Minister niet te spreken over aanpassing datum Offerfeest

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Minister niet te spreken over aanpassing datum Offerfeest

Berichtdoor sprot » Ma Jan 17, 2005 8:46 pm

BRUSSEL - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Marino Keulen vindt de manier van werken van de Moslimexecutieve onaanvaardbaar. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat het Offerfeest nu toch op 20 januari plaatsheeft.
Keulen stuurde begin december van vorig jaar naar alle steden en gemeenten in Vlaanderen een richtlijn over de organisatie van het islamitisch Offerfeest. Daarbij had hij zich gebaseerd op de vooropgestelde datum van 20 januari.

Vorige week maakte de Moslimexecutieve bekend dat de datum verschoven werd naar 21 januari. ,,Voor vele steden en gemeenten betekende dit dat ze zich in extremis moesten aanpassen'', aldus de minister. Hij wijst erop dat vele gemeenten al voorbereidingen hadden getroffen voor het inrichten van tijdelijke slachtvloeren om de slachtingen ordentelijk te laten verlopen, waarbij ook afspraken werden gemaakt met brandweer, politie, technische diensten, stadsveeartsen enzovoort.

Dat het Offerfeest nu toch op 20 januari valt, vindt Keulen onaanvaardbaar: ,,Acht dagen vooraf met data schuiven, getuigt van weinig respect voor de steden en gemeenten die al voorbereidingen hadden getroffen. Vlaanderen en de gemeenten worden voor een voldongen feit geplaatst en dat is niet ernstig. Het creëert nodeloos verwarring'', aldus de minister. :lol:
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Dutch
Berichten: 3284
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Wo Jan 19, 2005 8:26 pm

De bepaling van de zogezegde "exacte" datum van offer-en andere islamitische feesten hangt af van de maan en hoe enkele pipo's in Saoudi Arabië daarnaar kijken...
Of hoe de verlichtte homo sapiens uit de 21e eeuw het moeilijk heeft met achtergebleven soortgenoten die minder geluk hadden en niet konden evolueren...Allah oblige...
Als minister Marino Keulen het met die vage data-bepalingen al moeilijk heeft, dan weet hij niet wat hem nog te wachten staat als de islam-knuffelarij verder zal uitgroeien. Kom minister Keulen, waar wacht u op om zich openlijk bij ons en andere mensen met gezond verstand aan te sluiten?

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44390
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Minister niet te spreken over aanpassing datum Offerfeest

Berichtdoor Pilgrim » Di Mar 21, 2017 2:13 am

Offerfeest stuurt eerste schooldag in de war: katholiek onderwijs wil schooljaar pas op 4 september laten starten

20 mrt 2017, door Jens Vancaeneghem

Afbeelding

Het islamitische Offerfeest valt dit jaar uitzonderlijk op 1 september. Dat dreigt de eerste schooldag ernstig in de war te ­sturen. Vooral scholen in de steden vrezen een massale af­wezigheid. Het katholiek onderwijs heeft daarom aan onderwijs­minister Hilde Crevits (CD&V) gevraagd of het schooljaar niet beter op 4 september begint. Maar daar wil de minister niet van weten. “Scholen die een problematische start verwachten, kunnen wel een verlofdag inlassen.”

Het Scheppersinstituut in Antwerpen is er al uit: het schooljaar begint daar pas op maandag 4 september. ­Directrice Ann Paeschuyzen besliste om een pedagogische studiedag in te lassen op de eerste september. “Het schoolteam zal aanwezig zijn, maar de leerlingen hoeven niet te komen”, zegt ze. “Dat heeft weinig zin. De ervaring leert ons dat slechts één derde van de leerlingen opdaagt als het Offerfeest is. En we willen dat álle leerlingen goed voorbereid aan het schooljaar beginnen.”

Het is een dilemma waar veel directeurs, vooral van de zogenaamde concentratiescholen, vandaag mee kampen. De meesten leggen voor de Paasvakantie de planning vast voor het volgende schooljaar, maar het Offerfeest doorkruist de normale gang van zaken. Die islamitische feestdag valt dit jaar pal op de eerste schooldag.

Afbeelding
Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) Foto: Photo News

Moslimleerlingen hebben wettelijk recht op verlof. Om hoeveel kinderen het precies gaat, is onduidelijk. Precies 59.733 leerlingen volgden vorig schooljaar islamonderwijs, maar daarin zitten niet de moslimleerlingen van de katholieke scholen. Wel kunnen we uit een steekproef van de KU Leuven concluderen dat ook daar minstens 50.000 moslimleerlingen de lessen volgen. Samen dus 110.000, of één op de tien. Maar in sommige Brusselse scholen is meer dan negentig procent van de leerlingen moslim.

Rompslomp
Dus zitten de directeurs met de handen in het haar. “De groepsvorming, de kennismaking met de school, het eerste contact met de klastitularis en andere klasgenoten: het gebeurt allemaal op 1 september”, zegt Francis Van Caer, directeur van de Ursulinen in Mechelen. “Het zou bijzonder jammer zijn mocht een deel van de leerlingen die start missen.”

Zelf is hij er nog niet helemaal uit hoe hij het probleem zal oplossen. Een tweede onthaal op maandag behoort tot de opties, maar dat vindt Van Caer behoorlijk wat rompslomp. Samen met andere collega’s had hij erop gehoopt dat Hilde Crevits het hele schooljaar zou verschuiven naar 4 september. De koepel van de katholieke scholen speelde die vraag door naar de minister.

Ook het Gemeenschapsonderwijs vindt het zinvol om met alle onderwijsverstrekkers samen een initiatief te nemen. Topvrouw Raymonda Verdyck zit vandaag met de minister samen om de kwestie te bespreken. “Er is nood aan duidelijkheid voor leerlingen, ouders en scholen. Er zijn families met kinderen in verschillende scholen en netten”, aldus woordvoerster Sarina Simenon.

Maar het antwoord van Crevits laat er weinig twijfel over bestaan: “Het schooljaar start sinds jaar en dag op 1 september”, zegt ze. “Scholen beschikken wel over één vrije dag. Wie een problematische start voorziet, kan uit respect voor de religieuze beleving van de leerlingen starten op maandag 4 september, zonder dat we daarvoor het schooljaar in heel Vlaanderen moeten verschuiven.”

Luxeverzuim
Van Caer verwijt Crevits een gebrek aan daadkracht, en vermoedt dat ze handelt uit vrees voor de publieke opinie. “Maar daardoor hypothekeren we wel de kansen van die leerlingen.”

Komt daar nog bij dat het luxeverzuim sowieso hoog is als 1 september op een vrijdag valt. Het is nu eenmaal goedkoper om pas daarna terug te ­keren uit vakantie. Daarom gingen ook in 2006 – de vorige keer dat de eerste schooldag op een vrijdag viel – stemmen op om de start van het schooljaar te verlaten. Toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) ging daar niet op in.

Dat Crevits niet wil wijken, vindt Koen Daniëls, onderwijsexpert van N-VA, maar logisch. “In veel scholen rijst dit probleem niet. Mocht het schooljaar later beginnen, dan moeten ouders in heel Vlaanderen plots op zoek naar opvang. Alle speelpleinen en kampen zijn gepland. En daar zit 1 september niet bij.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170319_02789066
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “België - Vlaanderen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten