Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Hier zien we dat ieder jaar in april er de laagste voorraad is.
Wie zien ook (gele lijn) dat het afgelopen jaar de voorraad niet erg is aangevuld.
Met als gevolg dat we nu zitten met 33% , de laagste stand ooit.
Zelfs als het niet koud wordt dan zitten we in maart op nul gelet op de dalende trend (jan->april) de afgelopen jaren.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
vr jan 07, 2022 2:55 pm
Er gaapt daarmee een groot gat tussen wat de energie uit wind, zon en waterstof kan leveren en wat wij aan energie nodig hebben, aldus lector Visser van de Hanzehogeschool in Groningen.
Die lector is vals geciteerd of hij is een oplichter: waterstof is geen energiebron. Ik zou tenminste wel eens willen weten waar dat uit de grond komt.

Wat wél uit de grond komt zijn aardgas, olie en kolen.
Ondertussen verlangt de politiek de sluiting komende jaren van steenkolencentrales, en de afbouw van uitstoot van gascentrales.
Mooi. Dan blijft olie over. Daar zal Shell blij mee zijn.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Als Poetin de gaskraan dichtdraait, zal ook Nederland hard worden geraakt

Als het conflict rond Oekraïne escaleert en Rusland de gaskraan dichtdraait, kan dat grote gevolgen hebben voor Nederland. In dat scenario is er genoeg gas voor vier weken, mits andere Europese landen solidair zijn en hun gasreserves met Nederland delen.

Daarna doemen grote problemen op, zegt energie-analist Jilles van den Beukel van het gezaghebbende The Hague Centre for Strategic Studies. Nederland is, net als de rest van Europa, sterk afhankelijk van Rusland, dat 40 procent van het Europese aardgas levert.

Hoewel Moskou niet openlijk heeft gedreigd met een gasboycot, zou het niet de eerste keer zijn. In 2009 stopten de gasleveringen aan Europa wekenlang. Ook toen was dat een gevolg van een geschil tussen Rusland en Oekraïne, dat als belangrijk doorvoerland geldt. Door de gasstaking, midden in de winter, raakten Oost-Europese landen en de Balkan destijds in grote problemen. In 2012 werden leveringen vanuit Rusland eveneens onderbroken.

‘Het is opmerkelijk dat áls Moskou de gasleveranties stillegt, dit altijd gebeurt als het koud is’, zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, die eerder onderzoek heeft verricht naar Russische gasleveringen. Volgens Mulder is het niet denkbeeldig dat president Poetin het gaswapen nu opnieuw zal inzetten: ‘Feitelijk is het al aan de gang en zitten we er midden in.’
"...áls Moskou de gasleveranties stillegt, dit altijd gebeurt als het koud is’,..."
Dat is heel logisch. Het is in de winter heel koud en donker in Rusland en dan stoken ze veel aardgas. Er blijft dan gewoon weinig over voor export.
Dat wetende doe je er goed aan om de gasvoorraad op peil te brengen voor de winter. (Is niet gebeurt)
De rest van het verhaal brengt ons bij dat we bang moeten zijn voor de Russen.
Spoiler! :
Neem de belangrijke Yamal-verbinding via Belarus en Polen, die jaarlijks ongeveer 30 miljard kubieke meter aardgas naar Europa transporteert. Door deze leiding stroomt nu al enige tijd nauwelijks iets. Ook via Oekraïne komt minder Russisch gas. ‘Dat de prijzen nu zo hoog zijn, komt vooral door Russische beperkingen’, aldus Mulder. Via de noordelijke Nord Stream-leiding stroomt nog wel aardgas naar Europa.

Nederland

Als de situatie rond Oekraïne escaleert en Moskou besluit de gaskraan naar Europa volledig dicht te draaien, staat ook Nederland al snel maatschappelijke ontwrichting te wachten. Dit komt onder meer doordat de gasvoorraden in Europa, maar vooral in Nederland, historisch laag zijn.

De gasopslag is nooit bedoeld om Nederland voor langere tijd van gas te voorzien; hij moet vooral pieken opvangen, bijvoorbeeld als het plotseling koud wordt. Als de toevoer van Russisch aardgas stokt, is de opslag binnen enkele weken leeggetrokken, aldus Van den Beukel.

Brussel heeft gedreigd met zware sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt. Europa kan Rusland uit het internationale banksysteem Swift gooien. In het meest extreme scenario kan Moskou dan terugslaan door de volledige gastoevoer naar Europa lam te leggen.

Het staat buiten kijf dat het wegvallen van een groot deel van het aanbod veel impact heeft, aldus het ministerie van Economische Zaken. Hoe groot die impact is, hangt volgens een woordvoerder van veel factoren af, onder meer hoe het resterende gas verdeeld wordt, en of er alternatieven zijn.

Noodplan


Economische Zaken heeft twee jaar geleden een noodplan opgesteld waarin globaal staat wat er moet gebeuren als sprake is van een ernstige verstoring van de gasvoorziening. Volgens dit zogenoemde Bescherm en Herstelplan Gas worden in noodsituaties eerst afnemers van de niet-essentiële industrie van het gas gehaald.

Bij een abrupt einde aan de Russische leveringen zal volgens een woordvoerder van het ministerie vrijwel zeker de classificatie ‘noodsituatie’ uit het Bescherm en Herstelplan van toepassing zijn. In dat geval zullen niet-essentiële afnemers snel worden afgeschakeld. Welke fabrieken of sectoren dat zijn, kan het ministerie nog niet zeggen. ‘Dat hangt af van de specifieke situatie: hoe groot is het tekort, is het plaatselijk of landelijk, hoe lang duurt het importtekort.’

Volgens dit noodplan worden ziekenhuizen, huishoudens en stadsverwarmingssystemen zo lang mogelijk in de lucht gehouden. Dit geldt ook voor gascentrales. Deze zijn onder meer essentieel voor het transport van aardgas door het land. ‘Als de situatie lang genoeg duurt, kunnen ook gascentrales in de problemen komen’, zegt Van den Beukel.

Jan Vorrink, hoofd van het besturingscentrum van netbeheerder Tennet, verwacht dat Nederland bij een Russische gasboycot niet het eerste land is dat in de gevarenzone komt. Onder meer dankzij de eigen gasproductie, de gasopslag en gasverbindingen met Engeland en Scandinavië. Ook kan Nederland relatief makkelijk elektriciteit importeren uit omliggende landen. Vorrink zegt dat zelfs in het meest extreme scenario er geen grootschalige stroomuitval verwacht hoeft te worden.

‘Betrouwbare partner’

Als Rusland de gaskraan dichtdraait, hebben we niettemin een groot probleem, zegt ook Gasunie. ‘Maar dit is nog nooit gebeurd, zelfs niet in de Koude Oorlog’, benadrukt een woordvoerder. ‘Rusland is in zakelijk opzicht altijd een betrouwbare partner geweest. Wij gaan daar ook nu van uit.’ Voor de Nederlandse situatie mag dit gelden, Europa is in het verleden wel degelijk getroffen door Russische gassancties.

In 2009 kon het wegvallen van het Russische gas deels worden gecompenseerd uit andere bronnen, onder meer met gas uit Groningen. Nu is dat veel minder het geval. De capaciteit van vloeibaar gas (LNG) dat via schepen wordt aangevoerd, is volstrekt onvoldoende om eventuele tekorten aan te vullen, zeggen Van den Beukel en Mulder.

Ook andere leveranciers kunnen niet snel meer gas leveren. Noorwegen zit al aan zijn plafond en ook uit Algerije zal het aanbod niet fors verhoogd worden, onder meer vanwege gesteggel tussen Algerije en buurland Marokko, waar een van de gasleidingen doorheen loopt. In een absoluut noodgeval zal de gaskraan in Groningen worden opengezet, zegt een betrokkene die op anonieme basis spreekt. ‘Daar zullen zelfs Groningers begrip voor hebben.’

Vooropgezet plan

‘Terugkijkend naar het afgelopen jaar kun je je afvragen wat Ruslands intentie is geweest. De toevoer was al relatief laag en werd steeds lager’, zegt Van den Beukel. Met name de belangrijke voorraden met hoogcalorisch gas, waarvan het Russische staatsbedrijf Gazprom er acht heeft in Europa, zijn vorig jaar nauwelijks gevuld. Moskou heeft mogelijk deze strategie gekozen om Europa onder druk te zetten de nieuwe gasverbinding Nord Stream 2 in gebruik te nemen. Of er een vooropgezet plan is, is speculatie, aldus Mulder. ‘Maar je gaat het haast denken.’

Nu al spint Moskou garen bij zijn beleid. ‘Als het land 10 procent minder gas levert, leidt dat tot misschien wel een verdubbeling van de gasprijs in Europa’, aldus Van den Beukel. Gazprom noteerde onlangs zijn grootste kwartaalwinst ooit. ‘Minder leveren pakt financieel dus goed uit.’

‘We hebben wat aardgas betreft nu geen goede uitgangspositie’, vat Van den Beukel de situatie samen. ‘En Rusland wel.’

Dat Poetin juist nu de druk opvoert is begrijpelijk. Zijn machtspositie zal de komende jaren kleiner worden, nu Europa meer en meer van het gas af gaat. En lidstaten zullen de komende maanden vermoedelijk maatregelen nemen om te voorkomen dat ze de volgende winter in dezelfde situatie zitten.

Poetin heeft tot ongeveer april de tijd om zijn macht te gebruiken, dan breekt het voorjaar aan en daalt de vraag naar gas sterk. Van den Beukel: ‘Misschien is het wel nu of nooit.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~be217e0e/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
za jan 22, 2022 3:39 pm
‘Dat de prijzen nu zo hoog zijn, komt vooral door Russische beperkingen’, aldus Mulder.
Fijn voor de verantwoordelijken dat Mulder hen uit de wind houdt, maar ik zou wel eens willen weten wie we er precies op aan moeten kijken dat we zonder Russisch gas de winter niet door komen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Mahalingam schreef:
za jan 15, 2022 6:07 pm
Afbeelding

Hier zien we dat ieder jaar in april er de laagste voorraad is.
Wie zien ook (gele lijn) dat het afgelopen jaar de voorraad niet erg is aangevuld.
Met als gevolg dat we nu zitten met 33% , de laagste stand ooit.
Zelfs als het niet koud wordt dan zitten we in maart op nul gelet op de dalende trend (jan->april) de afgelopen jaren.
Ik ben maar een leek. Dus het kan dat ik bovenstaande grafiek verkeerd begrijp.
Maar kan je wel juist inzicht verwachten van Rob Jetten nu hij minister is?
Ik kan het alleen maar begrijpen als Jetten in dit verhaal doelt op: "U als burger hoeft niet in de kou te zitten".
Wat het gas voor burgers is het laatste dat op zal zijn. Eerst komt het bedrijfsleven zonder gas, dan de gasgestookte electricteitsfabrieken (dan zit U wel periodiek in het donker).
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie): 'Niemand wil meer gas uit Groningen winnen. Maar je moet op alle scenario's zijn voorbereid'


Nederland heeft voor deze winter voldoende gas op voorraad, aldus minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Ook als door de spanningen rond Oekraïne Rusland besluit om minder gas te gaan leveren aan de landen van de Europese Unie, zegt hij.


Andere EU-lidstaten verkeren niet in dezelfde positie als Nederland. Zij hebben niet voor de hele winter voldoende gas. Bij minder Russische leveranties zou er 'op een gegeven moment' een beroep op Europese solidariteit kunnen worden gedaan om elkaar te helpen, aldus Jetten.

Hij heeft daarover het afgelopen weekend overleg gehad met zijn Europese collega's. De Europese landen zijn nu in kaart aan brengen wat de gevolgen zijn als Rusland minder gas zou leveren. Russisch gas is een belangrijk onderdeel van het energievoorziening in Europa.

'Niemand wil meer gas uit Groningen winnen'

In het geval er minder gas uit Rusland komt, ligt het volgens de minister niet voor de hand om extra gas uit Groningen te gaan winnen. ,,Niemand wil meer gas uit Groningen winnen. Dat willen we koste wat kost voorkomen. Voorlopig is dat echt niet aan de orde. Maar je moet op alle scenario's zijn voorbereid.”
https://dvhn.nl/groningen/Minister-Rob- ... 14952.html

Het artikel besluit niet met de gewoonlijke tirade over het klimaat maar met de standaard tirade over de Enge Russen.
Aan de grens met Oekraïne zijn meer dan ... dringen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24963
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Moeten wij verplicht andere landen in Europa gas uit onze bel gaan leveren als Rusland de gaskraan dichtdraait? Het lijkt erop dat Rob Jetten dat duidelijk wil maken? En wij moeten ons dan ons eigen gas hiervoor gaan ontzeggen?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Jawel hij zegt het:
"Bij minder Russische leveranties zou er 'op een gegeven moment' een beroep op Europese solidariteit kunnen worden gedaan om elkaar te helpen, aldus Jetten."

De buurlanden zullen ons helpen als ze zelf gas genoeg hebben. Dat ziet er niet naar uit. En wij zullen de buurlanden helpen als die gas tekort komen want wij hebben nog een heleboel Gronings gas. We leveren nu al aan Duitsland.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12627
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door sjun »

Ali Yas schreef:
zo jan 23, 2022 12:01 am
Mahalingam schreef:
za jan 22, 2022 3:39 pm
‘Dat de prijzen nu zo hoog zijn, komt vooral door Russische beperkingen’, aldus Mulder.
Fijn voor de verantwoordelijken dat Mulder hen uit de wind houdt, maar ik zou wel eens willen weten wie we er precies op aan moeten kijken dat we zonder Russisch gas de winter niet door komen.
Mevrouw Merkel die Duitsland en haar industrie bijna volledig afhankelijk maakte van Russisch gas. Daarnaast de Duitse stemmers die zich door regressieve idealisten lieten verleiden om tegen CO2-vriendelijke kernenergie te stemmen en alvast de kolencentrales te gaan ontmantelen. Ergo kan Duitsland zichzelf binnenkort al niet meer van de nodige energie voorzien om haar samenleving draaiende te houden. Natuurlijk laat de beste buur Nederland haar bondgenoot niet in de kou staan. Liever melkt zij haar eigen burgers nog wat verder uit door prijsverhogingen.

Zeker als Putin aan de gaskraan gaat draaien gaat Duitsland forse problemen krijgen vanwege onverantwoorde politiek. Het beste lijkt mij dat Nederland hier handig op in speelt door twee of drie kerncentrales te gaan bouwen zodat er ook bij verkoop van energie aan Duitsland (dat er dik in gaat zitten) geen tekorten op de Nederlandse energiemarkt gaan ontstaan en we door levering van energie aan andere Europese staten financieel zelf wat beter worden. Vooruitziende politiek kan best, het vereist slechts een minder blind electoraat dat de huidige vooral propagandakanalen van de linkse ideologie links gaat laten liggen en zich breder oriënteert. Dan komen er vanzelf andere politici met een betere agenda voor hen aan de macht.Grote kans ook dat dan de uitverkoop van Nederlandse belangen aan Brussel tijdig een halt toegeroepen wordt en er mogelijk selectievere toelating aan de grens en remigratiebeleid ingevoerd kan worden Tenslotte is het onmogelijke om de hele wereld op deze postzegel toe te laten, De huizenprijzen en daarmee de vaste lasten niet te laten stijgen, veiligheid op straat te kunnen garanderen en vigerende onderwijsverdomming met succes aan te pakken als er met de kraan open gedweild moet blijven worden.

Of mag ik dat niet zeggen?
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24963
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Je mag het zeker zeggen. Graag zelfs. En het zou wenselijk zijn als dit op bestuurlijk niveau gehoor krijgt in plaats van dat we daar nog steeds stuiten op horende doofheid.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8906
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door xplosive »

Ali Yas schreef:
wo jan 19, 2022 8:49 pm
waterstof is geen energiebron
Waterstof is een energiedrager. Geen energiebron. Mensen verwarren dat nog wel eens. Je kunt bijvoorbeeld zonneënergie gebruiken om waterstofgas te produceren uit water, maar de productie van waterstofgas en het gebruik ervan resulteert in een laag rendement. Accu's werken efficiënter voor energieopslag en energiegebruik.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Draai die gaskraan maar dicht, Poetin

Door ROB HOOGLAND

Ergens heb ik ook wel weer zin in zo’n gasloze zondag – al moeten we er wel mee opschieten, want als ik het gekrijs der klimaatalarmisten goed interpreteer liggen we half februari alweer met een fris beslagen fles Pinot Grigio Blush in de ijsemmer in het zand naast ons bruin te bakken op het overvolle strand van Egmond aan Zee.

’t Is vast iets nostalgisch, daarvan ben ik mij bewust. Dat komt ervan als je bij het doornemen van de overlijdensannonces steeds vaker vaststelt dat jij het toch maar mooi langer hebt volgehouden. Ooit waren wij, hoe dan ook, helemáál gasloos. We hadden tv noch douche destijds, géén warm water, en op de bitterkoude winteravonden verzamelde het voltallige gezin, met uitzondering van mijn in een sanatorium verblijvende op een na jongste broer (ik vermeld dit uiteraard om het dramatisch effect te verhogen), zich in dikke wollen truien gehuld rondom de kolenkachel in de achterkamer, de enige ruimte in het huis die werd verwarmd. De kolen werden ons geleverd door een echte kolenboer, van wie ik mij drie dingen herinner: 1. dat-ie twee bloedmooie dochters had, 2. dat-ie zijn kolenzakken immer onvermoeibaar door de gang naar ons kolenhok in de schuur in de achtertuin sjouwde, 3. dat-ie precies leek op de geportretteerde man op de litho ’De mijnwerker’ van Jan Toorop die aan de muur van diezelfde gang hing (als ik nu nóg geen talkshow van Jan Slagter krijg weet ik het ook niet meer).

Dat was nog eens warmte!

Dat was nog eens saamhorigheid!

Draai die gaskraan dus maar dicht, Poetin!

100 miljard euro
Gaat niet gebeuren natuurlijk, Vladimir zal daar gek wezen. Het zou ’m minstens 100 miljard euro kosten, begrijp ik van de kenners, en hoewel figuren als Frans Timmermans en Rob Jetten dat zonder met hun ogen te knipperen over de balk smijten om hun niet te verwezenlijken droom te verwezenlijken, is het voor de Russische dictator die droomt van het herstel van het Russische Rijk nog heel veel geld en beseft hij verder dat hij zijn oligarchische vriendjes die de dupe van het afsluiten van Nord Stream zouden worden maar beter binnenboord kan houden. Wel Oekraïne inlijven, niet de gaskraan dichtdraaien lijkt mij mede om die reden nog steeds een serieuze optie voor Vlad, al kunnen wij altijd zélf nog besluiten om zijn gas bij wijze van sanctie niet meer af te nemen. Met inderdaad een gasloze zondag als resultaat.

Overleven wij dit?

Vanzelfsprekend, dames en heren.

Tsjechoslowaakse tennisspeler
Nu ik toch in de nostalgiemodus sta: ik was erbij toen in het Philadelphia van februari 1977 bij 25 graden onder nul het gas op rantsoen ging. Alleen de restaurants die op olie stookten mochten open en ik bewaar daar mooie herinneringen aan, al kan dat ook komen doordat ik er, aan tafel, in slaagde een lokale tennisfan genaamd Claudia op de mouw te spelden dat ik een eenzame Tsjechoslowaakse tennisspeler was, doodsbang om terug te gaan naar die vuile rotcommunisten, die hartstochtelijk getroost diende te worden.

Nooit meer krijg ik het warmer dan toen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ali Yas »

sjun schreef:
wo jan 26, 2022 1:17 am
Vooruitziende politiek kan best, het vereist slechts een minder blind electoraat dat de huidige vooral propagandakanalen van de linkse ideologie links gaat laten liggen en zich breder oriënteert.
Om te beginnen zullen de klimaatmaatregelen wat minder populair worden als steeds meer mensen geconfonteerd worden met de onbetaalbare rekeningen. Naar goed links gebruik worden die rekeningen weliswaar bij voorkeur doorgeschoven naar de middenstand, maar daar is de rek nu echt wel uit. Ook het linkse stemvee zal nu wel gaan mekkeren.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Als ik hoor over een volksinitiatief dan moet ik gelijk denken aan gewroet van extreem linksen.
En als ik hoor over een 'referendum' voor het volk dan denk ik: Wie zit daar achter?
Wel: "verschillende belangenclubs". Wie heeft er belang bij dat burgers geen aardgas meer krijgen?
Aardgasvrij Leiden mogelijk onderwerp van referendum

Achter de schermen wordt op dit moment gewerkt aan een referendumverzoek over de zogeheten ‘Transitievisie Warmte’ (TVW). Bij de Leidse referendumkamer is een vooraankondiging binnengekomen en verschillende belangenclubs uit de stad bevestigen dat er over een referendum wordt gesproken. En ook vanuit de politiek is er interesse. “Op de achtergrond spelen we actieve een rol, en als er een verzoek komt dan gaan we daar mee aan de slag”, zegt lijsttrekker Thijs Vos van Partij Sleutelstad.

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft de TWV deze week vastgesteld en naar de gemeenteraad gestuurd. In de visie staat hoe Leiden in 2050 aardgasvrij kan worden en zo de CO₂-uitstoot in de stad drastisch kan beperken. Leiden zet in op een mix van warmtebronnen, energiebesparing, een betaalbare energietransitie, ruimte voor lokaal initiatief en intensieve samenwerking met de stad.

Elke gemeente in Nederland is verplicht om zo’n TVW te maken, zegt wethouder Fleur Spijker in een toelichting. “Leiden had al een Warmtevisie uit 2017 en heeft die nu in overleg met de stad aangescherpt tot deze nieuwe visie. Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat Leiden wil inzetten op een mix van warmtebronnen, maar het besparen van energie is nog belangrijker. Hoe minder warmte we nodig hebben, hoe haalbaarder de warmtetransitie wordt. Het isoleren van huizen krijgt daarom de komende jaren nog meer aandacht.”

Vertraging
De eerste visie uit 2017 ging uit van het aardgasvrij maken van de eerste wijken in 2035. Dat blijkt niet goed haalbaar. “De praktijk blijkt weerbarstiger dan de theorie van vijf jaar terug”, concludeert Spijker. “We maken de komende jaren Wijkuitvoeringsplannen waarin per wijk en met de wijk een nieuwe, realistische en ambitieuze einddatum voor het gebruik van aardgas wordt vastgesteld. In een aantal kansrijke wijken wordt bovendien al een begin gemaakt met de voorbereidingen op de omschakeling. Dat doen we in de vorm van onderzoek en het stimuleren van verduurzamingsmaatregelen.”

Zowel vanuit de wijkverenigingen Houtkwartier als vanuit bewonersgroep TegenGas Merenwijk worden kritische noten geplaatst bij de nieuwe visie. TegenGas Merenwijk stelt bijvoorbeeld dat ‘de belangen van de bewoners ondergeschikt zijn aan commerciële belangen’ en dat ‘de gemeente inzet op warmtenetten waarmee elders slechte ervaringen zijn opgedaan’. Daarom is er – vooralsnog alleen ‘oriënterend’ – gesproken over het indienen van een referendumverzoek, zegt Cent van Vliet van de bewonersvereniging.

Het is voor hem nog maar de vraag of de transitievisie wel geschikt is voor een referendum. “Er zitten heel veel minnen en plussen aan zo’n referendum. De plussen moeten wel de overhand hebben.” Als nadeel noemt hij onder meer dat al snel de onderbuik een rol speelt bij de keuze die mensen maken, en dat een ja-nee-vraag over zo’n onderwerp heel lastig is. “We moeten er met het bestuur nog eens goed naar kijken, want zo’n referendum vraagt om een enorme organisatie.”

Overvallen
Eenzelfde reactie komt van Wim Scholten van wijkvereniging Houtkwartier. Ook die heeft een verkennend gesprek gevoerd over het organiseren van een referendum. Maar hij wil eerst kijken wat er met de inspraakreacties op de TVW is gedaan. “Een mogelijke reactie zou de aanvraag van een referendum kunnen zijn, maar dat moeten we nog bekijken”, aldus Scholten, die grote politieke en commerciele belangen signaleert. Hij vindt daarnaast dat de gemeente ten onrechte alleen aandacht heeft voor warmte, en niet voor een energiesysteem met elektriciteit, warmte, opslag en koeling.

Partij Sleutelstad is wat overvallen door de vraag of de partij betrokken is bij het opstellen van een referendumverzoek, maar bevestigt het desgevraagd wel. “Ik vind het verder lastig om er iets over te zeggen omdat ik niet namens de andere betrokken clubs kan spreken”, zegt commissielid en lijsttrekker Thijs Vos. Hij benadrukt dat zijn partij voorstander is van referenda, zeker bij onderwerpen waar iedereen mee te maken krijgt. “Dit gaat over je eigen keuken.”
https://sleutelstad.nl/2022/01/27/aardg ... eferendum/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24963
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Ben benieuwd naar de uitslag. Mochten ze na voor van het gas af te hebben gestemd in de kou komen te zitten dan is het hun eigen schuld.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Eind januari gaf ik dat plaatje al. De afname was zoals te verwachten bij een niet-strenge winter.

Afbeelding

Gaan we op weg naar OP=OP ?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Hoe krijg je de burgers van het gas af?
Door te zorgen dat er geen gas voor ze is. Maar dat is maatschappelijk onaanvaardbaar.
Een andere manier is: maak het gas zo duur dat men het niet meer kan betalen. Dan daalt het gasverbruik.
Het CBS heeft uitgereken dat een gemiddeld huishouden met een variabele kosten contract 346,2 % duurder uit is dan een jaar geleden. De electriciteit is maar 51,5 % duurder.
Uitgemiddeld: 86 % meer kosten in januari. (1479 -> 2800 euro op jaarbasis, 93,8 %)
Zit U er nog warmpjes bij? En laten we blij zijn dat het geen strenge winter is geworden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Helaas...Belofte maakt schuld, maar niet voor onze regering. En voor Nederlanders die gestemd hebben op VVD en Kaag...Denk voortaan even aan dit gezegde. Veel BELOVEN en weinig geven, doet de gek in vreugde leven Of wel: (veel mensen zijn al blij met een belofte en geloven alles)
Kaag tempert hoop op compensatie voor hoge energierekening

Het kabinet tempert hoop op koopkrachtreparatie voor burgers nu zij hoge energierekeningen krijgen en kampen met torenhoge inflatie.

Volgens vicepremier Sigrid Kaag is het ‘niet mogelijk’ om ‘voor iedereen’ in Nederland compensatie te regelen voor de inflatie en energierekeningen, zonder dat de rekening daarvoor wordt doorgeschoven naar ‘volgende generaties’. ,,De hoge inflatie is echt een enorme dreun, maar we moeten dit zorgvuldig doen.”

Volgens Kaag kijkt het kabinet wel naar de problemen, maar is het ‘beperkt in de mogelijkheden’, zo zei ze tijdens een persconferentie na de ministerraad. Ze hintte erop dat vooral de lagere inkomens compensatie kunnen verwachten, maar de middeninkomens bijvoorbeeld zouden niet snel op meer hoeven rekenen dan het geld dat al was uitgetrokken toen de inflatie nog op een lager punt stond dan nu.

De inflatie is hoog en de energienota is in een jaar tijd liefst 86 procent hoger geworden, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag op basis van nieuwe cijfers. Een huishouden met gemiddeld verbruik betaalt daardoor maandelijks 110 euro meer aan gas en licht.


Kaag zegt dat het kabinet niet blind is voor de problemen. ,,Ik snap dat mensen zich zorgen maken over hogere prijzen. Er is nog veel onzeker en het is moeilijk te voorspellen hoe lang de inflatie hoog zal zijn.” Maar, zei ze wel: ,,Compensatie voor iedereen is niet mogelijk, tenzij we de rekening doorschuiven naar toekomstige generaties. Dit is het eerlijke verhaal.”

Het kabinet kijkt nog wel in het voorjaar wat er aan koopkrachtverbetering mogelijk is. Het CPB doet nog berekeningen. Maar Kaag wil liever niet de investeringsagenda van het kabinet, zoals bijvoorbeeld op klimaat en defensie, laten lijden onder koopkrachtreparatie. ,,Want ook op veiligheid en klimaat zijn investeringen nodig. Ook om de banen van de toekomst te garanderen. Maar we moeten hierover nog gesprek voeren binnen het kabinet.”

Kaag wil binnen de ‘budgettaire kaders’ kijken wat er mogelijk is. Dat is Haags voor: het kabinet is niet bereid het begrotingstekort verder op te laten lopen om de koopkracht te stutten. ,,Maar we doen na 9 maart een brede weging, dan hebben we doorrekeningen, dan hebben we data. Er is geen besluit genomen, we gaan dit ordentelijk doen. Haast is een slechte raadgever. Eerst praten, kijken, wegen”, aldus Kaag.

Dat er koopkrachtreparatie komt voor het jaar 2022 betwijfelt ze echter. ,,De mogelijkheden zijn beperkt.”

Minister Carola Schouten zei eerder vandaag dat de wetswijziging die nodig is om mensen in de bijstand snel tegemoet te komen met 200 euro snel naar de Tweede Kamer komt. ,,Dit gaat niet maanden duren. Dit gaan we zo spoedig mogelijk doen. We beseffen dat het heel urgent is.”

Daarnaast wijst ze erop dat het vorige kabinet al 400 euro heeft vrijgemaakt. Of daar dan nog meer bovenop komt, is dus de vraag. ,,Kabinet kijkt breder naar koopkracht in voorjaar", aldus Schouten. ,,Ik denk dat we breder moeten kijken hoe energierekening omlaag kan voor mensen die in tochtige huizen wonen. Ook kijken hoe we sneller kunnen isoleren. Is meer structurele oplossing dan naar energierekening te kijken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we niet alles kunnen oplossen als kabinet. In het voorjaar gaan we kijken. Dan weeg je alles breder.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Afgelopen zomer liep mijn jaarlijkse zakelijk energiecontract af en ging ik over op variabel.
Dat was even schrikken en snel gezocht naar een nieuw jaarcontract.
En zoals verwacht ging ik 800 euro meer betalen. Dat was ook in overeenstemming met wat de media mij vertelden over prijzen die gestegen zijn.
Nu vandaag ging ik eens kijken wat een jaarcontract mij nu zou kosten.
En dat is echt krankzinnig. Meer dan twee keer zoveel !!
Ik zou komen op 7500 tot 7900 euro per jaar.

Dan maar een beetje Japans gaan leven?

Afbeelding
7. Bring out the kotatsu (Japanese heated table)

If you have not discovered this magical winter den yet, you may not survive the cold long enough to get the end of this list. The kotatsu (炬燵) is a table that has a small heater built under it. Put a heavy quilt between the two top tables, turn the heater on and slide your lower body under for some nice electric toastiness! This device is also a favourite of cats.
Bij mijn zoektocht viel iets mij op:
er is geen leverancier te vinden die geen groene stroom verkoopt. Het is allemaal groen wat verkocht wordt en dat kan natuurlijk niet. Daar wordt gesjoemeld.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
wo feb 23, 2022 11:32 pm

En dat is echt krankzinnig. Meer dan twee keer zoveel !!
Ik zou komen op 7500 tot 7900 euro per jaar.
Oeps!!! Dat is heel veel geld.

Ik zie ons strak allemaal ons huis verwarmen met waxine lichtjes.

Je huis verwarmen met waxinelichtjes

The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Gasprijs schiet met ruim 40 procent omhoog na Russische aanval

De Russische aanval op Oekraïne heeft grote gevolgen voor de gasprijs. Die schoot vanochtend met ruim 40 procent omhoog op de toonaangevende Amsterdamse beurs. Ook de prijzen van grondstoffen en gewassen stegen aanzienlijk.

De prijs voor een megawattuur gas lag kort na de opening van de handel op 116 euro. Woensdag sloot de handel nog op een prijs van 87,45 euro.

Rusland is een grote leverancier van gas en de angst is dat de gaskraan vanuit dat land dichtgaat vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland viel het buurland donderdagochtend binnen en dat kan het land op sancties komen te staan. Mogelijk wordt daarbij ook de olie- en gasindustrie aangepakt omdat het land daar veel geld aan verdient.

Afhankelijk
Europa is voor meer dan een derde van zijn aardgas afhankelijk van Rusland. In Nederland is die afhankelijkheid volgens schattingen van experts zo’n 15 procent. Het Russische gasconcern Gazprom, voor het grootste deel in staatshanden, meldde aan persbureau Bloomberg dat de toevoer van de brandstof naar Europa zoals vanouds doorgaat.

Eind vorig jaar bereikte de gasprijs al een recordhoogte door de grote vraag vanuit de industrie, die zich herstelt van de coronacrisis, en lage reserves. Rusland kwam daarbij wel langetermijncontracten na, maar volgens kenners was het land weigerachtig bij verzoeken om op de korte termijn extra gas te leveren. Die gascrisis leidde in Nederland al tot het faillissement van enkele kleine energieleveranciers.

Energieleveranciers
De hogere gasprijs op de beurs resulteert overigens niet meteen in hogere consumentenprijzen. Als je een variabel contract hebt, geldt het tarief dat op 1 januari is vastgesteld. Normaal gesproken wordt dat tarief pas op 1 juli herzien. Mensen met een vast contract betalen het met hun leverancier afgesproken tarief voor een, twee, drie of vijf jaar.

Overstappen is momenteel sowieso niet mogelijk. Alle energieleveranciers hebben hun aanbiedingen tijdelijk teruggetrokken, zo laat vergelijkingssite Independer.nl weten. Ze moeten nog berekenen wat ze hun klanten moeten vragen op basis van de nieuwe inkoopprijzen.

Shell zal ‘alles doen wat het kan’ om Europa van gas en olie te blijven voorzien als de toevoer verstoord wordt. Het olie- en gasconcern wil niet speculeren over mogelijke sancties. ,,Als er verstoringen zijn, mogelijk door sancties of iets anders, zullen we uiteraard alles doen wat we kunnen om de voorraden in Europa op peil te houden”, verklaart het bedrijf.

Dat zou kunnen door Europese faciliteiten optimaal te benutten, maar ook transporten van vloeibaar gemaakt aardgas zouden naar Europa kunnen worden omgeleid.

In Oekraïne heeft het bedrijf ook een handvol medewerkers. Onder meer de landendirecteur is uit het land vertrokken en werkt vanuit elders, laat een Shell-woordvoerder weten. ,,De veiligheid van onze medewerkers in Oekraïne is de grootste prioriteit.‘’

Voedselprijzen
Ook wordt gevreesd dat de prijzen van gewassen als tarwe en palmolie nog verder oplopen, waardoor de voedselprijzen sneller stijgen. Rusland en van Oekraïne zijn belangrijke leveranciers van granen en eetbare oliën.

Beide landen zijn bijvoorbeeld goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde handel in tarwe en voor een vijfde van de verkoop van maïs. Verder zijn de landen goed voor 80 procent van de wereldwijde export van zonnebloemolie. De crisis heeft de tarweprijs naar het hoogste niveau sinds 2012 gestuwd. Ook mais en sojabonen werden duurder. De prijs van palmolie steeg tot recordhoogte.

De Russische aanval leidde donderdag ook tot sterke stijgingen van grondstofprijzen. Voor het eerst sinds 2014 moest voor Brentolie meer dan 100 dollar per vat worden betaald.

Beurzen onderuit
De AEX-index raakte in de ochtendhandel 2,7 procent kwijt op 708,27 punten, na een openingsverlies van ruim 3 procent. De hoofdindex dreigde daarmee voor het eerst sinds mei vorig jaar weer onder de 700 punten te zakken. Alle 25 hoofdbedrijven stonden in het rood. De MidKap verloor 2,1 procent tot 1006,34 punten.

De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 3,6 procent in. Ook in Azië gingen de aandelenmarkten hard onderuit. In Moskou, waar de beurshandel enige uren werd opgeschort, kelderde de RTSI-graadmeter ruim 30 procent. Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft verloor 40 procent. De Russische roebel zakte tot het laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Om van MWh naar m³ te gaan moet je delen met 0,0097694444.

Dus 1 MWh van 87,45 euro komt terecht op een gasprijs van 0,88 euro per kubieke meter.
Dus de burger betaalt dan (belastingen , klimaatbijdrage) 2 euro per kuub.
En de dagprijs is nu 2,50 euro per kuub.
En wordt die hoger (3 euro) dan gaan onze armen in de tochtige huizen in de kou zitten. Vooroorlogse (d.i. voor 1940) toestanden dus.

En feitelijk is er geen gastekort dat de prijzen opdrijft. De gascomsumptie is zelfs afgenomen omdat de grootverbruikende industrie zich stillegt omdat met die prijzen verlies geleden wordt.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89868
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
do feb 24, 2022 7:41 pm
Dus 1 MWh van 87,45 euro komt terecht op een gasprijs van 0,88 euro per kubieke meter.
Dus de burger betaalt dan (belastingen , klimaatbijdrage) 2 euro per kuub.
De regering wordt dus rijk door de hoge gasprijzen. Hoe duurder het gas, hoe meer inkomsten voor de regering.

Het zelfde geldt volgens mij voor benzine en diesel prijzen .
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Er is ook geen benzinetekort. Maar overal in het land zijn autobezitters bezig hun tank helemaal vol te gooien want morgen is de benzine weer een stuiver (minimaal) duurder.
Met als gevolg: enorme rijen hamsteraars aan de pomp en soms raken die leeg en dan is de boot aan.
Run op brandstof, pomp Alphen aan den Rijn uitverkocht: ’Hou het hoofd koel, dit is niet nodig’

Nederlanders proberen nog snel brandstof in te slaan, voordat de prijzen morgen omhoogschieten vanwege het conflict in Oekraïne. Op verschillende pompstations staan rijen om de tank vol te gooien. In Alphen aan den Rijn is de benzine zelfs op.
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24963
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Ariel schreef:
do feb 24, 2022 8:43 pm
Mahalingam schreef:
do feb 24, 2022 7:41 pm
Dus 1 MWh van 87,45 euro komt terecht op een gasprijs van 0,88 euro per kubieke meter.
Dus de burger betaalt dan (belastingen , klimaatbijdrage) 2 euro per kuub.
De regering wordt dus rijk door de hoge gasprijzen. Hoe duurder het gas, hoe meer inkomsten voor de regering.

Het zelfde geldt volgens mij voor benzine en diesel prijzen .
Dat zie je goed. De roverheid is nog altijd de grootste cleptocraat. En vergeet niet wat er behalve het woekertarief van 21 % BTW nog aan belasting op brandstof zit. Als de Nederlanders dit wisten, dan zouden ze in opstand zijn gekomen.

Aan de pomp betalen we vooral belasting

Tabellen tarieven milieubelastingen
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52302
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

In dit artikel wordt de schuld bij de overheid gelegd. Geen woord over de winstmaximalisatie bij de commercieelen.
Een jaar met weinig wind, lege gasvelden en nu oorlog. Nederlander is dupe van falend gasbeleid, stellen deskundigen

Het dreigende gastekort wordt verergerd door keuzes die Nederland zelf heeft gemaakt, zegt Martien Visser, lector energietransitie en manager bij de Gasunie. ,,Het zijn allemaal kleine stapjes, maar bij elkaar wordt het langzamerhand kritiek”, zegt Visser. ,,Consumenten zijn de dupe van falend overheidsbeleid.”

Nederland wisselde langlopende contracten met gasleveranciers, die soms wel tien of twintig jaar doorliepen, steeds meer in voor kortlopende contracten. Jarenlang had Nederland geen reden om zich zorgen te maken over de gasprijs. Met de gaswinning in Groningen was er genoeg eigen gas. Dankzij een goede infrastructuur groeide het land bovendien uit tot doorvoerstation voor de rest van Europa.

,,Met korte-termijncontracten gaan de prijzen omlaag met overvloed – bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis”, zegt Visser. Zodra er tekorten ontstaan, stijgen de prijzen. Sinds besloten is de gaswinning in Groningen te stoppen, is Nederland voor zijn gastoevoer afhankelijk van leveranciers als Rusland en Noorwegen. Het Russische Gazprom kondigde meteen aan gas te blijven leveren ondanks de crisis, maar dat is volgens Visser geen garantie op een stabiele toevoer. ,,Als er een contract per maand of zelfs per dag is, kunnen ze morgen zeggen: we zijn even met iets anders bezig, we leveren niet. Daarmee plegen ze geen contractbreuk.”
Zomer

Daar komt bij dat de gasvoorraden de afgelopen tijd niet op peil zijn gebracht. Nederland heeft lege gasvelden waarin gas kan worden opgeslagen, onder meer Bergermeer bij Alkmaar. Het idee is dat daarin het teveel aan aardgas in de zomer wordt opgeslagen om tekorten in de winter te kunnen opvangen. Normaal gesproken is gas in de zomer goedkoper dan in de winter, omdat er minder wordt verbruikt. In het voorjaar en de zomer van 2021 waren de gasprijzen echter hoger dan verwacht: de economie trok aan na de coronacrisis, de vraag naar aardgas nam toe. Bovendien was er vorig jaar te weinig wind, zegt energie-expert Ronald de Zoete. ,,Omdat er minder windenergie werd opgewekt, was de ondergrondse gasvoorraad eerder opgesoupeerd.’’

Gazprom koos ervoor de buffer van Bergermeer niet te vullen. Ook hier heeft Nederland volgens Visser te veel vertrouwd op de vrije markt. ,,Nederland, en ook Duitsland, hadden al veel eerder regelgeving kunnen maken om commerciële partijen te verplichten die voorraad in de zomer aan te vullen”, zegt Visser. ,,Dan hadden die bergingen nu behoorlijk vol gezeten.” Bergermeer is nu zo goed als leeg.

De Europese Unie is voor zo’n 40 procent afhankelijk van Russisch gas. Voor Nederland is dat maar 15 procent. Toch heeft de gasprijs ook hier veel invloed op de kosten, en niet alleen op de energierekening. Zo stijgen productiekosten van bijvoorbeeld kastomaten. Visser: ,,Iedereen betaalt mee aan de gascrisis.”
Dure gasboten

Op de korte termijn kan Nederland het tekort nog opvangen, onder meer met de aanvoer van vloeibaar gas (LNG). Op de lange termijn is er echter bij lange na niet genoeg vloeibaar gas om de hele toevoer van aardgas te vervangen. Deskundige De Zoete: ,,Veel landen zijn enorm afhankelijk van aardgas, terwijl er te weinig dure boten zijn om LNG te vervoeren. Gas is niet te koop, omdat het direct nodig is om energiecentrales draaiende te houden. Dat is een cruciaal verschil met olie.’’

Alternatieven zijn er vrijwel niet. ,,Het duurt lang om bijvoorbeeld in Duitsland kerncentrales weer op te starten. En een nieuwe bouwen kost minstens tien jaar’’, zegt De Zoete. En centrales op bruinkool en steenkool dan? De Zoete: ,,Dat is een aflopende zaak.’’ Ook in Nederland kleven grote bezwaren aan het langer dan gepland openhouden van een steenkoolcentrale. Dat geldt ook voor het tóch weer gebruiken van Gronings gas. ,,De enige oplossing op lange termijn is minder gas gebruiken”, concludeert Visser.
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220224_26821145

",,De enige oplossing op lange termijn is minder gas gebruiken”"

en dat gebeurt nu. Kassen in het Westland die leeg staan. Fabrieken van kunstmest, glas, cement, aluminium en andere energievretende processen, zijn de productie gestopt.
En burgers trekken truien aan want verwarmen van het huis is onbetaalbaar gemaakt.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie