Asielzoekers in België en andere problemen

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7896
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Parasieten in België en andere problemen

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
wo jul 21, 2021 5:08 pm

Uiteraard moet er ook een dankwoord uitgesproken worden naar Allah.

Afbeelding
Maar dan wel op de enige juiste halal goedgekeurde islamitische manier: geknield op de grond met het hoofd omlaag, broek naar beneden en met het blote achterwerk omhoog gericht naar Allah als poort van hoop voor nooit ontvangende signalen uit het heelal.

Islam is een Arabisch verzamelwoord voor het begrip 'mislukte mensensoort'.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

91 asielzoekers niet uitgewezen omdat ze coronatest weigeren

Dit jaar konden 91 personen niet worden uitgewezen omdat ze een coronatest weigerden. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op een vraag van Yoleen Van Camp (N-VA). Asielzoekers moeten een coronatest laten afnemen voor ze het land verlaten. Wie de test weigert, kan niet worden uitgezet.

In 2020 moesten daardoor 21 uitwijzingen worden geannuleerd. In 2021 gebeurde dat 131 keer, bij 91 personen. In juni ging het om een recordaantal van 32 weigeringen.

Van de in totaal 112 personen van wie de uitzetting geannuleerd werd, zijn er slechts 22 uiteindelijk vertrokken. 39 personen werden vrijgesteld, één persoon ging terug naar de gevangenis en één persoon werd uitgeleverd door Justitie. 49 weigeraars zitten opgesloten in afwachting van repatriëring. Voor zes van hen staat al een vertrek gepland, 42 wachten nog op een escortedatum. Eén van hen zit nog in een asielprocedure.

‘Excuus’
Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is het duidelijk dat de weigeringen een doelbewuste strategie zijn om niet uitgezet te hoeven worden.

“Net om deze reden heeft staatssecretaris Mahdi in juni een plan voorgesteld aan de regering om repatriëringen mogelijk te maken in het geval van het weigeren van een coronatest”, laat het kabinet van de staatssecretaris weten. “We weten niet hoe lang Covid nog zal duren, daarom werkt de staatssecretaris aan oplossingen om een terugkeer mogelijk te maken. Covid mag voor niemand een excuus zijn om zich niet aan de regels te houden.”
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
mercator
Berichten: 19528
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door mercator »

Ariel schreef:
do aug 05, 2021 6:14 pm
Dit jaar konden 91 personen niet worden uitgewezen omdat ze een coronatest weigerden.
Na het (zgz) dichtnaaien van het mondje krijgen we dit nu weer. De wereld op zijn kop: mogelijk besmette types zouden toch zo snel mogelijk moeten verwijderd worden ipv ze bij te houden?
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Sans-papiers die in hongerstaking gingen: ‘Ze hebben tegen ons gelogen’

Bijna drie maanden na de grote media-aandacht voor de hongerstaking van zo’n 400 Brusselse sans-papiers verblijven nog een tachtigtal mensen in de Begijnhofkerk. ‘We moeten opeens allemaal een adres hebben waar de wijkagenten ons kunnen vinden. Dat was niet de afspraak.’

Aan de Begijnhofkerk in Brussel is het opvallend rustig. Enkele maanden geleden krioelde het hier van de sympathisanten, activisten en media. Nu is het plein quasi leeg. Enkele vertrouwde gezichten staan voor de kerk: deze ex-hongerstakers verblijven momenteel nog in het ‘huis van compassie’.

Binnen is het opvallend donker. Enkele zakken met brood liggen uitgestald op een tafel. De kerk ligt nog vol met matrassen en dekens, netjes langs elkaar. Bijbelse schilderijen torenen hoog boven de geïmproviseerde bedjes uit. Er liggen geen mensen meer met ingevallen gezichten, zoals maanden geleden. De mensen die er verblijven, zitten rechtop op stoelen of op hun bed.

SOEP
Een man knielt op een gebedsmatje, vooraan in de kerk. Omringd door beelden van Jezus en Maria bidt hij tot Allah. Groepjes mannen en vrouwen zitten her en der bij elkaar. Op de vraag of er nog vrijwilligers komen om te helpen, is het antwoord unaniem: “Neen, die zagen we al zeker twee weken niet meer.” Een dame die net soep uitdeelt: “We helpen elkaar, we hebben niet veel. Andere ex-hongerstakers komen na het werk eten brengen. Wilt u ook wat soep?”

Ayoub (27) is gediplomeerd spoedverpleger en komt uit Marokko. Hij verblijft al vijf jaar in België. Zijn mama, broer en zus wonen hier wettelijk. Ayoub deed niet enkel mee aan de hongerstaking, maar fungeerde als hulpverlener. “Ik heb tijdens de hongerstaking veel mensen geholpen toen ze verzwakten.”

Ayoub zet zich nog in voor de mensen die zelfs maanden later negatieve fysieke gevolgen ondervinden van de hongerstaking. “Maar ik ben behalve hulpverlener ook een mens”, zegt hij. “Ik wacht nog altijd op papieren. Het lijkt wel alsof ik een goddelijke beslissing afwacht, iets dat buiten mijn wil ligt.”

De honderden sans-papiers die meededen aan de actie, wachten inderdaad nog steeds op een beslissing over hun dossier. Een van de eisen tijdens de staking was om een collectieve regularisatie te bekomen. Maar op 21 juli werd de actie na 60 dagen beëindigd na onderhandelingen met verschillende actoren. Dossiers zouden individueel bekeken en behandeld worden, in een daarvoor ad hoc opgezette ‘neutrale zone’. Door chaos werd die zone even snel weer opgedoekt, maar de dossiers zouden verder behandeld worden.

Volgens Fethi, die vandaag nog in de kerk woont, loopt er op dat vlak iets verkeerd. De man, die er in juli zwaar aan toe was nadat hij 15 kilo verloor, steekt meteen van wal. “Die van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) logen tegen ons. Ze zeggen nu opeens dat we een adres moeten hebben waarop wijkagenten ons moeten kunnen vinden, terwijl dit niet de afspraak was. Voor ons is het zoals een ladder, waarop je telkens een stapje hoger moet zetten. Want als je dan eenmaal een adres hebt, zullen ze weer iets anders verzinnen om het ons moeilijk te maken.”

Volgens verschillende ex-stakers werd er tijdens de onderhandelingen in juli met DVZ, waar ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) een actieve rol in had, een oplossing gevonden. “Die werd mondeling aanvaard door DVZ”, zeggen ze. “De stad Brussel zou de aanvragen van de sans-papiers via vertegenwoordigers in ontvangst nemen en overmaken aan DVZ, zonder dat er op voorhand woonstcontroles zouden plaatsvinden, zoals gebruikelijk is. Die richtlijn werd bepaald omdat velen hun woning verloren hadden door de langdurige actie. Het was een van de positieve elementen om de actie te stoppen. Maar DVZ neemt nu andere maatregelen en vraagt om woonstcontroles door wijkagenten, voordat de sans-papiers de beslissing op hun aanvraag kunnen krijgen.”

Dat zorgt voor veel onrust bij de actievoerders. Ook Ahmed (53), een van de woordvoerders van de groep die zelf meedeed aan de hongerstaking, beaamt dat. “Weinig mensen hebben een adres”, zegt hij. “Veel mensen zijn hun adres en zelfs job kwijtgeraakt door mee te doen aan de actie. Enkelen vonden met hun eigen middelen een woonst en referentieadres. Maar bovenal was dat niet de afspraak die we gemaakt hadden.”

Volgens Geert De Vulder, woordvoerder van DVZ, klopt het niet dat er mondeling werd afgesproken dat er geen woonstcontroles zouden komen bij de sans-papiers, voorafgaand aan een beslissing over hun aanvraag. “De enige afspraak die er werd gemaakt, is dat de hongerstakers een nieuwe regularisatie-aanvraag konden indienen volgens de huidige procedure. Er is geen enkele afspraak gemaakt rond uitzonderingen.” Volgens De Vulder moeten mensen zonder wettelijk verblijf volgens de huidige procedure altijd een verblijfsadres opgeven, waarna controle door een wijkagent plaatsvindt.

Ook Sieghild Lacoere, woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), benadrukt dat. “Er is nooit afgesproken dat er geen woonstcontroles zouden zijn. De procedures worden gewoon gevolgd.” Hoe mensen zonder papieren wettelijk aan een woonst moeten komen, blijft voor verschillende actievoerders de vraag.

LIJDEN
Er heerst meer onrust bij de hongerstakers. La Libre Belgique lekte deze week een interne nota van de Dienst Vreemdelingenzaken waaruit blijkt dat een vrouwelijke ex-hongerstaker, die positief geadviseerd werd door de ambtenaar die haar dossier behandelde, toch een afwijzing kreeg, en geen tijdelijke regularisatie zoals gehoopt. Algemeen directeur Freddy Roosemont van DVZ heeft de afwijzing volgens de gelekte interne nota persoonlijk aangeduid en ondertekend.

Staatssecretaris Mahdi laat daarover inmiddels optekenen in Bruzz dat dit geen definitieve beslissing is. Toch zijn de hongerstakers er niet gerust in. “Tijdens de besprekingen, met zowel het kabinet van Sammy Mahdi als met de heer Roosemont, werd de casus van de betrokkene naar voren gebracht als een voorbeeldzaak, die zou moeten leiden tot een regularisatie op basis van artikel 9bis van de wet van 1980. Inderdaad: deze persoon is 12 jaar op het grondgebied aanwezig (lang verblijf), heeft een belofte van tewerkstelling, heeft een Belgische broer, een blanco strafblad en er werden geen ongunstige elementen genoemd”, klinkt het onder meer in een persbericht van de organisatoren.

BANG
De andere ex-hongerstakers wachten bang hun lot af. Amin, (36) die als kok en kapper werkt in ons land, vertoeft ook nog veel in de kerk. “Kok is toch een knelpuntberoep in België?”, zegt hij. “Ik woon hier al vijf jaar.” Amin hoorde niets over zijn dossier. “Daarom gaat het niet goed met mij.” De jongen begint opeens te huilen. “Sorry”, zegt hij, terwijl hij zijn betraande ogen probeert te verbergen. “Ik heb mijn ouders al heel lang meer niet gezien. Het is deprimerend. Ik ben elf kilo afgevallen, ook door de stress. Ik zit hier bijna een jaar aan de kerk. Ik heb geen andere keuze dan te wachten.”

Als Amin een negatief antwoord krijgt op zijn dossier, zal hij “wanhopig” zijn, zegt hij. “Mijn zus heeft papieren, ik niet. Dit is toch niet normaal? Denken ze hier misschien dat ik niet oké ben, als persoon? Waarover gaat dit?” Ook Fethi ziet het somber in, in ons land. “Als ik een negatieve respons krijg, dan verlaat ik België, denk ik. Ik heb dan geen keuze. Dan probeer ik het in een ander land opnieuw. Wat moet ik anders?”

STRIJDVAARDIG
Twee jonge gasten zitten iets verderop dicht bij elkaar in de kerk: “Wij waren allebei 17 jaar toen we in België aankwamen. We zijn nu 21. We kenden hier niemand, we hebben hier geen familie, we kenden elkaar ook niet. We blijven wel altijd samen nu”, zeggen ze stil. “We wachten ook gewoon af,” zucht een van hen.

Ahmed blijft ondertussen strijdvaardig. “Het zou ironisch zijn om alle inspanningen die we leverden te laten oplossen in het zand. We hebben bovendien al lang geleden. Ons lijden begon niet met de hongerstaking, ons lijden gaat jaren terug”, zegt hij fel. “Als we negatieve antwoorden krijgen, zou het onlogisch zijn dat we ons hoofd laten hangen en ons lot zomaar aanvaarden. We gaan nooit ons hoofd laten zakken.”
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Geen plek in Brusselse herberg voor asielzoekers

België kampt net als Nederland met een sluimerende asielcrisis: het aantal aanvragen stijgt en opvangplaatsen zitten vol. Midden in Brussel zit het ’Ter Apel’ van onze zuiderburen. Maar als het aanmeldcentrum vol zit, slapen de migranten buiten op straat.

Afbeelding

Slechts één blok verwijderd van de zoete geur van Glühwein en vrolijke kerstliederen bevindt zich het Klein Kasteeltje; dit is de plek waar nieuwe asielzoekers zich moeten melden voor een aanvraag. Van knusse gezelligheid is hier geen sprake: al wekenlang staan migranten letterlijk aan de poort van de voormalige kazerne.

Alleen als er plek over is worden volwassen mannen toegelaten, maar veel pechvogels moeten het een dag later een nieuwe poging wagen. De daklozenopvang zit bomvol en om hun plekje in rij niet te verliezen slapen de migranten noodgedwongen op straat in de vrieskou.

Bibberen
„We zijn toch geen dieren?”, klaagt een bibberende migrant uit Nigeria. Hij heeft een deken om zich heen gewikkeld en schuilt in een hutje van dranghekken en karton tegen de regen. „Ik ben naar België gekomen, omdat ik hoorde dat het hier makkelijk is om asiel aan te vragen. Dit had ik niet verwacht.”

Aan de overkant van de straat bespreken buren de situatie. Ze vertellen in de nacht soms wakker te worden van geschreeuw en huilende baby’s en klagen over het gebrek aan voorzieningen om de asielstroom enigszins normaal te laten verlopen.

„Migranten hebben geen andere keuze dan op straat te plassen en te poepen”, legt buurman Marc uit. „Onze straat ziet eruit als een vuilstortplaats. Natuurlijk zijn onze klachten niets in vergelijking met wat de asielzoekers moeten doorstaan. Zij zijn de echte slachtoffers.”

’Families eerst’
De federale regering erkent dat de situatie verre van optimaal is, maar kampt net als Nederland met een moeilijke zoektocht naar opvanglocaties. Bovendien, zo legt een woordvoerster van staatssecretaris Sammy Mahdi (Asiel en Migratie) uit, zijn er door de overstromingen in Wallonië plekken verloren gegaan.

„Er zijn elke dag mensen die opgevangen worden en toegewezen worden aan plaatsen, er wordt heel hard gezocht om nieuwe locaties te openen om iedereen te kunnen toewijzen”, reageert de zegsvrouw. „Dat is niet direct gelukt bij iedereen. Families met kinderen en alleenstaande minderjarigen mogen eerst en altijd op de dag van aankomst.”

Verdeeldheid
Het linkse stadsbestuur van Brussel, die de situatie al wekenlang heeft laten voortwoekeren, heeft maandag aangekondigd om 100 extra plekken te huren. Onze zuiderburen kijken net als Den Haag naar de Europese Unie om de hoge asielinstroom onder controle te krijgen. „Net zoals Nederland ligt België niet bepaald aan een buitengrens van de EU en heeft zij de vijfde meest asielaanvragen”, klinkt het bij staatssecretaris Mahdi.

Maar voorlopig laat een oplossing in het ’andere Brussel’ nog lang op zich te laten wachten: de verdeeldheid onder lidstaten is te groot.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Afbeelding
Stad Brussel huurt 100 opvangplaatsen voor asielzoekers die niet terechtkunnen in Klein Kasteeltje

De stad Brussel gaat een tijdelijke opvangplek openen voor de asielzoekers die niet terechtkunnen in aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel en daardoor dagelijks in de winterkou moeten overnachten. Via burgerplatform BXL Refugees huurt de hoofdstad honderd opvangplaatsen.

Het gaat om een tijdelijke tussenoplossing in afwachting van een structurele oplossing voor het opvangprobleem.

Al wekenlang staan 100 tot 200 asielzoekers dagelijks aan te schuiven aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in de hoop een tijdelijke opvangplaats af te dwingen. De meeste families en niet-begeleide minderjarigen raken voorbij de poort van het aanmeldcentrum, maar alleenstaande mannen moeten op dagbasis terugkeren in de hoop geregistreerd te worden of een plekje te bemachtigen — vaak tevergeefs. Daardoor slapen verschillende mannen op straat, in de winterkou, om zo hun plaats in de rij niet te verliezen.

Om die reden huurt de stad Brussel vanaf vandaag met spoed honderd opvangplaatsen die worden verzorgd door BXL Refugees. De locatie van de opvang wordt niet bekendgemaakt om een overrompeling te vermijden. Het burgerplatform zal de asielzoekers aanspreken om in de opvangplaats te verblijven.

Bordet-gebouw
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) benadrukt aan Belga dat het niet zijn bevoegdheid is, maar hij wil de mensen niet zonder dak boven hun hoofd op straat laten slapen in deze winterse omstandigheden.

Het onderkomen wordt gehuurd in afwachting van een structurele oplossing. Mogelijk wordt die gevonden in het oude Bordet-gebouw, een OCMW-gebouw van de stad Brussel. Vorige week donderdag maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) nog bekend dat Fedasil dankzij de medewerking van Defensie op de site in Glons (provincie Luik) een nieuwe noodopvang opent. Tussen nu en 1 januari wil hij ook nog nieuwe plaatsen openen in Damme, Leopoldsburg, Jambes, Marcinelle, Molenbeek en Nonceveux.

Blijven zoeken
Fedasil verduidelijkt in een reactie dat de 100 tijdelijke opvangplaatsen geen deel uitmaken van het Fedasil-opvangnetwerk. “Wel plannen we deze week ongeveer 300 extra plaatsen te kunnen openen. Het gaat om plaatsen in verschillende bestaande centra (extra bedden, containers, ...). Dit zal echter niet onze problemen rond het gebrek aan opvangplaatsen kunnen coveren. We blijven dus zoeken naar extra plaatsen om iedereen met recht op opvang een opvangplaats te kunnen bieden”, aldus woordvoerster Lies Gilis.
En dan dit. :unhappy:

Afbeelding
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9733
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door sjun »

eigen daklozen laatst? Ik ben toch wel benieuwd welke individuen hier weer beter van worden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 47023
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Mahalingam »

Voor de slachtoffers van de watersnood is geen belangenorganisatie.
Er is wel een hele vluchtelingenindustrie die al vele jaren vele miljarden euro van de staat (belastingbetaler) krijgt voor al het werk dat ze doen. Hoe meer vluchtelingen en hoe behoeftger die zijn, hoe meer geld voor de samaritanen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Over welke minderjarige gaat het. Over knullen die 17 jaar en 10 maanden oud zijn? Wat doen die gasten hier in Europa. Ik denk dat die so called kinderen veiliger zijn bij hun ouders in hun geboorteland. Als een ouder een zogenaamd kind onbegeleid naar Europa stuurt, dan deug je niet als ouder.

En vol is nu eenmaal vol. Een opvang centrum is niet van elastiek die oprekt als je er meer asielige in stopt.
Geen onthaal voor vijftiental niet-begeleide minderjarigen in Klein Kasteeltje: “Onaanvaardbare situatie”

Een dertigtal niet-begeleide minderjarigen wacht woensdagochtend voor de deuren van het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum van Fedasil voor verzoekers om internationale bescherming. “Ik heb uitdrukkelijk gevraagd aan Fedasil alle minderjarigen die zich melden op te vangen. Dat minderjarigen niet opgevangen worden aanvaard ik niet. Ik zal er op toezien dat dit gerespecteerd wordt”, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

"Voor de eerste keer sinds de migratiecrisis van 2015 zullen een vijftiental niet-begeleide minderjarigen niet onthaald kunnen worden", meldt Franstalig kinderrechtencommissaris Bernard De Vos woensdag aan Belga. Hij bezoekt regelmatig de site om mensen te ondersteunen die in de kou staan te wachten.

Fedasil heeft woensdagochtend een dertigtal niet-begeleide minderjarigen in de wachtrij geïdentificeerd, maar er zijn vandaag slechts zestien plaatsen beschikbaar in het Klein Kasteeltje en de opvangcentra zijn verzadigd.
"Het is een onaanvaardbare situatie, vooral omdat we al enkele dagen wisten dat het verder zou verslechteren. Als verdediger van de rechten van het kind is het ondraaglijk om dit te zien", voegt hij eraan toe.

Die leeftijds­tes­ten moeten véél sneller gebeuren, dat vragen mijn diensten al maanden. Dat is ook in het belang van de echte minderjari­gen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi
“Het afgelopen jaar zijn er meer dan 500 plaatsen bijgecreëerd voor de opvang van niet-begeleide minderjarigen en onlangs opende nog een opvangcentrum in Oudergem dat specifiek voor deze jongeren is voorbehouden”, meldt Mahdi in een persbericht. “Wat wel zo is, de leeftijdstest moet sneller. Die duurt nu meer dan een maand. De realiteit is dat Fedasil de laatste maanden geconfronteerd wordt met een zeer grote stijging van het aantal niet-begeleide minderjarigen dat zich bij hen aanmeldt. Niet al deze mensen blijken ook effectief minderjarige te zijn. Wanneer er twijfel is over hun echte leeftijd, worden deze jongeren onderworpen aan een leeftijdstest door de Dienst Voogdij (FOD Justitie).”

“Tot wanneer de resultaten er zijn, worden zij als minderjarige opgevangen. Dat gaat niet op om mensen te moeten opvangen op een plaats van een minderjarige als blijkt dat ongeveer 35 procent van de verklaarde minderjarigen toch meerderjarig is. Die leeftijdstesten moeten véél sneller gebeuren, dat vragen mijn diensten al maanden. Dat is ook in het belang van de echte minderjarigen. Ik dring dan ook nog eens aan bij de Minister van Justitie dat hij dringend investeert in de Dienst Voogdij om de leeftijdstesten te versnellen. Als er meer instroom is dan volgen er automatisch ook meer tests”, aldus Mahdi nog.

Uit cijfers van de staatssecretaris blijkt nog dat dit jaar 33 procent van de mensen in het opvangnetwerk een niet-begeleide minderjarige is. In 2020 was dat nog 15 procent en in 2019 9 procent. Dit jaar zijn er tot nu toe 3.018 niet-begeleide minderjarigen aangemeld en 1.991 leeftijdstest uitgevoerd. Ongeveer 70 procent (1.357) blijkt meerderjarig te zijn na zo’n test.

“Rampzalige situatie”
“Zelfs kinderen krijgen geen opvang meer. Bij mij nooit gebeurd. Die jarenlange kritiek, persoonlijke aanvallen en verontwaardiging zijn toch gewoon een slecht gespeelde grap, als je rampzalige situatie oh terrein bekijkt”, reageert voormalig staatssecretaris voor Migratie Theo Francken via Twitter.
Uiteraard hoort bij dit bericht een foto met een klein kind en wat zielige mannen die te beroerd zijn om hun troep op te ruimen.

Afbeelding
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Als je weet dat je niet welkom bent in een land, dan wil je toch niet in dat land blijven.
Sans-papiers voormalig KBC-gebouw betogen tegen mogelijke uitzetting

MOLENBEEK

De groep van 180 tot 200 mensen zonder papieren die in het voormalige gebouw van KBC aan de Havenlaan verblijven, zijn maandag op straat gekomen. Ze betogen tegen de dreiging dat ze uit het gebouw gezet worden. “We zullen ons verzetten”, klinkt het bij het collectief Zone Neutre.

De sans-papiers verblijven sinds augustus in het gebouw. Ze mochten er tijdelijk verblijven tot de verbouwingswerken aan het leegstaande pand beginnen. Dat zou midden december gebeuren, maar nu blijkt dat de werken nog niet begonnen zijn. Ze hoorden ook dat de politie hen gedwongen uit het gebouw zou verwijderen, maar daar zullen ze zich tegen verzetten.

Met veel lawaai en trommels verzamelden meer dan honderd personen aan de poort van het vroegere KBC-gebouw. “Een enkele oplossing: regularisatie”, “We zijn allemaal kinderen van migranten” of “Solidariteit met de sans-papiers”, scandeerde de menigte. Aan de ingang van het gebouw hingen nog spandoeken met “Stop uitzettingen” of “De vergetenen van Vivaldi”.

Een woordvoerder van het collectief Zone Neutre zegt dat er al gesprekken waren met Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux om oplossingen te vinden voor het verblijf van de sans-papiers. “De burgemeester heeft ons voorgesteld om honderd personen in verschillende hotels onderdak te bieden, maar dat hebben we geweigerd. We willen allemaal samenblijven en samen vertrekken”, zegt Saïd Elouizi.

Hoe het in de komende weken zal lopen, weten de sans-papiers niet. Ze willen dat er eerst een oplossing komt, tot dan verzetten ze zich tegen de uitzetting.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
mercator
Berichten: 19528
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door mercator »

Ariel schreef:
ma dec 13, 2021 6:39 pm
Als je weet dat je niet welkom bent in een land, dan wil je toch niet in dat land blijven.
Ze hoeven toch helemaal niets te doen tegen dat uitgewezen worden, ze moeten gewoon hier blijven. Ik noem dat helemaal niet "zich verzetten".
Een bankgebouw uitkiezen is wel sluw. De KBC wil geen slechte reclame als blijkt dat die niet aan de goede kant van de geschiedenis staat. Nog liever hun eigen gebouw laten veranderen in een infect vuilnisstort.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Antwerpen wordt de laatste paar dagen overspoeld door Nederlanders. Lockdownfiles vanaf Breda, overvolle treinen en lange rijen voor populaire winkels. Oproepen om niet de grens over te gaan voor een pleziertripje worden massaal genegeerd. Sterker nog: het lijkt iedere dag alleen maar drukker te worden met Nederlanders in de Vlaamse winkelstraten.

En de Nederlanders doen het goed in Belgie. :scratch:
Twaalf Nederlanders opgepakt in Antwerpen na vechtpartijen

Antwerpse agenten hebben woensdagavond in totaal twaalf Nederlanders opgepakt na twee vechtpartijen in de binnenstad, bevestigt de politie na berichten in lokale media. Eén Nederlander raakte gewond en moest naar het ziekenhuis.

De Antwerpse politie omschrijft de incidenten als „dronkenlappen die elkaar in de haren vliegen.” De twaalf zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Zeven Nederlanders en een aantal Belgen werden aangehouden rondom de Grote Markt. De groep ging onderling met elkaar op de vuist en één van hen raakte gewond. Toen de politie ter plaatse kwam werden de verdachten agressief richting de agenten, zegt een politiewoordvoerder. De andere vechtpartij ontstond aan de Waalsekaai. Daar zijn vijf Nederlanders aangehouden.

De twaalf zijn „bestuurlijk aangehouden.” Dit betekent dat de politie de arrestanten tijdelijk van straat haalt. Wanneer de agenten denken dat de arrestanten geen gevaar meer vormen, worden ze vrijgelaten. Een aantal van hen werd in de nacht van woensdag op donderdag al vrijgelaten. De rest kwam donderdagochtend weer op vrije voeten. Ze krijgen geen aantekening op het strafblad. Mogelijk volgt wel een geldboete.

„Er wordt kordaat opgetreden waar de openbare orde verstoord wordt. De politie houdt ook tijdens de eindejaarsdrukte onverminderd toezicht om de veiligheid en de rust te verzekeren”, zegt een politiewoordvoerder tegen het Nieuwsblad.

Weer drukte op de weg richting Antwerpen
Het is donderdag opnieuw druk op de snelwegen richting Antwerpen. Volgens de ANWB is het donderdag wel rustiger dan voorgaande dagen. Ook in de treinen is het weer druk, maar de NS ziet het aantal reizigers wel afnemen.

In de ochtend stond er nog een lange file op de A58 richting Antwerpen. Dit kwam door een ongeluk. „Afgelopen dagen zagen we tot ongeveer 14.00 uur wel files, maar dit keer zijn die eerder opgelost.” Over de grens in België zijn wel enkele vertragingen, maar die zijn volgens de ANWB „niet noemenswaardig.”

De NS waarschuwt nog steeds dat het te druk is in treinen tussen Nederland en België. Hierdoor is voldoende afstand houden onmogelijk. De spoorwegmaatschappij raadt mensen af met de trein naar België te reizen, tenzij het noodzakelijk is.

Wel merkt de NS op dat de kaartverkoop voor reizen naar België afneemt. Op perrons staan ook minder mensen. Eerder in de week moesten passagiers soms achterblijven omdat er geen plek meer was in een trein. Dat zou donderdag niet meer zijn gebeurd.

De spoorwegmaatschappij roept nu om op onder meer het station van Breda dat studenten niet gratis naar Antwerpen kunnen reizen. Er gaan namelijk volgens de NS berichten rond dat dit wel zou kunnen. De NS benadrukt dat de studentenkorting alleen in Nederland te gebruiken is.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Recordaantal gedetineerden teruggebracht naar land van herkomst: “We willen hier nog meer op inzetten”

Ons land staat in de Europese top op het aantal overplaatsingen van niet-Belgische gedetineerden naar hun land van herkomst. Het voorbije jaar stond de teller op 91, een recordaantal. “We willen hier nog meer op inzetten”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Zo kunnen ze hun straf uitzitten in het land van herkomst en niet op kosten van de Belgische belastingbetaler.”
Op twitter lees ik dat het over 91 criminelen gaat. Dat is natuurlijk nog altijd kleinbier. En in onderstaand artikel lees ik dat De meeste overbrengingen werden uitgevoerd naar Nederland, Frankrijk, Roemenië, Polen, Bulgarije en Italië.

Dat schiet dus niet op. Moslims blijven dus zitten.
91 niet-Belgische gedetineerden vorig jaar teruggestuurd naar land van herkomst

Het voorbije jaar werden 91 niet-Belgische gedetineerden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Daarmee behoort België tot de Europese top. Dat bericht Het Laatste Nieuws zaterdag.

“We willen hier nog meer op inzetten”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Zo kunnen ze hun straf uitzitten in het land van herkomst en niet op kosten van de Belgische belastingbetaler.”

Sinds 2013 is het mogelijk om niet-Belgische veroordeelden zonder hun toestemming terug te sturen naar hun land van herkomst. Hierbij gaat het om gedetineerden die geen verblijfsrecht hebben in België. Sindsdien zijn er in totaal 500 overbrengingen gerealiseerd. Die vinden hoofdzakelijk plaats tussen landen van de Europese Unie. De meeste overbrengingen werden uitgevoerd naar Nederland, Frankrijk, Roemenië, Polen, Bulgarije en Italië.

Peulschil
“91 van de vele duizenden is natuurlijk nog altijd een peulschil”, reageert N-VA-Kamerlid Theo Francken op Twitter. “Maar goed, het is beter dan niets. Blijven gaan, Vincent Van Quickenborne.”
Afbeelding
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Tentenkamp van sans-papiers mag blijven, beslist Molenbeek

Afbeelding

Staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V) vroeg de burgemeester van Molenbeek om een tentenkamp van mensen zonder papieren, die de regering onder druk willen zetten, te verbieden. Maar van Cathérine Moureaux (PS) mag het kamp blijven. ‘Ik heb niemand nodig om te zeggen wat ik moet doen.’

‘Wij vragen het recht om in België te wonen en te werken’, verklaarde Said Elouizi de actie die zijn collectief voor mensen zonder papieren, Zone Neutre, met twee andere organisaties van mensen zonder papieren voert in het Ninoofsepoortpark in Molenbeek. Ze trokken er een tentenkamp op, om druk te zetten op de federale regering om ‘permanente criteria’ in te voeren voor de regularisering van mensen zonder papieren (DS 2 april).

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) liet gisteren al verstaan dat hij niet op die eis zal ingaan. Hij vroeg burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) om het tentenkamp te verbieden. ‘Iedereen heeft het recht om politieke actie te voeren, maar dat hoeft niet door mensen in tenten onder te brengen’, zei hij.

Hoewel de actievoerders gisterenvoormiddag van de politie te horen kregen dat ze zondag zouden moeten vertrekken, laat Moureaux intussen aan nieuwswebsite Bruzz verstaan dat ze het kamp ‘de komende dagen zal tolereren’.

‘Schadelijk voor sociale samenhang’

‘Ik begrijp dat het werk (van de staatssecretaris, red.) moeilijk moet zijn vandaag’, zegt de burgemeester aan Bruzz. ‘Mijn taak is de veiligheid en de rust te verzekeren op het grondgebied van Sint-Jans-Molenbeek. Dat is mijn job, die doe ik en ik heb niemand anders nodig om te zeggen wat ik moet doen.’

‘Sinds er een staatssecretaris voor Asiel en Migratie is, stel ik vast dat de politieke vertegenwoordigers die deze functie uitoefenen niet kunnen stoppen met het ongeluk van de ene tegenover het ongeluk van de ander te zetten’, zegt Moureaux nog. ‘Dat is zeer schadelijk voor de sociale samenhang.’
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

In Belgie probeert men om uitgeprocedeerde asielzoekers naar huis te sturen. maar of dat effectief is? Nog niet echt.
Minder dan helft asielzoekers daagt op voor gesprek bij regionaal terugkeerbureau

Minder dan helft asielzoekers daagt op voor gesprek bij regionaal terugkeerbureau

Van alle uitgewezen asielzoekers die uitgenodigd worden door een regionaal terugkeerbureau van de Dienst Vreemdelingenzaken, kwam in de eerste maanden van het initiatief maar 41 procent opdagen voor een gesprek. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), opgevraagd door Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput.

In oktober vorig jaar opende het eerste regionale terugkeerbureau van de Dienst Vreemdelingzaken, officieel ICAM-bureau, de deuren in Brussel. Intussen zijn er loketten geopend in Antwerpen, Gent, Namen, Luik, Hasselt en Neufchâteau.

De terugkeerbureaus vormen de ruggengraat van het aanklampend terugkeerbeleid dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wil realiseren. Vandaag krijgen ongeveer 24.000 personen per jaar een eerste bevel om het grondgebied te verlaten, maar amper een vijfde van hen keert daadwerkelijk vrijwillig terug naar het land van herkomst.

De ICAM-loketten begeleiden asielzoekers individueel, onder meer via intensieve gesprekken, met het oog op vrijwillige terugkeer. Maar uit cijfers van Mahdi blijkt dat 136 mensen ook effectief opdaagden na een uitnodiging voor een eerste of een opvolgingsgesprek, op een totaal van 329 uitgenodigden, een percentage van iets meer dan 40 procent. De cijfers handelen wel over een relatief korte periode na de opstart van het project, van begin oktober tot eind december vorig jaar. In zijn antwoord benadrukt Mahdi ook dat de cijferrapportage nog op punt wordt gesteld.

Probleem met uitnodigingsbrief
Volgens Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput, die de cijfers opvroeg, ligt het probleem onder meer bij de uitnodigingsbrief. Die vertrekt nu in het Frans of het Nederlands , afhankelijk van de verblijfplaats van de betrokkene.

De bijgevoegde uitleg over de procedure wordt in één van beide talen én in het Engels opgesteld. Maar volgens Vandenput is het belangrijk om de uitnodiging ook in de moedertaal van de asielzoeker te versturen. “Niet elke asielzoeker is het Nederlands of Frans machtig en zo is er een excuus om de afspraken niet na te komen”, zegt hij. “De eenmalige lage kostprijs van een vertaling weegt niet op tegen een efficiënter functionerend terugkeerbeleid.”

Asielzoekers die blijven weigeren om terug te keren of niet ingaan op de uitnodiging, wacht gedwongen terugkeer, gaf Mahdi eerder al aan. Vandenput dringt daar ook op aan. “Mensen waarvan de asielaanvraag werd geweigerd, moeten plaatsmaken voor anderen”, klinkt het.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Mahalingam
Berichten: 47023
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Mahalingam »

Voor zover mij bekend mogen mannen niet de OekraÏne verlaten. Alleen vrouwen en kinderen mogen uitreizen.
Nu lees ik over Oekraïnse vluchtelingen en die kerels zijn geen lieverdjes. Hoe dat?

Afbeelding
Fighting back: Belgian Hasidic Jew throws attacker to the ground

The suspect is a Ukrainian refugee who was shouting antisemitic comments at a group of religious Jews on Friday night.

A visibly Jewish man turned the tables on his attacker this past weekend in Antwerp, Belgium, throwing him to the ground and sitting on him until police arrived, the Jewish Telegraphic Agency (JTA) reported Tuesday.

The incident, on the street near the city’s main train station, was filmed by a group of young non-Jewish men from a nearby balcony. A man dressed in Hasidic garb is seen being accosted by a man who talks to him for a few moments before raising his arm in a threatening manner.

Before he could land a punch, however, the Hasid tackled him and held him down.

A spokesperson for Shomrim, a security organization for the Jewish community, told JTA that the police arrived a few minutes later and took the man to jail.

He also noted that there have been at least 20 similar antisemitic incidents in the city in the past year.

According to Orthodox website Yeshiva World News, the suspect is a Ukrainian refugee who was shouting antisemitic comments at a group of Hasidim on Friday night.

It quoted a Shomrim volunteer who said that other Ukrainians have been caught by the group after “stealing bikes, breaking into apartments and threatening Jews on the streets…. We’re coordinating with the police and reporting every incident.”
Spoiler! :
Belgium has been struggling with rising antisemitism of the homegrown variety as well. In an Ipsos survey reported last November but taken in 2019 and 2020, some 26% of those surveyed revealed antisemitic views. Four percent were strongly anti-Semitic, 10 percent said they would discriminate against anyone of Jewish origin.

The Unia anti-discrimination organization said it was aware of 115 antisemitic incidents in Belgium in 2020, a jump of 56% compared to previous years.

In the most infamous antisemitic attack in the country in recent years, former French ISIS fighter Mehdi Nemmouche gunned down four people outside the Brussels Jewish museum in 2014. Two were an Israeli couple and two worked at the museum. He was given a life sentence for the “terrorist murders,” and his accomplice, who had supplied him with the weapons, was sentenced to 15 years in prison.

The UN’s educational, scientific and cultural agency (UNESCO) dropped a famed annual carnival in Belgium from its Intangible Cultural Heritage list in December 2019 due to outrageous antisemitic displays on some of the floats. These have included huge puppets of religious Jews surrounded by money and rats and a representation of a World War II cattle car used to transport Jews to concentration camps, surrounded by marchers dressed in Nazi uniforms.
https://worldisraelnews.com/fighting-ba ... he-ground/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

"België schendt richtlijnen bij leeftijdscontrole minderjarige vreemdelingen”

De manier waarop ons land niet-begeleide minderjarige vreemdelingen behandelt bij aankomst, druist in tegen Europese en internationale richtlijnen. Dat stellen twee gespecialiseerde centra aan de UGent in een advies aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), schrijft Knack dinsdagochtend.

Vorig jaar werden er 7.180 meldingen gemaakt van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Vaak is het niet meteen duidelijk of de toegekomen persoon wel echt minderjarig is. Daarom gaat de bevoegde Dienst Voogdij over tot een medische leeftijdscontrole. Die dienst valt onder de bevoegdheid van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

In 2021 werden er 2.435 leeftijdsbeslissingen genomen. Zo’n 69 procent bleek na die test wel degelijk meerderjarig.

Maar die leeftijdscontrole is niet onomstreden. Sinds september 2021 loopt er een zaak bij het EHRM. Het gaat om een vrouw uit Guinee bij wie uit de leeftijdscontrole zou blijken dat ze meerderjarig was bij aankomst in 2019, een beslissing die ze verwerpt.

In die zaak hebben twee gespecialiseerde centra van de UGent een zogenaamde ‘third party intervention’ geleverd. Het gaat om The Human Rights Centre (HRC) en The Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR). Via zo’n interventie biedt het Hof de mogelijkheid aan ngo’s of academici om juridisch advies aan te brengen.

Volgens het advies is de manier waarop ons land de leeftijd van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen bepaalt in strijd met Europese en internationale richtlijnen.

Botscan
Doorn in het oog is de manier waarop de Dienst Voogdij de leeftijd van vermoedelijke minderjarigen controleert. Dat gebeurt via een botscan, ook bekend als de ‘triple test’. De Gentse centra werpen op dat de wetenschappelijke onderbouwing van de botscan verre van duidelijk is. Zo zou de onzekerheidsmarge te groot zijn. Een kans op een fout is dus snel gemaakt, klinkt het.

Daarnaast zou de Dienst Voogdij niet correct handelen door vermoedelijke minderjarigen niet meteen een tijdelijke voogd aan te bieden tijdens de periode waarin het onderzoek loopt.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Plaats reactie