Religie=Illusie

Dit forum is alleen bedoeld voor getuigenissen van ex Moslims en de moderator heeft het recht zonder enige voorkennis alle off-topic threads verplaatsen in daarvoor bestemde folders.
Almar
Berichten: 3
Lid geworden op: Za Jul 17, 2004 1:15 pm

Religie=Illusie

Berichtdoor Almar » Di Sep 28, 2004 12:14 pm

Alle Religies zijn Illusies.
Het kan toch geen toeval zijn, Religie heeft juist een antwoord op existentiele angsten maar toch kan het niet bewezen worden.
Het beloofd dingen die in het dagelijks leven niet kunnen maar waar we wel van dromen. (Alles wordt ooit perfect en valt op zijn plaats)
Te mooi om waar te zijn en het ongelijk maar ook het gelijk kan niet worden aangetoond, dat moet wel door mensen zijn bedacht.
Hoor je gelovigen spreken over waarom ze iets geloven dan doen ze dat nooit omdat er aanwijzingen en bewijsvoering is omdat hun religie op waarheid berust maar altijd omdat de inhoud van de boodschap hun aanstaat.
Ik denk altijd : Als je iets geloofd dan neem je iets voor waarheid aan dus dan moet je daar zeker van kunnen zijn dat het ook zo is, wat heb je er anders aan toch ??
Dat je iets voor waarheid aanneemt alleen maar omdat de inhoud van de boodschap je aanstaat is dus een vorm van
"Whisfull Thinking" een Illusie dus.
Nog iets wat de geloofwaardigheid van Religies aantoond is het feit dat er zoveel Religies zijn die allemaal bewereren dat zij en alleen zij de absolute waarheid in pacht hebben en dat anderen er dus naast zitten maar die andere religies beweren ook dat zij wel en anderen de waarheid hebben.
De waarheid is echter niet te bewijzen en dat zal ook nooit gebeuren daar zullen we mee moeten leren leven.
[/b]

Dutch
Berichten: 3286
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Do Sep 30, 2004 8:46 pm

Inderdaad Almar, ik kan jouw visie bijtreden, ook voor mij is religie een zaak van "wishful thinking" om pijn, leed en dood een beetje aanvaardbaarder te maken en grote levensvragen bevattelijker.

Nu ja, eenieder doet maar, zolang de "vrijheid van de andere" niet in gevaar komt en religie op zijn plaats blijft, namelijk in de privé-sfeer.

Wanneer het nu inherent is aan de religie in kwestie, zoals bij de islam, om alle terreinen in het openbare leven in te palmen en hele maatschappijen te ontwrichten, dan kan het niet meer, dan moeten we er met al onze verenigde krachten tegenin gaan.
Als deze religie dan ook in essentie nog zeer expansionistisch is, dan mogen we er geen duimbreed aan toegeven.

Dutch

unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: Do Dec 09, 2004 11:02 pm

Berichtdoor unholy » Zo Dec 12, 2004 8:28 pm

Religies zijn gebaseerd op de grootste angst van de mens, het iets niet weten. Met in bijzonderheid het niet (willen) weten wat er na de dood gebeurd.

Religies bestaan enkel en alleen uit suggestieve half waarheden waar men niet doorheen wil prikken i. v. m. de grootste angst ; het toegeven dat de dood bestaat en reeël is.

Religie wordt niet door feiten ondersteund, dit terwijl we al het andere graag door feiten ondersteund zien ?

Door dit gebrek aan feiten aan te vullen met illusie is religie de grootste en machtigste volksmenner die men in handen heeft. Dit zorgt voor een wereld die voortdurend verdeelt is in religieuse kampen opgehitst door belanghebbers die de mensheid als pionnen op het speelbord heen en weer schuiven...

Ik blijf atheïst tot in de kist !

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Berichtdoor sprot » Zo Dec 12, 2004 11:04 pm

unholly : "Ik blijf atheïst tot in de kist !"

IK wil er nog aan toe voegen:
"Ik blijf atheïst tot in de kist ! En daarna zien we wel ... !" :lol:
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Dutch
Berichten: 3286
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Za Dec 10, 2005 8:51 pm

Heb zojuist met één van mijn kinderen over godsdiensten zitten redeneren, dat doen wij soms zo samen.
Volgens haar (en ik denk dat ze hierin gelijk zou kunnen hebben) zijn er mensen die zonder een religie met de daarmee gepaard gaande morele maatstaven volledig de mist zouden ingaan, deze mensen hebben zo weinig voeling met goed en kwaad dat ze een religie nodig hebben om de chaos te vermijden. Zij zei "zoals in de vroege middeleeuwen, geplunder, gemoord, geverkracht enz."

Wat denken jullie daarvan?

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73822
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Za Dec 10, 2005 10:57 pm

Dutch schreef:Heb zojuist met één van mijn kinderen over godsdiensten zitten redeneren, dat doen wij soms zo samen.
Volgens haar (en ik denk dat ze hierin gelijk zou kunnen hebben) zijn er mensen die zonder een religie met de daarmee gepaard gaande morele maatstaven volledig de mist zouden ingaan, deze mensen hebben zo weinig voeling met goed en kwaad dat ze een religie nodig hebben om de chaos te vermijden. Zij zei "zoals in de vroege middeleeuwen, geplunder, gemoord, geverkracht enz."

Wat denken jullie daarvan?Mmmm, Ik denk hier anders over Dutch.
Ook ik heb vaak nagedacht over waarom mensen religies nodig hebben.
Ik ben opgegroeid in een heel streng Christelijk gezin dus ik mag wel zeggen dat ik een ervaring deskundige ben.
Ik denk namelijk ook dat mensen zich vast klampen aan een religie door angst.
Angst voor de dood. Angst voor een rechtvaardige maar toch ook genadeloze God.
Deze angst is in ons gepompt van kinds af aan en versterkt door de jaren heen door wat geestelijke en onze ouders ons voorhielden.
Ze hebben ons onderricht in een God van toorn en oorlog, een God van dood en verderf, een God van schuld en boete.
Er werd ons niet verteld over een God van onvoorwaardelijke liefde in wie wij ons diepste wezen kunnen hervinden.
Religie heeft God niet verheven, maar heeft God gekleineerd.
Religies hebben er voor gezorgd dat mensen zich afkeerde van God. God is een vies woord geworden alleen maar omdat religies angst en verdoemenis gepreekt heeft en de mensheid van tegenwoordig pikt dit niet langer.
Dit betekend alleen wel dat wij het kind met het badwater weggegooid hebben.
Mensen relateren God aan religie. Wij hebben van God mens gemaakt. Wij hebben van hem een replica van het slechtste in de mensheid gemaakt.
Wij zien God als een kleine bekrompen jaloerse godheid die tegen voorovergebogen bidders zegt:… “Sorry hoor, maar jij hebt me niet behaagd. Ik moet jou niet omdat jij je niet aan mijn wetten houd, en omdat jij geen deel van mijn religie bent”
God behoort niet tot een religie. Als God tot een religie zou behoren dan zou hij daarmee uitdragen dat hij bepaalde mensen voortrekt en verheft boven anderen.

Ik draaf door… :oops: Sorry….
Wat betreft morele maatstaven en religie denk ik dat in elk mens goed en kwaad zit. Of men nu tot een religie behoort of niet.
Ik denk dat als een mens meer een kwaad dan goed karakter heeft zelf een religie hem niet zal tegen houden om verkeerde dingen te doen.
Ook nu zijn er genoeg mensen die moorden, stelen en vrouwen verkrachten. Ik denk niet dat er veel verschil met vroeger is. Vermoedelijk hebben mensen door de jaren heen betere morele maatstaven ontwikkeld en dat heeft naar mijn idee niets met religie te maken.
Integendeel zou ik zeggen. Ik denk dat alle religies moreel verderfelijk zijn. Ze hebben ons een ethische code onderricht die niets aan het menselijke geluk bijdragen.
Als wij ooit in vrede harmonie en geluk willen samen leven dan zullen we alle religies moeten laten vallen en meer spiritueel worden.

En nu ga ik mijn koffer inpakken, want wij gaan een weekje naar Twente. De bossen in.
Ik wens een ieder die dit leest en alle leden van dit forum een fijn weekend toe…

Groetjes.
Ariel.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

nina
Berichten: 1885
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 10:53 pm

Berichtdoor nina » Zo Dec 11, 2005 1:15 pm

Dutch schreef:Volgens haar (en ik denk dat ze hierin gelijk zou kunnen hebben) zijn er mensen die zonder een religie met de daarmee gepaard gaande morele maatstaven volledig de mist zouden ingaan, deze mensen hebben zo weinig voeling met goed en kwaad dat ze een religie nodig hebben om de chaos te vermijden.


Hai Dutch,

Ik denk niet dat religie nodig is voor 'morele maatstaven'.
Omgangsnormen etc. komen niet voort uit de godsdienst, maar behoren primair tot de menselijke natuur. Mensen zijn 'groepsdieren', om het even evolutionair te karakteriseren, en dus zijn we op elkaar aangewezen. Dat wil zeggen dat wij dus zodanig zijn 'geëvolueerd' dat dingen als zorg, bescherming en zorgen dat je je medemens te vriend houd in onze genen zijn opgeslagen, zelfs al voor we eigenlijk 'mensen' waren.

Toen onze hersenschors, en dus ons vermogen te spreken en te redeneren, zich had ontwikkeld, konden we over deze eigenschappen nadenken, ze op een beredeneerde manier uitwerken, en er het idee van noodzakelijkheid en moraal aan verbinden.
Tegelijk maakte dit vermogen het mogelijk dat we in goden konden gaan geloven en dat we natuurverschijnselen als doelbewust en noodzakelijk konden zien. Dat gaat weliswaar via drogredeneringen en onwetendheid over hoe de natuurverschijnselen werkelijk worden opgewekt, maar het is wel een gevolg van het vermogen 'logisch' te 'redeneren'.

Uiteindelijk ging men kennelijk geloven dat de goden en de godsdiensten de moraal in de wereld hebben gebracht. Dat zou op zich niet eens zo bezwaarlijk zijn. Wel bezwaarlijk is het doordat de goden boven de mensen worden gesteld, en dat daardoor ook de door de goden opgelegde moraal onaantastbaar werd. Redeneren en diplomatieke talenten, belangrijke eigenschappen van zowel de individuele mens als van het 'groepsdier' dat we eigenlijk zijn, werden daardoor afgeremd door starre, dogmatische godsdienstige ideeën.

De godsdienstige moraal is dus eigenlijk verstard, en werkt tegen de menselijke natuur in, omdat we hem nauwelijks ter discussie kunnen stellen. God weet alles ten slotte beter dan wij, dus we kunnen het beste zijn geboden opvolgen, we hoeven ons niet af te vragen waarom we dit doen.

Ariël noemt dit een 'kleine, bekrompen, jaloerse godheid'. Daar ben ik het mee eens, maar het is net deze kleine, jaloerse god die in de godsdiensten de dienst is gaan uitmaken, omdat hij geen kritiek tolereert.

Ik kan hier ook uren over doorbomen, maar ik kap maar beter op dit moment. Hoop dat iedereen het kan volgen, ik heb op dit vroege tijdstip al een glas wijn op. 8) Nou ja, ik was al om zes uur opgestaan. Maar waarschijnlijk word ik door de wijn wel erg filosofisch.


Terug naar “Getuigenissen van ex-moslims”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten