'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Ik wil het hebben over de ouderwetse gewone landschappelijk verantwoorde molens.
Vroeger waren de wieken van hout. Maar het is steeds moeilijker om grote bomen te vinden die dit hout kunnen leveren. En vanwege het prijskaartje worden die wieken bij restauratie van staal gemaakt.
In het verleden waren er al moeilijkheden met roestvorming omdat ze niet uit 1 stuk gemaakt kunnen worden (nergens een dompelzinkbad te vinden waar zo'n lang ding in zijn geheel in past).
En nu blijkt dat het laswerk niet bestand is tegen de wisselende krachten. Een ramp dus.
Negentien molens in regio Utrecht per direct stilgezet: ‘Risico dat wieken afbreken tijdens het draaien’

Negentien molens van het Utrechts Landschap zijn per direct stilgezet. Ze mogen niet meer draaien. De ijzeren roeden, waar het hekwerk van de wieken aan vastzit, zijn te zwak. ,,Het risico bestaat dat ze afbreken tijdens het draaien”, laat expert Paul Vesters weten.

Vesters, molendeskundige bij het Utrechts Landschap, is ontdaan door de uitkomsten van de inspectieonderzoeken. Uit die onderzoeken bleek dat negentien van de 23 molens per direct moeten stoppen met draaien omdat de risico’s te groot zijn. ,,Het is niet alleen een zwarte dag voor mij, maar voor de hele Utrechtse molenwereld. Niet te vergeten voor alle molenaars en vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van ons cultureel erfgoed.”

Vesters legt uit dat bij controle bleek dat de lasnaden van een flink aantal roeden niet meer voldeden aan de eisen. ,,Een roede is opgebouwd uit plaatstaal dat aan elkaar is gelast. Vooral de lasnaden dicht bij de as waren vaak slecht. En dat is gevaarlijk.”

De afgelopen twintig jaar zijn er landelijk gezien vijftien van die roeden afgebroken, vertelt Vesters. ,,Zonder persoonlijk letsel gelukkig, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Je wilt niet weten wat er kan gebeuren als zo’n enorme roede tijdens het draaien breekt.”

Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren met de molens. ,,Ik ben er echt kapot van. Helemaal omdat ik niet weet wanneer de molens weer gaan draaien. Het kan zijn dat sommige molens jarenlang stil zullen staan.”

Enorme kosten

Oplossingen zijn een-twee-drie niet voorhanden. Vesters: ,,Misschien dat bij een aantal molens de roeden verstevigd kunnen worden met laswerkzaamheden. In het ergste geval moeten de roeden vervangen worden. En dat brengt enorme kosten met zich mee.”

Normaal kan het Utrechts Landschap twee grote projecten per jaar financieren. Herstelwerkzaamheden aan maar liefst negentien molens zijn een flinke klap voor de organisatie, die dat niet zomaar kan betalen. ,,Nu al weten we dat de roeden van de molen van Spengen, de Oukoper Molen en de Baambrugse molen ’t Hoog- en Groenland vervangen moeten worden. En het vooruitzicht van de zestien andere molens is echt niet goed.”

Het Utrechts Landschap gaat eerst een ‘Aanvalsplan Roeden’ op touw zetten. ,,Per molen maken we een plan, maar dit kan jaren duren. Afgezien van de financiën: aannemers die dit specialistische molenwerk kunnen uitvoeren, zijn dungezaaid.”
https://www.ad.nl/utrecht/negentien-mol ... ~aac85c4c/
Afbeelding
Roeden (enkelvoud: roede, roed of roe) vormen de basis van het wiekenkruis van een traditionele windmolen. Vroeger werden deze balken, die wel 30 meter lang kunnen zijn, uit hout vervaardigd, zowel uit één stuk als uit drie stukken. (de zogenaamde borstroede, een borststuk met twee oplangers).
https://www.zaandplatte.nl/over-de-mole ... r-de-molen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89711
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Wat is het probleem. Ik vins stilstaande oude molens ook mooi.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
za nov 27, 2021 11:13 am
En nu blijkt dat het laswerk niet bestand is tegen de wisselende krachten. Een ramp dus.
Belachelijk. We kunnen wel windmolens van 150 meter hoog maken met vezelversterkte kunststoffen, maar een molentje van een eeuw oud kunnen we niet oplappen???
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Er zijn allerlei regelingen die het overstappen van leverancier in goede banen moeten leiden.
Maar nu er een noodsituatie is, wordt dit terzijde geschoven. Benadeelden nogmaals extra benadelen, dat valt niet goed bij het publiek.

Boze Welkom Energie-klanten weg bij peperduur Eneco, switchen massaal naar Vattenfall


Eneco lijkt weinig plezier te beleven aan de overname van de 90.000 klanten van het failliete Welkom Energie. Vanwege de torenhoge tarieven die Eneco hen rekent, zijn duizenden gedupeerden meteen geswitcht naar Vattenfall en andere leveranciers.


De woede van de Welkom Energie-klanten over de gang van zaken is nog steeds niet geluwd. Eind oktober vernamen ze dat Eneco hen voor twee miljoen euro had overgenomen. De energiereus legde vervolgens tarieven op die tot de hoogste in de markt behoren: 1,80 euro voor een kuub gas en 49 cent voor een kilowattuurstroom.

De ergernis leidt tot een exodus van klanten, met Vattenfall en Engie als lachende derde. Een flink aantal is inmiddels overgestapt, blijkt uit een inventarisatie van het AD onder ruim 2300 gedupeerden in een speciale Facebook-groep.

Kapot geschrokken

Vattenfall en Engie, die beduidend lagere tarieven rekenen, bevestigen de toestroom. ,,Wij hebben al enige duizenden klanten mogen verwelkomen”, laat woordvoerster Anouk IJfs weten. Engie heeft naar eigen zeggen enige honderden klanten binnengehaald. Ook Delta trekt de nodige nieuwe klanten.
En over dat verhaal dat ze voor 1 maand vast zitten aan Eneco:
De hoeveelheid overstappers is opmerkelijk nadat Eneco bij de overname aankondigde in november een opzegtermijn van dertig dagen te zullen hanteren. Gedurende die periode konden de Welkom Energie-gedupeerden niet weg. De praktijk blijkt anders: veel gedupeerden hebben direct kunnen opzeggen. Een boete van Eneco volgde in de meeste gevallen niet.
Nood breekt wet:
Tegelijk was de probleemloze overstap van zoveel mensen naar onder meer Vattenfall ook niet helemaal de bedoeling, erkent Eneco. ,,Juridisch mogen we die opzegtermijn van dertig dagen hanteren, in de praktijk is het echter moeilijk af te dwingen”, vertelt woordvoerder Van der Haar.
En een normale overstap heeft een vertraging van 2 weken. Nu niet dus:
Diverse gedupeerden melden tenslotte nog dat Vattenfall heeft afgezien van de wettelijke bedenktijd van veertien dagen die het hanteert bij overstappers. Normaliter effectueren Vattenfall en andere leveranciers een energieswitch pas als klanten er twee weken goed over hebben nagedacht. Dit uit oogpunt van klantbescherming.

Gedupeerde Lianne Blom wees Vattenfall echter op de eigen algemene voorwaarden waarin staat dat er van die termijn kan worden afgezien, als er een schriftelijk verzoek ligt. Zij deed vervolgens zo'n verzoek. Na het nodige wikken en wegen heeft Vattenfall dat gehonoreerd.
https://www.ad.nl/geld/boze-welkom-ener ... ~aa56241f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

En een volgende energie-cowboy is omgevallen omdat het bedrijfsmodel niet bestand was tegen hoge inkoopprijs voor energie. Dat krijg je als je contracten hebt op de lange termijn terwijl je inkoopt op korte termijn. Dat vertelt het bedrijf ook met veel omfloersde woorden. (en : is de schuld van anderen.)
Ook Anode Energie valt om door gestegen energieprijzen

Energiemaatschappij Anode Energie vraagt binnenkort bij de rechtbank in Rotterdam faillissement aan, zo kondigt het bedrijf aan. De onderneming heeft zo’n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik.


Volgens Anode kwam een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, waardoor het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen. Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is.

Anode Energie stelt in een persbericht dat het bedrijf zich wel had ingedekt tegen sterke prijsstijgingen op de energiemarkten, maar dat uitblijvende leveringen voor problemen zorgden. Het bedrijf had niet genoeg geld in kas om tegen de huidige prijzen gas en stroom in te kopen. Zo was elektriciteit in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur.

Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument & Markt geïnformeerd (ACM) over de aanstaande aanvraag van het faillissement. De toezichthouder moet de kleinere klanten van het bedrijf dan onderbrengen bij andere energiemaatschappijen.

Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis. Eerder gingen Welkom Energie en Enstroga al failliet door de opgelopen marktprijzen.
https://www.rd.nl/artikel/953244-ook-an ... gieprijzen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
wo dec 01, 2021 8:55 pm
Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en ...
Het kernwoord is hier: gasreserves. De opwekking van elektriciteit zou daar niet van afhankelijk moeten zijn maar is dat blijkbaar wel. Dat heeft te maken met het sluiten van kolen- en kerncentrales en andere "groene" maatregelen. Wij krijgen nu de rekening gepresenteerd van die politieke keuzes.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Ik noemde Anode Energie een energie-cowboy. Zo uit het Wilde Westen gestapt waar geen wet is ten westen van de Pecos.
De baas van deze firma heeft al eerder 3 andere firma's van hem het faillissement ingejaagd. Niet erg voor hem want zelf is hij daar niet armer van geworden, in tegendeel, hij is ermee verrijkt geraakt.
Hier de doopceel van deze succesvolle ondernemer.
Eigenaar wankelend Anode Energie ging al drie keer eerder failliet

Eric van Teeffelen, de oprichter en eigenaar van energiebedrijf Anode dat gisteren aankondigde het faillissement aan te vragen, was al eerder betrokken bij een aantal faillissementen in de energiesector. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Van Teeffelen begon in 2001 met het energiebedrijf Anode Energie, waarmee hij energie ging leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Ook werd het bedrijf actief in het buitenland.

Faillissement aangevraagd

Gisteren maakte Anode bekend faillissement te hebben aangevraagd voor de houdstermaatschappij en een aantal dochterbedrijven.
Volgens Anode had het zich ingedekt tegen prijsstijgingen, maar komt een leverancier zijn verplichtingen niet na. Daardoor zou het bedrijf opeens veel hogere inkoopprijzen moeten betalen; en daarvoor heeft het het geld niet.
Anode zegt direct en indirect via wederverkopers zo'n 14.000 particuliere klanten te hebben, en een aantal zakelijke klanten. Die zullen moeten worden overgenomen door andere bedrijven.
Andere faillissementen

Het is niet voor het eerst dat er een energiebedrijf van Van Teeffelen over de kop gaat. De eigenaar en oprichter van Anode was afgelopen jaren betrokken bij minimaal drie faillissementen van energiebedrijven.

Zo ging eind 2017 Energie der Nederlanden failliet. Dat bedrijf was in handen van een ander bedrijf van Van Teeffelen. Uit een reeks faillissementsverslagen van de hand van curator Gertjo Helmig valt op te maken dat dat bankroet het gevolg was van een miljoenenruzie met energieleveranciers in België.

Claim van 12 miljoen


Afgelopen augustus ging ook Pluspool in Barendrecht, het moederbedrijf van Energie der Nederlanden failliet. Van Teeffelen was enig aandeelhouder en bestuurder van dat bedrijf.

Uit het eerste faillissementsverslag van Pluspool blijkt dat curator Helmig van Energie der Nederlanden een claim van oorspronkelijk ruim 12 miljoen euro heeft ingediend bij Van Teeffelen en zijn bedrijven. Volgens de curator is er bij dat faillissement sprake van onbehoorlijk bestuur en het schenden van de administratie- en deponeringsplicht.

Derde faillissement

Ten slotte blijkt Van Teeffelen ook als bestuurder betrokken te zijn geweest bij het faillissement van Energie E&E, dat in de herfst van 2019 op de fles ging. Energie E&E was in handen van een houdstermaatschappij van de ondernemer.

De 62-jarige Van Teeffelen bevestigt in een reactie betrokken te zijn bij de drie eerdere faillissementen. "Tja, als je in de wereld staat dan maak je wel eens wat mee."

'Doorgeslagen claims'


Hij wijt de faillissementen van Energie der Nederlanden en Pluspool aan de 'helemaal doorgeslagen' claims van de Belgische schuldeisers.

"Die wilden een Nederlands bedrijf aanspreken. Een eerste rechter verklaarde ze voor gek, maar een tweede stond het toe. Dan heb je de pech dat je ineens verantwoordelijk bent voor iets, waarvan jij vindt dat het nergens op slaat", zegt hij tegen RTL Z.

Claim inmiddels 28 miljoen


Volgens Van Teeffelen schoof de curator van Energie der Nederlanden de claim vervolgens door naar Pluspool, 'omdat er bloed moest vloeien'. De claim zou inmiddels door verschuldigde rente zijn opgelopen tot 28 miljoen euro.

Het derde bankroet, van E&E Energie, staat volgens Van Teeffelen los van de twee andere faillissementen. De ondergang van dat bedrijf wordt in de de faillissementsverslagen toegeschreven aan de wanbetaling van een grote klant, Belpower.

Volgens Van Teeffelen heeft de huidige faillissementsaanvraag niets te maken met de eerdere faillissementen. "Dat heeft natuurlijk wel een hoop geld gekost. Maar dat staat los van wat we nu in de markt meemaken. Het zag er allemaal leuk uit, totdat we hoorden dat onze sourcing (leverancier, red.) wegviel", vertelt hij.

'Oprichting energiebedrijf te eenvoudig'


Vorige week stelde curator Willem Jan van Andel dat de flexibilisering van de energiemarkt is doorgeschoten, omdat iedereen kinderlijk eenvoudig een energiebedrijf kan oprichten.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedri ... r-failliet
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89711
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ariel »

Oeps!!! :shock: Wat dieven tegenwoordig al verzinnen.
Groeiende schadepost verwacht door diefstal bij Twentse zonneparken: ‘Dure apparatuur vinden ze interessant

De diefstal van kabels bij zonnepark Oosterweilanden in Vriezenveen was de tweede in korte tijd in Twente. Verzekeraars voorspellen een groeiende schadepost door diefstal. Naarmate er meer zonneparken verschijnen, zal dit vaker voorkomen, zegt ook de politie Oost-Nederland.

In de regel gaat het de criminelen om het koper van de leidingen, dat bij de bouw van de zonneparken is gebruikt. De schade als gevolg van de diefstal is echter vele malen groter dan de waarde van het koper. Dat zegt Nudar Esshak van gespecialiseerd verzekeraar Solarif. „Ze maken misschien voor een paar duizend euro aan koper buit, terwijl de schade in de tonnen kan lopen.”

Verlies aan stroom
Dat is niet alleen de directe schade aan het zonnepark, maar ook het verlies aan stroomproductie. „Vaak ligt zo’n park geruime tijd stil”, aldus Esshak. Dat is het geval bij Oosterweilanden, maar ook in Daarle, waar eind september bij een zonnepark 25 kilometer stroomdraad werd gestolen.

De politie Oost-Nederland houdt de diefstal en vernielingen bij zonneparken niet specifiek bij. „Maar collega’s geven wel aan dat ze er vaker mee te maken krijgen. Het aantal zonneparken en zonnepanelen neemt immers toe”, zegt een woordvoerster van de politie.

Georganiseerde misdaad
De baas van Esshak, directeur Harry Wolkenfelt van Solarif, zei eerder op de website van het Verbond van Verzekeraars een groeiende schadepost door diefstal te verwachten. „In Nederland is dat nu nog geen probleem, maar in het buitenland wel. Het gaat om peperdure apparatuur en dan wordt het vanzelf interessant voor de georganiseerde misdaad.”

Bij sommige park wordt daarom al geen koper meer toegepast, maar aluminium. Maar dat is niet in elke situatie geschikt. Aluminium geleidt minder goed en is minder buigzaam. „En dan zou je eigenlijk bij zo’n park ook nog een bordje moeten neerzetten waarop staat ‘hier ligt geen koper’”, zegt Esshak.

Schrikdraaddetectie
Overigens zijn niet alleen de kabels in trek, ook de elektronica als omvormers en transformatoren. Al zijn die vaak vanwege hun gewicht vaak lastiger mee te nemen door dieven. Wolkenfelt is helder over wat eigenaren van zonneparken zouden moeten doen: hekwerk, schrikdraaddetectie, camera’s, bewegingsdetectie, anti-diefstal bouten en clips.

Alleen een camera plaatsen is overigens niet genoeg. „Er moet een effectieve en snelle doormelding naar een meldkamer zijn geregeld”, zegt de verzekeringsman. Het gaat erom dat dieven ‘gezien’ worden en er dan snel een bewakingsdienst op de plek des onheils is. „Dan blijft ook de schade beperkt.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Het is druk op het stroomnet, soms zelfs te druk.
En zo zie ik in de nabije toekomst nieuwe scholen die op het speelplein een diesel noodaggregaat hebben staan alsof we in een ontwikkelingsland leven. En ook bedrijven zullen uit nood hiertoe over gaan.
Want er zijn regels over wat de volgorde is van aansluiting op het stroomnet. Gewoon op volgorde van aanvraag.
Behalve natuurlijk als het landsbelang ermee gemoeid is, dan worden die regels genegeerd. En de regering als bovenbaas kan dat aanpassen. Die hoeft zich niet aan de regels te houden die voor anderen gelden.
Het Rijk regelde onder druk van Facebook voorrang op het stroomnet

Ondanks enorme tekorten op het stroomnet, regelde het kabinet een aansluiting voor Facebook in Zeewolde. Dat deed het ondanks grote bezwaren van de ambtelijke top.

Voormalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) heeft vorig jaar onder druk van Facebook het Amerikaanse techbedrijf voorrang gegeven voor een aansluiting op het hoogspanningsnet.

Facebook wil in de gemeente Zeewolde één van de grootste datacentra van Europa bouwen. Als het ministerie geen uitzonderingspositie zou organiseren voor de Amerikanen bij hoogspanningsnetbeheerder Tennet, dan zou Facebook „op zoek gaan naar een andere investeringsplek (een ander land in Europa)”.

Ondanks grote bezwaren van zijn eigen ambtenaren en staatssecretaris, regelde Wiebes de aansluiting voor Facebook. Daarbij werden alle reguliere procedures voor grootgebruikers van elektriciteit aan de kant geschoven. Dat staat in documenten die vrijdagochtend zijn vrijgegeven door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat na een beroep door De Telegraaf op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De gemeente Zeewolde maakte vorige week bekend achter de plannen te staan voor de bouw van een mega-datacentrum van Meta (zoals Facebook sinds kort heet) op 166 hectare landbouwgrond die grenst aan het industriegebied Trekkersveld. De verantwoordelijk wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) zei eerder daarover dat „Zeewolde vanuit het niets in de Champions League ging spelen”.

Twijfel bij topambtenaren

In een advies aan toenmalig minister Wiebes van 13 augustus 2020 betwijfelen topambtenaren van zijn departement of het wenselijk is voor het Rijk om mee te werken aan de vestiging van „een gigantisch datacentrum” in Zeewolde waar Facebook haar data „uit heel Europa (en ook verder)” wil opslaan. Dat is niet in lijn met het „bestaande en voorgenomen beleid dat grote hyperscale datacentra aan de randen van Nederland” gevestigd moeten worden. Bovendien „is de economische meerwaarde relatief beperkt”, omdat er maar weinig mensen in datacentra werken, en omdat ze doorgaans door buitenlandse aannemers worden gebouwd.

Een ander probleem is dat het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de helft van de grond waar het datacentrum moet verrijzen, „een verkoopstop heeft voor landbouwgronden”. Ook kan de „controverse over datacentra en hun gebruik van windenergie en zonne-energie nadelige gevolgen hebben op het draagvlak voor de bouw van wind- en zonneparken”, waarschuwen topambtenaren.

‘Hyperscales’ zoals die van Facebook verbruiken immers zeer veel groene stroom, en Nederland haalt de productiedoelen voor duurzame opwekking nu al bij lange na niet.
Spoiler! :
Capaciteitsproblemen

De voorkeursbehandeling voor het Amerikaanse bedrijf knelt ook met de capaciteitsproblemen op het hoogspanningsnet. RTL meldde recent nog dat nieuwe scholen en bedrijven soms jaren moeten wachten op een aansluiting.

Uit de documenten blijkt dan ook dat Tennet niet zit te wachten op Facebook, dat zich lange tijd verstopte achter de codenaam ‘Tulip’. „De samenwerking tussen Tennet en Tulip verloopt erg stroef.”

Op 10 september 2020, gaat het departement toch om, na advies van de landsadvocaat. Wiebes, die zich in de media herhaaldelijk liet ontvallen dat hij „niet over de vestiging van datacentra” ging, stuurt een brief aan Tennet waarin hij schrijft dat het belang van de vestiging van Facebook in Nederland „rechtvaardigt” dat Tennet „afwijkt van zijn gebruikelijke werkwijze”. Facebook mag zelf een onderstation op het Trekkersveld aanleggen, dat Tennet vervolgens „om niet” zal verkrijgen en zal beheren. „Ik verzoek u zich in te spannen de bouw van het onderstation en de aansluiting van Tulip zo snel mogelijk te realiseren”, besluit Wiebes zijn brief.

Met de brief van Wiebes is de onrust op het ministerie allerminst verholpen. Als Arjen Lubach op 11 oktober een uitzending wijdt aan de absurditeiten van de bouw van een mega-datacentrum van Microsoft in de kop van Noord-Holland, krijgt Wiebes weer een nota van zijn ambtenaren vol bezwaren. De plannen voor nieuwe grote datacentra zoals die van Facebook schuren met het „ruimtelijk rijksbeleid”. Datacentra leiden tot „een extra CO2-reductie-opgave” en krijgen bovendien als grootverbruikers van energie „een korting van 90 procent op de nettarieven”. De reactie van de toenmalige staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) op de plannen van Facebook („heel raar”) staat haaks op die van Wiebes, die “volmondige steun” toezegt, mits het gemeentebestuur van Zeewolde en de provinciebestuurders in Flevoland nog steeds enthousiast zijn over Facebook.

Wiebes krabbelt er zelf met pen ook nog een bezwaar bij. „De echte makke van Tulip is dat er niet een strategie is gemaakt voor de benutting van restwarmte!”, schrijft hij. Maar harde eisen aan het hergebruik van de warme lucht uit het datacentrum stelt hij echter niet. De gemeente Zeewolde kondigde recent aan dat het nog zeker vijf jaar zal duren voordat duidelijk wordt of en hoe Facebook zijn restwarmte zal inzetten.

In een nota begin 2021 krijgt minister Bas van ’t Wout (VVD) als opvolger van Wiebes instructies hoe hij lastige Kamervragen kan pareren, over bijvoorbeeld het gebruik van ruimte en de verkoop van landbouwgrond. Ambtenaren suggereren dat ingewikkelde discussies over datacentra uit de weg gegaan kunnen worden door „bewust niet te beschrijven of we wel of geen nieuwe datacentra willen faciliteren”. Ook kan de minister benadrukken dat „regionale overheden over de ruimtelijke inpassing gaan, en niet het Rijk”. Die passage moet „genoeg houvast geven om de politieke discussie te kanaliseren”, aldus de nota.

Ondanks de directe bemoeienis van voormalig minister Wiebes, is het nu formeel aan de negentien gemeenteraadsleden van Zeewolde om te beslissen over de miljardeninvestering van Facebook. Op 16 december stemt de raad.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/03/he ... t-a4067857
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/r ... ekking.pdf
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Ali Yas »

... dat het nog zeker vijf jaar zal duren voordat duidelijk wordt of en hoe Facebook zijn restwarmte zal inzetten.
Waarschijnlijk gebeurt dat als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Het punt is namelijk dat je met restwarmte bij lage temperatuur helemaal niks kan.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

According to the latest findings, temperatures in a server room or data centre should not fall below 10°C or exceed 27.7°C. The research further revealed that the optimal temperature range was between 20 and 21.6°C, leaving very little room for movement for those looking to find the perfect temperature for data centre performance.
https://www.macair.co.uk/blog/ideal-dat ... mperature/
De uitstromende lucht zal zodoende nooit warmer zijn dan 30 graden als het even kan.
Thuiscomputers en harddisks voelen zich goed bij 40 graden.

In die datacentres wordt het warm en dan moet je koude lucht inblazen. Dus hoe lager de gemiddelde buitentemperatuur hoe minder duur de koeling wordt.
In Lulea Zweden is het altijd koud. 3,3 graden C gemiddeld. Daar staat een groot datacentre.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

De neiging om de grenzen op te zoeken. Je ziet het in Amsterdam en vele andere gemeenten: de verplichte windmolens komen aan de gemeentegrens te staan.
Dit zie je ook gebeuren bij de grens met Duitsland:

Afbeelding

https://www.destentor.nl/hardenberg/klo ... ~a8e46c90/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Onze duurzame energie is heel duur geworden. Ook de niet-duurzame energie is duur geworden.
En het grootste deel dat we betalen gaat als belastingen en zo naar de staat.
Hoogste inflatie in bijna 40 jaar door dure energie

Het dagelijks leven is in november 5,2 procent duurder geworden dan een jaar eerder. De prijzen die Nederlanders voor goederen en diensten betalen zijn sinds september 1982 niet meer zo hard gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gas en elektriciteit werden fors duurder, maar ook kleren stegen in prijs. Elektriciteit was driekwart duurder dan in november vorig jaar. Gas steeg ruim de helft in prijs en benzine was ruim 31 procent duurder dan een jaar eerder. Voor kleding moesten Nederlanders ruim 5 procent meer betalen.

Het beeld komt overeen met dat van vorige week. Toen bleek al dat de volgens Europese meetmethoden vastgestelde inflatie voor Nederland, volgens voorlopige cijfers, op 5,6 procent uitkwam in november. Dat was het hoogste cijfer van deze eeuw. De inflatie voor alle eurolanden samen tikte een nieuw record aan.

Het beeld komt overeen met dat van vorige week. Toen meldde Europees statistiekbureau Eurostat al dat de volgens Europese meetmethoden vastgestelde inflatie voor Nederland, volgens voorlopige cijfers, op 5,6 procent uitkwam in november. Dat was het hoogste cijfer sinds de metingen in 1997 begonnen. De inflatie voor alle eurolanden samen tikte een nieuw record aan.

Hoge inflatie en lage rente verleiden beleggers tot steeds riskantere avonturen, waarschuwt ECB Door een combinatie van lage rente en hoge inflatie zoeken beleggers steeds meer risico’s op, met hoge aandelen- en huizenprijzen als gevolg.
https://www.trouw.nl/nieuws/hoogste-inf ... ~b92ee053/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8906
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door xplosive »

 
   
 
Daaruit :
 
Algemeen directeur Jan Vlak: "De bijdrage die nu geheven wordt, is 13 cent per paneel. Dat is veel te weinig voor de toekomst, dat weten we ook." Om hoogwaardige recycling in de toekomst mogelijk te maken, waarbij kostbare grondstoffen dus teruggewonnen worden, zou elk paneel volgens hem zo'n 5 tot 10 euro duurder moeten worden.
Vlak pleit er daarom voor om nú te beginnen met het opbouwen van een fonds, voor de afgedankte panelen van de toekomst. "Onze ambitie is om zo hoogwaardige mogelijke recycling te realiseren. Dan zal je ook naar verwerkingstechnieken moeten gaan die duurder zijn dan de huidige techniek. Dat staat inmiddels buiten kijf."
Ondertussen maakt Anders zich zorgen over de groeiende afvalstroom: "Wij verwachten dat er eind 2024 al zo'n 80 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken en op de grond liggen. Dat is natuurlijk een tikkende milieutijdbom als we daar niet goed mee omgaan. Daarom moeten we gewoon gaan investeren in goede recyclingfaciliteiten in Nederland."
 
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Ook België volgt net zoals de rest van de EU de prijsstijging van de energie.
En ook daar hebben ze (groene) energiecowboys ofwel tussenhandelaren die omvallen.
En ook daar veel gezeur over falend toezicht en het gemakkelijk uitgeven van vergunningen.
En ook de Belgische Consumentenbond had niks door. Die gaven tot het eind een positief oordeel.
Hoe ging de Vlaamse Energieleverancier ineens failliet? ‘We hadden signalen. Maar we mogen hier niet op voorhand over communiceren’

Het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier zorgde niet alleen voor 70.000 gedupeerde klanten, maar ook voor heel wat vraagtekens. Had de Vlaamse energieregulator niet vroeger moeten ingrijpen? En dreigen er nu nog andere energieleveranciers de boot in te gaan?

De Vlaamse Energieleverancier was een prijsbreker op de Vlaamse markt. Om de scherpe tarieven te kunnen aanbieden, kocht het gas op de kortetermijnmarkt en verkocht het dat onmiddellijk door aan zijn klanten via vaste contracten. Dat liep goed totdat de prijzen plots de pan gingen uit swingen. Zo’n kleine speler – de Vlaamse Energieleverancier had slechts 70.000 klanten – kon zo’n schok onmogelijk opvangen en moest het faillissement aanvragen.

Nochtans is er de VREG, de Vlaamse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt. Die moet toezicht houden op de markt. Is dat hier wel voldoende gebeurd? “Wij hadden signalen dat het niet zo goed ging”, zegt Leen Vandezande, woordvoerder van de VREG. “Maar we mogen hierover niet op voorhand communiceren. Dat zou leiden tot een selffulfilling prophecy: de klanten zouden massaal hun contracten stopzetten en zo zou elke overlevingskans van zo’n bedrijf de kop ingedrukt worden.”

417 oproepen


Kan de VREG dan überhaupt wel iets doen in zo’n situatie? “Wij monitoren alles sinds september nog veel intenser. Wij hebben gesprekken gehad met alle energieleveranciers en zitten nu ook elke week samen met de Belgische netbeheerder Fluvius om de situatie te bespreken. Wat wij bijvoorbeeld wel kunnen en mogen doen is onderhandelen tussen de leverancier en Fluvius als er betalingsproblemen zijn. En gesprekken voeren met de kabinetten en de andere actoren om de uitstap zo vlot mogelijk te laten verlopen. En dat hebben we gedaan. Meteen na het faillissement stond er een uitgebreide FAQ op onze website om de klanten verder te helpen.”

Zijn er op dit ogenblik nog andere leveranciers die in de problemen zitten? “Dat kunnen we opnieuw bevestigen noch ontkennen”, zegt Vandezande. “Maar het is duidelijk dat de situatie momenteel verre van gunstig is. Met de winter die eraan komt, zit een forse daling van de prijzen er niet meteen in. Daarvoor wordt er pas gekeken naar het tweede kwartaal van 2022.”

Bij Test Aankoop was het dinsdag ook alle hens aan denk. De consumentenorganisatie kreeg alleen al in de voormiddag 417 oproepen te verwerken en opende zelfs een speciaal 0800-nummer. “Er werd ons vooral gevraagd naar welke leverancier de klant nu moest overstappen”, zegt woordvoerder Simon November. “Op dit ogenblik is dat een moeilijke situatie. De gedupeerden zullen bediend worden door de netbeheerder Fluvius, maar dat is tegen zeer hoge tarieven. Ze doen er dus best aan om zo snel mogelijk een nieuwe leverancier te zoeken.”

Geen financiële monitoring

De Vlaamse Energieleverancier scoorde tot voor kort ook bij Test Aankoop enorm goed. Hadden zij hun leden niet beter moeten informeren? “Wij focussen vooral op de prijs en de kwaliteit”, zegt November. “En dat tweede criterium speelt bij energie geen rol: het licht brandt of het brandt niet, er is geen goeie of slechte energie. Wij monitoren de financiële situatie van deze energiebedrijven niet, ik zie ook niet in hoe we dat zouden kunnen doen. Ook waren er geen andere signalen die duidden op een probleem. Het enige wat we wel merkten, is dat de klantendienst minder bereikbaar was. Maar daarin was de Vlaamse Energieleverancier zeker niet alleen.”

De provincie Oost-Vlaanderen sloot begin dit jaar nog een groepsaankoop af met de Vlaamse Energieleverancier voor 26.000 klanten. “Het was al onze tiende groepsaankoop en het is de eerste keer dat er een probleem opduikt”, zegt Riet Gillis (Groen), gedeputeerde voor energie in de Oost-Vlaamse provincieraad. “We gaan proberen al onze klanten onder gunstige voorwaarden onder te brengen bij een andere leverancier. Dat is de eerste bekommernis. In de toekomst zullen we nog meer financiële garanties proberen in te bouwen in deze contracten.”
https://www.demorgen.be/nieuws/hoe-ging ... ~b2cc9a0e/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Ariel schreef:
zo apr 25, 2021 1:03 pm
Dit zijn dezelfde natuurorganisaties die laaiend enthousiast zijn van windmolens .
Natuurorganisaties scharen zich achter petitie tegen stroomkabel Schier

Acht natuurorganisaties sluiten zich aan bij protesten van bewoners tegen de aanleg van een stroomkabel onder Schiermonnikoog door.

Afbeelding

Netbeheerder TenneT moet een kabel aanleggen om de stroom van een nieuw windmolenpark op zee, zo'n 80 kilometer uit de kust van Groningen, naar land te exporteren. De geplande route van de stroomkabel gaat vanaf het windmolenpark naar Schiermonnikoog. Daar wordt de kabel onder natuurgebied de Balg aangelegd. Vervolgens komt de route in de polder boven Kloosterburen aan land.

Petitie
De eilanders zijn hier fel op tegen, omdat de aanleg van de kabel de kwetsbare natuur op de Balg zou aantasten. Intussen is een petitie gestart tegen dit tracé. De natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en het Groninger Landschap, ondersteunen dit protest.

In een gezamenlijke brief uiten zij hun zorgen. 'Er zal hier niet één keer, maar vaker, in meerdere jaren, grootschalig gewerkt worden aan de aanleg van stroomkabels. Daarmee wordt unieke natuur steeds weer opnieuw beschadigd en krijgt ze geen tijd te herstellen.'

Randstad
Daarbij doen ze een oproep om te kijken naar de meest efficiënte route. 'De meeste stroom wordt gebruikt in de randstad en door zware industrie. De aanlanding van stroomkabels kan efficiënter, met minder natuurschade en wellicht in samenwerking met andere landen. Wij roepen op deze mogelijkheden veel beter en breder te onderzoeken.'
Extra stroomkabels voor zonnecapaciteit Ameland

Netbeheerder Liander legt de komende tijd extra stroomkabels aan tussen Holwerd en Dokkum om het groeiende aanbod zonne-energie van Ameland te kunnen afvoeren. Op het eiland wordt steeds meer zonne-energie opgewekt, zoveel zelfs dat de capaciteit van het verdeelstation in Holwerd niet meer volstaat.

De komende periode worden twee 20-kilovoltkabels aangelegd tussen Holwerd en Dokkum. Deze kabels zijn zo'n tien kilometer lang. Ook worden de elektriciteitsstations aangepast en uitgebreid. In Dokkum wordt het station ook uitgebreid om nieuwe zonneparken op de vaste wal te kunnen aansluiten.

De werkzaamheden nemen een jaar tijd in beslag en moeten halverwege 2020 klaar zijn.
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/8714 ... it-ameland


En nu is de nieuwe stroomkabel naar Ameland totaal kapot. Sabotage wordt gezegd. Daders?
Nieuwe stroomkabels naar Ameland vernield, netbeheerder verbijsterd

De nieuwe stroomkabel die wordt aangelegd naar Ameland is gesaboteerd. De schade is zo groot dat het niet meer gerepareerd kan worden.
De sabotage vond twee maanden geleden al plaats, maar is nu pas bekend geworden. De aannemer heeft aangifte gedaan.


Waar de sabotage precies heeft plaatsgevonden wil netbeheerder Liander niet bekend maken. Het bedrijf is verbaasd over de vernieling. Het heeft grote consequenties voor het project. Omdat de producent de kabels niet op voorraad heeft, kunnen er pas begin 2022 nieuwe kabels gemaakt en geleverd worden.

Liander doet er alles aan om het werk af te ronden voor de start van het broedseizoen, half maart. Een woordvoerder verwacht dat dat wel gaat lukken.

Verduurzaming

De stroomkabel loopt onder andere door de Holwerder kwelder en zo via het wantij naar het eiland. De kabel is nodig om het eiland meer te verduurzamen en de opgewekte stroom te transporteren. Bedrijven, bewoners en de gemeente hebben daar de handen voor ineen geslagen. Naast het grote zonnepark zijn er plannen voor nog een aantal en daarnaast hebben steeds meer eilanders panelen op het dak.

Daarnaast wil de NAM voor de verduurzaming van de gaswinning gebruikmaken van groene stroom. Om die ontwikkelingen te realiseren moest Liander twee nieuwe kabels aanleggen naar het eiland.

Hoelang wachten?

Het is duidelijk dat de aanleg vertraging oploopt. Woordvoerder Peter Hofland van Liander weet nog niet hoeveel: "We moeten echt wachten op die nieuwe kabels. En dan gaan we kijken naar wanneer we kunnen beginnen. Daarover gaan we in goed overleg met natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en andere experts. We willen dat werk goed timen om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuur."

Voorlopig lijkt de vertraging nog geen consequenties te hebben voor het eiland. Hofland: "Nu eerst nog niet maar, bedenk wel dat we die kabels niet voor niets leggen. Ze moeten de verduurzaming vorm gaan geven. Ik het dus ook niet uitsluiten."

Opnieuw verstoring


Natuurbeheerder Staatsbosbeheer is ook niet te spreken over de vernieling. De aanleg was in goed overleg met de natuurbeheerder en Rijkswaterstaat om de gevolgen voor de natuur zoveel mogelijk te beperken. En dat lijkt goed te zijn geslaagd.

Maar nu moet er opnieuw worden gewerkt in een gebied op de Wadden waar je juist zo weinig mogelijk verstoring wilt hebben, zegt boswachter Henk-Jan van der Veen.
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1111 ... erbijsterd
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8906
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door xplosive »

 
Misschien Noord-Afrika herkoloniseren (en en-passant de islam daar terugdringen en de "vluchtelingen" stroom remmen) en daar zonnecentrales aanleggen? Maar ja, grondstoffen zijn ook schaars .....
 
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Over die sabotage van de kabel lees ik dat iemand of iemanden het wad zijn opgelopen en met een accuboormachine gaten in de kabel hebben geboord.
Ik zou denken dat zo'n kabel wel ingegraven zou liggen maar kennelijk niet (vanwege milieubezwaren tegen graven?).
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

In dit geval is het een domino-effect dat het faillissement van deze groene energiecowboy veroorzaakt. Als ik zo de overzichten bekijk zijn al die weder- en doorverkopers groen wat gezien de beschikbare hoeveelheid 'groene' energie op zwendel duidt.
Ook faillissement voor energieleverancier SEPA Green Energy

Het is definitief einde oefening voor energieleverancier SEPA Green Energy. Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de vergunning voor het leveren van stroom en gas in te trekken, meldt de toezichthouder. Door het faillissement moeten 20.000 klanten, consumenten en zakelijke afnemers op zoek naar een nieuwe leverancier.

SEPA Green Energy kwam in financiële problemen omdat het de inkoop van energie liet uitvoeren door het bedrijf Energie I&V, dat ook bekendstaat als Anode, dat op 3 december 2021 failliet is verklaard. Door dit faillissement is de inkooppositie voor elektriciteit van SEPA Green Energy verloren gegaan. Door de sterk gestegen elektriciteitsprijzen kan het bedrijf zijn leveringsverplichtingen aan klanten niet meer nakomen.
https://www.trouw.nl/economie/ook-faill ... ~b5cb63a9/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Meer problemen met zonnepanelen en windturbines voorzien


DEN HAAG - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voorziet flinke vertragingen bij de uitvoering van regionale ’groene’ energieplannen. Vrijwel elke regio heeft inmiddels de eigen duurzame energieopwekplannen opgeschreven in de Regionale Energie Strategie (RES). Maar door het overvolle stroomnetwerk en nieuwe milieunormen die opgesteld moeten worden voor de plaatsing van windturbines ’lijkt vertraging van projecten onvermijdelijk’.

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat voor 2030 35 terawattuur (TWh) duurzame stroom moet worden opgewekt. Iedere regio mag zelf bepalen hoe een steentje wordt bijgedragen. Ter vergelijking: zo’n 10 miljoen huishoudens verbruiken op dit moment jaarlijks ongeveer 35 TWh. In totaal liggen er nu echter plannen die zelfs meer dan 35TWh opwekken middels zonnepanelen en windturbines, blijkt uit prognoses van het PBL.

Het PBL voorziet fikse problemen bij de uitvoering. Op korte termijn, tot 2026, worden projecten uitgevoerd die nu al in de pijplijn zitten. „Dit leidt tot een enorm snelle toename van de elektriciteitsproductie door zowel windmolenparken op land als door grootschalige velden met zonnepanelen.”

Netwerkschaarste

Bij de snelle groei van zonne-opwek zal „netwerkschaarste een (chronische) belemmering gaan vormen.” Daarom moeten keuzes worden gemaakt welke projecten wel of geen voorrang krijgen. Bij de toename van windturbines op land zorgt de recente uitspraak van de Raad van State bovendien voor onzekerheid. De hoogste bestuursrechter bepaalde dat er een nieuwe milieubeoordeling moet komen voor onder andere het geluid en de slagschaduw die de turbines veroorzaken. Dat kan vele jaren duren, net als het opnemen van de RES-ambities in omgevingsvisies en plannen.

Hoewel de verschillende energieregio’s ambitieuze plannen hebben aangedragen om meer groene stroom op te wekken, wordt in het beleid geen rekening gehouden met de komst van nieuwe datacenters. Het energiebeslag van die sector blijkt volgens het PBL in 2030 te kunnen pieken op maximaal 25TWh en neemt de komende jaren alleen maar toe. Die ontwikkelingen zijn echter niet opgenomen in de regionale scenario’s, aldus het PBL.

’Voorbij 2030’

De rekenmeesters adviseren alvast wel om ’voorbij 2030’ te kijken nu regio’s flinke ambities tonen. „Gelet op de lange doorlooptijd van ruimtelijke planprocessen, zijn de overwegingen in de RES’en ook van betekenis voor de periode na 2030, zowel wat betreft de productie van hernieuwbare elektriciteit als de ruimtelijke kwaliteit van het landschap. Het zou verstandig zijn als het Rijk nu vast in gesprek gaat met de regio’s over de verwachtingen voor de lange termijn.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1388175 ... s-voorzien
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Mij staat bij dat Noorwegen heel erg veel waterkracht electriciteit produceert. Zelf zoveel dat er al vele jaren een zware kabel naar ons land ligt waar groene stroom uitkomt.
Een tekort is daar dus niet te verwachten. En dus ook geen prijsstijgingen.
Maar dat heb ik mis: ook de Noren hebben te lijden onder prijsstijgingen van een niet-schaars goed. Dat zal economisch wel te verklaren zijn.
Noorse regering compenseert hoge energierekening burgers

OSLO - De Noorse regering wil de snel stijgende elektriciteitsprijzen voor burgers verlichten. Met ingang van de volgende elektriciteitsrekening zullen Noorse huishoudens via een aftrekregeling staatssteun ontvangen voor uitzonderlijk hoge elektriciteitsprijzen, zo kondigde premier Jonas Gahr Støre aan op een persconferentie in Oslo.


De staat compenseert de helft van het bedrag dat boven een prijs van 70 øre (7 eurocent) per kilowattuur uitkomt. De maatregel geldt tot maart 2022. De regering is voornemens zo spoedig mogelijk een voorstel voor de steun bij het parlement in te dienen.

„Een uitzonderlijke situatie als deze vereist uitzonderlijke maatregelen”, aldus Støre. Volgens de regering kost de ondersteuning van de elektriciteitsklanten de schatkist naar schatting 5 miljard kronen (bijna een half miljard euro).

De elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen maanden in heel Europa sterk gestegen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1209152 ... ng-burgers
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

In mijn buurt zijn meer dan 90% van de huizen van voor 1900. En die hadden gasverlichting en geen verwarming. Dat nu dus zgn. 'duurzaam' verwarmen zit er niet in.
Veel fabrieken zijn na de oorlog verdwenen en dus was er voldoende capaciteit op het stroomnet van de buurt. En nu zit het vol. Geen ruimte meer voor laadpalen, warmtepompen en zonnepanelen.
Dus die energietransitie zal hier voorlopig niet plaats kunnen hebben.
Groot stroomtekort dreigt voor regio Leiden/Alphen, stroomnetbeheerders eisen in brandbrief meer elektriciteitsstations

Als er niet snel twee plekken beschikbaar komen voor nieuwe elektriciteitsstations zit de regio Leiden/Alphen aan den Rijn over drie jaar met een groot stroomtekort.

Dat schrijven stroomnetbeheerders Tennet en Liander in een brandbrief aan de colleges van de gemeenten Leiden, Alphen aan den Rijn, Leiderdorp, Oegstgeest, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Zuidplas.

De nutsbedrijven doen een dringend beroep op de gemeenten om nog voor het eind van 2021 te kiezen uit zeven geschikte plekken voor nieuwe elektriciteitsverdeelstations: 150/50kV-stations. Dat zijn de Hofdijklaan in Oud Ade, De Bloemerd in Leiderdorp, de Barrepolder/Groenendijk in Hazerswoude-Rijndijk, de Noordpolder in Kaag en Braassem, polderpark Cronesteyn in Leiden, de Oostvlietpolder in Leiden en de Grote Polder in Zoeterwoude.

Voor het tweede elektriciteitsverdeelstation is een plek aangewezen in de Zuidplaspolder, maar de procedures daarover lopen nog. Voor de komst van een 150/50kV-station is een flink stuk grond nodig, waarop een gebouw komt te staan met een ’schakeltuin’ waarboven hoogspanningsleidingen lopen.

Knelpunten

Lukt het op korte termijn niet tot overeenstemming te komen over de komst van twee nieuwe stroomstations, dan dreigen vanaf 2024 ’grote en langdurige knelpunten’ in het stroomnet van Leiden, Alphen en het gebied daaromheen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ’supermarkten en scholen’ geen elektriciteitsaansluiting kunnen krijgen. Een wachttijd van enkele jaren ligt dan in het verschiet. Voor woningbouw, op voormalig vliegkamp Valkenburg, leidt een capaciteitstekort tot vertraging. Het kan ook de geplande aanleg van een nieuw Leids bedrijventerrein langs de Vliet dwarsbomen.

Zonder snelle komst van twee extra ’sternetwerken’ komt ook de energietransitie op een lager pitje te staan. Een tekort aan stroom brengt de opmars van elektrisch rijden tot stand en belemmert de teruggave van zelf opgewerkte zon- of windenergie aan het stroomnet.

De benodigde sternetwerken zijn rechtstreeks van invloed op de stroomvoorziening in het centrum van Leiden en Alphen-west, maar zijn ook onmisbaar om uitbreidingswerkzaamheden bij zogenoemde onderstations - 50/10kV-stations - in andere plaatsen te voltooien.

Op een aantal punten in de regio kampen bedrijven al met bestaande capaciteitsproblemen. Dat is onder meer het geval in de greenport Boskoop/Hazerswoude, de noordkant van Oegstgeest, delen van Leiden, delen van Nieuwkoop en in de Zuidplaspolder. In die gebieden worden aanvragen voor nieuwe stroomvoorzieningen voorlopig niet meer in behandeling genomen.

Woensdagavond voeren de nutsbedrijven overleg met de gemeenten, zo meldt een woordvoerder van Liander. ,,We gaan er vanuit dat het voor het eind van het jaar niet meer lukt om een geschikte plek te vinden, maar we hopen dat het niet lang meer duurt. We hadden heel graag gezien dat ze al wél een plek in gedachte hadden, maar een goede besluitvorming is natuurlijk belangrijk. Hopelijk zijn ze er begin 2022 uit.’’
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20211214_12009139
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

Mahalingam schreef:
za dec 04, 2021 7:54 pm
According to the latest findings, temperatures in a server room or data centre should not fall below 10°C or exceed 27.7°C. The research further revealed that the optimal temperature range was between 20 and 21.6°C, leaving very little room for movement for those looking to find the perfect temperature for data centre performance.
https://www.macair.co.uk/blog/ideal-dat ... mperature/
De uitstromende lucht zal zodoende nooit warmer zijn dan 30 graden als het even kan.
Thuiscomputers en harddisks voelen zich goed bij 40 graden.

In die datacentres wordt het warm en dan moet je koude lucht inblazen. Dus hoe lager de gemiddelde buitentemperatuur hoe minder duur de koeling wordt.
In Lulea Zweden is het altijd koud. 3,3 graden C gemiddeld. Daar staat een groot datacentre.
De megawatts die zo'n centrum gebruikt wordt omgezet in warmte.
En milieubewuste politici roepen dan "Zonde, zonde" en "daargaan we wat aan doen."

Nu kan je wel vele warmteregisseurs aanstellen maar die kunnen niet toveren en praatjes vullen geen gaatjes.
Noord-Holland stelt datacenterstrategie op en krijgt een warmteregisseur

De provincie Noord-Holland heeft als eerste provincie van Nederland een datacenterstrategie opgesteld. Daarin staat onder meer onder welke voorwaarden er nieuwe datacenters gebouwd mogen worden. Als onderdeel van die strategie stelt de provincie een warmteregisseur aan.


De strategie verplicht gemeenten waar datacenters zich willen vestigen om afspraken te maken met de provincie over onder meer de inpassing in het landschap van datacenters en hoe water en energie gebruikt wordt en hoe restwarmte ingezet wordt. Naleving op de punten uit de strategie moet gebeuren via vergunningverlening, toezicht en handhaving.
[...]
Ook gaat de provincie sturen via vergunningsverlening, toezicht en handhaving en worden er samen met gemeenten vestigingsvoorwaarden opgesteld op het gebied van ruimte en duurzaamheid. Daarnaast gaat de provincie afspraken maken met de datacentersector over duurzaamheidsprestaties en wil het duurzaamheid en innovatie verder stimuleren. Een belangrijk daarvan is dat de provincie wil dat er meer werk gemaakt wordt van het gebruiken van restwarmte dat vrijkomt bij het koelen van de datacenters. Om het gebruik van restwarmte te stimuleren gaat de provincie een 'warmteregisseur' aanstellen. Dat is een manager die het inzetten van restwarmte moet 'aanjagen' bij datacenters in de regio.
https://tweakers.net/nieuws/190862/noor ... sseur.html

Zo te zien doet de provincie haar best om veel bureaucratie te maken en vele extra ambtenaren werk te verschaffen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

En onderwijl wordt in Flevoland goede boerengrond volgeplempt met een reuze-datacentrum.
Met dank aan het boerenhatende Gr. Links. Die zijn blij want er is 'beloofd' dat dit datacentrum groene stroom gaat gebruiken. En dat er banen komen die groener zijn dan de boeren.
Meerderheid raad stemt voor komst datacenter: 11 voor, 8 tegen
ZEEWOLDE
De meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde heeft donderdagavond voor de bestemmingsplanwijziging voor het Meta-datacenter gestemd. Er stemden 11 raadsleden voor en 8 tegen de komst van de datahallen in Zeewolde. Halverwege de vergadering tekende zich al een meerderheid af, toen PvdA/GroenLinks aangaf voor te stemmen.
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/2 ... or-8-tegen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52141
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: 'Duurzame' energie: windmolens en zonnepanelen

Bericht door Mahalingam »

En over al die banen die gaan komen dit:
Datacenter Meta Zeewolde zou minder banen opleveren dan andere datacenters

Het datacenter van Meta, voorheen Facebook, in Zeewolde zou per hectare grond minder banen opleveren dan andere datacenters van techgiganten in Nederland. Dat is af te leiden uit cijfers die NU.nl heeft gepubliceerd.

Meta zou 410 banen creëren op 166 hectare grond, schrijft NU.nl. Dat komt neer op ongeveer 2,5 baan per hectare. Bij andere datacenters van techgiganten in Nederland komt die verhouding uit op rond 7 banen per hectare. In andere sectoren ligt die verhouding heel anders. Onderzoeker Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen noemt tegen NU.nl een verhouding van dertig of veertig banen per hectare voor 'normale' bedrijven.

Het zou in Zeewolde gaan om werk voor 150 technici en 260 ondersteunende medewerkers. Het is onbekend om wat voor soort expertises het precies gaat. Volgens Pen en hoogleraar Arnoud Lagendijk van de Radboud Universiteit zijn de argumenten voor het datacenter in Zeewolde niet steekhoudend.
https://tweakers.net/nieuws/190804/data ... nters.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie