Ontwikkelingshulp

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74975
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Ariel » Do Sep 26, 2019 9:20 pm

Een groep van elf Nederlandse vrijwilligers is gisteravond op een gewelddadige manier aangevallen en beroofd in de Oegandese hoofdstad Kampala. Acht mannen drongen het huis binnen waar ze verbleven. Een van de vrijwilligers raakte daarbij zwaargewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar. Ze ligt nog wel in het ziekenhuis.

De de groep overvallers klommen via een raam het huis binnen, waar de groep Nederlanders lag te slapen.

Het huis is eigendom van een Nederlandse vrouw die vanuit daar al een jaar of drie een stichting runt, waar Nederlanders vrijwilligerswerk kunnen doen, of stage kunnen lopen.

Nederlandse vrijwilligers aangevallen door bende in Oeganda

Een groep Nederlandse vrijwilligers is in Oeganda aangevallen door een bende. Dat bevestigen de organisatie waarvoor ze actief waren in Afrika en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Drie vrouwen zijn daarbij gewond geraakt.

Ook twee lokale bewakers raakten gewond, van wie er één in levensgevaar heeft verkeerd. Inmiddels is dat gevaar geweken, aldus een woordvoerster van de getroffen organisatie. Die wil liever niet met naam en toenaam genoemd worden om de privacy van slachtoffers te beschermen. De groep zet zich juist in om mensen kennis te laten maken met Afrika en organiseert onder meer stages in Oeganda.

’Gewelddadig’
„We hebben te maken gehad met een gewelddadig incident”, zegt de woordvoerster. Die wil niet te veel kwijt over wat zich exact heeft afgespeeld. „Het hele team is bijstand aan het verlenen aan de slachtoffers en hun familie. We proberen iedereen zo goed mogelijk bij te staan.”

Volgens media uit het land zou de overval plaats hebben gevonden in de nacht van woensdag op donderdag in hoofdstad Kampala. Ze zouden het terrein van de organisatie zijn binnengedrongen en twee bewakers zwaar hebben mishandeld. Vervolgens braken de daders in bij een huis, waar ze de aanwezigen beroofden. Buitenlandse Zaken bevestigt dat de compound waarop de vrijwilligers verbleven is aangevallen.

Totaal 14 Nederlanders
Er zouden volgens politiechef Patrick Onyango in totaal 14 Nederlanders aanwezig zijn geweest. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn dat er 11, op een totaal van 12 vrijwilligers. „Een heel nare gebeurtenis voor ze. De ambassade staat met de slachtoffers in contact en geeft hen consulaire bijstand. De ambassade heeft ook contact met de nationale politie hierover”, aldus de woordvoerster van Buitenlandse Zaken.

De politie meldde aan Oegandese media dat drie Nederlanders gewond raakten. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht, net als de bewakers. Een van de daders zou zijn aangehouden.

’Enorm geschokt’
„Iedereen is enorm geschokt. We zijn als organisatie enorm ontzet”, aldus de woordvoerster. Tegelijk benadrukt ze dat dit haaks staat op de ervaringen die ze heeft met het land. Ze reisde onlangs nog naar Oeganda, ook met kinderen. „Dat zou ik nooit doen als het niet veilig is.”

Toch moet de organisatie zich beraden over hoe het nu verder moet. „We nemen dit heel serieus, en weten niet hoe dit verder gaat. Intern beraden we ons of het verstandig is om mensen nog naar Oeganda te sturen.”

De organisatie in kwestie heeft in ruim 9 jaar tijd meer dan duizend mensen begeleid bij hun verblijf in een aantal Afrikaanse landen. Ieder jaar reizen namens deze organisatie zo’n 200 mensen naar het continent, waarbij ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen doen of onderzoek kunnen doen voor hun studie.

Vrijwilligerswerk in Afrika is populair. Jaarlijks reizen volgens onderzoek duizenden Nederlanders af naar Afrika om daar de handen uit de mouwen te steken. Geweld als nu in Oeganda heeft plaatsgevonden is uiterst zeldzaam. Het reisadvies voor Oeganda is dan ook niet alarmerend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt wel voor inbraken en berovingen, en om niet na zonsondergang de straat op te gaan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74975
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Ariel » Vr Sep 27, 2019 9:24 pm

Geschokte Nederlanders zo snel mogelijk weg uit Oeganda na overval

Een deel van de vrijwilligers die deze week werden overvallen in Oeganda, keert zo snel mogelijk terug. De groep van 12 mensen, onder wie 11 Nederlanders, is ontslagen uit het ziekenhuis.

Dat laat de organisatie met wie zij in Afrika waren weten. De groep vrijwilligers en stagiairs werd in de nacht van woensdag op donderdag op hun ’compound’ (bewaakt erf) in de Oegandese hoofdstad Kampala overvallen door een bende van acht rovers.

Een woordvoerster vertelt dat een enkeling na een medische check pijnstillers kreeg, terwijl anderen bijvoorbeeld gehecht moesten worden. Ook was er sprake van botbreuken en hersenschuddingen door het geweld. De organisatie laat bovendien weten dat één van de slachtoffers verkracht is. Dat wilde men in eerste instantie niet melden om de privacy van het slachtoffer te beschermen. In samenspraak met de slachtoffers is toch besloten om de omvang van het geweld dat hen is aangedaan, niet te bagatelliseren.

Levensgevaar
Twee bewakers konden hen niet tegenhouden, waarna de overvallers inbraken in het gebouw waar de vrijwilligers en stagiairs verbleven. Ze maakten geld, computers en andere spullen buit. Er vielen meerdere gewonden, waarna iedereen naar het ziekenhuis werd gebracht. Een van de bewakers verkeerde zelfs even in levensgevaar.

Een Nederlandse man, een van de aanwezige stagiairs, raakte gewond, toen hij een aanvaller te lijf probeerde te gaan, vertelt de woordvoerster. „Vermoedelijk is dat ook de overvaller die is opgepakt”, vertelt ze. De groep heeft na de medische hulp in het ziekenhuis de tijd samen doorgebracht. „Ze zijn heel sterk met elkaar, ze steunen elkaar en de saamhorigheid is enorm.”

Inmiddels krijgt de groep ook ter plaatste steun van een Nederlandse psycholoog en is slachtofferhulp ingeschakeld. Ook is iedereen die terug wil vliegen fit bevonden om dat te doen. „Maar niet iedereen keert direct terug. We luisteren naar wat zij individueel willen. Onze prioriteit is vooral de slachtoffers, hun ouders of partners steunen.” Dat doet de organisatie zowel ter plaatse als vanuit Nederland.

Privacy
De organisatie wil liever niet genoemd worden, om zo de privacy van de slachtoffers te beschermen. Wel is bekend dat de organisatie al jaren actief is in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Oeganda. Ze begeleid mensen die vrijwilligerswerk willen doen, of bijvoorbeeld een stage of onderzoek. Ieder jaar reizen namens deze organisatie zo’n 200 mensen naar het continent, waarbij ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen doen of onderzoek kunnen doen voor hun studie.

Vrijwilligerswerk in Afrika is populair. Jaarlijks reizen volgens onderzoek duizenden Nederlanders af naar Afrika om daar de handen uit de mouwen te steken. Geweld als nu in Oeganda heeft plaatsgevonden is uiterst zeldzaam. Het reisadvies voor Oeganda is dan ook niet alarmerend: code geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt wel voor inbraken en berovingen, en om niet na zonsondergang de straat op te gaan.

Geweld als dit heeft het team nog nooit meegemaakt. „Dit is niet de kant van Oeganda die wij kennen. De gemeenschap is ontzet en enorm verontwaardigd”, zegt de woordvoerster.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Di Okt 29, 2019 12:51 pm

We hebben een Nederlandse ontwikkelingsbank FMO die is opgezet om de ontwikkeling van onontwikkelde landen op te krikken. Veel idealen en ideologie. Als dat maar goed gaat.
FMO weigert te schikken maar zet wel peperdure advocaat in tegen Lenca-indianen
Afbeelding
Een optocht tijdens de begrafenis van de vermoorde milieuactiviste Berta Caceres in het Hondurese La Esperanza, die zich hardmaakte voor de rechten van de Lenca-indianen en zich verzette tegen de bouw van een stuwdam bij hun nederzettingen.

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO is bereid vele miljoenen euro’s uit te geven aan advocaatkosten om te voorkomen dat ze een rechtszaak verliest, aangespannen door slachtoffers van een waterkrachtcentraleproject in Honduras.

Lenca-indianen houden de bank medeverantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen en broodroof. Als FMO, dat voor 51 procent in handen is van de Nederlandse staat, voor een schikking zou kiezen met de Hondurese gedupeerden van de bouw van de waterkrachtcentrale, vallen de kosten voor de bank vrijwel zeker veel lager uit. FMO is opgericht om door financiering van bedrijven de economie in ontwikkelingslanden stimuleren.

De begroting van De Brauw, topadvocatenkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, becijfert een bedrag tussen de 4,1 en 6,2 miljoen euro voor de eerste rechtszaak, zo blijkt uit een brief van 24 juli 2018 aan FMO, die in handen is van Trouw. De mogelijkheid van extra kosten wordt opengehouden. Ook nieuwe rechtszaken en een eventueel hoger beroep zijn niet begroot. Channa Samkalden, de advocaat van de slachtoffers, noemt het bedrag dat FMO wil betalen ‘fenomenaal’.

FMO laat weten tot nu toe 2,6 miljoen euro aan advocaatkosten te hebben uitgegeven. “FMO kan zich niet aan de rechtszaak tegen de bank onttrekken, maar staat open voor andere oplossingen.” Welke maakt FMO niet duidelijk.

Stuwdam

FMO financierde vanaf 2014 de bouw van een stuwdam in het Centraal-Amerikaanse Honduras. De bank was niet direct verantwoordelijk voor de uitvoering, dat was het bedrijf Desa dat de rechten schond van de Lenca die daar leven. Een onafhankelijke onderzoekscommissie, in opdracht van FMO, concludeerde in september 2016 dat de ontwikkelingsbank zelf in strijd handelde met de onderzoeksverplichting die voortvloeit uit de VN-Verklaring over de rechten van Inheemse Volken. Deze volkeren moeten vooraf‚ in alle vrijheid en met kennis van alle feiten‚ hun mening over een project in hun leefomgeving kunnen geven. Daarin schoot FMO tekort.

Ook werden er vijf activisten vermoord. Zij hadden tegen de bouw van de stuwdam geprotesteerd. Het bedrijf Desa was betrokken bij zeker één van die moorden. De nabestaanden van de vermoorde Berta Cáceres spanden daarom een rechtszaak aan tegen FMO als financier. Met inwoners uit het gebied, verenigd in de mensenrechtenorganisatie Copinh, willen de nabestaanden dat de Nederlandse rechter de financiering van FMO als onrechtmatig bestempelt. Als dat lukt volgt er een volgende rechtszaak over schadevergoeding.

Het totaal aantal benadeelden wordt op maximaal negenhonderd geschat, maar ligt waarschijnlijk lager. Uitgaande van een minimumjaarloon voor een alleenstaande in Honduras zou de schadepost 2,1 miljoen euro bedragen. Wordt het leefbaar inkomen voor een familie als uitgangspunt genomen voor negenhonderd Lenca’s dan komt de schadevergoeding voor inkomstenderving uit op 3,6 miljoen euro. Diverse experts, die anoniem willen blijven, verwachten dat het schadebedrag aanzienlijk lager zal uitvallen. Ook Samkalden is nuchter. “Over elk van de potentiële slachtoffers wordt apart gesteggeld bij een regeling voor schadevergoeding. Dus wordt het altijd een lager totaalbedrag.”

Ethisch onverandwoord

Emeritus hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink noemt de kosten ‘schandalig’. “Ethisch onverantwoord. Laat FMO de schade uitkeren in plaats van geld te steken in een duur advocatenkantoor.” Samkalden is het daar mee eens. “Voor de vele miljoenen aan advocaatkosten kan FMO goedkoper met haar cliënten schikken.”

Waarom FMO dat niet doet? “Uit de publicatie van half oktober in Trouw bleek dat FMO veel meer projecten heeft waar het misgaat. FMO wil klaarblijkelijk geen precedent scheppen door nu aansprakelijkheid te erkennen en te betalen”, zegt Samkalden die nog steeds open zegt te staan voor een schikking.

Met de billen bloot

Irene van Staveren, hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit, is minder verbaasd. “Het inhuren van een duur advocatenkantoor is geen moreel ethische kwestie.” Zij gaat er vanuit dat er uiteindelijk in deze zaak wordt geschikt, zoals dat bij banken meestal gebeurt. “FMO zou natuurlijk schuld moeten bekennen maar zal dat waarschijnlijk niet doen. Wel moet de ontwikkelingsbank transparant zijn als het gaat om de verantwoording over wat er is misgegaan. FMO moet met de billen bloot. Publieke transparantie is moreel gezien een stap in de goede richting.”

FMO laat in een reactie weten ‘het vreselijk te vinden wat er is gebeurd en dat dit project in Honduras zoveel verdriet en onrust met zich mee heeft gebracht’.
https://www.trouw.nl/buitenland/fmo-weigert-te-schikken-maar-zet-wel-peperdure-advocaat-in-tegen-lenca-indianen~b0c3d092/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Wo Nov 20, 2019 1:46 pm

In Swaziland wonen 1,5 miljoen mensen in bittere armoede. Het landje is zo groot als Wallonië is volledig tribaal georganiseerd met een baas die 'Koning' is.
Het is dus een zeer ontwikkelingshulpbehoeftig landje.
Het heeft wel het grootste aantal superdeluxe autos''s per hoofd van de bevolking.
Zijn land crepeert, maar koning koopt splinternieuwe Rolls-Royce voor al zijn 15 vrouwen
Het Afrikaanse land Eswatini, dat tot vorig jaar nog Swaziland heette, wordt verscheurd door armoede, maar dat weerhield koning Mswati III er niet van zijn toch al indrukwekkende autocollectie uit te breiden met niet minder dan 19 Rolls-Royces en 120 BMW’s.

Volgens The Times komt de aankoop van zijne excellentie ten goede aan het gezin, dat uit 15 vrouwen en 23 kinderen bestaat. De monarch - die meer dan 200 miljoen dollar waard is - ligt al langer onder vuur vanwege zijn overdadige levensstijl. Zo bezit hij een vloot van luxe auto’s, privévliegtuigen en heeft hij zelfs zijn eigen luchthaven.
De koning is overduidelijk fan van Duitse voertuigen, aangezien hij ook al 20 (!) Mercedes-Maybach S600 Pullmans, een Maybach 62 en een BMW X6 bezit. Hij breidde ook zijn privévloot uit door een andere privéjet te kopen op zijn 50ste verjaardag vorig jaar, waarvoor hij 13,2 miljoen dollar betaalde.
Naast zijn nieuwe vloot Rolls-Royces heeft Mswati III naar verluidt ook een bestelling geplaatst voor 120 BMW’s.
https://www.ad.nl/auto/zijn-land-crepeert-maar-koning-koopt-splinternieuwe-rolls-royce-voor-al-zijn-15-vrouwen~af3d8a60/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46598
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Pilgrim » Do Nov 21, 2019 10:18 pm

WYNIA’s WEEK: Laat Sigrid Kaag stoppen met het sponsoren van actiegroepen!
Cafe Weltschmerz - 21 nov. 2019Wie had dat gedacht? Minister Kaag van ontwikkelingshulp is de grootste sponsor van het Nederlandse actiewezen. Invloedrijke actiegroepen als Milieudefensie en het COC mogen niet alleen meepraten over het regeringsbeleid, maar worden ook geheel of gedeeltelijk betaald door de regering – door minister Kaag, met name. SYP WYNIA vertelt hoe het invloedrijke COC (homo’s, lesbiennes) niet eens leden heeft, maar voor 98 procent betaald wordt door minister Kaag – uit ontwikkelingshulp! Dergelijke clubs worden zo in feite een deel van de overheid, terwijl ze tevens worden betaald om kritiek uit te oefenen op de overheid. Maar natuurlijk deugt het niet. De overheid die de buitenparlementaire oppositie financieel op de been houdt, dat is toch te gek voor woorden? Het gaat bovendien om honderden miljoenen per jaar. Waarom doet de Tweede Kamer er niets aan?
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Vr Dec 13, 2019 1:45 pm

Arme kindjes Lombok dupe van graaiende accountant

Een accountant heeft ruim een ton, bedoeld voor arme kinderen op Lombok, gebruikt om onder meer cruises en hotels te betalen. De gedupeerde stichting vreest slechts een klein deel van het geld terug te krijgen, onder meer via een executieveiling die vrijdag plaatsvindt.
Het geld was bedoeld voor opleiding en onderdak van arme Indonesische kindjes.

Nehemia L. , die jaren als accountant werkte in Amsterdam-Zuid, werd recent door de rechter schuldig bevonden aan het roven van ruim 110.000 euro, geld dat was bedoeld voor opleiding en onderdak van arme Indonesische kindjes. L. deed dat als penningmeester van stichting Peduli Anak, die zich inzet om meer dan 100 kinderen op Lombok onderdak te bieden en 150 kinderen naar school te laten gaan.

Vanaf 2010 begonnen de malversaties, zo stelde de rechter vast. L. stortte 36.000 euro op een creditcard-rekening van zijn vrouw, pinde regelmatig grote bedragen bij geldautomaten en nam ook tijdens betaalde verblijven in Indonesië geld op. Als er vragen kwamen uit het stichtingsbestuur, had accountant L. altijd een verklaring.

Cruise-vakanties
Ook keerde hij tienduizenden euro’s aan zichzelf uit voor reiskosten. Uit bankafschriften blijkt dat een deel van het geld dat L. achterover drukte, bestemd was voor ,,restaurants, hotels en schoenenwinkels in Spanje, restaurants in Nederland, meerdere vliegtickets en huurauto’s in het buitenland, een wellness-centrum in Amsterdam en twee cruise-vakanties’’. Pas in 2016 viel L. definitief door de mand.

Al met al werd L. dit jaar veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 110.000 euro. Volgens Chaim Fetter, de voorzitter van de Stichting Peduli Anak, is er nog geen cent binnen. ,,Wij zijn zo teleurgesteld, boos en gefrustreerd. Ik steek hier met mijn vrouw dag en nacht onze nek uit ten einde deze kinderen een toekomst te bieden en deze man is er met al het spaargeld vandoor gegaan’’, laat hij vanaf Lombok weten.

Aardbeving
De kinderen moesten ruim vier maanden in weer en wind in tenten doorbrengen.
Wat het allemaal nog erger maakt, is dat Lombok vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving. Veel gebouwen van de stichting zijn daardoor verwoest. ,,Doordat L. er met ons geld vandoor was, konden we de kinderen nergens anders onderbrengen en hebben we 4,5 maand buiten in de regen en in tenten moeten doorbrengen.’’

Een inzamelingsactie bracht enig soelaas, maar de 110.000 euro die L. in zijn zak stak, wordt node gemist. Ondanks meerdere pogingen kon de advocaat van L. niet reageren.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1508474266/arme-kindjes-lombok-dupe-van-graaiende-accountant
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Vr Dec 13, 2019 8:46 pm

Ga je hulp brengen Zambia om de boekenhongersnood te ledigen ("BFA's mission is to end the book famine in Africa."), zit je te ontbijten, loopt erop eens een olifant in de kamer.
Vreet het brood op, gooit de koffie om enz.
Die aanwezigheid valt toch bijna niet te ontkennen.
Wat doe je dan? FREEZE !!!

Afbeelding
https://www.geenstijl.nl/5151013/video-olifanten-beroven-onschuldige-amerikaanse-toeristen-te-zambia-van-ontbijt/#more
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jan 20, 2020 1:44 pm

Hoe krijgt Isabel dos Santos, dochter van de voormalige president van het straatarme Angola het voor elkaar om een miljard dollar aan bezittingen bijeen te sprokkelen?
Met behulp van de ontwikkelingshulp.
Duizenden families in Angola verjaagd voor project van Nederlandse bedrijven
Het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord is betrokken bij mensenrechtenschendingen en mogelijke corruptie in Angola. Drieduizend families werden met geweld uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor een stadsontwikkelingsproject voor de kust van de hoofdstad Luanda. Van Oord werkte voor het project samen met Isabel dos Santos, dochter van de voormalige president van Angola. Vorige maand legde een rechtbank in Angola voor ruim een miljard dollar beslag op haar bezittingen, omdat ze dat bedrag nog verschuldigd zou zijn aan de Angolese staat.

Naast Van Oord zijn ook ING Bank en Atradius, de kredietverzekeraar van de Nederlandse staat, bij het project betrokken. ING leende 400 miljoen dollar (ruim 360 miljoen euro) aan de Angolese staat om het project te financieren, Atradius verzekerde de som. Experts hekelen het gebrek aan onderzoek van de Nederlandse partijen en het gemak waarmee ze in zee gingen met een omstreden persoon als Isabel dos Santos, over wie al jaren verhalen van corruptie de ronde doen.

Trouw en Het Financieele Dagblad kregen inzage in de interne administratie van de ex-presidentsdochter. De documenten kwamen via klokkenluidersplatform PPLAAF in handen van het internationale journalistenconsortium ICIJ. Zondag publiceren 37 media wereldwijd onder de naam Luanda Leaks over de manier waarop Dos Santos via haar politieke connecties zichzelf kon verrijken.
https://www.trouw.nl/economie/duizenden-families-in-angola-verjaagd-voor-project-van-nederlandse-bedrijven~b59a6a27/
Uitleg hier:
An ICIJ Investigation Luanda Leaks
https://www.icij.org/investigations/luanda-leaks/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Ma Feb 10, 2020 8:07 pm

Dijkgraaf Hunze en Aa's gaat zonder schroom naar Burkina Faso om waterprojecten te bekijken

Stof en hitte. Geert-Jan ten Brink weet wat hem te wachten staat in Burkina Faso. De dijkgraaf van waterschap Hunze en Aa’s gaat op werkbezoek in het Afrikaanse land. ,,Het is beslist geen toeristisch uitstapje.”

Code rood en oranje in Burkina Faso

Burkina Faso staat niet in de reisbrochures. Integendeel. Wie absoluut naar het Afrikaanes land wil afreizen doet er goed aan om vooraf op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken te kijken. Het land is rood en oranje gekleurd, wat betekent niet reizen of alleen als de noodzaak er is om te reizen. Toch stapt dijkgraaf Geert-Jan ten Brink morgenvroeg in het vliegtuig richting de hoofdstad Ouagadougou. Hij spreekt het vloeiend uit. ,,Maar de taal, er wordt er veel Frans gesproken, ben ik absoluut niet machtig.”

Natuurlijk heeft hij weet van de snel verslechterende veiligheid in het land. Hij volgt het nieuws dagelijks. Buiten de grote steden neemt het risico op kidnapping en zware criminaliteit toe. De dijkgraaf had het al gezegd: het is geen toeristisch tripje. Toch is hij ogenschijnlijk rustig, ondanks de boodschap van het ministerie. ,,Ik heb een professionele afweging gemaakt. We laten ons informeren en voorlichten door mensen ter plaatse, onder wie ambassadepersoneel en medewerkers van waterschappen in het land. Vorige week is er nog een veiligheidsscan gemaakt. Ik denk ook absoluut niet naïef over het veiligheidsaspect. Maar overal kan toch iets gebeuren? Ik voel in ieder geval geen negatieve spanning. Ik ben vooral nieuwsgierig wat ik aantref. En nee, ik draag geen kogelvrij vest. Sterker, ons gezelschap laat zich niet eens begeleiden door bodyguards.”

Ter plekke informeren

Ten Brink onderneemt de meerdaagse reis als portefeuillehouder internationale zaken van de Unie van Waterschappen. Waterschap Hunze en Aa’s en nog enkele schappen brengen kennis over op het gebied van waterbeheer. De dijkgraaf, en met hem nog drie collega’s, laten zich ter plekke informeren over de voortgang van verschillende projecten in Burkina Faso. Ze zijn onderdeel van de Blue Deal. Dat is een internationaal programma van de 21 Nederlandse waterschappen in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel? Twintig miljoen mensen wereldwijd toegang geven tot voldoende en schoon water en beschermen tegen water.

,,Onze focus ligt op het bieden van hulp door kennisoverdracht. We leggen niets aan en investeren niet in materiaal”, stelt Ten Brink met klem. ,,Het is puur en alleen kennisoverdracht”, duidt Ten Brink. Hij kijkt dan ook verbaasd als het woord ontwikkelingshulp ter sprake komt. ,,Dat is het absoluut niet. Ze zijn misschien het armste land ter wereld, maar zij doen waterbeheer op hun manier. Wij stellen ons echt niet op als een partner die het beter weet. Ben je gek!”

Op de agenda staan werkbezoeken aan stuwmeren en een goudmijn. ,,De stuwmeren groeien dicht met planten. Daar hebben wij als schap ook regelmatig mee te maken. Zij horen graag van ons hoe wij dat aanpakken en andersom krijgen wij misschien ook goede raad. Ik ben benieuwd hoe zij onze expertise ervaren.” Maar wat heeft een goudmijn met waterschap Hunze en Aa’s te maken. Veendam heeft toch geen goudmijn? Ten Brink lacht en legt uit. ,,Om een goudmijn te exploiteren is veel water nodig. Het goud moet gewassen worden. De machines gespoeld, want er is veel fijnstof. Dat heeft weer effect op het milieu. daar hebben wij natuurlijk ook ervaring mee bij onze installaties.”

Niet de rug toekeren in slechte tijden

Ten Brink heeft zich goed ingelezen en verdiept in het land. ,,Het is een uiterst kwetsbaar land. Niet alleen economisch gezien, maar ook qua democratie. Maar de waterschappen voelen het als sociale plicht om minder bedeelden te helpen. Daarom loopt ons samenwerkingsverband in ieder geval ook tot 2030. Ik denk dat ze er bij ons op zullen aandringen om in slechte tijden ook achter hun te blijven staan. Ze hebben onze steun nodig en hebben er niets aan dat we hun de rug toekeren. Gelukkig doen we dat niet alleen. Ook de Europese unie helpt het land, mede financieel. Want wij allen beseffen dat water een eerste levensbehoefte is.”

In de afgelopen decennia is de watersituatie in Burkina Faso steeds verder verslechterd: minder neerslag, meer druk op de watervoorraden voor een groeiende landbouw georiënteerde bevolking en de klimaatverandering. Ook heeft het land te maken met achteruitgang van de waterkwaliteit, wind- en watererosie, lozingen van afvalwater en verschillende soorten industriële watervervuiling.

,,Wij ondersteunen het waterschap in Burkina Faso onder andere met het opstellen van waterbeheerplannen. Ook bieden wij hulp bij een betere monitoring op het gebied van waterkwaliteit- en kwantiteit. Twee keer per jaar gaat iemand van Hunze en Aa’s naar het land om ter plekke te helpen. Daar hebben wij uren voor gereserveerd. Ze hadden deze keer ook behoefte aan een dijkgraaf, want ze zijn nieuwsgierig hoe wij een organisatie hebben opgebouwd.”
https://www.dvhn.nl/groningen/Dijkgraaf-25329449.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74975
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Ariel » Do Feb 27, 2020 6:20 pm

‘ONTWIKKELINGSHULP IS GEWOON RASSENDISCRIMINATIE.’

Ad van der Ven

Rassendiscriminatie, waar komt dat toch vandaan? We hebben niet in de gaten hoe we daar dagelijks toe uitgenodigd worden. Hoe gaat dat dan? Het gaat via suggestie. Suggestie is iemand een idee geven, terwijl, zonder dat hij of zij het in de gaten heeft, daarmee een ander idee wordt overgebracht. Dit kan met opzet gebeuren, maar meestal is het onbedoeld. Op deze manier is er in de media voortdurend sprake van rassendiscriminatie. Een mooi voorbeeld was te vinden in het RTL-nieuws van Dinsdag 19 februari 2020 20:04 uur. Politiek verslaggever Roel Schrijnemachers zegt: “Naar school gaan is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend in Soedan en al helemaal niet voor deze vluchtelingenkinderen uit Eritrea.” Een leerling zegt: “Ik moet leren maar in Soedan is dat moeilijk.” Roel Schreinemachers zegt vervolgens: “Zonder financiële steun zouden deze kinderen nooit naar school kunnen.” Een docent ter plaatse zegt: “Zonder financiële steun krijgen ze geen onderwijs en geen kansen.” De onderliggende boodschap is: daar in Soedan zijn ze zelf niet in staat om hun eigen onderwijs te organiseren. Als je voortdurend dit soort berichten krijgt vanuit allerlei landen in Afrika, is al gauw opnieuw de onderliggende boodschap: Oh kennelijk kunnen de mensen in Afrika niet goed voor zich zelf zorgen. Of nog anders; kennelijk kunnen de negers in Afrika dat niet. En zie: het ontstaan van rassendiscriminatie.

(En ja, u leest het goed: Ik gebruikte het woord ‘negers.’ In de VS mag dat helemaal niet. Zie de affaire met voetbaltrainer Ron Jans. Het is daar zo erg dat ze niet spreken van het woordje ‘neger’ maar van het N-woordje. Zo’n verschijnsel houdt juist de rassendiscriminatie in stand. Zowel positief als negatief. Het zou geen issue moeten zijn om het woordje ‘neger’ te gebruiken zoals het ook geen issue is om het woordje ‘blanke’ te gebruiken. )

Bedenk maar eens dat het omgekeerd zou zijn en dat mensen in Afrika voortdurend kregen te horen dat men in Europa het onderwijs niet op orde zou kunnen krijgen en dat onze kinderen ondervoed zijn (zie: Save the Children).

Verder wordt in het nieuwsbericht gezegd: “Komende vier jaar trekt ze (Sigrid Kaag) een half miljard euro uit om vluchtelingen in 8 landen betere scholing te geven”. Leest U het goed, ja, U leest het goed ‘een half miljard’. Roel Schreinemachers zegt vervolgens: “Toch dromen zij (de leerlingen) van een leven buiten Soedan.” Hij vraagt aan een leerlinge: “Zou je naar Europa gaan als je een kans kreeg?” Haar antwoord is een volmondig: “Natuurlijk”. Een jongen voegt er nog aan toe: “Zweden of Europa”. Beide kinderen zijn heel slim. We moeten bij die blanken zijn. Die hebben het goed voor elkaar. Onder hun bescherming kunnen wij het heel goed hebben daar. Zweden wordt niet voor niets apart genoemd. Het land van de blanken bij uitstek.

Wat je hier ziet is een vorm van negatieve rassendiscriminatie. De persoon ziet zich zelf als minderwaardig t.o.v. een bepaald ras. Deze vorm van negatieve rassendiscriminatie wordt nog versterkt door het optreden van Sigrid Kaag: een grote, mooie blonde vrouw uit het land der blanken komt de zielige zwarte kindertjes in Afrika bezoeken en moed inspreken. Dus niet een grote zwarte vrouwelijke minister uit het land zelf. Nee, een grote blanke vrouw uit het Noorden. Denkt U het zich opnieuw weer eens in dat het omgekeerd zou zijn: een grote zwarte vrouwelijke minister uit Afrika komt onze zielige kinderen, die maar nauwelijks onderwijs kunnen krijgen, moed inspreken.

Is het de bedoeling van Sigrid Kaag om ons aan te zetten tot rassendiscriminatie ? Nee, natuurlijk niet. Zij doet alles met de beste bedoelingen. Maar het effect is er niet minder om. De miljarden ontwikkelingshulp, ook aan andere Afrikaanse landen, werkt overigens juist averechts. De impliciete boodschap is: Die landen zijn kennelijk zo exorbitant rijk dat ze ons miljarden aan ontwikkelingshulp kunnen (en willen) geven. Daar moeten we dus naar toe.

De praktische conclusie? Onmiddelijk stoppen met het geven van ontwikkelingshulp.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Ma Mar 02, 2020 7:47 pm


Congolese President Denis Sassou Nguesso promised Wednesday to exploit the discovered hydrocarbon field in the Cuvette region (north) in an environmentally friendly way, in a message on public television.

"I take note (...) of the successful completion of the oil exploration operations carried out under the Ngoki permit, highlighting the presence of quality oil reserves in the northern part of our country," said Mr. Sassou Nguesso.

En de Afrikaanse media volgen dit:
Oil find in Oyo could quadruple Congo Republic's output
Two oil companies have discovered the first oil deposit in the northern part of the Republic of Congo.
The discovery was announced over the weekend in the town of Oyo. According to experts, the features of this first onshore oil field promises a possibility to quadruple the country’s production.
The Delta de la Cuvette deposit, covers an area of 9,392 square metres, has four wells, the first of which has been drilled since March, according to the African Society for Petroleum Research and Distribution (SARPD-oil) and the PEPA company which are in charge of the operation.
https://www.africanews.com/2019/08/12/oil-find-in-oyo-could-quadruple-congo-republic-s-output/

En je snapt het wel: Kongo wil niet de fouten van het Westen herhalen. Zij willen het milieu beschermen. Maar daar is behalve kennis (veel ontwikkelingshelpers) ook heel veel geld voor nodig.
Dat natuurlijk voor een groot deel in de zakken van de baas en zijn vriendjes verdwijnt.
Maar er is een kink in de kabel gekomen. Voordat de miljoenen konden gaan vloeien werd bekend dat van het hele verhaal niks niets noppes waar is. Er is geen olie (en ook geen kolen).
Europäische Entwicklungshilfe für Fantasieprojekt
Wie Kongos Präsident ein Riesenölfeld im Regenwald vorgaukelte
https://www.spiegel.de/politik/ausland/kongo-wie-die-eu-mit-einem-angeblichen-riesenoelfeld-im-regenwald-verschaukelt-wurde-a-00000000-0002-0001-0000-000169705065
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46598
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mar 15, 2020 1:17 am

Taliban veranderen met Duitse ontwikkelingshulp gefinancierde scholen in koranscholen en kazerne

Geplaatst op 14 maart 2020

Afbeelding

De Duitse regering stelde de commissie voor economische samenwerking en ontwikkeling in haar vergadering op 11 maart 2020 op de hoogte van de humanitaire hulp en de zwaartepunten van de Duitse ontwikkelingssamenwerking met Afghanistan.

De woordvoerder ontwikkelingspolitiek van de AfD-fractie in de Duitse Bondsdag, Markus Frohnamaier, confronteerde de Duitse regering in de commissievergadering met een evaluatie van de Kredietbank voor Wederopbouw (KfW). Die stelde vast dat de Taliban gebouwen, die met Duitse ontwikkelingshulp opgericht of gerenoveerd waren, in koranscholen en in één geval in een militaire kazerne hebben veranderd. Daarop verklaarde de Duitse regering niet te kunnen garanderen wat er uiteindelijk met door ontwikkelingshulp gefinancierde gebouwen zou gebeuren.

Daarover verklaarde Markus Frohnmaier:

“Bijna twee decennia ontwikkelingshulp voor Afghanistan à raison van € 3,2 miljard zijn in feite weggegooid geld. Dit geld werd niet alleen regelrecht uit het raam gegooid, maar het kwam ook bewijsbaar in handen van de radicaalislamitische Taliban terecht. Onderwijsgebouwen werden islamitische indoctrinatie-instellingen en een militaire kazerne. Hoewel de Duitse regering zelf toegeeft niet te kunnen garanderen wat er met ontwikkelingsgeld gebeurt, betaalt het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking nog steeds jaarlijks ongeveer € 250 miljoen aan Afghanistan. Dat moet eindelijk afgelopen zijn.

Vooral in verband met fragiele, corrupte en door extremisme beïnvloede landen blijkt ontwikkelingshulp keer op keer enorm contraproductief te zijn, omdat ze onbekwame regeringen stabiliseert of omdat ze gewoon oneigenlijk gebruikt wordt. Onlangs nog heeft een studie van de Wereldbank gezorgd voor krantenkoppen, die vaststelt dat ontwikkelingsgelden wegsijpelen in het moeras van de corruptie. Daarvan is ook Afghanistan de dupe, een van de meest corrupte landen in de wereld.”

Bron: https://politikstube.com

Door: “PS”

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/03/14 ... n-kazerne/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mar 27, 2020 9:09 pm

Er zal een heleboel geld naar Afrika moeten want ook daar is corona en ook daar is de toeristenindustrie gestopt.

Onze militairen moesten in Mali hulp gaan bieden wat onze schatkist heel veel miljoenen heeft gekost en nu lees ik:
"Een land als Mali heeft één beademingsapparaat voor heel het land en één ziekenhuis voor gemiddeld een half miljoen inwoners.”

‘Zonder steun rijke landen wordt coronacrisis een ramp in Afrika’
Als rijke landen Afrika niet fors financieel ondersteunen, dan dreigt de pandemie met het Sars-cov-2-virus op een catastrofe uit te lopen op het continent. Dit zegt Laurent Bossard, directeur Westelijke Sahel en West-Afrika van de Oeso, de club van 31 meest welvarende landen in de wereld. Bossard is al jaren betrokken bij de economische ontwikkeling van Afrika en voorziet, zonder hulp, een tragedie van ongekende omvang. “De recessie in Afrika zal erger zijn dan de financiële crisis van 2008”, zegt hij vanuit Frankrijk.
Spoiler! :
Welke sectoren in Afrika worden het hardst getroffen?

“Afrika heeft een grote informele economie van boeren, straatverkopers en ambachtslieden met vaak grote families. Zij zijn de armsten, de meest kwetsbaren en zij worden de slachtoffers van deze globale crisis.”

De harde euro’s worden door andere sectoren ingebracht en vullen bijvoorbeeld de staatskassen. Heeft dat geen gevolgen bij dichte grenzen?

“Veel Afrikaanse landen drijven op dollars van de toeristenindustrie. Dat valt nu helemaal weg. Denk aan landen als Kenia, Tanzania, Madagaskar, Senegal, Kaapverdië, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië. Dat is een zware economische tegenvaller. Mensen die in de toeristensector werken, zorgen voor het eten van miljoenen mensen. Dit is echt een ramp.”

Blijft het beperkt tot de toeristenindustrie?

“Nee, olieproducerende landen als Nigeria, Angola, en ook het arme Tsjaad zien nu met de uiterst lage olieprijs hun staatsinkomsten fors dalen en daarmee hun middelen om de verspreiding van corona te bestrijden.”

En de luchtvaart?

“Die krijgt grote klappen. Veel Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen waren al noodlijdend. Zij zullen failliet gaan nu de luchthavens gesloten zijn. Afrikaanse landen hebben geen geld om een vliegmaatschappij te nationaliseren en te redden. Na de crisis moeten ze die opnieuw opbouwen, maar daar is dan geen geld voor.”

Hebben Afrikaanse regeringen geld om maatregelen te nemen?

“Afrikaanse regeringsleiders beschikken niet over geldpotten zoals wij in Europa of zoals de Verenigde Staten die de komende tijd twee biljoen dollar in hun economie pompen. Ze hebben zelfs geen geld om in de gezondheidszorg te steken. Een land als Mali heeft één beademingsapparaat voor heel het land en één ziekenhuis voor gemiddeld een half miljoen inwoners.”
https://www.topics.nl/-zonder-steun-rijke-landen-wordt-coronacrisis-een-ramp-in-afrika-a14216716trouw/?context=mijn-nieuws/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Za Apr 11, 2020 11:36 pm

De schaduwkant van de goedertierenheid van Sigrid Kaag
Het is ongetwijfeld nobel van minister Sigrid Kaag om landen in Afrika 100 miljoen te geven voor coronabestrijding. Maar met financiële hulp aan overheden in de derde wereld loopt het vaak niet zo goed af, schrijft Robbert de Witt. En dat weten zij en haar ambtenaren maar al te goed.

Het is eigenlijk ongepast om kritiek te hebben als iemand cadeautjes uitdeelt. Zeker wanneer het met de beste bedoelingen wordt gegeven en de ontvanger er grote behoefte aan heeft. Maar toch moet het soms.

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Sigrid Kaag belooft 100 miljoen euro aan Afrikaanse landen voor coronabestrijding. Volgens de D66-bewindsvrouw voltrekt zich ‘mogelijk een stille ramp in Afrika en andere arme delen van de wereld’. Terwijl wij hier vooral bezig zijn met Nederland.

De helft van de 100 miljoen, zo vertelt zij in de Volkskrant, is sociaal-economische hulp, ‘onder andere om gezondheidssystemen overeind te houden in lage-inkomenslanden’.

Een onthutsend rapport van de Rekenkamer

Het is natuurlijk nobel en ongetwijfeld kunnen landen in Afrika, mocht de coronacrisis daar ook losbreken, alle hulp goed gebruiken. Maar met financiële hulp aan overheden elders, loopt het vaak niet zo goed af. En dat zouden Kaags ambtenaren als geen ander moeten weten.

Vorig jaar publiceerde de Algemene Rekenkamer nog een onthutsend rapport over de ruim 400 miljoen euro die Kaags ministerie in 2016 en 2017 – zelf is zij sinds eind 2017 minister – uitgaf aan de opvang van vluchtelingen in het buitenland. Volgens de controleurs van de overheidsbestedingen is het onduidelijk of al dat geld goed is besteed. En dat geldt net zozeer voor de half miljard euro die tezelfdertijd werd gespendeerd aan klimaatplannen wereldwijd.

In een antwoord op de kritiek van de Rekenkamer schreef Kaag dat haar ministerie al veel heeft verbeterd en dat de aanbevelingen ter harte worden genomen.

Sigrid Kaag reisde persoonlijk naar Mali

Afgelopen zomer bleek uit een brief van minister Kaag aan de Tweede Kamer dat er ook met ontwikkelingsgelden aan Mali, in de periode 2005-2015, van alles is misgegaan. In die periode gaf Nederland 265 miljoen euro aan de regering in Bamako. Uit een Canadese studie blijkt dat 5,2 procent van de overheidsuitgaven in Mali in verkeerde zakken is verdwenen: corruptie en zelfverrijking dus.

Omgerekend naar de Nederlandse giften, schreef Kaag, is mogelijk 13,7 miljoen euro uit Den Haag ‘verdwenen’. Kaag en collegaminister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) vroegen de Malinese regering sinds december herhaaldelijk om uitleg, maar een reactie bleef uit. Kaag reisde naar Mali om persoonlijk haar ‘zorgen uit te spreken’.

De reactie van de Malinese premier Cissé kon zomaar zijn geschreven door Kaags eigen ambtenaren: ‘Tijdens dit gesprek benadrukte hij dat de verbetering van het openbare bestuur in Mali door de bestrijding van alle vormen van ongeoorloofde verrijking een van de prioriteiten van de regering is en dat de regering de aanbevelingen uit de studie ter harte neemt.’

Daarmee moest Nederland het maar doen. Maar deze ervaringen beloven helaas niet veel goeds voor de 100 miljoen extra die Kaag straks naar Afrika stuurt.
https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2020/04/749649-749649/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46598
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Pilgrim » Zo Apr 19, 2020 12:41 am

Afrika...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46598
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Pilgrim » Ma Mei 11, 2020 1:26 am

Gul: Duitsland helpt Ethiopië met € 120 miljoen

Geplaatst op 10 mei 2020

Afbeelding

De economie van Duitsland is geruïneerd, er dreigt massawerkloosheid en grote armoede, maar er is kennelijk nog steeds genoeg belastinggeld dat men in de wijde wereld kan weggeven.

De Duitse minister voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling Gerd Müller (CSU) is geschrokken van de uitbreiding van het corona-virus in Afrika en heeft meer hulp aangekondigd om de pandemie te bestrijden. Zo zou Ethiopië met € 120 miljoen ondersteund worden, zei de CSU-politicus tegenover de kranten van de Funke-mediagroep. Daarbij zou het gaan om doelgerichte middelen om de gezondheidsinfrastructuur te stabiliseren en uit te breiden.

Tot nu toe zouden er in het land met zijn 110 miljoen inwoners maar 150 IC-bedden zijn. Met de directe maatregelen zou de hervormingskoers van de Ethiopische president en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Abyi Ahmes, ondersteund worden, die de persvrijheid, de corruptiebestrijding en de economische modernisering merkbaar zou hebben bevorderd. “Deze successen worden nu enorm bedreigd”, waarschuwde Müller.

“In Ethiopië is de export naar Europa met een derde deel afgenomen. Fabrieken sluiten, 1,5 miljoen banen gaan al verloren. Vele miljoenen mensen glijden af in armoede.”

De minister verwees bovendien naar schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, volgens welke in Afrika binnen een jaar 30 tot 40 miljoen mensen besmet zouden kunnen raken met het corona-virus. Duitsland en Europa zouden ertoe geroepen zijn om “een catastrofe in Afrika te verhinderen”, appelleerde Müller. “Nu al hebben we een dramatische hongersnood in veel Afrikaanse landen. Voor miljoenen mensen gaat het om het naakte overleven.” De corona-crisis zou jaren van ontwikkelingssuccessen teniet doen. “Wegvallende export en inkomsten bedreigen de stabiliteit van complete landen.” Müller: “We moeten verhinderen dat complete landen bankroet gaan en dat zich onlusten en burgeroorlogen ontwikkelen.”

Als het aan Müller lag, dan zou Duitsland nog veel meer miljarden moeilijk verdiend geld in Afrika, het continent zonder bodem, verzinken.

Bron: www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/10 ... 0-miljoen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46598
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Pilgrim » Di Mei 26, 2020 3:00 am

Hulp aan Afrika splijt de coalitie

Geplaatst op 25 mei 2020

Afbeelding
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66).

DEN HAAG – In de coalitie is een gevecht begonnen over corona-hulp aan Afrika. D66 en ChristenUnie willen meer geld voor ontwikkelingssamenwerking en ook het CDA sluit dat niet uit. De VVD wil er ’geen cent bij’. [webmaster: VVD-praatjes voor de Bühne]

Aanleiding is het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) om 1 miljard euro uit de algemene middelen te besteden om Afrika te helpen de gevolgen van de corona-crisis op te vangen. Dat, terwijl in het regeerakkoord – gesloten in economisch gunstiger tijden – is afgesproken het budget voor ontwikkelingshulp te koppelen aan het Bruto Nationaal Inkomen. Nu ons nationaal inkomen door de corona-crisis keldert, moet volgens die afspraak de begroting van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) evenredig naar beneden.

Helder
„Het regeerakkoord is helder”, zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling. „Als ons inkomen daalt, moet ook het budget voor ontwikkelingshulp omlaag. Ons uitgangspunt is: nul euro erbij. Ik snap dat de corona-crisis hard aankomt in kwetsbare landen. Maar wij hebben het geld ook hard nodig.” De overige coalitiepartijen willen wel flink meer geld naar ontwikkelingshulp.

Bron: www.telegraaf.nl

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/25 ... -coalitie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46598
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Pilgrim » Wo Mei 27, 2020 11:44 pm

Nee toch: westelijke ontwikkelingshulp komt op Zwitserse bankrekeningen terecht

Geplaatst op 27 mei 2020

Afbeelding

De melding was weer eens een donderslag – en bruuskeert al die wereldverbeteraars die denken dat een ontwikkelingshulppolitiek met de schenkkan het wondermiddel zou zijn om de noden van Afrika op te heffen: een onderzoek van de Wereldbank bewijst dat een aanzienlijk deel van de door de Wereldbank aan Derde Wereldlanden gegeven ontwikkelingshulp op Zwitserse bankrekeningen terechtkomt – opzij gelegd door corrupte machthebbers.

Het is het oude liedje: het tegenovergestelde van goed is goed bedoeld. Zoals de “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) schrijft, verrijken zichzelf aan de door de rijke industrielanden – vooral de VS en Duitsland – betaalde hulpgelden van de Wereldbank “…in hoge mate de elites van de ontvangende landen”. Een desbetreffende explosieve studie, die tot deze conclusie komt, zorgt op dit moment bij de Wereldbank voor enorme nervositeit. Maar daarmee niet genoeg: de onthulling zou de eigenlijke reden voor het aftreden van Penny Goldberg zijn, de chef-econome van de Wereldbank, die pas begin 2019 in haar functie was begonnen.

“The Economist” speculeert – en voert harde bewijzen op – dat de conclusies van de door drie onderzoekers in opdracht van de Wereldbank opgestelde studie met de titel “Elite Capture of Foreign Aid” ongemakkelijke vragen opwierpen – waarop Goldberg geen of in ieder geval geen plausibele antwoorden kon geven. Want de chef-economie van de in Washington gevestigde Wereldbank is er medeverantwoordelijk voor dat wantoestanden niet eerder ontdekt en daaruit conclusies getrokken werden – en deze wantoestanden hebben het in zich.

Geëxploiteerde goedmenschelijkheid – ook bij de Wereldbank
Zo komt een “belangrijk deel” van de internationale ontwikkelingshulp niet bij de hulpbehoevende mensen terecht, maar bij de rijken in de ontwikkelingslanden – vaak de nomenclatuur van economiebazen, politici en militairen, die al generaties bekend staan om hun corruptie. Altijd, aldus de “NZZ”, wanneer er hulpgelden worden overgemaakt, zouden er bij de ontvangers “duidelijk grotere overboekingen op bankrekeningen naar belastingoases” te zien zijn.

Dit geldt, nauwelijks verrassend, vooral met het oog op de legendarische Zwitserse bankrekeningen: volgens schatting van de schrijvers van het onderzoek verdwijnen er in de 22 belangrijkste ontvangende landen jaarlijks gemiddeld 7,5% naar voor hun “discretie”, anonimiteit en zwijgzaamheid tegenover financiële autoriteiten en journalisten gewaardeerde globale financiële centra – en Zwitserland behoort tot de populairste adressen.

Bron: www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/27 ... n-terecht/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74975
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Ariel » Do Mei 28, 2020 1:33 pm

"Enorme bedragen: zo’n 429 miljard euro per jaar." :shock: Zijn die migranten die geld sturen naar hun familie, dezelfde migranten die gebruik maken van de voedselbank, omdat ze zo arm zijn ?

Migranten in België sturen jaarlijks 2 tot 5 miljard euro naar land van herkomst

Migranten in België sturen elk jaar zo’n 2 tot 5 miljard euro naar familie en kennissen in hun land van herkomst, blijkt uit onderzoek van 11.11.11 en de KU Leuven. Vaak zijn ze zich niet bewust dat ze daarvoor veel te hoge transferkosten betalen.

Veel migranten sturen familie of kennissen in hun land van herkomst geld toe. Die zogenaamde “remittances” lopen wereldwijd op tot enorme bedragen: zo’n 429 miljard euro per jaar. Dat is drie keer het bedrag dat rijke landen besteden aan ontwikkelingshulp.

De Nationale Bank schat dat er vanuit België zo’n 508 miljoen euro door migranten naar hun land herkomst wordt gestuurd, de Wereldbank houdt het op 1,5 miljard. Maar in werkelijkheid ligt dat bedrag nog hoger, blijkt uit het onderzoek van 11.11.11 in samenwerking met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KU Leuven: 2 tot 5 miljard euro.

Hoge kosten
Uit het onderzoek blijkt ook dat er vaak hoge transferkosten worden aangerekend, zeker als er relatief kleine bedragen worden overgemaakt. Afhankelijk van het doelland kunnen die oplopen tot meer dan 15%.

Nochtans blijkt uit alle studies dat de transfers een belangrijke rol spelen in het drukken van de armoedecijfers. De Verenigde Naties pleiten dan ook voor een wereldwijde verlaging van de kosten naar 3%.

Daar zijn we in België nog lang niet, mede door de monopolieposities van de grote transferbedrijven en door een gebrek aan transparantie in de markt. 11.11.11 pleit er dan ook voor om de geldstroom beter in kaart te brengen.

Vergelijken
Op korte termijn moet ook werk gemaakt worden van lagere transferkosten, zegt de organisatie. Het gaat immers om aanzienlijke bedragen: zelfs bij een lage kost van 5% op de laagste schatting van 2 miljard gaat het over minimum 100 miljoen euro per jaar: geld dat de families in de thuislanden mislopen.

De organisatie stelt een vergelijkingssite voor, zodat migranten vrij kunnen kiezen en de prijs kunnen drukken. In Italië zorgde zo’n vergelijkingssite na introductie voor een halvering van de kosten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

mercator
Berichten: 19053
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor mercator » Do Mei 28, 2020 2:19 pm

Ariel schreef:"Enorme bedragen: zo’n 429 miljard euro per jaar." :shock: Zijn die migranten die geld sturen naar hun familie, dezelfde migranten die gebruik maken van de voedselbank, omdat ze zo arm zijn ?

Ik noteer dat de maffieuze organisatie 11.11.11. alleen wakker ligt van de hoge transferkosten bij Western Union. Die moeten lager zodat de arme migranten nog meer geld dat ze gestolen hebben van de Belgische belastingbetaler naar de heimat kunnen sturen. Zelfs tijdens deze corona toestand presteren zulke NGO's ( o.m. ook Artsen Zonder Grenzen) het om geld te bedelen voor allerlei goede doelen in het Zuiden.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Mahalingam
Berichten: 41053
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontwikkelingshulp

Berichtdoor Mahalingam » Do Mei 28, 2020 2:39 pm

"Afhankelijk van het doelland kunnen die oplopen tot meer dan 15%."

Ik denk dat ze dat graag betalen want zo kunnen ze omzeilen dat hun geld in het thuisland op een bank wordt gedeponeerd die 30% 'kosten' rekent. Of waar je maanden moet wachten voordat je bij de bank jouw geld kunt ophalen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Pilgrim en 8 gasten