Molenbeek verbiedt gezichtsluier

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Molenbeek verbiedt gezichtsluier

Berichtdoor Manon » Za Feb 07, 2004 10:30 am

Molenbeek verbiedt gezichtsluier


Molenbeek verbiedt de facto burqa en niqab

Molenbeek vindt in een oud verbod op het dragen van maskers een elegante manier om de burqa en de niqab te verbieden. Sinds een dame half januari gekleed in een burqa aanklopte bij de Dienst Bevolking, hangt daar een affiche die dit verbod extra onder de aandacht brengt.

Het politiereglement van de Brusselse gemeente Molenbeek stipuleert in artikel 82 dat men zich niet 'gemaskerd, vermomd of verkleed' op de openbare weg mag begeven. Deze bepaling is niet nieuw. Ze is terug te vinden in de politiereglementen van de meeste gemeenten. Nieuw is wel dat gemeenten nu zelf administratieve boetes kunnen verbinden aan dergelijke overtredingen. In Molenbeek kan deze overtreding je 150 euro kosten.

Het bewuste artikel 82 zegt niets over de burqa of de niqab, mantels die niet alleen het lichaam maar ook het gelaat volledig bedekken en enkel de ogen vrijlaten. Toch oordeelt het gemeentebestuur dat het dragen daarvan onder deze bepaling valt en dus de facto verboden is.Dienst Bevolking ontsluiert burqa

Burgemeester Philippe Moureaux (PS) pleit net als zijn partijgenote Marie Arena nadrukkelijk voor overleg alvorens de hoofddoek en andere religieuze tekens te verbieden. Daarom is hij gaan praten met de leiders van de Molenbeekse moskeëen. Volgens La Dernière Heure hebben zij bevestigd dat hun religie nergens het dragen van de burqa of de niqab voorschrijft. Zij hebben dan ook geen bezwaar tegen een verbod ervan.

De straten van Molenbeek, toch een gemeente waar tientallen etnische groepen wonen, zien niet bepaald zwart van de burqa’s of niqabs. Is er dan eigenlijk wel een probleem? Olivier Ronquetti van de Dienst Bevolking relativeert. 'Het is zeer uitzonderlijk, maar het komt voor. Voor onze dienst is het essentieel om de burgers te kunnen identificeren.'

Niet om te provoceren

'Toen zich voor het eerst een dame in burqa aanmeldde, hebben we haar gevraagd om zich in een lokaal apart te ontsluieren. Achteraf hebben we het nieuwe politiereglement erbij genomen en is ons duidelijk dat burgers ten allen tijde verplicht zijn om hun gelaat te tonen. Om elk verder misverstand te vermijden, hebben we besloten om artikel 82 in onze dienst te afficheren. Enkel met de bedoeling om te informeren, niet om te provoceren', aldus nog Ronquetti.

Burgemeester Moureaux onderlijnt graag dat hij met zijn aanpak de bescherming van de democratie en de mensenrechten vooropstelt. In La Dernière Heure citeert hij de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens die stelt dat een democratie het recht heeft om religieuze gebruiken die de openbare orde verstoren, in te perken. Ook het Molenbeekse politieglement heeft een bepaling in die zin. Artikel 83 stipuleert dat de burgemeester elke activiteit kan verbieden die aanzet tot geweld of die in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een overtreding daarvan kan je eveneens een boete van 150 euro kosten.

Lut Verstappen


Datum: 4 februari 2004.

bron: www.divazine.beIn La Dernière Heure citeert hij de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens die stelt dat een democratie het recht heeft om religieuze gebruiken die de openbare orde verstoren, in te perken.

«L'objectif est de pouvoir identifier la personne que l'on a en face de soi», reprend Philippe Moureaux. Dans l'entourage de ce dernier, on met d'ailleurs en avant l'article 9 de la Convention européenne des droits de l'homme qui stipule que «la liberté de manifester sa religion ou ses convictions ne peut faire l'objet d'autres restrictions que celles qui, prévues par la loi, constituent des mesures nécessaires, dans une société démocratique, à la sécurité publique, à la protection de l'ordre ()».
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Jasmijn
Berichten: 233
Lid geworden op: Wo Jan 07, 2004 5:03 pm

Berichtdoor Jasmijn » Zo Feb 08, 2004 1:14 am

Ik heb een makkelijke oplossing voor de vrouwen die niqab willen dragen in Belgie -> ga naar een land waar het wel makkelijk kan en er geen problemen van worden gemaakt.

Dutch
Berichten: 3283
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Zo Feb 08, 2004 10:21 pm

Jasmijn, probeer eens zélf een gezichtssluier uit gedurende een paar dagen...
Wedden dat je van gedacht verandert?
Onder zo'n niqab ben je een nul, een niemand, een verwaarloosbaar onzichtbaar iets, zelfs geen menselijk gelaat meer waardig...
Verbieden, vooraleer kortzichtig gehouden en gebrainwashte muslima's ook daarover gaan beweren dat het "de mannen op afstand houdt"...
Want wat is de niqab anders dan een uitbreiding van de hidjab? Kortom, als de hidjab algemeen ingang zal gevonden hebben, komt de niqaab op de proppen, zoveel is zeker!

Dutch

Bengazi
Berichten: 293
Lid geworden op: Do Mei 29, 2003 10:17 am
Contact:

Berichtdoor Bengazi » Zo Feb 08, 2004 10:49 pm

Dutch schreef:Jasmijn,

Ik heb de reaktie van Jasmijn nog eens een keer gelezen maar ik kan uit haar reactie niet op maken dat ze voor de gezichtsluier is. :?


Terug naar “België - Vlaanderen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten