Immosite zegt hoe rijk en gekleurd je buren zijn

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73767
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Immosite zegt hoe rijk en gekleurd je buren zijn

Berichtdoor Ariel » Wo Jun 17, 2015 3:42 pm

Mag niet kijken zegt het Centrum voor Gelijke Kansen.

Immosite zegt hoe rijk en gekleurd je buren zijn

Zijn uw toekomstige buren bemiddeld? Zijn ze oud of jong? Zijn ze van allochtone afkomst? Op een nieuwe immosite, Realo, wordt al die informatie getoond. Dat kan niet, vindt het Centrum voor Gelijke Kansen: "Dit zet aan tot discriminatie."

Met een karrenvracht aan gegevens meet immobiliënwebsite Realo elke buurt in ons land een zogenaamd 'sociaal profiel' aan. Bedoeling is om potentiële kopers een beeld te geven van de buurt waarin ze terechtkomen. Het idee voor zo'n platform komt overwaaien uit de Verenigde Staten. Voor elk adres wordt onder meer opgesomd waar de dichtstbijzijnde scholen, dokterspraktijken en supermarkten liggen. Maar het gaat veel verder dan dat. Zo kan wie op het Kiel in Antwerpen wil gaan wonen met enkele muisklikken ontdekken dat daar veel jonge gezinnen wonen, maar ook heel wat alleenstaanden, voornamelijk laagopgeleiden, veel werkzoekenden en heel wat Antwerpenaren van buitenlandse origine.

Volgens het Centrum voor Gelijke Kansen zet Realo aan tot discriminatie. "Een rechter heeft al eens een verkoper veroordeeld omdat die aangaf dat zijn appartement te koop was in een 'migrantenvrij gebouw'. Deze website is anders verpakt, maar het resultaat komt op hetzelfde neer", zegt directeur Patrick Charlier.

De oprichters van de immosite gaan er echter van uit dat ze geen wetten overtreden. "Al onze cijfers en statistieken komen uit tientallen databronnen van de overheid, die wij aan elkaar koppelen", klinkt het. "De multiculturaliteit van een buurt is slechts één van de vele gegevens." Nog opmerkelijk: in bepaalde huizen kan je ook binnenkijken, zelfs al staan ze niet te koop. Daarvoor worden foto's gebruikt die bij een vorige verkoop op een andere immosite zijn gepost, maar daar inmiddels al lang niet meer op staan.

bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Terug naar “België - Vlaanderen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten