Nieuwe Iraakse politieke partij wil vrede met Israël

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Nieuwe Iraakse politieke partij wil vrede met Israël

Bericht door Maarten »

Nieuwe Iraakse politieke partij wil vrede met Israël

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabi ... fault.aspx

In interviews met Iraakse en Israëlische media, roept Talal Hariri, politiek leider van de '25 Oktober beweging’ in Irak, Bagdad op om vrede te sluiten met Jeruzalem. Wij willen niet alleen diplomatieke betrekkingen, maar een echte sociale vrede tussen Irak en Israël.

De normalisering van de betrekkingen tussen Irak en Israël is een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker aan de orde komt. In Irak gaan over dit thema veel nieuwe stemmen op, zowel voor als tegen een dergelijk initiatief. Enkele maanden geleden kwamen 300 prominente Irakezen, waaronder regerings­functio­narissen, bijeen in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio van Irak, om op te roepen tot vrede met Israël. Tegen hen werden vervolgens arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Al eerder, in 2019, ontstond een politieke beweging onder de naam '25 Oktober­beweging', die gepaard ging met wijd­ver­spreide demon­straties van het volk tegen de verslech­tering van de economische situatie. De leider van de beweging, Talal Hariri, beschrijft deze initiatieven als een seculiere beweging, die als hoofddoel heeft de volledige scheiding van godsdienst en Staat in Irak.

In interviews met Iraakse en Israëlische media, riep Hariri Bagdad ook op om vrede te sluiten met Jeru­zalem. Dit wekte de woede van vele anderen, die aan zijn politieke zijde mee­strijden om de corruptie in Irak uit te roeien, maar geen sympathie hebben voor de Joodse Staat. In een gesprek met de redactie van Israel Today benadrukte Talal Hariri, dat het politieke standpunt van de 25 Oktober Beweging glashelder is: 'Wij pleiten voor volledige vrede met Israël, dus ook op het sociale vlak, en niet alleen ten aanzien van politiek-diplomatieke betrekkingen. De Stad van Abraham (Ur der Chaldeeën) ligt hier in het zuiden van Irak, en kan een baken worden van geestelijke eenheid in deze regio'.

Hariri wees erop dat er zo'n twee miljoen verdreven Iraakse Joden zijn, die een belangrijke brug kunnen vormen tussen de twee naties.

Een van de redenen voor de toenadering tot Israël is Hariri's vaste overtuiging, dat Irak zich moet bevrijden van de invloed en inmenging door Iran.

'Wij zijn de eerste, formeel geregis­treerde, politieke beweging, die zich openlijk verzet tegen Iran', zei hij, en voegde er nog aan toe: 'Deze politieke ideeën hebben mij doods­bedreigingen opgeleverd van door Iran gesteunde milities, waardoor ik voor mijn eigen veilig­heid ben verhuisd van Bagdad naar de Koerdische regio’.

Dat is allemaal goed en wel, maar vormen Hariri, en degenen die net zo over Israël denken, niet een kleine minderheid in Irak? Helemaal niet, vertelt hij: 'Ongeveer 70 procent van de Irakezen is voor­stander van een dergelijke normalisatie en het aanknopen van betrek­kingen met Israël'
Plaats reactie