Diederik Stapel e.a frauderende "wetenschappers"

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 38257
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Diederik Stapel e.a frauderende "wetenschappers"

Berichtdoor Mahalingam » Di Dec 04, 2018 10:50 pm

Er was onderzoek naar de vraag: "Mannelijke managers met een dochter voeren een beter diversiteitsbeleid ".
Er is geen onderzoek naar de vraag: "Mannelijke managers met een zoon voeren een slechter diversiteitsbeleid ".
Als je je baas voor het uitkiezen hebt, kies er dan een met een dochter. Er zou zoiets bestaan als een ‘dochtereffect’: mannelijke managers met dochters investeren meer in maatschappelijk verantwoord ondernemen, zetten meer vrouwen op hoge posities en laten de salarissen van vrouwen in het bedrijf stijgen.
[...]
‘Het effect bestaat inderdaad’, bevestigt Meir Shemla, die aan de Rotterdam School of Management diversiteitsbeleid onderzoekt. ‘Maar wat de invloed ervan precies is, weten we niet.’
[...]
Het dochtereffect duikt ook op in ander onderzoek, zij het subtiel. Zo delen bazen met pasgeboren dochters bij Deense bedrijven gemiddeld 1,5 procent meer salaris uit aan vrouwen, maar dat effect valt alleen hard te maken in kleine bedrijfjes, waar de invloed van één baas waarschijnlijk groter is.
[...]
Het klopt dat topmanagers die een dochter krijgen, gemiddeld iets vaker progressief diversiteitsbeleid proberen te voeren. Het blijft de vraag hoeveel dat in de praktijk uitmaakt.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/mannelijke-managers-met-een-dochter-voeren-een-beter-diversiteitsbeleid-klopt-dit-wel-~b6c488c2/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 70903
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Diederik Stapel e.a frauderende "wetenschappers"

Berichtdoor Ariel » Wo Feb 27, 2019 5:40 pm

Weer gaat onderzoeker Tilburg University in de fout, promovendus verzon bezoeken aan moskee

TILBURG - Een promovendus van Tilburg University heeft 'verwijtbaar onzorgvuldig gehandeld' bij zijn proefschrift. Zo stelde hij vijf keer een moskee in Hilversum bezocht te hebben, terwijl drie bezoeken in werkelijkheid niet mogelijk waren omdat er die dag geen activiteiten in de moskee waren.

Ook voert promovendus Mohammad Nazar Soroush gesprekken op, die hij nooit gevoerd kan hebben. De universiteit geeft de onderzoeker en zijn twee begeleiders een veeg uit de pan, maar het onderzoek wordt niet teruggetrokken en ook mag Soroush zijn doctorstitel houden.

De hoogleraar die Soroush begeleidde mag echter geen promoties meer begeleiden en de co-promotor krijgt een berisping. De universiteit kwam in actie na klachten van drie verschillende partijen. Een speciale onderzoekscommissie deed daarna onderzoek naar het proefschrift.

Salafisme
Soroush promoveerde in september 2018 met een onderzoek naar de leefwereld van jonge salafisten in Nederland. Voor zijn onderzoek deed hij onder meer drie jaar lang undercover-onderzoek. In het proefschrift waar hij veel persaandacht voor zocht, schetst hij een beangstigend beeld van de salafistische gemeenschap in Nederland.

Hoogleraar eerder in opspraak
De hoogleraar die hem begeleidde was Ruben Gowricharn, die eerder betrokken was bij de zaak rondom de promotiefabriek van Tilburg University. Hij heeft een eigen bedrijf (De Promotiekamer) waaraan buitenpromovendi zoals Soroush duizenden euro’s per jaar betalen voor hun begeleiding. Gowricharn ontving daarnaast van de universiteit 35.000 euro euro per geslaagde promotie. Het is een unicum in wetenschappelijke wereld dat het promotierecht van een hoogleraar wordt ingetrokken. Op de vraag of de universiteit extra hard optreedt omdat Gowricharn eerder negatief in het nieuws kwam zegt de universiteit, dat het specifiek om het salafismeonderzoek gaat. "Het gaat om een op zichzelf staand geval."

Nepbezoeken
Een van de klagers over het proefschrift was het Islamitisch Centrum Imam Malik uit Leiden. Volgens het ICIM klopte informatie uit het logboek dat bij het proefschrift hoort niet. Het was niet controleerbaar of de onderzoeker het ICIM echt bezocht had. Ook had het centrum problemen met de undercovermethode, die alleen in uitzonderlijke gevallen toelaatbaar is. Onduidelijk was of de onderzoeker persoonlijk niet te betrokken was. Onduidelijk zou ook zijn waar de promovendus de typering dat het ICIM een salafistische organisatie is, op baseert.

Dat laatste geldt ook voor de moskee. Ook verwijst Soroush in zijn proefschrift naar een logo dat gebruikt wordt door salafistische organisaties, maar in werkelijkheid toen niet gebruikt werd. Ook de in het onderzoek genoemde Stichting Eenheid uit Leidschendam stelt dat er feitelijke onjuistheden in het onderzoek zitten en dat de bevindingen niet kloppen.

Onzorgvuldig
Na alle klachten liet de universiteit onderzoek uitvoeren door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit. Die commissie stelt na onderzoek dat Soroush 'verwijtbaar onzorgvuldig' gehandeld heeft. De kwalificatie salafistisch is voor in elk geval 19 van de 24 instellingen die genoemd worden, nauwelijks onderbouwd. Het proefschrift wordt niet terug getrokken, maar de universiteit vraagt de onderzoeker om het onderzoek niet verder te verspreiden.

Ook moet de onderzoeker in een wetenschappelijk tijdschrift de mededeling laten plaatsen dat er onvoldoende onderbouwing is voor de conclusies uit het onderzoek.

Promotie niet teruggetrokken
Het promotieonderzoek wordt niet teruggetrokken wordt en de onderzoeker mag zijn doctorstitel behouden. De universiteit doet dit omdat volgens de onderzoekscommissie geen reden is om te twijfelen aan de integere bedoelingen van Soroush. Hoewel er wel sprake is van verwijtbare onzorgvuldigheid, zou intrekking van de promotie een te zware straf zijn. Het proefschrift zou aan de minimale eisen voldoen, die in het vakgebied gebruikelijk zijn.

Promotiefabriek
Tilburg University kwam al vaker in opspraak. Onderzoeksprogramma Argus concludeerde vorig jaar na onderzoek dat de universiteit een promotiefabriek bouwde. Eerder bleek uit onderzoek van hetzelfde radioprogramma al dat decaan Arie de Ruijter via een in cosmetica gespecialiseerd bedrijfje van familie geld opstreek voor begeleidingswerkzaamheden van promoties. De universiteit deed aangifte tegen hem.

Diederik Stapel
Ook de omstreden hoogleraar en decaan Diederik Stapel werkte in Tilburg. Ook hij verzon trips naar plekken waar hij zogenaamd veldonderzoek deed. Hij stelde onder zware druk te staan om te presteren. Volgens een woordvoerder van de universiteit is er in het geval van Soroush echter geen sprake van fraude.

Buitenpromovendi
De universiteit krijgt van het ministerie een promotiepremie van 70.000 tot 96.000 euro per succesvol afgeronde promotie. In het strategisch plan van de universiteit stond eerder dat er meer promoties moesten komen en dat de universiteit ook meer wilde inzetten ook buitenpromovendi. Dat zijn mensen die vaak als hobby ergens onderzoek naar doen, naast hun eigen baan.

Ze hoeven in tegenstelling tot reguliere promovendi dus geen salaris van de universiteit te krijgen, maar de universiteit krijgt wel de gehele promotiebonus bij promoties.

Reactie co-promotor
Co-promotor Jan-Jaap de Ruiter krijgt een berisping. Hij laat aan Omroep Brabant weten dat hij de straf accepteert. "Dit proefschrift is onderdeel geworden van een vraag over de procedure. De commissie heeft een oordeel over die procedure geveld. Ik neem daar kennis van. Wat mij betreft is hierbij de kous af."

Volgens De Ruiter gaat het niet om aan academisch oordeel. Op andere vragen gaat hij niet in. "De zaak is wat mij betreft hiermee tot een einde gekomen", schrijft De Ruiter op Facebook.

Promotor Ruben Gowricharn was niet bereikbaar. Dat geldt ook voor Soroush.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 38257
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Diederik Stapel e.a frauderende "wetenschappers"

Berichtdoor Mahalingam » Zo Mar 03, 2019 11:16 am

Er zijn meer mensen die hun gedachten hebben laten gaan over de Tilburgse toestand. Hier de redactie van Trouw:
De promotoren bij het proefschrift over salafisme zijn terecht berispt
Het is verleidelijk om te eisen dat de onderzoeker die vorig jaar aan de Universiteit van Tilburg promoveerde op salafisme subiet zijn doctorstitel teruggeeft.

Nadat vanuit verschillende moskeeën de klacht was gekomen dat zij ten onrechte waren ingedeeld bij deze radicale islamvorm, onderzocht een speciale commissie het proefschrift. De conclusies zijn onthutsend. Slechts bij een kleine minderheid is er genoeg bewijs voor dit label. Pijnlijk is bovendien de vaststelling dat in het proefschrift bijeenkomsten in de moskee worden opgevoerd op data dat deze geloofshuizen waren gesloten.

Die laatste conclusie doet denken aan de ontmaskering acht jaar terug van psycholoog Diederik Stapel, die onderzoeksresultaten had vervalst tijdens zijn loopbaan die eindigde op dezelfde universiteit. Maar het onderzoek van deze week, hoe spijkerhard ook, nuanceert de fouten van de promovendus aanzienlijk. Het gaat voor zover het zich nu laat aanzien om enkele fouten op honderden bezoeken. Die blijven ernstig, maar zijn voor de commissie geen reden de doctorsbul terug te eisen van de promovendus. Ook al komen ze vooral voor zijn rekening. Want van de begeleidende hoogleraren is moeilijk te eisen dat ze elk detail controleren.

Spoiler! :
Anders ligt dat met de inhoud. Het wordt nogal eens vergeten maar de term ‘proefschrift’ zegt het al: een promotie is een eerste test voor – meestal – een beginnend onderzoeker. Die wordt daarbij begeleid door hoogleraren. Deze jonge onderzoeker blijkt op basis van zijn onderzoeksmateriaal al te enthousiast conclusies te hebben getrokken over de meeste moskeeën. In feite is er bij de meeste geloofshuizen geen goede wetenschappelijke basis voor het label salafisme.

Het is daarom onbegrijpelijk dat beide hoogleraren die de onderzoeker bijstonden niet hebben ingegrepen. De promotor mag van de commissie niet langer promovendi in Tilburg begeleiden. Deels is dat symbolisch, maar het openbare oordeel over hem blijft keihard. Dat geldt ook voor de copromotor, die volgens de commissie nog om andere reden voorzichtig had moeten zijn. Een aantal moskeeën heeft al laten weten flinke hinder te hebben gehad van het stempel ‘salafistisch’.

Juist het besef dat dit debat, ook in hun eigen vakkring, maatschappelijk gevoelig is, had voor de hoogleraren een alarmsignaal moeten zijn. Volgens de commissie liep vooral de copromoter juist te hard van stapel. Hij heeft de ‘schijn’ gewekt dat de conclusies erg pasten in zijn eigen opvattingen en is daarom minder kritisch geweest over het wetenschappelijk werk. Een aanvullende zonde, waarbij de ‘berisping’ die voor hem op de rol staat overkomt als een milde sanctie. Hij heeft er wijs aan gedaan deze gevolgen direct te accepteren.
https://www.trouw.nl/opinie/de-promotoren-bij-het-proefschrift-over-salafisme-zijn-terecht-berispt~a898a030/
De laatstgenoemde 'hij' is de berispte Jan-Jaap de Ruiter .
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 38257
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Diederik Stapel e.a frauderende "wetenschappers"

Berichtdoor Mahalingam » Di Jun 04, 2019 11:07 am

En dan is er weer eens plagiaat aan de Universiteit van Amsterdam door de voormalig rector magnificus. ( is ook Officier in de Orde van Oranje Nassau.)
UvA stelt onderzoek in naar plagiaat voormalig rector magnificus
De Universiteit van Amsterdam stelt een externe commissie in die zal onderzoeken of voormalig rector magnificus Dymph van den Boom regels voor wetenschappelijke integriteit heeft geschonden.

Aanleiding is een publicatie in NRC, waarin wordt onthuld dat Van den Boom heeft geplagieerd in haar toespraken en proefschrift. In acht van de tien openingstoespraken die zij hield tussen 2008 en 2017 tijdens de dies zou ze teksten van anderen hebben gebruikt zonder daarnaar te verwijzen. Ook in haar proefschrift, in 1988 geschreven over prikkelbare baby's, zijn lappen tekst van anderen gekopieerd, aldus NRC.

Van den Boom werd in 1996 hoogleraar algemene pedagogiek aan de UvA. In 2007 kreeg ze als eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis de ambtsketen van rector magnificus omgehangen. Onder haar leiding nam de UvA verschillende maatregelen tegen plagiaat: tussen 2008 en 2010 wordt een nieuwe plagiaat- en frauderegeling voor studenten ingesteld. In 2014 stelt de rector een Werkgroep Wetenschappelijke Integriteit in. ‘Wie imiteert, valt door de mand', zei ze in 2008 tegen Vrij Nederland.

In een reactie tegenover NRC stelt Van den Boom dat haar toespraken nu ten onrechte langs de wetenschappelijke meetlat worden gelegd. Haar proefschrift wordt volgens haar ‘met de regels van nu met terugwerkende kracht beschuldigd van plagiaat, terwijl er in die tijd geen regels en voorschriften waren zoals we die nu kennen.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/uva-stelt-onderzoek-in-naar-plagiaat-voormalig-rector-magnificus~b6b38cc3/

De publicatie vande NRC is hier:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/03/wie-imiteert-valt-door-de-mand-a3962469
Hoe de oud-rector van de UvA plagieerde in speeches en proefschrift
[...]Ook in Van den Booms proefschrift Neonatal irritability and the development of attachment uit 1988 over prikkelbare baby’s zijn gekopieerde stukken tekst te vinden, blijkt uit onderzoek van deze krant. Voor dit proefschrift kreeg Van den Boom in 1989 de allereerste, jaarlijks uitgereikte Outstanding Dissertation Award van de American Psychological Association (APA), de beroepsvereniging die ook de internationaal gangbare richtlijnen voor bronvermeldingen publiceert: de APA-stijl. Het bekroonde proefschrift was de opmaat naar haar benoeming tot hoogleraar.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 6 gasten