Financiële crisis in Turkije, Argentinië en Brazilië

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 37967
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Financiële crisis in Turkije, Argentinië en Brazilië

Berichtdoor Pilgrim » Zo Jun 03, 2018 2:27 am

Brazilië op rand militaire staatsgreep; financiële ondergang dreigt voor Turkije en Argentinië

Xander, 02-06-2018

Afbeelding
Een Braziliaan kijkt naar de kilometerslange rijen vrachtwagens van stakende truckers. (Afbeelding: Getty Images (3)).

‘Het Brazilië van 2018 is een angstig, stuurloos en schokkend pessimistisch land’ - Brazilianen zijn alle vertrouwen in politiek en democratie verloren, en roepen massaal het leger op om in te grijpen – Populairste presidentskandidaat belooft dat criminelen standrechtelijk zullen worden geëxecuteerd

Tussen al het opgeklopte ‘goede nieuws’ in de reguliere media waarschuwen tal van analisten dat het over de hele wereld in diverse landen weer helemaal mis dreigt te gaan. En het zijn deze keer niet alleen de kleinere of economisch onbelangrijkere landen zoals Zimbabwe, Bangladesh en Venezuela. Zo stevenen Turkije en Argentinië met zevenmijlslaarzen op de financiële ondergang af, en schrijft de hoofdredacteur van Americas Quarterly dat hij tijdens een bezoek aan Brazilië afgelopen week ‘in een zombie apocalyps’ terecht leek te zijn gekomen, en het land op het randje van een militaire staatsgreep balanceert.

Drie van de grootste opkomende economieën verkeren in enorme problemen: Turkije, Argentinië en Brazilië. Over Turkije schreven we op 24 mei nog dat het land op randje van instorten staat, en de gevaarlijke islamofascistische dictator Recep Tayyip Erdogan daarom oorlogen met Griekenland, Cyprus en Israël lijkt willen veroorzaken. (2)

Argentinië en Turkije richting financiële ondergang
De Amerikaanse megabank JPMorgan heeft nu statistieken gepubliceerd waaruit blijkt dat niet alleen Turkije, maar opnieuw ook Argentinië een financiële crash niet meer lijken te kunnen voorkomen. Inmiddels krijgt Argentinië al een bailout van het IMF, en voor Turkije is dat slechts een kwestie van tijd.

JPMOrgans analist Michael Cembalest waarschuwt daarom dat de financieel-economische crisis in beide landen niet onderschat moet worden. In Turkije moest de rente fors worden verhoogd om de val van de lira, de torenhoge inflatie en de kapitaalvlucht naar het buitenland te stoppen. Argentinië heeft de afgelopen jaren zo gigantisch veel geld geleend, dat het voor de 8e keer in 200 jaar op het staatsbankroet afstevent. (2)

‘Zombie apocalyps’ in Brazilië
Americas Quarterly hoofdredacteur Brian Winter zag tijdens een bezoek aan Brazilië afgelopen week dramatische toestanden die hij letterlijk vergelijkt met ‘een zombie apocalyps’. Op de zevende dag van de truckers staking zijn de wegen, benzinepompen en supermarkten akelig leeg geworden. Desondanks staat het Braziliaanse volk als één man achter de stakende vrachtwagenchauffeurs, en wordt zelfs massaal het leger gesmeekt om in te grijpen – niet tegen de truckers, maar tegen de politiek, die door-en-door corrupt en totaal onbetrouwbaar is gebleken.

‘Het Brazilië van halverwege 2018 is een angstig, stuurloos, en schokkend pessimistisch land,’ schrijft Winter. ‘Vier jaar vol schandalen, geweld en economische verwoestingen hebben niet enkel het vertrouwen in president Michel Temer weggevaagd, niet enkel in de politieke klasse, maar in de democratie zelf.’

Presidentskandidaat leger belooft criminelen te executeren
Als de president en een top officier op de TV moeten verklaren dat er geen sprake is van een aanstaande militaire coup, zoals deze week gebeurde, dan is dat natuurlijk een teken dat deze juist heel dichtbij is. Zo wordt de term ‘militaire interventie’ gemiddeld 515 keer per minuut op het Braziliaanse Twitter geschreven. Zelfs onder politici bespeurde Winter een ‘einde der tijden’ stemming.

Zo’n militaire staatsgreep hoeft gezien de steun van het volk niet eens met wapens en tanks te worden gepleegd. Het leger heeft feitelijk zelfs zijn eigen presidentskandidaat voor de verkiezingen in oktober: ex-kapitein Jair Bolsonaro, die beloofd heeft zijn kabinet met militairen te vullen, en de politie en veiligheidstroepen ‘carte blanche’ zal geven om criminelen zonder pardon te executeren.

‘Samenleving wil bestaande structuren afbreken’
‘De hele samenleving lijkt er totaal op gefocust de bestaande structuren af te breken, zonder er veel bij na te denken wat er daarna komt,’ besluit de hoofdredacteur. President Temer had misschien wel zijn helderste moment toen hij op een persconferentie zei dat ‘iedere 20 tot 30 jaar in Brazilië een poging wordt gedaan het wiel opnieuw uit te vinden,... het bestaande te vernietigen, en een nieuwe orde op te bouwen.’

Winter: ‘Hij heeft gelijk. En dit hebben de Braziliaanse politici hoofdzakelijk aan zichzelf te danken.’

Xander

(1) Americas Quarterly via Zero Hedge
(2) Zero Hedge
(3) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

http://xandernieuws.punt.nl/content/201 ... -Argentini
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten