China versus Amerika

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48235
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

China zal de VS onttronen – economisch en politiek

Geplaatst op 10 oktober 2017

Afbeelding

De inspanningen van Peking om economisch rondom de aardbol vaste voet te krijgen, werpen vruchten af: de globale invloed van China neemt toe – economisch, financieel en politiek.

Chinese ondernemingen en hun producten zijn in de hele wereld nauwelijks meer weg te denken uit het economische leven. Ook wanneer men met het oog op de namen van de ondernemingen niet direct het verband legt met China – veel grotere, maar ook middelgrote ondernemingen rondom de aardbol bevinden zich intussen (merendeels) in Chinees bezit. Weliswaar domineren nog steeds Amerikaanse en Europese aandeelhouders de beurzen van Noord-Amerika en Europa, maar langzamerhand verandert dat.

Maar dat is nog lang niet alles. Ver verwijderd van het blikveld van de meeste mensen in Europa en in de VS voltrekt zich vooral in Oost- en Centraal-Azië een grote politieke en economische machtsverschuiving. Terwijl de VS steeds minder gewicht in de schaal leggen, speelt de Volksrepubliek een steeds belangrijkere rol. Vooral de “Nieuwe Zijderoute”, die meerdere handelscorridors vormt en tot aan Europa en Noord-Afrika reikt, is hier van groot belang.

Daarbij komen omvangrijke infrastructurele investeringen in Latijns Amerika en in zwart-Afrika, die weliswaar op dit moment nog enorme sommen geld verslinden, op de lange termijn daarentegen niet alleen positieve voordelen zullen opleveren, maar bovendien door de daarmee gepaard gaande economische impulsen ook een sterkere economische groei in deze regio´s met zich meebrengen. Omdat de Chinezen niet optreden als kolonisators die zich in binnenlandse aangelegenheden mengen, maar als zakenmensen, zorgt dit ook voor een positief beeld bij de desbetreffende bevolking – hoewel er uiteraard ook steeds weer protesten zijn, omdat vooral de corrupte lokale politici bij zaken met de Chinezen de belangen van de lokale bevolking negeren.

De toenemende economische en politieke macht zorgt er natuurlijk ook voor dat de politieke rol van de Volksrepubliek toeneemt. Daarvan is men zich in Peking ook bewust. President Xi Jinping deelde daarom aan het Volkscongres mee dat het Rijk van het Midden de rol van wereldleider wel degelijk aan zou kunnen, omdat men de internationale gemeenschap met “positieve energie” zou injecteren en men in de afgelopen jaren een “betere globale leiding” bewezen zou hebben. “ChinaDaily” kopt niet voor niets met de titel “China biedt wijsheid in de globale leiding”.

In tegenstelling tot de westerse filosofie, die vooral gebaseerd is op economisch egoïsme, zet China in – aldus het artikel verder – op een “win-win-situatie”, die uiteindelijk alle deelnemende partijen ten goede zou komen. Coöperatie en samenwerking in plaats van rivaliteit is dan ook het credo van Peking als het om een “open wereldeconomie voor de gemeenschappelijke ontwikkeling van alle landen” zou gaan, evenals om “gemeenschappelijke inspanningen om globale uitdagingen aan te pakken”.

De op de lange termijn denkende Chinezen zouden op de tot nu toe bestaande “Amerikaanse eeuw” wel degelijk een “Chinese eeuw” kunnen laten volgen. Per slot van rekening speelt het “Westen” globaal gezien een steeds minder wordende economische rol. Dit zal ook effect hebben op de (geo)politiek.

Bron: www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/10/10 ... -politiek/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48235
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48235
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

Koude Oorlog tussen de VS en China: Chinese staatsmedia eisen meer atoomwapens

Geplaatst op 12 mei 2020

Afbeelding
Donald Trump en Xi Jinping.

Chinese staatsmedia eisen meer atoomwapens. Documenten van het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid spreken ervan dat men in het ergste geval op een “gewapend conflict” ingesteld zou moeten zijn.

De sfeer was door de handelsoorlog al slecht genoeg. Maar de corona-crisis heeft de stemming tussen de VS en China grimmiger geworden. Peking oefent druk uit om overal in de wereld zijn narratief door te drukken dat China de epidemie overwonnen zou hebben, terwijl de VS er niet mee zouden klaarkomen. De VS herhalen hun beschuldigingen aan het Chinese regime de wereld en de WHO zo lang over gevaar misleid te hebben.

Meer atoomwapens voor China?
Maar nu escaleert de stemming compleet. China en de VS glijden in een Koude Oorlog. In de Chinese staatsmedia en in de Chinese “Global Times” wordt al openlijk gespeculeerd dat China ongeveer 1000 nieuwe atoomkoppen nodig zou zijn om de dominantie van de VS bij atoomwapens te boven te komen (zie bericht “Daily Express”).

Propagandaoorlog en beperkingen voor journalisten
Zoals de “New York Times” berichtte, hebben de VS de visa voor Chinese journalisten qua tijdsduur beperkt. Ze zijn nu nog maar 90 dagen geldig. Daarna zouden ze opnieuw verlengd moeten worden. De Chinese regeringswoordvoerders reageerden boos. Dit zou een Koude Oorlog mentaliteit zijn, heet het vanuit Peking. Men zou nadenken over tegenmaatregelen.
Daarvoor had China meerdere Amerikaanse journalisten het land uitgezet, die kritisch hadden bericht over de politiek van Peking en Xi Jinping.

De Chinese staatsmedia hadden de VS de afgelopen tijd in een enorm slecht licht geplaatst en hadden er niet voor teruggedeinsd om vooraanstaande Amerikaanse politici zoals minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een kwaad daglicht te stellen. De VS daarentegen blijven bij hun beschuldigingen dat het communistische regime medeverantwoordelijk zou zijn voor de wereldwijde pandemie. Australische politici hebben zich bij deze opvatting aangesloten. Ook in Australië wordt de toon tegenover China scherper.

Chinese geheime documenten waarschuwen voor een “gewapend conflict”
Zoals o.a. de “Luzerner Zeitung” en “Reuters” meldden, waarschuwen Chinese geheime documenten, die voorgelegd werden aan Xi Jinping, voor de mogelijkheid van een gewapend conflict met de VS. Als de ontwikkelingen zo verder zouden gaan, zou men zich in zo´n geval op een “gewapend conflict” moeten instellen, wordt daarin gezegd. Het bericht is afkomstig uit het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid. Daar observeert men bezorgd de toenemende anti-Chinese stemming in de VS.

In China klinken de stemmen van de nationalisten steeds luider. Zij zien in de VS een ondergaande wereldmacht, die de opkomst van China tot nummer één in de wereld in de weg zouden staan. Sinds de ambtsaanvaarding van Xi Jinping als staats- en partijchef is de politiek en woordkeuze tegenover Japan en Taiwan agressiever geworden. In de Zuid-Chinese Zee worden Chinese territoriale belangen op agressieve wijze doorgedrukt. Internationaal mengt de Chinese regering zich steeds vaker in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.

Bron: www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/12 ... oomwapens/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48235
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

De negen fronten van de nieuwe Koude Oorlog

Robbert de Witt, 25 aug 2020

Afbeelding

In korte tijd is de relatie tussen de twee supermachten volledig omgeslagen. Inmiddels zijn de handschoenen uit en bestrijden de Verenigde Staten en China elkaar op elk mogelijk terrein.

Vijftig jaar lang groeiden de Verenigde Staten en China naar elkaar toe, vanaf het moment dat president Richard Nixon in 1972 tot veler verrassing het communistische land bezocht. De Amerikanen hoopten dat de Volksrepubliek dankzij groeiende welvaart vanzelf democratisch en vrij zou worden. Maar dat alles lijkt nu definitief voorbij. De Amerikanen hebben, zei een medewerker van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo treffend, de wagens in een cirkel gezet. Zoals Amerikaanse kolonisten dat vroeger deden als de indianen aanvielen. Zet je schrap en wees klaar voor de vijand.

Het was Pompeo die in een opzienbarend felle toespraak op 23 juli zei dat die vijftig jaar toenadering tot China een vergissing zijn geweest. ‘Nixon zei dat hij vreesde dat hij een monster van Frankenstein had gecreëerd door de wereld open te stellen voor de Chinese Communistische Partij. Dat is precies wat er is gebeurd.’

Zo is de wereld geruisloos een nieuwe Koude Oorlog tussen de twee hedendaagse supermachten in gegleden – hoewel sommige deskundigen menen dat van een Koude Oorlog zoals destijds geen sprake is. Al was het maar doordat de economie van China veel meer verbonden is met de Amerikaanse dan die van de Sovjet-Unie destijds.

Duidelijk is dat het opnieuw gaat om een botsing tussen twee ideologieën, waarbij op elk mogelijk front wordt gestreden – behalve rechtstreeks op het militaire slagveld. Althans, voorlopig.

1. Handelsoorlog
‘China is een economische vijand want zij hebben misbruik van ons gemaakt zoals geen enkel ander land in de geschiedenis,’ zegt Donald Trump in 2015. De toon is al gezet voordat hij president wordt. China steelt ideeën en banen en ik ga daar iets tegen doen, is een van de boodschappen waarmee hij Hillary Clinton verslaat. Vooral het handelstekort met China – ongeveer 350 miljard dollar in 2019 – bewijst volgens Trump dat China vals speelt.

Het wapen dat Trump en zijn adviseurs kiezen: hogere importtarieven. Die moeten Chinese producten zo duur maken dat Amerikaanse producten weer concurrerend worden. In de jaren daarna ontspint zich een handelsoorlog waarin de Verenigde Staten en China elkaar proberen te raken met steeds hogere importtarieven. Amerika begint met staal en aluminium, China belast Amerikaanse landbouwproducten, ook om Trumps kiezers op het platteland pijn te doen.

Toch is handel een van de weinige fronten waar een wapenstilstand geldt. Na diverse, moeizame gespreksrondes sluiten Peking en Washington in januari 2020 een eerste akkoord. China belooft op grote schaal Amerikaanse landbouwproducten als sojabonen te kopen. ‘Onze relatie met China is misschien wel het best sinds heel, heel lange tijd,’ twittert Trump.

Maar de gesprekken krijgen geen vervolg. Deze zomer zegt Trump dat hij niet van plan is om snel weer met president Xi Jinping te gaan praten.

2. Virus-ruzie
Meteen nadat het coronavirus zich vanuit de stad Wuhan over de wereld verspreidt, leidt het tot een fikse ruzie tussen China en de Verenigde Staten. President Trump en veel Republikeinen verwijten de Chinese regering – met reden – nalatigheid. De Chinezen zouden hun falen in de begindagen van de pandemie proberen te verdoezelen. Steevast spreken zij van ‘het Chinavirus’ of het ‘Wuhanvirus’. In juni noemt Trump COVID-19 zelfs ‘Kung Flu’. ‘Racistisch,’ fulmineert China.

Dit voorjaar is de Wereldgezondheidsorganisatie de gebeten hond. De VN-organisatie zou zijn omgekocht en aan de leiband van Peking lopen, waardoor het virus kon ‘ontsnappen’ uit China en een wereldwijd probleem werd. In april schort Amerika, de grootste geldschieter, betalingen aan de WHO op.

China verweert zich door te zeggen dat Trump zijn eigen falen in de coronabestrijding wil verhullen. En hoge partijfunctionarissen suggereren dat het Amerikaanse soldaten waren die tijdens de Militaire Wereldspelen, oktober vorig jaar in Wuhan, het virus China binnenbrachten.

Ook een medicijn tegen het virus is reden voor geruzie: half juli beschuldigt de openbaar aanklager in Washington twee Chinezen, Li Xiaoyu en Dong Jiazhi, ervan dat zij hebben ingebroken in computers van Amerikaanse farmaceuten, om gegevens over een coronavaccin te stelen.

3. Zeeslag
Dat de spanning tussen Peking en Washington om te snijden is, blijkt uit de recente instructie voor Chinese gevechtspiloten en mariniers rond de Zuid-Chinese Zee: zij mogen absoluut niet als eerste schieten, aldus de South China Morning Post. Deze zee is de enige plaats waar Amerikanen en Chinezen gewapend tegenover elkaar staan.

Volgens de Chinese regering is de zee ‘al duizend jaar’ Chinees, maar ook de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Vietnam en Taiwan claimen delen ervan. Want wie de Zuid-Chinese Zee beheerst, heeft ook recht op bodemschatten als olie en gas, en op de rijke visgronden. Daarnaast is het een van de drukst bevaren handelsroutes ter wereld.

Peking treedt er steeds agressiever op. Marineschepen rammen vissersboten uit de Filipijnen en Vietnam. Ook leggen de Chinezen kunstmatige eilandjes aan: schamele rotspartijen veranderen in betonvlaktes met landingsbanen en radarposten, waarna Peking de maritieme zone eromheen claimt.

Amerikaanse patrouilles, ter zee en in de lucht, moeten China duidelijk maken dat het internationaal gebied is. Volgens Peking hebben de Amerikanen er ‘niets te zoeken’. Ze zouden de spanning juist doen oplopen. Andere landen zijn blij met het Amerikaanse machtsvertoon, omdat zij individueel geen partij zijn voor de Chinese marine.

Afbeelding
Waarschuwing aan China: Amerikaanse marine patrouilleert in de Zuid-Chinese Zee, vergezeld door schepen uit India, Japan en de Filipijnen. Foto: Navy Office of Information

In juli dit jaar noemt de Amerikaanse regering de Chinese zeeclaims voor het eerst ‘illegaal’. En het Pentagon stuurt twee vliegdekschepen naar de Zuid-Chinese Zee, de USS Nimitz en de USS Ronald Reagan. Het is de Amerikanen menens.

4. Techoorlog
Gaat het de Amerikanen oprecht om vrijheid en veiligheid, of om eigenbelang? Experts die zich bezighouden met de escalerende techoorlog tussen Amerika en China zijn het er niet over eens. Sommigen – niet alleen deskundigen uit China – vermoeden dat succesvolle techbedrijven uit China worden aangevallen om te voorkomen dat Amerika zijn koppositie op technologiegebied verliest.

Voor Washington is het simpel: grote Chinese techbedrijven als Huawei (smartphones) en TikTok (app om korte filmpjes mee te maken) zijn een veiligheidsrisico wegens de nauwe banden tussen bedrijfsleven en staat in China.

Soortgelijke zorgen uitten de Amerikanen al in 2018 over Huawei. Als dat bedrijf 5G-netwerken voor nog sneller mobiel internet gaat aanleggen, dan kan dat gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. China kan dan op grote schaal gaan afluisteren of cruciale communicatie-infrastructuur platleggen. Washington zet andere landen onder druk om samenwerking met Huawei uit te sluiten. Chipfabrikanten, ook niet-Amerikaanse, worden geprest om niet te leveren aan Huawei. China is zelf nog niet in staat om de modernste chips te maken.

Op 31 juli dit jaar dreigt Trump met een verbod van TikTok. Zhang Yemin, baas van ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, zegt dat zijn bedrijf gebruikersgegevens volledig respecteert en volledig transparant is. Om te voorkomen dat TikTok in Amerika wordt verboden, probeert ByteDance TikTok te verkopen aan Microsoft. Trumps suggestie dat de Amerikaanse overheid ook best een deel van het miljardenbedrag mag ontvangen, zijn volgens een Chinese regeringswoordvoerder ‘gangsterpraktijken en openlijke diefstal’.

5. Oeigoerse kwestie
Inmiddels weet de hele wereld wel dat in Xinjiang mensenrechten worden geschonden. Maar alleen de Verenigde Staten maken er echt een punt van en proberen China te straffen voor de behandeling van moslims in deze westelijke provincie. Zeker 1 miljoen etnische moslims, Oeigoeren, zitten daar in ‘heropvoedingskampen’. Volgens Peking is dat nodig om ‘terrorisme en separatisme’ tegen te gaan. Mensenrechten­organisaties en ooggetuigen zeggen dat Oeigoeren stelselmatig worden mishandeld.

In oktober 2019 trekt Washington de visa in van Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig aan de onderdrukking. Tientallen Chinese bedrijven die bij de schendingen zijn betrokken – zoals bedrijven die veiligheids­camera’s maken – mogen geen zaken meer doen in Amerika.

Chinese overheidsvertegenwoordigers zeggen dat het de Amerikanen er slechts om gaat China een slechte reputatie te bezorgen en zo andere landen achter zich te krijgen in het ‘anti-China-kamp’.

In juli dit jaar gaat Washington nog verder: drie partijleiders in Xinjiang krijgen sancties opgelegd. Een van hen, Chen Quanguo, is zelfs lid van het Politbureau, het hoogste orgaan van de Communistische Partij. Zij en hun gezinnen mogen de Verenigde Staten niet meer in. De behandeling van Oeigoeren is ‘de schandvlek van de eeuw’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. En het Amerikaanse Congres neemt de Uyghur Forced Labor Prevention Act aan: een wet die de import verbiedt van producten gemaakt door Oeigoerse dwangarbeiders.

6. Aanval op pers
‘China roept de Verenigde Staten dringend op om te stoppen met het onderdrukken van Chinese media en journalisten.’ Deze Chinese oproep komt afgelopen mei nadat de Amerikaanse regering inderdaad Chinese media aan banden heeft gelegd. Volgens FBI en CIA zijn er in de Verenigde Staten Chinese spionnen actief die zich voordoen als journalist. Chinese correspondenten krijgen sindsdien een vergunning voor maximaal negentig dagen, waarna zij steeds voor eenzelfde periode verlenging moeten aanvragen.

Drie maanden eerder, in februari, zette China twee journalisten van The Wall Street Journal uit wegens een kritisch hoofdcommentaar in de krant over de Chinese aanpak van het coronavirus. Een ‘racistisch en denigrerend’ artikel, oordeelt de Chinese regering.

Trump stelt ook een maximum aan het aantal Chinese journalisten in de Verenigde Staten. Want de Communistische Partij heeft haar greep op de media dusdanig versterkt dat sprake is van ‘buitenlandse vertegenwoordigingen’ die propaganda bedrijven.

De Chinese reactie is niet mals: journalisten van drie grote Amerikaanse dagbladen – The Wall Street Journal, The Washington Post en The New York Times – moeten in maart per direct hun werkvergunning inleveren en China verlaten. Het einde van de vijandelijkheden tegen elkaars journalisten is nog niet in zicht. ‘Als de Verenigde Staten volharden in hun vergissingen, is China genoodzaakt stappen te zetten om zijn belangen en rechten veilig te stellen,’ waarschuwt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op 17 augustus.

7. De Slag om Hongkong
De voormalige Britse kolonie Hongkong, sinds 1997 weer in Chinese handen, wordt vaak gezien als het front waar communistisch China en het vrije Westen elkaar recht in de ogen kijken. Immers, het is een vrij en democratisch deel van het autoritaire China. Maar vooral Groot-Brittannië, als de voormalig machthebber, en de Verenigde Staten beschuldigen Peking ervan de vrijheid in Hongkong de nek om te draaien.

De Chinese regering trekt zich niets aan van de toenemende kritiek. Op 30 juni volgt wat door velen wordt gezien als de nekslag: de invoering van de omstreden veiligheidswet. Die maakt het voor Peking mogelijk zich meer te bemoeien met het bestuur in Hongkong en vooral met handhaving van orde en veiligheid. Activisten worden opgepakt, net als journalisten en mediatycoon Jimmy Lai, op 10 augustus. Als represaille voor deze wet – ‘een middel om de bevolking te onderdrukken’ – legt Amerika sancties op. Met tien anderen wordt ook Carrie Lam geraakt. Zij is de hoogste bestuurder in Hongkong.

Amerika straft ook economisch: het schrapt de speciale handelsstatus van Hongkong en beschouwt producten uit deze metropool voortaan als producten uit China. Een teken dat Hongkong is overgegaan van het westerse naar het Chinese kamp. Maar vrijwillig ging dat niet.

8. Spionnen
Net als tijdens de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie worden onderdanen uit het andere land gezien als spionnen, verdachte elementen en onruststokers. Zo trekt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begin juni de visa in van drieduizend Chinese studenten. Zij zijn verbonden aan militaire opleidingsinstituten in China en daardoor verdacht.

In juli trekt FBI-directeur Christopher Wray aan de bel. De onderzoeksdienst ziet zich genoodzaakt ‘elke tien uur’ een onderzoek te beginnen naar spionage door Chinese staatsburgers in de Verenigde Staten.

Diplomaten worden niet gespaard. Als de Verenigde Staten sancties opleggen tegen elf functionarissen in Hongkong, slaat Peking terug. In augustus legt China elf Amerikaanse China-critici op hun beurt sancties op – hoewel onbekend is welke straf ze precies wacht. Onder de elf Amerikanen zijn de Republikeinse Senatoren Marco Rubio en Ted Cruz, en Kenneth Roth, directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

En eind juli bepaalt de Amerikaanse regering dat het Chinese consulaat in Houston binnen 72 uur dicht moet, omdat medewerkers worden verdacht van spionage-activiteiten. Op internet verschijnen beelden van Chinese diplomaten die in allerijl documenten verbranden, om te voorkomen dat ze in Amerikaanse handen vallen. Daarop verordonneert Peking de sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu.

Mogelijk is dit nog maar het begin: in het Congres gaan stemmen op om alle leden van de Communistische Partij en hun gezinnen een inreisverbod op te leggen. Het gaat dan om 270 miljoen Chinezen die de Verenigde Staten niet in mogen.

Afbeelding
Chinezen ontruimen consulaat in Houston. Foto: F. Carter Smith/ANP

9. Twistappel Taiwan
Taiwan is een van de weinige ‘oude’ twistpunten tussen beide grootmachten. Al sinds de Amerikaanse Taiwan Relations Act van 1979 committeren de Verenigde Staten zich eraan de 24 miljoen eilandbewoners te beschermen tegen China. Peking ziet Taiwan als een ‘afvallige provincie’ die moet worden herenigd met het vasteland.

Meer dan zijn voorgangers provoceert Trump Peking door contacten met Taiwan uit te breiden. Opmerkelijk is al dat Trump zich na zijn verkiezingszege telefonisch laat feliciteren door de Taiwanese president.

Een half jaar later tekent Trump, tot woede van China, een wapenakkoord met Taipei ter waarde van bijna 1,2 miljard euro. Taiwan krijgt de modernste Amerikaanse raketten en torpedo’s, om zich te beschermen tegen de groeiende militaire dreiging uit China.

En begin deze maand bezoekt minister van Gezondheidszorg Alex Azar het eiland, het hoogste officiële Amerikaanse bezoek in veertig jaar. Kort daarop vliegen Chinese gevechtsvliegtuigen door de Straat van Taiwan en volgen grootschalige marine-oefeningen ten noorden en zuiden van Taiwan.

Trump laat zich niet afschrikken: op 14 augustus geeft hij toestemming voor de verkoop van 66 gevechtsvliegtuigen aan Taiwan. Peking stelt sancties in tegen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed-Martin. Maar in het Congres juichen Republikeinen én Democraten de wapendeal toe.

‘Weer een stap over de rode lijn die het risico op een militaire confrontatie dichterbij brengt,’ schrijft de Chinese staatskrant Global Times.

https://www.ewmagazine.nl/buitenland/ac ... J63TE73WHl
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48235
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

Perfecte storm(2): het naderende Chinese technische overwicht

Door Germen Roding · Gepubliceerd 24 september 2020

Afbeelding
Deze Chinese hoge-snelheidstrein is een voorbeeld van de steeds grotere voorsprong die CHina op technisch gebied krijgt. Bron: public domain/RichardMc (Pixabay)

Een combinatie van zwalkend leiderschap en verregaande samenwerking tussen Amerikaanse vijanden, verzwakt de Amerikaanse positie met de dag. Het ziet er naar uit dat de droom van de neocons om de eenentwintigste eeuw een “American Century” te maken, een vroege dood zal sterven. In het tweede artikel van deze serie, technologie en productie.

China wordt technisch zelfvoorzienend

De tijd dat westerse fabrieken letterlijk werden overgekopieerd door de Chinezen is nu definitief voorbij. China produceert nu meer patenten dan de VS, EU, Japan en Zuid-Korea samen. Ook wat betreft het aantal afgestudeerde ingenieurs is het beeld erg duidelijk. Per jaar studeren er in China 4,7 miljoen exacte wetenschappers en ingenieurs af. Dat is tien keer zoveel als in de Verenigde Staten en meer dan in de rest van de wereld bij elkaar. Kortom: in bijna alle opzichten is de industriële slag al gewonnen door China. Ook de laatste kritische sectoren zullen nu door China worden gedupliceerd, zodat Xi’s doel van technologische onafhankelijkheid wordt bereikt. China kan dan zonder enige technische import functioneren, wat een einde zal maken aan de effectiviteit van de geliefde Amerikaanse tactiek van economische sancties. Is China eenmaal volledig technisch zelfvoorzienend, dan wordt het economisch onaantrekkelijk om elders dan in China high tech te produceren.

De dreiging van deïndustrialisatie
Fabrieken zijn niet de stoffige, vervuilende en stinkende objecten waar ze voor worden aangezien door financiële goochelaars en andere netto parasiterende beroepsgroepen. Fabrieken vormen een hotspot van innovatie. Product engineers in fabrieken zijn voortdurend bezig om nieuwe productieprocessen te bedenken en bestaande te verbeteren. Als een fabriek sterft, sleept deze het gehele ecosysteem mee, tenzij er op tijd nieuwe groeiers gaan opstaan.

Netwerkeffecten
Dit ligt onder meer aan netwerkeffecten. Een fabriek staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van een uitgebreid netwerk van toeleveranciers, afnemers en onderhoudsbedrijven. En niet te vergeten: ervaren vakmensen. Zo zitten er veel producenten van auto-onderdelen rond Nedcar en de fabrieken van Duitse auto’s. Dat maakt het gemakkelijk om een nieuwe autofabriek in het Ruhrgebied te openen, maar erg lastig om auto’s in bijvoorbeeld Ierland, waar geen auto’s meer worden gemaakt, en nu alleen nog wat gepensioneerde autobouwers te vinden zijn, te bouwen.

Schaaleffecten
Ook ligt het aan schaaleffecten. Voor zeer specialistische producten is het vaak niet lucratief om meer dan één fabrikant op de kleine markt te zijn. Zo is er maar één fabrikant van de peperdure chip-etsmachines, het Nederlandse bedrijf ASML. Een concurrent zal vele jaren nodig hebben om het ASML-niveau te bereiken. Jaren waarin de concurrent met verlies draait. Echter: een concurrent kan dit verwezenlijken met staatssteun. Staan eenmaal alle toonaangevende bedrijven in China, dan zullen netwerkeffecten en schaaleffecten China op dat punt vrijwel onverslaanbaar maken.

Militair overwicht verdwijnt
Binnen de kern van de Euraziatische landmassa delen Rusland en China de facto al de lakens uit. Als uitgesproken zeemacht hebben de Amerikanen niet de hulpbronnen om hun macht ver van de kust te projecteren. En er komt meer slecht nieuws voor de Amerikanen aan. Het opbouwen van een geavanceerde marine vereist weliswaar een opbouwfase van tientallen jaren, maar China heeft hier een effectieve counterstrategie voor: hypersonische raketten, die zo snel bewegen dat de gevreesde Amerikaanse vliegdekschepen vanaf 2020 als eenden uit de Chinese Zee geschoten kunnen worden. Zeker als deze geladen worden met tactische kernwapens, die het dikke pantser van de vliegdekschepen kunnen verdampen.

Russische luchtdoelraketten, zoals de S400 en spoedig de S500 zijn zeer precies en hebben een bereik tot vierhonderd.kilometer. Volgens waarnemers is de aanwezigheid van S400 batterijen de voornaamste reden waarom de Amerikanen geen luchtaanval met jachtbommenwerpers op Syrië hebben uitgevoerd, maar in plaats hiervan Tomahawk kruisraketten hebben ingezet. In defensiekringen heeft de S400 een mythische status gekregen en verschillende landen, zoals India, Qatar en Iran, hebben de raketten in bestelling. Of de S400 deze reputatie waar kan maken is de vraag, maar dat de Amerikanen de confrontatie niet aandurven, spreekt boekdelen.

Pas echt vervelend voor de VS is de plaatsing van raketinstallaties op Cuba. Zo ongeveer alle Amerikaanse scheepvaart verloopt via de Mississippi en de Golf van Mexico. Deze scheepvaartroutes liggen binnen bereik van een eventuele vijandelijke basis op Cuba. In Bajacal, iets ten zuiden van Havana, is een geavanceerd spionagestation gebouwd. Het is onbekend welke mogendheid achter de bouw van deze peperdure, state of the art radarinstallatie zit, die duidelijk het budget van het armlastige communistische eiland ver te boven gaat. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat China er achter zit, iets wat door de Chinezen fel wordt ontkend. Zouden op het eiland Chinese hypersonische raketten of S400 raketinstallaties worden geïnstalleerd, dan zou dit de Golf van Mexico voor de Amerikanen effectief op slot zetten.Militair gezien ziet de situatie er somberder uit,vooral hier op de westkust van het Europese Schiereiland. Dit door de steeds intensievere samenwerking van Rusland en China. Meer hierover in het volgende artikel in deze reeks.

https://www.visionair.nl/politiek-en-ma ... hegemonie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Plaats reactie