Tijd om milieufreak te worden?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.

Houd jij je bezig met het milieu?

Ja. Ik ben anti-milieu en koop alles zo goedkoop en vervuilend mogelijk. Ik ben de anti-hippie!
2
9%
Ja. Ik houd me graag bezig met het vitten op Greenpeace-mensen als ze weer eens op de tv zijn; heerlijk om te roepen: Zoek es een normale baan man!
2
9%
Nee. Ik denk er nooit aan. Walvissen gaan toch eens een keer dood en als wij die bomen niet vellen doet een bosbrand of moslim het wel.
2
9%
Nee. Maar dat is omdat ik het niet interessant vind.
4
17%
Nee. Maar dat is omdat het me te deprimerend is.
2
9%
Ja. Ik koop vaak de duurdere eco-versie maar besef wel dat ik er niet aan kan ontsnappen dat ik óók een ecologische voetafdruk heb.
8
35%
Ja. Ik voel me superschuldig, en ik wil alles doen om te voorkomen dat ik het milieu belast!
3
13%
Ja. Ik vind dat zo'n zalig gevoel, dat ik steeds voor de bio-eco-versie ga, en dat iedereen dan ziet: Tjonge, wat is die goed bezig!
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 23

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89854
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

:huh: Ik denk dat ik een goedkoop kustappartement in Belgie ga kopen. :thinking:
“Stijgende zeespiegel maakt kustappartement onverkoopbaar”: fiscus verwerpt kostenaftrek aan zeedijk

Als we de fiscus mogen geloven, zoekt men aan de Belgische kust maar beter snel hogere oorden op. Hij verwerpt de kosten voor een appartement aan zee omdat... door de klimaatopwarming de zeespiegel zal stijgen, en het gelijkvloersappartement onverkoopbaar zal worden. Onze fiscaal expert Michel Maus (VUB) laat zijn licht schijnen op het voorval: “Dit betekent eigenlijk dat we best beginnen met de ontruiming van de volledige Belgische kustlijn. Van een fiscaal ambtenaar die een officiële en dus overheidsbeslissing op papier zet, mag je toch een beetje ernst verwachten.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Chemisch gezien is waterstof een kleurloos gas. Maar bureaucratisch gezien heb je groene, grijze en blauwe waterstof.
En voor de klimaat activisten is waterstof de heilige graal. Als dat oxideert dan krijg je water en daar zijn de vissen blij mee.
Hoe kom je aan waterstof? Wel aardgas bestaat voor het grootste deel uit waterstof.
Volgens de gebruikelijke methode wordt methaan omgezet in waterstof door het onder druk met hete stoom van 700 °C tot 1000 °C te laten reageren. De koolmonoxide die zo ontstaat oxideert vervolgens met de stoom tot waterstof en kooldioxide. Bij dit proces komt dus kooldioxide vrij. En dat laatste is heel verkeerd. En bovendien: hoge druk en temperatuur vergen dure instalaties met veel onderhoud en gebruik van energie. Rendement 75%.

Voor de 'groene' waterstof is de productiemethode: electrolyse. Dat vergt een heleboel stroom waarvan de energie in de waterstof terecht komt. En die waterstof moet vervoerd worden. Efficientie: 65%.
Het is de bedoeling dat die waterstof niet in auto's gebruikt wordt via verbranding maar via een brandstofcel die stroom produceert voor de electrische motor. Efficientie: 60%.

Gaan we uit van windmolenstroom naar draaiende wielen van de auto dan is het 30% efficient. Ofwel 70% verlies.

Samenvattend: auto op waterstof vergt 3 maal zoveel windmolens als een auto met accu.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Uit bovenstaand verhaaltje blijkt wel: dat is allemaal niet efficient en wordt dus heel kostbaar.
Dan moet dus het wondermiddel 'subsidie' van de plank worden gehaald (=uit de zak van de burger).
Zonder er veel aandacht op te willen vestigen ligt er een megaplan klaar voor groene waterstof

Groene energie Het nieuwe kabinet wil miljarden uitgeven aan de opbouw van een Nederlandse waterstofindustrie. Waterstof wordt waarschijnlijk de grootste ontvanger uit het klimaatfonds van 35 miljard euro.

Waar blijft toch die miljardenpot voor waterstof? „Die is er nu.” Kamerlid Silvio Erkens (VVD) beantwoordt een vraag die bijna twee jaar boven de markt hing. De Nederlandse industrie morde er flink over: het vorige kabinet maakte wel grootse plannen voor de opbouw van een binnenlandse waterstofproductie, maar deed geen boter bij de vis.

Het nieuwe kabinet heeft die belofte ingelost. Zonder dat het coalitieakkoord er de aandacht op vestigt, trekt het Rijk minstens 5 à 10 miljard euro uit voor de ontwikkeling van een Nederlandse waterstofeconomie. Met het geld kunnen tientallen nieuwe fabrieken worden gefinancierd voor ‘groene waterstof’, gemaakt met water en elektriciteit.

Daarmee plaatst Nederland zich bij de ontwikkeling van dit alternatief voor fossiele brandstof in de Europese voorhoede. „In Nederland moeten we lef en durf hebben om hierin een koploper te zijn”, zegt Marcel Galjee, directeur van het nieuwe Nederlandse waterstofbedrijf HyCC.

In Nederland is nog nauwelijks aandacht geweest voor de miljardensubsidies voor waterstof van het kabinet-Rutte IV. Het coalitieakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie in december presenteerden, noemt waterstof alleen in wat bijzinnen.

Toch zal de nieuwe waterstofindustrie waarschijnlijk de grootste ontvanger worden uit het ‘klimaat- en transitiefonds’ van 35 miljard euro dat de nieuwe coalitie instelde, blijkt uit een inventarisatie van NRC. De investeringen in wat de coalitie ‘hoogwaardige hernieuwbare energiedragers’ noemt, zullen tot 2030 nog weinig CO2-reductie opleveren. Het doel is de Nederlandse industrie een goede uitgangspositie te geven voor de groene economie van de komende jaren dertig.
Spoiler! :
Waterstof is strategisch belangrijk voor Nederland. Het brandbare, lichte gas dient als grondstof in de raffinaderijen en de chemische industrie. Het wordt nu nog gemaakt uit aardgas, een proces waarbij CO2 vrijkomt. Die waterstofproductie kan relatief goedkoop ‘schoon’ gemaakt worden door die CO2 af te vangen en onder de grond te stoppen. Het resultaat heet ‘blauwe waterstof’. Duurder, maar meer gericht op een toekomst vol zonne- en windenergie is ‘groene waterstof’. Die wordt gemaakt door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Dat gebeurt in ‘elektrolysers’, met elektriciteit dus – veel elektriciteit.
  • Groene waterstof uit Nederland is relatief duur

    ‘Groene waterstof’ uit Nederland, gemaakt met stroom uit windparken op de Noordzee, is relatief duur. Maar de bouw van de fabrieken ervoor (elektrolysers) biedt ook economische voordelen.NRC sprak analisten van het internationale adviesbureau Aurora, dat onderzoek doet naar de Europese waterstof- en energiemarkt „Het zal waarschijnlijk goedkoper zijn te produceren in een land als Marokko, met veel wind en zon, en het per pijpleiding naar Nederland te importeren”, zegt analist Jesse Hettema. Blauwe waterstof, uit ‘gewone’ waterstoffabrieken (gas als energiebron) met CO2-opslag, blijft dit decennium de goedkoopste schone optie.

    Toch kan (gedeeltelijke) Nederlandse productie van groene waterstof economisch aantrekkelijk zijn, volgens de analisten. Volledige afhankelijkheid van import maakt immers kwetsbaar. Daarnaast kan waterstof de bouw van windparken op de Noordzee bevorderen. Hettema: „Als je alleen windparken bouwt, maar niet zorgt voor extra elektriciteitsvraag als het hard waait, stort de stroomprijs in. Dan zijn windparken geen interessante investering meer.”

    Elektrolysers kunnen die flexibele vraag naar stroom leveren. Daarbij tekenen de analisten wel aan dat andere technieken voor flexibele elektriciteitsvraag, zoals hybride boilers, meer CO2-reductie opleveren voor dezelfde prijs. Hettema: „Er is een grote waterstofvraag in Nederland. Dan kan het best zinnig zijn een paar gigawatt eigen productiecapaciteit neer te zetten.” Aurora berekende op verzoek van NRC hoeveel overheidssteun de bouw van 4 gigawatt aan elektrolysers zou vergen. Die inschatting komt uit op 3,5 tot 11 miljard euro – de orde van grootte van de cijfers uit Den Haag.
Strategische maar kostbare vervanger

Deze technologie is kostbaar, inefficiënt en er was decennialang bijna geen behoefte aan. Maar in de meeste scenario’s voor ‘netto nul’ uitstoot in 2050 is groene waterstof wel in grote hoeveelheden nodig. Niet alleen in de industrie, maar ook als vervanger van fossiele brandstoffen. Daarom wil de Europese Unie dit decennium een vliegende start maken met de opbouw van een waterstofindustrie. De Europese Commissie streeft naar 30 à 40 gigawatt (GW) aan elektrolysecapaciteit in 2030. Dat vergt een adembenemende groei: de capaciteit moet in negen jaar 250 keer zo groot worden.

In Nederland was het vorige kabinet eveneens ambitieus; het stelde zich een capaciteit van 3 à 4 GW als binnenlands doel. Dat zijn genoeg elektrische waterstoffabrieken om ongeveer een kwart van het huidige gebruik van waterstof in de Nederlandse industrie te verduurzamen.

Daarvoor is komend decennium naar schatting 5 miljard euro overheidssteun nodig, schreef demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat, VVD) in december nog. Minstens dat bedrag, mogelijk zelfs het dubbele of nog meer, maakt het net aangetreden kabinet-Rutte IV nu vrij voor de opbouw van een Nederlandse waterstofindustrie.

Het coalitieakkoord zelf zegt daarover niets, maar in de ‘budgettaire bijlage’ staat dat 15 miljard euro uit het nieuwe klimaatfonds is bedoeld voor „hoogwaardige hernieuwbare energiedragers” die nog te duur zijn om tot 2030 al bij te dragen aan de klimaatdoelen. „Dit is ongeveer wat je nodig hebt om waterstof- en elektrolysecapaciteit te bouwen”, bevestigt Kamerlid Henri Bontenbal (CDA), gevraagd naar de post van 15 miljard euro. „Mogelijk wil je ook ‘groen gas’ daaruit bekostigen, maar dat is nog een open vraag.”

„On-ge-lo-felijk belangrijk”, noemt voorzitter Bernard Wientjes van de branchevereniging van chemiebedrijven VNCI het, dat Nederland in brede zin investeert in nieuwe vormen van energie als waterstof en ‘groen gas’. Volgens hem is de pot van 15 miljard euro daarvoor weliswaar breed inzetbaar, maar hij verwacht dat dat in de praktijk niet zal gebeuren. „Feitelijk zal het overgrote deel van dit budget voor groene waterstof worden ingezet.”

Multinationals uit de industrie en energiesector hebben volop plannen voor elektrolysers in Nederland. Het Duitse energiebedrijf RWE bijvoorbeeld kreeg eind december een vergunning voor de bouw van een elektrolyser van 50 MW in de Eemshaven. HyCC heeft drie elektrolysers in de planning en werkt onder meer samen met staalfabrikant Tata Steel en energieconcern BP. Shell maakte deze week bekend dat het een elektrolyser van 200 MW besteld heeft die de komende jaren moet verrijzen op de Tweede Maasvlakte. En dat alles valt in het niet bij het enorme waterstof- en windproject NortH2 dat Shell wil bouwen in het noorden.

Tot op de letter voorbereid

Dat 15 miljard euro zou moeten worden uitgetrokken voor „hoogwaardige hernieuwbare energiedragers” is tot op de letter voorbereid door een commissie met ambtenaren van bijna alle ministeries, onder leiding van Laura van Geest, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. In januari 2021 publiceerde die commissie Bestemming Parijs, een omvangrijk rapport met voorstellen voor het Nederlandse klimaatbeleid in het komend decennium.

De commissie-Van Geest berekende tot drie cijfers achter de komma hoeveel miljard allerlei klimaatmaatregelen tot 2030 zouden kosten. Veel ervan is letterlijk in het coalitieakkoord terechtgekomen. Ze stelde daarnaast voor 15 miljard te investeren in opschaling van nieuwe vormen van groene energie – met name waterstof en groen gas – om alvast een voorschot te nemen op de periode na 2030. Voor waterstof zou 5 à 10 miljard euro nodig zijn.

„Mijn inschatting is dat waterstof de grootste post zal worden van die 15 miljard euro”, zegt VVD-Kamerlid Erkens. Al benadrukt hij, net als collega’s van andere coalitiepartijen, dat de besteding van de hele pot nog niet vastligt. „Dat is aan de minister.”

Het is echter aannemelijk dat de opkomende Nederlandse waterstofindustrie de grootste bijdrage zal ontvangen uit het ‘klimaat- en transitiefonds’ van 35 miljard euro dat het nieuwe kabinet instelde. De andere genoemde maatregelen, van stimulering van hybride warmtepompen tot de bouw van twee kerncentrales, staan in de boeken voor 0,9 tot 5 miljard euro.

Dat desondanks aan groene waterstof nauwelijks woorden besteed worden in het coalitieakkoord, verbaast Erkens niet. „Ik denk dat het komt doordat alle coalitiepartijen het hierover eens waren.” De Nederlandse politiek heeft zich bijna unaniem achter waterstof geschaard. Een motie uit juni 2020 om de kabinetsplannen voor elektrolysers te „intensiveren” om „in Europa een toonaangevende rol in de waterstoftransitie te verwerven” kreeg bijna Kamerbrede steun – alleen PVV en Forum voor Democratie waren tegen.

Met de miljarden die het nieuwe kabinet nu vrijmaakt voor groene waterstof, positioneert Nederland zich nadrukkelijker als speler van betekenis in Europa. De financiële steun is vergelijkbaar met die in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk – al zet het VK ook nadrukkelijk in op de goedkopere ‘blauwe waterstof’ uit gasfabrieken met CO2-opslag.

„Ik denk dat we in Nederland een uitstekende positie hebben”, zegt Galjee van waterstofbedrijf HyCC, onlangs opgericht door chemiemultinational Nobian en de Australische investeerder Macquarie. Nieuwe windparken op de Noordzee zullen de benodigde duurzame stroom leveren, de elektrolysers worden gebouwd aan de kust , waar de stroomkabels aan land komen en waar toch al industrie gevestigd is: Zeeland, de Botlek, Velsen, de Eemshaven.

Dat is niet alleen een toekomstdroom van Galjee. Het vorige kabinet heeft in de afgelopen maanden de eerste kaarten al getekend. Het Aanvullend ontwerp Programma Noordzee en het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat hebben titels die niet makkelijk uit de mond rollen. Maar ze beschrijven samen een heel nieuw bloedvatenstelsel, dat de Nederlandse industrie moet gaan voorzien van elektriciteit en waterstof. Dit energiesysteem ademt als het ware in door vele honderden nieuwe windmolens op de Noordzee – en, als het aan het nieuwe kabinet ligt, ook via twee extra kerncentrales.

Waterstof drukt op dat systeem een belangrijk stempel. Afgelopen herfst verhoogde het kabinet het doel voor de bouw van windparken op zee van 11 GW in 2030 naar 21 GW in 2031. Pakweg de helft van die extra windmolens is nodig om de gewenste elektrolysers van stroom te voorzien.

De Kamerleden die meeschreven aan de klimaatplannen benadrukken dan ook dat het nieuwe kabinet niet louter geld wegzet voor waterstoffabrieken. Het trekt ook 3 miljard euro uit voor de omschakeling van de grootste industriële ‘uitstoters’ van schadelijke gassen, en 4 miljard voor infrastructuur – in de praktijk zal er veel overlap zijn. Kabels voor wind op zee kunnen bijvoorbeeld ook ten goede komen van de waterstofplannen. „Dit is een best guess van wat we gaan doen, en wat het moet opleveren voor de transitie van onze hele economie”, zegt Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Ambitieuzere klimaatplannen


Of het nieuwe kabinet vasthoudt aan de 3 à 4 GW aan elektrolysers voor groene waterstof die het vorige kabinet plande, is nog niet vastgelegd. Het is niet onaannemelijk dat de plannen zelfs nog worden uitgebouwd. Dit kabinet heeft immers ambitieuzere klimaatplannen dan het vorige, en de bijna voltallige Tweede Kamer heeft al in 2020 per motie om méér waterstof gevraagd.

Bovendien ligt er een ogenschijnlijk technisch, maar belangrijk Europees wetsvoorstel op tafel, dat tot inzet van groene waterstof verplicht in transport en de industrie – in de industrie zelfs op grote schaal. Om zoveel waterstof in Nederland te maken, moeten er tot 2030 nog eens dubbel zoveel elektrolysers gebouwd worden als in het huidige, toch al ambitieuze plan. Voormalig staatssecretaris Yesilgöz schreef in december dat het wetsvoorstel „forse gevolgen” kan hebben voor Nederland, maar „mogelijk ook kansen” biedt.

VNCI-voorzitter Wientjes maakt zich er wel enige zorgen over, zegt hij. „Met alleen groene waterstof wordt dat lastig. Het kabinet moet goed uitkijken dat uit Brussel geen regels komen die onze voorsprong verkleinen.”

Hij hoopt – mede daarom – op meer samenwerking voor waterstof tussen Europese landen, en vraagt aandacht voor import van waterstof van buiten Europa. „Tot nu toe vind ik het nogal nationaal. Dat moeten we zo snel mogelijk herstellen.”

ChristenUnie-Kamerlid Grinwis wil niet op de zaken vooruitlopen. En überhaupt wil hij waterstof niet als dé oplossing presenteren. Fabrieken zouden deels ook via andere, efficiëntere technieken kunnen vergroenen. „We moeten andere oplossingen niet uit het oog verliezen. Op waterstofgebied is sprake van een stevige lobby. Als we in waterstof gaan investeren, laten we dat dan met gezond verstand doen.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/12/vo ... r-a4078751
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Een knaller, dat waterstof. Heftig explosief in bijna alle verhoudingen met lucht, dus dat wordt lachen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Dit staat de burgers te wachten in Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. En niet in Nederland? Wij zijn uitzonderlijk? Welnee. Ook hier hebben we burgers slimme meters door de strot geduwd opdat ze in de toekomst op afstand afgeschakeld kunnen worden. Desbetreffende wetten komen er: nood breekt wet.
Elektrische auto's belasten het elektriciteitsnet

Wanneer het sap is uitgeschakeld

Slechte tijden voor eigenaren van elektrische auto's in Groot-Brittannië: vanaf mei kan het daar gebeuren dat het batterijdisplay bij het wegrijden "leeg" (leeg) aankondigt. Want vanaf mei kunnen laadpalen op afstand worden uitgeschakeld van 08.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur tot 22.00 uur. Volgens de regelgeving moeten laadstations voor e-auto's in particuliere huishoudens dienovereenkomstig worden ingesteld. Openbare laadpalen en snellaadaansluitingen op snelwegen en snelwegen zijn uitgezonderd van deze regeling.

De achtergrond: de elektriciteitsleveranciers vrezen een stroomstoring als er te veel elektrische auto's op de laadpalen worden aangesloten. Er zijn momenteel slechts 300.000 elektrische auto's in Groot-Brittannië. Maar er zijn nu al problemen met de elektriciteitsvoorziening en er zijn plannen om het aantal e-cars uit te breiden. Want ook in Groot-Brittannië worden de slogans “geen nieuwe verbrandingsmotoren meer na 2030” uitgegeven.

Niemand op het eiland weet waar de stroom voor de vele nieuwe verbruikers vandaan komt. De Britten kampen al met stroomstoringen. In de zomer leverden de windturbines op de Noordzee nog lang niet de beloofde hoeveelheden en was er ook een gebrek aan aardgas voor elektriciteitscentrales. De Daily Mail vermeldde dat er zes nieuwe kerncentrales zouden moeten worden gebouwd om tegen 2050 de extra 18 GW te leveren die nodig is voor elektrische auto's.

Problemen met elektrische auto's ook in Duitsland

Het ziet er ook bitter uit in Duitsland. Netbeheerders waarschuwen al langer voor meer elektrische auto's. Tegen 2020 moet het één miljoen zijn, zoals bekend had de voormalige bondskanselier Angela Merkel zich als doel gesteld. Ze zei niet waar de benodigde elektriciteit vandaan moet komen.

Maar e-auto's worden nog steeds massaal gepromoot; meer dan 500.000 elektrische auto's op de in totaal 59 miljoen voertuigen momenteel elektrisch rijden, zal het aandeel waarschijnlijk toenemen zolang de subsidie ​​van kracht is, en daarmee de zorgen over waar de elektriciteit vandaan zal komen en waar al die vele batterijen kunnen worden opgeladen.

De elektriciteitsleveranciers konden alleen maar wrang glimlachen. Je weet wel: er is niet genoeg elektriciteit voor een miljoen of zelfs meer elektrische auto's, zeker niet als kerncentrales worden stilgelegd. Het Federaal Netwerkagentschap waarschuwt dat het lokale distributienet gedeeltelijk kan worden overbelast, vooral in de avonduren, wanneer veel voertuigen tegelijkertijd moeten worden opgeladen. Met vier of vijf e-cars in één straat kan de efficiëntie van het lokale netwerk al op zijn.

Altmaier's voorstel verworpen


Dit is bekend bij de experts van het ministerie van Economische Zaken. De poging van oud-minister van Economische Zaken Peter Altmaier om paragraaf 14 van de Wet op de energiesector aan te passen zodat de elektriciteit van consumenten op afstand moet worden uitgeschakeld, is mislukt. "Smoothing peaks" was het toverwoord dat Altmaier in het spel had gebracht. Dat klinkt beter dan "elektriciteit uitschakelen" of "rantsoenering".

De Vereniging van de Automobielindustrie VDA bekritiseerde: "Wat peak smoothing wordt genoemd, betekent uitschakelen voor klanten." Zo zal niets zijn met elektromobiliteit, bekritiseerde VDA-voorzitter Hildegard Müller de wereld , "als dat komt, zou het heel slecht zijn voor iedereen Elektrische autobezitters.”

Overigens moeten warmtepompen en nachtboilers ook op afstand kunnen worden uitgeschakeld als er niet genoeg elektriciteit is. Als reactie op protesten trok Altmaier zich destijds terug: Volgens een woordvoerder van het ministerie was het een concept van het werkniveau dat niet was goedgekeurd door de minister. Maar dit is niet van tafel. Als er niet genoeg elektriciteit is, valt er niets meer te verdelen, zeker niet voor het opladen van elektrische auto's. Dan moet je rantsoeneren.

In 2030 zal elke derde auto elektrisch zijn

Ook in Oostenrijk loopt het netwerk tegen zijn grenzen aan. Daar heeft de regering het over een derde auto elektrisch aangedreven in 2030. "Een echte uitdaging voor netwerken", zei Reinhard Nenning tijdens de "E-Mobility Days 2021" in Wenen. Hij plant de distributienetwerken voor Vorarlberg Netz, een dochteronderneming van het nutsbedrijf Illwerke VKW.

In woonwijken zijn de netten in appartementsblokken ontworpen voor ongeveer 1 kW per appartementseenheid. Boven een bepaald aantal laadpalen met een vermogen van 11 kW bereikt de huidige techniek volgens Nenning haar grenzen: de spanning daalt, terwijl de transformator en de bijbehorende kabel overbelast raken.

Bij de planning van het netwerk moet ook rekening worden gehouden met een noodzakelijke reserve voor fotovoltaïsche energie en warmtepompen. "Dit betekent het verkorten van de maximaal toelaatbare stringlengte in het laagspanningsbereik en dat betekent weer een veelvoud aan transformatorstations." Dat brengt conflicten met grondeigenaren in dichtbebouwde gebieden met zich mee en betekent meer werk .

rantsoen elektriciteit

Ook in andere landen moet elektriciteit worden gerantsoeneerd. Op een congres over elektromobiliteit, georganiseerd door het vakblad ATZ , meldden elektriciteitsnetbeheerders uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië dat ze de laadstroom bij particuliere stations beperken, zodat de netten niet overbelast raken. Nenning sprak daar ronduit: “We hebben het probleem dat we niet altijd alle diensten kunnen leveren. Onze netwerken werken zich in het zweet als er meerdere elektrische auto's in een woonwijk aan het laden zijn met 11 of zelfs 22 kW.”

Dus wat blijft er over voor de trotse bestuurder van e-auto's als er een kalme en bewolkte lucht is zoals nu in het winterseizoen? Laat auto's gewoon achter. Het onheilspellende "Öko-Institut" ontdekte ooit troost: in het jaar 2050 zouden we onze elektrische auto's altijd kunnen aansluiten op elk laadstation zodra ze stilstaan. Bovendien zouden we niet meer de wens hebben om verder te reizen dan 25 kilometer. Al het andere kost te veel energie.
https://jungefreiheit.de/debatte/kommen ... der-strom/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Er is een klimaatcrisis en er is een milieucrisis zo wordt ons wijs gemaakt.
En dan zijn volkvertegenwoordigers bemoeials die zeiken over 'of het geld wel goed besteed wordt'.
Om het bezweren van de crisissen mogelijk te maken dienen die buitenspel gezet te worden. Dat gaat gebeuren.
Raad van State wil uitleg over expansieve begrotingsbeleid van nieuwe kabinet

Nederland staat tot nu toe in Europa te boek staat als zuinige schraalhans. De afgelopen decennia trapten de ministers van financiën in Brussel vooral stevig op de rem als Zuid-Europese collega’s probeerden onder de Europese begrotingsafspraken uit te komen. En daar was Nederland trots op.

Nu wil Rutte-IV plotseling zelf miljarden structureel extra gaan uitgeven om de grote problemen in het onderwijs, met het klimaat, CO2, stikstof en de woningnood op te lossen. Niet alleen economen reageerden hier verbaasd op. De belangrijkste adviesorganen van het kabinet, het CPB, De Algemene Rekenkamer en de Raad van State zijn hier zeer kritisch over.
Helderheid in de Voorjaarsnota

Want het kabinet legt nauwelijks uit waarom het opeens miljarden extra structureel denkt te kunnen uitgeven. En het kabinet licht ook niet toe waarom ze vervolgens nog steeds aan de Europese begrotingsregels te kunnen voldoen. “Leg uit en licht toe”, aldus de Raad van State.

Onduidelijk is ook of al deze miljarden wel doelmatig en effectief gaan worden besteed. Daarover moet het kabinet in de Voorjaarsnota helderheid verschaffen, en ook een meerjarenperspectief bieden. De Kamer moet immers ‘chocolade’ kunnen maken en controle uitoefenen op het kabinetsbeleid. De Rekenkamer en RvS vrezen eveneens dat het parlement te weinig te zeggen krijgt over het instellen van speciale fondsen voor het klimaat en de stikstofaanpak. In deze fondsen komen straks tientallen miljarden euro’s, maar die worden buiten de rijksbegroting gehouden. Daardoor kan de Kamer makkelijk buiten spel worden gezet.

Het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde vorige week dat het kabinet de staatsschuld zozeer laat oplopen, dat de rekening wordt doorgeschoven naar volgende generaties. Volgens het CPB komt Nederland straks zelfs ruim boven de Europese begrotingsregels uit.

De Raad van State wil dat het kabinet uitlegt waarom ze overstapt op een expansief begrotingsbeleid. De coalitiepartijen zelf benadrukken overigens dat tegenover al deze nieuwe uitgaven, er voor jongeren in de toekomst juist ook meevallers staan. Bijvoorbeeld omdat het klimaat en onderwijs verbeteren en er meer woningen komen. De oppositie maakt zich echter al op voor een stevig debat hierover. Het hoogste adviesorgaan benadrukte maandag tijdens een toelichting in de Tweede Kamer nadrukkelijk dat haar advies zeker geen ‘politiek oordeel’ mag heten.
https://www.trouw.nl/politiek/raad-van- ... ~badbba33/

"Bijvoorbeeld omdat het klimaat en onderwijs verbeteren en er meer woningen komen. "

Het is aannemelijk dat er meer woningen komen als er miljarden beschikbaar zijn (er er plaats is in het overbevolkte land)
Ook kan met veel geld er tegenaan gesmeten het onderwijs verbeteren. Er kunnen meer leraren komen maar het zullen wel meer managers worden, zo bewijzen resultaten uit het verleden.
En dan die waanzin en grote zelfoverschatting: dat wij allen het klimaat kunnen redden.
Als wij ons stinkende best doen en sterk verarmen dan zal de globale temperatuur met 0,0000007 graden dalen. Ik vraag mij hoe ze 'verbetering van het klimaat' kunnen meten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89854
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Ali Yas »

Het venijnige van die angstpraat, behalve dat die het leven van talloze onwetende burgers verziekt, is dat die de aandacht afleidt van wérkelijk angstaanjagende ontwikkelingen, zoals het wereldfascisme waar Westerse leiders voor in katzwijm vallen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Een ieder betaalt honderden euro's per jaar via de elektriekrekening aan de netbeheerder.
En omdat het net uitgebreid en verstevigd moet worden, gaat dat bedrag de komende jaren heel veel stijgen.
En ja, ook U betaal mee aan dit soort zaken:
Hele straat open voor ‘stroomvretende’ buurman die bitcoins delft: ‘Snap niet dat dit kan’

Een straat die over ruim 250 meter open ligt en tientallen onbereikbare garages. En dat allemaal omdat één huis extra stroomkabels nodig heeft. Bewoners van het Bretagnehof in Eindhoven ervaren veel overlast deze dagen, naar verluidt omdat de bewoner van het betreffende huis bitcoins ‘delft’. ,,Dit verwacht je in zo’n woonwijk niet.”

Het klinkt bizar maar als het werk op vrijdag 28 januari klaar is, lopen er twee rechtstreekse stroomkabels tussen het stroomstation van netbeheerder Enexis aan het Bretagnehof en het woonhuis in dezelfde buurt. De bewoners willen niks zeggen maar werklui van Hurkmans lopen er af en aan.

,,Twee dikke knoeperts”, zo vertelt een medewerker van Hurkmans over de kabels die straks de grond ingaan. Zijn collega legt uit dat de kabels samen goed zijn voor de levering van zo'n 600 ampère stroom. Genoeg stroom voor 120 koelkasten of in dit geval dus het minen van bitcoins. ,,Want we hoorden gisteren dat de kabels daar voor nodig zijn.”

Het handelen in cryptomunten als bitcoin is populairder dan ooit. Met een paar muisklikken voor iedereen te koop op het internet. Het minen oftewel delven, van cryptomunten is een ander verhaal. ‘Miners’ controleren bitcointransacties, een soort wiskundige puzzels. Daarvoor gebruiken ze computers met heel veel rekenkracht want wie als eerste de ‘puzzel’ oplost, ontvangt als beloning 6,25 bitcoins. Tegen de huidige koers omgerekend ruim 230.000 euro.
Hoe meer computers, hoe meer rekenkracht maar ook hoe hoger het stroomgebruik. ,,Ik heb van verschillende omwonenden gehoord dat ze geregeld last hadden van knipperende lampen”, zo vertelt een medewerker van Hurkmans. Volgens zijn collega niet zo vreemd. ,,Het bestaande stroomnetwerk is niet berekend op extreem stroomgebruik. Als er straks twee kabels rechtstreeks naar die woning gaan, heeft de rest van de buurt er geen last meer van.”

Prijs van een leuke auto


Kabels trekken voor de bitcoinhandel, ook de werklui van Hurkmans hebben het nog nooit meegemaakt. ,,Je verwacht het ook niet midden in een woonwijk. Ik hoop dat we op tijd klaar zijn want de omwonenden zijn ons hier liever kwijt dan rijk. Wat de kosten zijn van alle werkzaamheden? Daar kun je een leuke auto voor kopen.”

Een woordvoerder van Enexis wil niet bevestigen dat de kabels worden aangelegd voor een particulier die cryptomunten verwerft op internet. ,,We doen nooit uitspraken over klanten maar als iemand van ons een verzwaarde stroomaansluiting wil, zijn wij gehouden aan de leveringsplicht. Zolang de stroom niet gebruikt wordt voor illegale activiteiten, zullen we die dus gewoon aanleggen. Ook als de straat open moet. De rekening is uiteraard voor de klant.”

Vergunning is aangevraagd

De gemeente Eindhoven laat weten dat Enexis voor de werkzaamheden een vergunning heeft aangevraagd. ,,Maar het is in die vergunning niet noodzakelijk om aan te geven ten behoeve waarvan die kabel wordt aangelegd. Dat is bij ons dus ook niet bekend.”

In de buurt balen ze vooral van de straat die openligt. ,,We kregen een brief over onderhoudswerkzaamheden”, zo vertelt een bewoner. ,,Geen woord over bitcoins.” Wilma de Vrieze heeft haar auto maar een paar straten verderop gezet. ,,Want de garage kan ik nou niet in of uit.”

Dat de hele straat openligt voor één bewoner vindt ze wel apart. ,,Ik heb geen verstand van bitcoins maar ik snap niet dat dit zomaar kan.” Van knipperende lampen heeft ze naar eigen zeggen nog geen last gehad. ,,Gelukkig maar. Mijn man is net overleden en anders zou ik denken dat zijn geest hier nog in huis rondhangt.”
Met video: https://www.tubantia.nl/tech/hele-straa ... ~ab02a13f/
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Raad van State keurt gaswinningsplan in het noorden goed

Het winningsplan waarmee de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas wint uit elf gasvelden in Drenthe, Friesland en Groningen is goedgekeurd door de Raad van State. Gemeenteraden van verschillende gemeentes, de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu en de stichting Natuur- en Milieufederatie Drenthe hadden hier samen bezwaren tegen ingediend om het plan te stoppen.

Het plan was eerst niet voldoende onderbouwd. In een tussenuitspraak in december 2020 kreeg toenmalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de opdracht om deze ontbrekende stukken in het plan alsnog toe te voegen en onderdelen beter te motiveren.

Inmiddels is dat hersteld, oordeelde de Raad van State, waardoor de NAM met het winningsplan nu definitief de gaswinning kan voortzetten. De kans om een plan te herstellen, zoals nu gebeurde door de minister, is een wettelijk middel.

Het besluit om gas te winnen in elf gasvelden is nu beter gemotiveerd, oordeelde de Raad. Daarnaast heeft de minister voorschriften aangepast bij het gaswinningsplan. Daardoor is nu onder meer vastgelegd dat een "deskundige partij" binnen een jaar de huizen en gebouwen in de omgeving van de gasvelden zal onderzoeken.

Dit moet een beeld geven van gebouwen die gevoelig kunnen zijn voor mogelijke bodembewegingen, veroorzaakt door de gaswinning.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuu ... ~b640b5d7/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Stikstof, de grote rem op de economie.
Katwijk vreest uitstel woningbouw vliegveld Valkenburg door stikstofproblemen

KATWIJK - De gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland hebben staatssecretaris Raymond Knops gevraagd snel met een oplossing te komen voor de stikstofproblemen voor vliegbasis Valkenburg. De gemeente kan nu de bestemmingsplannen niet vaststellen, waardoor de gemeente vreest dat de bouw van 5600 woningen vertraging op gaat lopen.

De gemeente Katwijk laat de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken nu in een brandbrief weten dat deze planning in gevaar komt. De belangrijkste reden hiervoor is de stikstofcrisis. Het Rijksvastgoedbedrijf zou uiterlijk 1 november ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot afgekocht zou worden.
En nu staat dat 'afkopen' ook op de tocht:
Rechter verklaart stikstof-gedoogbeleid provincies onwettig

Het huidige gedoogbeleid voor bedrijven die zonder natuurvergunning stikstof uitstoten, staat op gespannen voet met de wet. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit vonnissen die de rechtbank in Zwolle maandag uitsprak in vier gelijksoortige rechtszaken. De overheid moet naast het ondernemersbelang ook het natuurbelang meewegen.

Rijk en provincies wegen de natuurbelangen onvoldoende mee bij het gedogen van illegale stikstofemissies, oordeelt de rechtbank in Zwolle. Minister van stikstof Christianne van der Wal heeft er nu een groot probleem bij. Het gedoogbeleid dat het kabinet de komende jaren wil voortzetten, een belangrijk onderdeel van het landelijk stikstofbeleid, is waarschijnlijk onhoudbaar. De rechtbank in Utrecht sprak in september al eenzelfde vonnis uit.

Bijna 3500 bedrijven met een kleine stikstofuitstoot opereren al bijna drie jaar buiten de wet, omdat ze niet over een geldige natuurvergunning beschikken. Dit zijn voornamelijk veehouderijen.

De Raad van State heeft de regelgeving waaronder deze bedrijven waren vrijgesteld van de wettelijke vergunningsplicht, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), in 2019 vernietigd. Alle bedrijven die gebruikmaakten van de vrijstelling, de zogenoemde PAS-melders, werden daardoor in een klap illegaal.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuu ... ~b87615fc/
https://www.omroepwest.nl/nieuws/447918 ... fproblemen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Onze politici hebben bepaald dat alles wat we doen duurzaam moet worden. Daartoe zijn wetten en regels gemaakt. Met als gevolg dat er een kloof bestaat tussen de papieren werkelijkheid (de ambtelijke dus) en het werkelijke leven.
Bepaald is wat wanneer dient te gebeuren. Maar degenen die het moeten doen kunnen niet aan de wensen voldoen. Dat is heel fout van ze en daarvoor zouden ze gestraft moeten worden. Stelletje saboteurs!!
"De verduurzaming van de economie vertraagt" !!
Krijgen we dan minder economie? Zoja dan is dat een oplossing want met minder economie heb je ook minder vertraging.
Net zoals met treinen: hoe minder er rijden hoe minder treinen er vertraagd zijn.
Voor de duidelijkheid: doelen zijn gesteld door politici en opgelegd aan het bedrijfsleven.
De verduurzaming van de economie vertraagt, en dat komt door het bedrijfsleven

Het schiet niet op met een groenere en socialere economie. De voortgang is te langzaam om de doelen in 2030 te halen.

De verduurzaming van de Nederlandse economie vertraagt. Het bedrijfsleven stapt niet snel genoeg over op schonere productie. De ontwikkeling van de circulaire economie stagneert zelfs helemaal.

Dat blijkt uit de Nieuwe Economie Index die MVO Nederland, platform voor duurzaam ondernemen, naar buiten brengt. De economie is nu voor 15,4 procent duurzaam. Dat is weliswaar iets hoger dan de 14,1 procent van vorig jaar, maar de winst is zeer beperkt. Zo zijn er door de coronapandemie minder fossiele brandstoffen voor transport gebruikt. “Dat betekent minder uitstoot van CO2 en stikstof, maar die winst is weg zodra de economie weer gaat aantrekken”, constateert Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. “Dan ga je niet vooruit, maar achteruit.”

Om het groene en sociale gehalte van de Nederlandse economie te bepalen, heeft MVO Nederland zeven indicatoren bedacht. De Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) rekent ze ieder jaar door. Als beste komt dit jaar ‘inclusiviteit’ uit de bus. Door de toename van het aantal vrouwen op hogere posities steeg de inclusiviteit van 33,8 naar 39,8 procent. Dat komt vooral door de wet die voorschrijft dat een derde van de leden van raden van commissarissen vrouw moet zijn en bedrijven moeten rapporteren over hun ambities.

40 procent van de bedrijven krijgt een onvoldoende


Het cijfer voor de circulaire economie stagneert op 12,9 procent. “Dat H&M een circulaire collectie heeft en BMW reclame maakt met circulaire auto’s is dus niet representatief”, constateert Van der Heijden. “Er zijn kennelijk niet genoeg prikkels om de lineaire productie te vervangen door circulaire.” Volgens MVO Nederland zou de index in 2025 op minimaal 20 procent moeten staan, maar dat wordt nu moeilijk. “Die 20 procent is nodig om in 2030 aan de klimaatdoelen te voldoen en aan de doelen voor duurzame ontwikkeling van de VN”, legt Van der Heijden uit.

Cijfers van Rabo Research bevestigen het sombere beeld. Ook Rabo doet onderzoek naar de ‘nieuwe economie’, maar dan vanuit bedrijven. Nederlandse bedrijven scoren dit jaar een rapportcijfer van 5,8 tegen 5,7 vorig jaar. Slechts 9 procent van de bedrijven scoort een 8 of hoger, 40 procent krijgt een onvoldoende. “Uit beide onderzoeken blijkt dat de kloof tussen de koplopers en het peloton groter wordt”, zegt Van der Heijden. “Dat is zorgelijk. Het hele midden- en kleinbedrijf moet ook mee kunnen komen.”

Regels handhaven, helpt ook

Bedrijven zijn in de eerste plaats zelf aan zet om meer daadkracht te tonen in plaats van vooral groene woorden te spreken, vindt Van der Heijden. “Maar de overheid kan wel helpen. Met subsidies en kenniscentra bijvoorbeeld, maar ook met strengere normen. Bij ‘inclusiviteit’ zie je dat wetgeving helpt. Dat is op meer terreinen noodzakelijk: striktere milieuregels, of ze in ieder geval handhaven – wat nu geregeld niet gebeurt.”

Ook de verantwoordelijkheid aanscherpen van fabrikanten voor het afval dat hun producten na gebruik opleveren, helpt. Daar wordt vanuit Brussel aan gewerkt. Overheden zouden ook groener en socialer kunnen inkopen. “Rijkswaterstaat koopt nu koffie in waarbij de hele keten is gescreend op zaken als leefbaar loon en milieu. Als alle overheden echt duurzaam zouden inkopen, zoals is beloofd maar wat ze onvoldoende doen, zou dat een enorm effect hebben.”

Bedrijven die duurzaamheid omarmen, doen het financieel beter, ziet Van der Heijden in het onderzoek van Rabo Research. “Voor de rest geldt dat ze meer het ongemak op moeten zoeken. Het is een hele transformatie die eerst ook met pijn gepaard gaat. In bestuurskamers, raden van bestuur en raden van commissarissen, moet het veel meer over de lange termijn gaan dan over het financiële rendement op korte termijn.”
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuu ... bdd6471dc/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Aluminium en zink: Hoge energiekosten zorgen ervoor dat productie instort

De afgelopen maanden is in heel Europa de productie van aluminium en zink stilgelegd. Oorzaken zijn de stijgende gas- en elektriciteitskosten en de hogere CO2-kosten.

[...]Smeltercapaciteiten van ongeveer 790.000 ton aluminium en ongeveer 595.000 ton zink werden stilgelegd. Dat betekent ongeveer 17 procent van de totale Europese capaciteit voor aluminium en ongeveer 24 procent voor zink.

[...] Trimet Aluminium SE kondigde in december 2021 ook aan dat het de aluminiumproductie op de locaties Voerde en Hamburg met ongeveer 30 procent zou verminderen.
[...]Nyrstar , Europa's grootste producent van fijn zink, kondigde op 13 oktober 2021 aan dat het de productie in zijn drie Europese smelterijen met tot 50 procent zou verminderen in het licht van stijgende energieprijzen. In december meldde Nyrstar dat het de productie op zijn site in Auby in Frankrijk stopzette.
[...]Ferroglobe kondigde in januari 2022 aan dat het de productie van mangaanlegeringen in Boo, Spanje, zou verminderen. Voor de fabriek in Monzón werd een reductie van 25 procent aangekondigd.
[...]Sinds november is de productie in de grootste aluminiumsmelter van Europa in Duinkerken stilgelegd . Meer dan een zevende van de productie ontbreekt nu.
[...]In Nederland werd de aluminiumproducent Aldel (regio Groningen) onlangs voor de derde keer failliet verklaard.

De verminderde productie in Europa zou moeten worden gecompenseerd door import, die een slechtere CO₂-balans heeft.
https://www.epochtimes.de/wirtschaft/al ... 03452.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Waarom komen er steeds minder grutto's en steeds meer ratten? Omdat er meer mensen zijn gekomen.
Er is een website van het Kadaster waar je naast elkaar kaarten kunt bekijken vanaf 1815 tot nu.

https://www.topotijdreis.nl/vergelijk/k ... 61942,8.01

Zie weilanden verdwijnen en huizen verschijnen !!
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Er is veel geld uitgegeven om de bever weer in ons land te hebben.
Dat is gelukt. Het is een beschermd dier waar niks mee mag doen. Net zoals de wolf dus die schaapjes verslind.
En nu geven wij veel geld uit om de schade door de aanwezigheid van de bevers te repareren.
En treinen kunnen niet alleen stoppen met rijden vanwege bladeren op de rails maar ook vanwege bevers onder het spoor.
ProRail heeft last van bever tussen Assen en Groningen: 'Als we de bever z'n gang laten gaan kunnen treinen ontsporen'

Al drie keer is het spoor tussen Assen en Groningen verzakt door graafwerkzaamheden van een bever. ProRail probeert het beschermde dier te dwingen om ergens anders een geschikte woonplaats te zoeken.

De bever graaft net onder water gangen in de spoordijk bij Oudemolen. „In het ergste geval kan een trein door die verzakkingen ontsporen”, zegt een woordvoerder van ProRail. ProRail stort een muur van kiezels in de sloot langs het spoor. De stenen moet ervoor zorgen dat het dier geen gangen meer kan graven en zijn heil ergens anders zoekt.

Met video: https://dvhn.nl/drenthe/ProRail-heeft-l ... 52660.html
Dienstregeling treinen tussen Assen en Groningen Europapark is hervat. Problemen veroorzaakt door bevergang onder het spoor bij Taarlo zijn opgelost

De dienstregeling tussen Assen en Groningen Europapark is weer hervat. De problemen die veroorzaakt werden door een bevergang die onder het spoor doorliep bij Taarlo, zijn opgelost. De ontdekking zorgde vrijdagavond voor flinke vertragingen.
https://dvhn.nl/groningen/Treinen-tusse ... 87896.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Nu ik het toch over bevers heb, dit nieuws over die eigenzinnige beesten:
Opening beverburcht uitgesteld: bevers hebben ruzie

Een compleet nieuwe burcht werd er aangelegd voor het beverkoppeltje van WILDLANDS in Emmen. Maar helaas: het botert niet tussen die twee. Het mannetje en vrouwtje kunnen elkaar niet luchten dus de burcht wordt voorlopig niet bewoond.

"Het is net als bij mensen", laat een woordvoerder aan EditieNL weten. "Met de een heb je wel een klik en met de ander niet." De twee bevers die in de dierentuin voor nageslacht zouden moeten zorgen kunnen niet aan elkaar wennen. Dus gaan de verzorgers op zoek naar een ander mannetje.

"De bevers zijn voor kerst geïntroduceerd in hun nieuwe verblijf. Ze zijn eerst apart van elkaar gezet zodat ze aan elkaars geur konden wennen." Maar dat laatste gebeurde niet. "De verzorgers zagen dat ze agressief gedrag naar elkaar bleven vertonen. Toen hebben we besloten om ze niet bij elkaar te zetten."

Verblijf onbewoond

Het park gaat nu op zoek naar een andere bever voor in het verblijf. "Dat wordt of een nieuw mannetje of een nieuw koppeltje. We weten niet wanneer we een match hebben en tot die tijd blijft de burcht onbewoond."
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artik ... ppel-ruzie
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Al jaren zie ik inititiatieven uit groene rode linkse hoek om Tata Steel op de mestvaalt van de geschiedenis te gooien.
Want VIES en VUIL. Wat vaak duidelijk wordt gemaakt door het plaatsen van foto's bij artikelen over Tata zoals deze:

Afbeelding

Je zie bij wijze van spreke de CO2 de lucht in vliegen .
Nu zijn een paar advocaten erin geslaagd om het OM voor het karretje van het milieu te spannen.
Openbaar Ministerie opent strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan Tata Steel IJmuiden en Harsco Metals Holland medegedeeld een strafrechtelijk onderzoek te starten naar 'het opzettelijk en wederrechtelijk in de bodem, lucht of oppervlaktewater brengen van gevaarlijke stoffen. Met als mogelijk gevolg gevaar voor de openbare gezondheid.' Dit besluit volgt na bestudering van de ontvangen aangifte van advocate Bénédicte Ficq, namens ruim 800 natuurlijke personen en een aantal rechtspersonen, tegen beide bedrijven. Dat meldt het OM woensdag in een perscommuniqué.


Ook leidinggevenden in het vizier

Beide bedrijven zijn gevestigd in de gemeente Velsen. Het onderzoeken van de rol van de leidinggevenden binnen deze bedrijven zal onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of hen verweten kan worden dat zij opzettelijk en wederrechtelijk schadelijke stoffen in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater hebben gebracht of laten brengen, waardoor gevaar voor de openbare gezondheid te vrezen was. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt uitgevoerd door een team dat wordt samengesteld uit meerdere opsporingsinstanties. Gedurende het onderzoek zullen er vanuit het Openbaar Ministerie geen verdere mededelingen worden gedaan. Na afronding van het onderzoek zal bekend worden gemaakt of het strafrechtelijk onderzoek leidt tot het al dan niet vervolgen van voornoemde rechtspersonen of feitelijk leidinggevenden.

‘Zwarte sneeuw’

Het RIVM concludeerde vorig jaar dat in neergedaald stof rondom het terrein van Tata Steel te veel gevaarlijke stoffen zitten die buitenspelende kinderen vervolgens binnenkrijgen via hun handen en mond.

Bedrijven zoals Tata Steel en Harsco Metals worden frequent door de Omgevingsdienst gecontroleerd op naleving van de vergunningsvoorschriften. Overtredingen kunnen onder andere leiden tot strafrechtelijke onderzoeken en sancties. Op 3 februari behandelt de Meervoudige Economisch Kamer (MEK) van de rechtbank in Amsterdam twee zaken tegen Harsco Metals. En later dit jaar moet Tata Steel zich verantwoorden bij de MEK voor vier overtredingen. Een van deze overtredingen betreft de zogenoemde ‘zwarte sneeuw’ die vermoedelijk is ontstaan door stofverspreiding afkomstig van kolen in februari 2021.
https://www.nieuwnieuws.nl/5155029/open ... ata-steel/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Stikstof is een bureaucratisch probleem dat vele ambtenaren werk verschaft.
En weet je wat? Zo worden er zelfs vindingrijk door !

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Soms gaat het wat kosten als je als Gutmensch het klimaat en het milieu wil verbeteren.
De anderen betalen wel mee (subsidie) maar niet alles.
Eigenaar hybride verbijsterd als hij ontdekt dat nieuwe accu meer kost dan zijn auto waard is

De Britse Ranjit Singh was stomverbaasd toen hij erachter kwam dat het vervangen van de accu van zijn Mercedes-Benz hybride omgerekend ruim 17.700 euro kostte. Zijn auto heeft een dagwaarde van iets meer dan 14.000 euro en is dus feitelijk total loss.

De inwoner van Leicester kocht vier jaar geleden een tweedehands Mercedes E300 BlueTec Hybrid uit 2014. Hij deed dat naar eigen zeggen in een poging om de CO2-uitstoot van zijn dagelijkse vervoermiddel te verminderen. De hybride had bijna 80.000 kilometer gereden toen hij de auto kocht en hij deed het prima, zo vertelde hij aan de krant Leicestershire Live.

Singh zei dat hij de auto naar de garage bracht toen er een waarschuwingslampje ging branden. Daar kreeg hij te horen dat de batterij na slechts acht jaar rijden aan het einde van zijn levensduur was gekomen. Het vervangen van de accu zou naar verluidt in totaal 15.000 pond kosten (ruim 17.700 euro), exclusief montagekosten. De dagwaarde van zijn auto bedraagt in Engeland een kleine 12.000 pond, oftewel 14.000 euro.

‘Meer problemen’


Singh reageerde verbijsterd. ,,Ik ben altijd een Mercedes-klant geweest en hield van de auto’s die ze produceren. We kochten ook deze auto vanwege zijn vermeende betrouwbaarheid. Ik ben geschokt en heb nu feitelijk maar twee opties: de acht jaar oude auto laten slopen of veel meer uitgeven dan-ie waard is.”
Spoiler! :
De gepensioneerde Brit zegt dat hij naar een hybridespecialist is gegaan die hem vertelde dat er geen goedkopere optie is om de wagen te repareren. De specialist bezat volgens hem zelf een Mercedes-Benz Hybrid uit 2018 en heeft hetzelfde probleem. ,,We hebben ook online gekeken op Mercedes-Benz-forums en vonden veel mensen met dezelfde problemen."

EU-garantie komt eraan

Volgens Mercedes-Benz Nederland is acht jaar geen normale levensduur voor een accu van een hybride. ,,Wat dat wel is, valt moeilijk te zeggen", meldt woordvoerster Lydia Altena. ,,Dat is namelijk sterk afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden. Als een auto bijvoorbeeld lang niet wordt gebruikt, terwijl de accu diep ontladen is, kan de levensduur sterk teruglopen.” De Nederlandse prijs van de accu voor een Mercedes E300 BlueTec Hybrid bedraagt 12.000 euro exclusief BTW.

De Europese Unie werkt inmiddels aan garanties voor de levensduur van accu's in elektrische auto's en hybrides. Autofabrikanten dienen volgens het wetsvoorstel te garanderen dat accu’s in vijf jaar tijd óf in 100.000 km (afhankelijk van wat er eerst gebeurt) niet meer dan 20 procent capaciteit mogen verliezen. Na acht jaar of 160.000 kilometer mag de afname niet meer dan 30 procent zijn. Er volgt voor de zomer nog een nationale stemronde en dan kan dit in theorie in 2023 in de praktijk worden gebracht.
https://www.ad.nl/auto/eigenaar-hybride ... ~a6b96e66/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Deze boerderij in het gehucht Uitdam moet het zonder koeien doen. De boel is opgekocht door de provincie ter behoud van de kwetsbare natuur. Nu is er geen stikstofuitstoot meer. Hoera !
Geen koeien meer die schijten en winden laten.

De plek komt nu in aanmerking voor huisvesting van asieligen. Alsof die niet poepen en winden laten en waarvoor gebouwen moeten worden gebouwd wat stikstofuitstoot geeft.
Hele wijken kunnen niet gebouwd worden vanwege stikstof. Maar vluchtelingen ? Daarvoor moet het milieu wijken. Slechts een kwestie van vergunningen wijzigen.
Vluchtelingen in Uitdam? Erf van uitgekochte boer is ’kansrijk’ als tijdelijke opvanglocatie

Vluchtelingen in het buitengebied van Uitdam? Het is misschien niet de meest voor de hand liggende locatie voor de opvang van statushouders, maar toch zien de gemeente Waterland en de provincie Noord-Holland veel heil in een tijdelijk opvangcentrum op een verlaten boerenerf aan de Rijperweg.
Ik lees verder:

"Gebruik van het terrein voor de huisvesting van vluchtelingen brengt ’een uitdaging’ met zich mee, stelt het college: „De locatie ligt ver van de meeste maatschappelijke voorzieningen. Hier moet aandacht voor zijn.” "
En die vluchtelingen moeten verzorgd worden door maatschappelijke instellingen.
Alle kans dus dat het gehucht nu maatschappelijke voorzieningen krijgt maar of die ook voor de dorpsmensen bedoeld zijn?

En het is geen plek met veel sociale kontakten.
"Maar ik vraag me wel af of het juist voor deze groep mensen, van wie je toch ook wilt dat ze integreren, de meest geschikte plek is. In Uitdam zijn geen voorzieningen, dus daarvoor zijn ze aangewezen op Monnickendam. Het busje daar naartoe rijdt maar eens in de anderhalf uur, maar misschien is dat ook wel overkomelijk.”

De buurtbus zal dus veel vaker gaan rijden. Winst voor de hele omgeving.

"Verder is nog onduidelijk of de bestaande bebouwing op het erf, een woonhuis met een aantal grote stallen, geschikt gemaakt kan worden voor huisvesting, of dat er bijvoorbeeld flexwoningen moeten komen."

"Niet meer bebouwing in het open landschap." Maar nood breekt wet. En stikstof mag de integratie van vluchtelingen niet belemmeren. (mensenrechten!!)

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... um=twitter
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Het domino-effect.
Een boer zit naast een natuurgebied. Die wordt weggepest / uitgekocht en zijn land wordt nieuwe natuur. En ook die is (van nature) kwestbaar want pas nieuw. Nu grenst de buurman-boer aan een natuurgebied en , jawel je raad het al, ook die wordt verdreven om plaats te maken voor natuur. Enz.
Maar ondertussen moeten er wel huizen komen en wat daar nogmeer bij komt kijken.
De salami-tactiek in Nederland: steeds een stuk natuur erbij pikken

De strijd om bos naast de exclusieve golfbaan The Duke en de strijd om een terrein in De Bilt zijn een voorbode van de wijze waarop de komende jaren om natuur wordt gevochten, is de verwachting. „Vele minimale ingrepen maken samen een grote.”

Eind jaren tachtig werden de eerste percelen bos gekapt om golfbanen aan te leggen. De gang van zaken was volgens de Raad van State destijds onrechtmatig. Ook is sindsdien een „salami-tactiek” toegepast, aldus omwonenden: steeds opnieuw een stukje natuur inpikken. Ook nu blijft de aantasting van de beschermde natuur beperkt tot ongeveer één hectare. „Dat noemt men een minimale ingreep. Maar vele minimale ingrepen maken samen een grote”, zegt Toine Smits, emeritus hoogleraar duurzaam waterbeheer. Recreanten moeten straks omlopen, in een kleiner bos. Ook dassen worden op de vlucht gejaagd. En waar de uitbreiding goed voor is? „Wij kregen te horen dat men een kwalitatieve slag wil maken.”

De strijd om het bos naast The Duke is een voorbode van de wijze waarop de komende jaren om de natuur zal worden gevochten, verwachten Natuurmonumenten, de provinciale landschappen, Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu. Want alle mooie woorden over natuurbescherming in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet ten spijt, maakt het kabinet een „historische fout” waardoor veel natuur het af zal leggen tegen de ambities om in die natuur recreatieparken, woningen, windmolens, zonnepanelen en wegen te bouwen, menen zij.
Spoiler! :
Nee, niet in de Europees beschermde Natura2000-gebieden, maar in gebieden die worden gerekend tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat geldt als de ‘ecologische ruggengraat’ van Nederland, eerder bekend als de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In de nieuwe Omgevingswet, die al jaren op invoering wacht, vervalt formeel het ‘nee, tenzij’-principe dat volgens natuurbeschermers veel ellende heeft voorkomen; het uitgangspunt dat in deze natuur geen ingrepen mogen worden gepleegd, tenzij er een „groot maatschappelijk belang” mee gediend is en er „geen alternatieven” mogelijk zijn.

Afschrikwekkende werking

Het baart onder anderen directeur Teo Wams van Natuurmonumenten grote zorgen. Wams: „Het was een behoorlijk effectieve regel, die niet alleen veel plannen voor ingrepen in de natuur heeft gestopt maar ook heeft voorkomen. Er ging een afschrikwekkende werking van uit: veel plannen werden niet ingediend omdat die regel nu eenmaal bestond.”

Daar komt nog bij dat het beschermen van het natuurnetwerk toch al niet zo vlot verloopt. Wams: „De afspraak is dat in 2027 het natuurnetwerk voltooid moet zijn. Daar zijn we nog lang niet. Er moet een schepje bovenop. We hebben eerder méér dan minder bescherming nodig.”


Ook in Utrecht wordt al jaren gebakkeleid om een stuk natuur. Een projectontwikkelaar wil het voormalige terrein van autobedrijf Hessing in De Bilt omtoveren tot een woonwijk met 130 huizen, fraai gelegen tegen en deels nét binnen de grenzen van landgoed Sandwijck – deel uitmakend van het Natuurnetwerk Nederland. Hendrike Geessink wandelt in het in Engelse stijl aangelegde landgoed over lieflijke paden met rustieke uitzichten en bespreekt intussen het provinciale natuurbeleid. Geessink is hoofd beleid en planvorming van Utrechts Landschap, dat het landgoed beheert en al jaren waakt over dit fraaie groen.

Vooruitlopend op schrappen van het ‘nee-tenzij’-principe heeft de provincie iets nieuws bedacht; ingrijpen in de natuur mag alleen als die ingreep als geheel de natuur een „meerwaarde” biedt. Geesink: „Wanneer gaat een gebied er op vooruit? Hoe toets je dat? Dat is erg vaag.”

Sandwijck ligt in een ecologische zone langs het oosten van de stad Utrecht. „Belangrijk voor zo’n stedelijk gebied. Waarom bouwen in zo’n kwetsbaar gebied? We hebben deze natuur meer dan ooit nodig. Het lijkt erop dat het begrip meerwaarde door de provincie is bedacht om veel meer mogelijk te maken in de natuur. Terwijl je echt beter duidelijk kunt zijn en zeggen: tot hier en niet verder.”

De provincie toetst de mogelijke ingrepen aan „robuustheid” en „samenhang” van het natuurgebied en die worden aangetast, stelt Geessink. „Dit plan voorziet in extra natuur elders, ter compensatie. Dat weegt volgens ons echt niet op tegen de verstoring hier. Het is ook vaak appels met peren vergelijken. De nieuwe wijk steekt het natuurgebied in. Het lawaai van zo’n wijk, zoals van een dichtslaande deur, een feestje, getoeter, heeft effect op het leefgebied van dieren, zoals vogels. Die gaan deze gebieden mijden. Ook dassen zullen andere routes moeten kiezen.”

Laatste nieuws: de plannen zijn voorlopig van de baan, ondanks eerdere goedkeuring van de provincie Utrecht, omdat een raadslid voor het CDA in De Bilt, Margriet van de Vooren, onverwacht en als enige in haar fractie tegen het bestemmingsplan heeft gestemd. Het CDA heeft haar van de kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen afgevoerd. Ze stond tweede. Hoe dan ook; wellicht gaat de projectontwikkelaar in beroep of haalt hij een oud plan uit de kast voor de bouw van honderd villa’s en appartementen in een gated community – dat plan tast geen groen aan, en werd ooit wel goedgekeurd.

Enkele holes zijn te kort


Of andere provincies net als Utrecht het begrip meerwaarde introduceren om te bepalen of natuur mag worden aangetast, is afwachten. Elke provincie mag dat zelf bepalen. „Het Rijk zou de regie moeten nemen. Juist nu het landelijk gebied de komende jaren wordt hervormd”, zegt directeur Wams van Natuurmonumenten.

De provincie Noord-Brabant heeft de uitbreiding van de deftige golfclub in Nistelrode, tot afgrijzen van de actievoerders, ambtelijk alvast voorlopig goedgekeurd. De gemeenteraad buigt zich over enkele maanden over het plan, opgesteld in opdracht van Businessclub The Duke, waarin deze wordt omschreven als „een van de mooiste golfbanen van Nederland” – vooral door de natuur. De groei van de baan is noodzakelijk om „zakenrelaties aan te trekken om lid te worden van, en elkaar te treffen op de golfclub”, aldus het plan. Commercieel manager André van Heumen van The Duke: „We krijgen wel eens te horen dat enkele holes erg kort zijn. Die willen we verlengen, ook om de concurrentie met andere banen aan te kunnen, en daarvoor hebben we tweeënhalve hectare nodig, waarvan één hectare binnen het natuurgebied. Wij hebben ons keurig aan de voorwaarden van de provincie gehouden.”

De omwonenden mopperen en stellen dat méér hectaren worden opgeofferd. „Er mag in Nederland steeds meer”, stelt Smits, wandelend over een slingerpaadje dat straks niet meer over de golfbaan voert. Smits: „Ik begrijp dat je Nederland niet planologisch op slot kunt doen. Maar dan moet je nut en noodzaak aantonen. Dat is hier niet gebeurd. Gaat dit bedrijf failliet als er geen uitbreiding komt? Nooit een rapport gezien.”

Berty Weernink: „Wij willen geen uitbreiding. Er zijn ooit afspraken gemaakt dat het genoeg was. Maar het is nooit genoeg.” Daar komt nog bij dat The Duke zich ook nu al zich „niet verstandig” gedraagt op het huidige terrein, zegt Smits. „Het is geen armlastige voetbalvereniging, maar een kapitaalkrachtige club. Het waterverbruik op deze zandgronden is gigantisch. Je kan dat met bestaande technieken terugbrengen met 70 tot 80 procent. Dat gebeurt niet. De gemeente Bernheze verpacht deze grond aan de familie Van Eerd, zonder aanvullende eisen op voor waterbeheer en biodiversiteit. Waarom? Dat is dom.”

Het regionaal en lokaal bestuur is te zwak en wisselvallig om zonder landelijke regels de natuur te kunnen beschermen, menen de omwonenden. Smits: „Je kunt er vergif op innemen dat het verdwijnen van landelijke regels leidt tot verkruimeling van de natuurwaarden die er nog zijn.”

O ja, bij een vorige uitbreiding van The Duke, in 2012, werd afgesproken dat de verdwenen natuur elders zou worden gecompenseerd. Smits: „Door verkeerd beheer is daar geen zak van terecht gekomen.”

Manager Van Heumen van The Duke constateert dat er inderdaad veel bezwaren tegen de plannen zijn ingediend. „We hebben een jaar geprobeerd tot overeenstemming te komen. Dat is niet gelukt.” Dat wandelaars hun vertrouwde pad verliezen, moet niet worden overdreven, vindt hij: „Ze slaan straks linksaf in plaats van rechtsaf.” De golfclub gaat volgens hem zorgvuldig met de natuur om. „Er is hier niks geks aan de hand. Golf is natuur.” Overigens zijn de regels voor compenseren van natuur „niet misselijk”, aldus Van Heumen. „Zodat er per saldo zelfs natuur bij komt.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/14/de ... n-a4089398
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

De bever, een dier waar wel wettelijk verplicht vriendelijk voor moeten zijn. Net zoals die wolf die we ook geen strobreed in de weg mogen leggen.
Bekijk deze foto:

Afbeelding
We zien man, vrouw, kindje, hondje .
En we zien ook een driehoekig bord voor 'werk in uitvoering'.
Wie is er aan het werk en wat doet die?
Dat is de bever die de brug aan het ondergraven is.
Erfgoed Julie Postel: ‘Bevers in Boxmeer zijn kennelijk belangrijker dan 180 ouderen’

BOXMEER - Bevers hebben grond weggegraven bij de brug die leidt naar het Boxmeerse woonzorgcentrum Sint Anna op het terrein van de Zusters van Julie Postel in Boxmeer. Het gevolg: vrachtwagens kunnen de brug niet meer over, waardoor de bevoorrading van zorgcentrum lastig is. Een oplossing op korte termijn lijkt niet in zicht.

Tot ergernis van Kees Swaanen, directeur/bestuurder van Erfgoed Julie Postel die zich afvraagt of brandweerwagens wel het terrein op kunnen mocht er brand uitbreken. ,,De bever, een beschermd dier, wordt belangrijker gevonden dan de 180 mensen die op het terrein wonen.”

Sinds de winter

Het probleem speelt al sinds afgelopen winter. Er ontstond plotseling een gat van een meter bij een meter. ,,Twee meter diep.” Het gevolg van droogte met daarop een flinke bui die het zand had weggespoeld, was de veronderstelling. Herstel volgde. ,,Maar acht weken later hadden we precies hetzelfde.’’

Bevers bleken de boosdoeners. Swaanen kaartte het probleem bij ‘de instanties’ aan maar krijgt het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Inmiddels ligt er bij faunabeheer een aanvraag voor een vergunning om het dier weg te krijgen, maar zijn we wel een half jaar verder. En dan nog is die vergunning niet afgegeven.

Rolcontainers

Vrachtwagenchauffeurs stoppen nu al maanden voor de brug. Met rolcontainers worden de spullen vervolgens naar Sint Anna gebracht. ,,Wij moeten ons aanpassen aan de bevers”, zegt Swaanen.
https://www.gelderlander.nl/boxmeer/erf ... ~a39f9119/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Er zijn al diverse incidenten geweest met lithium accu's in vliegtuigen.
Hong Kong Airport pallet catches fire While loading in Cargo plane at HKG

Luckily this was on ground. Thankfully the fire did not happen inside the cargo hold it was full of smartphones

En nu is er het eerste grote ongeluk aan boord van een schip met duizenden (electrische) auto's.
Batterijen van elektrische wagens blijven branden

Vorige week woensdag merkten enkele bemanningsleden van autoschip Felicity Age een rookpluim vanuit het ruim. Het schip was op weg van Europa naar het Amerikaanse Davesville en bevond zich ter hoogte van de Portugese eilandenarchipel Azoren. Het ruim was volgeladen met 4.000 wagens van het VW-concern, waaronder 1.100 Porsches en 189 luxueuze Bentleys. De 22 bemanningsleden beseften snel dat blussen onmogelijk was en verlieten het schip. Ze werden opgepikt door een tanker die nabij vaarde. De crew werd daarna door de Portugese marine met een helikopter naar de Azoren gevlogen.

Zes dagen nadat op het schip vuur is uitgebroken, woedt de brand nog altijd. Dat komt door de grote hoeveelheid elektrische auto’s aan boord – onder andere ID3’s, e-Trons en elektrische Porsches. Als een grote lithium-ion-batterij in brand vliegt, is het bijzonder moeilijk die te blussen. Normaal dompelt de brandweer een brandende elektrische wagen onder in een container met water. Dat is onmogelijk als de wagen zich op een schip in het midden van de oceaan bevindt, en in een ruim bumper aan bumper staat met andere elektrische wagens die branden.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220221_94217429
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Wat doen vossen in het voorjaar? Weidevogels en hun broed opeten.
Weidevogels zijn overal beschermd en vossen ook in delen van het land.
De grutto's zullen het onderspit delven.
’Beschermde vos verstoort biodiversiteit’

De vos mag in de provincie Utrecht niet meer bejaagd worden, zo heeft de rechter bepaald. Een kwalijke zaak, meent H.H. Kip.

Er wordt gejuicht door dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life die bij de rechter in Utrecht (voorlopig) gelijk hebben gekregen dat de vos in deze provincie niet meer bejaagd mag worden.

Hoeveel van deze mensen hebben werkelijk verstand van deze materie? Materie is het niet eens, nuchter nadenken kunnen deze goedbedoelende, lieve mensen niet; zo lief zijn ze dat elk dier maar beschermd moet worden, ten koste van andere dieren. Maar dit zal juist negatief werken op de biodiversiteit in Nederland.

De provincie Utrecht heeft een aantal grote en succesvolle weidevogelgebieden. Dit is vooral te danken aan veel vrijwilligers, passievolle mensen en meewerkende boeren, het zijn burgers en buitenlui. Koester deze mensen en laat die ’oh zo lieve vos’ niet al dit natuurwerk teniet doen. Vossen maken jacht op weidevogels, hun kuikens en eieren.

De vos hoort thuis in onze fauna, maar de balans is door ons mensen verstoord. De mens heeft de taak dit te beheren.

Niet een soort beschermen ten koste van alles. Je houdt niks aan weidevogels over namelijk! En dit probleem speelt, denk ik, niet alleen in Utrecht.

H.K. Kip,

Hollandscheveld
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/14313 ... iversiteit
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52290
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Tijd om milieufreak te worden?

Bericht door Mahalingam »

Ik hoorde gisteren dat de verzekerars verbaasd zijn over de grote schade bij de verzekerde zonnepanelen.
Soms (cowboys en doehetzelvers) is de bevestiging van die dingen op daken onvoldoende. Nu lees ik:
Meisje (16) ernstig gewond door rondvliegend zonnepaneel op IJburg tijdens storm

Tijdens de stormen van afgelopen dagen raakten op diverse plaatsen zonnepanelen los. Op IJburg raakte vrijdag een 16-jarig meisje ernstig gewond door een rondvliegend zonnepaneel, in België viel een dode. Het roept vragen op over de veiligheid van zonnepanelen.


De Amsterdamse metro werd maandag omgeleid vanwege loszittende zonnepanelen op het dak van station Spaklerweg in Oost. Volgens een GVB-woordvoerder waren verschillende panelen op het spoor beland.

“Door gekletter op het dak denken we dat andere panelen ook loszitten en hebben we besloten daar geen metro’s meer langs te laten rijden,” meldde de woordvoerder maandagmiddag. De sterke wind maakte reparatiewerkzaamheden op het dak op dat moment riskant. Die zouden op z’n vroegst in de loop van de avond plaats vinden.

Afgelopen vrijdag waaiden ook zonnepanelen van daken op IJburg. Eén daarvan raakte een 16-jarige scholiere op de Bert Haanstrakade. Zij raakte naar verluidt ernstig gewond en is overgebracht naar de ic. Ook elders in de stad vlogen zonnepanelen in het rond, zonder dat dit tot nog meer slachtoffers leidde.

In de buurt van het Belgische Gent overleed zaterdag een man die een zonnepaneel tegen zijn hoofd had gekregen.

Geschrokken


Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter in Oost, is geschrokken van het incident op IJburg en heeft de hulpdiensten verzocht de panelen te controleren die niet van het bewuste dak zijn gewaaid. De zaak roept bij hem de bredere vraag of er voldoende aandacht is voor de veiligheid van zonnepanelen. “Is het toezicht op orde? Daar moet misschien eens goed naar worden gekeken.”

Als zonnepanelen op de juiste wijze zijn bevestigd, zijn ze stormbestendig, verzekert Hans Lambrechts, ceo van Sunprojects, een van de grootste installateurs in Nederland. Vergeleken met platte daken zoals op IJburg is het eenvoudiger om op schuine daken panelen zo vast te zetten dat de wind er geen vat op krijgt. Op platte daken kan de zogeheten stuwdruk problemen veroorzaken als de wind onder de panelen komt.

Lambrechts: “Er kan altijd iets gebeuren, zoals een lokale windhoos die een compleet dak wegrukt. Als daar panelen op liggen, gaan die natuurlijk ook verloren. Maar de stelregel is dat zonnepanelen bestand zijn tegen een storm.”

Windkracht 11

De storm Eunice kwam vrijdag tot windkracht 11. Volgens Lambrechts kunnen goed bevestigde zonnepanelen windkracht 12 of 13 doorstaan. “Je moet je dan wel aan de regels van het Bouwbesluit en de NEN-norm voor paneelinstallaties houden. Daar vloeien rekenmodellen uit voort waarmee je kunt nagaan hoe windbestendig de panelen zijn.”

Maar consumenten zijn niet verplicht een bij brancheorganisatie Technisch Nederland aangesloten installatiebedrijf in te schakelen en kunnen ook zelf aan de slag. Een onafhankelijke keuring is evenmin verplicht.

Grootse ambities

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft grootse ambities op het gebied van zonnepanelen. Eind dit jaar zouden er één miljoen op daken in de stad moeten liggen. De teller staat nu op 500.000. In heel Nederland liggen op 1,5 miljoen daken zonnepanelen, aldus een zegsman van Technisch Nederland. “In die zin valt het aantal schadegevallen nu mee.”

In de regio Amsterdam vielen tijdens Eunice drie doden door omvallende bomen. Ook raakten enkele tientallen mensen gewond. Alleen al in het Amsterdam UMC meldden zich circa 25 gewonden.
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie