'deprogrammeert'. Hij geeft veel kenmerken waaraan een stroming moet voldoen voor je het een cult kan noemen. Eén van die kenmerken is dat er ondanks ontkenning en zwijgzaamheid steeds maar verhalen naar buiten komen over de tactieken waarmee de sekte de leden binnen de groep wil houden, en de goede naam wil zuiveren. Dat komt erg met de islam overeen: ondanks het positieve licht waarin deze godsdienst steeds wordt geplaatst, blijven er maar verhalen naar buiten komen die van het tegendeel getuigen.

Dus wat dat betreft: de geschiedenis van Gabriel is geen geïsoleerd geval. Het is een van de vele.

Overigens kan ik me wel voorstellen dat iemand van het ene sterke geloof overgaat naar het andere. Ik kan me daar niet in plaatsen, maar voor Gabriel als gelovige is het misschien een hele normale manier om gebeurtenissen te verklaren.

Gebruikersavatar
Lodewijk Nasser
Berichten: 5886
Lid geworden op: Ma Aug 14, 2006 1:58 am
Contact:

Berichtdoor Lodewijk Nasser » Vr Jan 12, 2007 2:44 am

Hier een interview met Marc Gabriel
http://www.youtube.com/watch?v=gTBN-Jq8 ... ed&search=
Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.
Willem Elsschot (1882-1960)

nina
Berichten: 1885
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 10:53 pm

Berichtdoor nina » Vr Jan 12, 2007 2:49 pm

Bedankt, Lodewijk. Goed om eens de persoon achter de boeken te zien. Wat een schuchtere, vriendelijke man is het eigenlijk.


Terug naar “Getuigenissen van ex-moslims”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten