Nederland.... kennisland ???

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77449
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

VVD: Van Engelshoven moet stoppen met ’betuttelracisme’

Minister Van Engelshoven (Hoger Onderwijs) moet haar ’betuttelracisme’ staken. Die oproep doet de VVD, die daarbij steun krijgt van CDA, PVV en SGP.

Aanleiding voor de botsing is het Nationaal Actieplan voor meer diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs en onderzoek van de bewindsvrouw van D66. Daarin zit de verplichting voor ’streefcijfers’ voor universiteiten om meer vrouwen en mensen met een niet-Westerse achtergrond op belangrijke posities te krijgen. Daar schort het namelijk aan, vindt Van Engelshoven. „Een nieuwe norm, waarin diversiteit en inclusie gewaarborgd is kan daar verandering in brengen.”

Of het echt zo beroerd gesteld is met de diversiteit in het hoger onderwijs, weet Van Engelshoven niet precies. Data ontbreken immers, aangezien universiteiten en hogescholen niet bijhouden wat iemands seksuele geaardheid of etnische achtergrond is. Dat moeten ze van de D66-minister wel gaan doen. „Een meting van de huidige situatie is noodzakelijk om ook de voortgang te kunnen evalueren”, schrijft ze in het actieplan.

„De minister maakt van mensen cijfers”, zei VVD-Kamerlid Dennis Wiersma tijdens een debat. De liberaal verweet de bewindsvrouw ’betuttelracisme’. Van Engelshoven bleef bij haar plan: „Activisme is nodig om Nederland divers te maken.”

Het VVD-voorstel tegen het turven van etniciteit komt komende dinsdag in stemming. Het haalt waarschijnlijk een meerderheid, als er tenministe Kamerleden van Forum voor Democratie aanwezig zijn om te komen stemmen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Ooit leerde ik een Perzische kennen die gevlucht was na de verdrijving van de Sjah. Ze was in Perzië de directeur van een kleuterschool, een baan die je daar krijgt als je de juiste contacten hebt . Ze had dan ook niks met kleuters en opleiding.
Maar ze wilde wel hier directeur van een kleuterschool worden. iets anders niet. Ze zat al vele jaren in de steun.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Vele jaren konden studentes aan de UvA kennis maken met het derde been van een docent.
In 2017 kwam de eerste klacht. En een foeigesprek met de docent:
"De docent verweert zich: hij is Marokkaans en gewend aan een cultuur waarin omgangsvormen losser zijn."

Als het een Marokkanse studente zou zijn geweest en die had het haar vader verteld dan waren al haar neven verhaal gaan halen bij die docent, dat kan ik je verzekeren. Rotsmoes dus.

Dat hij velen jaren daarna doorging met zijn gedrag indiceert dat niet alle studentes 'neen' hebben gezegd.
"De docent stond bekend als een flirt, die zijn studenten mee uit vroeg, ze bij hem thuis uitnodigde en sommige van hen aanraakte: een wang, een been, ongewenste zoenen. 'Als ik hem iets moest vragen, deed ik dat altijd met anderen erbij. Dat voelde veiliger', zegt één van hen."
Er werd nu ook iets naar studentes gecommuniceerd:
"Beste redactie, als studente van de UvA weet ik dat het artikel gaat over F. Laroui. Wij hebben eerder een e-mail gekregen met uitleg hierover en zijn naam werd hier ook genoemd."
De klacht tegen de docent werd reeds in augustus 2017 ingediend en hoe verrot de bedrijfscultuur van de UVA is, met bestuursvoorzitter Geert ten Dam en decaan Fred Weerman die de boel onder het tapijt probeerden te schuiven door pas ná een nieuwe MeToo-zaak en ná deftig doordrukken van NRC ('Sinds NRC half november 2020 vragen over hem stelde aan medewerkers van de UvA, zijn de gebeurtenissen elkaar in snel tempo opgevolgd') de docent op non-actief te stellen (wegens 'recente vertrouwelijke signalen'), leest u gewoon in de krant. Daar mogen ze bij de UVA eens goed over na gaan denken. En wie ook eens goed mag gaan nadenken, is Fouad Laroui. Thuis, alleen.
https://www.geenstijl.nl/5156827/foei-f ... roui/#more

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

De studenten van de rood-groene universiteit zijn boos op het falende beleid wat betreft #metoo.
Studentenraad eist vertrek decaan na nieuwe MeToo-zaak

De Facultaire Studentenraad van de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam eist het onmiddellijke vertrek van decaan Fred Weerman, nadat opnieuw een geval van grensoverschrijdend gedrag is uitgelekt.

‘Deze casus is al het tweede, bekendgeworden geval van grensoverschrijdend gedrag waar niet tijdig bij is ingegrepen door de decaan, voor het College van Bestuur het derde geval,’ schrijft de studentenraad in een statement. Daarom draait het volgens hen niet meer alleen om het maken van verbeteringen, ‘maar ook om het nemen van verantwoordelijkheid voor het handelen’, van zowel Weerman als het College van Bestuur.
https://www.parool.nl/amsterdam/student ... ~bc6b3676/
De meldingen van andere studenten bij de opleiding Frans leidden niet tot een officiële klachtenprocedure, omdat zij geen formele klacht wilden indienen. Dit kan namelijk niet anoniem.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Fouad is niet alleen Marokkaan maar ook Mohammedaan. Tenminste als ik zie hoe hij de rol van dader weet om te draaien zodat hij slachtoffer is.
Dat doet hij wel in een Marokkaanse krant want onze kranten zijn allen islamofoob, zodoende.
Heeft hij veel in het Marokkaans geschreven? Niet dat ik weet. Hij heeft wel allerlei Nederlandse prijzen gekregen.
Hier google-vertaald :
Nederland: beschuldigd van aanranding, verdedigt Fouad Laroui zich

De Marokkaanse schrijver Fouad Laroui, tevens hoogleraar Franse letterkunde, lid van de Speciale Commissie voor het Ontwikkelingsmodel (CSMD), wordt beschuldigd van het seksueel misbruiken van meerdere studenten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwerpt al deze beschuldigingen en bloc.
[...]
Hij ontkent elke aanranding. Hij geeft echter toe dat zijn gedrag "ongepast" was. "Mijn ex-studente zei dat ik haar hand op haar linkerflank legde ... Ik ben mediterraan, niet calvinistisch, en ik erken vandaag dat mijn gedrag niet gepast was". Hij beschrijft de andere klachten van andere studenten als "beledigende aanklachten" en "pure laster". De Marokkaanse en toegewijde schrijver beweert ook het slachtoffer te zijn van "alomtegenwoordig racisme ... in een land waar extreemrechts zeer actief is".
https://www.bladi.net/fouad-laroui-agre ... 77693.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Er bestaan officiële spellingsregels. En net zoals de Fransen doen wordt ernaar gestreefd om de taal zo moeilijk mogelijk te maken voor buitenlanders.
Zo hebben onze deskundigen (wat snuiven die lieden?) de tussen-n bedacht.
De kwestie is simpel: welke letters gebruiken we om het gesproken woord weer te geven?
Als ik een appel aan een boom zie hangen dan is die boom waarschijnlijk een appelboom. Dat er veel appels aan een boom kunnen hangen maakt niet dat we zeggen een appelenboom.
De klank l-b krijgeen wij goed uit onze strot.
Dan een boom waar een peer aan hangt. Dat is een peerboom. Maar ja die r-b klank ligt ons niet goed in de bek. En dus gooien we er een 'uh'-geluid tussen. En is het dus pereboom.
En nu is bedacht dat het geschreven moet worden als perenboom omdat er veel peren aan een boom groeien en het dus meervoud moet zijn.
En de deur naar de keuken is de keukendeur. En die n noemen ze ook een tussen-n.
Hier een verhaal over dit lachwekkende gedoe.
Weg met de tussen-n, want die hoor je toch niet. Behalve bij keukendeur

Wie denkt dat een leraar Nederlands in vijf minuten de regel van de tussen-n krijgt uitgelegd, is eraan voor de moeite. Leg maar eens uit aan tieners, die goed moeten leren spellen, dat je spinnewiel zonder ‘n’ schrijft, maar spinnenweb met ‘n’. Zo is het dus ook boekentas en berenvel, maar aspergesoep en rodekool. Ik bespaar de lezer de regel, want hij is ingewikkeld, zeker die van Het Groene Boekje. Er bestaat een iets eenvoudigere variant, maar die is evenmin in een mum van tijd aan te leren.

Bovendien is de regel van de tussen-n een kampioen in de uitzonderingen, ook al heeft men er eentje – gelukkig – in 2005 afgeschaft. Ooit was het paardebloem en kattekruid, omdat het eerste deel van de samengestelde plantnaam een dier is. De zin daarvan is mij nog altijd een raadsel. Andere uitzonderingen bleven overeind. Beresterk krijgt geen ‘n’, omdat het een ‘versterkt bijvoeglijk naamwoord’ is. Wie dat heeft uitgevonden, mag Joost weten. Wat is er zinvol aan om apetrots te schrijven, maar apenstreek?

‘Versteende samenstelling’

Ook de uitvinder van het begrip ‘versteende samenstelling’ verdient een pluim voor de meest onzinnige uitvinding. Je schrijft apekool, want dat woord is versteend! Dus ledemaat (versteend), maar ledenraad. Nog een leuke, neen eigenlijk een triestige: hazenrug en hazewind. Jawel, de laatste is... versteend!

Eveneens uitzondering zijn samenstellingen met maan, zon en hel. Blijkbaar zijn hellenvuur en manenschijn onaanvaardbare of misschien wel lelijke woordbeelden. Wie heeft dat uitgevonden? En vooral: welke zin hebben al die uitzonderingen? Ik viel dan ook van mijn stoel, toen ik in Trouw van 2 januari las, dat de regel van de tussen-n in Het Groene Boekje ‘redelijk consistent’ is. De grappige uitspraak komt van Trouw-taalcolumnist Ton den Boon.

Aanleiding van de hele discussie is de beslissing van de krant om zich, wat die tussen-n betreft, voortaan aan de officiële regels te houden. Inderdaad, een legitieme keuze, want je moet de regels volgen, zoals Trouw-redacteur Maaike van Houten terecht stelt. Ik houd me even­eens aan de regel, inclusief de uitzonderingen, ook al wring ik mij elk schooljaar, met veel tegenzin, in een massa bochten om die uitgelegd te krijgen. Ik heb er evenwel kritiek op en stel zo meteen een eenvoudige regel voor.

Hordenloop versus paardestal

Ik begrijp ook niet waarom de krant jarenlang een andere even onzinnige regel toepaste, namelijk die van het noodzakelijke meervoud: hordenloop versus paardestal. De officiële noch de alternatieve spelling blinken uit in helderheid en consequentie. Ze zijn even ingewikkeld en een even grote hel voor Nederlanders en Vlamingen die met spellen veel moeite hebben. Trouws moedige keuze uit 2006 was dus niet zo moedig. Ze zorgde eigenlijk voor nog meer verwarring.

In het artikel staat het antwoord om definitief uit de miserie van die verdomde tussen-n te geraken. Ton den Boon reikt, allicht onbewust, dé oplossing aan. Hij zegt: ‘Ik begreep de hang naar vrijheid. Je hoort zo’n tussen-n niet eens, dus waarom zou je hem dan schrijven?’ Inderdaad, je hoort de tussen-n niet. Voor alle duidelijkheid: Trouw ging ook niet zover in zijn ambitie om zogezegd alternatief en consequent te spellen door de tussen-n overboord te gooien.

Maar we kunnen dus, omdat de tussen-n nooit wordt uitgesproken, een eenvoudige regel opstellen: in principe nooit een tussen-n. Dus: apetrots, apestreek, spinneweb, spinnewiel, berevel, beretrots, maneschijn, mannekoor, zedeleer, zedeloos, kerkeraad, douanekantoor... Er is slechts één uitzondering: samenstellingen waarvan het eerste deel altijd een ‘n’ heeft: wagenpark, keukendeur of havengebied. Zoals ze in Nederland zeggen: klaar is Kees. Probleem opgelost.

Ik ben wel benieuwd met welke zinnige argumenten taalpuristen voor de dag zullen komen, om de ingewikkelde en inconsequente regel van de tussen-n te verdedigen en mijn eenvoudige te verketteren.
https://www.trouw.nl/opinie/weg-met-de- ... ~b1f6e6f4/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Hoe kan je onderwijs winstgevend maken? Normaal kost het altijd belastingeld.
Dat kan je hier lezen.
Soms blijkt een diploma van leerfabriek NCOI bitter weinig waard

De Onderwijsinspectie begint een onderzoek naar de kwaliteit van diploma’s van de private onderwijsinstelling NCOI. Volgens studenten en oud-medewerkers laat het onderwijs daar te wensen over. Alles draait om geld. ‘Toets inzien? 25 euro.’
Spoiler! :
Wie zich in Nederland wil om- of bijscholen heeft maar weinig keuze. Iedere volwassen student komt bijna automatisch terecht bij opleidingsinstituut NCOI, ‘de grootste opleider van werkend Nederland’, zoals het zich noemt. De ontstaansgeschiedenis van het bedrijf leest als een klassiek succesverhaal. Eigenaar Robert van Zanten begon in 1996 bij zijn moeder op zolder met een bureautje, een fax en een brochure met mogelijke opleidingen voor volwassenen. NCOI bood van het begin af aan flexibel onderwijs, buiten kantooruren op locaties door het hele land. Daardoor kan de private opleider meer vragen voor een opleiding dan een publiek roc of een hbo, waar volwassenen nauwelijks terechtkunnen.

Het bleek een gat in de markt. Jaarlijks volgen 200.000 Nederlanders een cursus, opleiding of training bij NCOI of een van zijn vele dochterbedrijven. Er werken meer dan vijfduizend docenten voor het bedrijf. De private opleidingsgigant die uitgroeide tot een miljoenenbedrijf heeft nu bijna een monopolie op volwassenenonderwijs en omscholingscursussen.

Onder de bezielende leiding van Van Zanten nam NCOI de afgelopen tien jaar bijna twintig concurrenten over. Voor elk type onderwijs kun je nu bij het bedrijf of een van de dochters terecht. Van een tweedaagse cursus in Microsoft Excel bij IT-opleider Computrain tot een vierjarige hbo-bachelor Rechten bij NCOI-dochter LOI. En van een eenjarig programma in professioneel coachen bij Boertien Vergouwen Overduin tot een volledige mbo-opleiding doktersassistent bij NTI. Allemaal onderdeel van NCOI.

De toestroom van overwegend volwassen studenten zal alleen maar toenemen met de noodzaak om na de coronacrisis werklozen om te scholen. NCOI, dat veel korte omscholingsprogramma’s aanbiedt, staat op het punt flink te profiteren van de miljoenen die de overheid hiervoor heeft uitgetrokken.

Een winstmarge van 10 procent op het ‘product’ onderwijs, hoe kan dat?


Maar ook zonder geld uit publieke potjes voor de studenten, draait het bedrijf buitengewoon goed. In 2019 had het een omzet van 250 miljoen euro en een winst van 30 miljoen euro. Ruim 10 procent winstmarge op het ‘product’ onderwijs, waar in de publieke sector alleen maar veel geld bij moet: hoe krijgt NCOI dat voor elkaar?

Om de succesformule achter NCOI te ontcijferen spraken platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Trouw met ruim vijftig studenten, (oud-)docenten en (oud-) medewerkers van NCOI, vaak op basis van anonimiteit. Uit hun verhalen blijkt dat NCOI een instituut is waar studenten klagen over onvoorziene kosten voor herexamens en scriptiebegeleiding en over wisselende leslocaties. Waar docenten bijna allemaal freelancers zonder onderwijsbevoegdheid zijn. Waar ze hun lessen moeten afdraaien als lopendebandwerk, omdat NCOI aan alle kanten op hun vergoeding beknibbelt. En waar verwarring wordt gezaaid over de waarde van de te behalen diploma’s, die in de praktijk soms minder waard zijn dan wordt voorgespiegeld.

De Onderwijsinspectie begint hier binnenkort een onderzoek naar, de accreditatieorganisatie voor hoger onderwijs NVAO noemt de diplomaclaims ‘misleidend’.

‘Toets inzien? 25 euro’

NCOI verdient vooral veel aan studenten die niet voor alles in een keer slagen. Student Saskia Sielias haalt een jaar lang al haar vakken van haar studie toegepaste psychologie, maar begrijpt de kritiek op haar eindopdracht niet. Vijf herkansingen later en 1000 euro armer (studenten betalen voor hun herkansingen) stopt ze maar met de opleiding.

“Alles draait om geld”, zegt ook student Scheherazade Marzouki. “Toets inzien? 25 euro en dan moet je ook nog naar het hoofdkantoor. Dan heb ik het niet eens over de begeleiding, want die is er niet.” Extra scriptiebegeleiding kun je wel kopen, maar zes uur kost bijna 1000 euro. En voor de koffie en lunch rekent NCOI nog eens 600 euro. Vrijwel alle studenten die Investico sprak hebben soortgelijke klachten.

Studenten die denken dat ze hun NCOI-studie in heel Nederland kunnen doen, komen vaak bedrogen uit. Waar op de website meer dan tien plekken worden aangeboden, zijn dat er in de praktijk meestal maar vier. Zo hoorde Rob uit Maastricht op het laatste moment dat hij voor zijn opleiding naar Den Haag moest.

Chiron de Bree, die tussen 2012 en 2020 in verschillende functies bij NCOI werkte, herkent dit. “Er waren collega’s die tegen studenten zeiden: je kunt zeker in Drachten studeren, terwijl daar bijna geen onderwijs werd gegeven.”

Soms schrapt NCOI zelfs alle klassikale lessen en verandert ze in online onderwijs, omdat er te weinig inschrijvingen zijn. Het gebeurde Magdalena: “De enige reden dat ik nog niet ben gestopt, is omdat mijn werkgever betaalt.”

Studentevaluaties bepalen op welke volgende klus een docent mag intekenen

Veel docenten die Investico sprak, klagen over de honorering. Te laag voor al het extra werk dat ze moeten doen, vinden ze. Neem Volker, die al jaren voor verschillende NCOI-dochters werkt en anoniem wil blijven. Hij krijgt gemiddeld 285 euro per lesdag. Dat lijkt aardig wat. Maar als je de tijd meerekent die hij kwijt is aan voorbereiding, reizen, begeleiding van cursisten en nakijken, verdient hij minder dan 20 euro per uur. Geen vetpot.

Sommige docenten verdienen meer dan Volker. Anderen wat minder, afhankelijk van de NCOI-dochter. Afgelopen voorjaar gingen de vergoedingen voor onderwijs op afstand met 20 procent omlaag. Wegens corona hoefden docenten immers niet meer te reizen, redeneerde NCOI.

Voor dit onderzoek spreken we, naast Volker, zestien van zijn (ex-)collega’s, allemaal freelancer, van verschillende NCOI-instituten. Net als Volker, hebben velen van hen geen onderwijsbevoegdheid. “Je solliciteert en geeft een presentatie van vijf minuten, als je dat oké doet, mag je aan de slag”, zegt hij. Cursusmateriaal wordt opgestuurd. “En een draaiboek waaruit je de les kan voordragen.” Docenten spreken nauwelijks collega’s of leidinggevenden, laat staan dat ze ingewerkt worden. Hoe weet NCOI dan of je een goede docent bent? “Door de studentevaluaties”, zegt hij. “Die zijn heilig.”

De studentbeoordelingen zijn zo belangrijk, omdat ze een score opleveren die bepaalt of een docent toegang krijgt tot de volgende klus. Bijna alle vijftien docenten bevestigen deze ‘perverse prikkel’.

“Je wilt van alle studenten een zo hoog mogelijke beoordeling, dus je steekt vanzelf extra tijd in begeleiding en voorbereiding”, zegt Volker. “Docenten met een A (een 8,5 of hoger) mogen als eerste (een cursus) kiezen. Met een B (hoger dan een 7) krijg je later toegang en met een C (een 7 of lager) nog later”, legt hij uit. Nieuwe cursussen komen altijd midden in de nacht online. We spraken docenten die ‘s nachts hun wekker zetten om zich in te schrijven.

Wat het ook moeilijk maakt om goed les te geven, is dat docenten niet weten wat er op het eind getoetst wordt. “Je weet dus nooit helemaal hoe je het materiaal moet onderwijzen”, zegt hij.

Zelfs achteraf kunnen ze de toetsen niet inzien.

Dat komt doordat alles is opgeknipt bij NCOI. Voor elke taak is een aparte rol: docent, onderwijsontwikkelaar en examinator, en dat zijn vaak verschillende mensen. Ook de studies zijn opgedeeld in stukjes, als een soort legoblokjes. Elke opleiding bestaat uit zo’n zes legoblokjes. Doet een student er maar eentje, dan heet het een ‘cursus’ of ‘hbo-programma’.
Het diploma van treinmachinist Silvester wordt door geen enkele instantie erkend

Het verschil tussen zo’n hbo-programma en een officiële opleiding is voor het ongeoefende oog niet altijd duidelijk. Zo wekt NCOI verwarring over de waarde van diploma’s. Treinmachinist Silvester van Kleij volgde een opleiding middle management bij NCOI-dochter ISBW, maar weet na afloop niet wat zijn diploma waard is. Is het een officieel diploma, zoals de website meldt? Of ‘een opstap naar een erkende hbo-bachelor’ zoals hij in het informatieboekje leest? Het blijkt dat laatste. Zijn ‘diploma’ wordt door geen enkele officiële instantie erkend.

De accreditatieorganisatie voor hoger onderwijs (NVAO) noemt de claims over diploma’s ‘misleidend’. En de Onderwijsinspectie meldt desgevraagd dat zij de kwestie binnenkort zal onderzoeken. Termen als hbo-niveau en mbo-diploma zijn niet wettelijk beschermd en leiden volgens de Inspectie tot een grijs gebied. “Dit vraagt om verduidelijking in de wet.” Vanwege het lopende onderzoek kan de inspectie niet ingaan op de klachten uit dit artikel. Maar in het verleden tikte de inspectie NCOI al meermaals op de vingers voor het zaaien van verwarring over de status van opleidingen.

NCOI stelt desgevraagd dat de teksten op de website over niet-erkende diploma’s zijn afgestemd met de Onderwijsinspectie. De Onderwijsinspectie ontkent dit. Bij eerder onderzoek heeft ze wel naar die teksten gekeken, “maar informatie van NCOI kan regelmatig wijzigen en wij kijken niet mee met elke nieuwe formulering”.

‘Docenten zijn vrij om iets anders te zoeken’

De klachten van studenten in dit artikel zijn volgens NCOI incidenten. Vorig jaar zijn naar eigen zeggen slechts 175 klachten niet naar tevredenheid opgelost, op 200.000 cliënten. Dat studenten niet op hun voorkeurslocatie les kunnen krijgen, is ze bekend. “Maar dat geldt slechts voor 10 procent van ons lesaanbod”, zegt Alex van der Weide, de communicatiedirecteur van NCOI. Een onderwijsbevoegdheid is volgens de wet niet nodig, zegt onderwijsdirecteur van NCOI Eric Verduyn. De Onderwijsinspectie bevestigt dat. “Als wij ze bevoegd achten”, zegt Verduyn, “dan zijn ze bevoegd.”

En de tarieven voor docenten zijn volgens hem marktconform. Eerst zaten de reistijd en de reiskosten bij het tarief inbegrepen, dus nu docenten vanuit huis lesgeven, is het volgens NCOI logisch dat er 20 procent afging. Verduyn: “Docenten bepalen zelf of ze voor dat tarief willen werken. Ze zijn vrij om iets anders te zoeken.”

De docentscores worden bepaald aan de hand van slagingspercentages en studentevaluaties, zegt Verduyn. “We vragen onze studenten regelmatig ons en onze docenten te evalueren. Ik begrijp dat die ratings een beetje als slavenhandel kunnen voelen, maar we hebben gezien dat het tot kwaliteitsverbetering leidt. Docenten vragen ons echt: hoe kom ik van een C naar een A?”

En dat docenten ‘s nachts hun wekker moeten zetten om zich op nieuwe vakken in te schrijven? “Dat heeft met de server te maken, die krijgt dan een update.”

Sleutel tot het succes: de fabrieksmatige aanpak

NCOI kan ondertussen ongestoord groeien. Vorige week maakte ze een nieuwe samenwerking met uitzendbureau Randstad bekend. Flexwerkers van de uitzendgigant kunnen zich nu bij NCOI of een van haar dochters omscholen.

En in augustus 2020 gaf de Autoriteit Consument en Markt het bedrijf toestemming om omscholer LOI over te nemen, tot dan toe de grootste concurrent. Volgens de mededingingswaakhond blijven er voor cursussen en omscholing genoeg concurrenten over. Bovendien, stelt de Autoriteit, concurreert NCOI met gewone hogescholen en mbo-instellingen.

Die reguliere hbo’s en mbo’s zeggen juist grote moeite te hebben met het geven van volwassenenonderwijs, vanwege wettelijke beperkingen. Zo krijgen publieke instellingen alleen overheidssubsidie voor volledige opleidingen en kunnen ze dus nauwelijks flexibele deelprogramma’s aanbieden.

Dat de overwegend volwassen studenten blijven kiezen voor een opleiding bij NCOI is dus deels omdat de private opleider hen iets biedt wat ze bijna nergens anders kunnen krijgen: flexibel onderwijs.

En dat lukt ze door alles fabrieksmatig in te richten. “Dat maakt het een hele efficiënte organisatie”, zegt een oud-medewerker van NCOI. “Maar kwaliteit voert voor NCOI niet de boventoon. Het is er heel goed in om studenten binnen te halen, maar studenten naar een diploma helpen is niet de prioriteit. Het ontbreken van die zorgplicht is onderdeel van het verdienmodel. Het is uiteindelijk een sales-organisatie.”
https://www.trouw.nl/onderwijs/soms-bli ... ~b9d83fbd/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42555
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Dit de kerk van Veldhoven.

Afbeelding

Wat is er nog meer daar? Een bedrijf dat het afgelopen jaar 3,6 miljard euro winst heeft gemaakt.
ASML boekte in 2020 records met 14 miljard euro omzet en 3,6 miljard euro winst

ASML heeft een zeer goed 2020 achter de rug. De in Veldhoven gevestigde chipmachinefabrikant boekte een recordomzet van 14 miljard euro. Ook onderaan de streep bleek er meer geld over te blijven dan in andere jaren: de winst over 2020 bedroeg in totaal 3,6 miljard euro.

In een toelichting op de kwartaal- en jaarcijfers zegt ceo Peter Wennink dat van de 14 miljard euro aan omzet 4,5 miljard euro was toe te schrijven aan de inkomsten uit de verkoop van 31 euv-machines. Volgens het bedrijf vormde dat omzetdeel van 4,5 miljard euro een groei van ongeveer 60 procent, wat vooral wordt toegeschreven aan de verhoging van de productie van logische chips en geheugenchips. De totale omzet van 14 miljard euro betekent een groei van 18 procent. Voor 2021 verwacht ASML dat de groei zal doorzetten, waarbij wordt gerekend op een omzetgroei van 10 procent.
Spoiler! :
Taiwan en Zuid-Korea zijn nog altijd de landen die verreweg het grootste aandeel hebben in leveringen door ASML, al zijn er wel wat verschuivingen. In 2019 ging 16 procent van de leveringen naar Zuid-Korea en Taiwan was goed voor 51 procent. Dit was in 2020 respectievelijk 31 en 36 procent. China was in 2019 goed voor 12 procent en in 2020 had het land een aandeel van 18 procent. Europa houdt op dit vlak een zeer klein aandeel.

Wat ook opvalt is dat euv-machines nog altijd duidelijk een opmars maken. Waar in 2019 de omzet uit de verkoop van deze machines een aandeel van 31 procent had op het totaal van de omzet uit systeemverkopen, steeg dat vorig jaar naar 43 procent. Dat ging ten koste van het aandeel van duv-machines. Deze machines, waarbij het draait om deep-ultravioletlithografie en specifiek argon-fluor immersion lithography of ArFi-lithografie, hadden in 2019 nog een aandeel van 53 procent op het totaal van de omzet uit systeemverkopen, maar dat daalde voor 2020 naar 38 procent.

Als wordt ingezoomd op het laatste kwartaal van vorig jaar, was er ook sprake een goede cijfers. De omzet kwam uit op 4,25 miljard euro en de winst op 1,35 miljard euro, terwijl dat in dezelfde periode een jaar geleden op respectievelijk 4 miljard euro en 1,1 miljard euro uitkwam. In totaal zijn er in de afgelopen drie maanden 73 nieuwe lithografiesystemen verkocht en zeven gebruikte. Er zijn negen euv-machines geleverd en van acht daarvan is de omzet al binnen en meegerekend. In het afgelopen kwartaal zijn er orders toegezegd met een totale waarde van 4,2 miljard euro, waaronder zes euv-machines die gezamenlijk al goed zijn voor 1,1 miljard euro.

De goede cijfers bij ASML hebben mede geleid tot een relatief hoge beurswaarde. ASML was in oktober vorig jaar al het duurste Europese technologiebedrijf en inmiddels is de waarde verder gestegen naar meer dan 180 miljard euro, waarmee het bedrijf uit Veldhoven ruimschoots het duurste beursgenoteerde Nederlandse bedrijf is.
https://tweakers.net/nieuws/177070/asml ... winst.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie