Ex-moslims en de PvdA

Dit forum is alleen bedoeld voor getuigenissen van ex Moslims en de moderator heeft het recht zonder enige voorkennis alle off-topic threads verplaatsen in daarvoor bestemde folders.
Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: Zo Feb 26, 2006 2:21 pm

Ex-moslims en de PvdA

Berichtdoor Peter Louter » Di Jun 05, 2007 5:21 pm

Ex-moslims en de PvdA

Op godsdienstig gebied was onze Gouden Eeuw een roerige periode. Er werden in die tijd zelfs nog ketters tot gevangenisstraf veroordeeld en verbannen. De fameuze tolerantie van de Zeven Provinciën bestond echt en gedijde naast de ook bestaande obscure scherpslijperij en godsdienstfanatisme. Het waren vooral de ‘vroede vaderen’ uit die tijd, bijvoorbeeld in Amsterdam die de vrede met tolerantie probeerden te bewaren. Ze hadden niets met ketters, dat gaf alleen maar onrust. Ze hadden dan ook liever dat ketters hun eigen sekte begonnen en andere niet lastig vielen met hun opvattingen. Iedereen mocht alles denken zolang er maar geen ruzie van kwam.

De geest van die ‘vroede vaderen’ lijkt nu in de PvdA een heropstanding te beleven nu ze Eddy Terstall op Ehsan Jami hebben afgestuurd met de boodschap dat het verstandiger is om wat in te binden. Diens Centraal Comité voor ex-moslims rekende op de steun van de PvdA, maar is ernstig teleurgesteld in de halfslachtige houding van de PvdA die er meer op is gericht om ruzie in de tent te voorkomen dan asiel te geven aan mensen die hun godsdienst ontvluchten omdat ze niet verder kunnen met de triviale kanten er van. De goede tijden van de doorbraak liggen nu wel ver achter ons.

Het is de grote vraag of de PvdA wel begrijpt wat het betekent om ex-moslim te zijn. Eshan Jami zocht steun bij zijn partij omdat een ex-moslim binnen de islamitische gemeenschap nog wel als een paar graadjes erger wordt gezien dan een homo. Volgens de orthodoxe leer moet een ex-moslim worden gemeden als de pest, zelfs als het je vader of je broer zou zijn. In de meest strikte opvattingen verdient een afvallige zelfs de doodstraf. Het voorkomen van geloofsafval is de sterkst bewaakte grens binnen de islam. Ingewijden als Eshan Jami weten maar al te goed dat heel wat ‘moslims’ hun religie geestelijk al lang achter zich hebben gelaten maar dat uit angst voor de sociale gevolgen verbergen. Zijn comité voor ex-moslims moet dan ook worden gezien als een moedige en noodzakelijke daad die past in de emancipatorische traditie van de PvdA.

Eddy Terstall was een goede keuze om als ambassadeur op pad te sturen met de boodschap aan Jami om wat te dimmen. Jami zal diens geloofsbrieven hebben aanvaard omdat Terstall een criticus is van het multiculturele beleid van de PvdA en haar dociele houding ten opzichte van de islam. Terstall nam de opdracht aan en koos voor pappen en nathouden. Als geen ander zou hij echter moeten hebben geweten dat deze kwestie zich daar niet voor leent. Zou hem het artikel ‘Religies hebben nooit gelijk’ van Bart Tromp ontgaan zijn (forumpagina 2 januari 2007)? Daarin stelt Tromp dat de christelijke kerken de pretentie van het absolute gelijk hebben opgegeven en het levensbeschouwelijk pluralisme hebben aanvaard, terwijl de islam een probleem blijft vormen zolang ze geloofsuittreding niet aanvaardt en blijft claimen de enige ware godsdienst te zijn.

De PvdA zit met een groot probleem. Door te lonken naar allochtonen is inmiddels haar linkerhand en haar rechterhand gebonden. Allochtonen zetten de toon zoals Albayrak, die dwars tegen het staande beleid in haar tweede paspoort behield zonder daar ooit een geloofwaardige motivatie voor te geven. Over het feit dat ze de relaties met haar achterban op het spel zou zetten als ze haar Turkse paspoort zou opgeven wordt laf gezwegen. Ook nu weer blijkt dat de handen van de PvdA gebonden zijn. In plaats van een helder standpunt in te nemen over levensbeschouwelijk pluralisme en ex-moslims de morele steun te geven die ze zo hard nodig hebben, laat de partij de oren hangen naar het islamitisch deel van haar achterban en drukt Jami op het hart zich gedeisd te houden omdat er anders ruzie in de tent komt. Nu geloof ik niet dat er binnen de PvdA nog veel mensen wakker liggen van ruzie binnen de tent. Die is er in overvloed. Deze ruzie is echter anders dan andere. Asiel bieden aan ex-moslims zou wel eens een exodus op gang kunnen brengen van geloofsgetrouwe moslims. . Ik kan me dan ook voorstellen hoe kaderleden van islamitische huize die hun bestaan ontlenen aan hun achterban de PvdA bestoken met eisen om die Jami in toom te houden.

De islam vormt in bepaalde opzichten een probleem, zoals Bart Tromp overtuigend heeft aangetoond. De PvdA heeft dat probleem in huis gehaald en raakt er nu zelf door in de problemen. Ze moet een keuze maken. Ieder rechtgeaard mens weet wat die keuze zou moeten zijn. Levensbeschouwelijke pluriformiteit is het te verdedigen standpunt. Mensen die vanwege hun geloofsuitreding worden vervolgd en uitgesloten verdienen onze volledige steun.

Als de PvdA die keuze niet maakt, zal Wilders hen dat wel weer fijntjes onder de neus wrijven. Dan kan de PvdA Wilders weer lekker gaan verketteren en zich steeds verder vervreemden van de Nederlandse kiezer omdat ze de kool en de geit wil sparen.

Als het voorbeeld van de vroede vaderen wordt gevolgd zal de PvdA het comité eerstdaags wel op diplomatieke wijze naar een plek buiten de PvdA manoeuvreren. Het lijkt me het meest plausibele scenario voor de PvdA om uit de problemen te komen.
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)

Gebruikersavatar
Freya
Berichten: 1231
Lid geworden op: Wo Apr 25, 2007 2:57 pm

Berichtdoor Freya » Di Jun 05, 2007 8:46 pm

Wat een mooi stuk, Peter. Goed geschreven. Inderdaad, de PvdA heeft een probleem. De allochtone kiezers, die ze niet willen kwijtraken en de autochtone arbeiders, die steeds meer zich van deze partij afkeren, juist o.a. door de problemen met allochtonen.

Mahalingam
Berichten: 40171
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Di Jun 05, 2007 10:24 pm

Het lijkt erop dat Ehsan Jami ondersteuning krijgt van een apart toezichthoudend commité. En wie worden de leden? Natuurlijk volbloed-socialistische allahtonen. Ik heb even vlug gesnuffeld wie wat zijn:
Yasin Torunoglu is van de Jonge Socialisten Hij vindt dat er bij de PvdA nu niet over afvalligheid bij moslims moet worden gesproken. Daar moet zeker nog 1 generatie mee gewacht worden.Tenminste dat maak ik op uit:
De jonge man is Yassin Torunoglu, PvdA-raadslid in Eindhoven. Een nauwelijks praktiserende moslim – hij herhaalt een paar keer hoe veel hij wel niet van een drankje houdt - maar toch voelt hij zich aangevallen. Buiten het gebouw discussieert hij met Terstall. Zwijg nou over de islam, zegt Torunoglu. Laat Wilders zijn gang gaan, maar laat de PvdA een veilige haven zijn. Gewoon, het nog even één generatie nergens over hebben, ‘de gemeenschap rust gunnen’ en dan zullen moslims zoals hij – stilletjes, van binnenuit - hun geloofsgenoten wel emanciperen. ‘Zo moelijk is dit nou’, zegt Terstall. En hij blaast rook uit.

Nauwelijks practiserend Moslim met alcohol?
Een ander potentieel lid (met twijfelachtige referenties) is:
Ahmed Marcouch
Hij is stadsdeelvoorzitter in Slotervaart (vreselijk getto aan het worden; welke bekende jihadi moordenaar woonde daar ook alweer?).
...uitspraken die hij heeft gedaan in het boek ‘De Moslim Bestaat Niet’. In dat boek, dat overigens al dateert uit 2005 en is geschreven door huidig PvdA-Tweede Kamerlid Samira Abbos, laat Marcouch zich positief uit over de omstreden ideoloog van de Moslim Broederschap, Youssough Al Qardawi. In het boek zegt Marcouch daarover: ”Als ik dingen niet begrijp, raadpleeg ik de toelichtingen of mijn relaties die ik betrouwbaar en deskundig acht. Op dit gebied is bijvoorbeeld Youssoug Al Qardawi een boegbeeld in de islamitische samenleving, een Korangeleerde en groot wetenschapper.”
Zo iemand zou ik (zeker als ik Ehsan was) ver van me weg houden. Een bewonderaar van de Ikhwan griezels. Brrrr..Die lui kunnen altijd last krijgen van Sudden Jihad Syndrome.
En als derde speler is er
Samira Bouchibti van wie de uitspraak komt "Hij had zich moeten omringen door ‘partijgenoten’ en ‘allochtonen’ "
Ze heeft in het verleden iets op de staats-TV gedaan. Ze heeft een droom:
Ik geloof in een Nederland:
* Waar mensen niet meer in de rij hoeven staan voor voedselpakketten.
Waar mensen veilig over een schone straat lopen en weer een praatje met de buren maken.

Waar klagen in-de-rij staanders bij de Amsterdamse voedselbank over?: gebrek aan parkeerruimte voor hun auto.
En schone straten met nieuwe vensterbanken komen eraan: het prachtwijken project! Een praatje maken met je buren is zo lastig als ze je niet verstaan.
Samira Bouchibti, Tweede Kamerlid voor de PVDA, heeft ooit een opmerkelijk artikel geschreven in Trouw: "Marokkanen, wijs niet naar de ander, doe zelf wat."
Daarin roept zij Marokkaanse Nederlanders op niet meer anderen verantwoordelijk te stellen voor het 'Marokkaans drama', maar vooral de hand in eigen boezem te steken en zelf ook verantwoordelijkheid te nemen. Zij meent dat bij de bewoners in de wijken het geduld opraakt.
En als dat geduld opraakt dan gaan ze radicaliseren en dus op geert wilders stemmen.
Mijn schatting is dat de PvdA voor elke Nieuwe-Nederlander stem er zeker 3 verliest van Oude Nederlanders.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40171
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jun 06, 2007 2:24 pm

Ahmed Marcouch - van wie bovenstaand vermeld is dat die"Youssoug Al Qardawi een boegbeeld in de islamitische samenleving," vind - vind ik een wolf in schaapskleren. Ehsan pas op! Waarom ? Deze nog levende 'filosoof' van de Ikhwan staat bekend om een fatwa:
The current "spiritual leader" of the Muslim Brotherhood is Sheikh Yusuf al-Qaradawi, who is based in Qatar. This individual has issued a fatwa sanctioning terrorist attacks against Israeli civilians.

Op Nieuw Religieus Peil lees ik:
Al-Qaradawi erkent geen scheiding tussen kerk of moskee en staat. Hij is tegen gelijke rechten voor vrouwen in het erfrecht en tegen de democratie omdat hij Allah's wil hoger stelt dan het parlement. Ook vindt hij dat moslims die uit het geloof stappen, bestraft moeten worden.
Dat is dus de geestelijke leider die bewonderd wordt door Ahmed.
Ik het Engels zeggen ze dan 'take the ball and run!'.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: Zo Feb 26, 2006 2:21 pm

Schokkende uitslag PvdA-poll tav ex-moslims

Berichtdoor Peter Louter » Vr Jun 08, 2007 12:40 pm

Op de website van de PvdA Amsterdam, wordt nog stevig gediscussieerd over de uitgelekte mail van Eddy Terstall over zijn gesprek met ex-moslim Ehsan Jami. In de discussie op het webforum van de PvdA laten ook Terstall en Mei Li stevig van zich horen.

Wat mij schokte was de web-poll op de site van de Amsterdamse PvdA. Op de vraag: ‘Moet je ex-moslims openlijk steunen?’, koos 65% voor het antwoord: ‘Nee, daar stoot je veel mensen mee af’. Dertig procent van de ongeveer 1500 reageerders koos voor een positief antwoord.De uitslag dreunt in mij na omdat ik verwacht had dat zeker 65% voor het positieve antwoord zou hebben gekozen.

De discussie over dit onderwerp zal voorlopig nog niet ten einde zijn. Terstall vertelt dat de NRC binnenkort een selectie zal plaatsen van de e-mails die Ehsan Jami ontving. Daaronder een aantal bozige en zelfs hatemails. Terstall hoop dat de bozige mails van enkele PvdA bestuurders (Ahmed Marcough?) daar niet bij zullen zijn ‘omdat die zich qua standpunt bezijden de wet bewegen’. Persoonlijk hoop ik dat Jami wat dat betreft zijn rug recht houdt. Zulke mails kunnen inzicht geven in het krachtenveld binnen de PvdA.

De keuze van Jami voor maximale publiciteit is goed te begrijpen. Sommige mensen moeten daar eerst nog een voorafgaande denkstap voor doen. Jezelf ex-moslim noemen is bepaald niet het zelfde als je ex-katholiek of ex-christen noemen. Niemand in Nederland zal zich daardoor geschokt voelen. Hooguit zal men zich naar aanleiding daarvan afvragen wat de eigen positie nog is binnen de verhouding tussen geloof en ongeloof.Binnen de islam ligt dat anders. De koran beveelt een afvallige volkomen te isoleren, zelfs als het je vader of broer zou betreffen. Wie afvallig is kan dat dan ook maar beter verborgen houden, al was het alleen maar om de eigen familie te sparen. Die zou, als het bekend wordt, door de sociale controle gedwongen worden om afstand van de betrokkene te nemen. Het verliezen van het eigen netwerk is voor moslims zeer bedreigend. Daarna staan ze letterlijk alleen op de wereld.

Het comité van Jami beoogt niet alleen een nieuw netwerk te bieden voor ex-moslims. Er zijn op zijn minst twee andere doelen. Ex-moslims staan bloot aan bedreigingen. Publiciteit is dan ook een manier om steun te zoeken bij de publieke opinie. Het zoeken van publiciteit is een vorm van veiligheid zoeken. Zolang er media-aandacht is, heeft dat een beschermende functie. Het tweede doel is een emancipatoir doel. Ex-moslims maken gebruik van het recht op godsdienstvrijheid. Binnen de islam bestaat die niet. Het beleid is dat wanneer je als moslim bent geboren, je dat je hele leven blijft. Geloofsafval is daarom voor de islam een bedreiging. . In een aantal islamitische landen waar de Sharia geldt, wordt de doodstraf toegepast bij geloofsafval.

De Partij van de Arbeid heeft midden vorige eeuw een belangrijke bijdrage geleverd in het doorbreken van de bestaande verzuiling. De partij van notoire heidenen stelde zich toen open voor gelovigen die voor hun christelijke inspiratie de PvdA een betere bondgenoot zagen dan in de politieke partij van hun zuil. Deze doorbraak zou de PvdA ook nu moeten inspireren. Niet de wetten van de religie, maar de persoonlijke politieke opvattingen zouden de leden van de PvdA moeten verenigen. Het toelaten van beperkende religieuze opvatting die vervolgens de drijfveer worden voor interne besluiten is een heilloze weg en een verraad aan het verleden.

De PvdA zou zijn ‘geëmancipeerd’ kader van islamitische huize af moeten helpen van hun angst en op pad moeten sturen met de boodschap dat er geen onderscheid bestaat op het recht om belijdend moslim te zijn of ex-moslim. Als ze dat niet doet raakt ze gegijzeld door haar islamitische achterban.Het zou trouwens goed zijn als de PvdA eens gaat nadenken over deze spagaat. Voor de hoop op emancipatie van haar achterban bestaat geen hoopgevend voorbeeld. Zelfs de seculiere Turken hebben moeite met geloofsafval.

Gisteren stond er een mooi artikel in de Volkskrant van de hand van Paul Berman. Deze signaleert een reactionaire wending in het emancipatiedebat en stelt het gebrek aan moed in intellectuele kringen verantwoordelijk voor de reactionaire ommekeer.

De kwestie van de ex-moslims is behalve een zaak op zichzelf, ook een toetssteen voor de discussie over welke weg we dienen te volgen met een intolerante religie in een tolerante samenleving.Het schokkende percentage nee-stemmers op de vraag of de ex-moslims moeten worden gesteund, is daarbij een signaal.

Berman staat bepaald niet alleen. Ook binnen de PvdA zijn er genoeg prominente leden die zijn visie delen. De maatschappelijke discussie die nodig is sterft echter iedere keer een snelle dood. Het politiek correct denken speelt daarin een rol, maar ook de angst voor het innemen van een islamkritisch standpunt. Wie is de eerste die keihard stelt dat de islam welkom is in Nederland, maar voor de acceptatie hier zal moeten afzien van een aantal standpunten waarvoor in dit land geen plaats is.

Herman Vuijsje (NRC 14 april 2007) heeft daarvoor een goede aanzet gegeven. We dienen zelf het goede voorbeeld te geven door te laten zien dat we niet voor intolerantie zwichten, is zijn conclusie. Nu de PvdA nog.


nb. vandaag staat de poll op 52%
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!

"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73757
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Jun 08, 2007 12:51 pm

Goed artikel Peter.
Party van de arbeid profileert zich op dit moment meer als een Party voor de allochtonen dan van de arbeid.
Nou ja, het blijft natuurlijk PVDA.
Ik begrijp niet dat Terstall bang is dat er ook bozige mails van enkele PvdA bestuurders bij de mails zijn die het NRC zal plaatsen. Dan moeten het toch heftige mails zijn om je er voor te schamen.
Jami kan beter naar een andere partij overstappen. Hij maakt het zich zelf alleen maar moeilijker door deze tegenwerking van zijn partij.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: Zo Feb 26, 2006 2:21 pm

Berichtdoor Peter Louter » Za Jun 09, 2007 12:36 pm

Ariel, als Jami er uit stapt, zou dat een enorme blamage voor de PvdA betekenen. Het comité van islamitisch PvdAkader dat op hem in moet praten is een slechte keuze van de PvdA. Zij zijn immers belanghebbenden bij het instand houden van de achterban
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!

"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)


Terug naar “Getuigenissen van ex-moslims”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten