Joodse gemeenschap eist harde aanpak antisemitisch geweld

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Joodse gemeenschap eist harde aanpak antisemitisch geweld

Berichtdoor sprot » Ma Jun 28, 2004 12:31 am

Woedende joodse gemeenschap eist harde aanpak antisemitisch geweld

Van onze redacteur

ANDERLECHT - De joodse gemeenschap in België is niet langer tevreden met woorden. Ze eist daden van de overheid tegen het antisemitisch geweld. Welke daden? ,,Dat de betutteling ophoudt en ze de daders echt probeert te vinden.''HET zit de joodse gemeenschap erg hoog dat het Antwerpse gerecht de daders van de steekpartij donderdag in Wilrijk, waarbij een joodse student zwaargewond raakte, nog niet heeft kunnen oppakken. Dat werd gisteren erg duidelijk op een protestbijeenkomst tegen het toenemende antisemitisme en racisme. Enkele honderden joden waren samengekomen aan het streng bewaakte monument voor de joodse martelaren in Anderlecht. De sfeer was sereen, maar tegelijk hing de woede voelbaar in de lucht.

Toen minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) - de Franstalige politici waren massaal present - het woord nam en zei dat ze van de strijd tegen het antisemitisme een prioriteit maakt, was het gemor niet van de lucht. ,,Woorden, woorden, woorden'', klonk het op de volgelopen gedenkplaats.

Begin dit jaar had Onkelinx ook al aangekondigd dat er regelmatig overleg zou zijn tussen de parketten en de belangrijkste organisaties uit de joodse gemeenschap, precies over de opvolging van de antisemitismeklachten. Dat er bijna een dode is gevallen, zit de joden dan ook erg hoog.

Ook voor Julien Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, is de maat vol. ,,Tot voor kort was de overheid blij dat het aantal gevallen van antisemitisch geweld aan het dalen was. Terwijl er in 2002 nog 51 incidenten opgetekend werden, was dat vorig jaar gedaald tot 28. Dan is Wilrijk natuurlijk een bruut ontwaken. Daarom is het de hoogste tijd dat hard wordt opgetreden. Hoe? Dat is de verantwoordelijkheid van de overheid, maar het moet snel gebeuren en krachtdadig.''

,,Want het gaat natuurlijk verder dan de joden. Vandaag worden wij geviseerd, maar wie zal het morgen zijn? En het gaat mij ook niet alleen om een harde aanpak van die jeugdige delinquenten. Het gaat ook om de personen die hen volstouwen met fundamentalistisch gedachtegoed. Het wordt tijd dat men ophoudt met te spreken in simplismen over het jodendom. Het judaïsme in België heeft altijd gestreden tegen het antidemocratisch gedachtegoed. Wij geloven in de democratische maakbaarheid van een samenleving. Wij strijden tegen een gemeenschap waar de angst regeert, want niets is erger dan angst.''

Ook aanwezig op de bijeenkomst was Fauzaya Talhaoui (ex-Groen!, nu SP.A). Zij weigert te geloven dat de Marokkaanse jongeren in groten getale radicaliseren. ,,De meerderheid van de Marokkanen in Vlaanderen zijn gematigde moslims die beseffen dat het Palestijns-Israëlische conflict niet hier opgelost kan worden. Maar zij zien natuurlijk ook de onrechtvaardigheden die de Palestijnen worden aangedaan en ze willen dat daarvoor een oplossing komt.''

Talhaoui geeft wel toe dat jongeren meer en meer onder de invloed komen van de fundamentalistische taal die ze op tv horen. ,,Wat ik mij afvraag: wie heeft deze jongeren ingefluisterd dat ze een joods student moesten aanvallen en waar waren hun ouders? Natuurlijk zijn er steeds meer Marokkaanse jongeren die volledig op zichzelf gericht zijn. Die van niemand nog steun krijgen en hun eigen normen en waarden gaan ontwikkelen. Ook hun ouders zijn de greep kwijt. Daarom pleit ik voor veel meer steun aan die ouders. Wij, als samenleving, moeten hen de 'tools' aanreiken zodat ze hun kinderen weer beter in de hand krijgen. Er is een vers in de koran dat zegt dat de moeder de eerste leerkracht is. Ik geloof daar erg in.''

Vanmiddag stappen joodse organisaties op vanaf de Portugese synagoge in Antwerpen. De organisatie van Antwerpse moskeeën hoopt alvast dat er een einde komt aan de polarisatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Ze benadrukt dat er geen sprake is van een georganiseerde haatcampagne tegen de joodse gemeenschap. ,,Integendeel. Jammer genoeg hebben ook wij vaak af te rekenen met pesterijen.''

De Standaard
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Ma Jun 28, 2004 11:41 am

Op de VRT was het eerst verboden ook maar te suggereren dat de aanval gebeurde door een Marokkaanse jongerenbende. Verder wordt er gesproken over een racistische daad, wat dus onzin is daar veel Moslims en Joden eenzelfde etniciteit hebben. Laat ons deze daad noemen zoals het is: een uiting van Islamitische onverdraagzaamheid.

Dutch
Berichten: 3284
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Di Jun 29, 2004 11:20 pm

Talhaoui geeft wel toe dat jongeren meer en meer onder de invloed komen van de fundamentalistische taal die ze op tv horen. ,,Wat ik mij afvraag: wie heeft deze jongeren ingefluisterd dat ze een joods student moesten aanvallen en waar waren hun ouders?


Simpel Faouzia, simpel, de koran fluistert elke moslim haat en geweld tegen joden en kafiroun in. Blijkbaar heeft deze halfzachte PC politica nog nooit de koran gelezen... Belachelijk gewoon, hoever zal het moeten komen vooraleer er opgetreden wordt zoals het hoort?

Dutch

parcival
Berichten: 16
Lid geworden op: Vr Aug 01, 2003 4:50 pm

Berichtdoor parcival » Wo Jun 30, 2004 10:14 pm

Je hoort zeggen dat moslim verenigingen de aanval veroordeeld hebben. Ik zou graag eens 1 van die veroordelingen lezen want ik krijg de indruk dat de veroordeling is dat de aanval moslims in een slecht daglicht zet en niet dat de aanval verkeerd was.

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Berichtdoor sprot » Wo Jun 30, 2004 10:43 pm

parcival schreef:Je hoort zeggen dat moslim verenigingen de aanval veroordeeld hebben. Ik zou graag eens 1 van die veroordelingen lezen want ik krijg de indruk dat de veroordeling is dat de aanval moslims in een slecht daglicht zet en niet dat de aanval verkeerd was.


,,Jodenjacht'' houdt aan - 30/06/2004

Joodse burgers zijn in Antwerpen de voorbije dag al vier keer het slachtoffer geworden van zware agressie. Daarom wordt de waakzaamheid in de buurt van plaatsen waar veel joden samenkomen, zoals scholen, uitgebreid naar alle politiezones in het land. Ondertussen neemt de spanning in Antwerpen toe.

Verschillende joodse organisaties pleegden gisteren overleg met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. De organisaties drukten hun bezorgdheid uit over het toenemend aantal antisemitische incidenten. De minister veroordeelde de gebeurtenissen nadrukkelijk.

Volgens het Antwerpse parket vonden sinds donderdag in de Scheldestad nog drie nieuwe incidenten (naast de aanval op Noach Schmahl) van antisemitisch geweld of pesterijen plaats. Volgens de Antwerpse burgemeester zijn die een gevolg van zijn oproep om elke daad van racisme te melden. ,,Het politiekorps kreeg de opdracht elke zaak serieus te nemen. Ik verwacht de komende weken dan ook nog meer incidenten.''

De moslimgemeenschap voelt zich intussen alsmaar meer geviseerd. ,,De steekpartij was het werk van enkele jongelingen, niet van een geloofsgemeenschap'', reageren ze. ,,Gelieve ons niet te stigmatiseren als een gemeenschap die haar kinderen niet kan opvoeden.'' (HNB)

Mohammed Chakkar, woordvoerder van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen:
"We moeten het niet erger maken dan het is"
"Nu al spreken over racistisch geweld is voorbarig"
"Wij moslims hoeven van niemand lessen te krijgen over de opvoeding van onze kinderen".
(VBws)
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste

Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)

Sapere aude!

In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Berichtdoor Patrick » Do Jul 01, 2004 7:38 pm

Modale Moslims zijn negationisten van het zuiverste soort: Of het nu over Moslimterrorisme, kleine criminaliteit of anti semitisme gaat. Een ontkenning kan je krijgen, een onvoorwaardelijke veroordeling krijgen ze nauwelijks over de lippen.

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Niet de joden overdrijven

Berichtdoor sprot » Za Jul 03, 2004 7:04 pm

Niet de joden overdrijven

De reacties op het antisemitisch geweld in Antwerpen deze week zijn volgens Mia Doornaert erg veelzeggend. ,,Het is verontrustend dat het zo lang duurde voor in de West-Europese landen het heropleven van deze onuitroeibare kwaal ernstig werd genomen.''

,,IK heb niets tegen de joden maar''. Als je zo'n aanhef ziet in lezersforums en ,,chats'', dan weet je hoe laat het is.

Een jonge man wordt in Wilrijk bij het verlaten van een joodse school met stokken bewerkt en met een mes gestoken. De enige ,,reden'' voor die aanval is dat hij herkenbaar joods is. De joodse gemeenschap trekt aan de alarmbel over die nieuwe escalatie van het sinds jaren heroplevend antisemitisme.

Krijgt dat protest unanieme bijval? Geenszins. Integendeel, volgens een deel van de goegemeente moeten de joden ,,niet overdrijven''. Er wordt veel minder drukte gemaakt als christenen of andere ,,gewone'' Vlamingen worden aangevallen, heet het.

Nou, nou. Er wordt ten eerste wel degelijk drukte gemaakt over de onveiligheid, de kranten staan er bol van. En de joodse Belgen worden net zo min als hun medeburgers gespaard door carjackings, diefstallen, berovingen met geweld enzovoort.

Maar daar gaat het niet om. Er worden geen kerken of moskeeën gevandaliseerd, mensen die een kerk verlaten worden niet aangevallen omdat ze zich als christen manifesteren, op gevandaliseerde wagens of gevels staat niet ,,vuile christen'' of ,,Vlamingen aan het gas'' gekrast of gespoten.

Joden en hun instellingen worden aangevallen puur omdat ze joods zijn. Waar zijn we mee bezig als racistisch geweld niet meer als dusdanig herkend wordt?

Wie het verschil niet wil zien, spreekt dezelfde taal als Jean-Marie Le Pen die de uitmoording van zes miljoen joden door nazi-Duitsland ooit een ,,detail van de Tweede Wereldoorlog'' noemde. Na boze protesten zei de leider van het uiterst-rechtse Front National dat hij ,,detail'' niet denigrerend gebruikt had, maar in zijn letterlijke betekenis: ,,een onderdeel van''.

Dat klopte, maar dat was juist het vicieuze van zijn uitspraak. Want daardoor ontkende hij de specificiteit van de shoah, de doelbewuste uitmoording van de joden door het nazi-regime.

In de Tweede Wereldoorlog zijn twintig miljoen doden gevallen. Onder de gesneuvelde soldaten, onder de burgers die omkwamen in bombardementen waren er ook vele joden. Maar daarnaast was er de shoah. Er werden geen Vlamingen of Walen, Bretoenen of Basken systematisch uitgeroeid. Daarentegen vond wel de opzettelijke uitmoording, op beestachtige wijze, plaats van de joden en de zigeuners. Hun nationaliteit, hun opinies, hun mate van integratie of assimilatie, ze deden allemaal niet ter zake. Ze werden vermoord om wat ze waren: jood.

Vandaag worden weer mensen bespuwd, uitgescholden, aangevallen puur om wat ze zijn: jood. Is het verwonderlijk dat joodse mensen, die zich herinneren tot welke barbarij de jodenhaat al heeft geleid, aan de alarmbel trekken? Blijkbaar wel. ,,De joden overdrijven''.

De kwaal van het nieuwe antisemitisme is niet alleen in België opgedoken. In Frankrijk hebben openbare scholen een hulpnetwerk moeten opzetten om joodse kinderen van school te laten veranderen, teneinde ze te onttrekken aan systematische pesterijen en geweld. In sommige Amsterdamse ,,zwarte'' scholen vallen spreekkoren te horen van ,,joden, die zijn verboden, die moet je doden''. In dat soort scholen kunnen ook nog nauwelijks homoseksuele leraars komen, omdat ze bespot en bespuwd worden. Dat is een les die ook maar niet geleerd lijkt te worden: waar joden vervolgd worden is elke democratische verworvenheid in gevaar.

Het heeft te lang geduurd voor de West-Europese regeringen resoluut op de heroplevende jodenhaat reageerden. Daarin speelde een modieus intellectueel sfeertje meer waarin een als antizionisme vermomde jodenhaat het politiek-correcte racisme werd. Ook daar klonk eerst dat ,,de joden niet moeten overdrijven''.

Afgelopen week hebben de minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, en de premier, Guy Verhofstadt, gepast gereageerd op het antisemitisch geweld: er kunnen geen excuses bestaan voor welke vorm ook van racisme.

Dewael, die als eerste reageerde, verdient ook lof voor wat hij niet gezegd heeft. Hij liet het politiek-correcte fabeltje achterwege over ,,het conflict van het Nabije Oosten dat hier geïmporteerd wordt'' en van ,,de joodse en de moslimgemeenschap die elkaar beter moeten verstaan''.

Dat fabeltje wekt de indruk dat twee ,,gemeenschappen'' met getrokken messen tegen elkaar staan. Maar er worden geen molotovcocktails gegooid naar moskeeën, er is geen joods geweld. En meningsverschillen over het Nabije Oosten of over wat dan ook kunnen nooit een excuus zijn voor racistisch geweld, niet tegen joden en niet tegen Arabieren. In een democratische maatschappij worden meningsverschillen vreedzaam uitgevochten, met woorden.

Guy Verhofstadt zei terecht dat onderwijs een rol te spelen heeft in de bestrijding van racisme. Dat klopt als het om stevig historisch onderwijs gaat, niet om een sentimenteel tiersmondisme dat daar nu al te vaak de plaats van lijkt te nemen. En ook niet om partijdige brochures waaraan mensen meewerken die antisemitisch getinte geschriften op hun naam hebben staan.

Tot dat onderwijs behoort wel onderricht over de joodse geschiedenis. Ook jongeren horen te beseffen dat de shoah niet louter meer een vlaag van waanzin van het nazi-regime was, een verschrikkelijk onweer dat bij een heldere hemel losbarstte. Die uitmoording wortelde in een oud, doorheen Europa verspreid antisemitisme.

Verplichte lectuur zou ,,Herleefde Tijd. Een Joodse geschiedenis'' van Klaas Smelik (Acco, 2004, 360 blz.) moeten zijn. Smelik is niet alleen een indrukwekkende academicus (studies theologie en Semitische talen, hoogleraar Hebreeuws), hij is ook een uitstekend verteller, zoals in eerdere boeken bleek.,,Herleefde Tijd'', dat begint bij de Babylonische ballingschap (693-586 v.Chr.), is bijzonder boeiende maar ook beklemmende lectuur. Want het is het verhaal van een constante uitsluiting, constante bestaansonzekerheid, constante vervolging van joodse mensen. Er waren perioden waarin de joden in het Romeinse Rijk, in de christelijke en islamitische wereld, min of meer met rust werden gelaten. Maar altijd was er de schrik dat de vervolgingen, de verdrijvingen, de arrestaties, de pogroms weer zouden beginnen. En altijd, altijd was er de positie van inwoners van tweede en derde rang.

Een basis van de jodenhaat in Europa was uiteraard de inmiddels herroepen christelijke leer die zei dat de joden Jezus Christus vermoord hebben en daarvoor tot het eind der tijden moesten boeten. Maar de Verlichting maakte de vervolging zo mogelijk nog erger omdat ze een ,,wetenschappelijke leer'' over de rassen produceerde, een indeling in superieure en inferieure rassen incluis. En uiteraard hoorden de joden bij de laatste.

Smelik maakt een onderscheid tussen anti-judaïsme, dat tegen het joodse geloof is gericht, en het antisemitisme, dat een racisme is en elke jood geldt, ongeacht zijn overtuiging. Maar de twee waren en zijn niet duidelijk te scheiden. Het Spanje van de zestiende eeuw, waar de Reconquista en de jodenvervolging een godsdienstige toonaard hadden, voerde ook het begrip limpieza de sangre, zuiverheid van bloed, in. Ook de jood die zich bekeerde, die zich liet dopen, bleef verdacht omdat hij joodse voorouders had.

Dat is het vaste refrein doorheen de joodse geschiedenis. Wat de joden ook doen, het is nooit goed. En telkens weer krijgen zij de schuld voor het geweld dat ze wordt aangedaan.

Eeuwenlang wordt de joden een aantal bezigheden en beroepen verboden of onmogelijk gemaakt door speciale, verpletterende belastingen: landbouw, bepaalde ambachten, openbare ambten enzovoort. Maar dan wordt ze wel verweten dat ze minderwaardige ambachten uitoefenen, of immorele activiteiten die voor de ,,rechtgelovigen'' verboden zijn, zoals de geldhandel. Hoe vaak komt de ,,joodse woekeraar'' niet voor in de antisemitische propaganda?

Omdat zo lang carrières in de ambtenarij, de diplomatie, het leger voor hen gesloten blijven, investeren joodse Europeanen hun talenten in gebieden waartoe ze wel toegang hebben: wetenschap, kunst, de pers, financiën, industrie. Prompt gaat dan de beschuldiging op dat ,,het jodendom'' de pers beheerst en misbruikt voor een ,,joods complot' , en de rijkdommen van het land ,,leegzuigen''. Welke andere gemeenschap is ooit verweten dat ze geletterd, leergierig, ondernemend was?

Maar laat joden arm zijn en het is ook niet goed. Dan zijn ze ,,luizige'' mensen, ,,ongedierte'' dat de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de brave volkseigen mensen ondermijnt.

Als de joden in Duitsland na de emancipatie kiezen voor integratie - als jood functioneren in de gemeenschap - worden ze nog gewantrouwd. En als ze kiezen voor assimilatie - zich laten dopen - blijft de ,,bloedlijn'' verdacht.

Kortom, wat de joden echt verweten wordt, is dat ze jood zijn.

En daarom circuleren onophoudelijk de ergste verzinsels over hen, over kindermoord, over het gebruik van mensenbloed voor matses (een ritueel gerecht), over een occult wereldwijd joods complot.

De barbaarse, systematische uitmoording van de joden door de nazi's kwam dan ook niet uit het niets opduiken. Eeuwen en eeuwen van dagdagelijks antisemitisme en van gewelddadige vervolging schiepen de voedingsbodem. In tal van bezette landen, van Roemenië tot Frankrijk, liepen plaatselijke autoriteiten en milities trouwens op de Duitse bevelen vooruit om joden te discrimineren en aan te houden.

Is het dan verwonderlijk dat joodse mensen vandaag verontrust zijn als de antisemitische leuzen en scheldwoorden, als de aanrandingen en het geweld weer opduiken?

Nee, blijkbaar vindt ook de woordvoerder van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen. Mohammed Chakkar, dat ,,de joden overdrijven''. Hij vond het ,,voorbarig'' (De Morgen 29 juni) de aanval op Noah Schmahl in Wilrijk als ,,racistisch'' te bestempelen. Dat moest eerst bewezen worden. En hij verdacht de joodse gemeenschap van een ,,verborgen agenda''.

Toen in 2002 in Borgerhout de jonge Belg van Marokkaanse oorsprong Mohammed Achrak doodgeschoten werd had Chakkar minder twijfels. Onmiddellijk stond vast dat dit een racistische moord was - nadien is het tegendeel bewezen.

Als de Marokkaanse gemeenschap daarover toen betoogde, was dat een gezonde daad van anti-racisme. Maar als de joodse gemeenschap maatregelen tegen antisemitisch geweld vraagt heeft ze een ,,verborgen agenda''.

Daar heb je ze weer, de zoveelste versie van het ,,joods complot''. De media in de Arabische en moslimwereld staan er bol van, als onderdeel van een dagelijkse, obscene antisemitische propaganda. De joden die kinderen vermoorden, die bloed drinken, die schuld hebben aan alle kwaad in de wereld, niets ontbreekt er. Er mag al duizend keer aangetoond zijn dat de ,,Protocollen van de Wijzen van Zion'' een smerig verzinsel van het zeer antisemitische Rusland was, dat gevaarlijk hersenspinsel over het joods wereldcomplot blijft floreren in de Arabische media. Via de satelliet-tv dringt dat racistisch vergif ook in onze landen binnen.

Niet alleen is het bestaan van Israël schuld aan alle problemen van de Arabische wereld. Commentaren in kranten en media in heel de moslim-wereld schrijven alle onheil aan het ,,joods complot'' toe, dat via de Verenigde Staten de wereld ondermijnt. ,,De joden en de Amerikanen'' is een vaste formule die voortdurend opduikt.

Er zijn in de wereld dertien miljoen joden. En zij zijn, volgens een dagelijkse propaganda van de Arabische regeringen en media, verantwoordelijk voor alle problemen van dertienhonderd miljoen moslims. En dan wordt er gezegd dat ,,de joden overdrijven''.

Die propaganda is overigens ook al lang onze landen binnengeslopen. Bekijk maar de jongste campagnes van ngo's ten gunste van de derde wereld: ze demoniseren Israël en Amerika.

De afschuwelijkste regimes ter wereld mogen gesteund of opgehemeld worden - een uiterst-linkse partij, die erg actief in het andersmondialisme, verheerlijkt bijvoorbeeld het uithongeringskamp dat Noord-Korea geworden is. Alleen Israël is een schurkenstaat. En alleen geweld tegen joden is excuseerbaar.

Nee, het zijn niet de joden die overdrijven als ze aan de alarmbel trekken. Verontrustend is dat het zo lang duurde voor in de West-Europese landen het heropleven van een blijkbaar onuitroeibare kwaal ernstig werd genomen. Met Elie Wiesel moet iedere democraat verzuchten: als Auschwitz geen einde maakte aan het antisemitisme, wat dan wel?

(De auteur is redactrice van De Standaard)

03/07/2004 Mia Doornaert
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste

Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)

Sapere aude!

In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Op het Indymediaforum ...

Berichtdoor sprot » Za Jul 03, 2004 8:04 pm

De feiten van de laatste week roepen veel vragen op. Opvallend is dat de mainstream media en met hen enkele blauwe kannonnen het thema ‘dankbaar’ hebben opgepikt, terwijl het ter linkerzijde en ook hier op Indymedia zo goed als muistil blijft over het probleem. In een eerste deel zou ik willen ingaan op de vraag waarom we het ter linker zijde zo moeilijk hebben om hier iets zinnigs over te zeggen.

Progressief Vlaanderen zit met een harde dobber. Plots blijken degenen die in dit land het vaakst en het hardst racisme te verduren hebben ook in staat tot racistische daden (en serieus agressieve daden). En dat valt moeilijk uit te leggen. Er is daar mijns inziens één grote reden voor.
Terwijl de linkerzijde de laatste twintig jaar met antiracisme is bezig geweest, is er niet alleen energie gestoken in het rechtstreeks bestrijden van racisme; in één en dezelfde beweging heeft men ook het begrip 'racisme' de invulling gegeven die we nu kennen. Dat is niet zomaar gebeurd. De geschiedenis van de antiracismebeweging is enerzijds een verhaal van een terecht gevoerde strijd tegen onrecht, maar laat ons tegelijkertijd niet vergeten dat het ook ging over een progressieve groep uit de middenklasse die zich met de moraal in de hand een plaats heeft opgeëist in onze samenleving. Mensen streven zaken na in functie van hun sociale achtergrond en positionering, ook ter linkerzijde. Er is dan ook een interessant, maar totnogtoe te zeer genegeerd verschil tussen een linkerzijde die vanuit een emancipatorische strijd, een fundamenteel zwakkere positie, opereert (denk maar aan de Zapatisten of aan de arbeidersbeweging eind 19de eeuw) en een linkerzijde, zoals nu bij ons, die in de eerste plaats wordt gedragen door de zowat sterkste groep in de samenleving: dynamische, hooggeschoolde middenklassers.
Op die manier, gedefinieerd door een beweging die zichzelf nooit voldoende in perspectief heeft willen plaatsten, heeft de term 'racisme' een zwaar moraliserende invulling gekregen. Het eigen ‘antiracisme’ werd steeds meer idealistisch opgevat als een filosofische waarde, eerder dan als een sociale positionering (men wilde immers het eigen engagement niet hoeven relativeren), waardoor tegelijkertijd ook het antagoniem ‘racisme’ eenzijdig verworden is tot een overtuiging, een levenswijze, een identiteit.
Om terug te komen op de problemen van deze week. Daar staan we dan als jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst racistische daden stellen. Met onze mond vol tanden. We hebben het begrip ‘racisme’ gevormd tot een wapen tegen bange blanke mannen, die het gebruiken om er zwakkere minderheden onder te houden (sommigen trouwens zelf vanuit een uiterst precaire sociale positie)... we hebben het begrip losgemaakt van sociologische overwegingen om de slechte ‘racist’ beter te doen aftekenen tegen de goede ‘antiracist’, en nu plots dit. Willen we consequent zijn met onze eigen begrippen noemen we die jonge allochtone daders ‘racisten’, maar racisten vinden we nu net al twintig jaar lang compleet laakbare individuën. Zijn racisten het licht in de ogen waard? Het probleem is dat we zeker bij deze jongens, laagopgeleide (waarschijnlijk) Marokkanen, met bitterweinig goede vooruitzichten in deze vijandige samenleving, aan onze ellebogen aanvoelen dat ze het licht in de ogen wel waard zijn. Daar gaat dan ons idee over ‘racisme’, ‘racisten’ en ‘antiracisten’… en bij gebrek aan goede woorden en analyses, zwijgen we maar. De linkerzijde zwijgt al een week lang.
Om de vloedgolf van crypto-xenofobe en autoritaire maatregelen die eens te meer regelrecht op ons, en vooral op de allochtone moslimgemeenschap afstevenen (want die gaan met de shit zitten) te kunnen counteren, is het voor progressief Vlaanderen dringend nodig ‘racisme’ in al haar sociale facetten te kunnen overschouwen. Het woord ‘racist’ moet namelijk meer zijn dan een scheldwoord… anders gaan we binnenkort alleen nog slechts kunnen kiezen tussen zwijgen, of meeschelden op de gasten die er vorige week niet beter hebben op gevonden dan alle agressie in hun lijf op hun joodse leeftijdsgenoten af te reageren.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste

Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)

Sapere aude!

In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.


Terug naar “België - Vlaanderen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten