Interessante debatavond !

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Dutch
Berichten: 3271
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Interessante debatavond !

Berichtdoor Dutch » Zo Jun 15, 2003 8:41 pm

In samenwerking met Actie Universiteit Antwerpen - ActUA
nodigt NSK-alumni U uit op een debatavond

op dinsdag 17 juni 2003 om 20.00u

Forum: Debat : De Islam anno 2003… en de waarheid
Moderator: Prof. Dr. Ludo ABICHT, UA-UIA,

Met medewerking van:
Prof. Dr. Emilio PLATTI, Hoogleraar K.U.Leuven Afdeling Pastoraaltheologie,
dhr. Rudi ROTTHIER, journalist De Morgen,
Prof. Omar VAN DEN BROECK, Lector Erasmushogeschool, en
Dr. Sami ZEMNI, medewerker Instituut Derde Wereld en Voorzitter Centrum voor de Islam in Europa, RUG.


Waar? UA/UFSIA – Auditorium R007, Rodestraat 14 te 2000 Antwerpen

Toegang gratis.

Dutch
Berichten: 3271
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Di Jun 17, 2003 11:33 pm

Kom hier juist van de bovenvermelde debatavond in Antwerpen.
Was leerrijk én interessant.
Meer erover morgen (heb hoofdpijn, en met rede!)
Eerste indruk : Prof. Platti is erudiet, maar nogal "academisch", Omar Van den Broecke is slim, maar duidelijk gehersenspoeld, Rudi Rotthier zegt waarheden als koeien in alle bescheidenheid en Dr. Sami Zemni is een snuggere arrivist (positief bedoeld dan) die zijn moslimafkomst niet kan verloochenen omdat het sociale aspect ervan hem nauw aan het hart ligt. Ieder van hen had interessante dingen te vertellen.
De moderator, Prof. Abicht, is een schatje met de nodige humor ...

Dutch

Dutch
Berichten: 3271
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Wo Jun 18, 2003 1:35 pm

Korte inhoud van de debatavond van 17 juni :

Prof. Dr. Abicht is een zeer goed moderator, geeft blijk van vrij goede kennis van de islam (wél door christelijke bril bekeken) en refereert naar boeken zoals het "Fausse Route" van E. Badinter, waar deze in naam van de Verlichting en van "Liberté, fraternité, égalité" de hijab afkeurt.

Prof. Dr. E Platti stelt de titel van de avond in vrage "Islam in 2003...de waarheid" en zegt dat er inzake islam geen absolute waarheid is. Wél is de politieke islam in de moslimwereld mislukt (vb. Iran) en broeit er wat anders in de Arabische wereld, wat precies kan niemand zeggen... De oorzaak van de gebrekkige economie en algemene ontwikkeling in de moslimlanden is volgens hem te wijten aan het Europese kolonialisme en ook voor een kleiner deel aan het fatalisme dat islam inhoudt (hiermee is Prof. Omar Van den Broecke het helemaal niet eens!). Volgens Prof. Platti staat de Arabische wereld aan de dageraad van een heel nieuw tijdperk, beleeft die wereld ook een fameuze identiteitscrisis en bieden verschillende modellen zich aan voor de moslims. De absolute voorwaarde voor vooruitgang van de moslims is wél het laten vallen van de tegenstelling politieke islam enerzijds en nationalistische militaire ideologieën anderzijds.

Prof. Omar Van den Broeck somt één lange reeks typische dooddoeners op, te beginnen met de uitleg dat "islam" van het woord "salaam" (vrede) is afgeleid...alhoewel hij er discreet aan toevoegt dat die vrede tot stand komt door volledige overgave... Het belang van islam voor de wetenschap (tijdsberekening, kompas, wiskunde...) als zou deze religie elk wetenschappelijk denken hebben voortgebracht... Hij wenst de islam transhistorisch te bekijken (groot gelijk, islam anno 2003 verantwoorden zou moeilijk uit kunnen vallen) en belicht er de 2 meest belangrijke aspecten ervan : het profetologisch model (profeten als absolute goddelijke boodschappers met heilige boeken) en het absolute monotheïstische principe. Verdere dooddoeners en drogredeneringen van Prof. O. Van den Broeck : islam gaf de mens voor het eerst de idee van zijn seculiere kunnen, islam ligt aan de basis van het democratisch principe, van de Verlichting (sic!), islam is niet fatalistisch, islam is wars van zelfmoordaanslagen (hij zegt er wél bij dat een bepaalde jihad het wél kan verantwoorden...)... De moslim zit vandaag de dag in een underdog-positie en reageert dus fel uit frustratie. Prof Omar Van den Broecke is wars van reducties zoals E. Badinter dat doet in bovenvermeld boek... De Europese islam moet deels zich aanpassen aan de moderne maatschappij, deels niet aanpassen...
Kortom, onduidelijkheid en drogredeneringen troef....alhoewel Prof. Omar Van den Broecke een intelligent mens lijkt te zijn is zijn indoctrinatie en gehersenspoelde staat overduidelijk... Wanneer hij beweert op een plein in Caïro veel minder gevaar te lopen dan op een equivalent plein in Brussel, blijkt duidelijk dat deze meneer nog nooit als vrouw in een moslimland heeft geëvolueerd en zich nog zelfs nooit in de plaats van zo'n vrouw heeft gesteld...Belachelijke boutade.

De Heer Rudi Rotthier verhaalt enkele getuigenissen uit het dagelijkse leven in moslimlanden, ondertussen benadrukkend dat niet alle moslimlanden gelijk zijn. Hij voelt zich nu duidelijk minder "comfortabel" in een moslimland dan pakweg 5 jaar geleden, nu ervaart men de afwijzing van het Westen zeer duidelijk en zijn de meeste conversaties islam-getint. In Egypte bijvoorbeeld ervaarde hij deze islam-connectie als een soort "amoureus"-zijn van de jongeren naar de islam toe!
Frappant is ook volgens hem het totale gebrek aan reflexie over de eigen religie in deze landen. Hij beaamt volmondig de mening van Dr. Zemni dat Saoudi-Arabië het cruciale probleem is in de moslimwereld van vandaag. De Saoudi's trekken hun macht ook voor een deel uit het feit dat de meeste "heilige" plaatsen van deze religie op hun grondgebied liggen...

Dr. Zemni begint met een lofzang op de vroegere islamitische denkers en wetenschappers, natuurlijk zonder te vermelden (zou hij dat niet weten?) dat deze denkers wél leefden toen de islam aan kracht had ingeboet, zeer discreet was en de meeste van deze denkers helemaal geen moslims waren!
Volgens Dr. Zemni bestaan er verschillende soorten islam en in het Westen geldt die religie als referentiepunt voor heel wat jongeren. De islam is all-round en het sociale aspect ervan lijkt voor Prof. Zemni wel het belangrijkste...
Ook kan volgens hem de Arabische islam niet evolueren door interne reflexie omdat de moslimlanden politiek gezien "tussen hamer en aambeeld zitten", te lijden hebben onder zware dictaturen. Hij haalt hierbij het voorbeeld van Tunesië aan dat, dankzij een redelijk goed onderwijssysteem, een grote groep denkende jongeren heeft voortgebracht, die dan later ontevreden onder de zwaarste dictatuur in Noord-Afrika moeten verstikt blijven. Volgens hem gaat dat niet lang meer duren ,of de bom barst (dat zeg ikzelf nu al zo'n 3 jaar!)...het resultaat blijft onzeker.

Wat zat er nu in voor FFI op deze avond? Wel, ik ben behoorlijk tevreden van mezelf want ik heb een kort maar intens gesprek gehad met de Heer Rotthiers, hem onze gegevens doorgespeeld, onze organisatie uitgelegd. Dat ontlokte hem de woorden "het werd tijd dat er hier in Vlaanderen en Nederland zo'n organisatie opkwam!". Ik heb hem ook gezegd dat we eventueel later op enige perssteun (al was het maar voor publikaties) zouden willen kunnen rekenen. Zijn steun kunnen we eventueel wél krijgen (hij wil waarschijnlijk even nagaan wie we nu juist zijn, maar kende wél het boek van Ibn Waraq!) en na het uitkomen van zijn nieuwste boek zal hij contact met ons opnemen! Wordt vervolgd...
Heb verder ook kennis gemaakt met een zeer aangename Joodse man, die hier ook zal komen zien en FFI promoten...By the way, beste Joodse meneer, mijn vriendelijke groeten langs deze weg...

Dutch

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Wo Jun 18, 2003 8:47 pm

Omar Van Den Broecke is de ondervoorzitter van de moslimexecutieve, het officiële orgaan van de Islamieten in België. Hij heeft zich op vrijwillige basis bekeerd tot de Islam. De argumenten die de heer Van Den Broecke aanhaalt zijn de typische (achterhaalde) dooddoeners zoals iedere Moslim die wel eens gebruikt. Omar Van Den Broecke spreekt dus niet zozeer als professor maar veeleer als Moslim. Voor een soortgelijk debat had men dus net zo goed een andere Moslim kunnen uitnodigen.

Indien we een duidelijke, klare kijk wensen op bv. Scientologie, tot wie gaan we ons dan richten ? Tot de woordvoerders van die beweging? Tot een outsider die een paar maand opgetrokken heeft met enkele leden? Of tot diegene die, na vele strubbelingen, de secte verlaten heeft?


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten