De 'wijsheid' van Timmermans

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81683
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De 'wijsheid' van Timmermans

Bericht door Ariel »

Ingenieur Jan Asselbergs start petitie: ’Verstand lijkt weg’

Ophef over Delfts eredoctoraat Frans Timmermans: ’Hij kraamt onzin uit’

„Ik ben helemaal niet zo’n activist, en ik ga echt de orde niet verstoren.” Spandoeken hoeft de TU Delft niet te verwachten van ingenieur en oud-student Jan Asselbergs, die een petitie startte tegen een eredoctoraat voor Frans Timmermans. Stampij maakt de Soestenaar wel. Bijna zeventienduizend ondertekenaars sloten zich al aan bij het protest tegen de lauwerkrans.

De grootste ergernis van Jan Asselbergs betreft niet eens onze Limburgse PvdA-coryfee, die het tot een van de invloedrijkste politici van Europa heeft geschopt. De pijn van Asselbergs zit ’m vooral bij zijn oude liefde: de universiteit waar hij zich verrijkte met kennis en waar hij in 1973 afstudeerde als ingenieur werktuigbouwkunde. „Het verstand lijkt weg”, zegt Asselbergs. „Alleen geld speelt nog een hoofdrol.”

„Wat me het meest ergert, is dat de TU Delft tegenwoordig uitstraalt dat alle twijfel rond de oorzaken van klimaatverandering tot het verleden behoort. Dat kan niet. Dat idee is onwetenschappelijk. Het is ook geen goed voorbeeld voor studenten. Ik hoor niet in een hoek van klimaatontkenners, maar als wetenschapper blijf je per definitie twijfelen en vragen stellen. Ik ben daar heel boos over.”

Druppel
De aankondiging dat Timmermans op 14 januari een eredoctoraat ontvangt van de TU Delft was voor Asselbergs en enkele medestudiegenoten de spreekwoordelijke druppel. „Timmermans heeft bizarre uitspraken gedaan over kernenergie en biomassa. Het kan niet waar zijn dat de TU Delft een eredoctoraat toekent aan iemand die onzin uitkraamt over de energietransitie, en die in feite de juiste richting van die transitie in de weg staat.”

Het is geen unicum dat de TU Delft een politicus in het zonnetje zet. Staatsman Abraham Kuyper en VVD-milieuminister Pieter Winsemius gingen Timmermans voor. Een eredoctoraat is ook niet uitsluitend voorbehouden aan wetenschappelijke prestaties. De erkenning voor de PvdA’er vindt plaats ter gelegenheid van het 180-jarig bestaan van het Delftse instituut, en het lustrumjaar staat geheel in het teken van de energietransitie.

De TU Delft zegt in een reactie dat ze Timmermans wil onderscheiden ’voor zijn grote inzet om de klimaatproblematiek op de agenda te zetten en overheden, bedrijfsleven en instellingen in Nederland, Europa en in de wereld in beweging te krijgen om noodzakelijke actie te ondernemen’. Verscheidene medewerkers van de universiteit schaarden zich, na de ophef rond de petitie, openlijk achter het voornemen van het College voor Promoties.

’Miskleun’
Volgens Asselbergs betreft het echter een ’miskleun’ die naadloos past in de, in zijn ogen, afnemende universitaire kwaliteit. „Ik ben afgestudeerde ingenieurs tegengekomen die zelfs de meest elementaire kennis missen. Dat verontrust mij in hoge mate.” Een oorzaak ziet hij in de veranderde bekostiging van universiteiten, waardoor voor veel onderzoek de financiering tegenwoordig bij bedrijfsleven, ngo’s of andere overheden moet worden gezocht.

Asselbergs: „Als hoogleraar regel je nu vaak zelf de financiering. Dan ben je dus afhankelijk van de maatschappelijke modes. En dan wordt jouw onderzoek vanzelf politiek. Het is niet vreemd dat het gebeurt, maar wel kwalijk. En de moeilijkste vraag is: hoe komen we uit deze situatie?”

De TU Delft bevestigt dat diverse geldbronnen, waaronder Europese, helpen om onderzoeksprojecten te financieren, maar dat het eredoctoraat daar volledig los van staat. Ook wijst een woordvoerster erop dat een deel van de petitie-ondertekenaars anoniem is, en dat daarmee onduidelijk is of ze ooit in Delft studeerden. „We vermoeden dat er weinig bij zijn met actuele kennis van klimaat- en energieproblematiek”, formuleert de universiteit.

Kernenergie
Asselbergs respecteert Timmermans’ gave voor zijn eigen vak. „Ik denk dat het een begenadigd politicus is, met charisma, iemand die zaken voor elkaar krijgt.” Maar drie zaken neemt hij hem wel kwalijk. „Hij heeft gezegd dat kernenergie te duur is en dat de bouw van kerncentrales te lang zou duren. Maar de bouw duurt alleen maar lang omdat regels ingewikkeld zijn gemaakt. Zet dat met een noodwet opzij en binnen drie jaar heb je een kerncentrale.”

Ten tweede stoort het de petitiestarter dat de eurocommissaris biomassa als vermeende klimaatoplossing blijft steunen. „Terwijl het slechts leidt tot extra boskap en meer uitstoot dan kolenverbranding. Een publicatie uit 2015 voor de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen deed dat al uit de doeken. Wie nu nog steeds bosverbranding ondersteunt, leeft buiten de realiteit.”

Tenslotte valt de omarming van zon en wind slecht. In een interview met De Telegraaf begin 2020 stelde de eurocommissaris dat ’Nederland het kan redden met wind- en zonne-energie’. Asselbergs: „We hebben een generatie lang besteed aan het stimuleren van zon en wind, en nog steeds vult het amper 5% van onze energiebehoefte. Dan kun je niet volhouden dat deze twee zaligmakend zijn. Timmermans is zo juist een obstakel voor de energietransitie.”

Een economie zonder fossiele brandstoffen is best mogelijk, meent Asselbergs, maar niet zonder kernenergie. „Mijn vader werkte in het team dat de Groningse aardgasbel ontdekte. Ik was toen al gefascineerd door de enorme energiedichtheid van splijtstof ten opzichte van kolen. En ik zei tegen hem: het is immoreel dat we in anderhalve eeuw alles opstoken wat de natuur in miljoenen jaren heeft opgebouwd. Maar ja, kernenergie werd in het verdomhoekje gezet. Vooral vanuit de groene hoek, en niet in de laatste plaats door Diederik Samsom zelf, de huidige kabinetschef van Timmermans.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 45366
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De 'wijsheid' van Timmermans

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81683
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De 'wijsheid' van Timmermans

Bericht door Ariel »

Professor TU Delft boos over hetze tegen eredoctoraat Frans Timmermans

Professor Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft is boos op de opstellers van een petitie die niet willen dat Frans Timmermans van de universiteit een eredoctoraat krijgt. Ondertekenaars ervan dreigen hun titel in te leveren. 'Laat ze dat maar doen dan', zegt Van den Dobbelsteen.

PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans krijgt het eredoctoraat van de TU Delft voor zijn sociaal-maatschappelijke prestaties op het gebied van het klimaat. Onzin, vinden de inmiddels bijna 16.000 ondertekenaars van de petitie. Volgens hen past zo'n eredoctoraat niet, omdat Timmermans een voorvechter zou zijn van biomassacentrales en kritisch is over kernenergie.

'Ik vind dit nogal populistisch ingezet', zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. 'Want daar gaat het niet om bij dit eredoctoraat. Het gaat erom dat Timmermans na decennia waarin bijna geen actie is ondernomen op het gebied van het klimaat, eindelijk de boel in gang aan het zetten is.' Dat doet hij met programma's als de European Green Deal en Fit for 55, waarmee hij onder andere de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen. 'Daarvoor wordt hij enorm gewaardeerd door de TU Delft.'

'Afhankelijk van EU-regels'
'Het gaat niet over details', zegt Van den Dobbelsteen. 'Bovendien is Timmermans ook afhankelijk van EU-regels, van zaken die al jaren geleden zijn afgesproken en die hij nu probeert te veranderen. Als Europa hebben we de afgelopen tijd niet heel veel aan het klimaat gedaan. Dat dat nu wel gebeurt moet Nederland ook eens een keer waarderen.'

De ondertekenaars van de petitie omschrijven zichzelf als alumni van de TU Delft. Van den Dobbelsteen: 'Maar het zijn bij lange na niet allemaal alumni. Een kleine minderheid is dat wel. Maar die komt uit een bekende hoek van mensen die gelieerd zijn aan organisaties als Climategate en Clintel, die klimaatverandering bagatelliseren. Het zijn gepensioneerde heren die nooit iets hebben betekend op dit gebied, maar beweren dat de hele klimaatwetenschap op drijfzand is gebaseerd.'

'Club die aanpak van klimaat maar onzin vindt'
De petitie is volgens Van den Dobbelsteen gestart door iemand die vaker stukken schrijft voor Clintel en Climategate. 'Merkwaardig dat een club die de aanpak van het klimaat maar onzin vindt, het nu gooit op het feit dat Timmermans biomassa zou promoten en tegen kernenergie zou zijn. Maar daardoor krijg je ondertekenaars die juist voor kernenergie zijn, of tegen biomassa. Bovendien heeft de website Geen Stijl geschreven over de petitie. Dus er zijn boze mensen die 'm om verschillende redenen hebben getekend.'

Een heel groot deel van die ondertekenaars blijft anoniem. 'Dus kunnen we ook niet checken wie erachter zitten.'
Spoiler! :
Oeps.. :redface2: Deze man is een collega van mijn zoon. Dezelfde faculteit. Ik heb ook getekend, en ik heb heel laf dat anoniem gedaan.
Daar ben ik nu blij om, want ik had mijn zoon niet in verlegenheid willen brengen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81683
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De 'wijsheid' van Timmermans

Bericht door Ariel »

Gesprek eredoctoraat Timmermans komt week te laat: ’Wat is dit nou voor raar gedoe?’

De ophef rond het eredoctoraat voor Frans Timmermans uit handen van de TU Delft is nog niet geluwd. Rector Magnificus Tim van der Hagen nodigt de initiatiefnemer van de petitie tegen de lauwerkrans uit voor een gesprek: maar dat mag pas plaatsvinden een week ná de overhandiging aan de PvdA-coryfee.

„Ik ben nog een beetje van slag”, zegt Jan Asselbergs, de aan de TU afgestudeerde werktuigbouwkundige die de petitie startte. Hij bevestigt dat hij een uitnodiging van de TU Delft heeft mogen ontvangen. „Mijn eerste gedachte was: ’Een week ná de uitreiking, wat is dit nou voor raar gedoe?’.”

Asselbergs heeft met zijn petitie een gevoelige snaar geraakt. De ingenieur meent dat eurocommissaris Timmermans, met zijn sneren naar kernenergie en steun aan biomassaverbranding, juist een goede richting van de energietransitie in de weg zit. Woensdag stond de teller op ruim 22.000 handtekeningen. „Er zijn ruim tweeduizend ingenieurs onder de steunbetuigingen”, aldus Asselbergs.

Een woordvoerder van de TU Delft zegt over de uitnodiging: „Wij hopen elkaar weer een beetje te vinden. We begrijpen dat een aantal alumni moeite heeft met onze keus. In het debat over klimaat en energie bestaan nog steeds verschillende stromingen over wat de beste oplossingen kunnen zijn.” Volgens hem is het gesprek pas volgende week omdat een eerdere datum niet schikte.

’Halve waarheid’
Asselbergs doet dat af als ’halve waarheid’, maar wil de uitnodiging niet afwijzen. „Negeren lijkt me niet de meest chique stap. Het is ook niet wat de ondertekenaars zouden hebben gewild. Onze bezwaren gaan verder dan het eredoctoraat, ze behelzen ook het verval van de onafhankelijkheid van de universiteit en de afwijzing van twijfel over klimaattheorieën.”

Komende vrijdag staat de uitreiking van het eredoctoraat aan Timmermans op het programma. Voor zijn Brusselse rechterhand Diederik Samsom is de cirkel rond: de voormalig Greenpeace-activist heeft zelf in Delft gestudeerd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81683
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De 'wijsheid' van Timmermans

Bericht door Ariel »

Daar staat hij. Kijk hem eens glimmen.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9085
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De 'wijsheid' van Timmermans

Bericht door sjun »

Een door groene aandeelhouders belobbyde klimaatpriester krijgt een wetenschappelijke prijs voor de door hem uitgedragen quatsch, dt is net zoiets als Barack Obama of Yasser Arafat voordragen voor de Nobelprijs, oh wacht... het is natuurlijk altijd prijs op links en u krijgt daarvan de cumulerende rekeningen doorgeschoven. Maar eens in de gaten houden welke Europese subsidies er richting de TU Delft gaan. Vraag: Zouden er veel PvdA-ers in het universteitsbestuur zitten?
:shock:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie