'Microkrediet geen wondermiddel'

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75224
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Ariel » Wo Feb 03, 2010 3:53 pm

'Microkrediet geen wondermiddel'

AMSTERDAM (ANP) - Voor mensen in India is het afbetalen van leningen de voornaamste reden om microkrediet aan te vragen. Het opzetten van een eigen bedrijf staat pas op de achtste plaats. Tot die conclusie komt Liselore Havermans, die gedurende een half jaar ter plaatse onderzoek deed naar het gebruik van het krediet met gunstige voorwaarden voor arme mensen.

Ze was er werkzaam voor de DHAN Foundation, een stichting die zelfhulp stimuleert. Het beeld dat mensen microkrediet gebruiken voor aanschaf van een naaimachine of het opzetten van een winkel, blijkt volgens Havermans niet te kloppen. Toch pleit de onderzoekster niet voor het afschaffen van microkrediet. De zachte lening wordt vooral gebruikt om oude leningen af te lossen en dat verlaagt de kosten, omdat mensen niet langer afhankelijk zijn van duistere figuren die een woekerrente eisen.

Havermans kwam over de vloer bij 148 huishoudens in de sloppenwijken van stad Madurai. Gemiddeld hadden die zo'n 190 euro aan microkrediet uitstaan of wel twee of drie keer het maandinkomen. Microkrediet ging vaak op aan gewone uitgaven, maar werd ook gebruikt voor het houden van een bruiloft. De lening ging zelfs nog iets vaker op aan juwelen dan aan het opzetten van een eigen bedrijf. De huishoudens hadden meestal naast microkrediet ook leningen uitstaan bij bekenden, winkeliers of informale geldschieters.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laats ... middel.htm


Weer een zo goed al mislukt programma om de armoede de wereld uit te helpen.
Maxima het boegbeeld voor de microkredieten begon heel opgewekt aan haar project, maar ook zij zal nu toch toe moeten geven dat het niet werkt. De mensen daar hebben geen kaas gegeten van boekhouden, rente, afschrijven, verzekeren, specialiseren, en reclame maken en meer van dat soort zaken voor het functioneren van een vrije markt.
Volgens mij zagen veel van deze mensen het krediet al gratis geld waar ze leuke dingen mee konden doen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41217
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Mahalingam » Za Jul 10, 2010 10:52 am

Het is nog erger met die microkredieten: er worden absurde rentes gevraagd, soms van meer dan 100%
Dat is zeer winstgevend voor de ideologische geldverschaffers die dan ook toestromen met kapitaal.
De rente wordt goedgepraat met "wij dienen ons aan te passen aan de locale situatie".
Buitenland / ontwikkelingshulp Microkredieten met woekerrente
Met microfinanciering kan inderdaad veel geld worden verdiend. De Amerikaanse hulporganisatie Care richtte tien jaar geleden het Peruaanse Edifycar op en stak er 2,8 miljoen euro in. Afgelopen jaar kocht de Banco de Credito de microfinancieringsorganisatie voor 77 miljoen. Zestig miljoen was voor Care, die het weer in nieuwe projecten steekt.[...]
Mohammed Yunus, de uitvinder van de microkredieten die in 2005 de Nobelprijs voor de vrede kreeg, vindt dat er niet meer dan tien procent mag worden berekend bovenop de kosten voor de bank. In The New York Times betoonde hij zich bezorgd over de hoge rentes die sommige organisaties rekenen. Microkredieten zijn uitgevonden om woekeraars te bevechten, niet om nieuwe in het leven te roepen, aldus Yunus.[...]

In het artikel wordt dieper ingegaan op de organisatie Lift Above Poverty Organization (LAPO) in Nigeria die zo'n +100% instelling is. En waar diverse Nederlandse hulpclubs aan mee doen.
De Nederlandse organisaties ASN Novib Fonds en Oxfam Novib onderhielden de afgelopen jaren ook nauwe banden met LAPO. Het ASN Novib Fonds verstrekte tot 2009 kredieten, Oxfam Novib deed verschillende donaties. In april 2009 presenteerde ASN Beleggingsfondsen de Nigeriaanse organisatie op haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zelfs als een voorbeeld van succesvolle microfinanciering.

http://www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-Buitenland/Microkredieten-met-woekerrente.htm
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41217
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Mahalingam » Zo Apr 17, 2011 9:06 am

Het gaat over BanglaDesh en dan kan je rare toestanden verwachten met belastingen.
Zo ook de grote aanjager en Nobelprijswinnaar Yunus van de microkredieten.
Noren stopten fraude nobelprijswinnaar in doofpot
Nobelprijswinnaar en Muhammed Yunus probeerde op grote schaal belastingen te ontduiken in Bangladesh. Dat blijkt uit een uitzending van het Belgische actualiteitenprogramma Panorama, afgelopen zondag. De makers kregen documenten in handen waaruit de belastingzwendel blijkt. Het Noorse ministerie van ontwikkelingssamenwerking hielp Yunus om de fraude in de doofpot te stoppen.

Als het de doofpot in moet dan kan het wel eens waar zijn.
Yunus maakte 70 miljoen euro donatiegeld over van de microkredietenbank Grameen naar één van zijn andere ondernemingen. Het geld werd vervolgens als lening aan de bank verstrekt. Doel van de operatie was om belastingen te ontduiken, zo blijkt nu uit vertrouwelijke correspondentie van Yunus’ hand waar de onderzoeksjournalisten over beschikken. De bankier ontkent nog steeds dat er fiscale motieven waren voor de transactie.

Dat geld was afkomstig uit Noorwegen.
...In de brief roept de bankier de hulp in van het Norad-hoofdkantoor in Noorwegen om de zaak te sussen. Dat lukt. Uiteindelijk wordt slechts 20 miljoen van de 70 miljoen teruggestort in de kas van Grameen Bank. Alle correspondentie over de kwestie, waaronder brieven van Yunus zelf, wordt door Norad als ‘vertrouwelijk’ bestempeld.

Er ging een witwas commissie aan het werk die concludeerde dat er niets mis was maar waar die 50 miljoen zijn gebleven wordt niet vermeld.
http://www.wereldburgers.tv/2011/04/11/noren-stopten-fraude-nobelprijswinnaar-in-doofpot/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20546
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor King George » Ma Feb 02, 2015 1:17 pm

02 FEBRUARI 2015-12:00

'MÁXIMA-BANK VRAAGT WOEKERRENTES'

#RENTE


Aan de minder fortuinlijke lieden.


Afbeelding

De door koningin Máxima gepromote microkredietenbank Qcredits, die kleine leningen verstrekt aan mensen met een uitkering of handicap, vraagt beduidend meer rente dan andere hulpverleningsbanken.

Dat stelt Martin Delta, een concurrerende dienstverlener, op basis van eigen onderzoek, zo meldt Quote. "Deze ondernemers hebben het vaak vreselijk moeilijk. Die moeten krom liggen en dan vraagt Qcredits woekerrentes van bijna 10 procent", aldus directeur Martin Zuurhout.

Via de zogeheten BBZ-regeling kunnen mensen met een uitkering tegen een laag rentetarief geld lenen bij gemeenten om voor zichzelf te beginnen. Qcredits vraagt gemiddeld 1,75 procent meer rente dan de 8 procent bij een BBZ-loket. Daarnaast vraagt de 'Máxima-bank' gemiddeld 500 euro inschrijfkosten.

"Qcredits is een commercieel bedrijf, maar begeeft zich op een markt waar ook BBZ-ondernemers opereren. De micro-kredieten zouden toegankelijk moeten zijn voor de onderkant van de markt, maar dat gebeurt niet, ook omdat Qcredits veel aanvragen afwijst", klaagt Zuurhout. "Ik heb meegemaakt dat de familie van iemand die een olijf- en pasta-importbedrijf wilde beginnen, moest meetekenen en het huis als onderpand moest afgeven. Dan is die 9,75 procent rijkelijk veel."


Powned
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75224
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 27, 2016 10:58 am

Microkrediet mislukt opvallend vaak

Microkrediet voor de allerarmsten leek de remedie om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Onderzoek toont dat de goedbedoelde hulp in de praktijk vaak strandt. Na een serie zelfmoorden onder boeren met grote schulden, deden Indiase overheden het microkrediet in de ban.

In het recent verschenen onderzoek 'The Crisis of Microcredit' (Zed Books, 30,95 dollar) wordt het microkrediet vanaf de jaren 80 langs de meetlat gelegd. Het aanvankelijke optimisme van investeerders bleek bij opvallend veel onderzochte zaken onterecht.

De microleningen, vaak niet meer dan een paar honderd euro, dienden voor kleine ondernemers als alternatief voor het bankkrediet dat ze nooit kunnen krijgen om een landbouwwerktuig of naaimachine aan te schaffen.

In de weerbarstige praktijk blijkt dat de lening regelmatig opging aan eten, het aflossen van andere leningen of de afdracht aan religieuze instellingen. Voor de allerarmsten is bij enige tegenslag de buffer vaak te klein.

De latere microkredieten gingen bovendien steeds meer via 'hulpinstanties' die werkten alsof er winst moest worden gemaakt. Indiase overheden blokkeerden na de serie zelfmoorden het microkrediet. Investeerders in een zuidelijke staat moesten uiteindelijk voor 1,2 miljard dollar aan uitstaande leningen afschrijven.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Lasteraar
Berichten: 181
Lid geworden op: Ma Mei 26, 2008 9:48 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Lasteraar » Di Mei 03, 2016 8:01 pm

Waar Muhammed Yusuf vooral veel tijd aan besteedde was om uit te leggen dat microkrediet toegestaan is volgens islam, die herkenbare rente afkeurt.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75224
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Ariel » Do Aug 08, 2019 12:53 pm

icon_wave.gif Hoi Maxima.....

Cambodjanen in de knel door microkredieten: ‘Straks nemen ze mijn huis in beslag’

Microkredieten zijn bedoeld om armen te helpen. In Cambodja zijn velen er juist diep door in de schulden geraakt, blijkt uit onderzoek van mensenrechtenorganisaties.

In Srah Pur, een door rijstvelden ­omringd dorp net buiten de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, loopt gemeenschapsleidster Kheav Ley door de onverharde straten. Kinderen zijn er aan het voetballen. Een hond ligt te luieren in de schaduw. Enkele vrouwen zitten voor een houten huis te kletsen. “Iedereen hier zit in de schulden”, zegt Kheav. “De ene helft bij private schuldeisers. De andere helft bij microfinanciers.”

Deze dorpelingen zijn geen uitzondering. Een vandaag verschijnend rapport van de Cambodjaanse mensenrechtenorganisaties Licadho en Sahmakum Teang Tnaut (STT) toont aan dat 2,38 miljoen Cambodjanen een microlening hebben uitstaan. Dat is een enorm aantal op een bevolking van 16 miljoen mensen. Het gros van die leningen is in handen van microfinancieringsin­stituten die juist zijn opgezet om ­arme mensen vooruit te helpen.

Dieper de armoede in
In werkelijkheid duwen de leningen veel Cambodjanen dieper de ­armoede in. Volgens Licadho en STT lopen de totale schulden op tot zeker 8 miljard Amerikaanse dollar en is de gemiddelde schuld per lening 3370 dollar, ruim twee keer zoveel als het gemiddelde jaarloon in Cambodja. Omdat afbetalen vaak een worsteling is, worden Cambodjanen geregeld gedwongen land af te staan of om minderjarige kinderen aan het werk te zetten.

Chan Sophal heeft een winkeltje in Srah Pur. Ze verkoopt onder meer dranken, snacks en eieren. Chan opende het winkeltje vijf jaar geleden en hoopte haar lening binnen een paar maanden af te betalen. Maar de zaken liepen nooit goed genoeg. “Ik leen nu al vijf jaar iedere zes weken 250 dollar bij een microfinancier”, legt Chan uit. “Ik betaal dan elke week 50 dollar terug en na zes weken leen ik opnieuw 250 dollar.”

Zo verliest ze dus 50 dollar per termijn. “Soms moet ik geld lenen van de buren om mijn schulden af te betalen, maar zonder lening moet ik mijn winkel sluiten.”

Voorwaarden worden mondeling verstrekt
Het afsluiten van een microlening is eenvoudig in Cambodja. Vertegenwoordigers van microfinanciers gaan het hele land door om leningen te verstrekken. De voorwaarden die eraan vastzitten, worden mondeling uitgelegd, en vaak krijgen de klanten geen kopie van de regels en voorwaarden. Veel Cambodjanen hebben bovendien geen toegang tot juridische hulp. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen als er problemen zijn.

Omdat het voor veel Cambodjanen moeilijk is de schulden af te betalen, ontstaan er geregeld schrijnende situaties, aldus Licadho en STT. Boeren worden gedwongen hun land te verkopen, mensen raken hun huis kwijt en ouders zetten hun kinderen aan het werk. Soms leidt het zelfs tot slavernij. Zo werken duizenden Cambodjanen gedwongen in steenfabrieken om hun schulden af te betalen.

Zittend in haar winkeltje veegt Chan Sophal de tranen uit haar ogen. Ze vreest de dag dat ze niet langer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. “Ze hebben tegen me gezegd, dat als ik niet kan betalen, ze mijn huis en mijn land in beslag nemen. Dan heb ik helemaal niets meer.”

Om mensen als Chan tegemoet te komen bepaalde de Cambodjaanse overheid twee jaar geleden dat de rente op microleningen niet hoger mag zijn dan 18 procent, in plaats van de 20 procent of meer die in het verleden werd geëist. Dat heeft weinig veranderd. Om het verlies aan rente-inkomsten op te vangen hebben veel microfinanciers de administratiekosten verhoogd. Zij varen er wel bij. Volgens Licadho en STT maakten Cambodja’s zeven grootste microfinancieringsinstituten in 2017 een gezamenlijke winst van 130 miljoen dollar.

Ook Triodos profiteert
Veel van die instituten zijn grotendeels in buitenlandse handen. Onder meer de door de Europese Unie opgezette Europese Investeringsbank en de International Finance Corporation, onderdeel van de Wereldbank, hebben aandelen. Ook Nederland doet mee. Zo heeft ontwikkelingsbank FMO een aandeel van 19,99 procent in Amret Microfinance Institution, bezit Triodos 6,25 procent van Acleda Bank en heeft Agora Microfinance aandelen in AMK Microfinance Institution, aldus de onderzoekers.

En het zijn niet alleen microfinanciers die profiteren. Om hun schulden af te betalen sluiten veel Cambodjanen een tweede lening af bij private schuldeisers, vaak een welvarende buurman of buurvrouw. Bij die leningen loopt de rente soms op tot 40 procent.

In Srah Pur zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar. Meerdere huizen zijn dichtgetimmerd, de inwoners zijn vertrokken. “Die mensen konden hun schulden niet langer afbe­talen”, zegt Kheav Ley. “Ik weet niet of ze ooit nog terugkeren.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: 'Microkrediet geen wondermiddel'

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Do Aug 08, 2019 2:35 pm

Ariel schreef:Hoi Maxima.....
Om mensen als Chan tegemoet te komen bepaalde de Cambodjaanse overheid twee jaar geleden dat de rente op microleningen niet hoger mag zijn dan 18 procent, in plaats van de 20 procent of meer die in het verleden werd geëist. Dat heeft weinig veranderd.

Logisch!

Volgens mij komt dat niet van Maxima vandaan, maar is het een structurele interne Cambodjaanse aangelegenheid aangestuurd door uitbuiting en groot eigen voordeel ten nadele van de goedwillende, dat haaks staat op waar werkelijk naar gestreefd wordt: kleine ondernemers met een goed plan vooruit helpen en onafhankelijk laten zijn. Een oorspronkelijk goed idee dat volgens mij lang geleden afkomstig was van ABN AMRO Bank en inderdaad positieve resultaten boekte in Afrika.
We rekenen een rente van 8,75% per jaar voor het Microkrediet. De rente staat vast gedurende de hele looptijd van de lening. BRON: internet.

Met microkrediet naar een succesvol bedrijf

• Microkrediet is een klein startkapitaal in de vorm van een lening. Vaak kunnen beginnende ondernemers in ontwikkelingslanden al met een microkrediet van ongeveer 50 euro van start. Zij betalen de lening in termijnen terug.
• We werken samen met lokale partnerorganisaties die de situatie ter plekke goed kennen.
• De aflossingen van het microkrediet gebruiken we om nieuwe microkredieten te verlenen en microfinancieringsprojecten te starten.
• Daarnaast supporten we het opzetten van spaargroepen om spaarkrediet op te bouwen voor communities.
• Veelbelovende midden- en klein bedrijven in ontwikkelingslanden bieden we leningen op maat. Zo kunnen ondernemers stapje voor stapje werken aan de groei van hun bedrijf en zorgen ze voor werkgelegenheid in de directe omgeving.
BRON: Oxfam/ Novib
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Pilgrim en 8 gasten