Pagina 1 van 1

Democratie wint terrein: Koeweitse vrouwen krijgen kiesrecht

Geplaatst: Ma Mei 16, 2005 8:33 pm
door Sjeng
Koeweitse vrouwen krijgen kiesrecht

Bron: planet.nl/news


KOEWEIT-STAD (ANP) - De vrouwen van Koeweit krijgen in 2007 actief en passief kiesrecht. Dat is de uitkomst van de stemming in het parlement ten gunste van een nieuwe kieswet.

Van de aanwezige 59 parlementariƫrs stemden 35 voor en 23 tegen het door de regering voorgelegde wetsvoorstel. EƩn volksvertegenwoordiger onthield zich van stemming.

Premier Sabah al-Ahmed al-Jabir al-Sabah zei na de stemming dat een wens van de emir in vervulling is gegaan. De regeringsleider zei te hopen dat ,,onze zusters zullen deelnemen aan de opbouw van de democratie''.

Een eerder voorstel om de vrouwen kiesrecht te geven, haalde het in 1999 niet wegens ernstig verzet van conservatieve vertegenwoordigers van stammen en van behoudende moslims in het parlement van het oliestaatje.

Overigens staat als sinds 1962 in de grondwet van het land dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Maar in datzelfde jaar werd een kieswet van kracht waarbij vrouwen werden uitgesloten van kiesrecht. Klachten bij het grondwettelijk hof haalden niets uit.

Link naar artikel: http://planet.nl/planet/show/id=67777/c ... /sc=1c724d

Re: Democratie wint terrein: Koeweitse vrouwen krijgen kiesr

Geplaatst: Ma Mei 16, 2005 10:17 pm
door unholy
Sjeng schreef:Premier Sabah al-Ahmed al-Jabir al-Sabah zei na de stemming dat een wens van de emir in vervulling is gegaan. De regeringsleider zei te hopen dat ,,onze zusters zullen deelnemen aan de opbouw van de democratie''.


Kan inderdaad wel een gezonde zaak zijn.....