Democratie wint terrein: Koeweitse vrouwen krijgen kiesrecht

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Sjeng
Berichten: 5518
Lid geworden op: Di Dec 07, 2004 3:52 am

Democratie wint terrein: Koeweitse vrouwen krijgen kiesrecht

Berichtdoor Sjeng » Ma Mei 16, 2005 8:33 pm

Koeweitse vrouwen krijgen kiesrecht

Bron: planet.nl/news


KOEWEIT-STAD (ANP) - De vrouwen van Koeweit krijgen in 2007 actief en passief kiesrecht. Dat is de uitkomst van de stemming in het parlement ten gunste van een nieuwe kieswet.

Van de aanwezige 59 parlementariërs stemden 35 voor en 23 tegen het door de regering voorgelegde wetsvoorstel. Eén volksvertegenwoordiger onthield zich van stemming.

Premier Sabah al-Ahmed al-Jabir al-Sabah zei na de stemming dat een wens van de emir in vervulling is gegaan. De regeringsleider zei te hopen dat ,,onze zusters zullen deelnemen aan de opbouw van de democratie''.

Een eerder voorstel om de vrouwen kiesrecht te geven, haalde het in 1999 niet wegens ernstig verzet van conservatieve vertegenwoordigers van stammen en van behoudende moslims in het parlement van het oliestaatje.

Overigens staat als sinds 1962 in de grondwet van het land dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Maar in datzelfde jaar werd een kieswet van kracht waarbij vrouwen werden uitgesloten van kiesrecht. Klachten bij het grondwettelijk hof haalden niets uit.

Link naar artikel: http://planet.nl/planet/show/id=67777/c ... /sc=1c724d
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)

unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: Do Dec 09, 2004 11:02 pm

Re: Democratie wint terrein: Koeweitse vrouwen krijgen kiesr

Berichtdoor unholy » Ma Mei 16, 2005 10:17 pm

Sjeng schreef:Premier Sabah al-Ahmed al-Jabir al-Sabah zei na de stemming dat een wens van de emir in vervulling is gegaan. De regeringsleider zei te hopen dat ,,onze zusters zullen deelnemen aan de opbouw van de democratie''.


Kan inderdaad wel een gezonde zaak zijn.....


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten