Toenemende invloed van China in het Midden-Oosten

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 38007
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Toenemende invloed van China in het Midden-Oosten

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 06, 2018 9:51 pm

Midden-Oosten: China´s invloed neemt toe

Geplaatst op 5 mei 2018

Afbeelding

China investeert gigantische bedragen in de Arabische landen en ook Syrië is enorm belangrijk. De invloed van Peking in de regio neemt toe, die van de VS slinkt.

In het Nabije Oosten en Midden-Oosten verschuift de geopolitieke invloed – weg van de VS en naar Rusland en nog meer naar China toe. Twee landen, die er veel belang bij hebben deze regio vreedzaam te houden. Vooral Peking wil daar geen oorlog zien uitbreken, omdat deze niet alleen de strategische veiligheid van het eigen land (vooral in het noordoosten van China, bij de islamitische Oeigoeren) bedreigt, maar ook de plannen voor de nieuwe zijderoute.

De landen in de regio profiteren op dit moment van de sterke Chinese betrokkenheid: enerzijds koopt het Rijk van het Midden enorme hoeveelheden olie en gas op, anderzijds investeren de Chinezen ook gigantische bedragen. Alleen al in het jaar 2016 was dat een bedrag van $ 29,5 miljard in de Arabische wereld – waarmee de volksrepubliek daar de grootste investeerder werd. Juist voor Saoedi-Arabië, dat de economie compleet wil reorganiseren en minder afhankelijk wil worden van olie, is dit een welkome geldstroom.

Ook daarom is het voor Peking van groot belang om de rust in Syrië te herstellen. Enerzijds is het land strategisch gunstig gelegen en kan als switch een belangrijke rol spelen voor de nieuwe zijderoute, anderzijds zijn de Chinese investeringen in de regio niet veilig zolang de oorlog daar aanhoudt en ook tot politieke verschuivingen in de regio leidt. De wederopbouw van Syrië is hierbij voor China geen kwestie van dollars of centen.

Daarbij komt de invoering van de “Petro-Yuan”, dus de koop van olie voor Yuan in plaats van de Amerikaanse dollar. Als het geheel ervoor zorgt dat de handel tussen de Arabische regio en China in toenemende mate in Yuan afgewikkeld wordt, dan maakt dat de eigen valuta sterker, terwijl de Amerikaanse munt successievelijk onder druk komt te staan.

Maar: er zijn ook moeilijkheden en problemen. Want de toenemende spanningen in de regio (vooral wat betreft Iran en Qatar) maken het voor Peking niet gemakkelijk om de rol van de neutrale handelaar en bemiddelaar te spelen, zonder daarbij in de vele conflicten in de regio getrokken te worden. Terwijl de Chinezen steeds weer duidelijk maken dat zij zich niet in de binnenlandse politieke aangelegenheden van andere landen wil mengen.

Nu is het de vraag: in hoeverre kan Peking de eigen invloed in de regio uitbreiden wanneer men daar weigert een duidelijk standpunt in te nemen zoals dat bijvoorbeeld de Amerikanen of ook de Russen doen.

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/05/05 ... neemt-toe/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Pilgrim en 5 gasten