Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

King George schreef:Die Krikke heeft toch in Arnhem ook een spoor van een en al bestuurlijke incompetentie achtergelaten?
Goshie. Dat is nieuw voor me. Iedereen kan tegenwoordig burgemeester worden zie ik. Als je maar bij de juiste partij hoort.
Spoiler! :
Krikke volgde een bibliotheekopleiding aan de Frederik Muller Academie (Hogeschool van Amsterdam) en studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam (niet voltooid). Zij was als student betrokken bij de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, was actief in de Executive Committee of the International Youth and Student Movement, een jongerenorganisatie van de Verenigde Naties (ISMUN), migratievraagstukken en multiculturele samenlevingen. Zij was campagneleider voor de VVD in Amsterdam, voorzitter van de permanente scoutingscommissie van de VVD en richtte in 1986 een eigen bedrijf op voor dienstverlening op het gebied van campagnevoering, congressen en evenementen.

In 1994 werd zij gekozen in de gemeenteraad van Amsterdam. Twee jaar later werd zij benoemd tot wethouder voor economische zaken, lucht- en zeehaven.
Spoiler! :
Ziehier de affaire die de eerste jaren van Krikkes burgemeesterschap in Arnhem bepaalde. Arnhem had een wethouder uit Amsterdam gehaald om zich op de kaart te laten zetten. Maar het kwam er niet van. Krikke bleek een grijze muis. Ze kreeg de opdracht haar visie op haar functie op papier te zetten, maar talmde daar eindeloos mee. Toen ze uiteindelijk met haar stuk op de proppen kwam (ze streefde een 'politiek terughoudend burgemeesterschap' na), was de raad de kwesties al lang zat. De partijen slikten hun bezwaren in en accepteerden Krikke zoals ze was. Dan maar geen publiciteit voor Arnhem. Krikke werd in 2007 zelfs probleemloos herbenoemd.

Krikke, steevast in een felgekleurde jasje, was voor iedereen 'Pauline'. Ze wilde graag Arnhemse met de Arnhemmers zijn. In de VVD geldt ze als een echte liberaal, niet als conservatief. Haar rol leek uitgespeeld toen ze uit Arnhem vertrok zonder een nieuwe baan te hebben. Haar directeurschap van het Scheepvaartmuseum werd geen succes. Ook hier had ze het aan de stok gekregen met medewerkers.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48397
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Pilgrim »

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pauline Krikke

Door: Jan Dijkgraaf, 8:01, 02 januari 2019

Afbeelding

Of u niet wist dat de organisatoren de stapel 13 meter hoger hadden gemaakt dan de toegestane 35 meter?

Beste mevrouw Krikke,

Ik las uw twee verklaringen naar aanleiding van het uit de hand gelopen Vreugdevuur op Scheveningen nieuwjaarsnacht. Ik zag uw persconferentie.

Uw tactiek is duidelijk.

Evalueren, evalueren en nog eens evalueren, concluderen dat de organisatoren zich niet aan de afspraken met betrekking tot de hoogte van de brandstapel hebben gehouden en daarna ‘lessen trekken voor de toekomst’, die eruit bestaan dat het Vreugdevuur aan banden wordt gelegd. Of verboden.

Zo werkt uw soort.

Tussen de woordenvermicelli waarmee u de schuld van het in gevaar brengen van mens en goed bij voorbaat zo ver mogelijk wegduwde van de burgemeester van Den Haag ontdekte ik ook nog een mooi gesprekje met u.

Of u niet wist dat de organisatoren de stapel 13 meter hoger hadden gemaakt dan de toegestane 35 meter?

Dat wist u. En daarom had u het hekkenplan ook aangepast.

U HAD HET HEKKENPLAN AANGEPAST!!!

De stalen hekken waarachter de toeschouwers moesten staan, waren een stukje verder van het Vreugdevuur afgezet, zodat de toeschouwers het niet te warm kregen.

Muts.

De stapel was 13 meter te hoog. Er stond een westenwind. Er was windkracht 7 voorspeld. Pallets branden hard en lang. Vuur houdt geen rekening met stalen hekken.

Die hele evaluatie is niet nodig.

De ‘les voor de toekomst’ moet er uit bestaan dat de organisatoren zich aan de afspraken houden en dat de burgemeester het hele feest afblaast als de organisatoren dat niet doen of als de wind verkeerd staat.

Klaar.

Ik liep toevallig anderhalve week geleden met mijn gezin langs de muur waarin de 1366 namen staan gebeiteld van de Scheveningse vissermannen die op zee het leven lieten. Het viel ons op dat de zeevisserij de laatste paar decennia gelukkig een stuk veiliger is geworden, want als ik het me goed herinner viel de laatste dode op zee in 2008.

Het is bizar om te vernemen dat de Scheveningers en hun huizen elf jaar later massaal in gevaar zijn gebracht door een labbekakkerig optreden van hun eigen burgemeester, de eerst en hoogst verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid.

Dat kan en mag niet zonder consequenties blijven.

U moet gaan.

En rap wat!

Groet,

JanD

PS. Want dit was niet uw eerste blunder hè. En ook niet de tweede.

https://tpo.nl/column/briefje-van-jan-a ... -krikke-2/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Krikke negeerde advies’

Burgemeester Krikke van Den Haag heeft alle waarschuwingen rondom de vreugdevuren in Scheveningen in de wind geslagen. De brandweer heeft van begin af gezegd dat ’de gekozen opzet, uitvoering en inschatting van de risico’s’ onverantwoord was. Bij de bouw waren er direct strubbelingen tussen gemeente en politie.

Politie- en brandweermensen hebben op verzoek van De Telegraaf een inventarisatie gemaakt van de gebeurtenissen. Het geeft een ontluisterend beeld van de organisatie rondom het vergunningloze evenement. Uit angst voor represailles van hun meerderen willen ze anoniem blijven.

Volgens betrokken politie- en brandweermensen was het van meet af aan onduidelijk wat de rolverdeling was op het gebied van handhaving. Door brandweer en agenten gemelde risico’s werden volgens hen onvoldoende gehoord.

Ook op Krikke is vanuit betrokken dienders en spuitgasten veel kritiek. Het goede contact met de bouwers zorgde onder politiemensen voor gefronste wenkbrauwen. „Ze maakte selfies met bouwers. Kennelijk was het daarna echter heel lastig om de bouw stil te leggen”, concludeert een van hen.

„Ook toen zichtbaar werd dat de stapels te hoog werden liet zij weten dat er alles aan gedaan moest worden om het vreugdevuur door te laten gaan.”

Er was ook grote twijfel over de juridische status van het convenant tussen bouwers en gemeenten. Daardoor wilden politie en brandweer geen enkele verantwoordelijkheid voor de handhaving, stellen de betrokken ambtenaren.

Politiebonden NPB en ACP herkennen de verhalen van de politiemensen. „Wij hebben dezelfde signalen binnengekregen”, zeggen zij. „Het is voor ons onbegrijpelijk dat adviezen en opmerkingen van professionals zo slecht op waarde zijn geschat”, zegt Gerrit van de Kamp van de ACP. De woordvoerder van Krikke zegt niet te willen reageren op anonieme verhalen. „In de evaluatie van de gebeurtenissen zal ook kritisch worden gekeken naar de rol van de gemeente en die van Krikke zelf”, zegt hij. „Maar er is op een aantal momenten wel degelijk ingegrepen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48397
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Pilgrim »

“Krikke keurt haar eigen vlees”

Geplaatst op 5 januari 2019

Afbeelding

DEN HAAG – De Haagse burgemeester Paulien Krikke zit zelf in het bestuur van de organisatie die het onafhankelijke onderzoek naar de uit de hand gelopen vreugdevuren in Scheveningen moet onderzoeken. Dat blijkt uit informatie op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.

De Telegraaf maakte vrijdag bekend dat het Instituut Fysieke Veiligheid onderzoek gaat doen naar de gebeurtenissen rond de vonkenregen die de badplaats teisterde. „Het IFV is een organisatie die geschikt is voor deze evaluatie, gezien de ervaring die zij heeft met evaluatieonderzoek naar verschillende crises en incidenten in Nederland”, schreef Krikke in een persverklaring.

Dat zij dat van binnenuit weet, wordt duidelijk via de website van de Veiligheidsregio Haaglanden. Krikke zit uit hoofde van haar functie als burgemeester in het algemeen bestuur van de veiligheidsregio, maar is dientengevolge ook lid van het algemeen bestuur van het IFV, de landelijke ondersteuningsorganisatie voor de veiligheidsregio’s en hun veiligheidspartners.

Afbeelding
De Haagse burgemeester Pauline Krikke. Ⓒ ANP

Hoewel Krikke niet in het dagelijks bestuur zit, maken oppositiepartijen in Den Haag zich zorgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek, blijkt uit reacties bij regionale zender Omroep West. „Dat is een geval van de slager die zijn eigen vlees keurt”, stelt Martijn Balster van de PvdA in de Haagse gemeenteraad. Ook andere fracties laten zich met die term uit over de keus voor IFV voor het onderzoek. Raadslid Daniëlle Koster van het CDA noemt het ’heel bijzonder’. „Je moet met dit soort zaken alle schijn van belangenverstrengeling vermijden. Het is heel onverstandig, het is extra wrijven in een vlek.”

Overigens is het in het verleden vaker voorgekomen dat het IFV onderzoek deed naar crises en incidenten in gemeenten waarvan de burgemeester op dat moment in het algemeen bestuur zat.

bron
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48397
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Pilgrim »

“Vreugdevuur”...

Afbeelding

Geplaatst via: E.J. Bron (via Twitter; Ruben L. Oppenheimer)
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Vreugdevuren toestaan, maar vervuilende diesels weren: 'Hypocriet'

"Het toestaan van vreugdevuren, terwijl diesels uit de Haagse binnenstad worden geweerd is hypocriet gemeentebeleid." De nieuwjaarstraditie is veel vervuilender dan alle dieselauto's in Den Haag samen, zeggen experts.

In een ingezonden brief in de Volkskrant berekent oud-brandweercommandant Theo van Gemert hoeveel CO2 en andere uitstoot vrij moet zijn gekomen bij de vuurstapels in Scheveningen en Kijkduin.

4 miljoen kilogram
Hij vergelijkt de uitkomsten met de uitstoot van dieselauto's die uit de Haagse binnenstad worden geweerd. "Ik reken even uit wat er bij het vreugdevuur in Scheveningen vrij kwam: ruim 100 duizend pallets op stapels à 25 kg is 2,5 miljoen kilo hout. Bij verbranding van één kilo komt zo'n 1,63 kg CO2 vrij (bij niet volledige verbranding). Dat is zo'n 4 miljoen kilogram."

Daarmee zit je volgens hem vele malen hoger dan wat een dieselauto uitstoot. Volgens chemisch ingenieur Jaap Koppejan en Jos Merks van Stichting Luchtfonds, heeft van Gemert zich echter verrekend. Zij melden dat de uitstoot van de vuurstapels zelfs groter is dan de Volkskrant meldt.

Geen optimaal verbrandingsproces
Koppejan wijst er op dat met name de uitstoot van fijnstof bij de verbranding van hout hoger is dan bij het verbrandingsproces in de motor van dieselauto's. "Bij open vuur is er sprake van slechte verbrandingskwaliteit door de onvolledige verbranding in de vuurstapel. We kennen allemaal de beelden op TV van de zwarte roetdeeltjes die neerdalen van de twee brandstapels bij Den Haag in de oudejaarsnacht", aldus Koppejan.

"Uit onderzoek van een Duitse weerkundige is gebleken dat rond de jaarwisseling net zo veel fijnstof wordt uitgestoten als op 55 normale dagen in Duitsland", vertelt Koppejan. De uitstoot van de Haagse vuren staat ongeveer gelijk aan 3 procent van de totale uitstoot van alle personenauto's in Nederland, ofwel 250.000 auto's die in totaal circa 3 miljard kilometer rijden.

Voorzitter Jos Merks van Stichting Luchtfonds wil dat de verbranding van hout wordt meegenomen in de berekeningen van de toename van CO2 in de lucht. Volgens hem is dat nu niet het geval: "De opname van CO2 door bomen gaat namelijk langzamer dan de uitstoot bij verbranding van hout." In zijn berekening gaat Merks er vanuit dat een boom pas na 30 jaar zijn maximale opname capaciteit bereikt.

Naast de uitstoot van CO2 zorgen de brandstapels ook voor uitstoot van fijnstof. Op zijn advies stopt de gemeente Blaricum volgend jaar met het verbranden van kerstbomen. "Ik heb ze voorgerekend dat de verbranding van een boom van 13 kilo gelijk staat aan 1000 kilometer uitstoot door een dieselauto." Hij noemt het dan ook hypocriet om diesels te weren en tegelijkertijd vreugdevuren en paasvuren toe te staan.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

’Vreugdevuur vol gepikte pallets’

De torens van vreugdevuren die in Den Haag-Scheveningen voor zoveel ophef hebben gezorgd, zijn deels gebouwd met gestolen pallets. Daarvan zijn diverse tuin- en akkerbouwbedrijven in de Bollenstreek en Haarlemmermeer overtuigd.

Het Haarlems Dagblad sprak met verschillende ondernemers die zeggen dat rond kerst telkens enorme hoeveelheden pallets verdwijnen. Aangifte leverde nooit wat op. Pallets hebben een waarde van gemiddeld 6 en 9 euro, aldus de krant.

Bij preparatiebedrijf Lommerse-Uitendaal in Hillegom werden een aantal jaren geleden duizend pallets gestolen, bij narcissenteler Leenen in Voorhout in december 2017 minstens 500 pallets; bloemenexportbedrijf De Vlieger in Abbenes raakte eveneens honderden pallets kwijt.

Jacqueline Hulsebosch van Lommerse-Uitendaal: „Wij hebben er drie jaar achter elkaar mee te maken gehad. Het is een bende die de Bollenstreek lastigvalt in de maand december. Allemaal voor het vreugdevuur, wat nu zo enorm besproken wordt. Die pallets zijn dus allemaal gestolen.”

„Onze pallets staan daar te fikken. De ergernis komt ieder jaar terug. Het is te gek voor woorden”, is de reactie van bedrijven.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Rapport: Den Haag liet bouwers vreugdevuur gang gaan

- Vreugdevuren in Scheveningen kunnen alleen nog doorgaan als er strakke vergunningen komen en er een organisatie achter zit die voor de gemeente aanspreekbaar is.

De gemeente heeft de bouwers veel te veel de vrije hand gegeven en er werd fout op fout gestapeld. Het moet de volgende keer radicaal anders.

Dat is de conclusie van een rapport van de Onderzoekraad Veiligheid over het afgelopen jaar totaal uit de hand gelopen vreugdevuur. De raad geeft geen oordeel over burgemeester Krikke.

Illegaal diesel
Volgens de onderzoekers is er illegaal diesel gebruikt bij het opstoken van het vuur. Ook was de stapel meer dan 45 meter hoog, terwijl 35 meter was toegestaan. Door de hoogte, de omvang en vorm van de stapel en de vaten diesel zijn de houten pallets heel snel ontbrand.

Van de diesel was de gemeente formeel niet op de hoogte, maar het was een publiek geheim dat bij beide vuurstapels al jaren brandversnellende middelen werden gebruikt, stelt de OVV.

Volgens de Onderzoeksraad had de gemeente kunnen besluiten de stapels deels te laten afbouwen of de vaten diesel te verwijderen. Ook had de gemeente ervoor kunnen kiezen de stapels niet in brand te laten steken, ook om de veiligheidsrisico's te beperken.

De gemeente heeft de bouwers veel te veel de vrije hand gegeven en er werd fout op fout gestapeld. Het moet de volgende keer radicaal anders.

Dat is de conclusie van een rapport van de Onderzoekraad Veiligheid over het afgelopen jaar totaal uit de hand gelopen vreugdevuur. De raad geeft geen oordeel over burgemeester Krikke.

Illegaal diesel
Volgens de onderzoekers is er illegaal diesel gebruikt bij het opstoken van het vuur. Ook was de stapel meer dan 45 meter hoog, terwijl 35 meter was toegestaan. Door de hoogte, de omvang en vorm van de stapel en de vaten diesel zijn de houten pallets heel snel ontbrand.

Van de diesel was de gemeente formeel niet op de hoogte, maar het was een publiek geheim dat bij beide vuurstapels al jaren brandversnellende middelen werden gebruikt, stelt de OVV.

Volgens de Onderzoeksraad had de gemeente kunnen besluiten de stapels deels te laten afbouwen of de vaten diesel te verwijderen. Ook had de gemeente ervoor kunnen kiezen de stapels niet in brand te laten steken, ook om de veiligheidsrisico's te beperken.

De felle brand veroorzaakte een thermiek en turbulentie, waardoor grote en kleine stukken hout van de stapel loskwamen. Door de stevige westenwind die nacht, werden de snippers over Scheveningen verspreid. Er ontstond forse schade aan straten, huizen en auto's als gevolg van de enorme vonkenregen die van een van de twee vuurstapels op het strand af kwam. De brandweer kon door flink te blussen meer schade voorkomen.

In het rapport staat dat niemand tevoren de risico’s had ingeschat. „De brandweer en directie Veiligheid van de gemeente Den Haag hebben geen advies gegeven aan de burgemeester over de risico’s. Dit getuigt van een beperkte rolopvatting en heeft eraan bijgedragen dat de burgemeester niet voldoende was geïnformeerd.”

De afgelopen jaren heeft de gemeente wel geprobeerd grip te krijgen op de situatie, maar de bouwers wilden zo min mogelijk bemoeienis ’van buitenaf’.

De bouwers negeerden gemaakte afspraken. Zowel de afgesproken hoogte als de omvang van de stapel werden door de bouwers flink overschreden met respectievelijk 10 meter en 1500 tot 2000 kubieke meter.

De raad beveelt daarom burgemeester Pauline Krikke van Den Haag aan om eisen te stellen aan de veiligheid. De burgemeester zelf zal later reageren op het rapport, zo laat ze weten.

Traditie
De vreugdevuren in Scheveningen zijn een jarenlange traditie waarbij Scheveningen en Duindorp strijden om de hoogste vlammenzee.

Afbeelding

Enkele jaren geleden dreigde het al volledig mis te gaan toen de stapels de kant van het publiek leken om te vallen. Sindsdien worden de mensen middels dranghekken op gepaste afstand gehouden. Daarnaast werd er een maximale hoogte van 35 meter ingesteld.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20955
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door King George »

En er zal niemand verantwoordelijk voor worden gesteld. Niemand zal verantwoordelijkheid hoeven te nemen. Zo werkt het partijkartel.

Hoe anders dan in het geval van de zaak Richard de Mos, wat voor de overige kartelpartijen in het College van B&W het valse alibi is om Groep De Mos kalt te stellen en er een cordon sanitaire omheen te sluiten. Het is net even iets te opvallend.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16310
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Hans v d Mortel sr »

King George schreef:En er zal niemand verantwoordelijk voor worden gesteld. Niemand zal verantwoordelijkheid hoeven te nemen. Zo werkt het partijkartel.

Hoe anders dan in het geval van de zaak Richard de Mos, wat voor de overige kartelpartijen in het College van B&W het valse alibi is om Groep De Mos kalt te stellen en er een cordon sanitaire omheen te sluiten. Het is net even iets te opvallend.
De Mos is geen politicus. Hij is een leuke aardige wat naïeve man. Wat met Mos nu gebeurt, is net zoiets als hoe de politiek reageert op Wilders, met een cordon sanitaire. Hij wordt beschouwd als een stinkdier. Wilders heeft nog nooit gelogen of de zaak geflest en toch wordt hij geweerd. Ergens wel logisch als we bedenken - gelet op de vele ervaringen - dat politiek smerig is omdat men een hekel heeft aan waarheden die onaangenaamheden veroorzaken. Mos toonde aan dat de politiek niets deed voor de individuele burger.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Mahalingam
Berichten: 41757
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Mahalingam »

Over hoe je ondanks onkunde toch burgemeester kunt worden:
Nou de chaos daar in 070 compleet is, vraag je je toch af hoe die Krikke het überhaupt tot burgemeester van de hofstad geschopt heeft. Ik moest even graven. Ik kon me herinneren dat Plien in mijn beginjaren als stadsverslaggever wethouder van de hoofdstad was, maar echt bijgebleven was ze me niet. Daarom toch maar even een oud-collega gebeld. Die volgde eind jaren ’90 de Amsterdamse politiek nauwgezet. Trust me: hij heeft er echt heel wat zien komen en gaan. Hij herinnerde zich Krikke nog wel. ’Een middelmatig tot zwakke wethouder’, was zijn oordeel.

Ook aan Kattenburgerplein nummertje 1 herinneren ze zich Krikke maar al te goed. Eind 2014 werd ze directeur van het prestigieuze Scheepvaartmuseum. Een jaar naar haar aantreden liep de boel al volledig in de soep. Madame bereidde zich niet voor op vergaderingen, was amper aanwezig en kon niet met mensen omgaan. Wat ze wel goed kon was businessclass de wereld rondvliegen. Toen de vlam daarop in de pan sloeg bij het museum, meldde Krikke zich ziek.

Dus dat.
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/20920 ... -zich-ziek
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

:no1: lijkt me geen goed plan.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20955
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door King George »

Ze mag van mij wel boven op de brandstapel hoor. In Arnhem incompetent. In Den Haag incompetent. En haar voorganger Van Aartsen was in Den Haag ook al incompetent. Dat was hij in Amsterdam ook.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 41757
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Mahalingam »

Dit jaar geen vreugdevuur in Duindorp
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/29/di ... p-a3982110
Wat vinden de Duindorpers ervan?
ME ingezet na ongeregeldheden Duindorp, dertien aanhoudingen
De mobiele eenheid is zondagavond laat ingezet in de Haagse wijk Duindorp. Het was onrustig in de woonwijk doordat er brandjes werden gesticht en vernielingen werden aangericht. Bij de politie-inzet is een groep van vijftig man uiteengedreven, laat een woordvoerder van de politie maandag aan NRC weten. Er zijn dertien aanhoudingen verricht.

Sinds zondagmiddag werden meerdere containers, bankjes, afvalbakken en een boom in brand gestoken in Duindorp, meldde Omroep West. Ook werd een bushalte vernield. De politie kon niet bevestigen wat er precies is vernield. De dertien personen die zijn aangehouden, zijn weer vrijgelaten maar worden nog wel verdacht van onder meer openlijke geweldpleging en vernielingen.

De politie kon niet zeggen of de ongeregeldheden te maken hebben met het besluit om komende jaarwisseling geen groot vreugdevuur te organiseren in de woonwijk. De organisatie achter het vuur maakte dit vrijdag bekend omdat het onmogelijk zou zijn aan alle eisen van de gemeente te voldoen.

In de nacht van zaterdag op zondag was het ook al onrustig in Duindorp. Toen werden een container, een dixitoilet en pallets in brand gestoken en een bouwkeet omgegooid, schreef Omroep West. De onrust werd toen veroorzaakt door een groep van dertig tot veertig man.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/02/me ... n-a3982346
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:Dit jaar geen vreugdevuur in Duindorp
Wat vinden de Duindorpers ervan?
Die zijn heel boos, heel boos en ze rellen er op los.
Duindorp: ’Jeugd laat zien hoe oudjaar wordt zonder vuur’

Hoofdschuddend staat een oudere heer samen met een jonge Scheveningse op de bus te wachten op het Tesselseplein midden in de Scheveningse wijk Duindorp. Schuilen voor de regen kunnen ze niet, aangezien van het bushokje niets meer heel is. De ruiten zijn aan diggelen geslagen en een deel van het hok is zwart geblakerd nadat men geprobeerd had het in de fik te steken. Op de grond ligt overal glas.c„Tja, het is hier weer eens goed misgegaan”, zegt een man die er langs wandelt. „De jongeren laten nu al zien hoe de jaarwisseling er zonder vreugdevuur uit gaat zien.”

Afbeelding

In de Scheveningse wijk is het een onrustig weekeinde geweest nadat de organisatie van het vreugdevuur zelf afgelopen vrijdag had laten weten de stekker eruit te trekken. Volgens hen is het niet te doen om aan alle voorwaarden voor de vergunning te voldoen. Deze zijn aangescherpt nadat vorig jaar een vonkenregen ontstond afkomstig van de vreugdevuren op het strand.

Afbeelding

Aan het einde van de wijk bij het terrein voor de bussen is er van snackkar Melissa ook niets meer over. Ook hier werd de vlam ingezet tijdens de relletjes van afgelopen nacht. Een overbuurman vertelt dat het een geluk is dat de snackkar niet meer werd gebruikt. „Sinds de vrouw van de eigenaar is overleden, is hier de boel al dicht. Ik denk dat men dat hier wel geweten heeft, anders hadden ze het niet aangestoken. In principe laten we hier elkaars spullen heel. Maar de jongeren zijn wel boos op de gemeente en op de politie die hier de hele tijd vol aanwezig is en iedereen maar controleert en oppakt”, zegt de bewoner. Een vrouw vult hem aan. „Ze moeten gewoon lekker met oudjaar alles laten doorgaan, want anders krijg je dit ervan.”

De politie laat weten 13 mensen te hebben opgepakt en inmiddels weer vrijgelaten tijdens de onrusten van zondagavond. De ME werd ingezet om de rellende jongeren en ouderen weer tot rust te krijgen. Het zou gaan om een groep van ongeveer 50 personen die zich al dagen door de buurt beweegt en zich schuldig maakt aan vandalisme. „We houden dit natuurlijk de komende tijd scherp in de gaten”, aldus een woordvoerster.

Kraaienpoten gestrooid
Ook zouden relschoppers zogeheten kraaienpoten op de weg hebben gestrooid die voor klapbanden kunnen zorgen. Wethouder Van Asten liet hierop al via Twitter weten dat hij hoopt dat de idioten die dat op hun geweten hebben snel worden opgepakt. „Dit is levensgevaarlijk. Een auto met een klapband gaat slingeren en kan een wandelaar of fietser doodrijden!”

De woordvoerster van de waarnemend burgemeester Johan Remkes laat weten dat hij zich eerst even goed laat bijpraten en daarna met een reactie komt. Richard de Mos, inmiddels van wethouder weer fractievoorzitter van de grootste partij (Groep de Mos/Hart voor Den Haag) in de Haagse gemeenteraad, roept de jeugd op om te stoppen met de vernielingen. „Het slopen van je eigen wijk is absoluut onnodig. Buiten de vernielingen geven de relschoppende jongeren andere inwoners van de wijk een onveilig gevoel.”

Verder stelt hij waarnemend burgemeester Johan Remkes voor om te regelen dat de vreugdevuren alsnog kunnen doorgaan. „Ze zijn tenslotte ooit ontstaan om de rellen in de wijken te voorkomen.”

De Duindorpers zelf zeggen op tal van sociale mediakanalen dat ze niet snappen waarom de politie zomaar in de wijk mensen aanhoudt.

Bob Schut, voorzitter van het Wijkberaad Duindorp: „Brandstichting, vandalisme: dat wij dit afkeuren mag helder zijn.” De onrust noemt hij wel ’begrijpelijk’. „Er verdwijnt steeds meer in de wijk. Of het nou een geldautomaat is of jeugdhonk en nu het vreugdevuur. Mensen in Duindorp hebben het gevoel dat het vreugdevuur van hen wordt afgepakt. Ik snap de teleurstelling en boosheid, maar de manier waarop die worden geuit, keuren we af.”

’Al hun tijd en energie erin gestopt’
Dat de organisatie van Duindorp Vreugdevuur er geen heil meer in zag vanwege de vele eisen die werden gesteld, kan Schut zich voorstellen. „Ze hebben al hun tijd en energie in de aanvraag gestopt en ik snap het gevoel dat zij zich gefrustreerd voelen door de politiek.” Donderdag liet een meerderheid van de partijen in de Haagse gemeenteraad weten geen vertrouwen te hebben in doorgang van de vreugdevuren, omdat er nog stukken ontbraken bij de vergunningsaanvraag.

„Jongens, ik snap jullie frustratie en baal met jullie dat het vreugdevuur niet doorgaat, dat een vergunning voor een vuurtje op ’t strand van 10x10x10 er zelfs niet in zit”, laat Pieter Grinwis van ChristenUnie/SGP weten via sociale media. „Maar alsjeblieft, laat je eigen wijk heel, gedraag je en heb respect voor politie, pers en medebewoners in Duindorp.”

„Goed dat de politie en ME stevig hebben ingegrepen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. „Deze jongeren verpesten het voor de rest van de wijk. Belangrijk dat alle inzet zich nu richt op een veilige jaarwisseling, in goede harmonie.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Kind van 9 opgepakt bij rellen Duindorp, wijk verwacht roerige maand

"Om de wetteloosheid in Den Haag het hoofd te bieden", vraagt burgemeester Remkes politie- en hulpdiensten "in nauw overleg op te trekken". In de wijk Duindorp waren dit weekend ongeregeldheden, die door bewoners in verband worden gebracht met het afgelasten van de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Gisteravond werden dertien mensen aangehouden.

Over de relschoppers van afgelopen weekend wordt steeds meer bekend. Van de dertien arrestanten was een aantal minderjarig. Hoeveel dat er exact zijn, wil de politie niet zeggen. In de verklaring van Remkes staat dat de jongste arrestant 9 jaar oud was en werd opgepakt met een molotovcocktail.

De verdachten zijn na verhoor vrijgelaten. Zij worden volgens een politiewoordvoerder verdacht van openlijke geweldpleging, vernieling en baldadigheden.

De politie schat dat een groep van zo'n 50 man huishield in de wijk. Buurtbewoners zeggen dat het vooral tieners waren. Zij stichtten her en der brandjes. Ook werden de ruiten van een bushokje ingegooid en werden barricades opgeworpen. Bovendien trof de politie zaterdag in de wijk zelfgemaakte kraaienpoten aan, die lekke banden veroorzaakten bij een auto.

Frustratie om vuren
Nadat de mobiele eenheid gisteravond had ingegrepen, keerde de rust snel weer terug. Maar aanwezigen bij de ongeregeldheden voorspellen dat het tot aan de jaarwisseling onrustig zal blijven in de wijk.

De frustratie is groot nu de organisatie van de vreugdevuren op het strand bij Duindorp heeft besloten de handdoek in de ring te gooien. Vanwege het vliegvuur afgelopen nieuwjaarsnacht in Scheveningen heeft de gemeente de touwtjes strak getrokken.

Het lukt de organisatoren niet om in korte tijd aan alle vergunningseisen te voldoen, al zou het vuur van 10 meter hoog een stuk bescheidener zijn dan de 48 meter van de vorige editie. Ook wordt de verzekering onbetaalbaar, alleen al vanwege het bijbehorende eigen risico van 100.000 euro. Zonder een gemeentebestuur dat bereid is bij te springen, zoals in het verleden steeds gebeurde, komt de organisatie niet rond. De verwachting is dat het Haagse college morgen bekendmaakt dat ook het vuur in Scheveningen dit jaar geschrapt wordt.

Kat-en-muisspel
De houding in Duindorp tegenover de gemeente is nu 'wie niet horen wil, moet voelen', zeggen buurtbewoners. "Ze laten zich dit niet zomaar afpakken", zegt een van hen. "Het was gisteravond weer 'ouderwets gezellig' in de wijk en dat houdt waarschijnlijk voorlopig ook niet op. Het wordt weer hetzelfde kat-en-muisspel met de ME als je in de jaren 80 en 90 zag, in de tijd vóór de vreugdevuren."

"Het verschil met vroeger is dat de politie tegenwoordig allemaal camera's in de wijk heeft hangen, waardoor je aanstichters er sneller uit kunt halen. De wijkagenten weten ook precies om wie het gaat. De oproerkraaiers hebben tegenwoordig dan weer WhatsApp-groepen, waardoor zij de boel beter dan ooit kunnen organiseren."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20955
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door King George »

Ze kunnen dan wel beter de Schilderswijk in plaats van hun eigen Duindorp in de hens steken. In dat eerste geval schoont er dan nog iets op.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Duindorpse moeder woedend over arrestatie zoon (9): ‘Hij weet niet eens wat een molotovcocktail is!’

Anneke Storm uit Duindorp is woedend op de Haagse politie. In haar pyjama stond ze gisteravond 2,5 uur lang voor het politiebureau naast het Kurhaus te wachten op haar 9-jarige zoon, die was gearresteerd. Volgens een brief van de burgemeester werd het jongetje opgepakt voor ‘rondlopen met een molotovcocktail’. De 39-jarige moeder gelooft daar helemaal niks van en doet haar kant van het verhaal.

Storm vertelde gisteravond tegen haar 9-jarige zoon dat hij even mocht buitenspelen. De dag daarvoor mocht het jongetje niet naar buiten. ,,Dat vond ik veel te gevaarlijk met de onrust in de wijk. Zondag was het rustiger en ik kan hem ook niet heel het weekend thuis laten zitten.”

Volgens de 39-jarige moeder was haar zoontje amper een uur buiten, toen agenten hem maanden om met zijn gezicht tegen een muur te gaan staan. ,,Hij werd gefouilleerd en al huilend in een politiebusje gezet. Hij is nog steeds erg aangedaan door alles en kon er vannacht niet door slapen.”

Volgens storm was haar kind op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd. Hij was rond 19.30 uur aan het spelen op het Tesselseplein, de centrale plek in Duindorp, toen daar een prullenbakje in de fik werd gestoken. ,,Iedereen die in de buurt stond werd meegenomen. Maar mijn zoon had er helemaal niks mee te maken. Hij had geen lucifers en zeker geen molotovcocktail bij zich. Hij weet niet eens wat dat is.”

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er tussen 16.00 en 24.00 uur dertien mensen zijn opgepakt. Ze wil echter verder niets vertellen over waarom het groepje om 19.30 uur werd opgepakt en of er op een van arrestanten een brandbom is aangetroffen.

Duindorp boos
Storm is nog hoorbaar woedend over de situatie. Volgens haar is de arrestatie van de kinderen rond 19.30 uur mede een reden geweest waarom het later die avond escaleerde in de wijk. ,,Mijn zoon is niet de enige omstander die is gearresteerd. Twee buurmeisjes stonden nog maar net buiten om te kijken wat er op het plein gebeurde en ze werden óók in een busje gestopt. Toen de ouders hun kinderen niet mochten zien op het politiebureau werd heel Duindorp boos. Een paar kinderen oppakken kunnen ze wel, maar als de hele buurt wordt vernield, komt de politie de wijk niet in.”

Verklaren
Storm kon haar zoon na ruim twee uur ophalen op het politiebureau. Hij kan niet vervolgd worden omdat hij jonger is dan 12 jaar. De andere opgepakte kinderen krijgen een proces-verbaal en moeten verklaren wat zij aan het doen waren op het Tesselseplein.

De Duindorpse zegt haar kind tot de jaarwisseling zo min mogelijk naar buiten te laten gaan. ,,Het gaat nog veel erger mis de komende tijd. Dat weet ik wel zeker. Het is verschrikkelijk hoe de wijk helemaal wordt gesloopt, de sfeer is verschrikkelijk.” Volgens Storm had de onrust voorkomen kunnen worden als er een alternatief was gekomen voor het vreugdevuur op het strand. ,,Geef de buurt gewoon een feestje met een een kleinere vuurstapel. Dat zal al een hoop schelen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16310
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Op de vrije zaterdag, eventueel vier keer opeenvolgend, aanwezig zijn op het politiebureau voor opvoedkundig huiswerk. Jammer dan van de verloren zaterdagmiddag en het voetbalspel dat gemist moet worden. Want de jeugd speelt altijd op zaterdag. icon_thumbup.gif Succes zo goed als verzekerd. Tenminste, bij niet allochtone jongeren. Marokkaanse schoffies zouden verplicht alle Facebook-bijdragen van Hans van de Mortel sr. uit hun hoofd moeten leren ter vervanging van de Koranteksten. Bij een geslaagd examen zal een diploma worden uitgereikt door een van de twee beste oprechte politici die Nederland rijk is: Geert Wilders.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Mahalingam
Berichten: 41757
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Mahalingam »

Getrokken pistool en zwaar vuurwerk in Duindorp
Opnieuw is het onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Een groep jongeren trekt voor de vierde avond op een rij door de straten van het Haagse volksbuurten. Ze steken losse dingen in de wijk in de brand en ook wat puin voor de leegstaande Pniëlkerk heeft vlam gevat nadat vandalen het in de fik staken. Er zijn zeker zeven aanhoudingen. Op beelden is te zien dat een agent een pistool trekt. Ook wordt er met zwaar vuurwerk gegooid.

De politie is met veel mankracht aanwezig en ook de ME is weer opgetrommeld. Boven de wijk hangt een helikopter van de politie. Er zijn enkele straten afgesloten, onder andere om te voorkomen dat nog meer relschoppers van buiten af de wijk in komen. De raddraaiers, gekleed in zwart en velen met een capuchon over hun hoofd, gooien ook met stenen in de richting van de agenten die beschermde schilden voor zich hebben. In de wijk hangt een penetrante brandgeur.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2487256 ... n-duindorp
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Oeps... :shock: Dat wordt rellen.
Geen vergunningen voor vreugdevuren Scheveningen en Duindorp

Duindorp had al laten weten van de jaarlijkse traditie af te zien. De organisatoren voldoen niet aan de veiligheidseisen en krijgen daarom geen vergunning. „Dat betekent dat er dit jaar geen vergunde vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp zullen plaatsvinden”, laat waarnemend burgemeester Johan Remkes dinsdag weten.

De bouwers van de vreugdevuren moesten dit jaar voor het eerst vergunningen aanvragen, na de afgelopen jaarwisseling. Toen richtte een vonkenregen veel schade aan in Scheveningen. Vorige week leek het al twijfelachtig of de vreugdevuren konden doorgaan, omdat de organisaties van de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen nog niet alle benodigde stukken hadden aangeleverd. De kwaliteit van de ingediende stukken was onvoldoende en de stukken waren onvolledig, schreef burgemeester Johan Remkes in een brief aan de gemeenteraad. Ook was de evenementenaansprakelijkheidsvergunning nog niet geregeld.

Een meerderheid van de gemeenteraad liet vorige week donderdag weten weinig vertrouwen te hebben in een veilige doorgang van de vreugdevuren dit jaar. De organisatie van Scheveningen bleef vertrouwen hebben in een goede afloop. De dag erna trok de organisatie van Duindorp Vreugdevuur definitief de stekker eruit.

Volgens de vrijwilligers van dit vreugdevuur was het onmogelijk om aan alle eisen van de gemeente te voldoen. In het weekend vonden er vervolgens ongeregeldheden plaats in Duindorp. Ook de dagen erna bleef het onrustig in de wijk. De ME werd ingezet, een frietkraam brandde af en er woedden meerdere brandjes. Er werden de afgelopen dagen tientallen mensen aangehouden variërend in de leeftijd van 9 tot 58. Ook vonden er vandaag invallen plaats in Duindorp door de politie.

Onrust
Kinderdagverblijf Grote Beer in de Haagse wijk Duindorp gaat dinsdag eerder dicht in verband met de onrust in de wijk. „De veiligheid van de kinderen staat altijd bovenaan”, aldus een woordvoerster van Triodus Kinderopvang, waar Grote Beer onder valt. „We zorgen er in overleg met de ouders voor dat de kinderen voor het invallen van de duisternis thuis zijn.”

De kinderopvang gaat, als de onrust aanhoudt, ook de komende dagen eerder dicht.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Het gaat niet goed in Duindorp. :shock:
Vier nieuwe arrestaties in Duindorp, op meerdere plekken in Den Haag brand

De politie heeft dinsdagavond in de Haagse wijk Duindorp vier aanhoudingen verricht, omdat de APV, de Algemeen Plaatselijke Verordening, werd overtreden

De rust is inmiddels grotendeels weergekeerd. De hele avond waren veel jongeren op straat. Op meer dan tien plekken in heel Den Haag, maar grotendeels in Duindorp, zouden kleine brandjes hebben gewoed, vooral in containers.

Op en rond het Tesselseplein in Duindorp hing een gespannen sfeer. Tientallen jongeren dwaalden in groepjes rond bij het plein. Ze hadden capuchons op of droegen een sjaal voor hun gezicht. Af en toe werd zwaar vuurwerk gegooid. Het leek, hoewel gespannen, wel minder gewelddadig dan de afgelopen dagen.

Her en der in de wijk waren er kleine brandjes, zag ook Telegraaf-correspondent Tanja Verkaik, die in de wijk aanwezig was. Een politiehelikopter cirkelde boven de huizen. ME-busjes stonden paraat.

Enkele buurtbewoners staken de politieagenten een hart onder de riem. ME’ers kregen een ’bakkie’ aangeboden, terwijl elders een groepje jongeren, even later, wat weinig flatteuze leuzen naar agenten schreeuwden.

Waarom de aanhoudingen precies zijn verricht, is niet gespecificeerd. Meer informatie volgt woensdag, aldus de politie. Ook op andere plekken in de stad zouden enkele branden zijn gesticht. Onder meer een personenauto ging in vlammen op, net als een scooter.

Lockdown
Autoverkeer en scooterrijders die Duindorp vanavond in wilden, werden tegengehouden en gecontroleerd door politiemensen. Af en toe moest ook een achterklep van een auto worden opengemaakt voor controle.

„Bij alle toegangswegen naar Duindorp staan checkpoints”, lieten ooggetuigen weten aan De Telegraaf. Agenten vroegen automobilisten waarom ze naar Duindorp moseten. „Als dit geen goede reden is, worden de auto’s teruggestuurd”, zo klonk het.

In Duindorp is het al enkele dagen onrustig. Tientallen jongeren hebben vernielingen aangericht. Relschoppers gooiden maandag onder meer met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand.

Maandag werden twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Een dag eerder waren dertien mensen aangehouden. De politie deed dinsdag invallen in Duindorp.

In de wijk is het onrustig sinds duidelijk werd dat er in de aanloop naar de jaarwisseling geen vreugdevuren mogen worden opgebouwd. Tegelijkertijd zijn ook veel wijkbewoners juist boos over de plunderjeugd.

De gasten die dit flikken zie je hier niet overdag, maar pas als het donker is. Ze denken dat ze de baas zijn hier”, zei een Duindorper eerder tegen deze krant. „Als ze komen, gaan ze los, want ’hier’ gebeurt het, denken ze.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Haagse buurt niet blij met relschoppers in de wijk
Duindorpers: ’Tokkies vergiftigen onze naam’

Harrie Jekkers bezong het al in het Haagse volkslied: ’En in december met de hele buurt op jacht om kerstbomen te rausen, en daarna fikkie stoken, vooral die autobanden rookten fijn...’ Kom je aan het vreugdevuur, dan raak je de ziel van Duindorpers en Scheveningers.

Haagse humor: een vrouw proest het uit als een stadgenoot netjes een prop papier in de vuilcontainer wil deponeren. Die is zwartgeblakerd, de klep gesmolten en dichtgebrand. Zelfde liedje voor de twee afvalbakken ernaast.

De gemeentelijke schoonmaakploeg heeft net de glasscherven van het bushokje aan het Tesselseplein opgeveegd. Duindorp kan zich opmaken voor een nieuwe nacht. Op de schroeiplekken en de brandlucht na lijkt alles weer normaal te zijn.

Mazzel
Dezelfde vrouw geint tegen mij: „Jij hebt mazzel, lekker veel parkeerplaats, kom daar anders maar eens om. Ik heb mijn auto ook al ergens anders neergezet.” Ze schudt haar hoofd op de vraag of alle Duindorpers licht ontvlambaar zijn. „Dat is nou net zo droevig. Een klein clubje tokkies vergiftigt onze naam.”

Met haar eigen naam gaat ze niet in de krant, net als het gros van haar buurtgenoten: „Dat is vragen om een steen door de ruit. Weet je, het is hier nou juist hartstikke sociaal en saamhorig. Als mijn balkondeur openstaat, vraagt de buurvrouw of ik kom eten. We hebben het hart op onze tong en zijn recht voor z’n raap. Wij gaan toch niet onze eigen wijk vernielen!”

"Wij gaan toch niet onze eigen wijk vernielen!"
Gezamenlijke troost: „Duindorpers maken overal humor van, we lachen het ergste weg.” Een ondernemer geeft daar meteen een staaltje van weg. „Net belde het Jeugdjournaal, of er in mijn winkel kinderen waren die wat konden zeggen. Ik zeg: ’Nee, maar vanavond zijn ze allemaal op straat’.” Hij houdt zich groot, maar ziet de nacht met angst tegemoet. Bij zijn vrouw biggelen de tranen over de wangen. „Het zijn er maar een paar, maar ze verrampeneren het voor hun eigen buurt.”

Foeteren
Op straat staan wat mannen luidkeels te foeteren op de pers. „Oh, ben jij er ook van? Schrijf dan maar eens op dat het al lang niet meer gaat over het vreugdevuur, het gaat erom dat ze kinderen oppakken!”

Duindorper Johnny Ludovici helpt zijn zoon, kerstbomenverkoper, met het verhuizen van de verse voorraad sparren naar een veilig stekkie over de brug. De aanhanger wordt volgestouwd. „Aan een te vroeg oud en nieuw met al die bomen moet je niet denken. Vannacht hebben ze hier met tien man geslapen om de boel te bewaken.”


Evert de Niet (79) is geboren en getogen in Duindorp en plaatselijk historicus: „Vreugdevuren horen onlosmakelijk bij de cultuur van Duindorp en Scheveningen. Er wordt maanden naartoe geleefd. Jongeren werken in de zomer door om in december twee weken vrij te nemen voor het bouwen. Eerder was het met oudjaar raak op elk kruispunt en gingen er heel veel auto’s in vlammen op. ME erbij. Oude tijden herleven. Wij waren juist allemaal blij toen het naar het strand ging. Stonden ze daar met duizenden mensen en dan wordt het ze nu helemaal ontnomen. Maar dat rechtvaardigt die rellen geenszins.”

Rellen
Zijn echtgenote Corry vult aan: „Onze oudste zoon ging vroeger ook kerstbomen ophalen, kwam-ie gauw thuis om andere kleren aan te trekken als de politie achter hem aan zat. Toen was het kwajongenswerk, hij stak geen containers in de brand. Dat vreugdevuur op het strand was beter. Mijn schoondochter is hevig teleurgesteld dat het niet doorgaat, ze vindt het zo jammer dat haar kinderen niet mee kunnen maken wat zij zelf heeft gehad. Maar zij gaat natuurlijk niet de straat op om te rellen.”

Evert de Niet: „Duindorpers en Scheveningers zijn juist niet zo, het zijn harde werkers. Vissers, van mei tot december op zee, en als de schepen stillagen, zochten ze meteen werk aan de wal. Niks WW.”

Han Middeldorp, alias Hannes Koopt Alles, had het oproer wel kunnen voorspellen: „Kort lontje daar bij sommigen. In de koffiehuizen gaat het nu nergens anders meer over. Het vreugdevuur is een familieding, het gaat van vader op zoon. Als klein kind wil je al meebouwen aan het vreugdevuur. In december ga ik altijd twee weken lang elke avond kijken bij de stapelbouwers. Het is veertien dagen feest, met een drankje, hapje en muziek. Heel wat anders dan wat rotjes en gillende keukenmeiden afsteken om middernacht.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Onrust om vreugdevuren: vijf aangehouden verdachten komen niet uit Duindorp

De vijf mensen die dinsdagavond werden aangehouden om de rust in Duindorp te bewaren na het afgelasten van de Haagse vreugdevuren, komen zelf niet uit deze wijk. Dat maakte de politie woensdagochtend bekend.

Na een aantal dagen van ongeregeldheden in Duindorp zette de politie zich dinsdagavond schrap voor een onrustige avond, maar toen kwam het niet tot grote confrontaties tussen relschoppers en de politie. Er werden wel verspreid door Den Haag brandjes gesticht.

De politie voerde controles uit op de toegangswegen naar de wijk om te voorkomen dat daar mensen naartoe gingen die er niet thuishoren. Een van de vijf mensen die werden aangehouden, is een 16-jarige jongen uit Den Haag. Hij werd opgepakt omdat hij zwaar vuurwerk en brandbare stoffen bij zich had. Hij werd tegengehouden in de Laan van Poot. De politie houdt er rekening mee dat hij op weg was naar Duindorp. Hij zit nog vast.

Samenscholing
De vier anderen - Hagenaars van 15, 16, 21 en 23 jaar oud - werden aangehouden omdat zij rond 23.00 uur samenschoolden op de Pluvierstraat. Ook zij wonen geen van allen in Duindorp. Deze vier mochten woensdag weer naar huis, met een boete op zak.

De afgelopen dagen richtten jongeren in Duindorp verschillende vernielingen aan. Ook werd de mobiele eenheid met stenen en vuurwerk bekogeld. Maandag werden al twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Een dag eerder werden er dertien mensen opgepakt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76298
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Scheveningen zwartgeblakerd na uit de hand gelopen vreugdevuur

Bericht door Ariel »

Hagenezen én gemeente: Houd de boel heel!’

Nu de vreugdevuren op het strand zijn verboden, is de sfeer explosief in delen van Den Haag. Branden, vernielingen, bange bewoners, veel politie op de been; niemand lijkt te weten hoe het verder moet richting oudjaar. Bart Chabot hoopt op gezond verstand bij zijn stadsgenoten. Maar vooral bij burgemeester Remkes.
Spoiler! :
„Omdat Den Haag jaren geleden elke nieuwjaarsnacht werd geteisterd door vernielingen en andere ongeregeldheden, is indertijd besloten om op het Scheveningse strand een vreugdevuur te organiseren. Iedereen die daar behoefte aan had, kon zich op het strand naar hartenlust uitleven en van het vuur genieten. En wie dat niet wilde, kon in de stad eindelijk rustig oud en nieuw vieren.

Dat werkte jarenlang heel erg goed. Tot vorig jaar. We hadden toen een burgemeester, Pauline Krikke, die niet heel erg goed aanvoelde wat in haar stad leefde. Onder haar verantwoordelijkheid kwam het tot een overschrijding van de toegestane hoogte van de vuurstapel. Doordat de wind ongunstig stond, daalde er een vonkenregen neer op Scheveningen, met alle gevolgen van dien: angst en paniek onder de bewoners, grote schade en – maanden later – het ontslag van Krikke.

Verstandig
Haar opvolger Johan Remkes is nu voor de vraag komen te staan hoe we dit jaar oud en nieuw gaan vieren. Wat is verstandig in deze? Niet verstandig is om de vergunning weigeren te verlenen. Dan zijn we terug bij af. Wel verstandig in dit geval is om – het doet me pijn in het hart om het zo te noemen, maar toch maar even: – de CDA-weg te kiezen, de gulden middenweg. Aan beide kanten van de weegschaal hangen belangen van de stad. Je moet een balans zien te vinden in de voordelen van de traditie van de vreugdevuren (het indammen van ongeregeldheden) en de nadelen (herhaling van de situatie van vorig jaar). Met andere woorden: het probleem is dat het vreugdevuur vorig jaar te groot was. Wat is dan de oplossing? Met elkaar een limiet van de stapel afspreken en die goed handhaven.

Maar helaas heeft burgemeester Remkes besloten om helemaal geen vergunning voor een vuur af te geven. Een heel onverstandig besluit, genomen door iemand die zich of slecht laat informeren of heel weinig feeling heeft met wat er in de stad leeft. Ik hoop dat er toch mensen in zijn nabije kring zijn die hem even apart nemen en hem uitleggen dat dit toch geen heel verstandig besluit is.

Gezichtsverlies
Ik begrijp wel dat gezichtsverlies op de loer ligt als je een besluit herroept, maar het gaat er bovenal om dat je als burgemeester de verstandigste bent. Dan is gezichtsverlies niet aan de orde. Hij kan rustig zeggen: ’Mensen, ik heb een besluit genomen en bij nader inzien ben ik er toch niet zo gelukkig mee. We gaan het anders doen en we gaan eruit komen met alle partijen’. Het gaat hier niet om het ego van de bestuurder, het gaat hier om zijn wijsheid. Het gaat er gewoon in essentie om dat je de stad goed bestuurt. Dus niet in je eigen gelijk in je schuttersputje gaan zitten, maar oplossen. Leiderschap tonen. Het vertrouwen in politiek en bestuur is al niet zo hoog. Keer op keer zien mensen dat beloftes niet worden nagekomen. Het Malieveld staat er vol van. Laat zien dat je er voor de mensen bent.

Het argument dat je buigt voor geweld en terreur als je terugkomt op een besluit, vind ik je reinste flauwekul. Juist door de invoering van vreugdevuren was er geen gelazer meer in de stad. Als ik burgemeester zou zijn – wat ik gelukkig niet ben – zou ik de vergunning afgeven, maar wel een indringend gesprek hebben met de organisatoren van de vreugdevuren en de omvang van de brandstapel strak handhaven. Dan kan iedereen weer met een gerust hart naar oudjaar toeleven, zowel de liefhebber van het vreugdevuur als de mensen die als de dood zijn dat het weer uit de hand loopt in de stad.

Wat ik iedereen in elk geval zou willen meegeven richting oud en nieuw, zijn vier woorden: houd de boel heel! Alsjeblieft.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Plaats reactie