China versus Amerika

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

China zal de VS onttronen – economisch en politiek

Geplaatst op 10 oktober 2017

Afbeelding

De inspanningen van Peking om economisch rondom de aardbol vaste voet te krijgen, werpen vruchten af: de globale invloed van China neemt toe – economisch, financieel en politiek.

Chinese ondernemingen en hun producten zijn in de hele wereld nauwelijks meer weg te denken uit het economische leven. Ook wanneer men met het oog op de namen van de ondernemingen niet direct het verband legt met China – veel grotere, maar ook middelgrote ondernemingen rondom de aardbol bevinden zich intussen (merendeels) in Chinees bezit. Weliswaar domineren nog steeds Amerikaanse en Europese aandeelhouders de beurzen van Noord-Amerika en Europa, maar langzamerhand verandert dat.

Maar dat is nog lang niet alles. Ver verwijderd van het blikveld van de meeste mensen in Europa en in de VS voltrekt zich vooral in Oost- en Centraal-Azië een grote politieke en economische machtsverschuiving. Terwijl de VS steeds minder gewicht in de schaal leggen, speelt de Volksrepubliek een steeds belangrijkere rol. Vooral de “Nieuwe Zijderoute”, die meerdere handelscorridors vormt en tot aan Europa en Noord-Afrika reikt, is hier van groot belang.

Daarbij komen omvangrijke infrastructurele investeringen in Latijns Amerika en in zwart-Afrika, die weliswaar op dit moment nog enorme sommen geld verslinden, op de lange termijn daarentegen niet alleen positieve voordelen zullen opleveren, maar bovendien door de daarmee gepaard gaande economische impulsen ook een sterkere economische groei in deze regio´s met zich meebrengen. Omdat de Chinezen niet optreden als kolonisators die zich in binnenlandse aangelegenheden mengen, maar als zakenmensen, zorgt dit ook voor een positief beeld bij de desbetreffende bevolking – hoewel er uiteraard ook steeds weer protesten zijn, omdat vooral de corrupte lokale politici bij zaken met de Chinezen de belangen van de lokale bevolking negeren.

De toenemende economische en politieke macht zorgt er natuurlijk ook voor dat de politieke rol van de Volksrepubliek toeneemt. Daarvan is men zich in Peking ook bewust. President Xi Jinping deelde daarom aan het Volkscongres mee dat het Rijk van het Midden de rol van wereldleider wel degelijk aan zou kunnen, omdat men de internationale gemeenschap met “positieve energie” zou injecteren en men in de afgelopen jaren een “betere globale leiding” bewezen zou hebben. “ChinaDaily” kopt niet voor niets met de titel “China biedt wijsheid in de globale leiding”.

In tegenstelling tot de westerse filosofie, die vooral gebaseerd is op economisch egoïsme, zet China in – aldus het artikel verder – op een “win-win-situatie”, die uiteindelijk alle deelnemende partijen ten goede zou komen. Coöperatie en samenwerking in plaats van rivaliteit is dan ook het credo van Peking als het om een “open wereldeconomie voor de gemeenschappelijke ontwikkeling van alle landen” zou gaan, evenals om “gemeenschappelijke inspanningen om globale uitdagingen aan te pakken”.

De op de lange termijn denkende Chinezen zouden op de tot nu toe bestaande “Amerikaanse eeuw” wel degelijk een “Chinese eeuw” kunnen laten volgen. Per slot van rekening speelt het “Westen” globaal gezien een steeds minder wordende economische rol. Dit zal ook effect hebben op de (geo)politiek.

Bron: www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/10/10 ... -politiek/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

Koude Oorlog tussen de VS en China: Chinese staatsmedia eisen meer atoomwapens

Geplaatst op 12 mei 2020

Afbeelding
Donald Trump en Xi Jinping.

Chinese staatsmedia eisen meer atoomwapens. Documenten van het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid spreken ervan dat men in het ergste geval op een “gewapend conflict” ingesteld zou moeten zijn.

De sfeer was door de handelsoorlog al slecht genoeg. Maar de corona-crisis heeft de stemming tussen de VS en China grimmiger geworden. Peking oefent druk uit om overal in de wereld zijn narratief door te drukken dat China de epidemie overwonnen zou hebben, terwijl de VS er niet mee zouden klaarkomen. De VS herhalen hun beschuldigingen aan het Chinese regime de wereld en de WHO zo lang over gevaar misleid te hebben.

Meer atoomwapens voor China?
Maar nu escaleert de stemming compleet. China en de VS glijden in een Koude Oorlog. In de Chinese staatsmedia en in de Chinese “Global Times” wordt al openlijk gespeculeerd dat China ongeveer 1000 nieuwe atoomkoppen nodig zou zijn om de dominantie van de VS bij atoomwapens te boven te komen (zie bericht “Daily Express”).

Propagandaoorlog en beperkingen voor journalisten
Zoals de “New York Times” berichtte, hebben de VS de visa voor Chinese journalisten qua tijdsduur beperkt. Ze zijn nu nog maar 90 dagen geldig. Daarna zouden ze opnieuw verlengd moeten worden. De Chinese regeringswoordvoerders reageerden boos. Dit zou een Koude Oorlog mentaliteit zijn, heet het vanuit Peking. Men zou nadenken over tegenmaatregelen.
Daarvoor had China meerdere Amerikaanse journalisten het land uitgezet, die kritisch hadden bericht over de politiek van Peking en Xi Jinping.

De Chinese staatsmedia hadden de VS de afgelopen tijd in een enorm slecht licht geplaatst en hadden er niet voor teruggedeinsd om vooraanstaande Amerikaanse politici zoals minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een kwaad daglicht te stellen. De VS daarentegen blijven bij hun beschuldigingen dat het communistische regime medeverantwoordelijk zou zijn voor de wereldwijde pandemie. Australische politici hebben zich bij deze opvatting aangesloten. Ook in Australië wordt de toon tegenover China scherper.

Chinese geheime documenten waarschuwen voor een “gewapend conflict”
Zoals o.a. de “Luzerner Zeitung” en “Reuters” meldden, waarschuwen Chinese geheime documenten, die voorgelegd werden aan Xi Jinping, voor de mogelijkheid van een gewapend conflict met de VS. Als de ontwikkelingen zo verder zouden gaan, zou men zich in zo´n geval op een “gewapend conflict” moeten instellen, wordt daarin gezegd. Het bericht is afkomstig uit het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid. Daar observeert men bezorgd de toenemende anti-Chinese stemming in de VS.

In China klinken de stemmen van de nationalisten steeds luider. Zij zien in de VS een ondergaande wereldmacht, die de opkomst van China tot nummer één in de wereld in de weg zouden staan. Sinds de ambtsaanvaarding van Xi Jinping als staats- en partijchef is de politiek en woordkeuze tegenover Japan en Taiwan agressiever geworden. In de Zuid-Chinese Zee worden Chinese territoriale belangen op agressieve wijze doorgedrukt. Internationaal mengt de Chinese regering zich steeds vaker in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.

Bron: www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/12 ... oomwapens/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

De negen fronten van de nieuwe Koude Oorlog

Robbert de Witt, 25 aug 2020

Afbeelding

In korte tijd is de relatie tussen de twee supermachten volledig omgeslagen. Inmiddels zijn de handschoenen uit en bestrijden de Verenigde Staten en China elkaar op elk mogelijk terrein.

Vijftig jaar lang groeiden de Verenigde Staten en China naar elkaar toe, vanaf het moment dat president Richard Nixon in 1972 tot veler verrassing het communistische land bezocht. De Amerikanen hoopten dat de Volksrepubliek dankzij groeiende welvaart vanzelf democratisch en vrij zou worden. Maar dat alles lijkt nu definitief voorbij. De Amerikanen hebben, zei een medewerker van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo treffend, de wagens in een cirkel gezet. Zoals Amerikaanse kolonisten dat vroeger deden als de indianen aanvielen. Zet je schrap en wees klaar voor de vijand.

Het was Pompeo die in een opzienbarend felle toespraak op 23 juli zei dat die vijftig jaar toenadering tot China een vergissing zijn geweest. ‘Nixon zei dat hij vreesde dat hij een monster van Frankenstein had gecreëerd door de wereld open te stellen voor de Chinese Communistische Partij. Dat is precies wat er is gebeurd.’

Zo is de wereld geruisloos een nieuwe Koude Oorlog tussen de twee hedendaagse supermachten in gegleden – hoewel sommige deskundigen menen dat van een Koude Oorlog zoals destijds geen sprake is. Al was het maar doordat de economie van China veel meer verbonden is met de Amerikaanse dan die van de Sovjet-Unie destijds.

Duidelijk is dat het opnieuw gaat om een botsing tussen twee ideologieën, waarbij op elk mogelijk front wordt gestreden – behalve rechtstreeks op het militaire slagveld. Althans, voorlopig.

1. Handelsoorlog
‘China is een economische vijand want zij hebben misbruik van ons gemaakt zoals geen enkel ander land in de geschiedenis,’ zegt Donald Trump in 2015. De toon is al gezet voordat hij president wordt. China steelt ideeën en banen en ik ga daar iets tegen doen, is een van de boodschappen waarmee hij Hillary Clinton verslaat. Vooral het handelstekort met China – ongeveer 350 miljard dollar in 2019 – bewijst volgens Trump dat China vals speelt.

Het wapen dat Trump en zijn adviseurs kiezen: hogere importtarieven. Die moeten Chinese producten zo duur maken dat Amerikaanse producten weer concurrerend worden. In de jaren daarna ontspint zich een handelsoorlog waarin de Verenigde Staten en China elkaar proberen te raken met steeds hogere importtarieven. Amerika begint met staal en aluminium, China belast Amerikaanse landbouwproducten, ook om Trumps kiezers op het platteland pijn te doen.

Toch is handel een van de weinige fronten waar een wapenstilstand geldt. Na diverse, moeizame gespreksrondes sluiten Peking en Washington in januari 2020 een eerste akkoord. China belooft op grote schaal Amerikaanse landbouwproducten als sojabonen te kopen. ‘Onze relatie met China is misschien wel het best sinds heel, heel lange tijd,’ twittert Trump.

Maar de gesprekken krijgen geen vervolg. Deze zomer zegt Trump dat hij niet van plan is om snel weer met president Xi Jinping te gaan praten.

2. Virus-ruzie
Meteen nadat het coronavirus zich vanuit de stad Wuhan over de wereld verspreidt, leidt het tot een fikse ruzie tussen China en de Verenigde Staten. President Trump en veel Republikeinen verwijten de Chinese regering – met reden – nalatigheid. De Chinezen zouden hun falen in de begindagen van de pandemie proberen te verdoezelen. Steevast spreken zij van ‘het Chinavirus’ of het ‘Wuhanvirus’. In juni noemt Trump COVID-19 zelfs ‘Kung Flu’. ‘Racistisch,’ fulmineert China.

Dit voorjaar is de Wereldgezondheidsorganisatie de gebeten hond. De VN-organisatie zou zijn omgekocht en aan de leiband van Peking lopen, waardoor het virus kon ‘ontsnappen’ uit China en een wereldwijd probleem werd. In april schort Amerika, de grootste geldschieter, betalingen aan de WHO op.

China verweert zich door te zeggen dat Trump zijn eigen falen in de coronabestrijding wil verhullen. En hoge partijfunctionarissen suggereren dat het Amerikaanse soldaten waren die tijdens de Militaire Wereldspelen, oktober vorig jaar in Wuhan, het virus China binnenbrachten.

Ook een medicijn tegen het virus is reden voor geruzie: half juli beschuldigt de openbaar aanklager in Washington twee Chinezen, Li Xiaoyu en Dong Jiazhi, ervan dat zij hebben ingebroken in computers van Amerikaanse farmaceuten, om gegevens over een coronavaccin te stelen.

3. Zeeslag
Dat de spanning tussen Peking en Washington om te snijden is, blijkt uit de recente instructie voor Chinese gevechtspiloten en mariniers rond de Zuid-Chinese Zee: zij mogen absoluut niet als eerste schieten, aldus de South China Morning Post. Deze zee is de enige plaats waar Amerikanen en Chinezen gewapend tegenover elkaar staan.

Volgens de Chinese regering is de zee ‘al duizend jaar’ Chinees, maar ook de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Vietnam en Taiwan claimen delen ervan. Want wie de Zuid-Chinese Zee beheerst, heeft ook recht op bodemschatten als olie en gas, en op de rijke visgronden. Daarnaast is het een van de drukst bevaren handelsroutes ter wereld.

Peking treedt er steeds agressiever op. Marineschepen rammen vissersboten uit de Filipijnen en Vietnam. Ook leggen de Chinezen kunstmatige eilandjes aan: schamele rotspartijen veranderen in betonvlaktes met landingsbanen en radarposten, waarna Peking de maritieme zone eromheen claimt.

Amerikaanse patrouilles, ter zee en in de lucht, moeten China duidelijk maken dat het internationaal gebied is. Volgens Peking hebben de Amerikanen er ‘niets te zoeken’. Ze zouden de spanning juist doen oplopen. Andere landen zijn blij met het Amerikaanse machtsvertoon, omdat zij individueel geen partij zijn voor de Chinese marine.

Afbeelding
Waarschuwing aan China: Amerikaanse marine patrouilleert in de Zuid-Chinese Zee, vergezeld door schepen uit India, Japan en de Filipijnen. Foto: Navy Office of Information

In juli dit jaar noemt de Amerikaanse regering de Chinese zeeclaims voor het eerst ‘illegaal’. En het Pentagon stuurt twee vliegdekschepen naar de Zuid-Chinese Zee, de USS Nimitz en de USS Ronald Reagan. Het is de Amerikanen menens.

4. Techoorlog
Gaat het de Amerikanen oprecht om vrijheid en veiligheid, of om eigenbelang? Experts die zich bezighouden met de escalerende techoorlog tussen Amerika en China zijn het er niet over eens. Sommigen – niet alleen deskundigen uit China – vermoeden dat succesvolle techbedrijven uit China worden aangevallen om te voorkomen dat Amerika zijn koppositie op technologiegebied verliest.

Voor Washington is het simpel: grote Chinese techbedrijven als Huawei (smartphones) en TikTok (app om korte filmpjes mee te maken) zijn een veiligheidsrisico wegens de nauwe banden tussen bedrijfsleven en staat in China.

Soortgelijke zorgen uitten de Amerikanen al in 2018 over Huawei. Als dat bedrijf 5G-netwerken voor nog sneller mobiel internet gaat aanleggen, dan kan dat gevolgen hebben voor de nationale veiligheid. China kan dan op grote schaal gaan afluisteren of cruciale communicatie-infrastructuur platleggen. Washington zet andere landen onder druk om samenwerking met Huawei uit te sluiten. Chipfabrikanten, ook niet-Amerikaanse, worden geprest om niet te leveren aan Huawei. China is zelf nog niet in staat om de modernste chips te maken.

Op 31 juli dit jaar dreigt Trump met een verbod van TikTok. Zhang Yemin, baas van ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, zegt dat zijn bedrijf gebruikersgegevens volledig respecteert en volledig transparant is. Om te voorkomen dat TikTok in Amerika wordt verboden, probeert ByteDance TikTok te verkopen aan Microsoft. Trumps suggestie dat de Amerikaanse overheid ook best een deel van het miljardenbedrag mag ontvangen, zijn volgens een Chinese regeringswoordvoerder ‘gangsterpraktijken en openlijke diefstal’.

5. Oeigoerse kwestie
Inmiddels weet de hele wereld wel dat in Xinjiang mensenrechten worden geschonden. Maar alleen de Verenigde Staten maken er echt een punt van en proberen China te straffen voor de behandeling van moslims in deze westelijke provincie. Zeker 1 miljoen etnische moslims, Oeigoeren, zitten daar in ‘heropvoedingskampen’. Volgens Peking is dat nodig om ‘terrorisme en separatisme’ tegen te gaan. Mensenrechten­organisaties en ooggetuigen zeggen dat Oeigoeren stelselmatig worden mishandeld.

In oktober 2019 trekt Washington de visa in van Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig aan de onderdrukking. Tientallen Chinese bedrijven die bij de schendingen zijn betrokken – zoals bedrijven die veiligheids­camera’s maken – mogen geen zaken meer doen in Amerika.

Chinese overheidsvertegenwoordigers zeggen dat het de Amerikanen er slechts om gaat China een slechte reputatie te bezorgen en zo andere landen achter zich te krijgen in het ‘anti-China-kamp’.

In juli dit jaar gaat Washington nog verder: drie partijleiders in Xinjiang krijgen sancties opgelegd. Een van hen, Chen Quanguo, is zelfs lid van het Politbureau, het hoogste orgaan van de Communistische Partij. Zij en hun gezinnen mogen de Verenigde Staten niet meer in. De behandeling van Oeigoeren is ‘de schandvlek van de eeuw’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. En het Amerikaanse Congres neemt de Uyghur Forced Labor Prevention Act aan: een wet die de import verbiedt van producten gemaakt door Oeigoerse dwangarbeiders.

6. Aanval op pers
‘China roept de Verenigde Staten dringend op om te stoppen met het onderdrukken van Chinese media en journalisten.’ Deze Chinese oproep komt afgelopen mei nadat de Amerikaanse regering inderdaad Chinese media aan banden heeft gelegd. Volgens FBI en CIA zijn er in de Verenigde Staten Chinese spionnen actief die zich voordoen als journalist. Chinese correspondenten krijgen sindsdien een vergunning voor maximaal negentig dagen, waarna zij steeds voor eenzelfde periode verlenging moeten aanvragen.

Drie maanden eerder, in februari, zette China twee journalisten van The Wall Street Journal uit wegens een kritisch hoofdcommentaar in de krant over de Chinese aanpak van het coronavirus. Een ‘racistisch en denigrerend’ artikel, oordeelt de Chinese regering.

Trump stelt ook een maximum aan het aantal Chinese journalisten in de Verenigde Staten. Want de Communistische Partij heeft haar greep op de media dusdanig versterkt dat sprake is van ‘buitenlandse vertegenwoordigingen’ die propaganda bedrijven.

De Chinese reactie is niet mals: journalisten van drie grote Amerikaanse dagbladen – The Wall Street Journal, The Washington Post en The New York Times – moeten in maart per direct hun werkvergunning inleveren en China verlaten. Het einde van de vijandelijkheden tegen elkaars journalisten is nog niet in zicht. ‘Als de Verenigde Staten volharden in hun vergissingen, is China genoodzaakt stappen te zetten om zijn belangen en rechten veilig te stellen,’ waarschuwt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op 17 augustus.

7. De Slag om Hongkong
De voormalige Britse kolonie Hongkong, sinds 1997 weer in Chinese handen, wordt vaak gezien als het front waar communistisch China en het vrije Westen elkaar recht in de ogen kijken. Immers, het is een vrij en democratisch deel van het autoritaire China. Maar vooral Groot-Brittannië, als de voormalig machthebber, en de Verenigde Staten beschuldigen Peking ervan de vrijheid in Hongkong de nek om te draaien.

De Chinese regering trekt zich niets aan van de toenemende kritiek. Op 30 juni volgt wat door velen wordt gezien als de nekslag: de invoering van de omstreden veiligheidswet. Die maakt het voor Peking mogelijk zich meer te bemoeien met het bestuur in Hongkong en vooral met handhaving van orde en veiligheid. Activisten worden opgepakt, net als journalisten en mediatycoon Jimmy Lai, op 10 augustus. Als represaille voor deze wet – ‘een middel om de bevolking te onderdrukken’ – legt Amerika sancties op. Met tien anderen wordt ook Carrie Lam geraakt. Zij is de hoogste bestuurder in Hongkong.

Amerika straft ook economisch: het schrapt de speciale handelsstatus van Hongkong en beschouwt producten uit deze metropool voortaan als producten uit China. Een teken dat Hongkong is overgegaan van het westerse naar het Chinese kamp. Maar vrijwillig ging dat niet.

8. Spionnen
Net als tijdens de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie worden onderdanen uit het andere land gezien als spionnen, verdachte elementen en onruststokers. Zo trekt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begin juni de visa in van drieduizend Chinese studenten. Zij zijn verbonden aan militaire opleidingsinstituten in China en daardoor verdacht.

In juli trekt FBI-directeur Christopher Wray aan de bel. De onderzoeksdienst ziet zich genoodzaakt ‘elke tien uur’ een onderzoek te beginnen naar spionage door Chinese staatsburgers in de Verenigde Staten.

Diplomaten worden niet gespaard. Als de Verenigde Staten sancties opleggen tegen elf functionarissen in Hongkong, slaat Peking terug. In augustus legt China elf Amerikaanse China-critici op hun beurt sancties op – hoewel onbekend is welke straf ze precies wacht. Onder de elf Amerikanen zijn de Republikeinse Senatoren Marco Rubio en Ted Cruz, en Kenneth Roth, directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

En eind juli bepaalt de Amerikaanse regering dat het Chinese consulaat in Houston binnen 72 uur dicht moet, omdat medewerkers worden verdacht van spionage-activiteiten. Op internet verschijnen beelden van Chinese diplomaten die in allerijl documenten verbranden, om te voorkomen dat ze in Amerikaanse handen vallen. Daarop verordonneert Peking de sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu.

Mogelijk is dit nog maar het begin: in het Congres gaan stemmen op om alle leden van de Communistische Partij en hun gezinnen een inreisverbod op te leggen. Het gaat dan om 270 miljoen Chinezen die de Verenigde Staten niet in mogen.

Afbeelding
Chinezen ontruimen consulaat in Houston. Foto: F. Carter Smith/ANP

9. Twistappel Taiwan
Taiwan is een van de weinige ‘oude’ twistpunten tussen beide grootmachten. Al sinds de Amerikaanse Taiwan Relations Act van 1979 committeren de Verenigde Staten zich eraan de 24 miljoen eilandbewoners te beschermen tegen China. Peking ziet Taiwan als een ‘afvallige provincie’ die moet worden herenigd met het vasteland.

Meer dan zijn voorgangers provoceert Trump Peking door contacten met Taiwan uit te breiden. Opmerkelijk is al dat Trump zich na zijn verkiezingszege telefonisch laat feliciteren door de Taiwanese president.

Een half jaar later tekent Trump, tot woede van China, een wapenakkoord met Taipei ter waarde van bijna 1,2 miljard euro. Taiwan krijgt de modernste Amerikaanse raketten en torpedo’s, om zich te beschermen tegen de groeiende militaire dreiging uit China.

En begin deze maand bezoekt minister van Gezondheidszorg Alex Azar het eiland, het hoogste officiële Amerikaanse bezoek in veertig jaar. Kort daarop vliegen Chinese gevechtsvliegtuigen door de Straat van Taiwan en volgen grootschalige marine-oefeningen ten noorden en zuiden van Taiwan.

Trump laat zich niet afschrikken: op 14 augustus geeft hij toestemming voor de verkoop van 66 gevechtsvliegtuigen aan Taiwan. Peking stelt sancties in tegen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed-Martin. Maar in het Congres juichen Republikeinen én Democraten de wapendeal toe.

‘Weer een stap over de rode lijn die het risico op een militaire confrontatie dichterbij brengt,’ schrijft de Chinese staatskrant Global Times.

https://www.ewmagazine.nl/buitenland/ac ... J63TE73WHl
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: China versus Amerika

Bericht door Pilgrim »

Perfecte storm(2): het naderende Chinese technische overwicht

Door Germen Roding · Gepubliceerd 24 september 2020

Afbeelding
Deze Chinese hoge-snelheidstrein is een voorbeeld van de steeds grotere voorsprong die CHina op technisch gebied krijgt. Bron: public domain/RichardMc (Pixabay)

Een combinatie van zwalkend leiderschap en verregaande samenwerking tussen Amerikaanse vijanden, verzwakt de Amerikaanse positie met de dag. Het ziet er naar uit dat de droom van de neocons om de eenentwintigste eeuw een “American Century” te maken, een vroege dood zal sterven. In het tweede artikel van deze serie, technologie en productie.

China wordt technisch zelfvoorzienend

De tijd dat westerse fabrieken letterlijk werden overgekopieerd door de Chinezen is nu definitief voorbij. China produceert nu meer patenten dan de VS, EU, Japan en Zuid-Korea samen. Ook wat betreft het aantal afgestudeerde ingenieurs is het beeld erg duidelijk. Per jaar studeren er in China 4,7 miljoen exacte wetenschappers en ingenieurs af. Dat is tien keer zoveel als in de Verenigde Staten en meer dan in de rest van de wereld bij elkaar. Kortom: in bijna alle opzichten is de industriële slag al gewonnen door China. Ook de laatste kritische sectoren zullen nu door China worden gedupliceerd, zodat Xi’s doel van technologische onafhankelijkheid wordt bereikt. China kan dan zonder enige technische import functioneren, wat een einde zal maken aan de effectiviteit van de geliefde Amerikaanse tactiek van economische sancties. Is China eenmaal volledig technisch zelfvoorzienend, dan wordt het economisch onaantrekkelijk om elders dan in China high tech te produceren.

De dreiging van deïndustrialisatie
Fabrieken zijn niet de stoffige, vervuilende en stinkende objecten waar ze voor worden aangezien door financiële goochelaars en andere netto parasiterende beroepsgroepen. Fabrieken vormen een hotspot van innovatie. Product engineers in fabrieken zijn voortdurend bezig om nieuwe productieprocessen te bedenken en bestaande te verbeteren. Als een fabriek sterft, sleept deze het gehele ecosysteem mee, tenzij er op tijd nieuwe groeiers gaan opstaan.

Netwerkeffecten
Dit ligt onder meer aan netwerkeffecten. Een fabriek staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van een uitgebreid netwerk van toeleveranciers, afnemers en onderhoudsbedrijven. En niet te vergeten: ervaren vakmensen. Zo zitten er veel producenten van auto-onderdelen rond Nedcar en de fabrieken van Duitse auto’s. Dat maakt het gemakkelijk om een nieuwe autofabriek in het Ruhrgebied te openen, maar erg lastig om auto’s in bijvoorbeeld Ierland, waar geen auto’s meer worden gemaakt, en nu alleen nog wat gepensioneerde autobouwers te vinden zijn, te bouwen.

Schaaleffecten
Ook ligt het aan schaaleffecten. Voor zeer specialistische producten is het vaak niet lucratief om meer dan één fabrikant op de kleine markt te zijn. Zo is er maar één fabrikant van de peperdure chip-etsmachines, het Nederlandse bedrijf ASML. Een concurrent zal vele jaren nodig hebben om het ASML-niveau te bereiken. Jaren waarin de concurrent met verlies draait. Echter: een concurrent kan dit verwezenlijken met staatssteun. Staan eenmaal alle toonaangevende bedrijven in China, dan zullen netwerkeffecten en schaaleffecten China op dat punt vrijwel onverslaanbaar maken.

Militair overwicht verdwijnt
Binnen de kern van de Euraziatische landmassa delen Rusland en China de facto al de lakens uit. Als uitgesproken zeemacht hebben de Amerikanen niet de hulpbronnen om hun macht ver van de kust te projecteren. En er komt meer slecht nieuws voor de Amerikanen aan. Het opbouwen van een geavanceerde marine vereist weliswaar een opbouwfase van tientallen jaren, maar China heeft hier een effectieve counterstrategie voor: hypersonische raketten, die zo snel bewegen dat de gevreesde Amerikaanse vliegdekschepen vanaf 2020 als eenden uit de Chinese Zee geschoten kunnen worden. Zeker als deze geladen worden met tactische kernwapens, die het dikke pantser van de vliegdekschepen kunnen verdampen.

Russische luchtdoelraketten, zoals de S400 en spoedig de S500 zijn zeer precies en hebben een bereik tot vierhonderd.kilometer. Volgens waarnemers is de aanwezigheid van S400 batterijen de voornaamste reden waarom de Amerikanen geen luchtaanval met jachtbommenwerpers op Syrië hebben uitgevoerd, maar in plaats hiervan Tomahawk kruisraketten hebben ingezet. In defensiekringen heeft de S400 een mythische status gekregen en verschillende landen, zoals India, Qatar en Iran, hebben de raketten in bestelling. Of de S400 deze reputatie waar kan maken is de vraag, maar dat de Amerikanen de confrontatie niet aandurven, spreekt boekdelen.

Pas echt vervelend voor de VS is de plaatsing van raketinstallaties op Cuba. Zo ongeveer alle Amerikaanse scheepvaart verloopt via de Mississippi en de Golf van Mexico. Deze scheepvaartroutes liggen binnen bereik van een eventuele vijandelijke basis op Cuba. In Bajacal, iets ten zuiden van Havana, is een geavanceerd spionagestation gebouwd. Het is onbekend welke mogendheid achter de bouw van deze peperdure, state of the art radarinstallatie zit, die duidelijk het budget van het armlastige communistische eiland ver te boven gaat. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat China er achter zit, iets wat door de Chinezen fel wordt ontkend. Zouden op het eiland Chinese hypersonische raketten of S400 raketinstallaties worden geïnstalleerd, dan zou dit de Golf van Mexico voor de Amerikanen effectief op slot zetten.



Militair gezien ziet de situatie er somberder uit,vooral hier op de westkust van het Europese Schiereiland. Dit door de steeds intensievere samenwerking van Rusland en China. Meer hierover in het volgende artikel in deze reeks.

https://www.visionair.nl/politiek-en-ma ... hegemonie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

De USA trekt onze teugels aan. Ze kunnen het niet verkroppen dat ASML niet onder direct Amerikaans gezag staat maar gelukkig weet onze regering wie in deze de eindbaas is en zal dus loyaal meewerken aan de boycot zelfs te nadele van ons bedrijfsleven.
’Amerika wil ook streep door export oudere chipmachines ASML aan China’

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering wil dat chipmachinemaker ASML ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Verenigde Staten zetten druk op Nederland om het exportverbod, dat nu nog louter voor de nieuwste generatie chipmachines geldt, uit te breiden. Zo zouden de plannen van China om een leidende chipfabrikant te worden moeten worden afgestopt.

Eind mei en begin juni bracht de Amerikaanse onderminister van Handel Don Graves een bezoek aan Nederland en België. Daarbij zou hij het punt op de agenda hebben gezet. Tijdens dat bezoek ging Graves ook langs bij ASML en ontmoette hij topman Peter Wennink. Nederland heeft nog geen toezeggingen gedaan omdat dat de handelspositie met China ernstig kan schaden.

Chipmachines

ASML kan zijn geavanceerdste chipmachines, de zogeheten extreme ultraviolet-machines of EUV, al langer niet aan China verkopen. Onder voormalig president Donald Trump heeft Washington een exportverbod ingesteld voor hoogwaardige technologieën naar China. EUV-machines vallen onder het Wassenaar Arrangement. Dit internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

Nu willen de VS dat ook deep ultraviolet-machines, of DUV, niet meer naar China mogen worden geëxporteerd. Hoewel dat dus een oudere technologie betreft wordt het merendeel van de chips wereldwijd nog met deze chipmachines gemaakt.

ASML laat aan Bloomberg weten dat de discussie niet nieuw is. „Er zijn geen beslissingen genomen en we willen niet speculeren of op geruchten reageren”, aldus een zegsvrouw. Wennink liet eerder weten dat ASML tegen een exportverbod van DUV-machines is omdat dit al een uitontwikkelde technologie is.

ASML is de belangrijkste maker van lithographiemachines waarmee structuren op chips kunnen worden aangebracht. Leveringen aan chipfabrieken in China, die eigendom van zowel Chinese als buitenlandse chipfabrikanten zijn, waren in 2021 goed voor een kleine 15 procent van de omzet van ASML.
https://www.telegraaf.nl/financieel/137 ... -aan-china
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Ook Japan heeft een aanbod gekregen dat ze niet kunnen weigeren.
En dat ze China tot een land dat 'niet-vriendelijk' is hebben verklaard is niet voldoende voor de USA. (Heeft onze regering China al als 'niet-vriendelijk' verklaard?)
Japan kondigt chipexportrestricties aan voor China

De Japanse overheid heeft exportrestricties aangekondigd voor geavanceerde chipproductiemachines. In de restricties wordt China niet genoemd, maar in de praktijk zijn ze wel bedoeld om de export naar dit land te bemoeilijken. De restricties werden al verwacht.

De Japanse overheid breidt bestaande exportrestricties uit met 23 producten, waaronder euv-productiemachines en etchingapparatuur voor 3d-geheugen, schrijft Nikkei Asia. De restricties betekenen dat bedrijven goedkeuring moeten vragen van de Japanse overheid voor ze het product mogen verkopen aan een land dat de Japanse overheid niet als vriendelijk ziet, zoals China.

Tien bedrijven, waaronder Tokyo Electron, Screen Holdings en Nikon worden waarschijnlijk door de uitgebreide restricties getroffen. Deze bedrijven zeggen tegen Reuters nog niet te weten wat voor impact dit gaat hebben op hun bedrijfsresultaten. De wet gaat vrijdag in openbare consultatie, naar verwachting wordt de wet in mei officieel aangekondigd. Deze zou dan vanaf juli in werking kunnen treden.

Dat Japan zou overgaan tot exportrestricties voor geavanceerde chipproductiemachines, werd al verwacht. Bloomberg-bronnen meldden afgelopen december dat Japan, samen met Nederland, instemde om dergelijke restricties te implementeren. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over de chiprestricties, die het doel hebben om het voor China moeilijker te maken supercomputers te ontwikkelen voor AI en militaire doeleinden.
https://tweakers.net/nieuws/208248/japa ... china.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

De Spaanse premier is op bezoek bij Xi.
En hij zou komen met de eis het verzoek aan Xi om te praten met Selensky want (?) Xi heeft ook gepraat met Putin.
Tamelijk zinloos want wat zou XI zeggen als Selenski begint over 'dat er pas vrede kan komen als Rusland verslagen is."? "Nou, dan praten we daar over als het zover is. "

En spreekbuis Ursula van de EU gaat ook naar China. Ze heeft al dingen ter voorbereiding gezegd die zeker voor een sfeertje zullen zorgen.
China lashes out at von der Leyen over fiery remarks

Beijing’s envoy to Brussels is ‘disappointed’ by Commission chief’s speech.


BRUSSELS — Ursula von der Leyen isn’t making friends in China.

The Commission president did not pull any punches in a speech Thursday about China — sparking blowback from Chinese diplomats.

Fu Cong, China’s ambassador to the European Union, said Friday he was “a little bit disappointed.”
“That speech contained a lot of misrepresentation and misinterpretation of Chinese policies and the Chinese positions,” Fu told state-owned broadcaster CGTN.
“Whoever wrote that speech for President von der Leyen does not really understand China or deliberately distorted Chinese positions,” he added.

In in a scathing address delivered Thursday, the head of the European Commission called on Europe to be “bolder” on China, arguing that Beijing has become “more repressive at home and more assertive abroad.”

For the first time, von der Leyen gave hints that the EU could put an end to long-standing efforts to land a major trade agreement with China.

Known as the Comprehensive Agreement on Investment (CAI), the trade deal was clinched in 2020 but subsequently stalled by the European Parliament after some MEPs were hit by sanctions from Beijing.

“We have to recognize that the world and China have changed in the last three years — and we need to reassess CAI in light of our wider China strategy,” von der Leyen said.

Wang Lutong, director general for European affairs at the Chinese foreign ministry, warned the EU was playing a dangerous game.
“The #EU side talks a lot about de-risking recently,” Wang wrote on his personal Twitter account. “If there is any risk, it is the risk of linking trade with ideology and national security and creating bloc confrontation.”

Von der Leyen is set to travel to Beijing with French President Macron next week, where she is expected to meet with Chinese President Xi Jinping.

“We do hope that in her visit to China and in her dialogue with the Chinese leaders, she will be able to understand China better,” Fu, the Chinese ambassador to Brussels, said Friday.
https://www.politico.eu/article/china-e ... ng-lutong/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
De Franse president Emmanuel Macron (l.) en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, donderdag in gesprek met de Chinese president Xi Jinping. 

Op de achtergrond zittten allemaal met mondkap gemaskerde mensen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

De Chinezen handelen alsof het met een gevaarlijke ziekte behepte mensen zijn.
Dat doet Putin ook:

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: China versus Amerika

Bericht door sjun »

We kunnen wel iets van de Russen en Chinezen leren: Europese politiek leiders ver uit de buurt houden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Wat hebben allen uitgebreid kunnen lezen wat Macron in China gedaan zou hebben. In ieder geval had hij na thuiskomst erg veel praats.
En Ursula, die toch als baas van de EU hoger in de pikorde staat dan Macron, baas van Frankrijk ?
De pers en ook Ursula bleven stil. En nu hoor ik hoe ze ontvangen is.

Toen ze uit het vliegtuig stapte was het ontvangstcommitee een paar toegesnelde Chinese ambtenaren die haar (per auto, ze hoefde niet te lopen) de douane in loosden.
Na de formaliteiten (paspoort, wat aan te geven?) ging ze per trein (zoals iedereen) naar de hoofdstad. Dat is duidelijk niet de ontvangst die haar als hooggeplaatst persoon toe zou komen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Het gebeurt wel vaker. Zie hier de begroeting van een of andere hotemetoot uit Afrika;

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

De USA heeft een rem op de overdracht van techniek gezet. Zij bepalen wat de Chinezen aan aparatuur uit het buitenland mogen halen.
Maar wat met de overdracht van kennis? Die moet ook beperkt worden. En onze universiteiten volgen trouw de 'adviezen' van de Amerikanen op.
En hoe noemen we deze boycot? "kennis beschermen" (tegen barbaren uit de vreemde.)
Hoe universiteiten proberen kennis te beschermen tegen autocratische landen als China

Nederlandse universiteiten stellen steeds strengere eisen aan het toelaten van onderzoekers uit gevoelige landen, met name uit China. Zo moet voorkomen worden dat gevoelige kennis in verkeerde handen terechtkomt.

Een Chinese onderzoeker meldt zich aan voor samenwerking met de TU Delft. Het onderwerp is onschuldig: hoe kun je het verkeer zo veilig mogelijk door een drukke straat leiden? Het doel: zo min mogelijk files en ongelukken, door de verkeersstromen te observeren.

Maar dan blijkt er nog een tweede toepassing te zijn: het volgen van mensen op straat. Waar het in Nederland gaat over praktische verkeersbegeleiding, blijkt diezelfde technologie in China ook bedoeld om minderheden te traceren.

En dan blijkt de onderzoeker in kwestie óók nog gelieerd aan een universiteit die bekendstaat als risicovol. Zeg je dan ja tegen zo’n verzoek?

Nieuw adviesteam

Nee, is het antwoord van de TU Delft. “In zo’n geval zouden we de onderzoeker aanraden toch een andere kandidaat te kiezen”, zegt Peter Weijland. De universiteit heeft sinds kort een adviesteam dat antwoord geeft op vragen zoals deze, en Weijland leidt het. Tien, twintig verzoeken krijgt de Delftse universiteit iedere week. Die variëren van ‘open deuren’, tot vragen waar de universiteit ‘goed voor moet gaan zitten’. Het verkeersvraagstuk valt onder de tweede categorie.

De TU Delft let niet voor niets op. Op de universiteit wordt waardevolle informatie verzameld. Zo’n 40 tot 45 procent van alle publicaties van de universiteiten behoort tot gevoelige sleutelgebieden, schat Weijland.
Spoiler! :
Die kennis kwam de afgelopen tijd ongewenst in de verkeerde handen terecht. De universiteit publiceerde 125 artikelen met onderzoekers afkomstig van Chinese militaire instituten, ontdekte Follow the Money vorig jaar. De TU Delft besloot het roer om te gooien – onder andere door het opzetten van Weijlands adviesteam. Er is een ethische commissie, die zich over de ingewikkeldste vraagstukken buigt.

Niet meer welkom

De meest concrete maatregel: sinds de zomer accepteert de universiteit geen promovendi meer die met een China Scholarship Council-beurs (CSC-beurs) onderzoek willen doen naar gevoelige onderwerpen. Zo’n beurs komt direct uit de zak van het Chinese ministerie van onderwijs. In ruil voor dat geld moeten de promovendi een document met een reeks eisen ondertekenen.

Te risicovol, vindt de Delftse universiteit. Dus zijn de bursalen – beurspromovendi – niet meer welkom bij onderzoeken naar ‘dubbel inzetbare’ technologieën, met zowel civiele als militaire toepassingen. Het originele doel van zo’n technologie kan onschuldig zijn, maar in de verkeerde handen kan de kennis óók bijdragen aan de productie van massavernietigingswapens, of aan het minutieus in de gaten houden van minderheidsgroepen, is de gedachte.

Ook accepteert de Delftse universiteit geen PhD-studenten meer met banden aan de ‘Seven Sons’, een groep van zeven Chinese universiteiten die bekendstaan om hun nauwe banden met het Chinese leger. Ook onderzoekers van de National University of Defense Technology (NUDT) zijn niet welkom. “Je wil geen instrument worden voor een buitenlandse krijgsmacht, via universiteiten die gelieerd zijn aan het Chinese leger”, zegt Weijland.

De vier gezamenlijke onderzoekscentra die de TU Delft had met Chinese universiteiten zijn eveneens ter ziele. “Bij drie ervan is de contracttermijn verlopen en we hebben die niet verlengd. Het ene programma dat nog wel loopt, is in slaap gebracht.” Onderzoek loopt er niet meer.

Wat is de China Scholarship Council-beurs?

Promovendi met een CSC-beurs liggen onder een vergrootglas, omdat het Chinese ministerie van onderwijs die beurzen betaalt. Er zijn in totaal zo’n tweeduizend van dergelijke beurspromovendi in Nederland, verspreid over alle universiteiten.

Bij het ondertekenen van de beurs zeggen de CSC-promovendi toe te rapporteren aan de Chinese ambassade of consulaat in hun land. De PhD’ers moeten trouw aan de Chinese Communistische Partij zweren en moeten na hun PhD, of postdoc, minstens twee jaar terug naar China. Ook schrijft Deutsche Welle dat promovendi twee garantors in China moeten hebben, die niet langer dan drie maanden naar het buitenland mogen. De garantor is een persoon, meestal een familielid, die er garant voor staat dat de promovendus na het afronden van het project weer terugkeert naar China.

Een tweedejaars CSC-promovendus bevestigt aan Trouw dat ze een document heeft moeten ondertekenen waarin ze haar terugkeer naar China bevestigt, en dat familieleden garant staan bij het onderzoek, maar noemt dit ‘slechts papierwerk’. “Ik heb nog nooit iets moeten rapporteren.”

Universiteiten steeds voorzichtiger


Toch is de TU Delft niet de enige universiteit die waakzaam is. Nederlandse universiteiten zijn steeds voorzichtiger met het accepteren van onderzoekers van risicovolle universiteiten, blijkt uit een rondgang van Trouw. Ook de universiteit Maastricht weert de zeven militair-gelieerde Chinese universiteiten, en trok zelfs drie PhD-projecten terug vanwege de banden die kandidaten hadden met zo’n universiteit.

Bijna alle Nederlandse universiteiten geven aan kennisveiligheid mee te nemen in de selectie van promovendi, met name van buitenlandse universiteiten die als risicovol bestempeld worden. Om te bepalen waar extra waakzaamheid van belang is, gebruiken de bevraagde universiteiten een dataset van het Australian Strategic Policy Institute, dat sinds 2019 bijhoudt welke Chinese universiteiten banden hebben met het Chinese leger.

De Universiteit Utrecht (UU) kiest ervoor helemaal geen nieuwe gesprekken aan te gaan met beurspromovendi die gesponsord worden door de Chinese overheid. “Dat komt overigens ook vanwege de lage salarissen van de PhD’ers”, schrijft een woordvoerder. De door China verstrekte beurs ligt met 1350 euro per maand ruim 500 euro onder het Nederlandse minimumloon.

Kamervragen

De terughoudendheid is nieuw: tot voor kort waren Chinese beurspromovendi juist in trek. De onderzoekers werden zelfs jarenlang actief geworven in het ‘Holland ­Science House’ op Chinese universiteitsmarkten voor afgestudeerden die azen op een buitenlandse promotie. Daar overtuigden hoogleraren veelbelovende Chinezen te kiezen voor een onderzoek in Amsterdam of in Wageningen.

Maar dit jaar zal er geen Nederlandse afvaardiging op de beurzen staan, volgens organisator Academic Transfer vooral omdat er minder vraag is naar promovendi, en meer naar onderzoekers met een hogere functie.

Ook de landelijke politiek buigt zich inmiddels over de controversiële CSC-beurs. VVD-Kamerlid Hatte van der Wouden stelde in februari Kamervragen over de inzet van onderzoekers van het beursprogramma bij het verwerven van ‘hoogwaardige kennis en technologie’.

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf reageerde half april op die vragen. Het zou inderdaad ‘onwenselijk’ zijn als dit in Nederland ook speelt, vindt Dijkgraaf, zonder harde uitspraken te doen. Het ministerie start een onderzoek naar de rol van CSC-promovendi, dat eind van dit jaar afgerond moet zijn. Verder vraagt hij universiteitenvereniging UNL of er geen strengere eisen aan buitenlandse beursverstrekkers moeten worden gesteld.

Landelijke aandacht

De groeiende scepsis rondom de Chinese promotiebeurs is tekenend, want kennisdeling met autocratische landen ligt de afgelopen tijd sowieso meer onder een vergrootglas. Zo wil de overheid sinds vorig jaar dat universiteiten voor zichzelf vaststellen welke kennisrichtingen extra gevoelig liggen, de zogeheten ‘kroonjuwelen’. En iedere universiteit heeft inmiddels een adviesteam zoals bij de TU Delft, dat zich buigt over twijfelgevallen.

Het maakt de universiteiten steeds oplettender voor verzoeken die mogelijk niet pluis zijn. “We hebben wel eens gehad dat iemand zich opeens meldt om voor enkele maanden onderzoek te komen doen”, zegt Bart van den Berg, projectmanager kennisveiligheid aan de Universiteit Utrecht. “Of dat iemand hele specifieke vragen over een bepaalde techniek stelt. Dat roept argwaan op. Het kan een signaal zijn dat iemand afkomt op bepaalde kennis.” Het afgelopen jaar gaf de universiteit zo’n tien keer een negatief advies aan een samenwerkingsverband met een universiteit.

Dat gaat niet alleen om militair gevoelige kennis, zegt Van den Berg. “De UU heeft onderzoek dat in andere landen als controversieel wordt beschouwd. Mensenrechten, internationale conflicten, radicalisering, dat zijn voorbeelden van onderzoek waar het stelen van technologie geen risico is, maar waarvoor het wel in het belang van sommige landen is om uitkomsten te dwarsbomen of te beïnvloeden”, aldus de projectmanager kennisveiligheid. “Of het ontwikkelen van software die gezichtsherkenning mogelijk maakt, die misbruikt kan worden, bijvoorbeeld om minderheden in China te herkennen.”

Afwegingen

De universiteiten zitten met de kwestie in hun maag. Een kritische houding is nodig, ja, maar internationale samenwerking is óók van essentieel belang voor universiteiten. “De open wetenschap is de basis, alleen zo kunnen we de wereld vooruit helpen”, zegt Weijland.

Een stigmatiserend effect richting Chinese onderzoekers, of welke buitenlandse onderzoeker ook, is bovendien niet de bedoeling. “Niet enkel de onderzoeker zelf moet onderwerp van de discussie zijn, ook de risicovolle universiteit of het gevoelige onderwerp”, zegt Van den Berg. “Ook een jonge onderzoeker bevindt zich immers in een kwetsbare situatie, als er inmenging is van de Chinese overheid.”

Het is een precaire balans, waarvoor de universiteiten naast de bestaande systemen graag nóg meer landelijke regie zien. “We zouden graag meer richtlijnen krijgen van de overheid”, zegt Han van Krieken, voorzitter van de Europese werkgroep van de Vereniging Universiteiten en rector van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De UU onderschrijft dat.

“Uiteindelijk ben je in Nederland maar een kleine speler ten opzichte van China. Maar als we gezamenlijke randvoorwaarden stellen, staan we een stuk sterker”, zegt Van den Berg. “En je wilt een waterbedeffect voorkomen – dat de ene Chinese onderzoeker niet welkom is op de ene universiteit, maar dan wel bij een andere terechtkomt.”

Grote verschuiving

“De verschuiving is onmiskenbaar”, aldus Van den Berg. “Er is een enorme toename in bewustwording van de risico’s. Alle universiteiten zijn zorgvuldiger dan hiervoor, merk ik als ik collega’s spreek. Ze checken de veiligheidsrisico’s bij internationale samenwerkingen, bij het aanstellen van buitenlandse onderzoekers. Niet om het te stoppen, maar om te kijken: hoe kunnen we dit doen op een veilige manier?”

“De buitenwereld vindt dat universiteiten naïef zijn”, zegt Weijland. “Dat vind ik geen recht doen aan waar we voor staan. We moeten wetenschappelijke vrijheid koesteren, maar ook bewust zijn van de realiteit buiten de universiteit.”
https://www.trouw.nl/buitenland/hoe-uni ... ~b36b709a/
Hulp van de AIVD

De AIVD heeft naar eigen zeggen alle universiteiten ‘het afgelopen jaar en de jaren daarvoor’ geïnformeerd over kennisveiligheid. Inmiddels is er ook een landelijk loket voor vragen over dit onderwerp. Daar kwamen in 2022 148 vragen binnen over ­risicovolle samenwerkingen, met name over partners uit uit China (52), Rusland (21) en Iran (16). Samenwerkingsverbanden met Rusland moeten vanwege de oorlog in Oekraïne sowieso binnenkort stoppen.

De adviezen gaan ook over ­andere landen dan Rusland, Iran en China: om Qatar bijvoorbeeld, waar een onderzoeker van de Universiteit Utrecht werd gevraagd een lezing te geven, terwijl er flinke discussie was over het WK voetbal. Of Hongarije, dat steeds vaker niet meer welkom is in Europese samenwerkingsprogramma’s van universiteiten, vanwege de autocratische grillen van Orbáns rechtse regering.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Dit artikel laat mij denken aan hoe we ons in de voet gaan schieten als we ook de sancties tegen China gaan uitbreiden.
Maar misschien 'doet dat er niet toe' volgens onze leiders net zoals de sancties tegen Rusland manmoedig door de bevolking gedragen moeten worden. Tenslotte is de verarming voor een goed doel.
Nederland kan niet zonder wetenschappelijke samenwerking met China

Kennisveiligheid Wetenschappelijke ontkoppeling van China komt ons duur te staan, schrijft Ingrid d’Hooghe. Er zijn veiligheidsrisico’s, maar China is op veel terreinen leidend.

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD noemden China onlangs de grootste dreiging voor Nederland waar het gaat om het stelen van hoogwaardige kennis en technologieën. Die zorgen zijn gegrond en verdienen aandacht en maatregelen. Maar ze dragen ook bij aan een trend die ons evenveel zorgen zou moet baren: de beweging richting ontkoppeling van China.

Universiteiten en onderzoekers vinden het moeilijk in te schatten wat wel en niet kan op het gebied van wetenschappelijke samenwerking. Het academische klimaat in China is in de Covid-jaren verder verslechterd. De controle van de Communistische Partij is op alle fronten forser geworden en Chinees beleid werpt ethische vraagstukken op. Daardoor mijden universiteiten en onderzoekers samenwerking liever, zo bleek ook afgelopen week weer uit een rondgang van Trouw.

Internationale positie

Deze ontwikkeling kan ons duur te staan komen. Bescherming van wetenschappelijke kennis en integriteit is noodzakelijk, maar als we op grote schaal de wetenschappelijke banden met China doorsnijden, schaadt dat onze internationale positie in technologie en innovatie ernstig. Bovendien krijgen we zo nog slechter zicht op ontwikkelingen in China, een belangrijke economische, politieke en wetenschappelijke speler en daarmee een land waar we niet omheen kunnen. Juist nu hebben we kennis over en samenwerking met China hard nodig. Van alle opties voor wetenschappelijke samenwerking is ontkoppeling dan ook de slechtste.

China is een wetenschappelijke grootmacht en op veel terreinen, zoals biotechnologie, 5G en 6G, nano-materialen en elektrische batterijen, toonaangevend. Volgens de Australische denktank ASPI is China zelfs leidend in 37 van 44 belangrijke technologieën. Nederland heeft die kennis uit China nodig.

De Chinese overheid is na de Verenigde Staten wereldwijd de tweede grootste investeerder in wetenschappelijk onderzoek en jaarlijks studeren meer dan 11 miljoen studenten af aan een Chinese universiteit. Daarmee heeft China een groot stuwmeer aan studenten en onderzoekers in de bètawetenschappen, waar overal in de wereld een gebrek aan is, ook in Nederland. Negeren of uitsluiten van deze Chinese wetenschappers zorgt dat we zelf achteropraken in technologische sectoren.
Spoiler! :
Het is zonneklaar dat we geen nationale en geopolitieke risico’s willen lopen in sleuteltechnologieën zoals halfgeleiders, kunstmatige intelligentie, rakettechnologie en kwantummechanica. Maar veel samenwerkingsprojecten met China zijn helemaal niet problematisch en dienen juist Nederlandse of mondiale belangen. Gezamenlijk onderzoek op terreinen waar China veel kennis en ervaring biedt, zoals behandeling van kanker, gepersonaliseerde medicijnen en circulaire economie en duurzaamheid, draagt niet alleen bij aan Nederlandse wetenschappelijke vooruitgang maar ook aan maatschappelijk welzijn. Op andere terreinen is het essentieel Chinese en Nederlandse hoogwaardige kennis samen te brengen waarmee mondiale problemen op grote schaal kunnen worden aangepakt. Voorbeelden zijn milieu en voedselveiligheid.

Onderzoekssamenwerking en kennisuitwisseling met China houdt ook de dialoog tussen Nederlandse en Chinese onderzoekers gaande. Die kent wegens het gebrek aan academische vrijheid in China weliswaar beperkingen, maar biedt zoals gezegd wel inzicht in ontwikkelingen in China. Het is in tijden van hoogoplopende geopolitieke spanningen waarin deuren steeds sneller worden dichtgesmeten misschien niet in de mode, maar precies daarom extra belangrijk om via wetenschappelijke contacten in gesprek te blijven.

Hoe zorgen we dan voor een gezonde en wederzijds voordelige samenwerking met minimale strategische, ethische en veiligheidsrisico’s? Hoe doe je dat met een ‘strategische concurrent’ en ‘systeemrivaal’, zoals de Europese Unie China bestempelt, met een land dat de ambitie heeft leidend en zelfvoorzienend te worden in de wetenschap? Pasklare oplossingen zijn er niet. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, D66) heeft het over maatwerk en een smal pad tussen „twee greppels”, die van naïeve openheid aan de ene kant, en die van alles op slot gooien en verstikking aan de andere kant. Dat is mooi gezegd maar lastig te doen. Er is een aanzienlijk grijs gebied waarin de ontwikkelingen zo snel gaan dat wat we vandaag nog veilig vinden, morgen kan bijdragen aan militaire toepassingen.

Screenen

Aan die veiligheidskant, het managen van de risico’s, worden nu grote stappen gezet. Met de Leidraad Kennisveiligheid, het Loket Kennisveiligheid (waar universiteiten terecht kunnen met hun vragen over risico’s van specifieke samenwerkingsprojecten) en de wet ‘Screening Kennisveiligheid’ die in de maak is, loopt Nederland voorop in Europa. De wet beoogt personen te screenen die bij kennisinstellingen op gevoelige technologiegebieden onderzoek willen doen. Universiteiten werken inmiddels ook samen aan maatregelen en het vergroten van bewustzijn over de risico’s.

Die maatregelen zijn nodig. Maar laten we ruimte blijven bieden aan samenwerking die veilig en vruchtbaar is. We moeten daarbij drie zaken in het oog houden. Allereerst het scheppen van financiële afstand tot China. Onderzoek in Nederland moet niet gefinancierd worden via beursprogramma’s van de Chinese overheid waaraan politieke voorwaarden kleven, maar plaatsvinden met een gelijkwaardige financiële inbreng van alle betrokken partijen. Daarnaast moeten er praktische maatregelen komen die academische integriteit en vrijheid in samenwerking met China borgen. Daar praten we nog te weinig over.

Tot slot is politieke ruimte nodig om wetenschappelijke samenwerking met China niet alleen door een geopolitieke en ideologische bril te bekijken. Kijk ook naar maatschappelijk en persoonlijk welzijn, en naar Nederlandse strategische belangen in wetenschap, technologie en innovatie.
Hoe ingewikkeld het ook is, we hebben wetenschappelijke samenwerking met China nodig. Anders ziet het er een stuk slechter uit voor het oplossen van maatschappelijke en wereldwijde problemen en voor de Nederlandse koploperspositie in wetenschap en technologie.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/05/ne ... a-a4163901
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Ooit was het een goed idee van gemeentebesturen om een Chinese zusterstad te hebben.
Nu de Amerikanen gezegd hebben dat de wind de andere kant opwaait, draaien vele gemeenten bij.
De Chinese zusterstad is uit de gratie geraakt

Nederland-China
Tientallen gemeenten knoopten banden aan met Chinese zustersteden en -gewesten. Door de verslechterde mensenrechtensituatie willen ze er nu van af. „Zulke relaties zijn niet vrijblijvend.”

Nieuws in het kort:

Nederlandse gemeenten en provincies verbreken hun banden met Chinese zustersteden. Acht gemeenten en twee provincies hebben hun formele vriendschap met een Chinese evenknie opgezegd in de afgelopen twee jaar.
Redenen om de banden te verbreken zijn mensenrechtenschendingen, zoals de onderdrukking van de Oeigoeren en tegenvallende economische opbrengsten van de betrekkking met Chinese steden.
Het verbreken van de banden is een voorbeeld van de ‘ontkoppeling’ tussen China en het Westen, zegt China-expert Ties Dams.
Corona leek zich nog vooral in China af te spelen toen begin maart 2020 tientallen Arnhemmers bijeenkwamen om Wuhan een hart onder de riem te steken. De Chinese miljoenenstad, met vriendschapsband met Arnhem, zat al weken in een zware lockdown. In een zaal van hogeschool ArtEz werd er onder toeziend oog van de Chinese ambassadeur gezongen, gedanst en performancekunst opgevoerd. Aan het einde van de avond riep iedereen, burgemeester Ahmed Marcouch voorop, Wuhan op vooral moed te houden.

Ruim een jaar later had Marcouch een andere boodschap voor Wuhan: de vriendschap tussen de twee steden werd per direct opgezegd. Jarenlang waren er uitwisselingen geweest van studenten, waren Arnhemse ambtenaren en bestuurders op bezoek geweest in Wuhan en Chinese bestuurders in Arnhem, was er kennis gedeeld, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van een vuilnisbelt in Wuhan. Maar na een door de gemeenteraad aangenomen motie van Denk kwam daar in juli 2021 een einde aan. Verdere samenwerking met een stad uit een land waar Oeigoeren worden onderdrukt zou, vond de raad, „immoreel” zijn.

Arnhem was daarmee de eerste Nederlandse stad die formeel een einde maakte aan de vriendschap met een Chinese stad. Maar niet de laatste. Sinds half 2021 hebben zeker acht gemeenten hun band met China doorgesneden, net als de provincies Utrecht en Noord-Holland, blijkt uit een inventarisatie van NRC. In onder meer Breda, Tilburg en Eindhoven kwam het initiatief van een kritische gemeenteraad, die vanwege de mensenrechtensituatie in China niet meer bevriend wilde zijn.

Veel van de bijna veertig andere gemeenten en provincies met formele vriendschap met een Chinese evenknie heroverwegen die. Andere hebben de samenwerking recent op een „lager pitje” gezet of de band zo laten verwateren dat van samenwerking amper nog sprake is.
Het stopzetten van stedenbanden is een klein voorbeeld van de grote verandering in de westerse omgang met China. „Het is symptomatisch voor deze tijd van politieke ontkoppeling”, zegt Ties Dams, als China-expert verbonden aan Instituut Clingendael. Hij zet er kanttekeningen bij. „Om conflicten te beheersen is meer begrip en wederzijds contact nodig, maar de kanalen daarvoor worden afgebroken. Hoewel er meer verwevenheid is, wordt het beheren van de relaties met China steeds moeilijker.”

Met ereburgerschappen en speciale ceremonies werden ze onthaald, de Nederlandse burgemeesters en ondernemers die in de eerste jaren van deze eeuw naar China gingen om vriendschap te sluiten. Soms kwam het initiatief van een Nederlandse ondernemer die handelde in China, soms van gemeentes zelf. Ze roemden de onderlinge vriendschap en verbondenheid, trakteerden elkaar op paviljoenen en parkjes. Ondertussen groeide de economische verwevenheid.

Trein naar Chengdu
Op weinig plekken in Nederland is die verwevenheid beter zichtbaar dan op een industrieterrein aan de rand van Tilburg. Op een dinsdagochtend begin mei loopt Roland Verbraak daar langs de honderden meters lange trein die elk moment kan vertrekken naar Chengdu, een stad met ruim zestien miljoen inwoners in het westen van China. Verbraak is algemeen manager van het Nederlandse bedrijf dat zeker eens per week een trein die kant opstuurt en ontvangt. In de 35 containers die in ruim zeventien dagen dwars door Europa, Rusland en Kazachstan naar China rijden zitten onder meer auto’s, wijn en melkpoeder.
Jaren geleden had Verbraak contact gezocht met de handelsattaché van de Chinese ambassade, vertelt hij. China werkte toen al aan de Nieuwe Zijderoute, met handelswegen naar Azië, Afrika en Europa. Wisten ze wel dat Tilburg een logistiek centrum was, met tal van grote distributiecentra in de buurt? Er kwam een bus met vertegenwoordigers uit Chengdu en later een telefoontje: Tilburg zou op de Nieuwe Zijderoute worden aangesloten, waarna ook een zusterschap tussen de twee steden ontstond.

Het is heel erg, zegt Verbraak, „dat die band is opgezegd”. Vanwege de onderdrukking van de Oeigoeren besloot de gemeenteraad eind 2022 om haar twee Chinese vriendschappen, met Chengdu en Changzhou, op te zeggen. „Het vergt aandacht wat er met de Oeigoeren gebeurt”, zegt Verbraak, „maar ik ben er nooit geweest, dus ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Ik zeg weleens: ieder land heeft iets, we moeten ons er niet in mengen als bedrijf. Nederland heeft Groningen en de Toeslagenaffaire. Dat is óók niet de hoofdprijs.” Genocide, zoals de Tweede Kamer de behandeling van de Oeigoeren noemde? „Maar wat denk je wat Shell op milieugebied in Nigeria doet? We moeten als Europa een eigen mening hebben, in plaats van het schoothondje zijn van Amerika.”

Verbraak had nog tegen de breuk willen protesteren, had de wethouder gebeld om spreektijd aan te vragen in een raadsdebat, want weten ze wel hoe belangrijk zo’n band is? Mocht niet. Met een spandoek op de tribune zitten: mocht ook niet. „Is dat dan democratie?” Nee, dan China: „Daar gaat het landsbelang boven het individuele belang. Als de overheid zegt: we gaan naar links, dan gáát iedereen naar links.” En dat landsbelang is hier, vindt hij: zaken doen.

Het gaat hem niet om de geopolitiek, vertelt hij, terwijl de trein begint te rijden, „wij zijn geopolitiek neutraal, wij willen gewoon een business runnen.” Het contract voor de spoorlijn wordt elk jaar vernieuwd, het is onzeker wat ermee gaat gebeuren. Online pronkt de gemeente nog steeds met haar aansluiting op de Nieuwe Zijderoute. Maar, waarschuwt Verbraak: „Als de deur met China eenmaal dicht is, gaat-ie niet meer open. Zeker niet voor Tilburg.”
Een transportbedrijf zal niet met „het grotere plaatje” bezig zijn, zegt Clingendael-expert Dams. Maar stedenbanden zijn volgens hem wel degelijk geopolitiek. Waar Nederlandse gemeenten vriendschappen vooral zagen als een mooie kans voor culturele uitwisseling en voor ondernemers, zag China geostrategische voordelen. „Stedenbanden worden al decennia ingezet om doelen van de Chinese staat te dienen. Eerst om meer verweven te raken met de wereld, later om informatie en kennis op te doen om de eigen economie te versterken.”

De Chinese stedenbanden worden gecoördineerd door een aan de Chinese staat gelieerde organisatie, en pas na goedkeuring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken komt een vriendschap tot stand. Nederlandse gemeenten zijn zich vaak niet bewust van die centrale aansturing, bleek eerder uit onderzoek van Follow the Money.
De kennisoverdracht is „niet noodzakelijkerwijs geniepig”, benadrukt Dams: die vindt open en bloot plaats. Zoals toen de politie uit Shanghai in 2019 in Rotterdam kwam leren over crowd control. Rotterdam had vanaf de jaren zeventig Shanghai al geholpen met de ontwikkeling van zijn haven, die uiteindelijk Rotterdam voorbij ging als grootste van de wereld. Recenter kregen Chinese bedrijven een blik achter de schermen bij Nederlandse bedrijven in „kritieke sectoren”, aldus Dams, bijvoorbeeld in de fotonica en ontwikkeling van halfgeleiders, nodig voor productie van chips.

Was Nederland naïef? Geopolitiek gezien wel, zegt Dams, „want zulke relaties zijn niet vrijblijvend”. Bovendien hoopten gemeenten soms op „gouden bergen”. Valkenburg bijvoorbeeld dacht dankzij een vriendschap met Jiangyou duizenden Chinese toeristen te trekken – die kwamen niet.

De toeristen kwamen niet

Minstens zo vaak als de mensenrechtensituatie blijkt het uitblijven van die gouden bergen reden om een band op te zeggen. Zo ging Weert een vriendschap aan met Yuhang, een district van de stad Hangzhou, onder meer in de hoop een distributiecentrum van internetgigant Alibaba naar de gemeente te krijgen. Halverwege de jaren tien jubelden lokale ondernemers nog dat de enkele jaren daarvoor in Yuhang geplante vriendschapsboom „geweldig gedijt”.
Weert zelf zou ook profiteren, want door de uitdijende middenklasse kwamen er elk jaar miljoenen Chinezen bij die zich verre reizen konden permitteren. Een columnist in Weert Magazine had al zijn bedenkingen: „Ziet u het voor u, busladingen Chinezen in de Langstraat in Weert op zoek naar koopjes die in de Outlet van Roermond niet voorhanden zijn.”
De toeristen kwamen niet, en het distributiecentrum ging naar Luik. Ook een China Hotel, waar even sprake van was, werd nooit gebouwd. Het gebrek aan resultaten is volgens burgemeester Raymond Vlecken reden om de stedenband te beëindigen, mits de raad daar mee instemt – zoals wordt verwacht. „In combinatie met geopolitieke ontwikkelingen en de mensenrechtensituatie in China.”

Tijdens een handelsmissie van Cuijk naar Jintan in 2012, een district in miljoenenstad Changzhou, constateerde toenmalig burgemeester Wim Hillenaar nog dat zijn stad in China echt op de kaart stond. De delegatie dineerde in een „Eftelingachtige omgeving” en zong nummers van Guus Meeuwis. „Ja, Brabant staat nu echt in het geheugen gegrift van de mensen!” Maar terug in Nederland bleken er „bar weinig economische raakvlakken te zijn tussen Cuijk en China”, zegt Hans Wijn, voorzitter van de stichting die de vriendschap moest vormgeven. De wederzijdse interesse ebde weg, binnenkort wordt de stichting definitief opgeheven. Mensenrechten speelden daarin amper een rol: „We hebben het er weleens over gehad, maar we zeiden al gauw: we kunnen het verhaal wel heel moeilijk maken, maar alleen al door het gebrek aan economische banden valt er weinig te halen.”

Voorstanders van stedenbanden zeggen: juist door de vriendschap kunnen we mensenrechtenschendingen bespreken. Ahmedjan Kasim, een Oeigoers-Nederlandse activist die in meerdere gemeenten succesvol lobbyde voor het stopzetten van vriendschappen, wordt daar „cynisch van”. „Wat hebben al die gesprekken dan precies bereikt? Die stedenbanden lopen al een jaar of twintig, ondertussen gaat de genocide op Oeigoeren door.”
Volgens Dams kun je „zo’n gesprek voeren omdat je vindt dat het an sich waardevol is, niet omdat je denkt dat het de Chinese overheid verandert. Want dat doet het niet.”
Er ontbreekt volgens hem een duidelijke geopolitieke strategie. Nederland wil haar „afhankelijkheid van China afbouwen” en staat onder „grote geopolitieke druk om China te ontkoppelen”. Maar met welk perspectief gaat Nederland relaties met China aan? „Welke kanalen houden we open, en hoe gaan we dat doen?” Dat is, zegt Dams, „een uitdaging voor Mark Rutte, niet voor burgemeesters.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/07/de ... t-a4164056
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Gaat de EU een voortrekkersrol spelen in de door de USA gewenste komende sancties tegen China?


EU-sancties… i.p.v. diplomatie


De zichzelf overschattende EU wil nu ook China in het Oekraïne-conflict betrekken. De EU zou naar verluidt sancties uitvaardigen tegen Chinese ondernemingen die volgens bepaalde berichten militaire uitrusting aan Rusland leveren. M.a.w. extraterritoriale sancties (ook secundaire sancties genoemd) die zich niet tegen de tegenstrever richten maar wel tegen diens handelspartner.

Het vermogen, de rekeningen en eigendommen, van zeven Chinese bedrijven zouden bevroren worden. Zouden… De 27 EU-lidstaten moeten die sancties unaniem goedkeuren. En bij uitbreiding zouden ook Turkije, de VAE en andere landen in Centraal-Azie en de Kaukasus-regio in het zelfde sancties-bad getrokken worden.


Dat China dit niet blauw-blauw zal laten passeren is duidelijk. Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese buitenministerie waarschuwde dat de EU-plannen “zeer gevaarlijk” zijn en zou niet aanraden de “foute weg in te slaan”. Zo niet zou Peking zich gedwongen zien “ingrijpende maatregelen” op te leggen om ‘s lands rechten en belangen te verdedigen. Voor de EU is China de belangrijkste handelspartner: in 2022 goed voor 230 miljard euro aan exportgoederen.

Harald Vilimsky (FPÖ), lid van de I & D fractie in het EU-parlement (zoals het VB) legde de vinger op de wonde door eraan te herinneren dat Europese bedrijven door de VSA-sancties mee moesten lijden – toen verweet de EU de VSA dat zgn. secundaire sancties een inbreuk waren tegen de het volkerenrecht. Maar als de EU zelf aan de sancties-startknop zit, dan is heel het volkerenrecht plotseling geen knip meer waard.

Tja… zo stilaan zijn we blij dat we het grootste gedeelte van ons aardse leven in andere omstandigheden mochten doorbrengen.

https://www.manager-magazin.de/politik/ ... f7dd8a0eb9
https://www.golfbrekers.be/eu-sancties- ... iplomatie/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Het gewroet in de achtertuin van China.

Biden zou op bezoek gaan in Australië, Japan en Papua NG.
Hij gaat alleen naar de trouwe bondgenoot (met heel veel USA legerbasissen) Japan.
Als reden: de binnenlandse financieele problemen zijn belangrijker.

In Sidney zou hij de Quad nations -- the US, Japan, Australia and India wijzen op hun verplichtingen. Maar nu is India de vreemde eend in de bijt geworden (importeert Russische olie !!) en die laat zich nog maar weinig zeggen.
In Papua NG zou die het 18-member Pacific Islands Forum onmoeten die "security pacts" tegen China dienen te tekenen. Een onderknuppel van het Wiitte Huis had wel het fatsoen om Australian Prime Minister Anthony Albanese op te bellen dat Biden niet komt en ook the Prime Minister of Papua New Guinea werd niet vergeten.

Die Aziatische landen zijn niet blij om als kleuters behandeld te worden door hun voogd.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Officieele cartoon uit China:

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Net zoals er nooit bewijs op tafel is gelegd dat de spullen van Huawei een veiligheidsrisico hebben (behalve: ze komen uit China) , zo komen de Chinezen ook niet met bewijs dat de chips van Micron niet deugen (behalve: komen uit de USA) .
China verbiedt Micron-geheugen als veiligheidsrisico

Micron-producten zouden een veiligheidscontrole door China niet hebben doorstaan. Het geheugen hoeft echter niet vervangen te worden, het mag niet meer verkocht worden.


Het handelsconflict tussen de VS en China wordt steeds groter. De Chinese cyberspace-autoriteit CAC classificeert producten van de Amerikaanse geheugenfabrikant Micron als een bedreiging voor de nationale veiligheid en heeft een verkoopverbod opgelegd. Hieraan ging een beoordeling van ongeveer een maand vooraf, maar de WVV legt niet uit om welke producten het gaat of allemaal.

Het blijft ook onduidelijk hoe de geheugenchips van Micron een veiligheidsrisico zouden vormen. In een beknopte verklaring schrijft de CAC (Cyberspace Administration of China) alleen dat de producten van Micron "potentieel relatief significante netwerkbeveiligingsproblemen" bevatten die een groot beveiligingsrisico vormen voor de informatie-infrastructuur en toeleveringsketens van het land. Dat kan de nationale veiligheid aantasten.

Daarom zou Micron de netwerkbeveiligingsbeoordeling niet hebben doorstaan. Exploitanten van organisaties die deel uitmaken van de kritieke infrastructuur van China zouden daarom geen producten van Micron meer moeten kopen. De CAC schrijft echter niet dat Micron-geheugen dat al in gebruik is, vervangen moet worden. Daarvoor is het veiligheidsrisico blijkbaar niet hoog genoeg.

Een analist van de halfgeleiderindustrie beschrijft de acties van China als een tegenwicht tegen de Amerikaanse exportcontroles. Maand na maand hebben de Amerikanen sinds oktober 2022 meer technologiebedrijven uit het Middenrijk op de index gezet die geen chips en technologische apparatuur mogen kopen. Een stopzetting van de verkoop van producten van een Amerikaanse fabrikant als Micron zou mensen afschrikken , zegt de analist, maar zou in werkelijkheid weinig betekenen omdat geheugen een veelvoorkomend goed is en toeleveringsketens zich binnen een paar maanden zouden aanpassen.

Als alternatief voor Micron-geheugen zijn er voldoende gelijkwaardige producten van andere fabrikanten om uit te kiezen. China hoeft niet eens terug te vallen op de marktleiders uit Zuid-Korea zoals Samsung of SK Hynix, maar kan ook terecht bij de grootste binnenlandse geheugenchipfabrikant Yangtze Memory Technologies (YMTC). YMTC wordt echter ook beïnvloed door Amerikaanse exportcontroles, aangezien het bedrijf nu moeite heeft om machines voor het maken van chips te krijgen.

Micron: 11 procent van de omzet in China

Micron zelf heeft natuurlijk meer last van de verkoopstop. De fabrikant van geheugenchips genereert echter slechts 11 procent van zijn omzet in China en zou de storing in ieder geval tijdelijk kunnen opvangen. Andere fabrikanten zoals Nvidia, AMD en Intel daarentegen maken beduidend meer omzet in China, zo meldt Bloomberg , en zitten boven de 20 procent. Broadcom of Qualcomm zouden nog harder worden getroffen, aangezien hun omzet in China respectievelijk 35 en 64 procent van de totale omzet uitmaakt.

Micron zei zondag in een korte verklaring dat het de resultaten van de Chinese review nog aan het evalueren is. Het bedrijf beziet zijn volgende stappen en voegt eraan toe dat het uitkijkt naar "voortzetting van de gesprekken met de Chinese autoriteiten".
https://www.heise.de/news/China-verbann ... 61164.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Ariel »

Peking is woedend
Biden noemt Xi dictator: ’Timing heel onhandig’

De uitspraak van de Amerikaanse president Joe Biden, die zijn Chinese collega Xi Jinping „een dictator” heeft genoemd, komt slecht uit, nu de twee landen juist willen werken aan een betere band. De actie laat zien hoeveel invloed de Amerikaanse binnenlandse politiek heeft op de relatie met China.

Biden maakte die opmerking tijdens een bijeenkomst met potentiële politieke donoren in Californië. Daarbij zei hij ook dat „Xi zich schaamde” toen in februari een Chinese ballon uit koers was geraakt en boven de VS vloog, en Xi daar niets van afwist. En dat terwijl buitenlandminister Antony Blinken een dag daarvoor nog op bezoek was bij Xi in Peking, met als doel om de spanningen tussen de twee landen te verminderen. Daarover zei Biden maandag dat de twee landen op de goede weg waren en dat er vooruitgang was geboekt tijdens Blinkens reis.

Die uitspraken vielen niet in goede aarde in China. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef die als „een schending van China’s politieke waardigheid” en „een openlijke politieke provocatie.” Volgens Paul Verhagen, geopolitiek analist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is het voor Xi zeer belangrijk om zijn imago in stand te houden dat hij onaantastbaar is. „Dan is het wel ongemakkelijk om te horen dat Biden eigenlijk suggereert dat het wel een beetje zwak is als je als dictator niet weet waar die ballon is.”

Mond voorbij praten
Biden heeft wel vaker de neiging „om zijn mond voorbij te praten en om eerlijk te zijn”, zegt Verhagen. „Hij heeft wel een punt, omdat China een autocratisch land is. Maar het is niet goed getimed, nu VS en China juist een poging doen om de relatie te verbeteren. Diplomatie staat natuurlijk bol van waarheden die je soms beter even niet kunt benoemen, omdat het onhandig is.”

China is woedend op Joe Biden omdat hij de Chinese leider Xi een dictator heeft genoemd. Dat deed hij nadat zijn buitenlandminister Blinken op bezoek was geweest in Beijing om de spanningen tussen de landen weg te nemen. Tomasz Blom, buitenlandredacteur, vindt het geen handige uitspraak van Biden. Tekst gaat verder onder de video.

Volgens Xiaoxue Martin, China-onderzoeker bij het Clingendael Instituut, laten de uitspraken vooral zien hoe de binnenlandse politiek van Amerika invloed heeft op de relatie met China. Dat legt grote druk op Biden. Bovendien is de campagne in aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar begonnen. In dat kader is het logisch dat Biden zoiets zegt, vindt Martin. „Hij sprak op dat moment voor een binnenlands publiek. Dan ben je waarschijnlijk eerlijker dan wanneer je Xi voor je ziet.”

China als verkiezingsthema
Wat de beweegredenen van Biden waren om deze woorden te kiezen, is niet helemaal duidelijk, zegt Verhagen. Wel is het helder dat het hem voordelig kan uitkomen als het gaat om zijn verkiezingscampagne. „Er is een strijd gaande tussen de Democraten en de Republikeinen over wie er harder optreedt tegen China.” Het thema China als hét probleem van de VS is dan ook zeer belangrijk voor beide partijen. „Biden wordt regelmatig verweten door de Republikeinen dat hij in de zak van Xi zit. Dat is een aanval die regelmatig terugkomt. Dan is het wel handig voor Biden dat hij duidelijk op film heeft staan dat hij Xi een dictator noemt.”

De bal ligt nu bij China, zegt Martin. In hoeverre deze uitspraken gevolgen zullen hebben voor de relatie VS-China, zal blijken uit de acties die Peking eraan verbindt. „Het is niet handig van Biden om die uitspraken op dit moment te doen. Maar ik verwacht niet dat dat het bezoek van Blinken teniet doet.”

Volgens Verhagen zullen de woorden van Biden weinig verschil maken. „De relatie VS-China is al op een dieptepunt. Veel erger kan het waarschijnlijk niet worden.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Ariel »

Amerika maakt zich zorgen om de bouw van een Chinese legerbasis op Cuba . Dat begrijp ik, maar Amerika had ook begrip voor Putin moeten hebben toen ze met al dat wapen gekletter begonnen aan de grenzen van Rusland.
Diepe zorgen in Washington om bouw Chinese legerbasis op Cuba in kader van ’Project 141’

Nadat twee weken geleden uitlekte dat China vanuit Cuba de Verenigde Staten bespioneert, onthult dagblad The Wall Street Journal deze week dat Peking onderhandelt over een militaire trainingsbasis op het eiland op 150 kilometer van de kust van Florida. De bouw zou onderdeel zijn van het zogenoemde Project 141 – het initiatief om het Chinese militair netwerk uit te breiden.

Hoewel de gesprekken over de bouw van het opleidingscentrum – dat aan de Amerikaanse zijde van Cuba moet verijzen – in een vergevorderd stadium zouden zijn, is het volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten nog geen uitgemaakte zaak dat de basis wordt gebouwd. Website Politico meldt dat een anonieme hoge Amerikaanse functionaris heeft laten weten dat de onderhandelingen tussen Peking en Havana met name gaan over welk soort trainingen er zullen worden gegeven en hoe de commando-structuur van de basis wordt ingericht.

’Diepe zorgen’
Officieel wilde het Witte Huis nog niet reageren op de onthulling. Wel liet minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie in Londen weten dat hij tijdens zijn bezoek aan China eerder deze week „heel duidelijk” had gemaakt aan Peking dat Washington „diepe zorgen heeft over Chinese inlichtingen- of militaire activiteiten in Cuba.” Hij voegde toe dat de Verenigde Staten de situatie „heel nauwlettend gaan volgen.”

Anonieme bronnen melden intussen dat het Witte Huis wel degelijk contact met Cubaanse regeringsfunctionarissen heeft gelegd om Havana op andere gedachten te brengen. Daarbij zou er vooral zijn gewezen op het gevaar voor de Cubaanse soevereiniteit mochten er Chinese militairen op Cubaans grondgebied worden gestationeerd. Volgens persbureau Reuters heeft Cuba daarop laten weten dat de enige militaire schending van zijn grondgebied de marinebasis Guantanamo Bay is, die toebehoort aan de Verenigde Staten.

Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, reageerde dinsdag ontkennend op de kwestie. „Ik ben niet op de hoogte van wat u noemde”, zei ze toen ze werd gevraagd naar de onthullingen. Volgens Ning kunnen „de relevante partijen” zich beter richten op „zaken die bevorderlijk zijn voor het versterken van wederzijds vertrouwen.”

Project 141
Bronnen waarmee The Wall Street Journal sprak, claimen echter dat de bouw van militaire trainingsbasis onderdeel is van een omvangrijker Chinees initiatief: ’Project 141’. Deze codenaam dook afgelopen april ook al op in de talloze geheime Pentagondocumenten die begin dit jaar online werden gelekt door Jack Teixeira, een jonge militair die toegang had tot grote hoeveelheden zeer geheime informatie. Het plan omvat het ambitieuze voornemen om tussen nu en 2030 ten minste vijf Chinese overzeese bases aan te leggen en tien logistieke ondersteuningslocaties op te zetten. Zo zou China een netwerk van buitenposten willen bewerkstelligen.

Andere – bekende – onderdelen van Project 141 zouden volgens een voormalige Amerikaanse functionaris een Chinese marine-buitenpost in Cambodja zijn en een militaire faciliteit in een haven in de Verenigde Arabische Emiraten. Geen van de eerder bekende locaties van Project 141 bevinden zich op het westelijk halfrond.

De krant meldt dat sommige Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen er op wijzen dat Peking zijn activiteiten in Cuba ziet als een ’geografisch antwoord’ op de innige band die de Verenigde Staten onderhouden met Taiwan. China beschouwt het eiland dat zo’n 150 kilometer van de Chinese kust ligt – ongeveer dezelfde afstand als Cuba van Florida – als een afvallige provincie die ooit weer onder volledig Chinees gezag moet komen.

Desondanks stuurden de Verenigde Staten zo’n honderd Amerikaanse militairen naar Taiwan om daar de Taiwanese strijdkrachten te trainen. Daarnaast investeren de Amerikanen jaarlijkse miljoenen dollars in de bewapening van het eiland.

Spionagefaciliteit
Het nieuws over de plannen komt slechts twee weken nadat Amerikaanse media onthulden dat China eveneens in onderhandeling zou zijn over de bouw van een spionagefaciliteit op Cuba waarmee de hele zuidkant van de Verenigde Staten kan worden bestreken. Hoewel het Witte Huis de berichtgeving in eerste instantie „inaccuraat” noemde, gaf het kort daarop toe dat zo’n basis al minimaal sinds 2019 zou bestaan.

Voormalige overheidsfunctionarissen van de voorgaande president Donald Trump houden vooralsnog vol dat ze tijdens hun ambtsperiode – tussen 2017 en 2021 – niet op de hoogte waren van inlichtingen over de spionagebasis. Wel gaf de voormalig minister van Defensie Mark Esper afgelopen zondag tijdens een interview met nieuwszender CNN toe „niet verrast te zijn” door de acties van China.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Hier zien wij Blinken op audiëntie bij Xi.
Kort daarop wist Biden te vertellen dat de man rechts op de foto een diktator is.

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Boycotten? Ook daarin wil Nederland een gidsland zijn en dus schieten wij bereidwillig (want de USA is onze heel grote vriend) in onze voet.
Exportbeperking voor ASML naar China geldt vanaf september

DEN HAAG (ANP/DFT) - ASML mag vanaf september bepaalde chipmachines niet meer naar China exporteren. Vanaf die maand gelden de in maart aangekondigde exportbeperkingen, heeft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) bekendgemaakt.


De regeling is vrijdag in de Staatscourant gepubliceerd. In maart kwam naar buiten dat er een nationale vergunningsplicht gaat gelden voor bepaalde machines waaronder de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie.

Veiligheid

„We hebben deze stap genomen vanuit het belang van onze nationale veiligheid. Het is goed dat de bedrijven die het betreft nu weten waar ze aan toe zijn. Zo kunnen zij zich op tijd aanpassen aan de nieuwe regelgeving”, aldus Schreinemacher.

De exportbeperking kwam er onder druk van de Amerikaanse regering. Die kondigde vorig jaar oktober al aan de uitvoer naar China van zijn eigen chiptechnologie te beperken. Naast Nederland besloot ook Japan de export van bepaalde chiptechnologie aan banden te leggen.

ASML uit Veldhoven is koploper in de wereld als het gaat om de ontwikkeling van chipmachines. Volgens Schreinemacher worden met de regeling de „belangrijkste kwetsbaarheden” aangepakt „zonder dat we de wereldwijde productie van chips onnodig verstoren.”

Effect


Toen de maatregel in maart bekend werd, verklaarde ASML niet te verwachten dat het een groot effect zou hebben op de financiële resultaten van het bedrijf. De chipmachinefabrikant zegt dat nu nog steeds.

Op het bericht van persbureau Reuters dat de Amerikanen een nieuwe manier hebben gevonden om de export van oudere machines van ASML naar China te beperken, wil ASML niet reageren. De Amerikaanse regering zou de verkoop van apparatuur aan zes Chinese fabrieken willen verbieden als die een klein percentage onderdelen uit de VS bevatten.

De export van ASML is al langer beperkt. De allermodernste machines (EUV) mogen al een paar jaar niet naar China worden uitgevoerd.

China

Toen de exportbeperking naar buiten kwam, uitte China zijn ongenoegen, maar nam (nog) geen tegenmaatregelen. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei in mei na een bezoek aan Beijing dat de Chinese regering begrijpt waarom deze stap is genomen.

„Mijn waarneming is dat men het niet toejuicht, niet leuk vindt, maar ook wel begrijpt waarom Nederland het doet. En daarnaast wil men ook graag de technische dialoog voortzetten en dat vind ik een reële vraag van Chinese zijde”, zei Hoekstra toen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/767 ... -september
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: China versus Amerika

Bericht door Mahalingam »

Hoe wordt in het buitenland gekeken naar de Nederlandse gehoorzaamheid?
Dutch to restrict chip equipment exports amid US pressure

The Netherlands has announced new rules restricting exports of certain semiconductor manufacturing equipment.
It follows pressure from the US to curb the sale of computer chip technology to China.
The Dutch government did not cite this as a reason though, saying it had taken the step on national security grounds.
https://www.bbc.com/news/business-66063594

En een minster komt aan het woord om te zeggen dat het echt niet komt omdat de USA het zo wil.
Liesje Schreinemacher, Minister for Foreign Trade and Development Co-operation, said because of the way certain chips can be used, they "can make a key contribution to certain advanced military applications".

"The uncontrolled export of goods and technologies therefore potentially poses national security risks," she added. "The Netherlands bears an extra responsibility in this regard because this country has a unique, leading position in this field. Like the export control policy in general, this additional step is country-neutral."
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie