Schatzoekers combineren onderzoek en zaken

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20157
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Schatzoekers combineren onderzoek en zaken

Berichtdoor King George » Di Mei 17, 2016 11:11 am

Schatzoekers combineren onderzoek en zaken

Geplaatst op 25 februari 2012
Laatste update 25 februari, 06:35


Afbeelding
Munten opgedoken door het team van Oddesey. Foto: screenshot Discovery Channel.

Schatzoekers gaan voor het avontuur, de kick maar vooral voor het geld. Commerciële bergers halen munten, flessen en andere schatten uit scheepswrakken en verkopen die. Een klein deel wordt geëxposeerd.

Het is een dure bezigheid die nogal wat financiële risico's met zich meebrengt. Eerder deze maand besliste het Amerikaanse hooggerechtshof dat het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration een goud- en zilverschat ter waarde van 350 miljoen euro moet teruggeven aan Spanje.

Het bedrijf, bekend van de serie Treasure Quest van Discovery Channel, had de munten in 2007 uit het Spaanse galjoen Nuestra Señora de las Mercedes (Onze Lieve Vrouwe van de Genade) opgedoken.

Kritiek

Archeologen hebben altijd kritiek gehad op de werkwijze van commerciële schatzoekers. Degelijk archeologisch onderzoek zou achterwege blijven en de vindplaatsen zouden mogelijk beschadigd kunnen worden door de manier van bergen.

Prima te combineren

Maar Odyssey, dat sinds 1994 naar scheepswrakken duikt, vindt dat gedegen archeologie en 'good business' prima te combineren zijn, zegt Odyssey-topman Mark Gordon. Het bedrijf is zelfs beursgenoteerd. "Inmiddels heeft Odyssey honderden scheepswrakken ontdekt. En er ligt nog voor miljarden dollars aan schatten op de zeebodems."

Te koop

Iedereen kan zo'n voorwerp uit een wrak kopen in de webshop van Odyssey. Zo heb je voor 895 dollar (ca. 667 euro) een origineel inktpotje uit het wrak van de SS Republic, een stoomschip dat in 1865 is gezonken voor de kust van de Amerikaanse staat Georgia. Van glas uit hetzelfde wrak zijn sieraden gemaakt. Een leren ketting met daaraan een stukje 'scheepswrak-glas' kost 100 dollar (ca. 75 euro)

Bijna 300 wrakken

Controversieel of niet, het bedrijf zegt al bijna 300 wrakken te hebben ontdekt, "meer dan welk instituut of welke universiteit dan ook ter wereld". Gordon: "Juist vanwege onze investeerders hebben we het geld om grondig archeologisch onderzoek te laten doen door de beste maritiem archeologen ter wereld."

Veel mogelijk kennis

Volgens Odyssey is de missie om zo veel mogelijk kennis uit scheepswrakken te halen, een race tegen de klok. "Veel vindplaatsen zijn al geheel of deels vergaan. Commerciële maritieme archeologie is momenteel de enige manier om het dure onderwateronderzoek structureel te bekostigen."

Fragment van Treasure Quest (Discovery Channel)

De Stentor
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Pilgrim en 6 gasten