Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Do Apr 11, 2019 2:22 am

‘Nederlandse staat brengt natuur onherstelbare schade toe met massale kap bossen voor biomassa ’

Posted on 10/04/2019

Afbeelding
Het Nederlandse motto ‘Leve de natuur, weg met de natuur!’ in uitvoering. (Afbeelding: Ella’ster*(3)).

Verdwijnen 70% insecten niet gevolg van klimaatverandering, maar van opzettelijk verwoesten Nederlandse bomen en bossen – Waarom horen we de linksgroenen niet over het feit dat verbranden biomassa 15% vervuilender is dan steenkool? – Bossen gekapt voor 5G netwerk?

Terwijl het klimaat en het terugdringen van CO2 in Den Haag tot het belangrijkste beleidsterrein werd gemaakt, is er tegelijkertijd iets heel vreemds aan de hand in Nederland. Van diverse kanten zijn er berichten en vooral veel klachten en zorgen over het feit dat de natuur in ons land in snel tempo opzettelijk wordt verwoest – door de staat. Overal worden bomen uit straten en lanen weggehaald –ook in GroenLinks paradijs Amsterdam-, en er worden zelfs complete bossen gekapt om plaats te maken voor vrijwel kale vlaktes. Waarom? Wat is er aan de hand?

‘Staatsbosbeheer brengt onomkeerbare schade aan onze natuur toe’
De Bomenstichting Achterhoek (Twente) stuurde onlangs samen met Stichting de Woudreus en Stichting Behoud Schoorlse- en Noordkennemerduingebied een brandbrief aan de politieke partijen van de Provinciale Staten over het in een nieuwsblad verschenen artikel ‘Zware kritiek van oud directeur Staatsbosbeheer op houtkap’.

‘De werkwijze van Staatsbosbeheer brengt onomkeerbare schade toe aan onze natuur en bossen, en is bovendien strijdig met het eigen beleid en de geldende normen voor duurzaam bosbeheer,’ staat boven de brandbrief in vette rode letters.

Volgens de stichting is de groeiende kritiek van belangengroepen en natuurorganisaties unaniem: onder het mom van ‘natuurherstel’ wordt de natuur in ons land juist in snel tempo compleet verwoest.

Voorbeelden te over: bij Doetinchem, Ruurlo, Schoorl, op Texel, in Overijssel, Drenthe en Brabant zijn en worden massaal bossen gekapt. Door het hoge stikstofgehalte van de grond (veroorzaakt door de intensieve landbouw) groeien er ondanks ‘herplant’ daarna vrijwel enkel nog braamstruiken en brandnetels. (1)

Ontbossing van bossen en steden, ook groenlinks Amsterdam
Op Twitter #bomenkap zijn tal van foto’s te zien van de ontbossing van ons land. ‘En straks weer klagen over droogte,’ geeft D.A. als commentaar. ‘Bossen zijn belangrijk voor de zoetwaterkringloop. Waar bos is, is regen. Waar geen bos is, is droogte. Ontbossing veroorzaakt klimaatverandering. En helaas, bomenkap gebeurt in heel NL.’

Ook in het linkse paradijs Amsterdam, waarvan een foto wordt geplaatst van een kompleet kaalgeslagen Frederik Hendrikstraat. ‘Waarom heet een partij eigenlijk GroenLinks wanneer zij al het groen uit deze Amsterdamse straat weghalen. Heel de sfeer is uit deze straat verdwenen,’ aldus C.A.. (2)

Bossen versnipperd voor biomassa stook, vervuilender dan steenkool
Belangrijkste reden is echter niet de natuur, maar ‘duurzame energie’ in de vorm van het verstoken van ‘biomassa’, waar jaarlijks tienduizenden tonnen houtsnippers voor nodig zijn (om over de ‘bijstook subsidie’ van de staat nog maar te zwijgen). En dat terwijl deze vorm van energie 15% vervuilender is dan steenkool, wat door de politiek in de ban is gedaan, ook al zijn de modernste centrales veel schoner dan voorheen.

Bijkomend gevolg van de massavernietiging van -CO2 opnemende- bomen is dat de insectenstand de afgelopen jaren met zo’n 70% is gedaald, waar de media en politici valselijk ‘klimaatverandering’ de schuld van geven. Zodat er nog meer bossen moeten worden gekapt om ‘duurzamer’ te worden, en bossen om deze bizarre reden in het voor de samenleving extreem kostbare Klimaatakkoord NIET als natuur worden gezien (als u het nog begrijpt...?).

Maar ‘tot nu toe probeert men ons vooral dood te zwijgen en neer te zetten als burgers die het echt bij het verkeerde eind hebben er helemaal niets van begrijpen,’ schrijft de stichting. Een treffende samenvatting van de inmiddels door vele gehate minachtende houding van de gevestigde orde partijen in Den Haag, niet alleen op het gebied van klimaat en energie, maar ook over andere omstreden zaken zoals de EU, open grenzen en massa immigratie.

NOS: ‘Leve de natuur, weg met het bos?’
Nota bene het extreemlinkse mediabolwerk NOS / Nieuwsuur besteedde er begin maart aandacht aan: ‘Leve de natuur, weg met het bos?’ De ontbossing in Nederland gaat verhoudingsgewijs nog harder dan in het Amazone gebied. Boosdoener: het gewraakte ‘Natura 2000’ plan, waarin werd besloten dat bomen moeten plaatsmaken voor heide en stuifduinen, oftewel kale vlaktes en bebouwing, zoals ook de NOS toegeeft.

Bossen gekapt voor 5G? Energiewapen?
Ella Ster schrijft op haar gelijknamige website dat de massale bomenkap ook in andere Europese landen wordt verricht, en mogelijk verband houdt met het toekomstige 5G netwerk, waar bomen obstakels voor zijn.

Ook op Xandernieuws hebben we al diverse keren geschreven over de mogelijke zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid van mens en dier, alsmede voor de natuur, als 5G (nòg sneller internet, is dat nu echt nodig?) wordt uitgerold. Ella Ster denkt dat de 20.000 satellieten die hiervoor nodig zijn in werkelijkheid zullen worden gebruikt voor het realiseren van totale controle over de bevolking. Er zijn zelfs critici die zeggen dat 5G kan worden gebruikt als een onzichtbaar energiewapen. (3)

Complottheorie: Kale vlaktes voor toekomstige ‘Marrakesh’ steden?
Mogen we er voor de verandering nog een ander complottheorietje tegenaan gooien? Sommige lezers herinneren zich wellicht dat ik onlangs in een artikel op cynische wijze constateerde dat we ‘ruimte zat’ in ons land hebben voor de miljoenen verwachte migranten uit Afrika en het Midden Oosten, omdat iedere automobilist op de A2 of de A1 maar opzij hoeft te kijken om al die lege weilanden of uitgestrekte bosgebieden te zien.

Zou men in Den Haag wellicht kunnen redeneren dat als onze overgebleven echte natuur straks in naam van de ‘nieuwe natuur’ verwoest is en er voornamelijk uitgestrekte kale vlaktes zijn overgebleven, de weerstand om die bomvol te zetten met woningen en zelfs complete steden voor al die ‘Marrakesh’ nieuwkomers een stuk lager zal zijn? (De bouwwereld zal zich in zijn handen wrijven bij dit perspectief, maar u ook?)

Xander

(1) Gelderland. stateninformatie (PDF)
(2) Twitter #bomenkap
(3) Ella’ster*
(4) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

https://www.xandernieuws.net/algemeen/n ... chade-toe/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ariel » Do Apr 11, 2019 11:05 am

Natuurmonumenten stopt voorlopig met bomen kappen

Afbeelding

Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen. Aanleiding is de groeiende kritiek van de achterban op het kapbeleid. Enige uitzondering zijn bomen die vanwege veiligheidsredenen moeten worden gekapt.

De organisatie gaat de komende maanden het gesprek aan met betrokken leden, donateurs en vrijwilligers. Op plekken waar in de toekomst bomen moeten worden gekapt, gaat Natuurmonumenten praten met de omwonenden. De organisatie sluit niet uit dat de gesprekken kunnen leiden tot het heroverwegen van het kapbeleid.

Volgens Staatsbosbeheer moeten er tienduizenden hectares bos bijkomen om CO2 op te slaan, maar in de praktijk verdwijnt er meer bos dan erbij komt. Natuurmonumenten erkent dat het raar voelt om bomen om te zagen in plaats van bij te planten. Toch zou er netto gezien een lichte groei zijn van het oppervlak aan bos.

Protesten
Provincies en het Rijk, maar ook Natuurmonumenten en andere landeigenaren, ruimen jaarlijks grote percelen bos om plaats te maken voor hei en stuifduin omdat de biodiversiteit omhoog moet. Het kappen van bomen zorgt ervoor dat planten en struiken meer zonlicht krijgen. Natuurmonumenten beheert in totaal meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland, waarvan een derde deel bos.

De laatste tijd zijn er vaak stevige protesten geweest tegen het kappen van bomen, bijvoorbeeld van 2000 bomen langs de A2 en vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. Ook in Amelisweerd liepen de gemoederen hoog op vanwege het kappen van bomen omdat de snelweg A27 verbreed wordt. Op sociale media zijn er ook steeds meer protesten tegen de bomenkap.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Do Apr 11, 2019 1:49 pm

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ariel » Do Apr 11, 2019 3:07 pm

Wierd Duk spreekt wekelijks met burgers over de stand van het land

Een nieuw soort volksverzet: de strijd tegen de bomenkap

Een nieuw soort volksverzet dient zich aan: de strijd tegen de bomenkap. Overal in het land zetten burgers zich in voor behoud van ’hun’ bos. „Ik heb mensen zien huilen omdat die bomen verdwijnen.”


Spoiler! :
Coen van Dongen (58) en zijn gezin wonen in een van de mooiste landschappen van Nederland: vlak bij Natuurpark de Sallandse Heuvelrug, in Haarle, aan de rand van een bos, in een prachtig verbouwde boerderij. Kijk uit het raam en je ziet velden, landerijen, bomen, een wereld van boeren, dorpelingen, toerfietsers en wandelaars.

Van Dongen, antropoloog, vestigde zich hier vanuit de Randstad, alweer twintig jaar geleden, en verwonderde zich over de vele tradities die in Salland nog springlevend bleken. „Ik wist niet dat dat in Nederland nog bestond.” Aan de toegangsweg naar zijn huis wordt dezer dagen het immense Paasvuur van Espelo opgebouwd. „Met Nieuwjaar gaan de mannen op pad, de eerste boer gaat naar de volgende, drinkt daar een borrel, dan gaan ze samen naar de volgende boerderij en zo gaat dat verder. En op 2 januari doen de vrouwen precies hetzelfde.”

"We hebben nooit spijt gehad van ons vertrek uit Zuid-Holland"
Kun je als ’import’ deel worden van dat plattelandsleven? „Niet volledig”, zegt Van Dongen terwijl hij broodjes met koffie serveert in de keuken. „Maar toen we hier kwamen wonen, hadden we de mazzel dat ons buurtschap het zomerfeest organiseerde. We hebben meegeholpen, met vrouw en kinderen op het toneel gestaan. Zo kende iedereen ons in één klap. We hebben nooit spijt gehad van ons vertrek uit Zuid-Holland.”

Nu staat Coen van Dongen aan het hoofd van het lokale verzet tegen de kap van het Varkensbos, een paar honderd meter hiervandaan. Dat moet weg om – in het kader van biodiversiteit – plaats te maken voor heidegebied.

Ontbossing
Niet alleen hier in Overijssel, op (heel) veel plaatsen in Nederland worden grote stukken bos gekapt. Tussen 2013 en 2017 verdween ruim 5400 hectare – dat is percentueel een sterkere ontbossing dan die in het Amazonewoud plaatsheeft. Wie oplet, ziet op veel plekken langs de kant van de weg graafmachines en shovels aan het werk, bij rijen opgestapelde boomstammen.

Het is een zeer Nederlands verschijnsel: de gedachte dat je het landschap via ’inrichtingsplannen’ naar je hand kunt zetten. Provinciale ambtenaren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten – al dan niet aangejaagd door ’Brussel’ – allemaal geloven ze in de maakbaarheid van de natuur. ’Natuurontwikkeling’ heet dat.

"We krijgen hier voor onze huizen een kale vlakte, waar de oostenwind het zand overheen zal jagen"
Maar voor veel burgers, zoals Coen van Dongen en zijn buren, is de maat vol. Zij zien hun omgeving drastisch veranderen – van bos naar heide en zandverstuivingen – en komen in verzet. Van Dongen: „We krijgen hier voor onze huizen een kale vlakte, waar de oostenwind het zand overheen zal jagen. Monumentale bomen en oude wandelpaden zullen verdwijnen. De beroemde onderduikershut in het Varkensbos, waar onderduikers dankzij de bomen beschutting vonden, ligt straks midden op de heide.”

In een kleurige folder legt Staatsbosbeheer uit wat de bedoeling is: ’We versterken het totale ecosysteem en herstellen de variatie in het heidelandschap.’ „Het is de taal van pennenlikkers aan de tekentafel”, zegt Van Dongen. „Die veranderingen raken hen helemaal niet. Ik heb tijdens een informatieavond mensen letterlijk zien huilen. Buren die hier hun leven lang al wonen, zeventig jaar of langer, die niet anders weten dan dat ze naar het bos kunnen; die van de Holterberg het zand haalden om het cement te maken voor de huizen waarin ze nu wonen. Die waren onthutst. Voor hen is het een drama.”

"Ik heb tijdens een informatieavond mensen letterlijk zien huilen"
Harry te Walvaart (58) is woordvoerder van de provincie Overijssel. Met Coen van Dongen hadden al gesprekken plaats en Te Walvaart begrijpt alle emoties. „Bomen zijn iconisch, mensen hechten zich eraan.” Maar in het kader van Natura2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden – volgens de eigen website ’De hoeksteen van het beleid van de EU voor behoud en herstel van biodiversiteit’ – ligt er nu eenmaal die opdracht. Te Walvaart: „Door bos te kappen beschermen wij dieren- en plantensoorten die hier van oorsprong voorkomen en dreigen uit te sterven. We ontbossen niet ter wille van meer beton of asfalt. Het is natuur tegen natuur. En we planten ook bomen bij: 1,1 miljoen stuks, evenveel als het aantal inwoners in de provincie.”

Stofzuiger
De ironie is dat twee natuurprojecten elkaar inmiddels in de wielen rijden. Grotere biodiversiteit vraagt om bomenkap, maar volgens het veelbesproken klimaatakkoord van het kabinet moet de CO2-uitstoot worden teruggedrongen. En laten bomen nou fungeren als stofzuigers van CO2.

"Die nieuwe aanplant doet er jaren over om grote hoeveelheden CO2 op te nemen"
Coen van Dongen wijst graag op dat dilemma. „Dan laat je toch zoveel mogelijk bomen staan? Die nieuwe aanplant doet er jaren over om grote hoeveelheden CO2 op te nemen.”

Zien we hier nou een nieuw type verzet tegen bemoeienis uit dat verre Brussel? Van Dongen: „Ik ben een fan van de EU, ik vind het mooi om vrij door al die landen te kunnen reizen en met de euro te kunnen betalen. Maar je kunt niet vanuit een kantoor ver weg bepalen hoe ons landschap er in Salland uit moet zien.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Za Apr 13, 2019 12:16 am

Cultureel erfgoed...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ariel » Za Apr 13, 2019 11:22 am

Ziek, ziek, ziek.... :unhappy:

Windmolens in het bos: Noord-Holland krijgt de primeur

Afbeelding

De aanleg van een nieuw windmolenpark is voor Nederland niets nieuws. Maar dat Nuon nu vier windmolens gaat plaatsen in een bos wel. Het Robbenoordbos in Noord-Holland krijgt de primeur.

Niets dan kou, regen en heel veel wind bij het Robbenoordbos aan het IJsselmeer. En herrie, want er worden bomen gekapt. Aan de ene kant van de weg verdwijnen essen in de versnipperaar vanwege de essentaksterfte, aan de andere kant wordt een hele rechthoek vrijgemaakt. Niet omdat de bomen ziek zijn, maar omdat ze plek moeten maken voor een van de vier windmolens die in het Robbenoordbos komen te staan. Verspreid over het bos worden vier van die plekken leeggemaakt, in totaal verdwijnt ongeveer 3,5 hectare bos.

Maar waarom zou je windmolens in een bos zetten? Niet om ze te verstoppen. Hoewel de suizende wieken straks aan het zicht van de wandelaar onttrokken zijn door de kruinen van de bomen, zijn de turbines van 120 meter hoog en met een diameter van 117 meter van een afstand duidelijk te zien. Ze horen bij de 78 andere windmolens van het park die, zoals we het kennen, in agrarisch land staan, in verschillende lijnopstellingen.

Zie hier ook de reden voor de vier windmolens in het bos: het kwam gewoon zo uit. Het park moet minimaal 300 megawatt opbrengen - stroom voor 280.000 huishoudens - en de molens moeten in lijnen staan. Overal losse windmolens, dat heeft de provincie liever niet meer. Vergunningen, gasleidingen en andere hindernissen maakten dat het Robbenoordbos de perfecte plek is voor de laatste vier molens van een lange rij.

Al tien jaar zijn Nuon en Staatsbosbeheer bezig met de ontwikkeling van de windmolens in dit winderige stukje Nederland. Zo'n periode is gebruikelijk voor de ontwikkeling van een windpark. Staatsbosbeheer verhuurt de grond maar al te graag - 'maar na een zorgvuldige afweging' - voor dit soort projecten. "We krijgen compensatie voor het gebruik van de grond, dat geld investeren we direct in natuurbeheer", zegt woordvoerder Imke Boerma tijdens een wandeling door het gebied. Is het windmolenbos een verdienmodel? In zekere zin. Toen de afspraken met Staatsbosbeheer werden gemaakt, moest de organisatie flink bezuinigen.

Die problemen is de natuurbeheerder inmiddels wel te boven, "maar we hebben wel afgesproken iets meer zelf te gaan verdienen. Of dat nou met het verpachten van grond is, verhuur van vakantiewoningen en nu dus met windmolens. Daarnaast krijgen we er door de herbeplanting een beetje extra bos bij". Als compensatie voor het kappen van de 3,5 hectare bos, plant Nuon na de werkzaamheden er 4 hectare bos bij. Ook op de open plekken waar de windmolens straks staan, wordt bijgeplant, zodat die plekken straks iets minder open zijn.

Daarnaast, zegt Boerma, draagt Staatsbosbeheer graag bij aan de verduurzaming van de energiewinning. "Nu dus met windmolens, maar in de toekomst misschien ook met zonnepanelen." Niet dat alle grond van Staatsbosbeheer nu vol komt te staan met windmolens. Er staan er nu elf op grond van de natuurorganisatie, acht in Brabant en drie in Flevoland. Daar houdt het voorlopig wel op, aldus Boerma. Lang niet alle grond is even geschikt.

Maar een windmolen staat niet op zichzelf. Er lopen kabels onder de grond voor het transporteren van de stroom en naast de windmolen ligt een plateau waar een kraan op kan staan voor onderhoud. En net als op alle andere plekken waar een windmolen staat, zijn de klappende wieken gevaarlijke voor de vogels die er vliegen.

Dat leverde aan het begin van het traject gelijk al een probleem op, legt boswachter Maarten Duinker uit. "Het bos is een belangrijke aanvliegroute voor vogels vanaf het IJsselmeer." Twee van de geplande zes windmolens stonden in de weg van veelgebruikte aanvliegroutes, die werden dan ook geschrapt. "De vier windmolens komen midden in het bos en niet aan de rand, dus we verstoren de aanvliegroutes van de vogels niet."

Voor de vergunningen ondertekend werden, vond er een ecologisch onderzoek plaats. Martijn Boonman van ecologisch onderzoeksbureau Bureau Waardenburg hield zich bijvoorbeeld bezig met de vleermuizen. "Het is een belangrijk gebied voor vleermuizen, omdat het het enige grote bos in de omgeving is en het op een belangrijke migratieroute ligt", zegt Boonman. "Vleermuizen kunnen slachtoffer worden in windparken doordat ze in aanraking komen met een draaiend rotorblad."
De oplossing: in de uren dat vleermuizen meestal actief zijn, staan de molens stil. Ook vliegen vleermuizen alleen bij bepaalde lage windsnelheden, ook dan staan de molens stil. Een vleermuisdetectiesysteem moet ervoor zorgen dat de wieken niet draaien als er vleermuizen in de buurt zijn op andere momenten.

Helemaal slachtofferloos zullen de windmolens niet blijven. "Een dode vleermuis voorkom je niet", zegt Duinker. "Maar de populatie vleermuizen kan dat hebben." Bureau Waardenburg onderzocht in 2013 bij vijf Nederlandse windparken hoeveel vleermuizen omkomen door de rotorbladen. Hoewel het moeilijk te onderzoeken is - je moet de dode vleermuizen immers maar vinden op de grond - bleek het verwachte aantal slachtoffers per windmolen op één hand te tellen. :huh:

Mocht zich een keer een vogel melden waarvan de populatie zich geen slachtoffers kan veroorloven, een visarend bijvoorbeeld: "Dan houden we die in de gaten." :nietverstaan: En het geluid van de windmolen dan, welke vogel gaat nog nestelen met zo'n suizend gevaarte boven het hoofd? Maar de windmolens zijn zo hoog, zegt Duinker, dat hij geen problemen verwacht.

Naast elke windmolen zal, net als in agrarisch gebied, een kraanopstelplaats komen voor onderhoud. Zo'n opstelplaats is altijd ondergronds versterkt met beton, zodat de kraan niet omvalt of wegzakt. In het bos zal die plaats straks laag begroeid zijn, maar onder de grond zit evengoed een betonnen blok ter versterking. "Het zou kunnen dat het bodemleven daar gevolgen van ondervindt", zegt Boonman. "Maar wij toetsen aan de wet natuurbescherming, en op dat gebied zijn er geen problemen."

Gaten in bomen die plaats moeten maken voor de windmolens zijn vooraf met een camera gecontroleerd op bewoners en afgedicht, zodat er geen vogels in gaan nestelen. Gaten die wel bewoond waren kregen een speciaal flapje: daarmee kan de eekhoorn of vogel er wel uit maar niet meer in. De werkzaamheden gaan in het weekend door om voor het broedseizoen begint klaar te zijn. Ook als de windmolens eenmaal draaien, in maart 2019, blijven ecologen betrokken bij het project.

Bij windmolens op zee ontstaan soms bijzondere biotoopjes onder de windmolens. Algen zitten graag op de constructie onder water, dat trekt weer schelpdieren en vissen aan. Bovendien wordt er onder de windmolens niet meer gevist. Is zo'n biotoop ook te verwachten bij de windmolens in het Robbenoordbos? Boonman denkt van niet. "Maar het zou wel kunnen dat sommige soorten planten beter gedijen op de vier open plekken die nu ontstaan. Dat is afwachten."

Hij verwacht ook niet dat heel bebost Nederland straks vol met windmolens staat. "De meeste bossen liggen niet in een windrijke zone. Wat dat betreft is het Robbenoordbos echt een uitzondering."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ariel » Za Apr 13, 2019 2:05 pm

Meer dan zestig milieuclubs eisen dat Staatsbosbeheer nu echt stopt met bomen kappen

Bosbeheerders moeten hun zagen wegleggen, willen 63 milieuclubs. De vraag naar hout voor ‘bio-energie’ lijkt die wens te blokkeren.

Laat bossen met rust, eisen 63 Nederlandse milieuorganisaties. Het doorlopend omhakken van klein bosareaal -nu de norm bij bosbeheer - schaadt volgens hen zowel het klimaat als biodiversiteit. Stoppen met zagen is de oplossing, bepleit de groep waar grote organisaties zoals Urgenda, WNF, Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, Natuur&Milieu aan meedoen.

De groep signaleert wel direct een dreigend probleem bij dat eigen idee. “De groeiende vraag naar hout als biomassa voor energieproductie”, zei Urgenda-directeur Marjan Minnesma vrijdag met bedrukt gezicht. Energiecentrales en ketels verbranden grote volumes houtbrokjes, om elektriciteit en warmte te genereren. Ze souperen al het kaphout van Staatsbosbeheer al op. Ondertussen willen provincies huizen aardgasvrij maken met warmte uit houtketels. “Dat is best een groot gevaar”, aldus Minnesma.

Volgens de 63 milieuorganisaties kiezen bedrijven en overheden onterecht voor vervanging van aardgas en steenkool door houtstook. “Ze denken: grote stappen, snel thuis.” Het zou moeilijker, maar beter zijn om huizen over te laten schakelen op écht duurzame energie zoals wind- en zonnestroom of aardwarmte. Op papier telt houtverbranding ook als duurzame energie, getuige de ‘groene’ subsidie ervoor. Maar dit is wetenschappelijk omstreden. Pas als jonge aanwas terug groeit, ter compensatie van bomenkap, is bio-energie klimaatneutraal. Minnesma: “Die tijd hebben we niet bij het klimaatprobleem.”

Verantwoord
Van de biomassavraag gaat een “zuigende kracht” uit voor kaalslag, zei de gezaghebbende bos-expert Jaap Kuper vrijdag in Den Haag bij de presentatie van het plan. De handel in kaphout is volgens hem normaal geworden onder bosbeheerders. Hierdoor sneuvelen gezonde bomen en krijgt jong loof geen kans, aldus Kuper, die als bevlogen natuurman goed wegkomt met zijn houthakkersblouse.

Al is de Nederlandse boskap al jaren zo'n 1000 hectare, de lokale weerstand groeit. Onder druk daarvan stopte Natuurmonumenten deze week tijdelijk met zagen. Er volgt overleg met de achterban. Staatsbosbeheer en het rijk blijven er nog bij dat het huidige bosbeheer verantwoord en duurzaam is. De critici op bomenkap gaan voorbij aan de aanplant die daartegenover staat, aldus Staatsbosbeheer. De handel in biomassahout zou niet commercieel gedreven zijn. De opbrengst vloeit terug in bosbeheer. De organisatie ging deze week nog een samenwerking aan met Shell. De oliegigant geeft 17 miljoen euro sponsorgeld voor jonge aanplant.

“Wat de bosbeheerders nu doen is bomen slachten”, vindt Kuper. Jonge aanwas wordt weer met moeite grootgebracht, als kalfjes in de slachtveehouderij. “Terwijl we ook kunnen zeggen: we gaan bos langdurig ‘melken’. Je kunt het blijven uitdunnen, in plaats van soms stukken platkappen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 17, 2019 8:12 pm

Desastreuze Europese regels voor een divers landschap zorgen voor kaalslag op onze natuur.
Ergens in Brussel zit een amoede die met zijn/haar enige hersencel dacht..."Wat voor plan kan ik verzinnen om belangrijk te zijn...." " :idea: Ha..riep het ineens.." j'ai une idée ". Laten we andere landschappen creëren vanwege de biodiversiteit.”

En vandaar dus dat er straks geen boom meer groeit in Nederland.

Kabinet gaat ontbossing aanpakken

De ontbossing in Nederland moet een halt worden toegeroepen, vindt minister Schouten (Landbouw). Maar ondertussen is het ook belangrijk dat we de Europese regels voor een divers landschap volgen. Een lastige spagaat.

De oppervlakte bos in Nederland is tussen 2013 en 2017 jaarlijks per saldo met 1350 hectare afgenomen. Ter vergelijking, de ontbossing in het Amazonegebied verloopt trager dan hier. Er werd weliswaar nieuw bos aangeplant, maar er verdwenen nog veel meer bomen.

De reden: de afgelopen decennia is bos omgevormd om ruimte te bieden aan andere vormen van natuur volgens Natura 2000; een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Ook bebouwing (woningen) en infrastructuur (wegen, spoor) hebben steeds meer bos opgeslokt.

Minister Schouten: ,,We vinden het belangrijk dat er voldoende bos is en meer bos komt. Dat is een doel in het klimaatakkoord. Maar op sommige plekken moeten we van Brussel ook andere landschappen creëren vanwege de biodiversiteit.”

Tussen die twee belangen zit spanning, ziet het kabinet. Zeker nu het halen van de klimaatdoelen van Parijs steeds nijpender wordt. De minister van Landbouw wil daarom met een ‘bos-strategie’ komen.

Grote lijnen
De beoogde strategie moet nog worden uitgewerkt, maar in grote lijnen wil de bewindsvrouw samen met de provincies in kaart brengen waar nog ruimte is om nieuw bos aan te leggen of juist bos te kappen. En keuzes maken, zodat onder meer Staatsbosbeheer zijn taken goed kan uitvoeren.

De directeur van Staatsbosbeheer riep de minister onlangs al op om met duidelijk beleid te komen. “Laten we het klimaat en de biodiversiteit combineren.”

Schouten wil alles goed ‘in samenhang’ bekijken, zegt ze. In 2011 is besloten om het natuurbeheer over te dragen van het Rijk naar de provincies. Maar nu pakt de bewindsvrouw een stukje regie terug. ,,Want ook nationale vraagstukken, zoals Natura 2000 en de klimaatdoelen van Parijs, spelen een grote rol.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Zo Apr 21, 2019 1:51 pm

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20183
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor King George » Vr Jul 05, 2019 12:15 pm

En hiervoor kappen we nou bomen voor de groene energie voor het klimaat...

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20183
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor King George » Vr Aug 09, 2019 12:53 pm

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Di Aug 20, 2019 1:41 am

Stop de bomenkap en de uitrol van het levensgevaarlijke 5G-netwerk, dat onherstelbare DNA-schade veroorzaakt

Geplaatst op 18 augustus 2019

Afbeelding

Er zijn bosbranden, er worden bossen omgehakt om te voldoen aan de vraag naar biomassa, er worden bomen omgekapt ter voorbereiding van 5G en dat terwijl wij als mensen de bomen zo hard nodig hebben. Het is mijns inziens bijna misdadig wat er gebeurt. Een regelrechte aanval op de natuur en de mens. Het frappante is natuurlijk wel dat door het kappen van bomen het CO²-sprookje geloofwaardiger wordt...

Een Zwitsers onderzoeksteam komt na een analyse van tienduizenden satellietbeelden tot de conclusie dat de hoeveelheid broeikasgassen terug te brengen is naar vooroorlogs niveau.

Op dit moment is er zo’n 5,5 miljard hectare bos op aarde, een gebied tweemaal zo groot als Europa. Maar daarnaast staat er een slordige 1,7 tot 1,8 miljard hectare “leeg”, gebieden die niet in gebruik zijn voor landbouw of steden, waar nauwelijks menselijke activiteit is en waar bossen prima zouden kunnen groeien.

Volgens onderstaand artikel; alles bij elkaar is zo’n bomenoffensief genoeg om maar liefst 205 miljard ton koolstof in op te slaan, blijkt uit de rekensommen – bomen zetten immers CO² om in materie en zuurstof. De Zwitsers zien ook kans voor herbebossing in Nederland, vooral in de Achterhoek en in de Belgisch-Nederlandse grensstreek.

Ik hoop dat de dames en heren politici, nationaal en internationaal, zich hier eens druk over gingen maken in plaats van destructieve plannen te bedenken voor mens, dier en natuur.
www.volkskrant.nl

En net zoals de gevaren van de islam worden verzwegen, behalve dan door de PVV, worden ook de gevaren van 5G verzwegen.

Duizenden wetenschappers (63.000 uit meer dan 168 landen) geven aan dat 5G een bedreiging is voor de gehele gezondheid van de mens. De voornaamste conclusies uit het Biolnitiative 2012 Rapport (inclusief updates van 2014/2017), zijn dat de straling o.a. het volgende kan veroorzaken:

DNA-schade, verlies van DNA-herstelcapaciteit in menselijke stamcellen, reductie van vrije radicalen, met name melatonine, giftig voor het zenuwstelsel van mens en dier, Alzheimer, kankerverwekkend bij mensen, ernstige gevolgen voor de morfologie en functie van sperma van mens en dier, effect op het gedrag van nakomelingen en effecten op de hersen- en schedelbot-ontwikkeling bij de nakomelingen van dieren die tijdens de zwangerschap worden blootgesteld aan de straling van mobiele telefoons.
www.dlmplus.nl

https://ejbron.wordpress.com/2019/08/18 ... roorzaakt/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Mahalingam » Di Aug 20, 2019 9:20 am

De gevaren van 5G: mij is verteld dat de kippen van de leg raken en de koeien zure melk geven.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6485
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ali Yas » Di Aug 20, 2019 5:46 pm

:rolleyes: Die gezondheidsproblemen met 5G zijn echt grote kolder. Het gaat om elektromagnetische straling met een frequentie tot 300 GHz, 2000 keer minder dan de frequentie van UV. Millimeterstraling heeft simpelweg de energie niet om DNA te beschadigen en kan dus ook niet kankerverwekkend zijn. Als de straling heel intens is, word je er hooguit warm van, net als bij de straling van een gloeispiraal.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Zo Aug 25, 2019 2:54 am

Carrière-switch van Jesse Klaver...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Wo Okt 02, 2019 9:20 pm

Klimaatgekte

Afbeelding

Mij en inmiddels vele anderen, waaronder ook columnisten van gerenommeerde kranten, vragen zich af waarom in Nederland een bomenkapgekte lijkt te zijn losgebarsten. In heel het land worden er jaarlijks tienduizenden bomen gekapt, ook monumentale bomen die gezond zijn ontkomen niet aan deze idiotie. Prachtige bomenlanen in de provincies worden opgeofferd, iedereen kent er vast wel een, waar je in de zomer onder een prachtig gesloten bladerdak rijdt.

Bossen vallen ten prooi. Bossen die al eeuwen bestaan vallen ten prooi aan een idiotie van de klimaatgekte onder het mom van verjonging. Nou ik kan de lezer wel beloven dat de bomen die worden teruggeplant van het formaat satéprikker en niet meer dan 60cm. hoog zijn, niet zo waardevol zijn voor het zuiveren van de lucht en het klimaat, dan zo’n volwassen exemplaar die er minsten 50 jaar over heeft gedaan om tot volle wasdom te komen. Nu blijkt dat de klimaatgekte hier debet aan is.

Volgens Staatsbosbeheer bestaat slechts dertig procent van de biomassa van Nederlandse komaf uit houtpellets. Dat zou dan resthout zijn; er worden geen bossen gekapt voor pellets volgens hen, maar het televisieprogramma ‘De Monitor’ van Teun v.d. Keuken bewees dat het iets anders lag; https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/bomenkap.

Beelden waaruit blijkt dat ook in Nederland speciaal voor pellets wordt gekapt. Op internet vind je Nederlandse aanbieders van pellets uit Oost-Europese landen, waar illegale bomenkap troef is. In Roemenië heeft de overheid, na decennia van kaalslag, een bende opgepakt achter illegale bomenkap. Het is een miljoenenindustrie die het heeft voorzien op de miljarden aan overheidssubsidies die aan deze idiotie word verspild. Volgens natuurorganisaties is al 350.000 hectare bos verdwenen: de prachtige groene flanken van de Karpaten, illegaal gekapt en verhandeld, zagen ook hun unieke biodiversiteit verdwijnen. Pellets die ervandaan komen, branden in West-Europa. In Nederland gaat ook Amerikaans, Canadees, Pools, Oekraïens en Russisch bos de ovens in. Het is een grensoverschrijdende misdaad tegen bossen wereldwijd, want tegen de behoefte is niet op te planten; er is geen sprake van duurzame aanwas die snel genoeg groeit om de kap te compenseren. We zijn knettergek geworden in Europa waar het lijkt dat actiegroepen de dienst uitmaken en de doorgeslagen natuur- en milieulobby regeert.

Dat de Biomassacentrales die ons van schone energie zouden moeten voorzien niet alleen kunnen draaien op de het resthout wat in dit land beschikbaar is moge duidelijk zijn. Het is schromelijk overschat door de klimaatgekkies omdat er simpelweg niet voldoende resthout is. En hoe ironisch! De uitstoot van deze centrales veroorzaken véél, héél véél CO2 om nog maar te zwijgen over hoe het hout uit de genoemde landen naar ons getransporteerd word. Dit gebeurd met vrachtwagens en boten waarvan de motoren draaien op diesel.

Maar ook in de steden worden complete straten kaal gekapt en er komt geen boom voor terug, want de herplantplicht is inmiddels afgeschaft. De bomen zijn in de versteende omgeving van steden juist hard nodig om het hitte eilandeffect tegen te gaan. Ze filteren de vervuilde lucht in de steden, want vergis je niet, het zijn niet alleen de auto’s die CO2 uitstoten, ook de adem van een mens draagt hier flink aan bij.

Ieder kind krijgt tijdens de biologielessen te horen hoe belangrijk bomen zijn voor onze gezondheid. Ze zuiveren de lucht door het door de klimaatgekkies gehate CO2 te filteren en ons daar schone zuurstof voor terug te geven. Één volwassen boom haalt jaarlijks zes grote afvalzakken fijnstof uit de lucht. Maar onze klimaatgekkies hebben er iets op bedacht ‘de CO2-stofzuiger’.

Die machine filtert misschien eenderde van de fijnstof uit de lucht van wat anders een boom doet. De machine kan dit niet omzetten in zuurstof zoals een boom dat kan omdat zo’n apparaat domweg geen fotosynthese heeft zoals een groen blad. Er is inmiddels tussen 2013 en 2017 5400 hectare bos gekapt en jaarlijks komt daar zo’n 1250 hectare bij.

Is biomassa echt nodig voor een schoner klimaat? Nee, roepen gerenommeerde wetenschappers, van Princeton tot Wageningen. Dat houtpellets CO2-neutraal zijn, is een politiek sprookje. Het zal decennia en zelfs eeuwen duren voordat er een bos groeit dat de CO2-uitstoot van de verbranding van de op die plek gekapte bomen kan opnemen. De klok wordt honderd jaar teruggezet. De belofte van klimaatneutraliteit à la minute deugt niet. ’Hoe meer biomassagebruik, hoe langer klimaatwinst op zich laat wachten’, zegt klimaathoogleraar Pier Vellinga.

Wetenschappers en natuurorganisaties zijn ertegen. Toch heeft Nederland ruim dertig biomassacentrales in werking. Dat aantal zal worden verdubbeld. Het hout is niet aan te slepen en dat betekent nog meer bomenkap, nog meer import van elders verwoeste eeuwenoude bossen.

We zijn gek geworden! Wanneer keert men terug naar de werkelijkheid en het gezond verstand? Dit MOET stoppen!

https://pvv-groningen.nl/columns/item/klimaatgekte
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Pilgrim » Vr Okt 04, 2019 2:49 am

Kap met die kap!

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing van Nederland

Berichtdoor Ariel » Di Dec 03, 2019 6:18 pm

Als het maar gratis is... :unhappy: Wat voor mensen gaan straks om het klimaat te redden de Veluwe kaal zagen. Want...gratis kerstboom zagen op Veluwe

De stuifzandgebieden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe groeien in hoog tempo dicht door de uitstoot van stikstof. Plant- en boomsoorten die het goed doen op stikstof, zoals de grove den, groeien steeds sneller, waardoor de unieke open zandvlaktes op de Veluwe veranderen in bos. Parkbeheerders en vrijwilligers kunnen de opmars van de dennen niet bijbenen.

De Hoge Veluwe gebruikt daarom dit jaar de populaire actie Zaag je Eigen Kerstboom. Wie gratis zijn eigen kerstboom wil omzagen, mag dat doen aan de rand van het Otterlose Zand, een eeuwenoud stuifzandgebied in een stiller deel van het park.

Beschermd natuurgebied
Het Otterlose Zand is binnen het park een beschermd natuurgebied, omdat er zeldzame korstmossen voorkomen. Aanstaande zaterdag en zondag en volgend weekend wijzen vrijwilligers aan waar kerstbomen weggehaald mogen worden.

Ook Staatsbosbeheer laat zaterdag kerstbomen zagen in zes natuurgebieden, maar twee locaties zijn al volgeboekt, zegt een woordvoerder. Voor het zagen in een gebied van Staatsbosbeheer is aanmelden vooraf verplicht.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor Ariel » Za Mei 16, 2020 4:24 pm

Hoe in Estland de biodiversiteit wordt geofferd op het altaar van ons klimaatbeleid

ELVA - Boten vol houtpellets voor Nederlandse biomassacentrales laten een spoor van ellende achter in Estlandse bossen. Een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat de ecologische ramp lijkt wit te wassen, houdt het op ’anekdotisch bewijs’ van enkele ngo’s. Maar wetenschappers, vogelkenners, bosfanaten en journalisten bevestigen stuk voor stuk: de subsidies van minister Wiebes ontketenen een roofdier in de Baltische natuur.

Afbeelding

Eén van de mooiste ontdekkingen die Siim Kuresoo ooit deed, was een hoopje gele stront. Dwalend door de Estlandse wouden zag hij op de grond ineens gele rijstachtige keuteltjes. „Dan weet je dat je in de buurt bent van de vliegende eekhoorn”, vertelt de medewerker van het Estlandse Natuurfonds (ELF) enthousiast. „En het mooiste: het was niet eens officieel bekend leefgebied van dit bedreigde knaagdiertje.”

De vondst van een extra leefgebied is voor Estlandse bosliefhebbers een zeldzame opsteker. Want de toekomst van die vliegende eekhoorn, die zweeft van boom naar boom dankzij een velletje tussen de poten, ziet er allerminst rooskleurig uit. De soort leeft in holen van oude bomen, waar het beestje noten verzamelt en kroost grootbrengt. Maar steeds meer bossen, en bomen op leeftijd, verdwijnen in de zaagtanden van de pelletindustrie.

Prooi
Kuresoo ziet het elke keer als hij terugreist naar de bosachtige streek van zijn geboorteplaats Elva. „Steeds meer bos wordt volledig kaalgekapt. Zelfs stukken waarvan ik dacht dat ze onbereikbaar zouden zijn. De vliegende eekhoorn kan niet op tegen houtkap op deze grote schaal. Zwevend tussen bomen is hij misschien majestueus, maar over het open veld beweegt hij zich klungelig. Dan is het een makkelijke prooi.”

Een koude douche. Zo voelde voor diverse natuurorganisaties het rapport over biomassa dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week presenteerde. ’Eindelijk’, zo was de hoop, ’buigt een overheidsinstituut van een houtpellets importerend land zich over de vraag of die houtstroom voor energie wel duurzaam is.’ Organisaties als Dogwood Alliance, Biofuelwatch en het Comité Schone Lucht hielden de adem in. Prikt men eindelijk het beeld door dat houtverbranding goed is voor klimaat en onschadelijk voor natuur?

Die vraag is extra relevant omdat energiereuzen RWE en Vattenfall op het punt staan, met miljardensubsidies, grote hoeveelheden biomassa op te stoken in Diemen en Geertruidenberg. Maar het PBL-rapport weigert een oordeel. Het benoemt weliswaar claims ’dat misstanden structureel plaatsvinden’ en dat Estlandse bossen ’overgeëxploiteerd zouden worden’, maar men zet er tegelijkertijd de ontkenning tegenover van Amerikaanse pelletproducent Enviva: ’Onwaar.’ In Estland is geen reactie gehaald.

Hele bomen
Op Radio 1 deed onderzoeker Bart Strengers de claims zelfs af als ’anekdotisch bewijs’. Verdwijnen er hele bomen in pelletmolens, en dus in onze ovens? „Ik weet dat niet”, zegt Strengers. Het gevolg is dat de SER, dat op basis van het PBL-rapport het kabinet moet adviseren over biomassa, nog niet weet waar het aan toe is. Maar dat bewijs, is dat wel zo anekdotisch? Een rondgang langs Estlandse deskundigen levert een eenduidig beeld: de Baltische biodiversiteit wordt geofferd op het altaar van ons klimaatbeleid.

„Oh zeker, de pelletindustrie gebruikt hele bomen”, verklaart vooraanstaand bosecoloog Asko Lõhmus van de Universiteit van Tartu. De grootste producent van pellets maakt er niet eens een geheim van, vertelt hij. „Graanul Invest zegt een verhouding van 1 op 1 te gebruiken aan hele boomstammen en zaaghout voor pellets, maar dat is nooit onafhankelijk gecheckt. Overigens: er is ook nog brandstof nodig om het hout goed te drogen.”

In 2017 en 2018 verdween ruim 12 miljoen kubieke meter hout uit de Estlandse bossen. Voor duurzaam gebruik is volgens wetenschappers 8,4 miljoen kuub het maximum. Maar onze subsidies op biomassa jagen de houtkoorts op. „Dat draagt zeker bij aan de drang tot kaalkap.” Het zogenaamde clear-cutting, waarbij hier en daar slechts één stam overeind blijft, produceert 85 procent van al het geoogste hout in Estland, stelt Lõhmus. „Het is ook de enige manier om de volumes te verkrijgen die de pelletindustrie nodig heeft.”

Officieel is houtverbranding voor verwarming of verlichting klimaatneutraal, zo stelt de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie. Maar het kappen in Estland gaat zo snel dat de voorraad opgeslagen CO2 in Estlandse wouden rap kleiner wordt. Net als de Europese wetenschapskoepel EASA al concludeerde, benadrukt ook Lõhmus: „Deze wijze van bosbeheer is niet duurzaam. Niet voor klimaat, en zeker niet voor biodiversiteit.”

Toen de Baltische Staten in 1991 onafhankelijk werden van de Sovjet-Unie wachtte westerse biologen een verrassing. De Russische overheersing sinds 1940 bleek goed te hebben uitgepakt voor Baltische bossen. Bomen van een halve eeuw oud (en inmiddels tachtig jaar) kwamen tot volle groei. „Veel vogelsoorten hebben een voorkeur voor die oude bossen”, weet vogelexpert Margus Ellermaa. Zo ook zijn favoriet: de zwarte ooievaar.

Statistieken
„Van veel soorten nemen de aantallen af”, treurt Ellermaa, die als ornitholoog verbonden is aan BirdLife Estonia. „Om te stellen dat die achteruitgang de laatste tien jaar sneller gaat, is vooralsnog moeilijk te bewijzen.” Toch heeft het er alle schijn van. „Officieel neemt het bosareaal in Estland niet af. Dat is omdat 1-jarig bos ook gewoon meetelt. Maar die statistieken helpen de vogels en andere fauna niet die afhankelijk zijn van volgroeide wouden met rottend hout.”

Kaalkap is overal, en oude sparren en espen worden zeldzamer, weet Ellermaa, die soms toeristen meeneemt op trektocht. „Het laatste belangrijke leefgebied van de vliegende eekhoorn in het noordoosten van Estland is vernietigd. Ik vraag me echt af of onze samenleving bereid is om ook maar één diersoort te redden.” Zelfse tot in Natura2000-gebied klinkt de shredder, waarschuwt het Estlandse Natuurfonds.

Is er dan niemand die toeziet op bescherming van habitat- en vogelrichtlijngebied? Het punt is, stellen vrijwel alle geraadpleegde bronnen, dat de houtindustrie erg machtig is. En de overheid niet vrij van corruptie. Als journalist van Postimees, de grootste krant van Estland, stuitte Nils Niitra op een fraudezaak waarbij gegevens van boseigenaren – alleen bekend bij het ministerie van Milieu – in handen vielen van louche bosbedrijven.

Onder druk
„Hoe ze aan de gegevens komen, is onbekend. Maar per telefoon zetten ze private eigenaars onder druk”, vertelt Niitra per e-mail. „’Grijze’ bedrijven trachten oudere en financieel onervaren mensen, op soms agressieve wijze, te overtuigen om hun perceel of hout te verkopen onder de marktprijs. Zodra het contract is geregeld, koopt een fatsoenlijk bedrijf het recht om te kappen.”

Het gebeurt nog gekker. Met vervalste kapvergunningen stelen maffiosi soms een compleet bos. Zo leed een 94-jarige vrouw uit Hiiumaa onlangs een schade van een ton. ’Roofdieren’ noemde Niitra het gespuis in een column.

Er is geen bewijs, benadrukt de ex-journalist, dat grote pelletmakers als Granuul Invest direct betrokken zijn bij deze foute praktijken. En er is geen hard bewijs dat illegaal gekapt hout uiteindelijk wordt aangekocht voor Nederlandse biomassacentrales. Maar het zijn wel ónze klimaatsubsidies die de houtkoorts zover hebben aangewakkerd dat dit maffiagedrag winstgevend is geworden.

Certificering
In een ecologisch drama als deze is ’elke vorm van certificering een wassen neus’, meent Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. „Minister Wiebes probeert zich daar steeds achter te verschuilen, maar de herkomst van pellets in een Hollandse oven is volstrekt oncontroleerbaar.”

„Nederlandse burgers”, zegt Kuresoo, „moeten begrijpen dat onze bossen en biodiversiteit niet netjes worden beschermd.” Biomassa verbranden om klimaatdoelen te halen, is een ’valse oplossing’, stelt de bosexpert van ELF. Net zo vals als de structurele kaalkap in Estland afdoen als een anekdotische zeldzaamheid.

Almuth Ernsting van Biofuelwatch bezocht Estland twee keer. Bij pelletmolens fotografeerde ze hoog opgestapelde stammen, wachtend om te worden vermalen. Ernsting: „Het PBL zegt dat er ’onafhankelijk onderzoek’ nodig is. Maar waarom is ze zelf niet gaan kijken in Estland? Als je moet achterhalen of biomassa duurzaam is, en je stuit op conflicterende uitspraken, dan ga je toch op onderzoek? Dit is geen speld in een hooiberg. Je struikelt over de bewijzen voor vernietigende kaalkap. Als dat geen bewijs is, wat dan wel?”

’Veldwerk buiten onze scope’
Zelf ’internationaal veldonderzoek’ doen was het niet het doel van het biomassa-rapport, reageert het PBL. „Dat viel buiten de scope van ons onderzoek, en behoort niet tot onze competentie”, zegt Bart Strengers. In plaats daarvan keken de groene rekenmeesters naar de beschikbaarheid van vormen van biomassa.

Het PBL sprak wel deskundigen die stelden dat sommige bomen die nu in pelletmolens verdwijnen ook geschikt zijn voor de zagerij. „Maar daaruit volgt nog niet dat er sprake is van structureel onduurzame bosbouw.” Bovendien vond het PBL geen wetenschappelijke studies die een ’structurele kaalkap’ aantonen.

Toch hoopt Strengers dat een extra studie alsnog uitsluitsel geeft: „Wij hopen dat ons krachtige pleidooi voor zulk onderzoek, waarbij veldwerk nodig zal zijn, gehoord en opgepakt wordt.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor Ariel » Za Mei 16, 2020 4:43 pm

Vergoelijken biomassa slaat de plank mis’

Het Planbureau voor de Leefomgeving krijgt harde kritiek na de publicatie van een vuistdik rapport over biomassa. Ondanks de groeiende onvrede over het opstoken van bossen voor elektriciteit en warmte, stelt het PBL dat zowel voor- als tegenstanders wel een punt hebben. Het concludeert zelfs dat Nederland zonder biomassa zijn klimaatdoelen niet haalt.

Met andere woorden: er zit volgens het PBL weinig anders op dan doorgaan op dezelfde weg van miljardensubsidies pompen in boskap en het opstoken van hout in elektriciteitscentrales en biomassacentrales. „Het is te triest voor woorden”, reageert bosbouwdeskundige Leffert Oldenkamp. „Het lijkt erop dat het PBL slechts het gezicht van het kabinet probeert te redden.”

23 miljard euro
Al sinds het Energieakkoord uit 2013, dat moest uitmonden in 14 procent hernieuwbare energie dit jaar, deelt de overheid miljarden euro’s aan belastinggeld uit voor de inzet van biomassa. Een studie van de Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid schatte die rekening op 23 miljard euro. Daarbovenop komt het klimaatakkoord dat biomassa als instrument ziet om de CO2-uitstoot per 2030 te halveren.

Inmiddels storen omwonenden en wetenschappers zich echter steeds vaker aan het opstoken van bossen. Het groeiende aantal biomassacentrales zorgt voor overlast. Uit woede over luchtvervuiling stond onlangs een groot protest gepland op het Malieveld. Wegens corona ging dat niet door. Verder noemt de Europese wetenschapskoepel EASAC de klimaatsubsidies voor biomassa ’pervers’. De vraag voor het kabinet is dus: is biomassa toch als ’duurzaam’ in de benen te houden?

Het rapport van het PBL lijkt aan die opzet te voldoen. Hoofdonderzoeker Bart Strengers waarschuwt evenwel voor risico’s voor luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar constateert vervolgens dat de meningen zodanig uiteenlopen, dat er niet één conclusie is te trekken. „Het perspectief van waaruit men redeneert, bepaalt in hoge mate de toepassingen die men als ’goed’ beschouwt”, stelt het rapport.

Milieustrijder Johan Vollenbroek viel van zijn stoel. „Wat is er aan de hand met het PBL? Ze slaan de plank volledig mis!”, zegt hij vertwijfeld. Vollenbroek werd bekend als reuzendoder van het stikstofbeleid, maar vecht nu juridisch tegen de omvorming van de Amercentrale bij Geertruidenberg tot een centrale die straks geïmporteerde houtpellets door haar ketels stampt.

80 jaar
„Hoezo biomassa onmisbaar voor de klimaataanpak?”, zegt Vollenbroek. „Het PBL negeert gewoon het inzicht dat de CO2-emissie voor biomassa-stook niet meer op tijd kan worden opgenomen door nieuw aangeplant bos. Immers, de CO2-opname begint pas echt na circa 20 jaar en kost gemiddeld 80 jaar!” Het idee dat biomassa CO2-neutraal is, is een fabeltje, wil Vollenbroek maar zeggen. En als de CO2 van nu verstookte bomen al wordt opgenomen, dan pas tegen de volgende eeuw. Dat is volgens Vollenbroek veel te laat tegen klimaatverandering.

"De opstellers hebben geen enkele kennis van zaken"
Bosbouwdeskundige Oldenkamp werkte eerst mee aan het rapport, maar bedankte halverwege het proces. Net als wetenschapper Martijn Katan overigens. ’Hier leen ik mij niet voor’, liet Oldenkamp het PBL weten. „De opstellers hebben geen enkele kennis van zaken. Duurzaam? De enige oogstmethode voor biomassa is het volledig opruimen van bossen. Het is vernietigend. Dit rapport helpt alleen de belangen van de ontvangers van subsidies.”

Geen hard bewijs
Het PBL stelt verder geen hard bewijs te hebben dat volledige boomstammen in de ovens van biomassacentrales verdwijnen, in plaats van alleen resthout. Biomassacriticus Jildert Huitema uit Amsterdam vindt dat onbegrijpelijk. „Er is genoeg bewijs dat hele bomen worden gebruikt voor het maken van pellets. Sterker, de definitie van ’resthout’ van Enviva, één van de grootste aanbieders van biomassa in de VS, is alles met een kleinere diameter dan 36 centimeter. Dat zijn bomen van heel wat jaren oud.”

Vollenbroek had liever gezien dat het PBL tot een andere conclusie was gekomen: „De enige goede weg vooruit is subsidie op houtstook onmiddellijk te schrappen”, adviseert de milieustrijder. „De Telegraaf meldde recent dat ruim 90% van haar lezers tegen biomassa-stook is. Dat zegt genoeg over verdwijnend draagvlak voor het kappen van bossen voor houtstook.”


Milieustrijder Johan Vollenbroek viel van zijn stoel. „Wat is er aan de hand met het PBL? Ze slaan de plank volledig mis!”, zegt hij vertwijfeld. Vollenbroek werd bekend als reuzendoder van het stikstofbeleid,

Ik hoop dat deze enge vervelende kerel inziet dat hij mede verantwoordelijk is voor deze ellende. Het is de man die heel Nederland op zijn kop zette met zijn strijd tegen stikstof en CO2

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20183
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor King George » Za Mei 16, 2020 5:45 pm

Ariel schreef:
'Vergoelijken biomassa slaat de plank mis'

Spoiler! :
Het Planbureau voor de Leefomgeving krijgt harde kritiek na de publicatie van een vuistdik rapport over biomassa. Ondanks de groeiende onvrede over het opstoken van bossen voor elektriciteit en warmte, stelt het PBL dat zowel voor- als tegenstanders wel een punt hebben. Het concludeert zelfs dat Nederland zonder biomassa zijn klimaatdoelen niet haalt.

Met andere woorden: er zit volgens het PBL weinig anders op dan doorgaan op dezelfde weg van miljardensubsidies pompen in boskap en het opstoken van hout in elektriciteitscentrales en biomassacentrales. „Het is te triest voor woorden”, reageert bosbouwdeskundige Leffert Oldenkamp. „Het lijkt erop dat het PBL slechts het gezicht van het kabinet probeert te redden.”

23 miljard euro
Al sinds het Energieakkoord uit 2013, dat moest uitmonden in 14 procent hernieuwbare energie dit jaar, deelt de overheid miljarden euro’s aan belastinggeld uit voor de inzet van biomassa. Een studie van de Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid schatte die rekening op 23 miljard euro. Daarbovenop komt het klimaatakkoord dat biomassa als instrument ziet om de CO2-uitstoot per 2030 te halveren.

Inmiddels storen omwonenden en wetenschappers zich echter steeds vaker aan het opstoken van bossen. Het groeiende aantal biomassacentrales zorgt voor overlast. Uit woede over luchtvervuiling stond onlangs een groot protest gepland op het Malieveld. Wegens corona ging dat niet door. Verder noemt de Europese wetenschapskoepel EASAC de klimaatsubsidies voor biomassa ’pervers’. De vraag voor het kabinet is dus: is biomassa toch als ’duurzaam’ in de benen te houden?

Het rapport van het PBL lijkt aan die opzet te voldoen. Hoofdonderzoeker Bart Strengers waarschuwt evenwel voor risico’s voor luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar constateert vervolgens dat de meningen zodanig uiteenlopen, dat er niet één conclusie is te trekken. „Het perspectief van waaruit men redeneert, bepaalt in hoge mate de toepassingen die men als ’goed’ beschouwt”, stelt het rapport.

Milieustrijder Johan Vollenbroek viel van zijn stoel. „Wat is er aan de hand met het PBL? Ze slaan de plank volledig mis!”, zegt hij vertwijfeld. Vollenbroek werd bekend als reuzendoder van het stikstofbeleid, maar vecht nu juridisch tegen de omvorming van de Amercentrale bij Geertruidenberg tot een centrale die straks geïmporteerde houtpellets door haar ketels stampt.

80 jaar
„Hoezo biomassa onmisbaar voor de klimaataanpak?”, zegt Vollenbroek. „Het PBL negeert gewoon het inzicht dat de CO2-emissie voor biomassa-stook niet meer op tijd kan worden opgenomen door nieuw aangeplant bos. Immers, de CO2-opname begint pas echt na circa 20 jaar en kost gemiddeld 80 jaar!” Het idee dat biomassa CO2-neutraal is, is een fabeltje, wil Vollenbroek maar zeggen. En als de CO2 van nu verstookte bomen al wordt opgenomen, dan pas tegen de volgende eeuw. Dat is volgens Vollenbroek veel te laat tegen klimaatverandering.

"De opstellers hebben geen enkele kennis van zaken"
Bosbouwdeskundige Oldenkamp werkte eerst mee aan het rapport, maar bedankte halverwege het proces. Net als wetenschapper Martijn Katan overigens. ’Hier leen ik mij niet voor’, liet Oldenkamp het PBL weten. „De opstellers hebben geen enkele kennis van zaken. Duurzaam? De enige oogstmethode voor biomassa is het volledig opruimen van bossen. Het is vernietigend. Dit rapport helpt alleen de belangen van de ontvangers van subsidies.”

Geen hard bewijs
Het PBL stelt verder geen hard bewijs te hebben dat volledige boomstammen in de ovens van biomassacentrales verdwijnen, in plaats van alleen resthout. Biomassacriticus Jildert Huitema uit Amsterdam vindt dat onbegrijpelijk. „Er is genoeg bewijs dat hele bomen worden gebruikt voor het maken van pellets. Sterker, de definitie van ’resthout’ van Enviva, één van de grootste aanbieders van biomassa in de VS, is alles met een kleinere diameter dan 36 centimeter. Dat zijn bomen van heel wat jaren oud.”

Vollenbroek had liever gezien dat het PBL tot een andere conclusie was gekomen: „De enige goede weg vooruit is subsidie op houtstook onmiddellijk te schrappen”, adviseert de milieustrijder. „De Telegraaf meldde recent dat ruim 90% van haar lezers tegen biomassa-stook is. Dat zegt genoeg over verdwijnend draagvlak voor het kappen van bossen voor houtstook.”


'Vergoelijken biomassa slaat de plank mis'


Mooie toepasselijke woordspeling.

Ariel schreef:
Milieustrijder Johan Vollenbroek viel van zijn stoel. „Wat is er aan de hand met het PBL? Ze slaan de plank volledig mis!”, zegt hij vertwijfeld. Vollenbroek werd bekend als reuzendoder van het stikstofbeleid,


Ik hoop dat deze enge vervelende kerel inziet dat hij mede verantwoordelijk is voor deze ellende. Het is de man die heel Nederland op zijn kop zette met zijn strijd tegen stikstof en CO2.

Spoiler! :
Afbeelding


Het is beter dat Nederland dat inziet en z'n stemgedrag er op afstemt dat de subsidies aan dit soort vernietigers van ons land geschrapt worden. Het mes zal dan win-win aan vele kanten gaan snijden. En die lelijke kop van Johan Vollenbroek lijkt mij hier geen enkele behoefte, dus die heb ik maar even achter een spoiler weggestopt met mijn welgemeende advies deze niet te openen. Het kan namelijk een schokkend beeld bevatten.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 22, 2020 1:01 pm

Johan Vollenbroek heeft een milieu monster gecreëerd, en loopt nu met een klap tegen dat monster aan.

Warmtebedrijf Ede wil Vollenbroek de mond snoeren: ‘openbaarheid in ruil voor geheimhouding’

Warmtebedrijf Ede wil milieudeskundige Johan Vollenbroek op een zijspoor zetten. In ruil voor informatie zou Vollenbroek voor geheimhouding moeten tekenen. Daar werkt hij niet aan mee, laat de milieudeskundige desgevraagd weten.

Mobilisation for the Environment (MOB), de organisatie van Vollenbroek, diende onlangs bij de gemeente Ede een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) in om meer te weten te komen over de drie biomassacentrales in de gemeente.

,,Het Warmtebedrijf, dat zich naar buiten toe afficheert als transparant, wil nu dat MOB een verklaring tot geheimhouding tekent”, zegt Vollenbroek. Volgens Vollenbroek probeert het Warmtebedrijf daarnaast te voorkomen dat MOB informatie krijgt over de gasreiniging van de centrales.

Intimidatie
De milieudeskundige vindt dat de gemeente Ede zich laat ‘intimideren’ door het Warmtebedrijf, omdat ze de stukken op grond van de Wob nu niet aan MOB overhandigt. ,,Het is een soap aan het worden”, aldus Vollenbroek.

Begin dit jaar ontstond er commotie rondom de drie biomassacentrales in Ede. Veel Edenaren klaagden over overlast van de centrales. Rook in de slaapkamer, roetdeeltjes op auto's en stinkende uitstoot. Het MOB concludeerde aan de hand van de emissierapporten dat de centrales in Ede meer (fijn)stof uitstoten dan wettelijk mag.

Gemeente en het Warmtebedrijf bestreden dat en nodigde MOB uit voor een gesprek. Om eerst een goed beeld te krijgen van het ontwerp van de drie installaties, deed MOB een Wob-verzoek. Zo werden gegevens opgevraagd over onder andere de opslag, de afgasreiniging, de type ovens, welke filters er gebruikt zijn, milieujaarverslagen en rapportages van emmissies (uitstoot).

De gemeente Ede liet Vollenbroek vorige week per brief weten dat niet al zijn verzoeken openbaar gemaakt worden, omdat MPD Groene Energie, het moederbedrijf van Warmtebedrijf Ede, bezwaar heeft ingediend tegen openbaarmaking van informatie uit bepaalde documenten.

Vollenbroek zegt dat dat juridisch niet kan. ,,Het bedrijf mag wel bezwaar maken, maar de gemeente is verplicht om de eerst wel toegezegde informatie te leveren tenzij het Warmtebedrijf bij de rechter om een voorlopige voorziening vraagt. Dat is niet gebeurd.”

Volgens een woordvoerder van het Warmtebedrijf is het bedrijf transparant over haar emissies. ,,We hebben met de gemeente Ede vertrouwelijke bedrijfsgegevens gedeeld en willen niet dat deze informatie openbaar wordt. We hebben een bezwaarschrift ingediend en wachten nog op de uitkomst.”

Het Warmtebedrijf zegt MOB te hebben uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. ,,MOB heeft in dit gesprek haar zienswijze kenbaar gemaakt over de installaties. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kennis en ervaring met alternatieve brandstoffen voor de opwekking van warmte en het behalen van een warmterendement. We willen met de nodige zorgvuldigheid, en bescherming van vertrouwelijke gegevens, het gesprek aangaan met MOB.” Volgens de woordvoerder zijn er nog gesprekken gaande met MOB over ‘hoe dit vorm te geven’.

Vollenbroek noemt het ‘onzin’ dat het warmtebedrijf MOB vraagt geheimhouding te tekenen. ,,MPD denkt kennelijk een uniek installatie te hebben qua technologie. Dat valt niet te rijmen met de forse overschrijdingen van de normen die we gezien hebben….Het lijkt er eerder op dat het bedrijf niet met de billen bloot wil.”

Uitbreiding
MOB wil bereiken dat er in Ede geen uitbreiding meer komt van biomassa. ,,Ze hebben altijd gezegd hets itijdelijk, stap dan nu over op echte duurzame bronnen zoals geothermie of warmte- en koudeopslag.” Daarnaast wil MOB dat de uitstoot van stikstofdioxide en stofemissie naar beneden gaat en dat het bedrijf de uitstoot continue meet. ,,Die cijfers moeten dan voor iedereen zichtbaar zijn op de website van het Warmtebedrijf.”

De gemeente laat weten dat het Warmtebedrijf inderdaad heeft aangegeven dat er in de documenten die Vollenbroek heeft opgevraagd bedrijfsvertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie staat. ,,MPD heeft gebruik gemaakt van het recht om bezwaar aan te tekenen tegen de openbaarmaking van deze gegevens”, zegt een woordvoerder. De zitting van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie staat voor medio juli gepland.

Volgens jurist Marc van Breda kent de Wob voor milieu-informatie afwijkende regels. ,,De beslistermijn bedraagt geen vier, maar twee weken. En de beslissing wordt niet opgeschort als belanghebbenden in de gelegenheid zijn gesteld zienswijzen in te dienen. De derde zal dan een voorlopige voorziening bij de rechtbank moeten indienen.”

In Ede draaien drie bio-energie centrales al enkele jaren op houtige biomassa. Zo’n 20.000 Edese woningen en bedrijven ontvangen hiervan hun warmte.

Het Edese warmtenet is vorig jaar omgevormd tot een slim warmtenet. Naast warmte uit de drie centrales, krijgt het net ook restwarmte van bedrijven en zonnewarmte.

Steeds meer Edenaren maken zich zorgen over de negatieve gevolgen van de uitstoot van de centrales.

Of die aan de eisen voldoet, daarover worden gemeente, Warmtebedrijf en milieu-deskundigen het niet eens.

Volgens milieudeskundige Johan Vollenbroek stoten de installaties fors meer (fijn) stof en stikstofdioxide uit dan toegestaan. Hij wil de uitstoot omlaag hebben.

Er zijn al centrales die minder dan 0,5 milligram stof per kuub uitstoten doordat ze goede zuiveringsinstallaties hebben.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor Pilgrim » Wo Mei 27, 2020 12:12 am

FOTO: “Resthout”...

Afbeelding

Mastbos in Breda. Niks resthout. Allemaal kerngezonde bomen gekapt voor de biomassamaffia.

Geplaatst via: E.J. Bron (via Twitter; “RuknaarRechts”)
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor Ariel » Do Mei 28, 2020 8:18 pm

Wijze woorden van Ronald Plasterk. Zou hij nog steeds PvdA stemmen ?

Groene biomassa volksverlakkerij

Door RONALD PLASTERK

Wij besteden als land 11,4 miljard euro subsidie aan het ombouwen van kolencentrales naar centrales voor biomassa. Dat is gemiddeld 671 euro per persoon; dan tellen we alle zeventien miljoen inwoners mee; dus als u thuis met zijn vieren bent, betaalt u samen bijna drieduizend euro.

Wat u daarvoor krijgt is het ombouwen van centrales waar op dit moment steenkolen (fossiele bomen) worden verstookt naar centrales waarin recent gekapte bomen worden verstookt. De doelstelling is het terugbrengen van de uitstoot van CO₂, maar iedereen begrijpt dat bij het verbranden van bomen net zo goed CO₂ wordt uitgestoten. Dat klinkt misschien al gek, bergen belastinggeld om de ene brandstof door de andere CO₂-uitstotende brandstof te vervangen, maar het is nog gekker. Uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat voor dezelfde energieopbrengst de CO₂-uitstoot groter is met biomassa dan met steenkool. De uitstoot neemt toe! Dat is logisch, want die steenkool heeft miljoenen jaren liggen drogen en interen, terwijl die bomen vol zitten met water en andere stoffen die efficiënte verbranding in de weg zitten. Kortom: 671 euro per persoon om in het kader van de CO₂-doelstellingen meer CO₂ te gaan uitstoten. Dat is absurd. Wat is er aan de hand?

Signaal
De verklaring is bureaucratisch simpel. Toen de nationale en Europese politiek ambitieuze klimaatdoelen vaststelden stapten ze bewust buiten de grens van praktische haalbaarheid; de klimaatbestuurders wilden een krachtig signaal afgeven en, zoals dat heet, de politieke agenda voor de komende decennia bepalen, en dat doe je niet met een bescheiden plan. Omdat je op de achterkant van een bierviltje kunt uitrekenen dat je het land niet op windmolens kunt laten draaien (als de wind gaat liggen overal Netflix uit en bij kaarslicht Pim-Pam-Petten) moest er een list worden verzonnen. Dit was die list: we tellen de uitstoot van CO₂ door het verbranden van biomassa gewoon niet mee! Die uitstoot is er natuurlijk wel, maar we spreken af om het niet mee te rekenen. We vegen die uitstoot onder het tapijt.

Dat ging vergezeld van een verhaal over de criteria waar brandhout aan zou moeten voldoen, het zou gaan om resthout! Vondst van de eeuw. Resthout. Dat klopt van geen kanten. Het klopt feitelijk niet, maar daar zullen we zelfs nooit achter komen omdat de regels het donorland, het land waar het hout vandaan komt, verantwoordelijk stellen voor toepassing van die regels. Maar Amerika heeft lak aan de regels die in de Trêveszaal zijn opgesteld; Amerika is geen verdragspartner, en de eigenaren van de bossen doen wat ze willen. Feitelijk worden oerbossen die eeuwen gestaan hebben in Noord- en Zuid-Amerika, in de Baltische staten, massaal gekapt. Vervolgens, en dat wordt ook allemaal onder hetzelfde tapijt geveegd, worden die bomen gezaagd, met schepen over de oceaan vervoerd (dat zijn geen zeilschepen), en hier fijngemaakt en gedroogd tot pellets.

Uiteindelijk in Diemen of op de Maasvlakte, in Geertruidenberg of Eemshaven worden honderd jaar oude bomen in tien seconden afgefakkeld en verdwijnen ze door de schoorsteen. De nieuwe centrale in Diemen gaat volgens de Federatie tegen Biomassacentrales per dag 18.000 voetbalvelden bos verbranden. Het Longfonds heeft inmiddels aan de bel getrokken omdat de uitstoot van ongezonde stoffen groter is dan bij steenkool.

Nog even de illusie van duurzaamheid: de fictie is dat bossen weliswaar platgewalst maar dan ook weer aangeplant worden. Als bioloog: een bos is meer dan een berg hout. Een bos is een ecosysteem met biodiversiteit, met insecten en vogels, en overigens ook een microbioom, en áls er al door een leverancier een paar stokjes symbolisch in de grond worden gestoken omdat de klant in Nederland dat vraagt, dan nog staat daar volgend jaar geen bos.

Ramp
Waarom heeft het zo lang geduurd voordat deze papieren werkelijkheid, want dat is het aanmerken van biomassa als CO₂-neutrale brandstof, is doorgeprikt? Niet omdat we het niet wisten. Ik ben lid van de KNAW (de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en daar hebben prof. Louise Vet, prof. Rudy Rabbinge en prof. Martijn Katan al heel vroeg publiek hierop gewezen. Er is een recent rapport van de koepel van Europese academies EASAC (zie website EASAC; professor Louise Vet, die twintig jaar directeur van het Nederlandse Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW was, zat in de commissie) dat vernietigend is over biomassa voor energie. Vet spreekt van een ’ecologische ramp’.

De reden dat critici weinig weerklank vonden: op dit moment is van alle energie in Nederland 6% ’groen’. Van die groene energie is 70% biomassa. Met andere woorden, als je de biomassa erbuiten laat, zijn we nergens met de groene energie, dan houd je een pietsie van 2% over, en dan ziet iedereen direct dat we niet over tien jaar op 50% zullen zitten. Kleren van de Keizer. De enorme lobby’s van belanghebbenden reageren furieus bij iedere kritiek op biomassa. Luister naar prof. Louise Vet en stop met het verbranden van biomassa.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74399
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Ontbossing. Houtkap voor klimaatbeleid

Berichtdoor Ariel » Za Mei 30, 2020 10:31 am

De subsidiekraan voor het opstoken van hout voor warmte en elektriciteit moet dicht. Die oproep doet een breed collectief van wetenschappers, bewonersverenigingen en onafhankelijke milieugroepen aan de Sociaal-Economische Raad (SER), die deze zomer met een belangrijk advies over biomassa komt aan het kabinet.

icon_thumbup.gif Heel goed.

Brandbrief aan SER tegen biomassa

De subsidiekraan voor het opstoken van hout voor warmte en elektriciteit moet dicht. Die oproep doet een breed collectief van wetenschappers, bewonersverenigingen en onafhankelijke milieugroepen aan de Sociaal-Economische Raad (SER), die deze zomer met een belangrijk advies over biomassa komt aan het kabinet.

„Het wordt tijd dat we het ware gezicht van biomassa erkennen en het groene masker definitief afschudden”, zegt initiatiefnemer Fenna Swart van het Comité Schone Lucht. „De verwoesting van biodiversiteit door het groeiende gebruik van kaalgekapte bossen is onacceptabel. Klimaatneutraal is het evenmin. Verbranden van biomassa geeft twee keer zoveel CO2-uitstoot als gas.”

Andere wind
Met de brandbrief aan de SER-commissie Duurzame Ontwikkeling wil het collectief de commissieleden laten zien dat er een andere wind waait in Nederland. „Niemand gelooft meer in deze boekhoudkundige truc om aan klimaatdoelen te voldoen”, zegt mede-initiatiefnemer Maarten Visschers van Leefmilieu. Hij vindt dat we de miljarden aan SDE+ subsidies voor houtstook beter aan isolatie van huizen en echt duurzame energie kunnen besteden.

Gebrek aan innovatie is voor wetenschapper Louise Vet, hoogleraar ecologie, een reden om de brief te ondertekenen. „Het is deurtje open, hout erin, en deurtje dicht. Daar is wetenschappelijk gezien niets innovatiefs aan. We moeten juist op zoek naar nieuwe manieren van energieopwekking.” Daarnaast ziet ze dat biomassa door alle subsidies is uitgegroeid tot een grote industrie. „De planeet wordt leeggeroofd.”

Het recente biomassa-rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft hoogleraar Vet flink teleurgesteld. „Het PBL zit verstrikt in de oude droom van het klimaatpanel IPCC: dat biomassa klimaatneutraal zou zijn. Maar de wetenschap heeft dat allang weerlegd. En tóch doet het planbureau zijn uiterste best er nog een duurzame draai aan te geven. Ik heb uitgebreid met het PBL gesproken, maar ik weiger daaraan mee te doen. Het is een trein die niet mag gaan rijden.”

Lokale bewonersgroepen zoals ’Geen biomassacentrales in Waddinxveen’ hebben de brief ondertekend uit bezorgdheid over de luchtkwaliteit. Twintigduizend burgers ondertekenden een bijbehorende petitie. „Juist voor kleine biomassacentrales gelden soepeler uitstootnormen voor fijnstof en stikstof”, zegt Bert Kool. „Hier in Waddinxveen staan er drie gepland vlak bij een nieuwe woonwijk. Dat moeten we niet willen. Als de subsidiekraan stopt, komt er geen centrale meer bij.”

Strijd overnemen
Opvallend aan de brandbrief is de afwezigheid van bekende milieuclubs. Zowel Milieudefensie als Greenpeace hebben geen handtekening gezet. „Wetenschappers en onafhankelijke milieugroepen moeten de strijd kennelijk overnemen”, concludeert Fenna Swart. „Het lijkt er bijna op dat traditionele milieuorganisaties financieel te sterk afhankelijk zijn van de overheid om er nog kritiek op te leveren.”

Milieudefensie is wel degelijk kritisch op biomassa, reageert campagneleider Jorien de Lege, die ontkent dat men niet onafhankelijk genoeg zou zijn. „Wij staan achter een bouw- en subsidiestop voor biomassacentrales.” Maar omdat ze zelf zitting heeft in de SER-commissie die onderhandelt over het advies, leek het Milieudefensie niet nodig ook deze brief te ondertekenen. „Dan zou ik een brief aan mezelf schrijven.” Greenpeace laat weten geen tijd te hebben gehad, maar eerdere acties tegen kaalkap voor biomassa altijd te hebben gesteund.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten