Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 14923
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor King George » Vr Okt 16, 2015 11:10 am

Afbeelding
Jan Roos van het actiecomité GeenPeil na afloop van een persbijeenkomst. © ANP

Dreiging referendum houdt bestuurders scherp

OPINIE Ontwikkel een referendum-cultuur die bestuurders bij de les houdt en burgers helpt bij besluitvorming.

Frank Hendriks en Koen van der Krieken doen als hoogleraar vergelijkende bestuurskunde en promovendus aan Tilburg University onderzoek naar democratische innovaties 16 oktober 2015, 02:00


Een referendum peilt wat de mensen denken als ze niet denken

David van Reybroek

Het door GeenPeil afgedwongen raadgevende referendum over al dan niet nauwere banden met Oekraïne, dat nu in het voorjaar van 2016 mag plaatsvinden, speelt de critici van een referendum ogenschijnlijk in de kaart. Is het niet onzinnig om in een vloek en een zucht een simplistisch burgeroordeel - ja of nee - te forceren over een netelig buitenlanddossier waarover de gemiddelde burger zelden of nooit nadenkt?

Zulke ingewikkelde beslissingen moet je niet aan gewone burgers overlaten, meent buitenlanddeskundige Rob de Wijk, maar aan het fijnzinnige verkeer tussen besluitvormingsexperts en politieke tactici. 'Een referendum peilt wat de mensen denken als ze niet denken', stelt David Van Reybrouck, die de besluitvorming liever aan assemblees van steekproefs-gewijs ingelote burgers zou overlaten.

Het referendum strijdt aldus op twee fronten: tegen democratisch-elitisten, die het volk sowieso op afstand van belangrijke beslissingen willen houden, en tegen democratische vernieuwers, die burgers wel vertrouwen maar niet met referenda.

Toch is het zaak het referendum niet te snel af te schrijven. De critici kijken vaak naar referenda in Amerikaanse staten als Californië, waar financieel wanbeheer en zwalkend beleid verband zouden houden met een bandeloze referendumcultuur. De Californische kiezers worden veelal pas in het stemhokje geconfronteerd met reeksen propositions, waarover ze opeens een mening moeten hebben. In de Californische stemmingendemocratie gaan referenda samen met allerhande vormen van razendsnel opiniepeilen en stemmingmeten.

Afbeelding
Jan Roos haalt handtekeningen op voor GeenPeil op het Plein in Den Haag. © ANP

Publieke opinievorming
Maar referenda kunnen ook heel anders georganiseerd en ingebed worden. Kijk naar de referendumpraktijk die in Zwitserland heel geleidelijk tot stand is gekomen en bijna unaniem wordt gesteund door de Zwitsers zelf. Elk nationaal referendum wordt in Zwitserland voorafgegaan door een intensief proces van publieke opinievorming. Onder meer via een centrale website krijgen de Zwitsers overzichtelijk mee welke partijen voor en tegen de propositie zijn en welke feiten en argumenten ze daarbij gebruiken. Aan het eind van het proces meet zo'n referendum heel aardig wat mensen denken als ze wél aan het denken zijn gezet. Nog steeds door elites en deskundigen die een centrale rol behouden in de Zwitserse referendumpraktijk.

In Zwitserland vormt het referendum een productieve aanvulling op een representatieve democratie, die nog meer dan de Nederlandse is gericht op consensusvorming tussen elites. Omdat ze het zwaard van Damocles van de volksstemming altijd boven hun hoofd weten, worden Zwitserse elites geprest hun werk zo aan te pakken en hun compromissen zo vorm te geven dat ze een afstraffing per referendum voorkomen.

Bij constitutionele kwesties - waaronder verdragen - weten bestuurders op voorhand dat ze een referendum erover moeten doorstaan. Daarbuiten kunnen burgers wetgeving per volksstemming aanvechten of zelf nieuwe wetgeving initiëren. Onder druk van een volksinitiatief kan de regering een aangepast tegenvoorstel indienen, dat er soms toe leidt dat het volksinitiatief zich, tevredengesteld, terugtrekt en de volksstemming niet doorgaat. Het beste referendum is het referendum dat niet gehouden hoeft te worden, wordt dan wel gezegd.

Eindelijk een kans na zo veel jaren keihard nee te zeggen!


Noodrem
De preventieve werking van referenda is sterker naarmate ze al langer invloed uitoefenen op het politiek-bestuurlijke denken in een land. Nederland heeft nauwelijks een traditie van referenda, waardoor de preventieve werking vooralsnog gering is en revanchistische gevoelens de overhand kunnen krijgen: 'eindelijk een kans na zo veel jaren keihard nee te zeggen!' De initiatiefnemers van het komend referendum wekken inderdaad de indruk dat het Oekraïnedossier vooral een stok is om vorige generaties bestuurders alsnog mee te slaan. Het is niet de mooiste illustratie van wat een referendum zou kunnen zijn, maar misschien is dat de prijs die moet worden betaald voor het achterstallig onderhoud op een cruciaal onderdeel van het democratische voertuig: de noodrem.

Het raadgevend referendum is dan nog een tamelijk bescheiden remmetje. Het is adviserend en niet bindend, wat mogelijk verandert als de nieuwe wet correctief referendum wordt aangenomen. Maar ook dan blijft het referendum correctief en blijft het initiatief bij de bestuurlijke elite. De dreiging van een mogelijk referendum doet de bestuurder op zijn tenen lopen, maar daar is weinig mis mee.

Basislessen
Het Oekraïnereferendum kan het best worden gezien als een vroege maar zeker niet ultieme stap in een collectief leerproces. Uit de langjarige Zwitserse praktijk kunnen enkele basislessen alvast worden opgepikt. Een eerste algemene les is dat men tijd moet uittrekken voor het ontwikkelen van een volwassen referendumcultuur, die bestuurders scherp houdt en burgers een praktisch aanknopingspunt geeft naar de besluitvorming.

Een tweede les, voor burgers, is: kijk goed wanneer je de bevolking tegen aanzienlijke kosten optrommelt voor een volksstemming. Van te snel en te vaak aan de noodrem hangen, krijgt iedereen al snel genoeg.

Een derde les, voor bestuurders, is: jammer niet over mogelijke referenda, maar benut ze om alles en iedereen in de ontwikkeling van wetten en verdragen op scherp te zetten.


de Volkskrant
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Ma Nov 28, 2016 8:16 pm

PvdA en D66 Overijssel torpederen referendumvoorstel, komt van ‘verkeerde partij’ PVV

Annabel Nanninga, 28-11-2016

Afbeelding

Burgerhaat en PVV-afkeer gaan boven democratie en zelfs boven de eigen ‘kroonjuwelen’

In Tubantia vandaag nieuws over het informele cordon sanitaire rond de PVV. De PVV had het voorstel ingediend om in de Overijsselse Provinciale Staten een raadgevend referendum in te voeren. Maar ja, burgers die gaan meedenken met een toch al overbodige bestuurslaag; de zure PVV-haat, de klamme burgerangst en de weeë baantjesvrees dampt van D66 en PvdA af. Wij citeren Tubantia:

Maar zelfs D66 en PvdA menen dat het referendum het maatschappelijk gesprek tussen mensen niet ten goede komt, maar de tegenstellingen slechts zal vergroten. “Dat maakt me steeds kritischer ten opzichte van het verschijnsel referendum”, zei fractievoorzitter Margreet Overmeen van D66, de partij die de volksraadpleging altijd meerdere keren met de PVV om gezamenlijk tot een referendumvoorstel te komen.

Die gesprekken stierven een zachte dood. Overmeen: “Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik het referendum zie zitten. Ik denk dat we verder komen met burgerfora en andere initiatieven om mensen bij de democratie te betrekken.” Dat is ook de inzet van het provinciebestuur, dat aangaf geen heil te zien in een volksraadpleging.


Gunst nee maar. De D66-kroonjuwelen worden door de eigen provinciale brigades ‘steeds kritischer’ bekeken, en de PvdA (9 zetels in de peilingen) wil ook na de Oekraïne-, Brexit-, en Trump-signalen van die vermaledijde burger liever niet naar een voorstel van de PVV (33 zetels in de peilingen) luisteren. Zeker omdat het van de verkeerde partij komt, maar alleen volstrekte amateur-foppolitici zouden zo dom zijn om dat toe te geven.

Oh wacht.

D66-statenlid Gerrit van Hofwegen: “Of er constructies zijn? Dat niet direct, maar in Den Haag zeggen ze wel: pas op. Feit is dat er wat moet gebeuren met die democratie, dat zie ik na Trump ook wel. Maar dit voorstel komt van de verkeerde partij.”

En:

PvdA’er Tijs de Bree ook. “Ik sta open voor ideeën die mensen dichter bij de politiek en de democratie brengen. Maar een partij die met een voorstel komt en het ondertussen ook over minder Marokkanen heeft, dat wakkert mijn enthousiasme niet bepaald aan.”

LOL, okee. Nou, succes bij de verkiezingen dan maar, als D66 en de PvdA die tenminste niet voor 15 maart hebben opgeheven uit angst voor die domme rotkiezer en voor het eigen hachje.

http://nieuws.tpo.nl/2016/11/28/pvda-en ... artij-pvv/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Vr Apr 07, 2017 12:49 am

Stijlloos Advies. Ga eens dood, Piet Hein Dino

Van Rossem | 06-04-17

Afbeelding

Piet Hein Donner is doodsbang voor directe democratie. Dat geeft verder niks, het is een stokoude CDAsaurus en die angst gaat vanzelf een keer over in de dood, wellicht zelfs via de mentale stilte van dementie. Maar tot het zover is, zit hij als opperbeftoga van de Raad van State wel op een plek waar hij gratis persberichten kan opstellen, waarin hij zijn eigen galmening kan spugen over volk & inspraak. Een mening die dan vanwege zijn titeltje als staatsbestuursfiguur weer veel te serieus genomen wordt door luie overtikmedia van de dodebomenlobby. "Raad van State waarschuwt: pas op met referenda, ze ondermijnen de democratie", schrijft de Azijnbode dan bijvoorbeeld, want die vinden dat zelf ook dus dan is het makkelijk als Piet Hein Dino ze de tekst gratis aanreikt. Terwijl de CDA-regent notoir onbetrouwbare teksten opstelt. In december nog, bleek de hoogste bestuursrechter van ons land niet eens te weten dat 'ruggespraak' al sinds 1983 uit de Grondwet is geschrapt. En ook vandaag komt de RvS met schijntegenstellingen op de proppen, waarin ze het over "democratie versus volksdemocratie" hebben om directe democratie en referenda mee af te schieten. Democratie, dat zijn wij. Volksdemocratie, dat is een ander woord voor 'communistische heilstaat'. Niemand streeft dat na in Nederland, dus het is bangmaakonzin van de bestuursrechter. Hautaine regenteske ivorentorenkwoot du jour van Donner, die de slotgracht rond zijn bestuursburcht uit alle macht dieper probeert te maken: "Zorg over het functioneren van de vertegenwoordigende democratie is begrijpelijk. Maar die kan en mag er niet toe leiden dat vertegenwoordigende organen de besluitvorming over algemeen verbindende voorschriften overlaten aan andere gremia of aan de uitkomst van volksraadplegingen. Onderkend moet worden dat de democratische rechtsstaat berust op het concept van de vertegenwoordigende democratie." Lees: We mogen ons best zorgen maken over de democratie. Maar we mogen van de bijna-dode togabeffer vooral geen inspraak krijgen in zaken waar politici over beslissen. Conclusie: Donner wil de kloof vooral lekker breed houden. Jammer joh, steeds meer mensen willen steeds meer inspraak. Sure, GeenPeil faalde op 15 maart. Maar de groeiende roep om vernieuwing hou je echt niet tegen. Het is 2017, we hebben internet-achtige constructies en meer dan de helft van de jongeren wil een nieuw kiesstelsel. Ons stijlloze tegenadvies, derhalve: Ga eens dood, Donner.

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/20 ... s_bed.html

Donner had hier ook al kritiek op het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne.
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5232
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ali Yas » Vr Apr 07, 2017 5:46 am

Pilgrim schreef:Donner had hier ook al kritiek op het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne.


Hij vond het vooral ongrondwettelijk omdat Tweedekamerleden daardoor niet meer 'zonder last' hun oordeel zouden kunnen vellen.

Nou zou ik als ik Donner was dan eerst eens een punt maken van de fractiediscipline die Kamerleden reduceert tot applausmachines voor de partijleiding.

Maar wat raadgevende referenda betreft: die geven raad aan de Kamerleden. Wat die vervolgens met die raad doen, is aan hen zelf. We hebben gezien dat zij uitstekend in staat zijn die naast zich neer te leggen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Zo Apr 23, 2017 2:55 am

Valse beloften

Geplaatst op 22 april 2017

Afbeelding

Volgens voormalig VVD-leider en tegenwoordig Telegraaf-columnist Hans Wiegel (foto) is het fenomeen referendum een ‘valse belofte’. De VVD-prominent moet niets van een referendum hebben en verwijst naar zijn voorganger mr. Geertsema die destijds ook al niets in die ‘politieke nieuwlichterij’ zag: “Het referendum is de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie”.

Nu is Hans Wiegel (1941) een politiek denker van voldoende allure en statuur om terdege rekening met zijn mening te houden. Dat neemt niet weg dat ook prominenten als hij de plank nog wel eens grondig dreigen mis te slaan en dat lijkt hier het geval. Wiegel verwijst naar het debacle van het ‘Oekraïne-referendum’ en constateert dat “slechts één van de zes Nederlandse kiezers” tegen dat verdrag stemde. Dat is een aardige constatering waar echter tegenover staat dat slechts één van de tien Nederlandse kiezers vóór dat verdrag stemde. De bepaald doorzichtige wijze waarop de gehele politieke kaste vervolgens een streep haalde door de ‘mening van het volk’ was ronduit beschamend. Meer dan ooit liet het gedoe zien dat ons politieke bestel gedomineerd wordt door een meritocrate kaste waar de publieke functies door coöptatie onder vrienden worden verdeeld. Dat, en weinig anders, maakt het dringend noodzakelijk om de volksinvloed op het politieke proces aanzienlijk te verruimen.

Onze parlementaire democratie dateert van 1848, waarvan het ontwerp vrijwel geheel aan Wiegel´s collega-liberaal Johan Rudolph Thorbecke kan worden toegeschreven. Vergeleken met de situatie in de 21e eeuw was de grondwet van Thorbecke echter nog niet echt democratisch. Thorbecke was dan wel voorstander van het algemeen kiesrecht, hij geloofde ook dat de meeste mensen deze verantwoordelijkheid nog niet zouden kunnen dragen. Alleen mensen die welgesteld waren en dankzij hun bezit konden bewijzen de gewenste ‘burgerlijke kwaliteiten’ te bezitten, mochten actief of passief deelnemen aan de politiek. In de praktijk zou in het midden van de negentiende eeuw nog geen drie procent van de bevolking aan deze eisen voldoen. Inmiddels is de tijd anders. De westerse wereld beschikt, anders dan in de 19e eeuw, over de volle breedte over behoorlijk opgeleide en gezonde mensen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat daarvan het grootste deel niet in staat is om deel te nemen aan het politieke debat over de inrichting van de publieke ruimte en dergelijke. Dat mocht Thorbecke destijds misschien nog veronderstellen, maar in onze tijd is dat ronduit nonsens.

Coöpterende elite
Vooralsnog zitten wij opgescheept met een toenemend aantal zaken waarover de burger zich kennelijk de mond moet laten snoeren, zoals ongebreidelde immigratie, falende integratie, een krakkemikkig leger, bedenkelijke prestaties in het veld van justitie en handhaving, etcetera. Stuk voor stuk kwesties die de meerderheid van de bevolking al decennialang op de agenda wenst, maar die nadrukkelijk niet worden gehonoreerd. De redenen om dat niet te doen zijn veelal van partijpolitieke aard en verdienmodellen van de politieke achterbannen. Het aanleggen van zoiets als een eenvoudig stukje asfalt is een zaak waar de burger zorgvuldig buiten wordt gehouden onder het motto dat daarvoor de ‘geëigende instanties namens de burgers’ worden geconsulteerd. In dergelijke clubjes zitten telkens weer dezelfde politieke dwaallichten die op grond van geen enkele democratische legitimatie hun positie verwierven, maar vanuit de coöpterende politieke elites aan een aardig inkomen worden geholpen. Hele woonwijken in Groningen scheuren bijkans uit elkaar, maar wanneer een nieuwe woonwijk moet worden gebouwd, dan staan de ongekozen duurzaamheids- en groene clubs startklaar voor ‘zorgvuldige afwegingen’ en vooral zorgvuldige – persoonlijke – inkomsten. Hun etiket moet er verplicht op en de burgers hebben het nakijken.

Het is hoog tijd dat de Nederlandse kiezers meer invloed krijgen op die steeds nadeliger ontwikkeling. Onze democratie moet stap voor stap naar de burger worden teruggebracht en referenda leveren daaraan een grotere bijdrage dan de politieke achterkamertjes en bedenkelijke clubjes. Die tijd is geweest.

Door: Ton Nijhof

https://ejbron.wordpress.com/2017/04/22/valse-beloften/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Di Jun 13, 2017 12:59 am

Red het referendum!

Geplaatst op 12 juni 2017

Afbeelding

Sinds 1 juli 2015 hebben wij in Nederland een permanente referendumwet. Deze geeft aan 300.000 Nederlanders het recht een nationaal referendum af te dwingen over de meeste wetten en verdragen. Hier is veertig jaar lang voor gestreden!

Nu is er één referendum op basis van deze wet gehouden: het Oekraïne-referendum van april 2016. De uitkomst was niet wat de meeste politici graag hadden gezien. Als gevolg hiervan gaan er nu stemmen op om de referendumwet in te perken door de drempels te verhogen en/of door extra thema’s (bijvoorbeeld internationale verdragen) uit te sluiten van referenda.

Dat mag niet gebeuren. Steun onze actie voor verbetering in plaats van verslechtering van de referendumwet en word vriend:

www.meerdemocratie.nl/wordvriend

De referendumwet is niet perfect. Maar hij mag zeker niet verder worden verslechterd. In de referendumwet staat dat de referendumpraktijk na drie jaar (dus zomer 2018) geëvalueerd zal worden door de Tweede Kamer op basis van een rapport van de minister van Binnenlandse Zaken. Dat is een publieke evaluatie waarin iedereen zich kan mengen, en iets heel anders dan snelle aanpassingen in onderonsjes achter gesloten deuren.

Wij willen het referendum juist verbeteren. De opkomstdrempel moet verdwijnen, de uitgezonderde onderwerpen (de grondwet, de monarchie en de begroting) kunnen worden geschrapt en de uitkomst moet bindend zijn. Zolang een bindende uitkomst nog niet mogelijk is, vragen we politieke partijen om voor het referendum te beloven dat ze de uitkomst zullen respecteren (zelfbinding van het parlement). Naast het correctief referendum moet er ook een volksinitiatief komen waarbij burgers een referendum kunnen aanvragen over hun eigen voorstellen.

De komende tijd gaan we lobbyen om de referendumwet overeind te houden en steun te krijgen voor verbeteringen. Er zitten veel nieuwkomers in de nieuwe Tweede Kamer en die moeten nodig worden geïnformeerd over de zwaarwegende argumenten die er zijn om het referendum te verbeteren in plaats van te ontmantelen. Lobbyen, zo weten we uit ervaring, is een effectieve manier om met weinig middelen toch goede resultaten te boeken. Ook stellen we dan meteen onze bredere actuele democratieagenda aan de orde. Thema’s die nu in Den Haag spelen, zijn bijvoorbeeld de gekozen burgemeester, buurtrechten en het CETA-verdrag.

Help ons de referendumwet te verbeteren. Laat de stem van miljoenen Nederlanders – 70 á 80% van de bevolking steunt het referendum – doorklinken in Den Haag. Steun Meer Democratie en word vriend. Klik hier:

www.meerdemocratie.nl/wordvriend

Bron: https://www.meerdemocratie.nl/

https://ejbron.wordpress.com/2017/06/12 ... eferendum/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Do Sep 07, 2017 10:59 pm

De angst van het establishment voor directe democratie

Geplaatst op 7 september 2017

Afbeelding
Directe democratie in Zwitserland.

In steeds meer landen van Europa wordt de versterking van de directe democratie geëist. In het politiek establishment zorgt dit voor angst voor machtsverlies.

Voor veel mensen geldt Zwitserland als het voorbeeld wat betreft directe democratie. Veel partijen, waaronder ook de AfD, de FPÖ en het FN, eisen sterkere directe democratische elementen om zodoende meer gewicht te verlenen aan “de stem van het volk” in de politiek. Dit is een in principe heel goede opvatting, temeer daar men zo ook de mogelijkheid heeft om “foutieve beslissingen” van regering en parlement te corrigeren.

Maar in de gevestigde politiek vreest men de directe democratie als uitdrukking van het de volkswil. De angst is te groot dat het stemvolk de grondwet zou willen veranderen – en dat aan het parlement voorbij. En nog meer: theoretisch zou men zelfs het constitutioneel gerechtshof kunnen uitschakelen, temeer omdat het volk in zijn meerderheid immers boven de rechters van het constitutioneel hof staat. Want wanneer bijvoorbeeld twee derde deel van het stemvolk voor een grondwetswijziging stemt, kan men daar geen nee tegen zeggen.

Terwijl in de westelijke, “democratische” wetten immers eigenlijk het fundamentele principe geldt dat het volk in de som van de volwassen burgers de soeverein is. En in geval van twijfel staat de soeverein gewoon ook altijd boven de een of andere gekozen vertegenwoordigers. Vooral dan, wanneer deze niet datgene doen waarvoor ze eigen gekozen werden – wat helaas veel te vaak het geval is. In om het even welk land in de wereld dan ook.

Voor de politieke elites is duidelijk: het volk is te dom om beslissingen met een grote reikwijdte te nemen. Dat moet men gewoon aan het politieke establishment overlaten, dat echter meestal sowieso alleen maar eigen doelen volgt. Bovendien kan men als burger wel degelijk een bepaalde partij ondersteunen, omdat men het met veel van haar politieke doelstellingen eens is, echter in enkele details een ander mening kan hebben. In dit geval zou de directe democratische aanvulling wel degelijk een mogelijkheid zijn om de afweging in zulke belangen duidelijk te maken.

Maar zo´n machtsverlies wil het politieke establishment niet toestaan. De mensen moeten op de “democratische partijen” stemmen, zich daarna echter alstublieft niet met de politiek bemoeien. Het kan toch immers niet zo zijn dat de burgers daadwerkelijk in hun meerderheid tegen de projecten van de politici stemmen, toch?

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/09/07 ... emocratie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Do Sep 28, 2017 12:49 am

Jan Roos: Volksvertegenwoordiging zet volk buitenspel
LaVieJanRoos - Gepubliceerd op 27 sep. 2017Martin Bosma in referendumdebat: “De elites van Nederland zijn zo politiek correct als de hel”
Gepubliceerd op 27 sep. 2017

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 14923
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor King George » Do Sep 28, 2017 10:20 am

De oorspronkelijke indieners van het correctief referendum hebben hun keutel ingetrokken. Ben benieuwd of er ook nog wordt bekokstoofd dat het raadgevend referendum eraan gaat. Want ja, er zou zo maar een uitkomst uit kunnen voortvloeien die hen niet welgevallig is, nietwaar? En waarom zou het raadgevend referendum bij het ontbreken van het correctief referendum moeten worden geschrapt om werk te kunnen gaan maken van een gekozen burgemeester? En houdt zo'n gekozen burgemeester in dat een commissie van deskundige mensen de kandidaten gaat uitselecteren en voordragen waarna wij als burgers uiteindelijk de keuze hebben tussen slechts lood of oud ijzer? Zoiets is in Utrecht en in Eindhoven gebeurd. Het opkomstpercentage was ernaar en de massa's thuisblijvers hadden toen gelijk. Dit nog los van de vraag hoe er invulling aan het ambt van gekozen burgemeester moet gaan worden gegeven. Slechts alleen representatief of actief zelf betrokken bij het samenstellen van de ploeg wethouders bijvoorbeeld.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 64043
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ariel » Do Sep 28, 2017 10:55 am

Zo grappig. [icon_lol.gif] Martin Bosma plagieerde D66 in zijn pleidooi over het referendum.

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft vanmiddag in de Tweede Kamer een minutenlang pleidooi gehouden voor het bindend referendum, waarna hij zei dat hij de tekst letterlijk had overgenomen van D66-leider Alexander Pechtold. D66 was eerder voor het referendum, maar heeft de handen er inmiddels vanaf getrokken.

Bosma zei dat volksvertegenwoordigers en het parlement niet onfeilbaar zijn en dat een referendum geen aanval is op de democratie maar een goede aanvulling op een systeem uit de 19e eeuw. Daarom zou de bevolking de mogelijkheid moeten krijgen om ja of nee tegen een wet te kunnen zeggen. ,,Het enige wat ik heb gedaan is van D66 de PVV maken'', aldus Bosma.
Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 64043
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ariel » Do Sep 28, 2017 12:06 pm

LOL. Martin trolt D66. In elke zin haalt hij Alexander Pechtold aan .

Prachtige TV.

Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Zo Okt 01, 2017 12:41 am

“Democraten”66...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Di Okt 10, 2017 8:35 pm

Red het referendum: teken de petitie!

Geplaatst op 10 oktober 2017

Afbeelding

Sinds vandaag weten we het zeker: de nieuwe regering van Rutte III – met daarin nota bene D66 – wil de Wet Raadgevend Referendum afschaffen. Dat is het toppunt van arrogantie! Veel burgers hebben het terechte gevoel dat politici alleen maar geïnteresseerd zijn in hun stem en niet in hun mening. De bevolking wil in grote meerderheid meer invloed op de politieke besluitvorming. Het beperken van die invloed staat daar haaks op. Het referendum mag niet worden afschaft! Teken de petitie hier:


Onze referendumwet gaat terug op de commissie-Biesheuvel, die al in 1985 positief adviseerde over de invoering van het correctief referendum. Het afschaffen van de referendumwet is een grote stap terug in de tijd. Het kan decennia duren voor er weer een referendumrecht is ingevoerd.

Het is ook een internationaal unicum: nog nooit heeft een staat waar referenda gehouden worden, dit recht afgeschaft!

Demofobie

Waarom dan wel in Nederland? De politiek is geschrokken van het Oekraïne referendum en sindsdien hebben partijen last van ‘demofobie’: angst voor het volk. Maar de inrichting van de Nederlandse democratie mag niet van afhankelijk zijn van een ervaring met het referendum. Democratische spelregels moeten gebaseerd zijn op principes en niet op opportunisme.

Nederland moet nog veel leren omtrent referenda en dat kan alleen door er mee door te gaan. De Tweede Kamer heeft in de referendumwet vastgelegd dat de wet na drie jaar (dus in zomer 2018) publiekelijk geëvalueerd moet worden door de Tweede Kamer, na een openbaar rapport van de minister van Binnenlandse Zaken.

Teken daarom onze petitie tegen de afschaffing van het referendum door Rutte III:


Bron: www.meerdemocratie.nl

https://ejbron.wordpress.com/2017/10/10 ... e-petitie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5232
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Ali Yas » Di Okt 10, 2017 9:17 pm

Pilgrim schreef:
Sinds vandaag weten we het zeker: de nieuwe regering van Rutte III – met daarin nota bene D66 – wil de Wet Raadgevend Referendum afschaffen. Dat is het toppunt van arrogantie!

Ik denk dat het angst is. Elk referendum brengt de regering in de problemen, maar eigenlijk alleen omdat die weigert de wens van het volk in vervulling te doen gaan. Die weigering, dat ziet iedereen, bewijst dat die regering meer naar de EU dan naar de Nederlanders kijkt. Natuurlijk krijg je daar in Nederland niet meteen een revolutie van, maar nog een paar van die grappen en de partijen die daaraan meedoen zien hun zeteltjes bezet worden door partijen die het volk wél waarderen. Het is, kortom, angst voor machtsverlies.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Ma Dec 04, 2017 1:07 am

Wenen: angst voor de directe democratie

Geplaatst op 3 december 2017

Afbeelding

De FPÖ en de ÖVP willen de directe democratie in Oostenrijk bevorderen. In veel kringen zorgt dit voor angst.

Als het aan de FPÖ ligt, moeten volkspetitionnementen al vanaf 4% instemming onder de bevolking bindend tot een volksreferendum leiden, de ÖVP echter wil de grens bij 10% leggen. Maar één ding hebben de beide partijen gemeen: ze willen de directe democratie in Oostenrijk bevorderen en juist bij politiek omstreden thema´s het laatste woord geven aan het kiezersvolk.

De SPÖ en de Neos verzetten zich hier echter op dit moment tegen, omdat ze bang zijn voor “populistische” campagnes. Anderen argumenteren op hun beurt met de hoge kosten voor het houden van volksreferenda, die per slot van rekening in de miljoenen lopen (maar uiteindelijk vermoedelijk niet veel meer kosten dan € 3,- tot € 4,- per inwoner). Zelfs de “Brexit” wordt als argument gebruikt om de bevordering van de direct democratische elementen af te wijzen.

Het zou echter ideaal zijn wanneer er voor de stemmingen informatiebrochures zouden worden gedrukt, waarin er mogelijk neutraal (maar ook met de argumenten van de voorstanders en tegenstanders) over geïnformeerd wordt welke effecten dit met zich mee zou brengen.

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/12/03 ... emocratie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30821
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Waarom referenda zo nuttig en noodzakelijk zijn

Berichtdoor Pilgrim » Ma Dec 04, 2017 1:08 am

Schijndemocraten...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten