Pagina 1 van 1

Bijbelcode

Geplaatst: do dec 02, 2004 10:13 am
door Lichtbaken
Er zijn godsdiensten die de Bijbel niet serieus nemen. Zo wordt er in de Koran beweert dat de Bijbel vervalst zou zijn. Een geloof ligt moeilijk: niet alles is controleerbaar of begrijpelijk. Maar God helpt ons: in het Oude Testament verborg God een code die de toekomst voorspelde: namen van mensen, die de gebeurtenissen in de wereld beinvloed hebben, werden ontdekt door de code zoals : Shakespeare, Kennedy, Bill Clinton, Hitler enz. maar ook werden er gebeurtenissen in voorspeld zoals de Golfoorlog. De schrijver:Michael Drosnin, een Amerikaanse journalist , ontdekte in 1994 de voorspelling dat Rabin vermoord zou worden. Hij waarschuwde, maar Rabin geloofde het niet, en zo werd de voorspelling werkelijkheid. De code kon ontcijferd worden met behulp van zeer geavanceerde programmatuur, die door een Israelische wiskundige: dr.Eliyahu Rips werd ontwikkeld .Het boek verscheen in 1997.Het ISBN nr. 9060 10935x uitg.:Strengholt. Het boek kan voor iedereen die in de waarheid is geinteresseerd een zeer belangrijke bron van informatie zijn. Wat de toekomst betreft:niets is zeker.

Geplaatst: vr dec 03, 2004 1:17 am
door Angelika
Hoi Lichtbaken,

welkom hier op het forum. Intressant artikel. Heb je meer info hieromtrent?

Bijbelcode

Geplaatst: vr dec 03, 2004 5:14 pm
door Lichtbaken
Hoi Angelika,

Dank je wel.....Wat wil je precies weten? Bij Donner hadden ze het een jaar geleden in voorrraad.

Re: Bijbelcode

Geplaatst: vr dec 03, 2004 11:36 pm
door Iznogoodh
Lichtbaken schreef:Er zijn godsdiensten die de Bijbel niet serieus nemen. Zo wordt er in de Koran beweert dat de Bijbel vervalst zou zijn. Een geloof ligt moeilijk: niet alles is controleerbaar of begrijpelijk. Maar God helpt ons: in het Oude Testament verborg God een code die de toekomst voorspelde: namen van mensen, die de gebeurtenissen in de wereld beinvloed hebben, werden ontdekt door de code zoals : Shakespeare, Kennedy, Bill Clinton, Hitler enz. maar ook werden er gebeurtenissen in voorspeld zoals de Golfoorlog. De schrijver:Michael Drosnin, een Amerikaanse journalist , ontdekte in 1994 de voorspelling dat Rabin vermoord zou worden. Hij waarschuwde, maar Rabin geloofde het niet, en zo werd de voorspelling werkelijkheid. De code kon ontcijferd worden met behulp van zeer geavanceerde programmatuur, die door een Israelische wiskundige: dr.Eliyahu Rips werd ontwikkeld .Het boek verscheen in 1997.Het ISBN nr. 9060 10935x uitg.:Strengholt. Het boek kan voor iedereen die in de waarheid is geinteresseerd een zeer belangrijke bron van informatie zijn. Wat de toekomst betreft:niets is zeker.
Wat een onzin. Voer voor geflipte numerologen.

Iznogoodh

Geplaatst: za dec 04, 2004 10:59 am
door CroMagnon
Michael Drosnin heeft ondertussen ook een the Bibel Code II geschreven.... hier is z'n website:
http://www.thebiblecode.com/index.php

:o :lol:

Geplaatst: zo dec 05, 2004 12:38 pm
door Lichtbaken
@ CroMagnon: Hartelijk bedankt voor de informatie! :wink:

@ Iznogoodh: Onderzoek eerst en oordeel later.....

Geplaatst: zo dec 05, 2004 6:22 pm
door Iznogoodh
Erich van Daeniken kon ook al zo mooi aantonen dat onze goden eigenlijk astronauten waren. Geen speld tussen te krijgen. De wereld zit vol met fantasten die overal geheimzinnige tekens zien en wonderlijke verbanden leggen. Hun boeken vinden veel aftrek in een tijd waarin een hoop mensen op zoek zijn naar een nieuw houvast of gewoon eens lekker willen wegfantaseren van de banaliteit van het leven.

Ik voorspel je dat je morgen een belangrijke persoon zal ontmoeten die een totaal nieuwe wending aan je leven zal geven. Klopt altijd, zo'n voorspelling.

Het is met die meneer Rips net als met alle statistici: veel belangrijker dan wat ze wel zeggen is datgene wat ze niet zeggen. Als de schoenmaat van Mozes gedeeld door het aantal apocrieve bijbeldelen vermenigvuldigd met wortel uit het aantal Israeliers in de Sinai-woestijn minus een Jubeljaar toevallig uitkomt op de leeftijd van Kennedy, dan schreeuwt de imbeciel Rips: wonder!!!!! Als dat niet zo is, dan is hij stil.


Iznogoodh

Magie

Geplaatst: zo dec 05, 2004 6:54 pm
door sprot

Bijbelcode

Geplaatst: wo dec 08, 2004 12:55 am
door Lichtbaken
@ Sprot : Dat vonden de Duitsers ook in de tweede wereldoorlog :"Wir haben es nicht gewußt."

@ Iznogoodh : Met de Bijbelcode wordt bewezen dat de Bijbel authentiek is . Lees de Bijbel : het Nieuwe Testament. Daardoor zul je weten hoe je leven moet ;Christus deed het voor. Onderzoek alles en behoudt het goede is een goede regel, want niets in dit leven is volmaakt.

Niet zo koosjer .... :)

Geplaatst: wo dec 08, 2004 1:12 am
door sprot
Allez, een beetje commentaar over uw 'journalist'

Puzzelen met de bijbel


Met behulp van een computer viste de Amerikaanse journalist Michael Drosnin de moord op premier Rabin uit de Hebreeuwse bijbel. In De Bijbelcode, een bestseller die onlangs ook in Nederland verscheen, legt hij zijn methode uit. Maar Moby Dick wordt op die manier ook zéér opmerkelijk leesvoer.

In een luxe hotel in Amsterdam, waar hij in de lounge een reeks interviews afwerkt, plukt Drosnin de vruchten van zijn succesvolle voorspelling. Vol overtuiging recapituleert hij voor de zoveelste keer de feiten: 'Ik had Rabin al een jaar van te voren gewaarschuwd. Toen geloofde niemand dat hij vermoord zou worden. Het kan absoluut geen toeval zijn dat die aanslag in de bijbel gecodeerd staat.'

Drosnin geeft nog een ander voorbeeld van de waarde van zijn methode om de bijbel haar geheimen te ontfutselen. 'Twee maanden voordat de komeet Shoemaker-Levy op Jupiter insloeg, zag ik dat in de bijbel staan. Ook de exacte datum heb ik vooraf gevonden.' Dat klinkt indrukwekkend, maar helaas voor Drosnin hadden astronomen eind 1993 al berekend dat Jupiter op 16 juli 1994 zou worden getroffen.

De moordaanslag op Rabin was een voltreffer, maar Drosnins overige voorspellingen zijn van minder allooi. Meestal 'ontdekt' hij de gebeurtenissen, zoals de moord op Kennedy en de dood van Diana, pas achteraf. Ook voorspelt hij veel wereldrampen die zich voorlopig weigeren te voltrekken. In 1996 verwachtte hij een atoomaanval op Jeruzalem door Libische terroristen en een aanslag op premier Netanyahu. Hij sprak daarover meermaals met generaal Yatom, het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst.

Doen zulke mislukte voorspellingen geen afbreuk aan de code? Drosnin meent van niet: 'De bijbelcode werkt net zo als de kwantummechanica, op basis van het onzekerheidsprincipe. We hebben met waarschijnlijkheden te maken. Bovendien bezitten we slechts een handvol stukjes van de puzzel. We kunnen er niet zeker van zijn dat we die correct interpreteren. Ik ben echter van mening dat je beter loos alarm kunt slaan dan dat je verzuimt te waarschuwen voor een mogelijk groot gevaar.'

Een hogere intelligentie
De bijbel voorspelt de toekomst, en Drosnin weet hoe. Hij stopte de eerste vijf boeken van de Hebreeuwse bijbel (de thora) in zijn computer, verwijderde de spaties zodat er een reeks van ruim driehonderdduizend letters ontstond, en liet op die reeks een simpel computerprogramma los dat zoekt naar namen of woorden waarvan de letters op gelijke afstanden in de tekst staan - wélke afstand doet er niet toe. De achtletterige naam van Yitzhak Rabin bijvoorbeeld werd in het boek Deuteronomium gevonden, waarbij de eerste letter in het tweede hoofdstuk staat en de laatste in hoofdstuk vierentwintig. Tussen de letters moeten telkens 4771 tekens worden overgeslagen.

Zijn voorspelling was gebaseerd op het feit dat de tweede letter van Rabins naam uit een bijbelvers kwam waarin wordt gesproken over 'de doodslager die zijn naaste zonder opzet doodde'. Daaruit concludeerde Drosnin dat het leven van Rabin werd bedreigd. Critici betogen dat je op zo'n manier in iedere tekst wel iets kunt vinden. Als reactie daarop daagde Drosnin hen uit verborgen boodschappen te zoeken in de klassieker van Herman Melville, Moby Dick. Dat leek niet zo eenvoudig omdat een Engelse tekst, in tegenstelling tot een Hebreeuwse, klinkers bevat. Desondanks vond de Australische wiskundige Brendan McKay diverse onheilstijdingen, waaronder de moord op Lincoln, Kennedy, Indira Ghandi, Martin Luther King en... op Michael Drosnin zélf.

De voorbeelden die McKay op zijn internetpagina's toont, doen niet onder voor de afbeeldingen in De bijbelcode. Maar Drosnin heeft zijn eisen inmiddels opgeschroefd: 'McKay is een leugenaar. Ik heb gezegd dat hij de moord op een wereldleider van te voren in Moby Dick moet aanwijzen. Pas dan zal ik hem serieus nemen.'

In zijn bestseller schrijft Drosnin wel dertig keer dat de code drieduizend jaar in de bijbel verborgen heeft gezeten. Dan moet er al die tijd niets aan de tekst zijn veranderd. Als men bijvoorbeeld in het boek Deuteronomium een letter zou weglaten of een woord zou toevoegen, dan is de moord op Rabin niet meer te vinden. Bijbelwetenschappers zijn het er echter over eens dat de officiële versie van de Hebreeuwse bijbel vrij laat tot stand kwam, en dat er aan het begin van onze jaartelling diverse tekstvarianten in omloop waren. Pas vanaf de zesde eeuw werd er bewust gewerkt aan een standaardtekst. De oudste, volledige versie is een bijna duizend jaar oud manuscript dat in de bibliotheek van St. Petersburg wordt bewaard. Drosnin schrijft dat deze Leningrad Codex exact overeenkomt met de huidige versie, maar dat is niet waar. Alleen in Deuteronomium zitten al zo'n twintig verschillen die stuk voor stuk voldoende zijn om de Rabin-code te ontregelen.

Hiermee geconfronteerd, blijkt die tot vervelens toe herhaalde ouderdom plotseling irrelevant. 'Ook wanneer de huidige tekst slechts een paar honderd jaar oud zou zijn, kun je niet verklaren hoe de bijbel de dood van Rabin kon voorspellen. Het maakt niet uit of de tekst oorspronkelijk aan Mozes is doorgegeven of dat een hogere intelligentie door de eeuwen heen via meerdere mensen heeft gewerkt. Bovendien kan niemand aantonen dat de hedendaagse versie verschilt van de oertekst, want die is niet meer beschikbaar.'


Puzzel voor statistici
Drosnin kwam de bijbelcode in 1992 op het spoor toen hij een week doorbracht bij de Israëlische wiskundige prof. Eliyahu Rips, die de methode weer had ontleend aan de in 1957 overleden Tsjechische rabbi Michael Weissmandel. Rips kwam oorspronkelijk uit Letland waar hij in 1969 in een psychiatrische inrichting werd opgesloten nadat hij zichzelf als protest tegen de sovjetinval in Tsjechoslowakije op een plein in Riga in brand had gestoken. Onder druk van westerse wiskundigen kreeg hij in 1972 toestemming naar Israël te emigreren, waar hij een orthodoxe jood werd.

Rips liet Drosnin zien dat de Iraakse scudaanval op Israël al in de thora wordt vermeld. Op verzoek van de journalist schakelde hij zijn computer in om nog andere historische feiten na te trekken. Volgens Drosnin bleek het mogelijk op elke willekeurige dag het belangrijkste nieuwsfeit in de boeken van Mozes terug te vinden. Rips vertelde hem dat alles wat over de wereld geweten kan worden, in de thora ligt vervat.

In 1994 publiceerde Rips samen met de fysicus Doron Witztum een artikel in het vakblad Statistical Science waarin werd beschreven hoe een computer tweeëndertig vermaarde rabbi's uit de wereldgeschiedenis in het boek Genesis opspoorde. Hun namen waren vaker dan verwacht mocht worden te vinden in de buurt van hun geboorte- en sterfdata (wat in het Hebreeuws ook letterreeksen zijn). De toevalskans zou slechts 1 op 62.500 bedragen. Het resultaat was voor Rips een krachtig bewijs voor de goddelijke herkomst van de thora. Drosnin noemt enkele vooraanstaande wiskundigen die zich ook zouden hebben laten overtuigen, maar dat bleek bij navraag niet te kloppen. Robert Kass, die als executive editor verantwoordelijk was voor de publicatie in Statistical Science, hechtte er niet veel waarde aan. Hij beschouwde het artikel als een vermakelijke puzzel voor de lezers.

De onderzoeksresultaten van Rips en Witztum worden al een jaar of tien gebruikt om geseculariseerde joden weer tot het orthodoxe geloof te brengen. De organisatie Aish HaTorah sponsort in Israël en de VS seminars waaraan ondertussen al zo'n 70.000 belangstellenden hebben deelgenomen. En goed voorbeeld doet volgen. Rabbi Mechanic van Aish HaTorah klaagde op Internet over opdringerige christenen die met behulp van de bijbelcode willen aantonen dat Jezus de Messias is. In Israël werden een miljoen pamfletten verspreid over deze Jeshua codes. Jezus lijkt op allerlei plaatsen in het Oude Testament op te duiken, maar volgens Mechanic is nog véél vaker te vinden in de Hebreeuwse versie van Tolstojs Oorlog en Vrede - wel duizenden malen! Bovendien vond de rabbi ook andere geestelijke leiders in het Oude Testament, zoals Mohammed, Krishna en (David) Koresh.


Kanaal van God
De referees van Statistical Science waren overigens niet over één nacht ijs gegaan. Rips experimenteerde aanvankelijk met de 34 rabbi's die in zijn encyclopedie het meest uitvoerig werden beschreven, waarop men hem het experiment over liet doen met 32 minder bekende rabbi's. En weer had hij succes. Bovendien bleek dat er na het verhaspelen van de letters of de woorden van Genesis veel minder uit de bus kwam. Het artikel werd uiteindelijk geplaatst omdat men geen fouten meer kon vinden, maar Brendan McKay gooide ook hier roet in het eten. Hij ontdekte een statistische fout en kwam uit op een veel bescheidener kans. McKay wees er bovendien op dat de rabbi's onder verschillende namen bekend stonden. Door de 'juiste' namen te kiezen kon hij ook uit de Hebreeuwse vertaling van Oorlog en Vrede een miraculeus resultaat distilleren. Zijn experimenten met de thora leverden daarentegen niets op.

Volgens Drosnin hoeven we McKay niet serieus te nemen omdat zijn werk niet in een vakblad is verschenen. Maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren (1). Het valt overigens niet te verwachten dat Rips zich meteen gewonnen zal geven. Na zijn ervaringen met Drosnin is hij echter niet langer geneigd concrete voorspellingen te doen. Op een persconferentie die afgelopen juni in Jeruzalem plaatsvond, distantieerden Rips en Witztum zich openlijk van Drosnins The Bible Code. Witztum verklaarde dat dit boek geen enkele wetenschappelijke waarde heeft omdat de statistische onderbouwing ontbreekt. Als variatie op Drosnins methode liet hij een bijbelcode zien waarin de moord op Churchill wordt voorspeld. Drosnin pareert deze laatste aanval met een ad hominem argument: 'Witztum is gewoon jaloers dat iemand anders iets over de bijbelcode heeft geschreven, want hij wil het enige kanaal zijn waardoor God spreekt."

En nu nog Nostradamus .... of de kermiswaarzegster ...

Geplaatst: wo dec 08, 2004 10:43 pm
door Iznogoodh
Rips...de zoveelste idioot. Met een grote aanhang van bijna even grote idioten.

Iznogoodh

Bijbelcode

Geplaatst: zo dec 12, 2004 1:47 am
door Lichtbaken
@ sprot :

Voorlopige reactie. Populistisch taalgebruik en cynisme geven blijk van ondeskundigheid en maken een goed dialoog mijns inziens onmogelijk.
Om u beter te sporen zal ik voor u een zo objectief mogelijk beeld geven hoe men de Code in de Bijbel heeft ontdekt, waaruit blijkt dat toeval onmogelijk is. Vele geleerden dachten nl. aanvankelijk ook zo, maar kwamen later tot de ontdekking dat het niet zo was.
De tekst in het boek Daniel 12:4: "Maar gij Daniel, houd de woorden verborgen en verzegel het boek tot de eindtijd; velen zullen onderzoek doen, en de kennis zal vermeerderen" , was voor Newton aanleiding om onderzoek te doen, en concludeerde voorlopig dat de Bijbel verborgen boodschappen bevatte.Hij deed veel onderzoek, maar kwam er niet uit.De tweede persoon, die zich er mee bezig ging houden, was de Praagse rabbijn Weissmandel. Hij ontdekte 60 jaar geleden, de eerste verwijzing naar de Code: wanneer hij 3 x 50 tekens oversloeg, verscheen het woord Thora . Hetzelfde gebeurdde ook bij Exodus, Numeri en Deuteronomium, maar verder kwam hij niet.
De computer zorgde voor de doorbraak: een Israelische wiskundige : dr. Eliyahu Rips, ontwikkelde een zeer ingewikkeld wiskundig model:tesamen met een fysicus: ene Witztum, ontdekte hij dat het Oude Testament een Code bevatte: het ging erom een sluitend bewijs te vinden, en dat vonden zij : zij ontdekten de namen van 32 geleerden: hun functie, de dag van hun geboorte en hun sterfdag.
Toen een van de toonaangevende crypto-analytici bij het National Security Agency : Harold Gans, hiervan hoorde, was hij ervan overtuigd, dat de bijbelcode een lachertje was, en dacht aan te kunnen tonen, dat de Code niet bestond; schreef een eigen computerprogramma en ging op zoek naar dezelfde informatie, en vond ze. De Code bestond dus. Met andere informatie wilde Harold Gans overtuigd worden, en overwoog: als dit werkelijk het geval is, dan zouden ook de steden waar de geleerden zijn geboren en gestorven, ook gecodeerd moeten zijn. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Niet alleen bij de namen van de 32 geleerden, maar ook nog van 34 andere geleerden ontdekte hij het zelfde. Al deze gebeurtenissen hadden in het verleden plaats gevonden.
Het werd anders toen Eliyahu Rips in de zomer van 1994, de voorspelling ontdekte voor de toekomst: hij ontdekte de naam van Yitzhak Rabin. Daarbij: moord op Rabin. Vervolgens werd aangegeven: de naam van de moordenaar die zal moorden: Amir. Daarbij de tekst: hij sloeg toe, hij doodde de premier. Dan waar het zal gebeuren: Tel Aviv . En dan ook nog de datum: sept. 1995.
Op 1 sep. 1994 vloog de auteur van het boek de Bijbelcode: Michael Drosnin naar Israel en waarschuwde Rabin . Deze geloofde het echter niet met alle bekende gevolgen van dien.
Deze informatie is geheel in de geest van het geschreven boek gegeven. Ik herhaal mijn uitspraak: onderzoek alles en behoudt HET GOEDE !

Geplaatst: zo dec 12, 2004 3:23 am
door Patrick
Twijfelt u zo hard dat u die bijbelcode nodig heeft om bevestiging te zoeken in uw geloof?

Bijbelcode

Geplaatst: zo dec 12, 2004 6:32 pm
door Lichtbaken
Waarom kunnen jullie ( sprot.iznogoodh en patrick) je stellingen niet onderbouwen?
Wat ik lees zijn allemaal meningen maar geen van jullie neemt ook maar enige moeite zijn/haar stelling degelijk te onderbouwen.

Het standpunt van SKepp

Geplaatst: di dec 14, 2004 12:43 am
door sprot
The Bible Code: De bijbel ontcijferd
Een nieuw boek heeft in de States de media en de bestsellerlijsten geterroriseerd. The Bible Code van ex-journalist Michael Drosnin onthult de profetische aard van de Thora, waarin de moord op Rabin eeuwen geleden al werd voorspeld. Het boek voorspelt ook dat de wereld in een nucleair conflict zal ten onder gaan, in 2000 of 2006.
Dr. Michael Schermer, historicus, experimenteel psycholoog, expert in statistiek en waarschijnlijkheid en auteur van Why people believe in weird things, hield het boek tegen het licht. Het bleek niet meer te zijn dan "New Age numerologie, verpakt in einde-milleniumhype".

Statistische scrabbleMensen zijn dieren die herkenbare patronen en betekenisvolle relaties zoeken in een overvolle, gerandomiseerde wereld, of die verbanden nu echt bestaan of niet. Zo zien mensen het hoofd van Jezus in een pannenkoek, het aangezicht van Maria in de spiegelende voorgevel van een kantoorgebouw (recent nog in Tampa, Florida) of een UFO in een blinkend ruimtestation.
The Bible Code is gebaseerd op het opzettelijk creëren van statistische ruis, waarin je met wat fantasie alle gewenste boodschappen kan vinden. De auteur neemt de Thora en laat alle klinkers, spaties en lettertekens weg. Zo krijgt hij een reeks van 304 805 medeklinkers. Daarom past hij een bewerking toe die Equi-distant Letter Sequence toe: je begint bij de eerste letter van genesis en je neemt dan elke n-de letter. De zevende, de twintigste of de honderdvijftigste. In de reeks die zo ontstaat, zoek je naar een betekenisvolle boodschap door naar believen klinkers in te vullen. En als je niets vindt, neem je een andere sequentie.In The Bible Code vindt men zo namen als Hitler, Dallas, Kennedy, Pearl Harbor, the atomic war, en verwijzingen naar 2000 en 2006. Overigens is het ELS-systeem ontleend aan het werk van de wiskundige Eliyahu Rips die hieraan een artikel wijdde in Statistical Science in 1994. Hij beschouwde het als een statistisch fenomeen, niet als een voorspellingsmachine.
Niet meer dan een spelletje
Bevatten de 304 805 letters van de Thora inderdaad alle informatie over alles en iedereen in de wereld, daar door God’s hand in neergelegd? Het is onwaarschijnlijk en het boek zelf doet er alles aan om dat aan te tonen. Waarom wel iets over de moord op Rabin of Kennedy, maar niet die op Luther King of Palme? Bovendien is de Thora niet één boek van God’s hand. Historici twijfelen er niet aan dat het een samenvoegsel is van teksten van verschillende auteurs, en dus niet de stem van God die wat dicteerde aan Mozes. Dit boek is slechts het laatste in een lange reeks van kabbalistische woord- en cijferspelletjes die uit de Middeleeuwen stammen.
Het past ook netjes in de nieuwe rage om wetenschap en religie te vermengen. In de vage hutsepot die daaruit ontstaat is het zoeken naar pseudo-verbijsterende verbanden ook op zijn plaats. Zoals de deling van de basis van de grote piramide door de breedte van een van de stenen van de bekleding, het aantal dagen van het jaar oplevert. Als je lang genoeg zoekt vind je altijd wel iets.Waar het boek het niet over heeft, zijn de logische consequenties van dit spelletje. Als Rabin op voorhand was gewaarschuwd en hij had de aanslag kunnen ontwijken, impliceert dat dan dat de mens machtiger is dan God, die de gang van de wereld zoals Hij het zag in de Thora heeft vastgelegd? Kan een statisticus met genoeg computercapaciteit het universum opnieuw laten aflopen en een andere uitkomst krijgen? Einstein geloofde dat God niet met de teerlingen speelde. Speelt Hij misschien een computerspelletje?

sprot,
lid van Skepp
http://www.skepp.be