Terreurdaad verijdeld in Antwerpen?

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Terreurdaad verijdeld in Antwerpen?

Berichtdoor Patrick » Za Mei 08, 2004 11:20 am

Volgens FM-radio is er een terreurdaad verijdeld in één van de Antwerpse tunnels. De potentiële dader zou een Taliban zijn die woonachtig is op Antwerpen Linkeroever. De man zou, in samenspraak met een Antwerpse Imam, een aanslag gepland hebben op één van de Antwerpse tunnels tijdens het weekend van 17 op 18 April. Niet toevallig werd tijdens dat weekend het event "Open spoortunnel" georganiseerd.

"Open spoortunnel" kon rekenen op zo'n 70.000 belangstellenden die te voet de nieuwe, 1,1 km lange, spoortunnel tussen de halte Antwerpen Dam en het Centraal station inhuldigden. De gevolgen van een aanslag op die plaats zouden dus niet te overzien zijn.


Buiten FM radio verscheen het bericht ook in "De Morgen". Kan iemand de juistheid van dit bericht verifiëren? Heeft de VRT nieuwsdienst ook iets gerept over deze potentiële terreurdaad of is het onderwerp te gevoelig omwille van de nabije verkiezingen?

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Het artikel uit 'De Morgen'

Berichtdoor sprot » Za Mei 08, 2004 11:58 am

Antwerpen vreesde aanslag in tunnel

BRUSSEL Eigen berichtgeving Anne de Graaf
Het gerecht beschikte op 24 maart over aanwijzingen dat een op Linkeroever wonende Talibanaanhanger een terreuraanslag wilde plegen in één of meerdere Antwerpse tunnels tijdens de publiekstrekker ‘Open Tunnel-evenement’. De Talib zou hebben gehandeld in opdracht van een imam van een Antwerpse moskee. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van een spoedvergadering van het parket waarop De Morgen de hand kon leggen.

Zowel de staatsveiligheid als de joodse gemeenschap ontvingen in maart de tip dat de Talib A.S., een Indiër en drie Marokkanen een aanslag beraamden tijdens de tunnelopendeur van 17 en 18 april waarop uiteindelijk zeventigduizend belangstellenden afkwamen.

Volgens de bron wachtte de bende in maart op nadere instructies van een imam en zijn drie zoons.

In het document worden de namen van de opdrachtgevers en de plaats van de moskee met naam genoemd.

De drie zouden beschikken over vijftig kilogram springstof, gestolen in een kazerne en aangeleverd door een zekere J. uit Willebroek.

De explosieven zouden worden ondergebracht in een pand in de Dambruggestraat in Antwerpen waar fundamentalisten samenkomen.

Nog volgens de tipgever zou gebruik worden gemaakt van een VW Passat break met Duitse nummerplaten.

De recherche en de staatsveiligheid tilden zo zwaar aan de zaak dat ze op 24 maart spoedberaad hielden in aanwezigheid van de tenoren van het parket en onderzoeksrechter Jacques Mahieu. ’s Anderendaags volgden tien huiszoekingen en trof men inderdaad een verdacht voertuig met Duitse nummerplaten aan in de buurt, zij het van het type Ford break.

Dat behoorde echter toe aan de (inmiddels opgerolde) Axa-bende, verantwoordelijk voor tientallen gewapende overvallen op de filialen van de verzekeringsmaatschappij, maar het springtuig was onvindbaar. De drie broers werden voor verhoor opgepakt en later vrijgelaten.

Ook al werden de explosieven niet gevonden, toch zat de schrik er goed in. Het gerecht plaatste taps op de vaste lijnen en de gsm’s van de verdachten en ook de wo ning van A.S. op Linkeroever en de bewuste moskee werden wekenlang geobserveerd. “Het was gekkenwerk.

We wisten niet waar we moesten beginnen. Het politietoezicht tijdens het Open Tunnel-evenement werd verdubbeld”, zegt een onderzoeker. “We wisten dat er sprake was van ‘een tunnel’, maar niemand wist eigenlijk welke.

Er zijn er immers zoveel in Antwerpen: de Kennedy-, de Waasland-, de hst- en de Craeybeckxtunnel...” Ook vandaag is de waakzaamheid groot naar aanleiding van de informatie, vooral in de Antwerpse jodenbuurt waar meer patrouilles dan gewoonlijk op de been zijn. Het gerecht neemt de zaak ernstig omdat tijdens het onderzoek naar de Axa-bende bleek dat het destijds in Marokko ondergedoken kopstuk S. opdracht gaf om hem zware wapens te bezorgen, waaronder een raketlanceerder.

Dat tuig zou bestemd zijn voor Talib A.S., maar de (met een Belgische vrouw samenwonende) man ontkent dat. Nochtans maakte een onafhankelijke bron al in januari bij de politie gewag van een levering van wapens aan A.S.

Dezelfde Talib zou ook verdacht zijn van een moord in Mechelen en de in april 2002 mislukte bomaanslag op de Libanese zakenman Abou Mehri in Antwerpen.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Zo Mei 09, 2004 9:50 am

Bedankt Sprot, ik wist dat ik op u kon rekenen ;)

Patrick

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72296
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Zo Mei 09, 2004 11:59 am

Phhhhhhhhhh, wat een geluk dat er tipgevers zijn. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “België - Vlaanderen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten