Het CDA

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75199
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor Ariel » Wo Jul 15, 2020 3:52 pm

Nieuws van gisteren toen de uitslag nog niet bekend was. Maar wel grappig om te lezen.

Vooral oude mannen beslissen wie de nieuwe CDA-leider wordt

De dag van de waarheid in het CDA nadert. Morgen wordt bekend wie de nieuwe leider wordt richting de Tweede Kamerverkiezingen: Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge. Maar wie zijn toch die leden met de vinger in de pap?

,,We zeggen altijd dat we een brede volkspartij zijn, maar de leden lijken allemaal best wel op elkaar. Volgens mij is de gemiddelde leeftijd 67 jaar”, zegt voorzitter Hielke Onnink van het CDJA, de jongerentak van het CDA. Daarmee zit Onnink nog aan de ‘jonge’ kant, weet onderzoeker Josje den Ridder van het Sociaal Cultureel Planbureau die in 2017 meewerkte aan het CDA-onderzoek. ,,Dat was in 2008 zo, maar in 2017 was de gemiddelde leeftijd gestegen naar 69 jaar.”

Tot vorig jaar was het CDA de grootste ledenpartij (nu is dat Forum voor Democratie). Maar het aantal daalt snel: van de bijna 90.000 partijleden in 1998 zijn er nu nog zo’n 40.000 over. Natuurlijk verloop is de voornaamste reden waarom het CDA zo snel zo veel leden verliest, zegt historicus Gerrit Voerman. De directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen memoreert dat de partij bij het ontstaan eind 1980 nog ruim 140.000 leden had. ,,Er gaan veel leden af door overlijden en er komen maar weinig jongeren bij.”

Van de 40.000 leden die over zijn, brachten er in de eerste stemronde ruim 26.000 hun stem uit. Dat betekent ook dat 14.000 leden hun digitale stem niet uitbrachten. CDA-senator Ton Rombouts vraagt zich af of alle leden wel kunnen meedoen. ,,De oudere leden zijn niet echt handig met de computer, die stemmen gaan verloren.”

Voor de twee overgebleven kandidaten is het de uitdaging hen ook naar de virtuele stembus te krijgen. Vicepremier en zorgminister Hugo de Jonge (in de eerste ronde goed voor 48,7 procent) en Kamerlid Pieter Omtzigt (39,7 procent) weten dat het spannend is. De Jonge wordt gezien als kandidaat van de gevestigde orde, van de bestuurderspartij. En Omtzigt als de man die van het CDA weer een volkspartij zou kunnen maken.

Is het van oorsprong wat behoudende CDA-lid klaar voor een experiment met dark horse Pieter Omtzigt? Ja, vindt Vivianne Heijnen, wethouder in Maastricht: ,,CDA-leden zien Pieter zeker niet als een experiment. Hij zit er al zestien jaar. Bij ons merk je dat Pieter geliefd is, omdat hij een echte volksvertegenwoordiger is.”

Volgens Jacco van der Tak, CDA-voorzitter van de provincie Utrecht gaat het in de kern om de vraag: kan iemand die een goed Kamerlid is ook de partij leiden? ,,Sommigen denken van wel, anderen niet. Omtzigt heeft niet altijd de verbinding gezocht en ik denk dat partijleden dat meenemen.”

Een lijsttrekkersverkiezing is geen vaste waarde bij het CDA, al hield de partij er in 2012 ook al een. Vaker wees de partijtop een nieuwe leider aan. Dat was soms succesvol (zie Jan Peter Balkenende), maar er zaten ook slechte ervaringen bij, zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak. ,,Denk aan Elco Brinkman.”

Verdeeldheid
Toch denkt Van den Braak dat CDA-leden ‘best openstaan’ voor deze lijsttrekkersverkiezing. ,,Een verkiezing kan de nieuwe leider aan een groot draagvlak helpen, al wordt dat lastig als de uitkomst morgen dicht bij elkaar ligt.” Dan ligt verdeeldheid op de loer, waarschuwt Van den Braak. ,,CDA’ers houden juist van eenheid.”

Volgens de hoogleraar is dat gevaar er al, nu partijprominenten zich openbaar scharen achter een bepaalde kandidaat. ,,Dan ontstaan er toch twee kampen.” Dat hoeft geen probleem te zijn, zegt Van den Braak, mits de ‘verliezer’ zich na de lijsttrekkersverkiezing ook blijft inzetten voor de partij. ,,Bij de PvdA zag je dat Diederik Samsom meteen vertrok nadat hij in 2016 de lijsttrekkersverkiezing verloor van Lodewijk Asscher. Dat helpt niet. Het beeld moet zijn: samen de schouders eronder.”

Toch is een lijsttrekkersverkiezing misschien wel precies wat de partij nodig heeft, zegt partijprominent Alex Krijger die vorig jaar in opdracht van het partijbestuur de Provinciale Statenverkiezingen en de Europese verkiezingen evalueerde. Hij merkt dat er iets ‘broeit’ in het CDA. ,,De mensen hebben het gevoel dat er iets moet gebeuren. Stabiliteit is killing voor een politieke partij.”

Zelf stemde Krijger op Pieter Omtzigt. ,,Maar Hugo brengt ook nieuw elan. Hij is niet het establishment. Maar wat Pieter helpt is dat veel mensen nu denken: een stem op Pieter is misschien óók een stem op Wopke.”

Die Wopke, minister van Financiën Hoekstra, ooit gezien als dé CDA-kroonprins, meldde zich af voor het leiderschap, maar weet met een omweg toch van invloed te zijn op de verkiezingen. Omtzigt wil in de Kamer blijven en ziet Hoekstra als zijn ministers- of zelfs premierskandidaat. Hoekstra zegt Omtzigt te willen ‘helpen’. Dat hij daarbij zei zich niet uit te willen spreken voor een kandidaat en óók wil helpen als De Jonge – die zichzelf als premierskandidaat ziet – een beroep op hem doet, werd al nauwelijks gehoord.

Uit pure nieuwsgierigheid deed CDJA-voorzitter Onnink een peiling onder jonge CDA-kiezers – nog vóór Hoekstra niet beschikbaar bleek. ,,Twee derde was voor Hoekstra.” Volgens Onnink maakte een groot deel van de partij een collectief rouwproces door, nadat de minister van Financiën afhaakte. ,,Dat zat De Jonge in de weg. Het gaat er enorm om spannen nu. De kandidaten beginnen weer op nul. Het wordt een thriller.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41203
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jul 15, 2020 5:15 pm

Als ik uitga van de vermelde 26.000 uitgebrachte stemmen en een uitslag van 50,7 % en 49,3 %, hoeveel stemmen hadden er dan op Pieter uitgebracht moeten worden om hem te laten winnen in plaats van op Hugo? 95 stuks (0,36 % van 26.000)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20530
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor King George » Za Jul 18, 2020 2:43 pm

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75199
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor Ariel » Zo Jul 19, 2020 3:42 pm

Hugo de Jonge dacht even dat hij Barack Obama was

‘Met deze uitslag hebben de leden laten zien hoe groot hun waardering is voor beide kandidaten,” zei de kersverse CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge op het podium. Misschien moet iemand hem uitleggen dat er letterlijk nul CDA-leden op allebei de kandidaten hebben gestemd. Uit de extreem gespleten uitslag blijkt vooral hoe verdeeld de partij is.

Het partijkader heeft hemel en aarde bewogen om De Jonge in het zadel te helpen. Waarom eigenlijk? Wat was er zo bedreigend aan Omtzigts kandidatuur? Was het zijn authenticiteit? Het feit dat hij het zuiver controleren van de macht altijd verkiest boven het partijbelang? Dat hij zich in dossiers vastbijt, zoals je eigenlijk van elk Kamerlid mag verwachten?

Dat hij onrechtvaardigheid bestrijdt, ook als dat betekent dat zijn partijvrienden in de coalitie daarmee in de problemen komen? Zonder last, zoals in de grondwet is vastgelegd. Dat zo’n Kamerlid de alarmbellen doet rinkelen bij de gehele CDA-top, laat vooral zien hoezeer veel politieke partijen zijn weggedreven van hun idealen en kerntaken.

Hebben ze nu echt niet door dat zij en hun voormannen steeds meer op elkaar zijn gaan lijken? Overal diezelfde poenerige, marineblauwe pakken, allemaal die handen in elkaar vouwen, omdat de mediatrainer heeft gezegd dat je er als een debiel uitziet als je armen voor je lijf bungelen. Het is mijn club niet, maar met Omtzigt had het CDA in elk geval de focus op inhoud verkozen boven de ­holle persoonlijkheidscultus die al zoveel partijen teistert.

Pieter Omtzigt, dat is de verplaatsing van macht: van inwisselbare, buigzame achterkamermanagers naar de echte, onafhankelijke volksvertegenwoor­digers. Hugo de Jonge, dat is vooral de verplaatsing van lucht. Een bekwame minister, dat zeker, maar als politiek leider komt hij domweg tekort. Wie hem hoort praten, weet genoeg. Oude wijn. In nieuwe schoenen. De aloude platitudes over het midden, een excuus om maar niets te hoeven vinden, in de hoop iedereen te behagen.

Hugo had wel één nieuw idee: hij wil de migratie beperken. Wat een visionair. Migratiebeperking: daarover hadden we de afgelopen twintig jaar nog helemaal niemand gehoord. Natuurlijk praat Hugo ook vaak over: naast gewone mensen gaan staan. Politici die het over gewone mensen hebben, willen vaak vooral benadrukken hoe bijzonder ze zelf zijn. En waarom willen ze toch altijd naast je komen staan? Zit je net lekker een krentenbol te eten in je voortuin, komt Hugo de Jonge het grindpad op: ‘Dag, gewoon mens, wat zijn jouw zorgen?’ Op dat zalvende toontje, alsof je een kleuter bent. Laat me met rust.

Iedereen heeft door dat je met De Jonge nooit de grootste wordt, behalve het CDA-partijkader. Dat denkt dat ze Mark Rutte, de ultieme, gladde manager, kunnen verslaan met een nieuwe gladde manager.

“Wij doen dit als een team,” zei Hugo op het podium. Hij wenkte Pieter, maar er gebeurde niets. “Kom!” zei Hugo nog eens, zo joviaal als hij kon, maar de paniek stond in zijn ogen. Pieter kwam toch maar het podium op.

Hugo dacht dat hij Barack Obama was. Hij noemde Pieter zijn running mate. “Wij gaan dit samen doen. Op anderhalve meter natuurlijk.” Pieter wierp hem die mooie, schuchtere blik toe: hij zou er het liefst anderhalve kilometer van maken. Maar Hugo was nog niet klaar. “Als het had gemogen van het RIVM, dan had ik hem een knuffel gegeven.”

Niemand in de zaal lachte. Ze begrepen allemaal wat Hugo het liefst met Pieter zou doen. Daar is een woord voor: doodknuffelen
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46942
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Berichtdoor Pilgrim » Za Jul 25, 2020 1:06 am

Zeven dingen

Posted on 23 juli 2020 by Jan Dijkgraaf

Afbeelding

Ik ben niet zo heel erg goed in voorspellen, maar zeven dingen weet ik wel vrij zeker.
Mondkapjes worden binnenkort overal verplicht, behalve thuis.

Als Hugo de Jonge terug is van vakantie, loopt het beddentekort in de verpleeghuizen razendsnel terug.

Virologen verwachten snel/langzaam/nooit meer een nieuwe lockdown.

Juli brengt een record aantal nieuwe werklozen.

Augustus ook.

Pieter Omtzigt wordt gevonden in het riet, met een kluitje.

En dé misdaadkrant van Nederland, De Telegraaf, onderzoekt nauwelijks hoe het zit met die GayKrant-baas, die weleens de Nederlandse spil geweest zou kúnnen zijn in dat Duitse pedonetwerk-schandaal met 30.000 verdachten.

Wedden?

https://www.99woorden.nl/zeven-dingen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46942
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Berichtdoor Pilgrim » Zo Jul 26, 2020 12:52 am

WEES GEEN HUGO!...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46942
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Berichtdoor Pilgrim » Za Aug 01, 2020 2:25 am

Stem CDA voor Totale Controle!

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Maarten
Berichten: 573
Lid geworden op: Di Mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente
Contact:

Re: Het CDA

Berichtdoor Maarten » Za Aug 01, 2020 7:40 am

Zal benieuwd zijn hoe het CDA het bij de komende verkiezingen gaan doen... icon_shh.gif

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75199
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor Ariel » Za Aug 01, 2020 1:47 pm

Maarten schreef:Zal benieuwd zijn hoe het CDA het bij de komende verkiezingen gaan doen... icon_shh.gif


Het gebral en gebrul van Hubert Bruls zal vermoedelijk niet helpen om veel stemmen te genereren .

De man begint zich te ontpoppen als een ware dictator. Een beetje bescheidenheid zou hem niet misstaan.
Maar ja, de man heeft de macht geproefd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 5924
Lid geworden op: Zo Jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor hans van de mortel » Za Aug 01, 2020 3:44 pm

Het CDA zou het niet goed moeten doen in maart.

Maar tsja . . . veel mensen zijn dom en gemakzuchtig in het denken, en tegen de tijd van de verkiezingen komen de bekende mooie praatjes allemaal weer tevoorschijn uit de mouwen van de politieke bedriegers en volksverlakkers. De uitzondering waar dus op gestemd behoort te worden: PVV of Forum voor Democratie.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75199
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Berichtdoor Ariel » Zo Aug 02, 2020 5:05 pm

Nou ja zeg... :rolleyes:

CDA blundert met coronasteun

Het CDA heeft onterecht gebruik gemaakt van coronasteun voor bedrijven. Het landelijk partijbureau in Den Haag heeft voor bijna 70.000 euro aan loonkostensubsidie gekregen. Het bedrag is inmiddels teruggestort.

De zogeheten NOW-regeling is er voor bedrijven die door de coronacrisis minimaal 20 procent minder omzet hebben of verwachten. Daar wringt de schoen: het CDA voldoet niet aan deze voorwaarde.

De aanvraag was gedaan voor een aantal facilitaire medewerkers en krachten in de kantine, laat een woordvoerster van de partij weten aan De Telegraaf. „Die bedienen naast het CDA ook het bedrijfsverzamelgebouw naast ons. Toen iedereen thuis moest gaan werken hadden zij geen werkzaamheden meer.”

’In alle snelheid’
De zegsvrouw verklaart dat „in alle snelheid” een aanvraag is gedaan voor de eerste NOW-regeling. „Maar toen de voorwaarden duidelijker werden, bleek het niet van toepassing voor ons en is het geld teruggestort op ons initiatief.”

De fout van het CDA is extra pikant omdat fraude en oneigenlijk gebruik van de NOW-regeling politiek gevoelig is. In de Tweede Kamer waren er van meet af aan zorgen over misbruik van loonkostensteun. Tegelijkertijd was er ook een debat gaande over de voorwaarden van gebruik van de overheidshulp. Inmiddels zijn de spelregels voor het gebruik nog strenger.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten