Wat weten we nu van de coronacrisis?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
mercator
Berichten: 19015
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor mercator » Za Mei 09, 2020 10:33 am

Pilgrim schreef:Vaccine voor virus is vrijwel ONMOGELIJK. Virussen muteren altijd en een vaccin voor COVID-19 helpt niet voor COVID-20 (er is wel een vaccin tegen het mazelen, omdat dit virus niet muteert).

In België is er zowaar een "deskundige" die een totale lockdown wil, zonder tijdslimiet, totdat er een vaccin is gevonden ! Een ongelooflijk dwaas idee maar dat in alle ernst besproken wordt. De politici hebben de facto het bestuur overgedragen aan een half dozijn wetenschappers of pseudo-wetenschappers, allemaal van extreem linkse of groene signatuur. Dus allemaal lui die nooit van hun leven 1 dag gewerkt hebben en denken dat je de economie kan aan en uit zetten zoals het licht in de kamer.
Van dat vaccin , dat verwondert me niks . Moesten die griepvaccins echt werken dan was de griep uitgeroeid, zoals cholera en pest.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20180
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor King George » Za Mei 09, 2020 11:13 am

King George schreef:Er hoeft in een AZC maar even Corona uit te breken en alle grof geschut wordt ingezet om te testen. Voor verplegers is testen dan weer niet belangrijk. Verschil moet er zijn, toch? Asielzoekers zijn het Herrenvolk; Verplegers niet. Zoveel is duidelijk.

  Verpleeghuizen wilden al vroeg testen maar werden geweigerd

  Spoiler! :
  Terwijl verpleeghuizen in maart probeerden een ramp af te wenden, liepen zij vast in onduidelijkheid over richtlijnen en beschikbaarheid van testen. ‘We wilden personeel laten testen, maar we mochten niet.’

  Belia Heilbron en Karlijn Kuijpers (Investico) en Marco Visser9 mei 2020, 1:00

  Verpleeghuizen hebben vanaf begin maart geprobeerd hun personeel te laten testen op Covid-19, maar werden geweigerd door laboratoria hoewel die soms voldoende testcapaciteit in huis hadden. Zelfs toen vanaf half maart bezoek aan verpleeghuizen werd verboden en de urgentie opliep, konden zij nog steeds nergens terecht omdat laboratoria vasthielden aan de RIVM-richtlijnen.

  Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, ‘Argos’ en De Groene Amsterdammer. “De maand maart was cruciaal. We wilden personeel laten testen, maar we mochten niet”, zegt directeur Peter Hoppener van zorgorganisatie Vivent uit Den Bosch. “Terwijl nu blijkt dat personeel ongewild voor een flink deel van de besmettingen heeft gezorgd.”

  Zorgorganisatie Vivent werd begin maart de deur gewezen toen het probeerde zijn medewerkers te laten testen. Volgens het RIVM moesten verpleeghuismedewerkers met klachten ongetest thuisblijven. Onmogelijk, zegt Hoppener. “We hebben de mensen hard nodig. Je kan niet tegen een afdeling met twintig mensen met psychogeriatrische problemen zeggen: vandaag even geen personeel.”

  Wildgroei aan laboratoria

  De weigering was mede het gevolg van het ontbreken van een landelijk overzicht van beschikbare capaciteit. Marktwerking leidde de afgelopen tien jaar tot een wildgroei aan laboratoria. Waar voorheen één of twee labs per regio waren, zijn er nu landelijk ruim honderd. Volgens GGD’ers en arts-microbiologen is het overzicht zoek.

  Star-shl, het grootste laboratorium van Nederland, had naar eigen zeggen wel capaciteit, maar weigerde aanvankelijk verpleeghuizen omdat het RIVM dit voorschreef. “Er kwamen verpleeghuizen die wilden testen, maar wij zeiden: ‘We testen alleen huisartsen en verloskundigen. Dat is wat we volgens de richtlijnen mogen doen.’ Pas gaandeweg hebben we verpleeghuizen erbij genomen.”

  Niet alleen de laboratoria, maar ook de verpleeghuizen voelden zich gehinderd door de RIVM-richtlijn. “Op 20 maart werd de situatie zo serieus dat we graag wilden testen. Maar we zaten vast aan de richtlijnen van het RIVM”, zegt een woordvoerder van verpleeghuis De Zellingen.

  Andere aanpak in het noorden

  Het regionaal crisisoverleg in Noord-Nederland besluit juist om vanaf half maart – tegen de RIVM-richtlijnen in – verpleeghuispersoneel te gaan testen. In het noorden was de uitbraak minder ernstig, “maar het snelle testen heeft eraan bijgedragen dat de epidemie relatief beperkt is gebleven”, zegt arts Machiel Vonk van de GGD Groningen.

  In de eerste maand van de coronacrisis bestond geen landelijk overzicht van capaciteit of tekorten. In een Kamerbrief van 31 maart noemt minister De Jonge de zogenoemde ‘huisartsenlabs’, die gezamenlijk duizenden tests per dag kunnen doen, niet eens. Wanneer ‘coronagezant’ Feike Sijbesma eind maart wordt aangesteld, moet hij nog beginnen met het maken van een overzicht van de testcapaciteit.

  Wanneer begin april de RIVM-richtlijnen worden versoepeld en ook verpleeghuispersoneel mag worden getest, lukt het in Brabant nog steeds niet. “Er was onduidelijkheid, we kregen geen formeel bericht over in welk laboratorium we moesten testen”, zegt Hoppener van Vivent. “In het ziekenhuis konden we niet terecht, dat was allemaal onduidelijk.”

  'De vraag weet het aanbod kennelijk niet goed te vinden'

  Bij Star-shl bleek inmiddels wel voldoende capaciteit te zijn. “Ik was verbouwereerd”, aldus Hoppener. “Waarom zitten wij dan te wachten?” “De vraag weet het aanbod kennelijk niet goed te vinden”, zegt Jeroen Bos van Star-shl. “We hebben contact gelegd met huisartsen en overlegorganen in verschillende regio’s, maar het komt toch weinig door.”

  Wanneer Hoppener vanaf 15 april de eerste testen laat uitvoeren zijn die aanvankelijk bij de helft van alle personeel met klachten positief. “Nu zitten we op het landelijk gemiddelde van ongeveer dertig procent.” Inmiddels zijn in veertig procent van alle Nederlandse verpleeghuizen coronabesmettingen geconstateerd.

  Het RIVM laat weten dat de richtlijn niet dwingend is, maar richtinggevend. “Uiteraard kunnen zorgprofessionals eigen afwegingen maken”, zegt een woordvoerder. Het RIVM ontkent dat er een gebrek aan overzicht was. “Er staat een lijst met laboratoria op onze website”, zegt de woordvoerder. “De capaciteit zal ongetwijfeld ook bekend zijn.”

  Het ministerie van volksgezondheid laat in een reactie weten dat reguliere diagnostiek in Nederland decentraal is georganiseerd. Het ministerie heeft eind maart een landelijke coördinatiestructuur opgezet om ‘een vollediger inzicht te verkrijgen in de testcapaciteit.’Lees ook:
Ouderen legden het af in de strijd om aandacht
In tijden van crisis is het voor mensen die afhankelijk zijn van anderen extra lastig om de juiste zorg te krijgen. Zij staan laag in de pikorde.

Met de huidige RIVM-richtlijnen breidt de ramp in de verpleeghuizen zich uit naar de reguliere zorg
De RIVM-richtlijnen zijn gebaseerd op een schaarste aan middelen waardoor (huis)artsen en zorgverleners buiten het ziekenhuis in onveilige situaties werken. Psychiater Abdulhaq Compier en huisarts Noor-Us-Seher Mahboob roepen hun beroepsverenigingen daarom op zelf het voortouw te nemen “om uitbreiding van de ramp te voorkomen”.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Za Mei 09, 2020 4:35 pm

Kritische site over de coronacrisis met veel informatie:

https://corona-tegenlicht.nl/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Za Mei 09, 2020 4:37 pm

VS blokkeren VN-resolutie over corona-pandemie

Geplaatst op 9 mei 2020

Afbeelding

De VS hebben in de VN-veiligheidsraad het besluiten van een resolutie betreffende het corona-virus verhinderd – wellicht vanwege een indirecte vermelding van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De VS hebben in de VN-veiligheidsraad een resolutie over de corona-crisis vanwege een indirecte vermelding van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in het document verhinderd.

De veto-macht blokkeerde vrijdag een procedure, die de weg vrijgemaakt zou hebben voor een stemming over de tekst van de resolutie. “De Verenigde Staten kunnen het huidige ontwerp niet ondersteunen”, verklaarde de Amerikaanse vertegenwoordiging zonder motivering.

In de door Frankrijk en Tunesië voorgelegde tekst wordt tot wapenstilstanden in alle conflictgebieden in de hele wereld opgeroepen om de strijd tegen corona te vergemakkelijken.

Bovendien wordt tot een ondersteuning van alle aan de indamming van de pandemie betrokken VN-organisaties opgeroepen, inclusief alle VN-gezondheidsorganisaties. Dat zou inclusief de WHO zijn, ook al werd deze niet specifiek genoemd.

Volgens diplomaten stuit de resolutietekst daarom op het verzet van de VS: de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt de WHO van grof falen in de corona-crisis en van een te grote nabijheid tot China.

Daarom schortte de president de Amerikaanse betalingen aan de WHO op. De algemene formulering over VN-organisaties was eigenlijk een compromis, waarmee de VS overgehaald hadden moeten worden om de resolutie te ondersteunen.

Ander diplomaten zeiden vrijdag dat de VS in het resolutieontwerp naar een oorspronkelijke formulering over “transparantie” in de samenwerking zouden willen terugkeren.

Tweede corona-geval in het Witte Huis binnen twee dagen
In het Witte Huis werd een tweede corona-geval binnen twee dagen bevestigd. Zoals een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger vrijdag zei, werd bij een medewerker van vicepresident Mike Pence het nieuwe corona-virus aangetoond.

Meerdere medewerkers, die wellicht met hem in contact waren gekomen, moesten daarom uit een vliegtuig verlaten, waarin zij Pence op een reis naar de staat Iowa zouden begeleiden.

Afgelopen donderdag nog werd een in het Witte Huis ingezette soldaat positief op het virus getest. President Donald Trump en Mike Pence werden daarna negatief getest. Zij laten zich ondertussen dagelijks testen.

Vrijdag nam de president in Washington samen met veteranen deel aan de kranslegging n.a.v. het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Noch Trump noch de veteranen in de leeftijd tussen 96 en 100 jaar droegen daarbij gezichtsmaskers.

Ze hielden zich echter wel aan een veilige afstand. Vanwege hun leeftijd behoren zowel Trump als de veteranen in principe tot de corona-risicogroep.

Bron: www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/09 ... -pandemie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Za Mei 09, 2020 4:38 pm

Volgens een Zweedse top epidemioloog zijn door geen lockdown zijn de Zweden veel beter voorbereid op tweede corona golf. (Maar gaat er dan nog eentje komen...?)

Epidemioloog Anders Tegnell is de architect van de Zweedse strategie tegen het coronavirus, die zoals bekend flink afwijkt van de rest van West Europa. Zo voerde het land geen lockdowns in, bleven winkels, restaurants en bedrijven gewoon open, en werden enkel wat lichte social distancing maatregelen genomen. Het resultaat is dat het virus zich vrij ongehinderd kon verspreiden. Desondanks is het sterftepercentage amper hoger dan in landen met strenge lockdowns. Tegnell legt uit dat Zweden door deze koers te volgen veel beter is voorbereid op de tweede corona golf, die ergens in het najaar wordt verwacht.

Volgens de epidemioloog zal eind mei zo’n 40% van de inwoners van Stockholm immuun zijn geworden voor het coronavirus, wat het land een grote voorsprong zal geven op de rest van West Europa. ‘Want we zullen nog heel lang met dit virus moeten leven.’ [...]

https://www.xandernieuws.net/algemeen/z ... rona-golf/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Za Mei 09, 2020 4:40 pm

Werkloosheid VS op hoogste niveau sinds Grote Depressie van jaren dertig

08 mei 2020

De werkloosheid in de Verenigde Staten is in april gestegen naar 14,7 procent nadat vorige maand vanwege de coronacrisis 20,5 miljoen banen verloren zijn gegaan. Dat blijkt vrijdag uit nieuwe gegevens van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De laatste keer dat het werkloosheidspercentage in de dubbele cijfers terechtkwam, was in 1982. Dat jaar zat 10,8 procent van de beroepsbevolking zonder baan. Alleen tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw was de werkloosheid hoger. Toen lag het percentage op 25,5 procent.

Het record van het grootste maandelijkse banenverlies is inmiddels ook uit de boeken. In september 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, verloren 1,96 miljoen Amerikanen hun baan. Vorig maand lag dat aantal ruim tienmaal zo hoog.

Aan het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt komt voorlopig geen einde, aangezien er vorige week opnieuw 3,2 miljoen mensen een aanvraag deden.

Het banenverlies komt bovendien op een ongelukkig moment: in februari stond de werkloosheid met 3,5 procent op het laagste niveau in vijftig jaar.

https://www.nu.nl/economie/6050022/werk ... ertig.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Za Mei 09, 2020 4:41 pm

In Zweden meer corona-doden dan in Noorwegen, Denemarken en Finland bij elkaar

Door Jeannette Kras - 7 mei, 2020 // 15:07

Afbeelding

We kijken soms met afgunst naar de Zweden. Wat zitten ze lekker op een terrasje in de zon en wat draait die economie fijn door. Zelfs wie naar de sterftecijfers kijkt, zou nog kunnen denken dat die Zweden het met hun soepele corona-aanpak aardig doen. Maar vergis je niet: er zijn meer coronadoden dan in Noorwegen, Denemarken en Finland bij elkaar.

Waar de hele wereld in maart in lockdown ging, bleef in Zweden nagenoeg alles open. En nee, het coronavirus slaat er lang niet zo hard toe als in Italië, Spanje of het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland en België is de situatie ernstiger, maar Zweden is gunstiger gelegen, dunner bevolkt en had geen carnaval of après-ski. Je zou het land dus een stuk beter kunnen vergelijken met de rest van Scandinavië. En dan kun je concluderen: Zweden gokte met mensenlevens en heeft verloren.

In Zweden zijn zeker 3.040 mensen overleden aan het coronavirus, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University. Ter vergelijking: In Noorwegen zijn dat er 216, in Denemarken 506 en in Finland 252.

De Zweedse economie presteert wel beter dan die van omringende landen. Waar die een verlies van het bbp van 30 tot 35 procent noteren, blijft het in Zweden beperkt tot 20 procent, schatten de economen van de Zweedse bank SEB. Maar daar heeft de linkse Zweedse regering wel een hoge prijs voor betaald.

https://www.welingelichtekringen.nl/sam ... lkaar.html

Misschien een minpunt is dat hier absolute cijfers genoemd worden en niet de verhouding... :emm2:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Mahalingam » Za Mei 09, 2020 6:52 pm

Afbeelding
Om te voorkomen dat de familie tegen de heersende coronaregels toch in contact komt met bewoners, heeft verpleeghuis De Oude Plataan in Dieren hekken om het gebouw heen geplaatst.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/226493223/verpleeghuis-plaatst-hekken-om-familie-buiten-te-houden
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6176
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor sjun » Zo Mei 10, 2020 8:24 am

Het begint aardig op een reservaat of gevangenis te lijken. Kennelijk wordt de menselijkheid vlot aan de kant geschoven als betoom behandeling van oudere mensen uit de eigen maatschappij gaat terwijl er wel moord en brand geschreeuwd wordt als er wordt voorkomen dat gewelddadige invasanten Griekse grenzen komen overlopen.

De crisis leert ons dat er veel meer aan het licht moet gaan komen en dat we voor de nieuwsvoorziening en deugdelijke onderzoeksjournalistiek bar weinig aan de massamedia onder controle van Belgische mediahuizen hebben.
Afbeelding

DOKTOREN IN SCHWARZ (DEUTSCHE FASSUNG) FAUCI & PHARMA - IMPFEN
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

mercator
Berichten: 19015
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor mercator » Zo Mei 10, 2020 10:19 am

Pilgrim schreef:Misschien een minpunt is dat hier absolute cijfers genoemd worden en niet de verhouding... :emm2:

Natuurlijk, absolute cijfers zijn irrelevant. België heeft ongeveer hetzelfde aantal inwoners als Zweden( ca. 11 miljoen) en in België hebben we tot nu toe bijna 9000 doden, veel meer dan dubbel zoveel als in Zweden. Dat maakt België tot het dodelijkste corona land van heel de wereld! Ondanks een absurde lockdown van meer dan 2 maanden ondertussen. Het kapot maken van de economie en het opbouwen van een enorme staatsschuld heeft dus niets geholpen, wel in tegendeel.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 12:02 pm

Bespioneren: Bremen stuurt de eerste “corona-detectives” er op uit tegen burgers

Geplaatst op 9 mei 2020

Afbeelding

Controle, vrijheidsbeperkingen, draconische straffen en een twee-klassenjustitie: de corona-crisis doet juist in Duitsland de regering zwijmelen in almacht-fantasieën tegenover de burgers. Het volgende idee om de door de crisis geplaagde mensen het leven moeilijk te maken, zijn nu “corona-detectives”.

Corona-detectives moeten besmette personen in de gaten houden

De uit de partij “Die Linke” afkomstige Senator voor Gezondheidszaken van de stad Bremen, Claudia Bernhard, verklaarde dat 30 studenten tijdelijk aangesteld zouden zijn als zogenaamde “containment-scouts”. Zij moeten in het vervolg de contactpersonen van met Covid-19 besmette personen traceren, hen dus bespioneren, om zodoende “de infectieketens beter te kunnen begrijpen”.

In de eerste plaats wil men met de quasi totale controle van mensen met corona de verbreiding van het virus indammen. Dit “traceren van contactpersonen” opent echter de deur voor een willekeurige controle, helemaal afgezien van de niet onomstreden ingrepen in de grondrechten.

Bremen wil nog meer detectives aanstellen, volgen andere steden?
De “corona-detectives” moeten de afdeling Gezondheidszaken van de stad ontlasten, die tot nu toe 80% van het traceren op zich nam. Bernhard van “Die Linke” zou in ieder geval blij zijn dat er schijnbaar snel veel studenten waren te vinden voor de spionagedienst.

En de stad Bremen is van plan om in de komende weken nog eens extra 50 “corona-detectives” in te zetten. De nu nog 30 studenten worden op dit moment nog “geschoold”, o.a. over het werk van de afdeling Gezondheidszaken Bremen, de verzorgingssituatie in Bremen, de omgang met stress aan de telefoon en het thema privacybescherming. De contracten van de stedelijke “snuffelaars” duren eerst tot oktober.

Bron: https://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/09 ... n-burgers/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 12:03 pm

Afbeelding

“Meneer Steinmeier, moeten wij nu vanwege de corona-crisis de broekriem aanhalen?” “Maakt u zich geen zorgen, dat geldt alleen voor Duitsers, wij zijn toch niet buitenlander-vijandig.”
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 12:04 pm

Veiligheidsregio's: 'Veelal drukker, maar mensen hielden genoeg afstand'

09 mei 2020

Het was zaterdag in veel regio's drukker dan normaal tijdens de coronacrisis, melden de veiligheidsregio's. Vooral in steden, bij bouwmarkten en in recreatiegebieden gingen veel Nederlanders erop uit.

Volgens de veiligheidsregio's kwam de grotere drukte onder meer doordat het zondag Moederdag is. "We zien al een tijdje dat mensen er steeds vaker op uit gaan. Die beweging is met Pasen ingezet en ieder weekend lijkt het weer iets drukker te worden", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

De drukte leidde, op enkele uitzonderingen na, niet tot bekeuringen van handhavers. De meeste mensen leken zich aan de 1,5 meter afstand te houden. Vooral in de omgeving van winkels in de centra van steden lijkt dit volgens de veiligheidsregio's soms echter toch lastig vol te houden. Op sommige plekken werd zaterdag daarom alsnog ingegrepen.

[...]

https://www.nu.nl/coronavirus/6050245/v ... stand.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 12:13 pm

Bijna helft bedrijven vreest faillissement bij aanhouden coronacrisis

9 mei 2020

Een ruime meerderheid van ondernemers verwacht dat de economie in het tweede kwartaal verder verslechtert vanwege de coronacrisis. Bijna de helft van niet-financiële bedrijven vreest zelfs voor het voortbestaan als de crisis lang aanhoudt.

Dit meldt het CBS, op basis van onderzoek in samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. Het onderzoek is begin april uitgevoerd toen de strengste maatregelen van kracht waren.

De kleinere bedrijven zijn het somberst. Ruim een vijfde van de bedrijven met tussen de vijf en twintig werknemers verwacht de crisis niet te overleven als deze langer dan twee maanden duurt. Als de crisis langer dan een half jaar gaat duren, vreest meer dan de helft voor het voortbestaan.

Vooral horeca heel somber
De horeca is het meest pessimistisch. Zo verwacht 85 procent van de ondernemers in deze branche dat ontslagen de komende maanden onvermijdelijk zijn. In sectoren als auto- en motorbranche, cultuur en sport verwacht 60 procent van de werkgevers noodgedwongen ontslagen.

Grotere bedrijven, met vijftig of meer werknemers, zijn positiever over hun toekomst.

Eerder werd bekend dat het producentenvertrouwen in april is gedaald naar het laagste niveau sinds 1985, toen de meting begon. Het vertrouwen van industriële ondernemers ging van 0,2 in maart naar -28,7 in april. Ook dat was de sterkste afname ooit.

https://nos.nl/artikel/2333224-bijna-he ... risis.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6176
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor sjun » Zo Mei 10, 2020 3:59 pm

What Doctors Are Learning From Autopsy Findings of Coronavirus (COVID-19) Patients
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 8:41 pm

(CNN) - As many as 75,000 Americans could die because of drug or alcohol misuse and suicide as a result of the coronavirus pandemic, according to an analysis conducted by the national public health group Well Being Trust.

The group is sounding the alarm that the growing unemployment crisis, economic downturns and stress caused by isolation and lack of a definitive end date for the pandemic could significantly increase so-called "deaths of despair" unless local, state and federal authorities take action.

https://edition.cnn.com/2020/05/08/heal ... index.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 8:41 pm

Longarts David Prins stelt vragen rondom corona en vaccins
10 mei 2020

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mei 10, 2020 8:43 pm

Britse premier Boris Johnson ruilt 'blijf thuis' in voor 'waakzaamheid'

10 mei 2020

De kans is groot dat Britten vanaf maandag vaker hun huis mogen verlaten. De Britse premier Boris Johnson houdt zondagavond een televisietoespraak waarin hij de versoepeling hoogstwaarschijnlijk zal aankondigen, schrijven Britse media.

Tijdens de toespraak zal Johnson de plannen rondom de versoepeling van de coronamaatregelen in Engeland bekendmaken. Waarschijnlijk komt de premier met een waarschuwingssysteem met vijf niveaus die het risico per gebied weergeeft. Bij 'groen' is er weinig risico, bij 'rood' juist veel.

De slogan 'Stay home' (blijf thuis) wordt volgens Britse media vervangen door 'Stay alert' (blijf waakzaam). Het is de verwachting dat Johnson zal zeggen dat Britten hun huizen meerdere keren per dag mogen verlaten om buiten te sporten. Ook wordt verwacht dat tuincentra hun deuren weer mogen openen.

Werknemers die niet vanuit huis kunnen werken, worden aangeraden terug te keren naar kantoren en fabrieken. Wel moeten de maatregelen van de regering daar kunnen worden nageleefd.

Johnson: 'Openstellen is een gevaarlijke kwestie'
Volgens Johnson is het openstellen van het land een gevaarlijke kwestie. "We zijn over de piek heen, maar nu moeten we nog harder werken om elke volgende stap goed te zetten", zegt hij tegen de Britse krant Sun on Sunday.

Noord-Ierland, Schotland en Wales mogen grotendeels zelf beslissingen over maatregelen nemen. De verwachting is echter dat de landen de Engelse maatregelen zullen volgen.

In het Verenigd Koninkrijk geldt al zeven weken een lockdown vanwege het COVID-19-virus. Tot nu toe zijn 31.587 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het grootste aantal sterfgevallen in Europa. Wereldwijd telt alleen in de VS meer overleden coronapatiënten.

https://www.nu.nl/coronavirus/6050292/b ... mheid.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Ma Mei 11, 2020 1:28 am

Enorme economische krimp door lockdown...

Het grootste deel van de bevolking inclusief de regering vindt het nog steeds geweldig in de lock-down te zitten. De economie wordt zonder scrupules afgebroken. [...]

De meest optimistische prognose is een krimp van 7,5%.

Laten we uitgaan van het minimum krimp scenario van 7,5 % , zoals vorige week reeds beschreven. Het Nationaal Inkomen van ons land is een dikke € 800 miljard per jaar. Dat is het bedrag dat alle Nederlandse burgers en bedrijven sámen verdienen. 7,5% krimp betekent dat in Nederland per jaar € 60 miljard minder verdiend gaat worden. Bij 17 miljoen inwoners is dat ruim € 3500,- per persoon per jaar. Een gezin van 4 personen gaat er € 14.000,- per jaar op achteruit. [...]

Lees verder >>>
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Pilgrim » Ma Mei 11, 2020 1:30 am

BREAKING! – Corona: vals alarm met enorme gevolgen?

Geplaatst op 10 mei 2020

Afbeelding

Gelekte documenten uit het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken!

Een afdelingschef van de afdeling KM4 (“Bescherming van kritieke infrastructuren”) van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een gedetailleerde analyse over de schades van de corona-maatregelen in Duitsland opgesteld. Deze is in het bezit van “Tichys Einblick”, dat hier exclusief over bericht.


Het resultaat van de analyse is alarmerend – want de conclusie luidt niet alleen dat het bij de corona-crisis om een verwoestend vals alarm gaat. Ook komt de afdelingsleider tot de conclusie dat de door de pandemie-maatregelen opgeroepen nevenschade veel zwaarwegender zijn dan de schade door het virus zelf.

Ministerie van Binnenlandse Zaken distantieert zich
Omdat alle verzoeken van de afdelingschef om zijn inzichten met meerderen te bespreken en het document aan de minister voor te leggen, afgewezen werden, speelde hij het door aan de crisisstaf en diens vakkundige arbeidskringen op landelijk niveau. Daarop stuurde het ministerie van Binnenlandse Zaken een brief aan alle ontvangers, waarin het zich van genoemd document distantieerde – wat de echtheid van de analyse bevestigt, want dit schrijven is eveneens in het bezit van de redactie van “Tichys Einblick”.

Covid-19: een vals alarm
De afdelingschef komt in zijn analyse tot de conclusie dat de daadwerkelijke gevolgen van Covid-19 de massieve beschermingsmaatregelen en de daaruit voortkomende schades voor de bevolking en de economie van Duitsland niet rechtvaardigen. Als je de gebruikelijke sterftecijfers in Duitsland als vergelijking neemt, dan zou blijken dat het gevaar van Covid-19 voor de bevolking niet groter zou zijn dan dat door veel andere virussen.

Tot 125.000 doden door beschermingsmaatregelen tegen corona
Een groot gevaar daarentegen zou uitgaan van het huidige crisismanagement: de beschermingsmaatregelen van de regering richten volgens de auteur dagelijks zware schades aan, die niet alleen van materiële aard zijn, maar ook de gezondheid betreffen. Zo sterven er landelijk patiënten op grond van afgezegde operaties. In het document staat hierover: “Het waarschijnlijke sterftecijfer kan niet serieus ingeschat worden; vermoedens van deskundigen gaan van aantallen tussen onder de 5000 en tot 125.000 patiënten uit, die op grond van de uitgestelde operaties zullen sterven/ al stierven.”

Daar zouden nog de slachtoffers van de slechtere verzorging van bijvoorbeeld kanker, hartinfarcten en beroertes bijkomen. Ook verzorgingsgevallen lijden onder het terugtrekken van personeel.

Gigantische schade voor de samenleving
Het crisismanagement en de politici zouden verantwoordelijk zijn voor deze doden. De afdelingschef komt in zijn analyse tot de conclusie:

“Het crisismanagement en de politieke beslissers zouden een gigantische vermijdbare schade voor onze samenleving kunnen aanrichten, die het potentieel van het corona-virus ver overtreft en onvoorstelbaar leed kan veroorzaken. De stabiliteit van onze gemeenschap en het bestand van onze staatkundige orde kunnen bedreigd zijn. Voor de staat dreigen eisen tot hoge schadevergoedingen vanwege duidelijk foute beslissingen.”

Economische consequenties
De afdelingschef heeft er kritiek op dat er in de vergaderingen van de crisisstaven nooit gediscussieerd zou zijn over de economische gevolgen van de beschermingsmaatregelen tegen corona. De hoge kosten van de maatregelen zouden niet tot onderwerp gemaakt zijn, net zomin als de effecten op de arbeidsmarkt.

Kritiek op de regering: gezichtsbehoud?
Dat het vals alarm zo lang onontdekt bleef, zou de schuld zijn van het gebrek aan detectie-instrumenten, die invloed zouden moeten uitoefenen zodra de nevenschades ernstiger uitvallen dan de schades door de omstreden ziekte zelf. Nu de onbalans tussen de gepropageerde bedreiging door het virus en de al bewezen reële schade door de beschermingsmaatregelen duidelijk wordt, zou de opheffing van de maatregelen op korte termijn dringend zijn aan te bevelen.

Anders zou in de bevolking de verdenking kunnen toenemen dat de regering met het vasthouden aan de maatregelen vooral haar gezicht zou willen bewaren:

“Met het oog op de zakelijke bevinding van de voorliggende analyse en de daar tegenover in contrast staande beslissingen van de politiek, kan bij gedupeerde buitenstaanders mogelijk de vrees ontstaan dat het bepalende beschermingsdoel van het nationale crisismanagement niet meer de veiligheid en gezondheid van de bevolking is, maar de geloofwaardigheid en acceptatie van regeringspartijen en regeringsleden.”

Conclusie: regering heeft gefaald
De afdelingschef heeft felle kritiek op de gebrekkige situatieanalyse van het Robert-Koch-Instituut (Duitse RIVM) en de daaruit voortkomende foute beslissingen van de Duitse regering en de regeringen van de deelstaten. Hij classificeert het “ministeriële arbeidsproces sinds maart 2020” als “veelvuldig onprofessioneel en on-solide”.

Bron: www.wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/10 ... -gevolgen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6176
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor sjun » Ma Mei 11, 2020 2:07 am

Paul Hekkens – Weekboek Corona: Wie neemt een minister in Delftsblauwe schoentjes serieus?
Ondertussen heeft Hugo de Jonge niet echt een idee waar het met deze epidemie heen gaat

Spoiler! :
Paul Hekkens – Weekboek Corona: Wie neemt een minister in Delftsblauwe schoentjes serieus?
Ondertussen heeft Hugo de Jonge niet echt een idee waar het met deze epidemie heen gaat

Door: Paul Hekkens , 19:52, 10 mei 2020

Wat is nu het beste voor de economie? Een snelle versoepeling van de maatregelen? Zoals het advies om vooral thuis te blijven veel gedrag uitsluit dat niet tot besmettingen leidt, zo kan ik me ook voorstellen dat de lockdown voor bedrijven vaak onnodige beperkingen tot gevolg heeft. Daar staat tegenover dat een te snelle versoepeling kan leiden tot een situatie van pappen en nathouden. Het virus wordt dan niet tot traceerbare proporties teruggedrongen, maar het blijft sukkelen, zoals met een aanhoudende verkoudheid.

Sukkelen op landsniveau betekent dan wel dat er nog steeds mensen sterven aan corona. Het betekent ook dat het aantal besmettingen altijd weer kan oplaaien. Het gaat er niet enkel om wat in theorie mogelijk is, maar om wat er in de praktijk gebeurt. Dan heb je er rekening mee te houden dat mensen zich niet strikt aan de maatregelen houden, zoals anderhalve meter afstand bewaren, regelmatig handen wassen, elkaar niet opzoeken, en thuisblijven als je symptomen hebt.

Zelf kies ik ervoor om regelmatig de buitenlucht op te zoeken. Maar als heel veel mensen hetzelfde gaan doen, wordt het voor mij moeilijker om onder alle omstandigheden voldoende afstand te bewaren. Daar ben ik dan niet blij mee. In de praktijk ervaar ik het al snel als ‘te druk’.

Gezondheidseconoom Xander Koolman kiest maandag 4 mei in Nieuwsuur ervoor om te wachten met versoepelen totdat het mogelijk is om op basis van testen en traceren alle besmettingen op te sporen en te isoleren. Hij kiest dus voor zoveel mogelijk indammen van het virus, en niet voor wat is gaan heten: sturen op IC-capaciteit. Zijn argument is dat je met indammen de economie op de iets langere termijn juist meer ruimte geeft. Daarmee bied je des te meer perspectief. In Australië en Nieuw-Zeeland is deze strategie ook gevolgd, en is covid-19 nu goeddeels uitgebannen.

‘Misschien zijn de grenzen van dunbevolkte eilanden als Nieuw-Zeeland en Australië gemakkelijker op besmettingen te controleren dan die van Nederland’
Juist omdat het terugdringen van het virus voorspoedig verloopt, is er nu een mogelijkheid om door te pakken. Het lage aantal besmettingen stelt ons in staat om besmette gevallen – en alle mensen die daarmee in contact zijn geweest – te traceren en in quarantaine te plaatsen. Op die manier kunnen we, nog veel effectiever dan tot nu toe, de virusverspreiding remmen, en is het virus uit de samenleving te elimineren.

Voor alle duidelijkheid: Koolman bepleit hier dus precies dat wat Rutte in zijn toespraak van 16 maart nog als ‘een foute manier van denken’ bestempelde. Nederland is immers een open samenleving, die zich niet kan afsluiten van de rest van de wereld.

Op de persconferentie van woensdag 6 mei herhaalt Rutte dit standpunt. Hij zegt dat als je het aantal besmettingen helemaal wil terugbrengen tot nul, dat je alle maatregelen dan zó lang moet volhouden, dat de economie er grote schade door oploopt. En al zou je aansturen op nul besmettingen, zodra er vliegtuigen binnenkomen, kan het opnieuw misgaan. Misschien zijn de grenzen van dunbevolkte eilanden als Nieuw-Zeeland en Australië gemakkelijker op besmettingen te controleren dan die van Nederland.

Volgens Koolman is indammen echter niet hetzelfde als afsluiten voor het buitenland. Als je het virus samen met landen als Duitsland en Oostenrijk elimineert, creëer je als het ware een zone waarin er weer handel en vrijheid van vervoer mogelijk is. Juist indammen van het virus biedt dus de mogelijkheid om grenzen weer te openen. Voor andere landen is het dan aantrekkelijk om op basis van overeenkomstig coronabeleid bij die zone aan te sluiten.

Wat te denken van een land als Tsjechië, dat op basis van een betrekkelijk simpel mondmaskerbeleid de verspreiding van covid-19 in hoge mate heeft weten te beperken? Wat met de eurozone nooit gelukt is, kan dan wel lukken met de coronazone: namelijk samenwerking tussen verschillende landen die het in voldoende mate met elkaar eens zijn. Juist omdat de afspraken op vrijwillige basis zijn, is het ook gemakkelijk een land uit de zone te isoleren als in dat land het virus zich weer verspreid. De makke aan de euro is dat alle deftig bezegelde verdragen, juist de landen beschermen die zich niet aan de regels houden. Die landen krijgen nu de overhand, juist omdat het zo slecht met hen gaat.

Koolman legt ook de vinger op deze zere plek, waar het gaat om het sturen op IC-capaciteit. De gedachte achter dat beleid is dat je het aantal besmettingen niet minimaliseert, maar reguleert op een peil dat voor de intensive care behapbaar is. Maximaal controleren heet dat. Zolang die behapbare capaciteit wordt overschreden, is iedereen het erover eens dat het aantal besmettingen moet worden beperkt. Dan denk zelfs ik: goed dat Jaap van Dissel ernaar streeft het aantal besmettingen te beperken.

Nu passeren we echter het peil waarbij men vanuit de IC zegt wel wat meer coronapatiënten aan te kunnen. Dan pas gaat maximaal controleren zich onderscheiden van zoveel mogelijk indammen. Dan doemt ook opnieuw de vraag op: wat is nu eigenlijk de doelstelling van maximaal controleren? Wat wil je met maximaal contoleren bereiken? De IC-capaciteit is daarbij geen doel, maar slechts een middel. Op de persconferentie van 6 mei lijkt het erop dat het doel is om de economie weer ruimte te geven. Dus toch een afweging tussen economie en gezondheid. Maar het oorspronkelijke doel was om groepsimmuniteit te genereren.

De vraag is of groepsimmuniteit nog een beleidsdoel is. Toen op die doelstelling kritiek op kwam, deed Van Dissel net alsof hij wat anders had gezegd: dat groepsimmuniteit slechts een onbedoeld, maar gunstig neveneffect zou zijn.

Ondertussen geven Aura Timen en Ann Vossen van het Outbreak Management Team aan nog steeds in te zetten op verhoging van deze groepsimmuniteit. Vossen zegt nog op 22 april bij Jinek op zalvende toon: ‘We willen gewoon dat het langzaamaan voortkabbelt. Maar we willen het niet helemaal stilzetten. Langzaamaan, ook via de kinderen die op de crèche zitten. Eventueel ook via de kinderen onderling. Die hebben daar nauwelijks klachten van. Ze zullen misschien een keer een vader of moeder infecteren. Hopelijk hebben die ook maar hele milde klachten.’

Als ik dat hoor, denk ik: op basis van ‘hopelijk’ voer je toch geen beleid? Eveneens op 22 april geeft Van Dissel de geruststellende boodschap af dat kinderen op de basisschoolleeftijd zelden besmet zijn. En als ze al besmet zijn, geven ze die besmettingen zelden door.

Nog geen week later wordt in een studie van Christian Drosten, Duitslands belangrijkste viroloog, beweerd ‘dat kinderen even besmettelijk zijn als volwassenen’. De toelichting luidt: ‘In onze studie vinden wij geen enkel statistisch bewijs dat de hoeveelheid virusdeeltjes in kinderen met een corona-infectie anders is. Daarom moeten we waarschuwen tegen een ongeclausuleerde heropening van scholen en kinderdagverblijven in de huidige situatie met een grotendeels bevattelijke bevolking en de noodzaak om de besmettingsgraad laag te houden door niet-farmaceutische maatregelen.’

Wat ik me dan afvraag is of Van Dissel op basis van onderzoekgegevens het openen van scholen rechtvaardigt, of dat bij het beleid om de scholen te openen alleen onderzoeksgegevens zijn verzameld die het gekozen beleid ondersteunen. In dat laatste geval kun je fluiten naar de betrouwbaarheid van de onderzoeksgegevens die het RIVM presenteert.

Het ziet ernaar uit dat het kabinet zowel de kool als de geit wil sparen. Men wil zoveel mogelijk het virus indammen, maar dit mag niet te veel ten koste gaan van de economie. De sterke terugloop van het aantal patiënten op de intensive care biedt hoop, en daarmee de nodige ruimte om water bij de wijn te doen. Er is echter kostbare tijd verloren, doordat men de begin april beloofde opschaling van de testcapaciteit in de weken daarna niet heeft gerealiseerd.

‘Het is natuurlijk maar bijzaak, maar mij stoort het dat De Jonge tijdens deze levensbedreigende crisis als coördinerend minister nog steeds rondhuppelt op zijn frivole Delfts blauwe schoentjes’
Op 7 april was minister Hugo De Jonge nog vol verwachting over een nog te ontwikkelen traceer-app. Toen dat tegenviel, liet De Jonge het er maar bij zitten. Sjaak de Gouw, directeur van de GGD, zei nog dat het opschalen van menselijke traceercapaciteit gewoon een kwestie was van uitzendkrachten inhuren. Maar dat is blijkbaar niet gebeurd, en bovendien is besmettingen opsporen specialistisch werk, waarvoor op zijn minst een cursus en liefst ook ervaring nodig is. Het vereist ook de nodige tact.

Verleden week zei ik ten aanzien van testen en traceren nog dat het wellicht geen capaciteitsprobleem, maar een beleidsprobleem was. Dat wordt nu bevestigd door Koolman, die de indruk heeft dat men bij de diverse GGD’s al enige tijd wacht op het signaal om de opschaling van de test- en traceercapaciteit in gang te zetten.

Het is natuurlijk maar bijzaak, maar mij stoort het dat De Jonge tijdens deze levensbedreigende crisis als coördinerend minister nog steeds rondhuppelt op zijn frivole Delfts blauwe schoentjes. Het is alsof hij nog teenslippers draagt, terwijl donkere herfstwolken zich al aandienen. Moet ik zo’n man serieus nemen?

De Jonge zich voelt zich aangetrokken door het CDA omdat hij graag de blijde boodschap verkondigt. Een blijde boodschap is voor hem een makkelijke oplossing voor een moeilijk probleem. Zo’n app waarmee je wel even in kaart brengt wie wel en niet is besmet, is helemaal zijn ding. Toen hij pas Bruno Bruins was opgevolgd, zag ik hem met een bomberjack aan stoer-ontspannen op een tafel zitten, pratend met diverse omstanders, alsof generaal Patton herrezen was. De Jonge zal vast als communicatief sterk gelden. Ondertussen heeft hij niet echt een idee waar het met deze epidemie heen gaat.

Laat ik hem een handje helpen, door de kwestie vanuit de geopolitiek te bezien. Denk hij nu werkelijk dat Nederland het zich kan permitteren een ander beleid dan Duitsland te kiezen? Als Duitsland kiest voor indammen, doe je dat als Nederland toch ook? Goed voor de economie is: doen wat Duitsland ook doet. In de marge heb je dan nog wat beleidsruimte.

Maar ik vergis me. Het volgen van de virologische realiteit is nog iets anders dan het volgen van de politieke realiteit. Duitsland, dat veel verder is met het terugdringen van het virus dan Nederland, gaat nu over tot versoepeling van de lockdown. De politieke realiteit is dat wij Duitsland dan nadoen, hoewel we zelf nog niet zover zijn. Het is alsof je scholieren met slechte resultaten toch maar een diploma geeft, omdat hun vriendjes met betere cijfers dat ook krijgen.

Maar er is ook een andere grote gelijkmaker in het spel, en dat is het weer. Omdat het stilaan richting zomer gaat, wordt het warmer. En of je het nu goed of slecht hebt gedaan met je coronabeleid, het virus verdwijnt nu als sneeuw voor de zon. Het is alsof de genade over ons neerdaalt en onze zonden vergeeft. De kans dat het aantal besmettingen de komende tijd terugloopt tot een niveau dat het ook met een beperkte test- en traceercapaciteit van 30.000 per dag te behappen is, is dus reëel.

Ook reëel is de kans dat een stijging van het aantal besmettingen door het opheffen van de lockdown, kleiner is dan de daling van het aantal besmettingen door het mooie weer. Met corona is het zoals met influenza: in de zomer is nauwelijks iemand ziek. Maar dan moet je er wel op voorbereid zijn dat na de zomer het aantal besmettingen weer toeneemt. Als de regering zich dan laat verrassen, is het niet geëxcuseerd.

‘De wereld komt vandaag samen. Regeringen zullen de handen ineenslaan.’ Dat zegt Ursula von der Leyen op haar typische familie-Von Trapp-achtige wijze. Als christendemocraat is ook zij van de blijde boodschap. Voor haar is een blijde boodschap ‘een verrassing die het leven verandert’. Aan de orde is een geldinzamelactie onder regeringen.

Nederland draagt 192 miljoen euro bij. Zou dat bedrag per ongeluk op mijn bankrekening worden overgeboekt, dan zou ik dat inderdaad ervaren als een verrassing die mijn leven verandert. Maar voor Nederland, en voor de EU, is 192 miljoen slechts een luttel bedrag. Zeker als je het beziet in relatie tot wat Nederland en de EU in totaliteit aan de coronacrisis gaan spenderen.

De geldinzamelingsactie voor ‘vaccins, onderzoek en behandelingen’ is het beste te omschrijven als een publiciteitscampagne, die – behalve dat ze Von der Leyen en de EU weer op de kaart zet – vooral moet illustreren dat samenwerking tussen landen in coronatijden tenminste nog iets voorstelt.

De indruk die de meeste burgers in de diverse landen hebben, is waarschijnlijk dat het juist de nationale regeringen zijn die zich, weliswaar met vallen en opstaan, inzetten om de corona-epidemie en de begeleidende economische crisis te bestrijden. In hoeverre je met een pot geld onderzoek kunt stimuleren, is overigens maar de vraag. Alle deskundigheid om het virus te bestrijden wordt al ingezet. Meer geld betekent dus niet meer inzet van deskundigheid, zeker niet op korte termijn. Misschien is het belangrijkste effect wel dat de prijzen voor de nog te ontwikkelen vaccins en medicijnen omhoog gaan.

Econoom Ian Godin wordt door de Volkskrant en Tegenlicht aangehaald als orakel dat al in 2014 voorspelde dat een pandemie zou kunnen leiden tot een systeemcrisis. Met zijn constatering dat het financieel-economische systeem structureel kan worden aangetast door een niet financieel-economische oorzaak, ben ik het eens.

Lovenswaardig is ook dat Godin nadelen van globalisering benoemt, zoals pandemieën, financiële crises, terrorisme, ongecontroleerde migratie, en sociale ongelijkheid. Die risico’s worden volgens hem door de autoriteiten schromelijk onderschat, waardoor het draagvlak voor globalisering verdwijnt. Ik denk dan: terecht dat al dat ‘gesamenwerk’ eindelijk eens herzien wordt. Hij betreurt dat echter, omdat hij uiteindelijk een warm voorstander van globalisering is. Voor hem is globalisering niet alleen het probleem, maar ook de oplossing.

Globalisering is overigens geen eenrichtingsverkeer. De geschiedenis laat zien dat een periode van globalisering kan worden gevolgd door een periode van deglobalisering. Economisch journalist Maarten Schinkel zegt in dezelfde uitzending van Tegenlicht dat de economie aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog eigenlijk ook vrij sterk was geglobaliseerd. Kapitaal, goederen en mensen bewogen zich over grenzen heen. Veel ondernemers opereerden internationaal. Net als nu had de wereld een hele lange periode van vrede achter de rug. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, verbrokkelde de internationale handel. De internationale oriëntatie verdween als sneeuw voor de zon. De natie bleek veel belangrijker dan iedereen had gedacht. Dit heeft tot begin jaren ’90 geduurd, voordat de globalisering weer op het peil was van vóór 1914.

Godin noemt de ontdekkingsreizen van 500 jaar geleden globalisering 1.0. Met dat schepen de wereld rondvoeren, begon ook de wereldhandel. Na de renaissance volgde echter de inquisitie. Ook volgden er godsdienstoorlogen. De openheid van de renaissance keerde in zijn tegendeel: radicalisering en extremisme.

Zo omschreven lijkt het erop dat het goede door het kwade wordt gevolgd. Volgens Godin kan ook de coronacrisis zo’n omslagmoment van goed naar kwaad zijn. Ik kijk er iets anders tegenaan: net als de tegenstelling tussen links en rechts, vormt de tegenstelling tussen nationalistisch en internationalistisch een soort balans. Te veel doorschieten naar de ene of andere kant leidt tot problemen.

Wel acht ik het mogelijk dat de tegenstellingen door slimme oplossingen gedeeltelijk met elkaar verzoend worden. Maar hierbij mag de wens niet de moeder van de gedachte zijn. Je moet bereid zijn te leven met de tegenstelling, en aan beide zijden voldoende gewicht blijven toekennen.

Wellicht als uitvloeisel van de Tweede Wereldoorlog is afgelopen decennia iedere nationalistische tendens categorisch in het verdomhoekje komen te staan. Politici gaan er vervolgens met de buit vandoor. Door alsmaar verdragen te sluiten, trekken zij de samenleving eenzijdig richting internationalisering. Dan kun je op een gegeven moment een terugslag verwachten.

Ik pleit al jaren voor een meer evenwichtige benadering, waarbij ook nationalistische tendensen de ruimte krijgen die ze nodig hebben, en waarvan het ook niet meer dan gezond is dat ze die ruimte krijgen. Als gematigd en vredelievend mens wil ik juist behoeden voor zulk een knalharde terugslag van internationalisme naar nationalisme.

Maar daarvoor is het wel nodig dat niet wordt afgewacht tot de wal het schip keert. Als politici, zoals Von der Leyen, of economen, zoals Arnout Boot, oproepen tot steeds meer internationale samenwerking – juist in crisistijd – dan denk ik: dat is alsmaar meer van hetzelfde.

Godin afficheert zich weliswaar als pleitbezorger van globalisering, en hij pleit ook voor internationale samenwerking. Wat mij echter opvalt, is dat hij die samenwerking redelijk consequent mager invult. Samenwerking is voor hem vooral het uitwisselen van kennis en experts, en overdracht van technologie en wetenschappelijke kennis. Globalisering is voor hem vooral dat ideeën en technologieën over nationale grenzen gaan.

Zonder nu meteen te pleiten voor de afschaffing van ieder octrooirecht, ben ik toch niet tegen het feit dat kennis en technologie de neiging hebben zich te verspreiden. Als men bijvoorbeeld in Wageningen plannen uitdenkt hoe Afrikaanse landen zich kunnen ontwikkelen op basis van zonne-energie, informatietechnologie, drones en wat dies meer zij, zodat ze niet eerst een infrastructuur naar westers model hoeven op te zetten, dan vind ik dat verder prima, mits de factuur van uitvoering van al die plannen maar niet naar het ministerie van ontwikkelingshulp gestuurd wordt. Ondanks patenten, heeft technologie en kennis sowieso de neiging zich te verspreiden. Daar tegen zijn is als vechten tegen windmolens.

Wat de coronacrisis vooral zichtbaar maakt, is dat het autarkisch argument weer springlevend is. Autarkie is het streven om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Autarkie leidt tot autonomie en tot soevereiniteit. Het is een vorm van op je eigen benen staan. Volledige autarkie hoeft niet het doel te zijn. Autarkie kan ook op verschillende manieren ingevuld worden. Van belang is vooral dat een economie op essentiële onderdelen niet afhankelijk is van anderen. Wat al helemaal voorkomen moet worden is afhankelijk zijn van een enkel ander.

Om een voorbeeld te geven: met betrekking tot de digitale infrastructuur is Nederland, zoals heel de EU, in hoge mate afhankelijk van commerciële bedrijven uit de Verenigde Staten, zoals Facebook, Google, Apple, en Microsoft. Pas toen die bedrijven veel invloed hadden verworven, realiseerde men zich dat daarmee veel data – en daarmee veel controle over de eigen bevolking – uit handen is gegeven. Met betrekking tot de traceer-app is een van de bezwaren of de privacy niet te veel geschonden wordt als deze op basis van locatiegegevens functioneert.

Ondertussen beschikken genoemde Amerikaanse multinationals allang over onze locatiegegevens, en maken ze daar op een voor ons ondoorzichtige wijze gebruik van. Met betrekking tot het uitrollen van 5G, is het in Europa de vraag of we dat laten doen door Amerikaanse of Chinese bedrijven. De vraag is daarbij niet of een van de twee het netwerk zal gebruiken voor spionagedoeleinden. De vraag is veeleer door wie we liever bespioneerd worden: door de Amerikanen of door de Chinezen.

De vervolgvraag is wat onze voorkeur voor Amerika ons mag kosten. Zembla zond laatst in verband met de tekorten aan mondmaskers en testcapaciteit nog een update uit van een eerdere uitzending waaruit blijkt dat het de ambitie van China is om apotheker van de wereld te worden. Dat betekent dat ze een monopolie nastreven op het gebied van alle belangrijke basisstoffen voor het maken van medicijnen.

Naar aanleiding van de coronacrisis zal het autarkisch argument eindelijk meer aandacht krijgen. Maar, autarkie kost geld. Autarkie betekent een tragere economie, en productie tegen hogere kosten. Alleen dat al is reden voor een structurele afwaardering van de wereldeconomie.

Voldoende mondmaskers blijkt nu een aanhoudend probleem. Wat al helpt is dat je niet afhankelijk bent van één land als leverancier, maar dat je de keuze hebt uit meerdere landen. Een milde vorm van autarkie is dat je op zijn minst voldoende voorraden van bepaalde producten, zoals mondmaskers, aanhoudt, zodat je in geval van nood nog een poos vooruit kan. Autarkisch hoef je niet persé als land te zijn, maar kun je ook als groep van landen zijn.

Autarkie is een terrein waarop de EU goede diensten had kunnen bewijzen, maar het is kenmerkend dat de EU het juist op dit belangrijke beleidsterrein structureel laat afweten. Zoals de EU voor vrijhandel is binnen de EU, zo is ze ook voor vrijhandel met landen buiten de EU. Eigenlijk ziet de EU nauwelijks onderscheid tussen landen binnen en buiten de EU. De ambities van de EU zijn ook niet tot haar lidstaten beperkt, maar eigenlijk wereldwijd. Dat blijkt ook uit de reeds genoemde gezwollen woorden van Von der Leyen: ‘De wereld komt vandaag samen.’

Samenwerking tussen landen totdat er één grote geglobaliseerde economie bestaat, is het al dan niet uitgesproken ideaal. Maar één systeem betekent ook wereldwijde kwetsbaarheid als ook maar één radertje in dat systeem het laat afweten. Als er echter meerdere economische systemen zijn die min of meer onafhankelijk van elkaar bestaan, betekent een hapering in het ene systeem nog niet een hapering in het andere systeem.

Welbeschouwd zijn individuele mensen ook afzonderlijke systemen. Juist daardoor blijven er altijd sterken over, die de zwakken kunnen bijstaan. Maar als de wereldbevolking verwordt tot een grote knuffelbrei, dan valt er als het misgaat niet meer veel te helpen. Dan is gedeelde smart dubbele smart. Het is het multipliereffect van ellende.

Vrijdagochtend 8 mei. De zon schijnt. Het wordt 23 graden. Mooi weer voor een fietstocht. Eens kijken of ik België weer in kan. Tot nog toe waren in verband met de pandemie de kleinere wegen gebarricadeerd. Maar nu in België versoepelingen van kracht worden, kan het zijn dat die barricades opgeheven zijn. Ik zou eens naar Tongeren kunnen fietsen.

Op teletekst zie ik dat Australië komt met een driestappenplan waarmee het land de coronamaatregelen afbouwt. Op 1 juli wordt de laatste stap gezet. Australië telt 23 miljoen inwoners, niet veel meer dan Nederland. Alsof Nederland een heel werelddeel voor zich alleen heeft. Het is dan een stuk gemakkelijker om anderhalve meter afstand te houden.

Paul Hekkens houdt een Weekboek Corona bij. Alle afleveringen hier. Deze column verscheen eerder op Wynia’s Week.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 5661
Lid geworden op: Zo Jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor hans van de mortel » Ma Mei 11, 2020 10:30 am

mercator schreef: "Moesten die griepvaccins echt werken,
dan was de griep uitgeroeid zoals cholera en pest."

Heerlijk toch zo'n man die alles kan waar het aankomt op logisch denken en van wie veel valt te leren en heel de wereld verzonken blijft in het napraten van de ander zonder zelf na te denken. De wereld gaat godverdomme steeds meer op de mislukte mensensoort moslims lijken.

Ik vind Mercator de meest logisiche denker van dit forum. Sterker nog, hij kijkt net zoals ik graag naar 'Aircrash Investigation'. Daar zien we gezagvoerders met een reputatie in het besturen van vliegtuigen afgaan als een gieter. Waar het aankomt op logisch denken laat juist de hoog opgeleide en gekwalificeerde intelligentsia het afweten op de meest onbenullige manier. Vliegen op de automatische piloot (robots maken geen fouten) zorgt ervoor dat vliegtuigongelukken zelden meer voorkomen.
Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Mei 11, 2020 10:35 am

Is dat even een grote tegenvaller: de maakbare maatschappij is minder maakbaar dan gewenst.
RIVM: "Onmogelijk om afstand te houden van kleuters."
https://www.telegraaf.nl/nieuws/490929502/rivm-bij-heropening-basisscholen-onmogelijk-om-afstand-te-houden-van-kleuters
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 40659
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Mei 11, 2020 10:47 am

U bent niet meer veilig in uw eigen huis.
De politie kan op elk moment de voordeur intrappen om 'toezicht te verschaffen'.
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 5661
Lid geworden op: Zo Jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Wat weten we nu van de coronacrisis?

Berichtdoor hans van de mortel » Ma Mei 11, 2020 1:16 pm

Afbeelding

Verplichte gezichtsbedekking. Ook voor niet-moslims.

Ik zou 23 april naar Havana vertrekken. Heb toen (goedkoopste optie) € 683,- betaald.

Ook KLM is in de ban, niet alleen vanwege het China-virus, maar ook door het Islam-virus. Gelet op de VERPLICHTE gezichtsbedekking in het vliegtuig. Het gaat natuurlijk om een mondkap, maar dat staat er niet. [icon_lol.gif]

Ingangsdatum 11 mei t/m 31 augustus met de optie van verlenging.
Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten