Het Westen versus Rusland

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Rusland draait de gaskraan naar Polen dicht. Prijs schiet omhoog. Via deze route komt 15% van het Russische gas naar Europa.

De Poolse regering heeft net als andere Europese landen geweigerd om met roebels te betalen, en houdt vast aan de afgesproken betalingen in euro’s en dollars.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Er was even flink wat bekeringsarbeid nodig uitgeoefend door velen, maar nu is Duitsland terug gekeerd in de anti-Russische alliantie.
Dus zullen voor de tweede keer deze eeuw Duitse tanks de Russen verdrijven uit de OekraÏne.
Duitsland wil Cheetah-tanks leveren

De federale overheid wil nu ook de levering van tanks uit industrievoorraden aan Oekraïne toestaan. Volgens SPIEGEL informatie gaat het om de cheeta.

Federaal minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) wil verdere wapenleveringen aan Oekraïne stimuleren. Volgens SPIEGEL-informatie zal de SPD-minister op een conferentie in Oekraïne die 's ochtends haastig door de VS op de luchtmachtbasis Ramstein is bijeengeroepen, aankondigen dat Duitsland de levering van Gepard-luchtafweertanks wil mogelijk maken. Daarnaast zullen Oekraïense militairen worden getraind op het Panzerhaubitze 2000-systeem, dat Nederland wil gaan leveren aan het Oekraïense leger.

Met de twee aankondigingen wil Lambrecht proberen de harde kritiek op Duitsland op het gebied van wapenleveringen te verzachten. De federale regering wordt al weken bekritiseerd vanwege haar aarzelende houding. Lambrecht wil daarom aan de ongeveer 20 ministers van Defensie die er zijn afgereisd nogmaals benadrukken dat de federale regering een echt keerpunt heeft gemarkeerd met het speciale pakket van 100 miljard voor de Bundeswehr en de eerste wapenleveringen.
https://www.spiegel.de/politik/deutschl ... 2dbaaebd74
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Oekraïne wil dat NL de Sunny Liger wegstuurt :ohmy2: Sure.
Slepers willen schip met Russische gasolie niet de Amsterdamse haven in begeleiden

Het omstreden schip Sunny Liger met een lading gasolie uit Rusland kan voorlopig de haven van Amsterdam nog niet in. Volgens havenbedrijf Port of Amsterdam hebben maritieme diensten als loodsen en slepers „zorgen over de veiligheid” rond het schip en willen ze het daarom nog niet de haven in begeleiden. Intussen probeert vakbond FNV met lobbywerk er voor te zorgen dat de gemeente Amsterdam zich uitspreekt tegen de komst van het schip en de Sunny Liger definitief de toegang ontzegt.

Rond de mogelijke komst van het schip is ophef ontstaan vanwege de Russische lading. FNV kwam eerder al met de oproep om de Sunny Liger niet te lossen in de Rotterdamse haven om solidair te zijn met havenarbeiders in Zweden. Het schip kon eerder al niet in Zweden terecht. Dat kwam niet omdat de Zweedse autoriteiten het schip weigerden, maar omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren.

Marshall Eilanden
Later bleek dat de tanker op zee gedraaid was en koers zette in de richting van de Nederlandse hoofdstad. „Momenteel ligt het schip voor de kust voor anker”, vertelt een woordvoerster van het havenbedrijf. Over een mogelijke aankomsttijd heeft ze geen informatie. Ze geeft aan dat het havenbedrijf, de terminals in de haven en de maritieme diensten zaterdagmiddag weer overleg hebben over hoe het nu verder moet met de Sunny Liger.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ging vrijdag ook al in op de mogelijke komst van het schip. Volgens hem kan het kabinet juridisch gezien vooralsnog niets doen om te voorkomen dat de Sunny Liger deze kant op komt. Het schip is namelijk geregistreerd op de Marshall Eilanden en het heeft nooit onder Russische vlag gevaren. Wel wilde de minister met de haven kijken „of er een mouw aan te passen is” zodat het schip niet kan aanmeren. De oproep van FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren, noemde Hoekstra daarnaast „hartstikke goed.”

’Vuile Russische olieplannen’
De Oekraïense ambassade in Nederland roept de Nederlandse regering op om het „onmiddellijke vertrek” te eisen van het schip Sunny Liger, dat met een lading gasolie uit Rusland op weg is naar de haven van Amsterdam. „Nederland, wiens steun Oekraïne zeer op prijs stelt, mag geen veilige haven worden voor vuile Russische olieplannen”, stelt de ambassade in een verklaring.

Ook doet Oekraïne een beroep op de havenarbeiders in Amsterdam en de rest van Nederland: „Volg je Zweedse collega’s. Blijf van de Sunny Liger af”, zo klinkt het. „Weiger zijn lading te lossen. Word niet medeplichtig aan immorele handel die de moorden op onschuldige Oekraïense vrouwen en kinderen financiert.”

De Sunny Liger is afkomstig uit Primorsk, maar vaart niet onder Russische vlag. Daardoor gelden er geen sancties tegen het schip. Eigenlijk was de lading bestemd voor Zweden. Maar havenarbeiders daar weigerden eerder al het schip te lossen. De Sunny Liger is daarop doorgevaren in de richting van Rotterdam. Maar vakbond FNV liet het daar niet bij zitten en riep Nederlandse havenarbeiders op solidair te zijn met hun Zweedse collega’s.

Momenteel ligt de Sunny Liger voor de kust voor anker en wil het de haven van Amsterdam ingaan. Maar volgens havenbedrijf Port of Amsterdam willen diensten als loodsen en slepers vanwege zorgen over de veiligheid het schip nog niet de haven in begeleiden. De gemeente Amsterdam heeft al aangegeven het onwenselijk te vinden als de Sunny Liger in de Amsterdamse haven zou gaan lossen, maar volgens een woordvoerder wordt nog overlegd met betrokken partijen hoe het nu verder moet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Als de EU een extra-gouvermentele olieboycot wenst, d.i. vakbonden verklaren het lossen van Russische olie als 'besmet' , terwijl er geen olieboycot door Brussel is afgekondigd, dan gaan wij dat zeker merken aan de pomp. De benzine- en dieselprijzen gaan nog verder omhoog. Dat is dan een offer dat wij burgers moeten brengen. (There is a war going on you know?)
De ironie is dat de Oost-Europese landen hun Russische olie krijgen via een pijpleiding uit Rusland.
Bij een officieele boycot zal olie via West-Europese havens over land daarheen moeten. En dan hebben we een levensgroot transportprobleem.
Wordt Rusland wel zo hard geraakt door een olieboycot?

Gaat Rusland echt last hebben van een olieboycot? En waar ligt de pijn voor Europa?

Nooit eerder maakte Nederland twee keer in korte tijd gebruik van zijn strategische olievoorraden, zegt Gertjan ten Broeke, directeur van de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (Cova). Deze stichting werd opgericht na de wereldwijde oliecrisis in 1973, met als doel economische schade beperken bij nationale of internationale olietekorten.

Afgelopen maand bracht Nederland zo’n 2,4 miljoen olievaten op de Nederlandse markt. Alle landen die zijn aangesloten bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn sinds 1973 georganiseerd met voldoende oliereserves om voor 90 dagen lang aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.

Toch is er nog steeds sprake van onrust op de Europese oliemarkt. Woensdag nemen de Europese lidstaten mogelijk een besluit over een boycot van Russische olie. Net zoals bij aardgas haalt een groot deel van de landen in Europa zijn olie uit Rusland. Dagelijks worden er ongeveer 2,3 miljoen vaten vanuit Rusland geïmporteerd, blijkt uit de cijfers van maart van het IEA. Ongeveer de helft van de ruwe olie uit Rusland gaat naar Europa.

Langzaam afscheid

De Europese commissie stelt voor de import van Russische olie langzaam uit te faseren. Eind 2022 moet het plan volledig in werking gaan. Ondertussen levert het exporteren van fossiele brandstoffen Rusland nog steeds veel geld op. Het Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (Crea) berekende dat Rusland sinds de oorlog al ruim 63 miljard euro heeft verdiend met de uitvoer van gas en olie.

Een snelle olieboycot zou Rusland financieel waarschijnlijk veel harder raken, verwacht energiespecialist Lucia van Geuns, werkzaam bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Op die manier krijgt Rusland geen tijd om de logistieke voorbereidingen te treffen, die nodig zijn om een andere afzetmarkten zoals China en India te bereiken. “Op dit moment zijn er bijvoorbeeld maar weinig olietankers beschikbaar.”

Tegelijkertijd zouden de Europese landen dan ook direct op zoek moeten naar andere oliestromen, maar daar is niet altijd een goed alternatief voorhanden. De olie afkomstig uit Rusland is relatief zware olie, die gebruikt wordt om diesel van te maken. Niet ieder land dat olie produceert, beschikt over die specifieke oliesoort. “Iran zou een goede optie zijn”, volgens Van Geuns. “Maar dat land is door de Europese Unie geboycot.”

Logistieke uitdagingen

Daarnaast zijn er ook voor Europa logistieke uitdagingen. Landen in Centraal en Oost-Europa ontvangen hun olie direct vanuit Rusland via de Droezjba-pijpleiding. “Daarvoor is op dit moment nog geen goed alternatief voorhanden”, meent Van Geuns.

Door schaarste zou de olieprijs weer kunnen stijgen, wat voor Poetin mogelijk voordelig uitpakt. Van Geuns is benieuwd wie er nou echt onderaan de streep door de sancties geraakt wordt: “Ik zou de berekeningen van de Commissie wel eens willen zien”

Ook onze crisisvoorraad is niet genoeg om op langere termijn het uitvallen van het aanbod Russische olie op te vangen. Ten Broeke wijst op de internationale kracht van de olie industrie : “Anders dan gas, kan olie makkelijk van de ene kant van de wereld naar de andere kant worden vervoerd. De markt kan veel oplossen.”
https://www.trouw.nl/economie/wordt-rus ... ~b56374c0/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Schade door oorlogshandelingen wordt door de verzekering niet gedekt.
BP lijdt miljardenverlies door vertrek uit Rusland

Het Britse gas- en olieconcern BP lijdt een miljardenverlies door het vertrek uit Rusland. Het bedrijf moet een afschrijving doen van 29,3 miljard dollar, omgerekend 27,9 miljard euro, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers. Het nettoverlies bedraagt 20,4 miljard dollar, omgerekend ruim 19 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar noteerde BP nog een nettowinst van 4,7 miljard dollar.

In februari, kort na de Russische inval in Oekraïne, kondigde BP aan zich terug te trekken uit een samenwerkingsverband met het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. BP had daarin een belang van bijna 20 procent. De Britse onderneming is bijna dertig jaar lang actief geweest in Rusland.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b4a0f9d7/
5 jaar netto winst is dus door de pomp gegaan. Foetsie weg. Zijn aandeelhouders blij? En de beurs?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Solidariteit!



Solidair wat wat?
Met de OekraÏne waarvoor de vakbonden geprezen worden door de ambassadeur van de Oekraïne?
Met de havenarbeiders in Zweden zo beweert de vakbond. Schip is 'besmet' verklaard.
De ene tanker vol Russische olie wordt geweigerd, de ander niet

Het lijkt nogal een contrast: terwijl Europese regeringen al weken praten over een olieboycot tegen Rusland, dóén Europese havenarbeiders het gewoon, zo’n boycot. Havenwerkers in achtereenvolgens Göteborg, Rotterdam en Amsterdam weigerden de tanker Sunny Liger, beladen met Russische gasolie, te lossen. Maandag lag het schip voor anker voor de kust bij IJmuiden, vooralsnog zonder bestemming. Vakbond FNV heeft zijn leden in de havensector opgeroepen de Sunny Liger niet te laten aanmeren, uit „solidariteit” met de Zweedse collega’s die het schip wegstuurden uit Göteborg.

Nader beschouwd is wat er nu gebeurt met de Sunny Liger vooral een uitzondering die de regel bevestigt. Dít schip ligt weliswaar te dobberen bij IJmuiden. Maar andere tankers met Russische olie, gas en andere energieproducten blijven de Nederlandse havens binnenkomen, terwijl Ruslands oorlog tegen Oekraïne voortduurt.

Minister Hoekstra noemde de oproep van FNV ‘hartstikke goed’

Wat is er aan de hand? De Sunny Liger, een tanker die vaart onder de vlag van de Marshall-eilanden, vertrok op 24 april vanuit het Russische Primorsk naar het Zweedse Göteborg. Er zit gasolie in (dikwijls gaat het dan om diesel). De eigenaar van de lading is onbekend, evenals de koper. Mogelijk veranderde dit tijdens de reis, iets wat vaker gebeurt. In Göteborg werd het schip vorige week geweigerd. De bond voor Zweedse havenarbeiders verklaarde medio maart dat zijn leden geen enkel schip uit Rusland, of met een Russische lading meer willen afhandelen. De Zweedse bond oogstte daarvoor overigens lof van de Oekraïense president Zelensky, maar Zweedse werkgevers willen af van de „blokkade”.

Vorige week werd duidelijk dat het schip dan maar koers zette naar Rotterdam. Toen kwam FNV Havens in actie: ook daar zou het schip niet mogen aanmeren. Na een oproep van de vakbond weigerden de leden (onder meer de slepers) de Sunny Liger aan te nemen. Vrijdagavond laat werd bekend dat de lading bij de firma Evos in Amsterdam zou worden gelost. Maar toen schaarden Amsterdamse FNV’ers zich achter de blokkade. Bedrijven in de Amsterdamse haven lieten daarop weten dat de veiligheid rondom het schip op het spel stond. De Sunny Liger had maandag geen formeel verzoek gedaan om de haven in te varen.

Steun voor de Zweden

De FNV is solidair met de Zweedse bonden, legt Asmae Hajjari, vakbondsbestuurder Zeehavens bij FNV, aan de telefoon uit. „We hebben het schip besmet verklaard”. Dat ‘besmet verklaren’ is onderling goed gebruik tussen internationale havenbonden, zegt ze. Werk dat ergens door een bond wordt geweigerd, wordt niet elders alsnog gedaan. Deze internationale samenwerking tussen vakbonden is er ook bij bijvoorbeeld arbeidsconflicten.

Aan een brede boycot van Russische schepen en Russische zeevracht doet de FNV zelf niet. De Sunny Liger is een „specifiek geval”, zegt Hajjari. De FNV kreeg in maart vragen van leden die in de havens werken, of schepen met Russische lading konden worden geboycot. De conclusie, na enkele weken onderzoek: daarvoor is (vooralsnog) geen juridische grond. De EU-sancties treffen louter vrachtschepen onder Russische vlag, ténzij daar brandstof of voedsel in zit.

Schepen met Russische brandstof mogen dus in principe de havens van Rotterdam en Amsterdam in. Als ze niet ‘besmet’ zijn, blijven ze dan ook gewoon aanmeren in Nederland. Sinds vorige week zijn „enkele” schepen met Russische lading gelost in de Amsterdamse haven, zegt een woordvoerder. In Rotterdam komen zelfs „enkele schepen per dag” aan met energieproducten uit Rusland, aldus een voorlichter van die haven.

FNV heeft, na juridisch onderzoek, wel geconcludeerd dat leden in de havens ‘gewetensbezwaren’ kunnen uiten tegen klussen met een Russische connectie. Tot dusver is er geen beroep gedaan op gewetensbezwaren, zegt Hajjari. Ze sluit niet uit dat dit, zeker nu met de publiciteit rondom de Sunny Liger, alsnog gebeurt.

Maandag greep de Oekraïense ambassade in Den Haag de kwestie aan om te pleiten voor een brede Nederlandse blokkade van Russische energietransporten. In een persverklaring worden de Rotterdamse en Amsterdamse havenarbeiders geprezen. „Het is cruciaal om te bereiken dat dezelfde benadering wordt gebruikt bij alle schepen en vracht die in verbinding staan met Rusland”, aldus de verklaring.

EU-olieboycot

Bij zo’n brede blokkade van Russische schepen en ladingen zou Nederland echter vooruitlopen op een mogelijke EU-olieboycot tegen Rusland. Daarover hadden EU-energieministers maandag in Brussel overleg. De kwestie ligt politiek heel lastig: Duitsland lijkt zijn verzet ertegen te hebben gestaakt, maar Hongarije liet weten zo’n boycot te zullen vetoën. Of het ooit tot een gasembargo komt, is al helemaal onzeker.

Intussen kan de Sunny Liger niet verder. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) zei vrijdag na de ministerraad dat hij de oproep van de FNV aan havenarbeiders om de Sunny Liger niet te laten aanmeren, „hartstikke goed” vindt. In een brief aan de Tweede Kamer op 28 april schreef Hoekstra evenwel dat er „geen juridische grondslag” is om de Sunny Liger de toegang tot Nederlandse havens te ontzeggen.

Voor bedrijven in de Amsterdamse haven is de situatie „erg onhandig”, zegt Kees Noorman van bedrijvennetwerk ORAM. Hij staat weliswaar „sympathiek” tegenover de actie van de vakbond – „solidariteit is een groot goed” – maar vindt wel dat het aan de politiek is om richting te geven. „Onder normale omstandigheden had dit schip gewoon de haven in gekund. In plaats van zelf de keuze te maken voor strengere sancties, leggen Europese regeringen de keuze neer bij werknemers en bij bedrijven. Dan heb je geen gelijk speelveld meer.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/02/sc ... g-a4119880
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Shell boekt miljardenwinst door oorlog in Oekraïne – ondanks vertrek uit Rusland

Shell profiteert flink van de oorlog in Oekraïne, ondanks de terugtrekking uit Rusland. Het olie- en gasconcern moest bijna 4 miljard dollar afschrijven op de bezittingen die het daar achterlaat. Door de gestegen olie- en gasprijzen steeg de winst in het eerste kwartaal echter van 2022 naar 9,1 miljard dollar, het hoogste cijfer sinds de grondstoffencrisis in 2008.

Topman Ben van Beurden voelt zich duidelijk ongemakkelijk bij de situatie. In een verklaring donderdagochtend legde hij de nadruk op de maatschappelijke gevolgen van de oorlog. ‘De oorlog in Oekraïne is eerst en vooral een menselijke tragedie. De aanzienlijke verstoring van de wereldwijde energiemarkten die erdoor wordt veroorzaakt, laat zien dat veilige, betrouwbare en betaalbare energie niet voor lief kan worden genomen.’

De dure olie en gas leiden tot hogere kosten voor de eindgebruikers. Zo kan het verwarmen van een huis in Nederland zo een paar duizend euro duurder worden. De hogere kosten van brandstoffen als diesel leiden ertoe dat de consument voor alles dat verbouwd, gemaakt en getransporteerd wordt, meer moet gaan betalen. Donderdag en vrijdag probeert de Europese Unie tot een vergelijk te komen om de invoer van Russische olie en olieproducten helemaal te staken, wat tot nieuwe prijsstijgingen zal leiden.

Steun en oplossingen

‘De gevolgen van de onzekerheid en de hogere kosten waarmee dat gepaard gaat, worden wijd en zijd gevoeld’, aldus Van Beurden. Hij hintte op betalingsregelingen voor afnemers die in de problemen komen. ‘We zijn in gesprek met overheden, onze klanten en toeleveranciers om deze moeilijke implicaties op te pakken, en steun en oplossingen te bieden waar we kunnen.’

Intussen gaan de verdiende miljarden vooral naar aandeelhouders. Het dividend dat zij krijgen werd voor het eerste kwartaal bepaald op een kwartje per aandeel. De koers steeg donderdagochtend met bijna 4 procent.

Andere oliemaatschappijen zoals het Britse BP, het Franse Total en het Amerikaanse Chevron maakten eerder deze week al enorme verdiensten bekend. Milieugroepen noemden dat eerder dit jaar ‘obsceen’. Overigens moest BP nog veel meer afboeken op zijn Russische bezittingen dan Shell: 25 miljard dollar.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... b98885da4/

De proxy oorlog met de Russen is heel profitabel voor het grootkapitaal. Niet alleen de olie maar ook bewapeningsindustrie heeft hoogconjunctuur.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Is de leiding van Rusland democratisch gekozen?
Of is Rusland een autocratie met een dictator?
Het is maar net wat gewenst is.
Voor Google uit de USA is het eerste het geval: de burgers zijn verantwoordelijk voor hun foute keuze en dienen daarop afgerekend te worden.
Google Play-users Rusland kunnen betaalde apps niet meer downloaden en updaten

Google Play-gebruikers in Rusland kunnen sinds 5 mei geen betaalde apps meer downloaden of updaten. Betalingen in de Play Store waren voor Russen al onmogelijk sinds begin maart. Alleen gratis apps en games zijn nog niet getroffen door maatregelen.

Google stelt dat het deze maatregel treft in het kader van zijn 'nalevingsinspanningen'. Vermoedelijk doelt het bedrijf erop dat het de maatregel doorvoert om te voldoen aan internationale sancties op Rusland. Voor gebruikers in dat land is het nu dus niet meer mogelijk om een betaalde app te downloaden uit de Play Store. Als een betaalde app al geïnstalleerd is, zal deze geen updates meer ontvangen, wat kan betekenen dat hij op termijn niet meer functioneert.

Sinds maart is het al zo dat betalingen in de Play Store niet meer mogelijk zijn voor gebruikers in Rusland. Dat betekent dat apps kopen, in-app-aankopen doen en abonnementen aanhouden al onmogelijk was.

Wat dus alleen nog rest, zijn volledig gratis apps en games; daar gelden nog geen beperkingen op. Wel tekent Google aan dat de situatie 'snel verandert' en het moedigt lezers van de bekendmaking aan om terug te keren naar die webpagina voor de nieuwste inlichtingen.

Uitbaters van apps met abonnementen kunnen gebruikers op Russisch grondgebied indien gewenst nog wel tegemoetkomen wanneer een nieuwe termijn van hun abonnement ingaat. Het is mogelijk om de grace period nadat een betaling niet slaagt, te verlengen met maximaal 30 dagen. Voor nog lopende abonnementen kan de volgende termijn uitgesteld worden met maximaal een jaar. In die periode houdt de gebruiker toegang tot de content zonder te betalen.
https://tweakers.net/nieuws/196498/goog ... daten.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Emoties lopen hoog op bij oorlogsherdenking in Berlijn: ’Wij Russen zijn nu de haaien’

De herdenking van de Sovjet-overwinning zorgt voor geruzie tussen Russen en Oekraïners in Berlijn. Voor het monument bij de Brandenburger Tor werd de ambassadeur van Kiev zondag, terwijl hij een krans neerlegde, uitgejouwd door communisten met rode vlaggen. „Het is verboden om de Russische en Oekraïense vlag bij gedenkplekken te tonen”, zegt een agent, die een meterslang vaandel uit Oekraïne in beslag neemt.

„Doe nu uw trui uit!” snauwt een diender tegen de Russische Olga Romanowa. Haar pullover is blauw en geel, de kleuren van de Oekraïense vlag. Met tegenzin trekt ze haar kledingstuk uit. „Ik doe hem straks weer aan”, fluistert ze bij het Sovjet-monument op de Straße des 17. Juni. Meerdere demonstranten gingen haar al voor.

Romanowa is solidair met Kiev. „Ik kom uit Moskou”, zegt ze tussen twee antieke T34-tanks. Rode rozen steken tussen de rupsbanden. De Sovjet-Unie verloor dertig miljoen man bij de strijd tegen nazi-Duitsland, Russische soldaten worden sindsdien in oostelijk Duitsland officieel als helden gezien.

„Het is bizar dat zij toen als overwinnaars gevierd worden en we ze nu als moordenaars in Oekraïne beschouwen, de ploerten van president Poetin, die flatgebouwen in puin schieten”, zegt Romanowa (46). Haar organisatie ’Rusland achter tralies’ strijdt tegen martelingen in Siberische strafkampen: „Ik dacht altijd dat ons land uit dwergen bestond, maar nu zijn we de haaien.”

De in Rusland verboden mensenrechtenorganisatie Memorial bericht even verderop over getuigenissen uit de oorlog. „Inwoners uit Oekraïne worden gedeporteerd”, vertelt een Russische. Nabij het reusachtige monument, een massagraf voor tienduizenden, worden beelden van kapotgeschoten huizen in Kiev opgehangen, uit 1941, en uit 2022.

Enkele kilometers verder, in Treptower Park, herdenken andere mensen de capitulatie. Honderden agenten proberen de rust te bewaren. Soms zijn er verhitte taferelen tussen Russen en Oekraïners, bijvoorbeeld bij het monument van een gigantische Sovjet-soldaat, die een lang zwaard en een kind draagt. Op een poster schreef iemand: „Mensen die het niet willen snappen, zingen in het koor van de VS en de NAVO, zij aan zij met de fascisten.”

Een Russische vrouw, die het portret van haar Sovjet-opa meesleept, verspreidt propaganda over de oorlog in Oekraïne. Volgens haar ligt de escalatie van het conflict vooral aan Oekraïne. „Het Azov-bataljon heeft Marioepol tot de hel gemaakt, en ze vallen Russen al sinds 2014 in de Donbas aan”, zegt Svetlana Gubert, geheel in het rood gekleed.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

De prijs van ureum , een grondstof voor kunstmest is door de sancies van de EU in de EU opgelopen van de al jaren normale prijs van 300 dollar per ton naar boven de 1000 dollar.
En als de boeren zodoende minder kunstmest gaan gebruiken zullen de oogsten minder worden.
Blijven ze hetzelfde verbruiken dan moeten de verkoopsprijzen van ze omhoog.
Dus linksom of rechtsom, het eten van de EU-burgers wordt duurder.
Maar ook veel landen buiten de EU zullen hogere prijzen van voedsel krijgen en meer hongersnood.
Dat zullen veel ontwikkelingslanden het Westen verwijten.
Gas duur? Dan moet je de kunstmestprijs eens zien

Ze zeggen weleens dat boeren áltijd klagen, maar de huidige kunstmestprijzen geven hun nu ook wel een legitieme reden. Grote producenten als Rusland en Oekraïne stopten met de export van kunstmest en onder invloed van de gestegen gasprijzen besloten sommige kunstmestproducenten in Europa zelfs fabrieken te sluiten.

Op het industriecomplex Chemelot, in het Limburgse Geleen, zit OCI Nitrogen. Het is onderdeel van OCI NV, een van origine Egyptisch bedrijf, nu een concern met diverse dochters in de chemicaliënproductie. In Geleen maakt OCI onder meer ammoniak en ureum: stikstofverbindingen die gebruikt worden als kunstmest. In Delfzijl zit dochterbedrijf BioMCN, producent van methanol en biomethanol. Het concern heeft ook fabrieken in het Midden-Oosten en de VS.

Sinds 2013 heeft OCI een notering aan de Amsterdamse beurs. Jarenlang schommelde de aandeelwaarde rond de 20 euro. Kort nadat de coronapandemie was uitgebroken, kelderde de koers naar 8 euro. Maar dit jaar is OCI een van de best presterende aandelen in de Midkap: van 23 euro, begin januari, steeg de koers met bijna 70 procent: naar 39 euro in april. „In het vierde kwartaal van 2021 heeft OCI gigantisch veel geld verdiend”, zegt Henk Veerman, analist bij zakenbank Kempen.
[...]
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/09/ga ... n-a4123741

En dan valt mijn oog op een krantenkop:
‘Een paar mensen kunnen profiteren van deze oorlog, terwijl de rest van de bevolking verliest’

Ja, inderdaad. Oh, oeps, dit is een "bericht uit Moskou".
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bcc6fb81/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

De USA is bereid heel veel geld te spenderen aan de proxyoorlog tegen Rusland om dat land op de knieën te dwingen.
Biden ondertekent Lend-Lease voor Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend die het makkelijker moet maken om wapens te leveren aan Oekraïne. De Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act moet juridische hindernissen wegnemen. Amerika heeft tot dusver voor ongeveer vier miljard dollar aan wapens gegeven, en daar moet nog eens 33 miljard bijkomen.

De wet is een duidelijke verwijzing naar Lend-Lease programma’s gedurende de Tweede Wereldoorlog. Amerika voorzag toen Groot-Brittannië van oorlogsmateriaal, terwijl het land zelf neutraal bleef tot de Japanse aanval op Pearl Harbour. Na de Duitse invasie kreeg ook de Sovjet-Unie wapenleveranties.

Biden sprak ook over het conflict op een fondsenwervingsbijeenkomst in een buitenwijk van Washington D.C. Biden noemt Vladimir Poetin berekenend, en voelt zich verontrust omdat Poetin geen uitweg lijkt te hebben uit het conflict. Biden is naar eigen zeggen nog op zoek naar de juiste manier om hiermee om te gaan.
https://tpo.nl/2022/05/10/biden-onderte ... -oekraine/

Biden mag dan wel op zoek zijn naar een manier om de oorlog te beëindigen, de EU weet al wat ze willen na de overwinning .
Net zo iets als ze opgezet hebben na de WW1 tegen Duitsland: zogenaamde herstelbetalingen om de verslagen vijand in bittere armoede te houden zonder noemenswaardige economie.
Pluk de Russen kaal om de wederopbouw in Oekraïne te betalen, klinkt steeds vaker in de EU

Herstelbetalingen De roep om Rusland voor de oorlogsschade in Oekraïne te laten betalen zwelt aan. Maar juridische obstakels maken dat niet gemakkelijk.

Elke dag dat de oorlog in Oekraïne langer duurt, loopt de rekening op die ná de oorlog zal komen: die van de wederopbouw van het zwaar verwoeste land. Begin april schatte een groep internationale economen de kosten op 200 tot 500 miljard dollar, afhankelijk van de duur en de schaal van het oorlogsgeweld. De Oekraïense regering zelf gaat inmiddels uit van een schade van 600 miljard dollar. Her en der circuleren plannen voor een Marshallplan voor Oekraïne, vergelijkbaar met de Amerikaanse steun voor Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Hoe groter de verwachte schadebedragen, hoe groter ook de verleiding bij westerse politici om Rusland te dwingen aan de wederopbouw mee te betalen. Wat dit idee van gedwongen herstelbetalingen extra aantrekkelijk maakt, is dat het Russisch geld voor het oprapen lijkt te liggen. Nu superjachten van Russische oligarchen toch al aan de ketting liggen, en nu westerse landen toch zo’n 300 miljard dollar aan valutareserves van de Russische centrale bank hebben bevroren, kan het Russische bezit ook gewoon helemaal worden afgepakt, klinkt het steeds vaker. ‘Pluk-ze-kaal’, de Russen, voor Oekraïne.

Maandag pleitte EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell voor de beslaglegging op geld van de Russische centrale bank. „Ik zou daar erg voor zijn, want het zou heel logisch zijn”, zei hij in een interview met zakenkrant Financial Times. Het geld zit al „in onze zakken”, aldus de Spanjaard. Westerse landen hebben Russische buitenlandse valutareserves die in het Westen zijn gestald (naar schatting de helft van de totale reserves van 631 miljard dollar) bevroren. De wederopbouw van Oekraïne gaat „een ongelooflijke hoeveelheid geld” kosten, aldus Borrell. „Dit is een van de belangrijkste politieke vragen die op tafel liggen: wie gaat betalen voor de wederopbouw van Oekraïne?”

EU-buitenlandchef Borrell noemt in het interview met de Financial Times een recent precedent: vorig jaar, na de machtsovername van de Taliban in Afghanistan, bevroor de Amerikaanse regering 7 miljard dollar aan reserves van de Afghaanse centrale bank, die gestald stonden in New York. Begin dit jaar ging president Joe Biden een stap verder. Hij pikte die 7 miljard in en verdeelde die naar eigen believen: 3,5 miljard gaat naar hulp voor de Afghanen, 3,5 miljard wordt opzij gezet voor Amerikaanse slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001, die met rechtszaken proberen bij de Afghaanse pot geld te komen. „Iemand moet me uitleggen waarom wat goed is voor Afghaans geld, niet goed is voor Russisch geld”, zegt Borrell.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad waarin de EU-regeringsleiders zitten, liet zich laatst in gelijke zin uit. In een gesprek met het Oekraïense persbureau Interfax-Ukraine zei hij dat hij de juristen van de Raad laat onderzoeken hoe de Russische tegoeden op een wetmatige manier kunnen worden ingenomen om de wederopbouw van Oekraïne te betalen. Volgens hem is dat een kwestie van „eerlijkheid” en „gerechtigheid”.

Op een curieuze manier spelen hier de herinneringen aan de nasleep van de twee wereldoorlogen door elkaar heen. Na de Eerste Wereldoorlog werd Duitsland gedwongen tot forse herstelbetalingen, in het verdrag van Versailles. Na de Tweede Wereldoorlog moest Duitsland weer betalen, maar kreeg het óók veel steun: de Marshallhulp. Anno 2022 is het idee dat Rusland met gedwongen herstelbetalingen de grootschalige hulp voor Oekraïne moet gaan betalen. In de VS speelt de discussie eveneens – en daar worden de voorbereidingen al getroffen. President Biden tekende onlangs een decreet om het bezit van rijke Russen te verkopen.

Juridische obstakels

Inpikken van valutareserves van de Russische centrale bank lijkt lastiger te liggen. Minister van Financiën Janet Yellen zei onlangs dat zo’n stap „niet lichtvaardig” zou worden genomen. Mogelijk, zei ze, is daar speciale wetgeving voor nodig.

Stephan Schill, hoogleraar internationaal en economisch recht aan de Universiteit van Amsterdam, zegt aan de telefoon dat er „nogal wat juridische obstakels” zijn voor de beslaglegging op buitenlands oligarchen- en centralebankgeld.

In de Europese Unie en haar lidstaten, zegt hij, is er „geen bestaand juridisch raamwerk” voor. En ook het volkenrecht vormt een obstakel. In het moderne volkenrecht, zegt de hoogleraar, heeft het bezit van individuen en bedrijven vaak juist specifieke verdragsbescherming gekregen tegen „arbitraire of discriminatoire stappen van overheden”. Schill: „We zijn steeds verder afgeraakt van het idee dat de overheid zomaar kan pakken wat zij wil.”

Het vermogen van buitenlandse overheden, zoals beheerd door centrale banken, is daarnaast beschermd door het principe van staatsimmuniteit, zoals dat onder meer in een VN-conventie staat beschreven. Staten hebben in beginsel geen rechtsmacht over elkaars eigendommen. Het principe is niet absoluut, zegt Schill, maar de uitzonderingen erop zijn beperkt.

Dat kun je zien aan uitspraken van het Internationaal Gerechtshof. Dit hof van de Verenigde Naties wijkt niet snel af van het principe van staatsimmuniteit, ook niet in zaken over herstelbetalingen na een oorlog.

In 2012 diende bij dit hof in Den Haag een geschil tussen Italië en Duitsland over herstelbetalingen na gedwongen tewerkstelling van een Italiaan door nazi-Duitsland. Italië had beslag gelegd op een villa aan het Comomeer dat in handen was van de Duitse staat. Daarmee, aldus het Gerechtshof, had Italië de Duitse staatsimmuniteit geschonden. Duitsland had al herstelbetalingen gedaan zoals was geregeld in internationale verdragen, stelde het hof toen ook.

Herstelbetalingen, zegt Schill, zijn in de geschiedenis – bijvoorbeeld vlak na de Tweede Wereldoorlog – meestal geregeld in verdragen. Door al tijdens een oorlog beslag te leggen op tegoeden van een ander land, omzeil je dat hele proces. „Dat kun je natuurlijk doen, maar of het wetmatig is, is een andere vraag.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/09/pl ... u-a4123881

Voor de bureaucraten in Brussel is de vraag of het wetmatig is van weinig belang: het enige is dat er vele ambtenaren aan het werk gezet moeten worden om het wetmatig te maken.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7918
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Het theater van de menselijke vuiligheid: Westen versus Rusland

Bericht door hans van de mortel »

Afbeelding

Het plebs, de domme meute, het schapenvolk, jan-met-de-pet, met slechts een keer in de vier jaar dat hij een geldige stem mag uitbrengen waar niets mee gedaan wordt. Want politiek is smerig. Voor de rest van de tijd is jan-met-de-pet overgeleverd aan de waanzin en willekeur van de achterbakse zich altijd veilig wanende smerige politici die het niet ene malle moer interesseren wat het volk ervan vindt. Die interesse komt pas weer van pas, een paar weken voordat er nieuwe verkiezingen zijn in wat zich een democratisch land noemt, verenigd in het gesticht EU.

De ziekelijke verering voor Zelensky met zijn corrupte nazi-achterban leidt tot onnodige ellende en verdriet voor de bevolking van Oekraïne die, zo onnozel als hij is, niet weet of hij van achteren of nog van voren leeft; en er voor kiest heen en weer te verhuizen: eruit en er weer in. Maken dat je wegkomt, maar toch liever terug naar Oekraïne. Het enorme vluchtelingenprobleem komt de EU blijkbaar goed uit. Die denkt zodoende op een misselijk makende hypocriete duivelse manier aan goedkope arbeidskrachten te komen voor het vuile werk in Europa waar een schrijnend tekort aan arbeidskrachten heerst, mede veroorzaakt door demografische problemen die te maken hebben, zo schijnt, met te weinig geboorten en teveel vergrijzing. Het sterftecijfer tijdens het lullige coronafeest heeft helaas niet gebracht wat verwacht werd: miljoenen doden. Want - kom op nou dwazen zonder kritisch denkvermogen - mondkapjes, anderhalve meter, vaccins, twee jaren huisarrest, het mocht allemaal niet baten. Maakt niet uit. We hebben gelukkig klimaatverandering en een jeugd die de meest lullige muziek mooi vindt.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

En onze proxy oorlog zal nog vele jaren hongersnood in Afrika veroorzaken. Het begin is er al.
Oók al een gevolg van de Oekraïne-oorlog: miljoenen inwoners van de Sahel ruilen duurzame energiebronnen weer in voor petroleum

De voedselhulp aan Afrikaanse regio’s loopt spaak, omdat het meeste graan uit Oekraïne komt. De prijzen schieten ook in Afrika omhoog. De VN vrezen dat alle positieve ontwikkelingen van decennia nu teniet zullen worden gedaan, als neveneffect van de Oekraïne-oorlog.

‘Een groot deel van het meel in mijn land Gambia komt uit Oekraïne; door de oorlog daar is het brood bij ons heel duur geworden. De hoge prijzen zijn desastreus voor de kwetsbare armen. Kunnen de Verenigde Naties daar iets tegen doen?’ Een vraag van de Gambiaanse journalist Ebrima Sanneh aan Ahunna Eziakonwa, de Nigeriaanse directeur Afrika van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP), op een online-persconferentie op 6 mei. Sannehs vraag tekent de enorme wereldwijde neveneffecten van de Russische invasie van Oekraïne.

De VN zijn in rep en roer, antwoordt Eziakonwa. Secretaris-generaal Guterres ging afgelopen week na bezoeken aan Poetin en Zelenski direct naar Senegal, Niger en Nigeria om de noodklok te luiden, en Eziakonwa zegt hem na: vergeet Afrika niet, de voedselhulp is in gevaar doordat de granen uit Oekraïne niet kunnen worden opgehaald, de inflatie treft de armsten het hardst, de energieprijzen zijn niet meer op te brengen. Guterres heeft een crisisploeg voor Afrika geformeerd.
Spoiler! :
Als het zo doorgaat, dreigen er voedseloproeren. Gambia is een jonge democratie, zegt Eziakonwa, we moeten helpen voorkomen dat het land terugvalt in dictatuur.

Dat hebben we al gezien in zes landen tijdens de coronacrisis van de afgelopen twee jaar, zegt ze in haar pleidooi voor de persconferentie. Afrikaanse landen waren net aan het opkrabbelen toen de gevolgen van de Oekraïne-oorlog zich lieten voelen. De economische gevolgen voor de wereldhandel van de coronacrisis bedreigen alles wat in decennia was bereikt bij de ontwikkeling van Afrikaanse landen en in de bestrijding van armoede en ongelijkheid. En het ging eigenlijk net zo goed, volgens Eziakonwa. De UNDP heeft daar een index voor, en voor het eerst is die voor Afrika gedaald.

Vanuit New York brengt de hoofdeconoom van UNDP-Afrika, Raymond Gilpin, enkele cijfers in: de economische groei was weer aan het aantrekken na de covidcrisis en de UNDP verwachtte een gemiddelde groei van 8,3 procent voor het continent als geheel, maar door de oorlog zal dat hooguit 4 procent worden. De afgelopen jaren zijn 50 miljoen Afrikanen weer teruggezakt onder de armoedegrens volgens Gilpin: ‘het zal heel moeilijk worden hen weer uit de armoede te halen’.

Afhankelijk van import

Nu nekt zich de enorme afhankelijkheid van importen, aldus Eziakonwa. Afrika is voor 90 procent van het voedsel en medicijnen aangewezen op import. De meeste graanimporten komen uit Oekraïne en Rusland en die stagneren nu. Door de prijsstijgingen neemt de schuldenlast weer toe, nadat die door veel regeringen in Afrika met moeite wat was teruggedrongen. De stijgende voedselprijzen jagen alle andere prijzen op en omdat het een eerste levensbehoefte betreft, moeten arme gezinnen beknibbelen op andere uitgaven. Zo vielen miljoenen inwoners van de Sahel, die net waren overgehaald duurzame energiebronnen te gebruiken, terug op de iets goedkopere petroleum voor kooktoestellen.

Eziakonwa stipte ook een mogelijk positief effect aan: hopelijk vormt deze dubbele crisis, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, de aanzet om de landbouw in Afrika eindelijk eens te ontwikkelen. De kernvraag blijft volgens Eziakonwa: ‘Hoe kan het dat het continent met de meeste ongebruikte grond zijn eigen bevolking niet kan voeden?’

Hebben de VN aanwijzingen voor hun vrees dat alle aandacht voor de oorlog en humanitaire crisis in Oekraïne ten koste gaat van steun aan Afrika? Eziakonwa heeft de zaak net aangekaart bij de EU in Brussel. Haar is bezworen dat de aandacht en steun voor Afrika niet lijdt onder de oorlog in Oekraïne. Maar er zijn aanwijzingen dat westerse investeringen zijn stopgezet, en de inspanningen moeten juist worden verdubbeld, meent Eziakonwa. In het Westen is de animo voor ‘multilaterale inspanningen’, zoals via VN-organisaties, op dit moment gering en dat baart haar zorgen. ‘We moeten absoluut de Oekraïners helpen, maar tegelijk ook alle anderen.’

Zakendoen met Rusland

En hoe zit het met Rusland op het continent? De Oekraïne-oorlog versterkt de onderlinge verdeeldheid van Afrikaanse landen. Dat bleek bij de stemming in de VN waarin Rusland moest worden veroordeeld: een flink aantal landen onthield zich van stemming. Landen die zakendoen met de Russen kunnen zich eventuele sancties tegen Rusland nauwelijks veroorloven.

Eziakonwa wijst er, desgevraagd per e-mail, op dat sommige Afrikaanse landen flinke economische betrekkingen hebben met Rusland en dus ook last van sancties kunnen hebben. Zo ging eenderde van de Russische wapenexport vorig jaar naar Afrikaanse landen, ter waarde van bijna 4 miljard euro.

Eziakonwa noemt verder het ingestorte Russische toerisme naar eilandstaten als de Seychellen en Mauritius en afgezegde Russische investeringen in een Nigeriaanse staalfabriek. In landen als Namibië en Angola, waar Russen betrokken zijn bij de diamantindustrie, bestaat de vrees dat hun stenen na de sancties tegen Russische diamanten ook worden gezien als ‘bloeddiamanten’.

Zo laten de rampzalige ontwikkelingen in Afrika zien hoe de Oekraïne-oorlog de hele wereld meesleurt.
https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b1bd3ef3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Alle 27 regeringen in de EU willen laten weten dat ze aan de goede kant staan. En dus moeten die allemaal afgezanten van enige allure naar de Oekraïne zenden voor fotoshoots .
Dus werd een minister van ons er heengezonden. Hoekstra bekend van de meme: "hij kan niks".
En wat heeft die beloofd want zo'n bezoek gaat nooit zonder pot stroop:
"...beloofde dat de Nederlandse hulp aan Oekraïne onverminderd doorgaat en als het aan hem ligt zelfs wordt geïntensiveerd. "
Mooi woord: "geïntensiveerd". Maar het is een raadsel wat dat feitelijk betekent.

Afbeelding

Ik vindt wel dat hij een beetje opzichtig boven Selenski en die Duitse mevrouw, Annalena Baerbock (ook bekend van 'kan niks'), uittorent.

P.S.: vanwege de bezoekdrukte ontvangt Selenski al die afgevaardigden nu in groepen. (vandaar Duits+Nederlands tegelijk)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Rusland geeft het gas niet gratis weg. daar moet voor betaald worden, een tamelijk normale zaak.
Maar wat als dat geld terecht komt op banken die onder de sancties vallen? Dan kan Rusland er niet bij. En dus eisen de Russen echte roebels als betaalmiddel want aan dollars hebben ze niks.
En dus gingen de bureaucraten in Brussel op zoek naar een geitenpaadje want terugdraaien van sancties dat mag niet. En het is gevonden.
Gasprijs verder omlaag door EU-plan voor betalingen aan Rusland

AMSTERDAM - De Europese gasprijs is maandag opnieuw gedaald. Het plan van de Europese Unie om energiebedrijven een manier te bieden om voor Russisch aardgas te betalen zonder de sancties te schenden, zorgde voor opluchting bij de inkopers van Russisch gas.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, zakte met 3% tot €94 per megawattuur. Afgelopen vrijdag daalde de gasprijs al met ruim 9%. De gasprijs nadert daarmee weer het niveau van voor de Russische invasie van Oekraïne, op 23 februari, toen minder dan €90 per megawattuur werd betaald.

De Europese Commissie is van plan om kopers nieuwe richtlijnen te geven over hoe ze voor gas moeten betalen. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de eisen van president Vladimir Poetin en tegelijkertijd schending van de sancties vermeden die door Brussel zijn opgelegd in reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Roebels

Rusland eist dat bedrijven in roebels betalen, om zo de eigen munt te stutten. Om Russisch gas te kunnen kopen moeten klanten twee rekeningen bij Gazprombank openen, één in euro's of dollars en één in roebels. Daarna worden de eurobetalingen door de Russische centrale bank in roebels omgezet. Die transactie is echter in strijd met de sancties tegen de Russische centrale bank.

De Russische gasleverancier Gazprom kwam eerder al met een opheldering over de eis van Moskou om gas in roebels te betalen. Onder de nieuwe voorwaarden is de betaling effectief voltooid zodra de koper euro's of dollars op de rekening bij Gazprombank stort. Het bedrag wordt dan automatisch omgezet naar roebels en de Russische centrale bank, die onderworpen is aan sancties, is daarbij niet betrokken.

In de nieuwe richtlijn is Europa van plan bedrijven te vertellen dat ze een duidelijke verklaring moeten afleggen dat ze hun verplichtingen als nagekomen beschouwen zodra ze in euro’s of dollars betalen, in overeenstemming met bestaande contracten. Ook zou de Europese Commissie werken aan een plan om een maximumprijs in te stellen voor aardgas wanneer Rusland de gasleveringen stopzet. Zo moeten consumenten worden beschermd tegen een enorme piek in de prijzen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/637 ... an-rusland

"...een maximumprijs in te stellen voor aardgas ..."
In Venezuela werd een maximum prijs van WC papier verordineerd door de overheid.
Er is nu geen WC papier meer in Venezuela. De regering bekijkt of subsidie mogelijk is om het verschil tussen de echte prijs en de max. prijs te overbruggen.
Want zolang inkoop meer geld kost dan verkoop opbrengt valt de handel stil.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Ariel »

Barstjes in westerse eenheid tegen Moskou: ’Ik had het graag anders gezien’

De snelheid en eensgezindheid waarmee het Westen heeft gereageerd tegen Rusland na de aanval op Oekraïne stokt. Turkije dreigt alsnog toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te blokkeren en in Brussel hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken geen doorbraak bereikt over een olieboycot. „Ik had het graag anders gezien”, verzucht buitenlandminister Wopke Hoekstra.

De Turkse president Erdoğan stond al ’niet positief’ tegenover toetreding van Finland en Zweden tot de militaire alliantie, maar maandag deed hij er een schepje bovenop door het nog harder te spelen: „We zullen Zweedse en Finse toetreding tot de NAVO niet goedkeuren.”

Een dag eerder zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken nog een aanvraag niet te willen blokkeren. De grieven van Erdoğan zijn gericht tegen de aanwezigheid van Koerdische groepen en personen die door Ankara worden gezien als ’terroristisch’. Als de president zijn woorden waarmaakt heeft het bondgenootschap een groot probleem, want alle zittende lidstaten moeten instemmen.

Ook in Brussel loopt het niet meer soepel. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn er maandag niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over het zesde sanctiepakket. Hongarije blijft zich verzetten tegen een olieboycot en ook hier is unanimiteit vereist.

„Ik had het graag anders gezien”, reageert minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) teleurgesteld. „De discussie duurt voort. Ik hoop dat er in de loop van deze week wel witte rook komt.”

Brussel heeft al bijna twee weken geleden voorgesteld om voor het einde van het jaar een boycot in te voeren op alle olieproducten. Hongarije is zeer afhankelijk van het ’zwarte goud’ uit Rusland en vreest dat een embargo zorgt voor enorme economische gevolgen.

Boedapest is inmiddels van alles aangeboden. Zo mogen de Hongaren meer tijd nemen om onafhankelijk te worden van Rusland en zijn er voorstellen gedaan voor financiële hulp.

Maar het land is nog steeds niet tevreden. De regering-Orbán eist honderden miljoenen euro’s om de infrastructuur aan te passen voor olie uit andere windstreken. Dat ligt gevoelig, want Brussel wil de geldkraan richting Boedapest juist dichtdraaien vanwege het conflict over de rechtsstaat.

De Oekraïense minister Dmitro Koeleba (Buitenlandse Zaken) was maandag aanwezig bij de vergadering om het landenblok te overtuigen snel in te stemmen met nieuwe strafmaatregelen. „Een olieboycot moet onderdeel uitmaken van het pakket”, zei hij.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Sinds er een IJzeren Gordijn is neergedaald om Rusland, moeten we nieuws over Russische toestanden vernemen via het censuur- en propagandafilter van onze media en overheden.
Af en toe krijg ik kennis van onbesmet nieuws maar dat is dan veelal ook weer propaganda van Russische kant.

Afbeelding
Does Poland Have Designs on Western Ukraine?

Poland’s president speaks openly about annexation of western Ukraine

It’s not reported in the West, but Poland’s president spoke openly in a speech about Poland’s ambitions to annex parts of western Ukraine.

I have already reported that in Russia it was reported that there are ambitions in Poland to occupy parts of western Ukraine that Poland considers to be its historical possessions. Poland wants to send “peacekeeping forces” to Ukraine for this purpose, but the US has clearly said that in the event of a clash with the Russian military, Poland need not hope for NATO protection, because it would not be a Russian attack on Poland if Poland invaded Ukraine.

This and many other interesting details were reported by Russian TV on Sunday in its weekly news review and I have translated the Russian report on the subject. Based on the pictures shown, I recommend that you also look at the report, because together with my translation it is understandable even without knowledge of Russian. You probably need a VPN to view the report, though.
Who drives Ukraine to war the most

Poland has even stopped hiding plans to capture several regions of western Ukraine. There it is presented as “reunification” with historical Polish possessions. Polish President Andrzej Duda confirmed this on Friday: “There will no longer be a border between our countries, Poland and Ukraine. That we live together on this land, building our common happiness and a common strength that enables us to ward off any danger or threat that may arise.”

One more detail: In May, the large-scale military exercise Defender Europe 2022 will take place in Poland. 18,000 soldiers and several thousand pieces of weapons technology will be involved in the maneuvers. The Polish Ministry of Defense has warned citizens that military equipment will be on the move in the country during the month. It was requested that they not photograph the movement of the equipment and not post any photos on the web.

Does President Zelensky understand what the Poles are planning? Probably yes. But he can’t do anything. He will do what his Western Lords and Masters tell him to do. If the West tells him to give it to the Poles, he will. Ukrainians are becoming a national minority.

A report from Ukraine

The Ukrainian territorial defense was sent to the front; the decision was made by the Verkhovna Rada. Demonstrations of relatives immediately formed in front of the military recruiting offices. This is the Transcarpathian town of Hust, where most of the residents are of Hungarian descent, but for some reason they are the first to be drafted into the Ukrainian army. And after these spontaneous protests, Hungary found itself among the enemies of Ukraine. It is also against the anti-Russian sanctions. The Prime Minister of Hungary is listed on the Mirotvorets website. (Russian translator’s note: Mirotvorets is a website run by Ukrainian nationalists where they post the personal information of people they consider to be opponents of Ukraine, and many of the people listed there were murdered. The site is supported by the Ukrainian Ministry of Internal Affairs, by the way .)

“Hungary is openly committed to its cooperation with the Russian Federation. Besides, it thought it could take part of our territory from us,” said Alexei Danilov, secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine. The Hungarian Foreign Ministry replies that this is a lie.

Ukraine now divides all countries into reliable and not so reliable countries. Here President Zelensky expresses his dissatisfaction with Turkey and Greece: “Russian tourism has brought Greece a lot of money for a long time. The situation in Turkey is the same. On the one hand, Turkey acts as a mediator and supports Ukraine with important steps, on the other hand, we see tourist routes specially prepared for Russian tourism. And that is impossible if we want to have friendly relations.”

The Greeks are shocked; the Turks are outraged. Zelensky, on the other hand, is always happy when he sees representatives of the Baltic states — like Great Britain, they now come to Kyiv every week, almost as if to work. Prime Minister Boris Johnson has personally sold Zelensky’s army sweater at a charity auction in London for £90,000.

“If you want to buy Vladimir’s clothes, the starting price of £50,000 is still cheap, raise your bids, spend more,” Johnson said. Johnson addressed the Verkhovna Rada via video link: “Ukraine will win. Ukraine will be free,” he said.

And it becomes clear who is driving Ukraine to war the most. The Ukrainian ambassador to the UK, Vadym Pristayko, immediately raises the idea of no more peace talks at all: “We are already past the stage when it was possible to negotiate and look for points of contact.”

Zelensky’s environment fantasizes more and more often about a Russian capitulation. The president himself does so in a sweater that looks exactly like the one being auctioned: “Russia has to pay reparations. Russia has to pay for everything. I think the rest of Europe has to do the same and help us.”

Everyone owes Ukraine — Zelensky is demanding $600 billion to rebuild the economy. There is a fuel crisis in the country, endless queues at the petrol stations, only ten liters of petrol are sold per person, but for double the price.

They’re asking for more guns. Speaking on Good Morning Britain, President Zelensky’s wife, who left the country in the first hours after the start of the Russian military operation, addressed the Europeans: “We need arms. Yes, mothers, children and the elderly in Ukraine need guns. So we ask you not to stop, but to increase the pace of delivery of heavy weapons.”

Military equipment and ammunition are brought from abroad anyway, but apparently not everything arrives at the front, as the video recorded by soldiers from a rifle battalion from Vinnytsia shows. The nationalists of Azov and Aidar are much better equipped and know that the Russian troops are after them. That’s why they promise not to take any prisoners. (Russian translator’s note: Ukrainian journalists are shown here asking the fighters if they take prisoners. The answer is unanimous: “no way”.) For President Zelensky, however, this is nothing unusual: “We follow the calls for radicalism very closely. I think there is very little of that in our state compared to most countries in the world,” he said.

This is despite the fact that Odessa, for example, is now ruled by Marchenko, the former commander of the neo-Nazi Aydar Battalion, who consistently destroys any mention of Russia in the city. The most recent example is a memorial from the Crimean War.

“The plaque near the well-known monument to the Glory of Enemy Arms has been removed forever. The only Russian weapons that can be in Odessa are those that they will abandon on the battlefield,” says Marchenko.

On the anniversary of the tragedy in which nationalists burned alive more than 40 people at the Trade Union House in Odessa, the homes of those who could have attended the commemoration were searched. (Russian translator’s note: Full details on the 2014 Odessa tragedy may be found here.) St. George ribbons and red flags were confiscated and the owners arrested as subversives and traitors to the state. Residents of Odessa are not allowed to leave their homes for two days. (Russian translator’s note: The St. George ribbons are a symbol of victory over Nazi Germany.)

The same was decided for May 9, and a two-day curfew was again imposed in Odessa. Only the Ukrainian military are allowed to go outside, and that’s how they behave, especially when they see civilians. (Russian translator’s note: A video from Odessa, already known in Russia, is shown in which the military shoot at unarmed civilians for venturing out into the street.)
Afterword from the translator:

Somehow, all of what has happened and is happening looks to me like the prelude to the “Thirty Years War” that devastated Europe and especially Germany during the 17th Century. That one also started off fairly small at first, until everyone joined in the ideological and greed-driven feeding frenzy and carved out extra territory for themselves and marched their marauding armies all over. In the meantime, the “little” people were almost wiped out in certain areas. I remember reading a census of my hometown that was conducted by the surviving Wilhelmite monks of the Gräfinthal Monastery, from the year 1650. I paraphrase here, since I cannot now remember the exact numbers, but they were very low; it was something like — 3 men, 5 women, 3 Children, 2 pigs, 1 cow, 2 goats, 3 geese, 5 ducks and 8 chickens in area of roughly 36,000 hectares. The winners, as always, were the elites and the arms dealers.
https://gatesofvienna.net/2022/05/does- ... more-53838
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Russische roebel extreem sterk: Poetins valutawals bedroog het Westen

Wat gebeurt er daar? Ondanks westerse sancties heeft de Russische roebel een meerjarig hoogtepunt bereikt. De oorlogsstokers storten Duitsland in de afgrond.[...]

Kort nadat Russische troepen Oekraïne binnenvielen op 24 februari 2022, voelde de Russische centrale bank zich genoodzaakt de dramatische stap te zetten om de rente te verhogen tot 20 procent. Dit maakte duidelijk dat de "economische oorlog" tegen Rusland, die de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wachtte te verklaren, zijn effecten begon te vertonen.

De reden hiervoor was niet de uitsluiting van Rusland van het SWIFT-betalingstransactiesysteem, dat in de media werd opgehitst als een vermeend "financieel kernwapen" tegen Rusland, maar in feite meer een daad van symbolische politiek. Rusland kan gebruik maken van zijn eigen SWIFT-alternatief genaamd SFPS, dat de afgelopen jaren is ontwikkeld, en waarschijnlijk ook het Chinese systeem CIPS.

sancties tegen de centrale bank

De sancties die het Westen oplegde aan de internationale deviezenreserves van de Russische centrale bank leken veel ernstiger. Ze waren bedoeld om te voorkomen dat Rusland zijn reserves aan euro's, Amerikaanse dollars en Britse ponden van westerse centrale banken zou verkopen en deze zou ruilen voor roebels om zijn eigen banken en bedrijven overeind te houden.
Gebouw van de Centrale Bank van Rusland in Moskou. Foto: Ovchinnikova Irina I Shutterstock.com.

Rusland was de eerste echt grote economie die deze harde maatregel kreeg. Tot nu toe zijn alleen de deviezenreserves van landen als Venezuela, Syrië, Iran, Afghanistan en Noord-Korea bevroren.

De Russische centrale bank heeft momenteel deviezen- en goudreserves ter waarde van meer dan $600 miljard. Er wordt meer dan $ 300 miljard belegd in obligaties van buitenlandse emittenten; $ 152 miljard aan contanten en bankdeposito's in het buitenland. Daarnaast is er goud met een waarde van meer dan $ 130 miljard, dat echter moeilijk te liquideren is. China zou de enige mogelijke koper zijn, of helemaal niet, maar het valt nog te bezien of Peking überhaupt geïnteresseerd is in het uitbreiden van zijn goudreserves.

“Financiële atoombom” tegen Moskou?

3 procent van de reserves is belegd in Chinese renminbi. Bovendien zou Rusland nog steeds zichtdeposito's hebben in alle belangrijke valuta's die worden aangehouden in offshore financiële centra die niet onderworpen zijn aan internationale regelgeving en waartoe de sanctiebevoegdheden geen toegang hebben. In de afgelopen jaren heeft Rusland zijn aandeel in dollars en euro's in zijn reserves verminderd en zijn aandeel in goud vergroot, ter voorbereiding op de huidige situatie in dit opzicht.

Desalniettemin werden de sancties tegen de deviezenreserves van de Russische centrale bank door experts beschouwd als "de echte nucleaire optie in het financiële arsenaal van het Westen", zoals Rusland-expert Rob Person van de West Point Military Academy opmerkte in de Süddeutsche Zeitung aan het eind van februari.

Roebel op hoogste punt in vijf jaar

Tot dusver heeft dit veronderstelde financiële kernwapen echter geen echt dramatische schade aan het Russische financiële systeem veroorzaakt. Integendeel: de Russische roebel is sterker dan ooit en is zojuist naar het hoogste punt in vijf jaar (!) geklommen. Kort na het begin van de oorlog was er nog 145 roebel of meer voor één euro, maar nu is dat nog maar 65.

Geen van de westerse financiële experts had verwacht dat de oorlog ertoe zou leiden dat het overschot op de Russische handelsbalans nieuwe recordhoogten zou bereiken vanwege de exploderende grondstoffenprijzen. De hoge roebelkoers zorgt er op zijn beurt voor dat de inflatie in het land in toom kan worden gehouden, wat voor westerse politici steeds moeilijker wordt. Experts hebben berekend dat Rusland aan het eind van het jaar een overschot van 250 miljard dollar zou kunnen melden, mede door de hoge energieprijzen - een effect dat zeker niet gepland was.

Overigens is het onwaarschijnlijk dat deze ontwikkeling in de nabije toekomst zal veranderen. Moritz Kramer, hoofdeconoom bij Landesbank Baden-Württemberg, schreef al gedesillusioneerd in de Frankfurter Allgemeine Zeitung :

“Olietankers halen sinds half april recordhoeveelheden ruwe olie op in Russische havens. De meeste onder de Griekse vlag!”

Waarmee het olie-embargo, waar de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) het al maanden over heeft, zonder veel moeite kan worden omzeild. In feite is er op dit moment niets dat erop wijst dat de Russische economie binnenkort zal instorten.
https://www-compact--online-de.translat ... x_tr_hl=nl
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Dit is de trots en het paradepaardje van het Duitse landleger.
En dat is ook het enige dat die kan doen: paraderen want er is geen ammo voor en dus roepen Duitse soldaten nu 'Boem Boem' zoals kortgeleden Nederlandse soldaten nog 'Pang Pang' riepen.

Nu zijn een stel van die superdeluxe anti-vliegtuigen tanks aan de OekraÏne beloofd maar dat gaat even niet door.

Net zoals onze regering vaag blijft over wat we weggeven aan de Oekraïne, zo ook de Duitse regering.
Maar een paar zaken zijn bekend:
Duitsland heeft blijkbaar meer wapens aan Oekraïne geleverd. In de afgelopen twee weken zijn 2.450 RGW 90 Matador draagbare antitankwapens, 1.600 DM22 anti-tank richtmijnen en 3.000 DM31 antitankmijnen aangekomen in Oekraïne, meldde de "Spiegel" dinsdag. Zonder in te gaan op specifieke wapenleveringen, bedankte de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy Duitsland voor zijn steun , ook in de defensiesector.
[...]
Na de start van het Russische offensief eind februari besloot de Duitse regering soortgelijke wapens te leveren. De Oekraïense strijdkrachten ontvingen destijds onder meer 1.000 antitankwapens en 500 grond-luchtraketten van het type "Stinger" uit voorraden van de Bundeswehr. De levering van 2700 Strela antitankraketten uit voormalige DDR-voorraden werd ook goedgekeurd.
https://www.welt.de/politik/deutschland ... affen.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Buiten Rusland zijn nogal wat dollars en goederen die buiten het bereik van de Russische regering vallen. Die is alleen maar baas in eigen land.
Kunnen we dat niet gewoon van ze stelen? Best wel, maar een Westerse regring kan zich niet illegaal gedragen. Dus geen nood, dan komt er een wet die zegt: "alles van de Russen is nu van ons".
De Europese Unie gaat onderzoeken op welke manier de bevroren Russische tegoeden kunnen worden ingezet om de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog te financieren. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagavond tegen de Duitse omroep ZDF. Ze vindt dat „Rusland ook zijn bijdrage moet leveren”. Volgens haar zijn juristen nu aan het kijken hoe de bevroren tegoeden van Russische oligarchen kunnen worden ingezet. De VS en Europa hebben al zo’n 30 miljard dollar (28,4 miljard euro) aan Russische bezittingen in beslag genomen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/20/eu ... e-a4125002

En het braafste jongetje van de klas wel dolgraag mee doen met deze rooftocht.
Wederopbouw van Oekraïne met Russisch geld? Dat is mogelijk

Om Russisch geld vrij te maken voor de wederopbouw van Oekraïne kan Nederland een wet aannemen die zich richt op landen die zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, schrijven Tobias Cohen Jehoram en Eelco Meerdink.

Russische tegoeden gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne. Het klinkt even simpel als rechtvaardig. En met een relatief eenvoudige wetswijziging kan de Tweede Kamer het mogelijk maken.
Spoiler! :
De Tweede Kamer heeft met een overweldigende meerderheid van 138 stemmen een motie aangenomen die de regering verzocht „het initiatief te nemen een trustfonds op te zetten waarin de bevroren tegoeden van Rusland, Wit-Rusland en oligarchen uit die landen worden geplaatst, teneinde middelen ter beschikking te hebben voor de wederopbouw van Oekraïne”. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft laten weten die motie niet te kunnen uitvoeren omdat het juridisch niet zou kunnen.

Hij heeft in zoverre gelijk, dat het uitvoeren van die motie niet eenvoudig is. Het bevriezen van tegoeden maakt ze immers nog niet beschikbaar voor andere doeleinden. Daarvoor zouden die tegoeden eerst geconfisqueerd of onteigend moeten worden. Het confisqueren van vermogen is geen reële optie: het strafrecht is hier niet op toegerust. Het zou bovendien ingewikkelde en langdurige procedures vergen, die gerust meer dan tien jaar kunnen duren. Zomaar onteigenen kan ook niet: het zou Nederland blootstellen aan aansprakelijkheid en vele gerechtelijke procedures, bijvoorbeeld in het kader van investeringsverdragen.

Is er dan helemaal niets mogelijk? Wij denken van wel. Er zijn wereldwijd veel private schuldeisers die, vaak na al jarenlange procedures, vorderingen op Rusland toegewezen hebben gekregen. Het gaat vaak om omvangrijke vorderingen, die bijvoorbeeld verband houden met de annexatie van de Krim of onrechtmatige onteigeningen in Rusland. Wij treden als advocaten voor een van die schuldeisers op.

Schuldeisers mogen beslag leggen op bezittingen van de Russische Federatie om zo hun vordering op Rusland te innen. Zij worden er echter mee geconfronteerd dat Rusland zich in Nederland voor bijna al zijn tegoeden kan beroepen op zogenaamde soevereine staatsimmuniteit. Daarbij wordt snel aangenomen dat een buitenlandse staat – zoals Rusland – zijn tegoeden en vermogen inzet met een publieke bestemming. Een schuldeiser kan zich dan niet op die tegoeden verhalen. Zelfs staten die oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid plegen kunnen zich verschuilen achter deze immuniteit, en slachtoffers kunnen naar gerechtigheid fluiten.

Weeffout

Die onrechtvaardige weeffout bracht ons op een idee. De Tweede Kamer kan een wet aannemen die bepaalt dat landen die door de regering zijn aangeduid als plegers van ernstige, internationaal erkende misdrijven, zoals genocide, staatsterrorisme, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zich niet langer voor bijna al hun vermogen kunnen beroepen op staatsimmuniteit. Een beperkt aantal specifieke tegoeden en activa van de aangewezen staat – zoals historisch cultureel erfgoed of tegoeden en activa die verband houden met de ambassade en de diplomatieke missie – moet volgens al bestaande internationale verdragen en gewoonterecht wel immuun blijven.

Een dergelijke wet zou alvast één wenselijke uitkomst hebben: minder middelen voor Rusland om zijn oorlog tegen Oekraïne te financieren. Die motivering ligt mede ten grondslag aan de vele sancties die Rusland inmiddels zijn opgelegd. Alleen daarom al zou de Nederlandse wetgever er goed aan doen een dergelijk initiatief te nemen. Bovendien: de voorgestelde wetgeving is in lijn met internationale ontwikkelingen op het gebied van immuniteit, en onderstreept dat dergelijke misdaden in een rechtsstaat als Nederland niet lonen.

Slachtoffers


Aan die wet kan nog een extra element worden toegevoegd dat tegemoet komt aan een duidelijke wens van de Kamer. De nieuwe wet kan er namelijk in voorzien dat een private schuldeiser die er gebruik van maakt, in ruil een heffing moet betalen die ten goede komt aan de slachtoffers van de misdadige staat. Private schuldeisers wordt het op deze manier makkelijker gemaakt hun vordering op Rusland te verhalen, omdat Rusland kan worden aangeduid als een staat die oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid begaat. Daar kan tegenover staan dat van die schuldeisers verwacht wordt een bijdrage te leveren aan een fonds voor de wederopbouw van Oekraïne.

Dat fonds zou in beheer kunnen zijn van een internationale organisatie, of van de Nederlandse staat. De heffing kan bijvoorbeeld een door de wetgever te bepalen percentage zijn van het geld dat daadwerkelijk wordt verkregen door een beroep te doen op deze wet. Dat percentage zou hoog genoeg moeten zijn om een grote bijdrage aan het fonds te leveren, maar ook beperkt genoeg om het voor schuldeisers aantrekkelijk te houden een deel van hun vordering af te staan.

In essentie komt de wetswijziging dus neer op het gebruik van private vorderingen om het publieke doel te dienen. Zullen partijen gebruik maken van een regeling waarbij ze gevraagd wordt een flink deel van hun vordering op Rusland – waarop zij immers zelf volledig recht hebben – af te staan voor Oekraïne? Onze indruk is van wel. Partijen die vorderingen hebben op Rusland, hebben over het algemeen een bijzondere affiniteit met mensen die het opnemen tegen het misdadige Poetin-regime. Er zijn veel private partijen die hierdoor sneller gerechtigheid zouden kunnen krijgen én bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne.

Illegaal onteigend

Wij kunnen niet voor al die partijen spreken, maar de cliënten die wij bijstaan zijn enthousiast voor dit idee. Dat betreft de voormalige aandeelhouders van Yukos Oil, ooit het grootste en meest succesvolle oliebedrijf van Rusland, dat in 2003 door Poetin illegaal werd onteigend. Na lang procederen is de Russische staat veroordeeld aan hen meer dan 50 miljard dollar te betalen.

De Tweede Kamer kan ervoor zorgen dat Rusland het recht niet langer ontloopt: schuldeisers van de Russische Federatie kunnen een deel van hun rechtmatige vorderingen makkelijker betaald krijgen terwijl zij tegelijkertijd een aanzienlijke bijdrage leveren voor de slachtoffers van de gruweldaden die Rusland in Oekraïne begaat.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Olie-embargo tegen Rusland
Malta en Griekenland verzetten zich tegen tankerverbod

De EU wilde Europese tankers verbieden Russische olie te vervoeren. Maar individuele lidstaten willen niet meedoen omdat ze grote vloten hebben. De federale regering reageerde boos.
tad Valletta Foto: Emanuele Cremaschi / Getty Images

Terwijl de Europese Commissie vooral met Hongarije worstelt over een olie-embargo tegen Rusland, verdoezelt de ruzie een andere ruzie tussen Brussel en de lidstaten die achter de schermen net zo hard wordt gevochten.

Het gaat niet om het importeren van olie, maar om een ​​verbod op tankers uit EU-landen om Russische olie te vervoeren. Griekenland, Cyprus en Malta zijn tegen een dergelijk verbod. Met succes: het voorstel maakt volgens diplomaten geen deel meer uit van het geplande zesde sanctiepakket. Het transportverbod had Rusland moeten beletten olie te verkopen aan landen buiten de EU. Op die manier zou het embargo strenger zijn geworden.

Instrument tegen sanctieovertreders

Want in de EU bestaat grote angst dat Rusland zijn olie na een EU-embargo aan andere landen zal verkopen. Er zijn genoeg kopers voor. Landen als China en India bestellen momenteel de felbegeerde grondstof - met hoge kortingen, maar het Kremlin profiteert nog steeds van de inkomsten. Het idee was dan ook om deze transporten moeilijker te maken. Dat hoopte de regering tenminste.
https://www.spiegel.de/wirtschaft/servi ... f7e2025e7c
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12508
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door sjun »

EU shock & awe sanctions strategy fails, as oil embargo plan crumbles


Ukraine update & Wheat for Rubles has collective west in panic mode


Wellicht komt deze informatie ook nog eens helemaal bij de publieke omroep vrij maar ik vrees dat het slecht binnen het gewenste en dus gekozen narratief valt. Daarom maar even hier voor wie graag anders geïnformeerd wenst te worden. Intussen worden Europese ingezetenen op forse meerkosten van vigerend wanbeleid getrakteerd. Er zijn al wat Europese lidstaten die zich dat hun burgers even niet laten doen.
:greeting2:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

Biden zet handtekening onder 40 miljard aan steun voor Oekraïne

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn handtekening gezet onder een militair steunpakket van 40 miljard dollar (38 miljard euro) voor Oekraïne. Dat maakte het Witte Huis bekend. Biden is momenteel op bezoek in Zuid-Korea.


Eerder stemden al de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden in met het hulppakket, dat neerkomt op ruim 5 procent van het totale Amerikaanse defensiebudget. Het nieuwe pakket is exclusief de 4,5 miljard dollar aan "veiligheidshulp" die de Verenigde Staten sinds het aantreden van de regering-Biden aan Oekraïne hebben gegeven. Ongeveer 3,8 miljard dollar daarvan is gegeven sinds de Russische invasie op 24 februari.

Nu worden voor zo'n 11 miljard dollar aan wapens en uitrusting rechtstreeks vanuit Amerikaanse militaire voorraden aan Oekraïne overgedragen. Het pakket omvat ook bijna 20 miljard dollar voor het ministerie van Defensie. Het Pentagon gaat dat geld grotendeels gebruiken om het Oekraïense leger te bewapenen. Nog eens 3,9 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor meer troepeninzet en andere militaire operaties in Europa om de NAVO te versterken. De Amerikanen hebben nu voor ruim 50 miljard dollar aan steun toegezegd.
https://www.trouw.nl/nieuws/biden-zet-h ... ~be22cd14/

Zo krijgt de OekraÏne het best uitgeruste leger van Europa en ook het grootste in mankracht.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het Westen versus Rusland

Bericht door Mahalingam »

De volgende stap in de proxy-oorlog is de vernietiging van de Russische vloot in de Zwarte Zee.
Daartoe zijn wel wapens uit de USA nodig. En die komen er, zo is de bedoeling, in ruime mate.
Na de sancties van de EU en USA (en UK) en bondgenoten, heeft Rusland een zeeblokkade afgekondigd.
VS wil blijkbaar anti-scheepsraketten leveren aan Oekraïne

Volgens ingewijden willen de VS Oekraïne voorzien van geavanceerde anti-scheepsraketten, zodat het de Russische blokkade van zijn Zwarte Zee-havens kan doorbreken. Twee soorten raketten zijn momenteel in discussie, zoals het persbureau Reuters vernam van drie Amerikaanse regeringsfunctionarissen en twee congresmedewerkers die niet met naam wilden worden genoemd.

Dit zijn de Harpoon van Boeing met een bereik tot 300 kilometer en de Naval Strike Missile (NSM) van Kongsberg en Raytheon Technologies met 250 kilometer.

Volgens marine-expert Bryan Clark van het Hudson Institute zouden 12 tot 24 dergelijke raketten voldoende zijn om Russische oorlogsschepen te bedreigen en de regering in Moskou over te halen de blokkade te beëindigen. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de Oekraïense graanleveringen voor de wereldmarkt.

Volgens het Britse Ministerie van Defensie heeft Rusland ongeveer 20 oorlogsschepen - inclusief onderzeeërs - ingezet in het slaggebied. De Russische marine heeft al aanzienlijke verliezen geleden in de oorlog in Oekraïne, met name het zinken van de kruiser "Moskva", het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot.

Volgens Clark zouden de grotere Russische schepen in gevaar kunnen komen als Oekraïne geavanceerde wapens zou krijgen en president Vladimir Poetin zich desondanks aan de blokkade zou houden: "Ze kunnen zich nergens in de Zwarte Zee verbergen."

Door de blokkade van de Zwarte Zeehavens kunnen miljoenen tonnen graan niet geëxporteerd worden. Een humanitaire ramp dreigt in armere landen in Azië en Noord-Afrika. Maar de gevolgen zijn nu al voelbaar in de EU door hogere voedselprijzen. De Duitse regering had Rusland ervan beschuldigd de blokkade van de graanexport als oorlogswapen te gebruiken.

In maart, tijdens de NAVO-top in Brussel, werd uit Amerikaanse kringen bekend dat er werd gesproken over de levering van anti-scheepsraketten aan Oekraïne. Er werd destijds gezegd dat ze "eraan begonnen te werken". In april vroeg de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy NAVO-lid Portugal om een ​​levering van harpoenen. De Bundeswehr heeft ook het wapensysteem.

Insider: niemand wil de eerste zijn

Volgens ingewijden zijn er inmiddels een aantal staten die in principe bereid zouden zijn om dergelijke raketten naar Oekraïne te sturen . Niemand wil echter de eerste zijn die dat doet uit angst voor de Russische reactie als een oorlogsschip tot zinken wordt gebracht door een raket van dat land.

Een van de regeringsfunctionarissen vertelde Reuters dat er nu een "goed uitgerust" land is dat mogelijk klaar is om als eerste te leveren. Daarna zouden andere staten kunnen volgen. De Britse premier Boris Johnson maakte begin mei bekend dat zijn land Oekraïne wil voorzien van Brimstone-anti-scheepsraketten.
https://www.tagesspiegel.de/politik/um- ... 64640.html

Die vermelde "Harpoon" raketten heeft onze marine ook. Die kunnen we gaan schenken aan de Oekraïne om Russische schepen tot zinken te brengen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie