Ontwikkelingshulp

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef: Het sprookje van de zeer seculiere Vrije Syrische bendes lag voor wie de media volgt, al lang in duigen.
Toch raar dat de meeste van ons de intenties van de Vrije Syrische Politie en het Vrije Syrische leger doorzagen, en dat wij wisten dat die gasten niet te vertrouwen waren/zijn. Heeft onze regering stront in de ogen?

Dank zij het geld uit Nederland, en de steun aan de zogenaamde "vrijheidstrijders" zijn er honderd duizenden mensen vermoord en gedood, en is er ongelofelijk veel leed veroorzaakt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

Niet alleen hangen bij Oxfam te pas en te onpas de piemels uit de broek, ook is er grensoverschrijdend gedrag bij Artsen zonder Grenzen (AzG) .
Ook seksueel wangedrag bij Artsen zonder Grenzen
Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) werd in 2017 wereldwijd geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat heeft de medische hulporganisatie vandaag bekendgemaakt.
Dat gaat dus over artsen ondeling?
AzG zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. ,,In veertig gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag'', zegt de organisatie in een persbericht. In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn.
https://www.ad.nl/buitenland/ook-seksue ... ~a25347c8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2455
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Pizzaman »

Mahalingam schreef:....Dat gaat dus over artsen ondeling?
Mij dunkt dat het hier gaat over artsen en aanverwanten die vrijwilligers/stagiaires (M/V LGHBTQRS weet ik veel) te grazen nemen.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

Daar waar biobrandstof groeit, groeit geen eten voor mensen.
De EU draaide de subsidiekraan voor import bioethanol dicht.
Toch worden er plantages voor aangelegd met ontwikkelingsgeld. Met nefaste gevolgen voor de boeren.
Duizenden boeren Sierra Leone de dupe van met Nederlands ontwikkelingsgeld gefinancierd project
De boeren, in een afgelegen deel van het noordoosten van Sierra Leone, zijn het slachtoffer van een klassiek geval van landroof, zeggen mensenrechtenorganisaties. Zij werden niet of nauwelijks geconsulteerd bij de overname van 57.000 hectare grond. Afspraken over onder meer financiële compensatie, bouw van scholen en klinieken en drinkwatervoorziening zijn niet of onvoldoende nagekomen. In het gebied wonen zo'n 14 duizend mensen.

Organisaties als ActionAid en Swedwatch wijzen al jaren op de risico's van de Addax-investering. De belangrijkste kritiek op dit moment luidt dat de investeerders FMO en het Zweedse Swedfund, die respectievelijk 17 en 8 procent van de aandelen van Addax in handen hadden, geen strategie hadden voor als het project zou mislukken. Maar er ging van alles mis: er brak ebola uit, de olieprijs kelderde en de vraag naar bio-ethanol stortte in.

MO 'betreurt dat het project niet heeft gebracht wat bij de start werd verwacht', zegt woordvoerder Paul Hartogsveld. Tien jaar geleden had 'het eerste grootschalige bio-energieproject in Afrika' nog 'alles in zich om positief bij te dragen aan werkgelegenheid en duurzame energieopwekking in een van de armste landen ter wereld'. FMO zegt lessen te hebben geleerd. 'We zullen nog zorgvuldiger kijken naar zulke grootschalige projecten, die zo'n impact op de bevolking kunnen hebben.'
https://www.volkskrant.nl/buitenland/du ... ~a4583408/
Afbeelding
https://labs.volkskrant.nl/demo/voedsel ... -nederland
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
MO 'betreurt dat het project niet heeft gebracht wat bij de start werd verwacht', zegt woordvoerder Paul Hartogsveld.
Mag Paul liegen? Iedereen kon weten dat de productie van bio-ethanol voedsel duurder maakt.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ariel »

Ali Yas schreef:
Mahalingam schreef:
MO 'betreurt dat het project niet heeft gebracht wat bij de start werd verwacht', zegt woordvoerder Paul Hartogsveld.
Mag Paul liegen? Iedereen kon weten dat de productie van bio-ethanol voedsel duurder maakt.
Soms denk ik wel eens dat de de Paulen Hartogsvelden in ons land een soort van debielen zijn die rijk willen worden over de ruggen van arme mensen.

Triest...Het is geen wonder dat sommige Afrikanen Europeanen niet meer vertrouwen.

Hoe duizenden boeren in Sierra Leone alles kwijtraakten (met dank aan Nederland)

Vooruitgang werd de boeren in Sierra Leone beloofd toen het Zwitserse Addax Bioenergy hun land voor een schijntje opkocht, gefinancierd met Nederlands geld. Het project werd een mislukking.

‘Dáár is het.’ De voormalige landeigenaren wijzen naar een frisgroene vlakte in de verte tussen de verdorde suikerrietvelden. Dit vruchtbare land waar ze vroeger hun pepers, meloenen, okra en pinda’s verbouwden, is nu in handen van een buitenlands bedrijf: Sunbird Bioenergy. ‘Dit voelt helemaal niet goed’, zegt Zainab Kamara hoofdschuddend. Kamara, gekleed in een strakke jurk van traditionele Afrikaanse stof met bijpassende hoofddoek, kijkt misprijzend naar de komkommers die bewakers aan de bezoekers proberen te verkopen... komkommers afkomstig van háár oude land.

Boer Issa Fanornah stapt op zijn rubberlaarzen door de drassige moestuin die de bewakers van Sunbird voor eigen gebruik hebben aangelegd. Vroeger verbouwde hij rond deze natuurlijke waterbron rijst, in het droge seizoen verhuurde hij het land aan de vrouwen om er groente te kweken. Zijn leven was goed, geld stroomde gestaag binnen. Nu voelt hij zich leeg, ontgoocheld. ‘Dit land was alles voor me, maar ik mag hier niet eens meer komen’, verzucht hij. ‘Meestal worden we door de bewakers weggejaagd.’

De zwijgzame boer Fanornah verloor zijn vruchtbare land in 2011 bij de verkoop van 57 duizend hectare gemeenschapsland - een gebied bijna zo groot als de halve provincie Utrecht - aan Addax Bioenergy. Ruim zestig dorpen met veertienduizend inwoners moesten land inleveren in ruil voor een schamele financiële compensatie en het vooruitzicht op zo’n vierduizend banen, nieuwe wegen, landbouwtrainingen, het gebruik van moderne landbouwmachines, nieuwe scholen en gezondheidsklinieken. Kortom: in ruil voor de belofte van vooruitgang.

Het Zwitserse Addax wilde op deze dunbevolkte plek in dit achtergestelde, ongerepte gebied in het noordoosten van Sierra Leone ethanol van suikerriet produceren voor de Europese markt en kreeg daarvoor steun van onder meer de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. Met 267 miljoen euro werd het de grootste investering ooit in het straatarme West-Afrikaanse land.

Maar een paar jaar later was van het heilig geloof in bio-ethanol als groen alternatief weinig meer over. De Europese Unie draaide de subsidiekraan dicht en de oliemarktprijzen stortten in. En alsof dat nog niet genoeg was, werd Sierra Leone in 2013 twee jaar lang platgelegd door de ebola-epidemie. Nog voordat Addax de verworven landerijen had kunnen beplanten met suikerriet, ging het kopje onder. Eind 2016 werd het noodlijdende bedrijf, inmiddels gehalveerd tot 26 duizend hectare, overgenomen door het Britse Sunbird Bioenergy dat nu probeert te redden wat er te redden valt.

Plantage
Meterslange irrigatiesproeiers staan als roestige spinnenpoten in het kaal gehakte tropische landschap van Bombali, een afgelegen district in het noorden van Sierra Leone, bij de stad Makeni. Waar eens weelderige palm-, mango- en katoenbomen dichte bossen vormden, groeit nu onkruid tussen de stronken. Van de 146kostbare irrigatiesystemen is nog geen derde in gebruik genomen door de nieuwe eigenaar. ‘Dit bedrijf is door de vorige eigenaar opgezet als een ouderwetse plantage’, zegt interim-directeur Andy Gee van Sunbird afkeurend. ‘Al die grond, al die dure irrigatiesystemen, het was nergens voor nodig. Je kunt boeren veel beter laten toeleveren. Wij helpen ze met goede zaden, pesticiden en landbewerking zodat ze de juiste kwaliteit leveren. Dan bieden wij een afzetmarkt voor ze.’

Het is wijsheid achteraf, nu staat de investering van Addax te boek als een klassiek geval van landroof. De internationale kritiek richt zich vooral op de ontwikkelingsbanken FMO en het Zweedse SwedFund. Waar waren zij om erop toe te zien dat de beloftes aan de onteigende dorpelingen werden nagekomen? Tot woede van mensenrechtenorganisaties als ActionAid en Swedwatch die al sinds 2013 alarmerende rapporten schrijven over dit specifieke geval van ‘landroof’, hadden de financiers het zinkende schip verlaten zodat de nieuwe eigenaar Sunbird kon aantreden.

‘Wij hebben Addax en FMO jaren gewaarschuwd voor de risico’s’, zegt Barbara van Paassen van ActionAid. ‘De haalbaarheid van het businessplan met de eenzijdige focus op bio-ethanol vonden we al twijfelachtig, maar de bevolking werd ook onvoldoende betrokken bij de plannen. Het gaat om hun land, hun water, hun voedselvoorziening, maar de onderhandelingen over de onteigening en compensatie werden over hun hoofden heen gevoerd.’

Dorpsoudsten en lokale activisten proberen de nieuwe eigenaar Sunbird aan de beloftes van Addax te houden. Naar eigen zeggen krijgen ze daar geen gehoor. FMO zegt desgevraagd geen invloed meer te kunnen uitoefenen op de nieuwe eigenaar. ‘Op het moment dat wij ons financieel hebben teruggetrokken hebben wij geen inspraak meer’, legt woordvoerder Paul Hartogsveld uit. FMO betreurtde slechte afloop en zegt er alles aan te hebben gedaan om de sociale programma’s goed af te sluiten en de kennis over de milieugevolgen van de tijd onder Addax over te dragen aan de nieuwe eigenaar.

‘Er lag echt een geweldig sociaal programma, maar door de ondergang van Addex is iedereen weer terug bij af’, zegt Bai Bairoh Mabolleh Anshem III, ‘koning’ van het chiefdom waar de meeste van de 57 dorpen in het mislukte Addaxproject zijn gevestigd. De koning, zoals hij graag door de bezoekers wil worden aangesproken, zit in zijn maatpak tussen de traditioneel geklede dorpsoudsten op een veranda van een van de weinige stenen huizen in het dorp en legt uit: ‘Boeren hadden echt de smaak te pakken van moderne landbouwtechnieken, maar nu zijn ze hun vruchtbaarste stukken land kwijt, hebben geen werk en de voedselprijzen zijn omhooggegaan. Nu dreigt hier honger.’

Olifantengras
In zijn dorpje Warehyema vertelt boer Fanornah met weemoed over de landbouwtraining die hij ontving. ‘Mijn rijstopbrengst was bijna verdubbeld’, zegt hij trots. Terwijl hij op het zand uittekent hoe hij leerde zijn rijst beter te planten en te bemesten, hangt zijn zoontje in een vaal T-shirtje aan zijn been. Toen Addax het bedrijf in 2015 stillegde en er geen tractors en andere landbouwmachines meer werden verhuurd, viel ook Fanornah noodgedwongen terug op zijn oude, minder lucratieve landbouwpraktijk. De meeste tijd brengt hij nu door met het kappen van het in het wild groeiend olifantengras voor Sunbird, dat levert met circa 60 euro per maand nog iets van een inkomen op voor zijn gezin. Al haalt dat het niet bij de vroegere cashflow uit zijn voormalige landerijen.

Sunbird begrijpt de frustraties, maar vraagt geduld van de dorpelingen. Het bedrijf zegt zich te beraden op een nieuwe strategie en wacht op financiering om een suikermolen te kunnen bouwen. Het produceren van biobrandstof voor de Europese markt is niet langer topprioriteit, zeker nu de EU helemaal afstand dreigt te nemen van het gebruik van voedselgewassen voor de productie van biobrandstof. Met de productie van suiker worden risico’s beter gespreid en profiteert de lokale bevolking, legt de Indiase bedrijfsmanager Rajiv Bali van Sunbird uit.

‘Het is belachelijk om geen suiker te maken in een land dat volledig van import afhankelijk is’, zegt Bali die speciaal is aangetrokken wegens zijn ruime ervaring in West-Afrika. ‘Sierra Leone consumeert 40 miljoen ton suiker per jaar, Ecowas (het handelsblok in West-Afrika ) importeert voor liefst 2,3 miljard dollar suiker per jaar. De dichtstbijzijnde suikermolen is in Senegal. Ik begrijp niet dat Addax hier geen markt in zag.’

Voorlopig concentreert het bedrijf zich op de naleving van het contract met de overheid om 14 procent van de stroom te leveren aan het nationale stroomnetwerk. Olifantengras blijkt een goede vervanging voor suikerbieten om de centrale draaiende te houden. De graskappers en -verwerkers klagen allemaal over slechte betaling. ‘Maar ja, iets is beter dan niets’, zegt tractorrijder Manama als ze haar bouwhelm opzet en weer richting de vrachtwagens loopt voor het lossen van de volgende lading in de maalmachine.

Te drassig
‘Addax of Sunbird. Het is om het even; ze luisteren gewoon niet naar de dorpelingen’, zegt John Kagba van de lokale mensenrechtenorganisatie Silnorf (Sierra Leone Network on the Right to Food). Kagba, die elke inwoner lijkt te kennen en hartelijk op de schouders slaat, wijst naar het land van de onteigende boeren dat aan de rand van de irrigatiecirkel (pivot) ligt en wordt ingeklemd door suikerrietvelden. ‘Vanwege de waterbron is de grond te drassig om te bewerken met landbouwmachines dus het bedrijf gebruikt dit stukje niet. Waarom geven ze het dan niet gewoon terug aan de dorpelingen als het zo belangrijk voor ze is?’, zegt hij met grote handgebaren.

FMO erkent dat de sociale situatie in Sierra Leone complex is. ‘Destijds was dit het eerste grootschalige bio-energie project in Afrika en had het alles in zich om positief bij te dragen aan werkgelegenheid en duurzame energieopwekking in een van de armste landen ter wereld’, zegt woordvoerder Hartogsveld. De mislukking wijt FMO vooral aan de veranderde marktomstandigheden, maar Hartogsveld erkent dat er met de wijsheid van nu wellicht andere beslissingen zouden zijn genomen. ‘Er zijn lessen geleerd die we meenemen in onze toekomstige investeringen. We zullen nog zorgvuldiger kijken naar zulke grootschalige projecten die zulke grote gevolgen voor de bevolking kunnen hebben. Want als het misgaat, gaat het ook goed mis. Maar als ze aantoonbaar positief bijdragen aan ontwikkeling zullen we ze ook niet uitsluiten.’

Eenzijdig
Een van de geleerde lessen is dat de eenzijdige focus op energieproductie veel te riskant was. ‘Wij zitten nu op de blaren’, klaagt interim-directeur Andy Gee van Sunbird. ‘Addax is een energiebedrijf en had maar één doel voor ogen: diversificatie van brandstof. Als je een hamer bent, zie je overal een spijker in’, zegt hij terwijl hij de bezoekers oploskoffie serveert in zijn containerachtige kantoortje. ‘Ze hadden helemaal geen kaas gegeten van landbouw.’

‘Dat blijkt’, snuift de tengere Indiase agronoom en suikerrietexpert Arunachalam Selvaraj die is ingehuurd om de suikerrietproductie uit het slop te trekken. Hij wijst minachtend naar de irrigatiesystemen die ongebruikt staan weg te roesten. ‘Deze investering was nergens voor nodig. Suiker heeft voldoende aan regen, we noemen het de ‘lazy man’s crop’. Maar je moet wel weten wat en hoe je moet planten.’

‘Raj’ die over de hele wereld als suikerexpert heeft gewerkt, weet dat dus wel en test nu op proefvelden in de irrigatiecirkels de beste rassen uit. Vanuit de auto wijst hij: ‘Die komt uit Brazilië, die uit Panama, Jamaica, Mexico, China - dat is niks’, zegt hij als hij naar de dunne omgeknakte stengels wijst. De planten uit Mauritius doen het goed. ‘Kijk hoe mooi dat veld erbij staat. Zo dik’, straalt hij. Honderd ton per hectare, het vijfvoudige van wat Addax produceerde. ‘Over twee jaar zitten we in de goede plantingcirkel. Dat zitten we hier op een goudmijn’, roept hij enthousiast.

Bij de rietkappers stopt hij even. Wijdbeens en met de handen in de zij kijkt hij goedkeurend toe hoe werklieden met machetes de hoge harde rietstengels kappen. ‘Die Afrikanen werken veel harder dan Indiërs, ze zijn gewoon beresterk.’ Dan wijst hij naar de vrouwen die pinda’s verkopen aan de werkmannen. ‘Kijk, werkgelegenheid!’, roept hij stralend. ‘Je zag dit ook in India gebeuren op het arme achterland. Elke keer als er ergens een suikerfabriek kwam, ontstond een economische hub. Wanneer boeren een inkomen krijgen, ontstaan er winkeltjes en handel, ziekenhuizen en scholen, stijgt de welvaart en gaan kinderen naar school.’

Dit model is precies wat ‘koning’ Bai Bairoh Mabolleh Anshem III voor ogen had voor zijn land. ‘Ik bid dagelijks voor Sunbird.’ Hij smeekt de activisten van Silnorf geen juridische stappen te ondernemen tegen Sunbird over de achterstanden in betaling. ‘Geef ze alsjeblieft wat tijd. Als zij ook failliet gaan, krijg ik spijt dat ik mijn mooie baan als fysiotherapeut in Freetown heb opgezegd’, lacht hij. ‘Dit project moet slagen. Er is hier helemaal niets, dit is onze enige weg uit het donker.’

Betere toekomst
In het dorpje Tonka dat pal onder de rook van de fabriek ligt, lijkt de tijd nog te hebben stilgestaan. Vrouwen stampen palmoliepitten in een kom op het vuur, boven op het dak van een hutje vervangt een aantal mannen het riet. Onder een dicht bladerdak van palmbomen kronkelt een idyllisch pad naar de imposante Rokel-rivier waar vrouwen en kinderen baden in de warme namiddagzon.

Toch is hier ongemerkt de vooruitgang binnengeslopen. Verderop verstoort een kolossale waterpomp hetpanoramische zicht op de rivier, het water is niet meer drinkbaar sinds de fabriek er vervuild water loost. De reservoirs met drinkwater die Sunbird naar de dorpelingen brengt, zijn ontoereikend. ‘Vrouwen hebben hier nu continu ruzie’, vertelt Alpha Koroma, de leider in de kring van dorpsoudsten, als de avondschemer invalt en het dorp langzaam inktzwart kleurt.

Vrouwen stampen palmoliepitten om te verwerken tot palmolie.
‘Wij waren niet tegen de komst van de fabriek’, zegt Koroma terwijl de mannen achter hem instemmend knikken. ‘We gaven ons land weg in de hoop dat onze kinderen een betere toekomst zouden krijgen. Addax had ons beloofd dat ze naar school zouden gaan en een vak konden leren en niet meer op het land zouden hoeven werken.’

De nieuwe eigenaar Sunbird vertrouwen de dorpsoudsten al helemaal niet. ‘Zeggen ze dat ze ons elke week consulteren?’ De dorpsoudsten barsten in lachen uit. ‘Wij hebben nog nooit iemand gezien. Alle onderhandelingen zijn hogerop gevoerd, wij moesten als landeigenaren gewoon bij het kruisje tekenen. Nu zitten wij hier nog steeds in het pikkedonker, terwijl pal naast ons in de fabriek de rest van Sierra Leone van elektriciteit wordt voorzien.’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Pilgrim »

Congo 10 miljoen

14-4-2018

Afbeelding

DEN HAAG - Nederland trekt 10,4 miljoen euro uit om de nood te lenigen van „de vergeten crisis” in de Democratische Republiek Congo. „Het lijden moet stoppen”, zegt minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.

Kaag beloofde het bedrag tijdens een conferentie van de Verenigde Naties, die bedoeld was om geld in te zamelen voor het door geweld verscheurde Afrikaanse land. Het leeuwendeel van de 10,4 miljoen euro uit Nederland gaat naar een VN-fonds, de rest naar hulporganisaties.

De minister, die vorige maand nog een bezoek bracht aan Congo, benadrukte dat hulp niet genoeg is. Ze herhaalde de oproep van de VN-Veiligheidsraad aan alle strijdende partijen om de wapens neer te leggen.

Congo zelf boycotte de conferentie in het Zwitserse Genève. De regering in Kinshasa verschilt met Nederland en de andere organisatoren over een aantal zaken van mening. Nederland bleef tevergeefs hopen dat Congo zich zou bedenken.

Om Congo en de vele vluchtelingen in de buurlanden te helpen is volgens de VN 1,8 miljard euro nodig. Een kleine half miljard euro zou inmiddels zijn toegezegd.

De Europese Commissie trekt 77 miljoen euro uit voor Congo. België, de voormalige kolonisator van het Centraal-Afrikaanse land, verhoogt de hulp aan Congo van 17 miljoen euro vorig jaar naar 25 miljoen dit jaar. Congo heeft echter aangekondigd alle hulp van België te weigeren, omdat de Belgen het Congolese regime zouden ondermijnen.

bron
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ali Yas »

Pilgrim schreef:
„Het lijden moet stoppen”, zegt minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.
Wat een idealist! De vraag is alleen wie onder het realiseren van die idealen zullen moeten lijden. Maar door naar de post inkomstenbelasting op mijn loonstrook te kijken krijg ik wel een aardig idee.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door King George »

En heb je ook al gekeken naar de hoeveelheid energieheffing op gas, electriciteit, water en dat ook nog exclusief de torenhoge staatsroof tollenaarsbelastingen BTW erop en erover? En denk dan ook nog even aan de accijnzen etc.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Pilgrim »

Onwikkelingssamenwerking...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ariel »

‘Ga weg, we doen het zelf’, zegt Afrika steeds vaker
Afrikaanse donormoeheid


Een donorconferentie voor Congo? Het land vond dat geen goed idee en kapittelde Nederland. Steeds meer Afrikaanse landen willen van de hulp af.

Al direct bij aankomst in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba is de aanblik van blanke hulpverleners overweldigend. Op het vliegveld staan lange rijen witgeschilderde hulpvliegtuigen en helikopters, van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. In de stad raak je vast in de files van terreinwagens van buitenlandse hulpverleners. De hulpindustrie heeft Zuid-Soedan overgenomen, organiseert het luchtvervoer, verzorgt taken van ministeries en houdt de economie draaiend.

Dergelijke hulpafhankelijkheid irriteert steeds meer Afrikaanse regeringen, in zowel sterke staten als Rwanda als in ‘mislukte’ staten als Congo en Zuid-Soedan. Dat is al jaren zo, maar sinds de eeuwwisseling kent Afrika een opvallend grote economische groei en groeiende politieke stabiliteit. Daarom stellen overheden zich assertiever op. De pijnlijke afhankelijkheid enerzijds en de zelfverzekerdheid anderzijds creëert een spanningsveld.

Afrikaanse landen beschouwen de aanwezigheid van buitenlandse hulpgroepen en de VN steeds meer als een ongewenste bemoeienis. Buitenlandse hulp komt in gevaar en wordt een speelbal.

Boycot door Congo
De tendens werd vorige week op cynische wijze duidelijk op een internationale donorconferentie voor Congo in Genève. Bezorgde westerse landen en de VN zamelden miljoenen dollars in voor miljoenen berooide Congolezen, maar de conferentie zelf werd geboycot door de Congolese regering. De regering in Kinshasa schetst voor buitenlandse investeerders een rooskleurig plaatje van het vruchtbare en grondstofrijke land en daarin past geen barmhartige Samaritaan uit het buitenland die ondervoede kindjes voedt. De Congolese regering dreigde zelfs met consequenties als Nederland een delegatie zou sturen naar de bijeenkomst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen gehoor aan het dreigement. „Humanitaire hulp mag nooit een politieke speelbal worden”, reageerde Den Haag. „De hulp aan zoveel mensen in nood staat voorop”.

Volgens de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Léonard She Okitundu, keert zijn regering zich niet tegen buitenlandse hulp. „Dat is een misverstand”, zei hij daags na de conferentie tegen het radiostation Okapi. „We willen dat die hulp beter wordt gekanaliseerd. De Congolese hulporganisaties worden in diskrediet gebracht door de VN en de donorlanden, die denken dat wij, Congolezen, het niet zelf kunnen.”

Sommige landen doen het ook werkelijk zelf. De stad Maiduguri, in het door de terreurgroep Boko Haram geteisterde noordoosten van Nigeria, is het centrum van een van de gewelddadigste opstanden uit de recente Afrikaanse geschiedenis. Toch: als je er landt, zie je niet de gebruikelijke tekenen dat er zich een humanitaire ramp afspeelt, namelijk de aanwezigheid van heel veel witte mensen. In Nigeria is de regie bij de opvang van de tienduizenden slachtoffers in handen van de overheid, niet van de overwegend westerse hulpindustrie.

Afrika verweert zich tegen de betuttelende blanke bolwerken Europa en Amerika en legt hun buitenlandse weldoeners aan banden, constateren ook verscheidene westerse hulporganisaties.

„We zien het steeds meer”, vertelt het hoofd van een internationale medische hulpgroep die net als veel andere hulpverleners anoniem wilt blijven. „Landen met sterke overheden zoals Nigeria, Ethiopië en ook India zeggen: we zijn met de opbouw van ons land bezig en we hebben er geen belang bij om hoog op de wereldlijst van humanitaire noden te staan.”

In Congo domineert de buitenlandse aanwezigheid nog op alle terreinen. Hulpgroepen verlichten de humanitaire noden, de aanwezigheid van een VN-vredesmacht geeft stabiliteit en de mijnbouwsector is uitgeleend aan China en aan buitenlanders met twijfelachtige reputatie. Hoewel dit de kleptocratische politieke klasse doorgaans goed uitkomt, wekt die dominantie ook wrevel.

„Hebben ze ooit een gewapende groep geëlimineerd”, vroeg de Congolese president Joseph Kabila zich onlangs retorisch af over de 16.000 militairen tellende vredesmacht Monusco. En ook de buurlanden Oeganda en Rwanda hekelen de aanwezigheid van de VN-vredesmacht. Volgens president Museveni van Oeganda heeft Monusco „terrorisme beschermd” in Congo, volgens Paul Kagame (Rwanda) heeft Monusco de onveiligheid soms vergroot.

Nog grotere chaos
Op de daadkracht van Monusco valt het nodige af te dwingen, maar als de VN niet massaal aanwezig waren in Congo had het land vermoedelijk nu in een nog grotere chaos verkeerd. „De overheid doet zelf veel te weinig”, vertelt een VN-medewerker, werkzaam in een van de conflictgebieden in Congo. „De regering zoekt zelf niet naar politieke oplossingen en hoopt dan maar dat wij het militair oplossen. Zo ploeteren de VN voort in Congo. Een ander probleem is dat de VN de overheid moeten steunen. Maar die overheid wil ons eigenlijk weg hebben en raakt zelf steeds verder verwijderd van zijn bevolking.”

De buitenlandse hulpverleners zitten deels in hun eigen geestdrift gevangen. Bovendien willen ze hun banen niet verliezen. Wanneer overheden zich laatdunkend over hen uitlaten, hen een hogere prijs voor werkvergunningen afdwingen of hoge belastingen heffen op hulpgoederen, kunnen ze weinig anders doen dan toegeven aan deze afpersing.

„Onlangs probeerde de regering van Zuid-Soedan de registratiekosten voor hulpgroepen met 1.000 procent te verhogen”, vertelt een medewerker van een internationale christelijke hulpgroep. „Toen we protesteerden, vertelden regeringsfunctionarissen ons: ‘hulp is een goede business voor jullie en daarom vertrekken jullie toch niet’. Ze hadden gelijk. We vertrekken toch niet. Zo wordt hulp een speelbal.”

De nieuwe assertieve houding van Afrikaanse landen heeft gevolgen voor buitenlandse hulp in noodsituaties. Maar ook voor de veel gevoeligere politieke beïnvloeding op de lange termijn verandert er veel. Het Westen verstrekt fondsen aan Afrikaanse groepen die mensenrechten propageren, die werken aan hervorming van het rechtsapparaat, die controle uitoefenen op corruptie en pleiten voor homorechten.

„Steeds meer regeringen wijzen dergelijke hulp af en laten buitenlandse actiegroepen met zo’n agenda niet of alleen nog selectief toe. In verscheidene landen zijn wetten aangenomen om buitenlandse pressiegroepen te verbannen”, vertelt een leidinggevende hulpverlener. Geen voorlichting dus meer rond verkiezingen aan kiezers hoe ze een vrije keuze kunnen maken, geen assistentie meer aan de bewustwording van boeren om hun rechten op te eisen, geen steun voor homo’s die heel voorzichtig voor hun rechten opkomen. Dat gebeurt in Ethiopië, Oeganda, ook in Kenia en in menig ander Afrikaans land.

Afrika richt tegenwoordig zijn blik naar het Oosten. Europa moet een toontje lager zingen. Weg is de tijd dat een Europese minister van Ontwikkelingshulp dreigde met het intrekken van een paar miljoen dollar hulp wegens schending van mensenrechten. De tijd dat westerse opvattingen over mensenrechten en democratie klakkeloos werden geslikt, is voorbij. Tegenwoordig wordt zo’n Europese minister niet eens meer met diplomatieke fanfare op de luchthaven ontvangen. Een bezoekje aan de president zit er al helemaal niet meer in.

De anticorruptieactivist John Githongo is in Kenia al vele jaren werkzaam in door westerse donoren gesteunde pressiegroepen. „Het Westen is geopolitiek in Afrika overrompeld door China, Rusland, Turkije, India en Iran. Amerika heeft zich onder Trump teruggetrokken”, zegt Githongo. „Afrikaanse regeringen zijn zelfverzekerder en het Westen krabbelt terug op zijn beloftes waar Afrikanen om geven, zoals mensenrechten, anticorruptiebestrijding en goed bestuur. Dat is heel droevig.”

Gesprekspartners van Nederlandse en andere ngo’s wilden alleen praten op basis van anonimiteit.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ariel »

Verbazingwekkend: Rwanda vraagt hulp aan Nederland om armoede te bestrijden maar sponsort wel Arsenal voor 40 miljoen. VVD wil opheldering en vraagt minister Kaag hulprelatie te heroverwegen.
Rwanda sponsort Arsenal, Tweede Kamer wil opheldering

Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking over het sponsorcontract van Rwanda met de Engelse voetbalclub Arsenal.

De voetbalclub maakte gisteren de shirtsponsoring bekend. Die gaat drie jaar duren. Op de mouwen van de spelers komt 'Visit Rwanda' te staan. Het moet de toerisme-industrie van het Afrikaanse land bekendheid geven.

Christenunie-Kamerlid Voordewind: "Ik ben verontwaardigd dat een land waar wij stevig financieel hulp aan verlenen, nu voor maar liefst 30 miljoen euro shirtsponsor is geworden van een grote Engelse voetbalclub." De partij vindt het een reden om de hulp aan Rwanda te heroverwegen.

Rwanda aanspreken
Ook de VVD vindt het bericht over de sponsoring verbazingwekkend. Kamerlid Becker wil van de minister weten of zij van plan is de ontwikkelingsrelatie te heroverwegen. "En of zij Rwanda op z'n minst op deze beslissing wil aanspreken."

Ook de oppositie is kritisch. GroenLinks-Kamerlid Diks: "Onze ontwikkelingshulp gaat natuurlijk niet naar de regering van Rwanda en het is goed dat Rwanda probeert de economie een impuls te geven. Maar het is ontmoedigend dat dit soort uitgaven wordt gedaan, terwijl de internationale gemeenschap juist probeert iets aan de verschrikkelijke armoede in het land te doen." Ook de SP wil opheldering.

Nog onlangs presenteerde minister Kaag haar meerjarenplan voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Over Rwanda schrijft zij:

"Naast de intensivering wil het kabinet de ontwikkelingsrelatie met de Grote Meren-regio en met twee landen in Azië voortzetten. In de Grote Meren-regio gaat het om de bilaterale samenwerkingen met Burundi, Rwanda en Uganda (...). Stabiliteit, humanitaire hulp en armoedebestrijding staan in deze regio centraal."

Volgens de krant The East African gaat het om een deal in de buurt van de 30 miljoen euro. Daarvoor helpt Arsenal bij de promotie van de natuurparken in Rwanda, waar ook de berggorilla leeft. Volgens de krant is de Rwandese president Paul Kagame een fervent Arsenal-fan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt de zaak uit.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:Verbazingwekkend: Rwanda vraagt hulp aan Nederland om armoede te bestrijden
De enige hulp die het land nodig heeft is een goed advies: creëer een behoorlijke staat waar burgers rechten hebben. Maar Rwandese heersers hebben daar geen behoefte aan.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

wakaman
((vooral) in Suriname)
man, meestal een jonge man, die zijn leven grotendeels op straat zwervend doorbrengt zonder duidelijke, legale bron van inkomsten
http://anw.inl.nl/article/wakaman

En dan lees ik:
Groen weigert het licht uit te doen bij WakaWaka
Door financie­rings­problemen is Waka­Waka failliet. Maurits Groen hoopt op een doorstart voor zijn duurzame zaklamp.
https://www.trouw.nl/groen/groen-weiger ... ~a4812371/

En wat heeft dit met ontwikkelingshulp te maken?
Want wie een WakaWaka koopt, maakt zonne-energie ook toegankelijk voor mensen in arme landen of oorlogs- of rampgebieden. Een lampje kopen, is ook een lampje geven. “1,5 miljoen mensen hebben we zo geholpen.”
Voor zo een goed doel kan je best wel geld uit de zakken van veel Gutmenschen kloppen. Maar het viel tegen ondanks veel reclame.
Daarvoor leunde WakaWaka vooral op crowdfunding, maar dit jaar is gekozen voor NPEX, een platform dat bemiddelt tussen geldschieters en MKB-bedrijven die aandelen of obligaties willen uitgeven. “NPEX wilde dat doen: er was een vaste groep van zo’n 6000 mensen die belangstelling had voor onze missie.
Deze lof heeft niet geholpen.
Zonnelampje goed voor eerste plaats Duurzame 100 2015
Maurits Groen is de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 van Trouw. De jury beloont hem voor de ontwikkeling van zonnelampjes waarvan er inmiddels 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen, onder meer in Irak, Syrië, Soedan, Congo en de Gaza-strook. Maurits Groen verbindt met zijn lampjes de duurzaamheid met noodhulp.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Pilgrim »

Steeds meer gepensioneerden in Duitsland leven in armoede, maar Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Müller eist € 60 miljard voor Afrika!

Geplaatst op 17 juni 2018

Afbeelding

Heb je daaropvolgende naaste lief: de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU) heeft de financiële hulp voor Afrika als ontoereikend bekritiseerd. De EU voorziet in haar financiële planning voor de periode 2021 tot 2027 in € 39 miljard voor het Afrikaanse continent. Müller zei tegenover de “Bild am Sonntag”:

“De meer dan 50 Afrikaanse staten brengt dat nauwelijks verder. Afrika is een opdracht van een eeuw. Dat moet Brussel ook eindelijk begrijpen.” Voor Afrika zou daarom een verdubbeling van de huidige financiële hulp nodig zijn, “echter minstens € 60 miljard”. De benodigde inkomsten zouden verkregen kunnen worden uit een belasting op financiële beleggingen in heel Europa.

Opm. van de redactie: We weten allemaal dat het overwegende deel van de ontwikkelingshulp ergens in het dictatoriale zand verdwijnt, dus niet aankomt bij diegenen die het echt nodig hebben. Bovendien weten we dat er in Duitsland heel veel mensen zijn die het ook niet echt goed gaat. En we weten dat de belastingbetaler al vele miljarden euro´s voor de Afrikanen in zijn eigen land moet neertellen. Daarom is deze eis een mens-verachtende brutaliteit!

Bron: www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/06/17 ... or-afrika/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

wakaman:
((vooral) in Suriname, politiek)
iemand die met verschillende partijen onderhandelt en samenwerkt om een zo groot mogelijk politiek voordeel te behalen; politicus die nu eens met de ene, dan weer met de andere partij een verbond sluit om zijn wensen voor elkaar te krijgen.

Over dat mislukte win-win initiatief van WakaWaka (zie een post terug) met die lampjes voor Afrika is meer bekend geraakt.
Duurzame zaklampenproducent WakaWaka heeft tienduizenden lampen minder gedoneerd aan ontwikkelingslanden dan het inmiddels failliete bedrijf heeft toegezegd aan klanten en geldschieters. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.
Door de lampen in Europa en de VS relatief duur te verkopen, zou Wakawaka geld genereren om de lampen gratis of goedkoop aan te bieden aan mensen 'die in extreme armoede leven'. Zo zouden zij niet zijn aangewezen op gevaarlijke kerosinelampen, en bijvoorbeeld 's avonds kunnen studeren.

Dankzij deze 'buy one, give one'-belofte wist WakaWaka niet alleen veel lampen te verkopen aan westerse consumenten, maar ook veel geld op te halen bij sympathisanten. Met zo'n tien crowdfunding-acties kreeg het bedrijf de afgelopen vijf jaar zeker 1,1 miljoen euro binnen.

Ook ontving WakaWaka voor enkele miljoenen aan gunstige leningen, onder meer van Eneco, de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en vermogende particulieren. De FMO schold haar lening van 6 ton zelfs kwijt.
En de gevolgen van het faillissement:
Uit onderzoek blijkt dat WakaWaka echter lang niet alle beloofde lampen heeft geleverd aan humanitaire organisaties. Eind 2017 bestond er een achterstand van maar liefst 93.000 lampen, met een waarde van 237.000 euro. Die lampen hadden volgens WakaWaka ruim 400.000 mensen van licht kunnen voorzien.
https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/w ... ingslanden
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Pilgrim »

Fotocollage... ontwikkelingshulp

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ariel »

Rihanna ...Wie?...Rihanna één of andere gekleurde zangers...anyway...Die Rihanna wil van Rutte 100 miljoen euro's om één of ander global education ding te supporten.
Hi @SigridKaag @markrutte @MinPres! I know that the Netherlands wanted to pledge to support global education back in February, so I'd love if you joined me now! Will you provide $100M to @GPforEducation on Sept 29 at the @GlblCtzn Fest? Dank je!
Mark heeft nog niet gereageerd maar mevrouw El Kak is over de moon van blijdschap. Haar antwoord op deze vraag is..
Hi @Rihanna- this is music to our ears. The Netherlands is firmly back in education! All will be revealed in NY next month. Hope to see you there! …
De rest van Nederland is NOT amused...
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

Voor de gewone man lijkt 100 miljoen erg veel maar voor haar niet.
"According to Celebrity Net Worth, Rihanna is worth a cool $245 million."
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Pilgrim »

Sigrid Kaag (D66) trekt € 10,1 miljoen uit voor studenten uit ontwikkelingslanden

Door: Redactie, 10:46, 22 augustus 2018

Afbeelding

850 beurzen beschikbaar

Het kabinet trekt meer geld uit voor studenten uit ontwikkelingslanden. Er komen 850 beurzen beschikbaar voor hen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66, foto) steekt er € 10,1 miljoen in.

Het geld gaat via Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Nuffic heeft de investering woensdag naar buiten gebracht. Het geld is bestemd voor studenten uit Irak, Nigeria, Egypte, Jordanië, Libanon, de Palestijnse gebieden, Ethiopië, Mali, Burkina Faso en Niger. Zij zullen opleidingen in bijvoorbeeld waterbeheer, voedsel en rechten krijgen.

ANP

https://tpo.nl/2018/08/22/sigrid-kaag-d ... ngslanden/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ariel »

Rutte maakt een grapje ( vermoed ik) Hij zegt.... 'Tweet Rihanna ook hoogtepunt uit mijn loopbaan'
Na minister Sigrid Kaag heeft nu ook premier Mark Rutte gereageerd op de tweet van Rihanna, waarin ze vraagt om honderd miljoen dollar voor beter onderwijs wereldwijd. „Het is natuurlijk wel een nieuw hoogtepunt in mijn politieke loopbaan”, aldus een lachende Rutte.

Volgens de premier is er nog niet direct reden tot juichen voor Rihanna. „We hebben eerder al besloten als kabinet dat we op dit onderwerp meer nadruk gaan leggen”, vertelt Rutte na afloop van een 'heisessie' met het kabinet op het Catshuis. Hij benadrukte dat er niet nu naar aanleiding van een enkele tweet extra geld wordt uitgetrokken.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

Megafraude besmet goede doelen
Wie de twee vrouwen zijn die jarenlang zo grootmoedig zijn geweest om het project in Malawi van geld te voorzien, weet Evelijne Bruning niet. De directeur van ontwikkelingsorganisatie The Hunger Project is er wel van overtuigd dat 'ze goed werk hebben gedaan' voor de dorpen rondom het Majete Wildlife Reserve. En dat ondanks de omvangrijke fraude die de voorzitter en de penningmeester van de stichting Dioraphte, de stichting van de beide puissant rijke vrouwen, volgens het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst hebben gepleegd.

Binnenkort, op 28 september, horen Rene V. (60 ) en Peter G. (68) wat de rechtbank Den Bosch vindt van hun gedrag. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de oud-voorzitter en ex-penningmeester van Dioraphte gevangenisstraffen van respectievelijk vijf en twee jaar geëist voor valsheid in geschrifte en de verduistering van 8,6 miljoen euro. Geld dat bij goede doelen terecht moest komen.

Gulle gever

Deze rechtszaak moet een duidelijk signaal afgeven aan de goededoelensector. De affaire heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie het publieke vertrouwen in goededoelenstichtingen ernstig aangetast. "Besturen en stichtingen waar alles wel volgens de regels gaat, lijden onder de negatieve aandacht die uitgaat naar dit soort malafide bestuurders", aldus de officier van justitie.

Het onderzoek naar het tweetal begint met informatie van de Belastingdienst. Sinds 2007 zijn de verdachten bestuurslid van vier stichtingen: Musarte, Dijkverzwaring, Liberty en Dioraphte. De stichtingen, later samengevoegd, steunen van alles, van projecten in Afrika tot musea - en dat met een zogeheten Anbi-status. Anbi staat voor Algemeen Nut Beogende Instellingen. Giften aan instellingen met die status bieden de gulle gever een belastingvoordeel.

Voor bestuursleden van Anbi's geldt dat zij - als ze al betaald worden - een bescheiden onkostenvergoeding dienen te krijgen. Zo niet V. en G.. Zij factureerden voor 8.6 miljoen euro. Hoofdverdachte V. schreef de facturen uit op naam van zijn werkgever, het fiscalisten- en advocatenkantoor Loyens en Loeff. Per jaar ging het om gemiddeld 1,3 miljoen euro. Met die hoge declaraties op naam van zijn werkgever stelde hij zijn salaris en de jaarlijkse winstuitkering van een miljoen euro van het kantoor veilig. Daar bleef het niet bij. Voor de stichtingen reisde V. de wereld rond op zoek naar projecten.

Coulance

Het OM verwijt V. dat hij bij de Anbi-aanvraag valsheid in geschrifte heeft gepleegd waardoor de status ten onrechte is verleend. Het heeft maar een haar gescheeld of de Belastingdienst had daarom moeten ingrijpen en ten onrechte genoten belastingvoordeel moeten terughalen.

Dat zou hebben betekend dat over een geschonken bedrag van 124 miljoen euro alsnog belasting zou moeten worden betaald door de gulle gevers. Het is aan de coulance van de Belastingdienst te danken, en daardoor betaalt feitelijk de belastingbetaler mee, dat bij de projecten zoals dat in Malawi de geldkraan niet is dichtgedraaid.

Het OM snapt dat met een stevige strafzaak de aandacht op de sector is gevestigd. Dat betekent echter niet dat de fraudegevoeligheid van de goededoelensector ook wordt verminderd.

Daarvoor zijn andere maatregelen nodig. Nog voor de zomer liet de regering de Tweede Kamer weten dat als het om de Anbi-regeling gaat er sprake is van 'een verontrustend oneigenlijk gebruik van de regeling'. Veel heil wordt verwacht van een zwaardere publicatieplicht voor de Anbi-instellingen en meer op risico's gericht toezicht.
https://www.trouw.nl/samenleving/megafr ... ~ab4f4e67/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

Lul van de week: medewerker War Child stopt donaties in eigen zak, wordt ontslagen, vecht ontslag aan
Het gaat hier om een man die als 'procurement officer', zeg maar de chef inkoop bij War Child. Die man besloot dat het goed was om contact op te nemen met studio Moooi in Amsterdam voor haute design-meubels om het kantoor mee op te leuken. Want niets zegt meer 'wij zijn uiterst begaan met getraumatiseerde PTSS-kindjes uit Syrië' dan een levensgroot paard met een lamp op zijn hoofd. Welnu, Moooi wil graag helpen, en doneert voor €30k aan spullen aan het goede doel. En dan stuurt de inkoopbaas een e-mail naar zijn schoonfamilie met de volgende tekst:
Afbeelding
Ook weet hij nog een gratis kastenwand bij Vitra los te peuteren (blijkbaar lezen hij of zijn schoonouders graag interieurblaadjes) en regelt hij hotelovernachtingen voor ze. Uit zijn e-mails: 'Top, mochten ze er hier in het hotel naar vragen; je bent consultant voor War Child. Verzin maar een leuk verhaal ;-)'.
[...]
Na onderzoek van de bedrijfsrecherche wordt de man op staande voet ontslagen. Daarop begint een juridisch steekspel waar de man alle billijke en transitievergoedingen eist die maar geëist kunnen worden, en War Child juist dwangsommen wil opleggen aan de man, voor de kosten voor het onderzoek van de bedrijfsrecherche (€10k) en een stereo-installatie van grofweg €5k. Eén keer raden wie zijn vorderingen krijgt toegewezen. En dan volgt dus het hoger beroep, waar de man nog één keer alles in de strijd gooit om zijn ontslag aan te vechten.
[...]
War Child stond geheel in zijn recht om de man op staande voet te ontslaan. Daarom rest er maar één slotsom. Naast de al opgelegde kosten door de kantonrechter moet de procurement officer nu ook de kosten voor het hoger beroep aftikken
https://www.daskapital.nl/5151980/lul-v ... tslag-aan/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Ali Yas »

Nou ja, laten we wel wezen: het geld is beter op zijn plaats in Nederland dan in de zakken van een war lord.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Links: De weg rondom Kampala in aanleg. Het project wordt betaald door de Europese Unie. Rechts: De door Chinezen gefinancierde en aangelegde Entebbe-Kampala Expressway.
Wie landt op de luchthaven in de Oegandese stad Entebbe kan over een splinternieuwe ‘Chinese’ snelweg naar de hoofdstad Kampala zoeven. Een moderne vierbaansweg van ruim 35 kilometer verbindt sinds kort de steden met elkaar. De Entebbe-Kampala Expressway moet de druk verzachten op de bestaande connectie, een oude plak asfalt zónder wegmarkeringen en mét files.
[...]
Wanneer de automobilist vanuit Entebbe via de nieuwe ‘Chinese’ snelweg eenmaal Kampala nadert, wacht hem een symbolisch kruispunt. De nieuwe route sluit namelijk aan op een hoofdstedelijke ringweg die er kwam met geld van die andere partner: de EU. Daar waar de twee wegen elkaar raken, bij een moeras met papyrusplanten, is het asfalt oneffen, als een soort teken van de samenwerking én de concurrentie tussen Oost en West bij hun queeste naar invloed in Afrika, dat tegenwoordig meer te kiezen heeft.
[...]
Chinese leningen voor bouwprojecten in Afrika hebben meestal als voorwaarde dat een Chinees constructiebedrijf wordt ingehuurd.
[...]
De EU hanteert wel openbare aanbestedingen. De eerste fase van de ringweg rondom Kampala werd aangelegd door bouwbedrijf Salini uit Italië. De huidige uitbreiding wordt verzorgd door het Portugese Mota-Engil. Voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen zijn bijvoorbeeld milieuvoorschriften, een maximaal aantal werkuren per dag en maatregelen ter voorkoming van hiv-besmettingen, zoals het beschikbaar stellen van condooms in de omgeving van de werkplek.
[...]
EU-voortgangsrapportages uit de tijd van de bouw van de ringweg ademen ergernis. Het Italiaanse bouwbedrijf Salini ruziede met het Franse ingenieursbedrijf dat het ontwerp had gemaakt waarna een Brits onderzoeksbedrijf moest komen bemiddelen. De huidige uitbreiding van de ringweg loopt zichtbaar ook flinke vertraging op. Een Nigeriaans bedrijf dat de aanbesteding voor de uitbreiding had verloren, voerde een rechtszaak. En een milieueffectrapportage maakt gewag van de potentieel nadelige gevolgen van de uitbreiding voor de grijskopmus, de roodoogtortel en de blauwe langstaartglansspreeuw. Regels, regels, waar het Chinese CCCC minder last van heeft.
https://www.volkskrant.nl/economie/zoek ... ~bd3eb99f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie