Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Ik zei zojuist:
"De PR machine is weer volop aan het werk want je weet: beeldvorming is extreem belangrijk voor D66. "
En wat lees ik nu?
Het formele leiderschap van Kaag: de zorg om de beeldvorming heeft een te grote rol gespeeld

MeToo-zaken kennen geen winnaars. Dat geldt zeker voor de zaak bij D66, waar een prominent partijlid en adviseur de grenzen van goed gedrag ver heeft overschreden. Allereerst is de vrouw in kwestie de verliezer. Ze vertrok destijds als werknemer bij de partij, voelde zich niet gehoord door politiek leider Sigrid Kaag en deed uiteindelijk haar verhaal tegen de Volkskrant. Hier heeft een vrouw te lang geen erkenning gehad voor geleden pijn, moest Kaag deze week vol spijt erkennen.

Dan is er het leiderschap van Kaag in deze kwestie. Haar eigen conclusie lijkt juist: ze heeft het te formeel aangepakt, vooral juridisch gehandeld en te weinig menselijk. Dat komt hard aan, bij een partij die beloofde niemand te laten vallen.

Slachtoffer op de achtergrond

De wijze waarop de hele zaak is behandeld maakt duidelijk dat de zorg om de beeldvorming een te grote rol heeft gespeeld. Natuurlijk, mensen maken fouten en dat is hier ook gebeurd. Bij fouten past vergeving, en oprechte pogingen tot verbetering. Maar het is zorgelijk als politieke beeldvorming de leidraad vormt bij het afhandelen van een klacht. Zeker omdat deze coalitie eerder misstappen maakte door zich vooral te richten op hoe iets overkomt, waarbij het belang van het slachtoffer op de achtergrond raakt.

In dit geval kreeg de vrouw het vertrouwelijke gedeelte van het rapport – waarin stond dat er wel degelijk sprake was van grensoverschrijdend gedrag – op verkiezingsavond vorig jaar maart onder ogen. Toen was al geconcludeerd op basis van het openbare gedeelte dat er geen sprake was van een onveilige werksfeer. En hoezo gingen er geen alarmbellen af toen het onderzoeksbureau een openbaar en vertrouwelijk deel afleverde, met haast tegengestelde conclusies? Dan kunnen er terecht vragen gesteld worden bij de aard van het onderzoek. Een nieuw echt onafhankelijk onderzoek, ook naar andere meldingen is hier op zijn plaats.

Tot slot was er het lange wachten op een reactie van de D66-leider – en in haar kielzog de Kamerleden – na de recente publicaties. Tijdens de rommelige persconferentie vlogen er alsnog verwijten richting de media over tafel, wat de indruk vestigde dat de boodschapper moest hangen. De partij had hier een jaar de tijd gehad om de regie in eigen handen te nemen en te houden. Ook dat is leiderschap.
https://www.trouw.nl/opinie/het-formele ... ~b62312d1/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9570
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door sjun »

D66 leert niets. Al eerder had een vrouw geen erkenning gehad voor geleden pijn.
:thinking:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

De speechschrijver Bob de Ruiter schrijft over zijn ervaringen in D66.
En wel speciaal over de H. J .Schoo-lezing van Sigrid Kaag waar hij aan werkte.
Hier uit zijn blog:
https://hetbetereverhaal.nl/stoppen-met ... nverseren/
Stoppen met debatteren en beginnen met converseren’

Het is niet zo gemakkelijk voeling te houden met de Nederlandse politiek als je in Portugal woont. Dat merkte ik afgelopen zomer. Mij was gevraagd suggesties aan te dragen voor de

H. J .Schoo-lezing van Sigrid Kaag. Als rode draad stelde ik voor: ‘Constructiever omgaan met tegenstellingen: hoe doe je dat?’ Na de mislukte formatiepogingen, het functie elders-debat (‘Hier scheiden onze wegen’) en alle kwesties die spelen, leek me dat wel een goede vraag.

Na een paar weken kwam de reactie: ’We vragen ons af of dat nou wel zo actueel is. Is het klimaat niet actueler?’ Ik sputterde nog wat tegen. ‘Zeker, het klimaat is ook een urgent vraagstuk. Maar als we beter leren omgaan met tegenstellingen, bereiken we sneller een akkoord over het klimaat en andere dringende kwesties.’

Het mocht niet baten. De avond voor de speech zou worden uitgesproken, zat de lezing in mijn mailbox. Toen ik de passages las waarin harde klappen worden uitgedeeld aan Rutte, begreep ik pas hoe slecht ik de stemming had aangevoeld. Ja, constructieve samenwerking had kennelijk geen prioriteit.

Maar waarom was het dat niet? Na alles wat gebeurd was? Waarom gaan de gematigde partijen het ene moment prat op hun compromisbereidheid, terwijl zij het andere moment niets liever willen dan elkaar de maat nemen? Waarom schieten zij bij het minste of geringste in de debat-modus? In het denken van wij versus zij en goed versus kwaad?
In de NRC loop hij leeg over de partij.
De speechschrijver die toekeek hoe D66 afgleed naar ‘een stam, een sekte’
[...]
Bob de Ruiter vertelde dat de woordvoerder vroeg of hij samen met hem de HJ Schoo-lezing voor Sigrid Kaag wilde schrijven, die de D66-leider in september op verzoek van het weekblad EW zou houden.

Zij spraken af op het Plein in Den Haag. Alles leek doodnormaal.

De woordvoerder legde uit dat D66 haar kiezerspotentieel na de verkiezingszege in maart (24 zetels) verder wilde uitbreiden. De Ruiter, zelf D66-lid, opperde daarom een lezing over een „constructievere omgang met tegenstellingen”, en dat spraken ze af.

Ze mailden daarna nog wat over en weer, de woordvoerder ging op vakantie, en De Ruiter schreef de toespraak.

Hij stuurde zijn concept 8 augustus in: een pleidooi om buiten de eigen D66-wereld te kijken. „Om de motieven van niet-D66-kiezers te doorgronden, om bondgenootschappen te zoeken met mensen die D66 als tegenstander ziet.”

De woordvoerder reageerde blij volgens hem. Maar daarna gebeurden er „vreemde dingen”. Er kwam kritiek dat zijn tekst niet actueel was. Er viel stilte in.
En toen ineens, daags voor de HJ Schoo-lezing, vond hij Kaags spreektekst in zijn mailbox.

Zijn pleidooi voor constructieve politiek was vrijwel verdwenen: de tekst bulkte van de aanvallen op Mark Rutte – op zijn „politieke bijziendheid”, zijn gewoonte het land van de Toeslagenaffaire als „gaaf” te typeren, etc.
[...]
In die geest schreef De Ruiter zijn Schoo-lezing voor Kaag. „Niet preken voor eigen parochie. Preken voor de parochie van Nederland.” Alles bespreekbaar maken. „Uit de kring van de eigen kiezers breken.”
[...]
De Ruiter geeft als zelfstandig speechschrijver al jaren cursussen binnen D66 en ziet de gevolgen.

„We zijn een partij met een frame geworden, een schema waarin staat waarover onze politici wel en niet spreken. Onze kiezers vinden de EU een succes en dat herhalen we voortdurend, want dat willen onze kiezers horen.”

Dus D66 zoekt vaak geen kiezers meer bij het eigen verhaal, maar een verhaal bij de eigen kiezers.

„Marketing. De partij als merk”, zei Bob de Ruiter. „Maar onder Hans was het ondenkbaar dat we zeiden: we ontkennen bepaalde problemen omdat onze kiezers dat verwachten.”

Het „pijnlijkste” vond hij daarom dat ook een passage over Lale Gül uit zijn Schoo- lezing verdween. „Zij wordt bedreigd om wat ze schrijft, en dat past niet bij het D66-frame van geslaagde integratie.”

Daarbij was Gül in columns kritisch over Kaag. „Maar als je premier wil worden, moet je zo groot zijn om te zeggen: we zijn het oneens, maar ik kom op voor jouw vrijheid. Dát is inclusief.”

[...]
En als deze week volgens hem iets bleek, is het dat D66 de koers moet verleggen. „Loyaliteit is elementair in een stam”, zei hij. „En dat brengt ons nu in de problemen: toen talentscout Frans van Drimmelen in 2015 en 2016 in de fout ging [hij stalkte een partijmedewerker, red.] steunde de hele top hem. Daar is de ellende begonnen.”

Het bewijs dat het anders moet. „Verlaat het tribalisme, en ga weer op zoek naar de constructieve ziel van de partij”, zei hij.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/22/de ... e-a4117093

D666: een tribale sekte vol globalisten en cosmopolieten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Ingezonden brief van D66-mastodont Gerrit Jan Wolffensperger (Van 1986 tot 1997 Kamerlid waarvan laatste jaren als fractievoorzitter) in de Volkskrant over de Metoo-perikelen binnen zijn partij en de rol van Sigrid Kaag in het bijzonder. Het is allemaal de schuld van de anderen.

Afbeelding

https://www.nieuwnieuws.nl/5155954/mast ... goed-gaat/

gefileerd in Geen Stijl:
De hele affaire rond het seksueel grensoverschrijdende gedrag van D66-prominent Frans van Drimmelen en de doofpot waar partijleider Sigrid Kaag het rapport daarover in stopte is natuurlijk reuze verdrietig voor alle betrokkenen. Maar er valt voor objectieve buitenstaanders zoals wij van GeenStijl ook een hoop te lachen. Want wij hebben dan misschien wel best een grote hekel aan mevrouw Kaag, dat betekent niet dat we niet objectief naar de hele zaak kunnen kijken. Neem bijvoorbeeld deze ingezonden brief van ex-fractievoorzitter Gerrit Jan Wolffensperger (107) in de Volkskrant. Die is zo goed, dat wij de top zes leukste zinnen voor u op een rijtje zetten.

6. "Het begon al met de Volkskrant: vijf pagina’s plus een column, en vervolgens buitelden kranten, journaals en talkshows over elkaar heen met een media-aandacht en verontwaardiging die de oorlog in Oekraïne soms leek te overschaduwen."
Oh jee. Een krant die aandacht geeft aan een eigen primeur, dat moeten we niet willen. Een onvolledige primeur bovendien, omdat de partij waar de wederhoor gehaald moest worden eerst TIEN DAGEN LANG wachtte met het antwoord geven op feitelijke vragen over de kwestie. Wij zouden dit soort klachten eerder neerleggen bij de communicatie-afdeling van D66 dan bij 'de media'. En natuurlijk het argumentum ad Oekrainum gebruiken, alsof D66 niet in een kabinet zit dat zo lang wachtte met het afdwingen van sancties dat ze nota bene Stef Blok uit zijn Bed & Breakfast moesten te trekken om de boel in gang te zetten.

5. "Wat begon als berichtgeving over de aanpak van ernstig grensoverschrijdend gedrag ontwikkelde zich tot een actie beschadiging D66."
Als Gerrit Jan Wolffensperger geen nette grachtengordel-D66'er maar een boer was, zouden dit soort zinnen als 'gevaarlijk voor de maatschappij' worden betiteld. De actie beschadiging D66 werd vooral uitgevoerd door D66, dat, zoals gezegd, tien dagen wachtte met het antwoord geven op vragen en toen opeens een rapport dat al een jaar in een la lag op 'een andere manier gewogen' had.

4." Hoe is de gretigheid waarmee dat gebeurde te verklaren? Ik kan geen andere oorzaak bedenken dan deze: het ging te goed met D66."

Okee dit zijn eigenlijk twee zinnen maar dit is toch geweldig? 'Iedereen vindt ons stom omdat wij zo leuk zijn!'

3. "Er schijnen in het BING-rapport nog negentien gevallen van minder ernstig grensoverschrijdend gedrag te worden vermeld (seksistische opmerking, arm om de schouder)."
Het gebruik van het woord 'schijnen' is op zich al een plek in de top-3 waard. Impliciet geeft Wolffensperger hiermee aan dat hij het rapport over de misstanden in zijn partij helemaal niet gelezen heeft. Bovendien doet hij deze negentien gevallen meteen af als niveautje 'seksistische opmerking, arm om de schouder', terwijl de BING-onderzoekers nota bene de schrijfster van het anonieme blog waar de affaire mee begon nooit gesproken hebben. Heldere boodschap voor alle vrouwen (of mannen) die bij D66 last hebben gehad van seksuele intimidatie: seksistische opmerking, arm om de schouder = niet zeiken!

2. "Voordat we die (de 19 gevallen uit nummer 3, GS) allemaal naar boven gaan halen en gaan bestraffen raad ik aan om eerst eens rond te vragen bij andere politieke partijen."

Een enhulliedan waarin zonder namen te noemen wordt gesuggereerd dat er bij alle andere politieke partijen net zulke misstanden plaatsvinden als bij D66. Deze is vooral heel erg leuk in combinatie met de absolute kampioen:

1. "Ten eerste: ik ben lid van D66, al meer dan vijftig jaar, maar dat belet me niet om de gebeurtenissen in en rond die partij objectief te bekijken."
Dit is 'm hè. Dit is de zin. Dit is D66 in een notendop: wij zijn objectief, omdat wij objectief zijn. Ondertussen is de logica van hetzelfde niveau als 'we gaan de vertrouwelijke bijlage opnieuw wegen' of 'Frans van Drimmelen is integer omdat wij Frans van Drimmelen heel erg goed kennen' of 'ik heb gehandeld, door de zaak door het partijbestuur af te laten handelen' of 'dat heb ik even niet voor de bril'. Je vraagt je zo langzamerhand af...
https://www.geenstijl.nl/5164700/top-66/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 82842
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Ariel »

Afshin Ellian fileert Sigrid Kaag. Hij is duidelijk geen fan van haar.
Sigrid Kaag hoofdproduct van marketingbeweging D66

Door Afshin Ellian

De houdbaarheidsdatum van het product Sigrid Kaag dreigt te verlopen. Zij werd ooit zorgvuldig door magere mannetjes, campagnestrategen en sommige invloedrijke media (vooral de NPO) geconstrueerd.

Van nature verlangt Kaag een mondiale prinses te zijn. Dat vond en vindt zij heel leuk: onzinnige reisjes maken voor vage doelen. Zij werd als een chique toerist het Binnenhof binnengeleid. D66 heeft al een tijdje gekozen om niet langer op klassieke D66’ers te varen. Ernst Kuipers, Robbert Dijkgraaf en Sigrid Kaag waren geen D66’ers. Maar dat is niet meer relevant voor de partij die door Alexander Pechtold grondig werd gerenoveerd.

D66 heeft geen ideologie meer. Bob de Ruiter, de speechschrijver voor D66, schreef Kaags H.J. Schoo-lezing. Daarin zou Kaag de motieven van niet-D66-kiezers doorgronden, ’om bondgenootschappen te zoeken met mensen die D66 als tegenstander ziet’. Dit werd uit de speech verwijderd. In plaats daarvan kozen de magere mannetjes van D66 voor een frontale aanval op critici van D66 en op premier Mark Rutte. In een essay legt De Ruiter uit ’hoe ver D66 verwijderd is geraakt van de beweging die ze ooit was’. D66 is inderdaad veranderd in een marketingbeweging met Kaag als hoofdproduct.

Hans van Mierlo
Zelfs het klimaatvraagstuk lijkt niet echt een innerlijke overtuiging te zijn in de hogere kringen van D66. Zo confronteerde Kamerlid Geert Wilders tijdens een verkiezingsdebat Kaag met haar liefde voor vliegreizen: „U bent in het afgelopen jaar 4,5 keer de wereld over gevlogen. Het zou me niet verbazen als Schiphol de Kaagbaan naar u vernoemd heeft.”

Het was geen gemakkelijke opgave om van Kaag een leider van de natie te maken. Toch is het het gerenoveerde D66 gelukt om van Kaag een premierskandidaat te maken. Zij leerde de biografie van Hans van Mierlo, wat voor een deel een propagandastuk voor D66 is, uit het hoofd om een verbinding te zoeken met het historische D66, dat niet meer bestaat. Te pas en te onpas verwees ze naar Van Mierlo. Arme Hans van Mierlo!

Zij voelde haarfijn aan dat in de hogere kringen niet het talent, maar gender en afkomst van belang zijn. Daarom trok zij de vrouwenkaart om mannelijke concurrenten desnoods als vrouwonvriendelijke politici neer te zetten. Dat was de strategie. Deze aanpak mislukte, omdat er ook nog drie andere vrouwelijke politieke leiders aan de verkiezingen deelnamen. Bovendien stonden er ook nog prominente vrouwen op de VVD-lijst. Waren Lilian Marijnissen of Lilianne Ploumen geen echte vrouwen? Is een D66-vrouw de echte vrouw?

Dictators
Kaag citeerde wijlen Madeleine Albright (oud-minister van Buitenlandse zaken van de VS) over de vrouwenemancipatie: „Er is een speciale plaats in de hel gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.” Kaag heeft, toen zij nog geen D66-prinses was, in het Midden-Oosten nog niet een halve vrouw geholpen te emanciperen. Zij was vooral goed in de dialoog met dictators om een en ander te ritselen.

Ook heeft zij zich nooit uitgesproken over de vrouwenstrijd in Iran. Daarentegen ging zij geheel onnodig naar Iran, wat het volgende vrouwonvriendelijke beeld heeft opgeleverd: een nederige, bijna onderdanige Europese vrouw die met gebogen hoofd een jihadistische tiran, de Iraanse president, eer bewijst. In de geest van Albright mogen we hier met de instemming van Kaag zeggen dat voor westerse vrouwen die moslima’s in de steek laten, een heel speciale plek in de hel is gereserveerd.

Lale Gül
Het D66 van Kaag is allesbehalve vrouwvriendelijk en liberaal. Liberalen komen op voor dissidenten in de islamitische gemeenschappen. Maar nu onthult De Ruiter dat in de conceptspeech werd verwezen naar de bedreigde schrijver Lale Gül. Ook dit verwijderde Kaag uit haar speech. Kaag liet de zaak van Lale over aan islamitische mannen. De Ruiter vindt dit het pijnlijkste van het optreden van Kaag omdat Lale kennelijk ’niet past bij het D66-frame van een geslaagde integratie’. Terwijl wij ons allemaal voor de veiligheid van mevrouw Kaag moesten uitspreken.

Terecht reageerde Lale op deze onthulling: „Maar als je premier wilt worden, moet je zo groot zijn om te zeggen: we zijn het oneens, maar ik kom op voor jouw vrijheid. Dát is inclusief.” De hoofddoek, boerka, anti-Israël en islamliefhebberij zijn de inclusieve categorieën van D66 en Kaag. Bob de Ruiter komt tot de conclusie dat D66 naar een stam, een sekte, is afgegleden.

Kaags stam steunt zelfs Lale Gül, een bedreigde schrijver, niet.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Een prominent stapt op.
En die is gemeentesecretaris in de gemeente Kaag en Braassem.
Voorzitter D66 Zuid-Holland stapt op uit onvrede met afhandeling Van Drimmelen

'Niet te verenigen met persoonlijke opvattingen'

Voorzitter van het Regiobestuur D66 Zuid-Holland Robert van Zijl heeft zijn voorzitterschap neergelegd uit onvrede over hoe de partij Metoo-affaire rond Frans van Drimmelen heeft afgehandeld. Ook zegt hij zijn lidmaatschap op.

Dat meldt de partij dinsdag in een verklaring: "Robert heeft aangegeven dat de gebeurtenissen van de afgelopen week en de geschiedenis die daaraan vooraf is gegaan, niet te verenigen zijn met zijn persoonlijke opvattingen." Van Zijl was één van de ondertekenaars (nr. 234) van de brief van boze leden die zich beklaagden over de doofpotaffaire.
https://www.nieuwnieuws.nl/5155987/voor ... drimmelen/
Robert van Zijl per direct gestopt

Afgelopen weekend heeft Robert van Zijl het regiobestuur laten weten per direct te stoppen als voorzitter en zijn lidmaatschap van D66 te beëindigen.

Robert heeft aangegeven dat de gebeurtenissen van de afgelopen week en de geschiedenis die daaraan vooraf is gegaan, niet te verenigen zijn met zijn persoonlijke opvattingen. Wij vinden het als bestuur uiteraard erg jammer dat hij deze keuze heeft gemaakt en willen hem dan ook bedanken voor zijn inzet voor D66 en het regiobestuur de afgelopen jaren.
Spoiler! :
Interim-voorzitter
Met het vertrek van Robert is de functie van voorzitter vacant geworden. Het bestuur heeft tijdens een extra vergadering op 25 april jl. Ivo Weiler als interim-voorzitter benoemd naast zijn taken als secretaris. Hij zal de taken waarnemen en toezien dat de procedure voor het kiezen van een nieuwe voorzitter wordt opgestart en aan de leden wordt voorgelegd.
Verkiezing nieuwe voorzitter

Op dit moment lopen de procedures voor de Provinciale Statenverkiezingen al, deze blijven ook lopen zoals gepland. Om dit in goede banen te leiden willen we als bestuur zorgvuldig, maar met enige spoed een nieuwe voorzitter benoemen om het bestuur weer op volle sterkte te brengen. Leden die zich kandidaat willen stellen voor de functie van voorzitter, kunnen zich vanaf nu melden bij de secretaris door een e-mail met motivatie en CV te sturen. De kandidaatstelling eindigt op 29 mei, gelijk met de kandidaatstelling voor de lijsttrekker voor de PS2023. Van 1 juni tot en met 15 juni kan u uw stem uitbrengen op de nieuwe voorzitter. Op donderdag 2 juni zal er een online kennismaking plaatsvinden, daar ontvangt u later meer informatie over.

Het profiel voor de voorzitter van het regiobestuur vindt u hier.

We kunnen ons voorstellen dat er door dit bericht vragen ontstaan. Onze mailboxen staan altijd open voor onze leden, onze adressen vind je op de contactpagina.
https://d66.nl/zuidholland/nieuws/rober ... d-holland/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 82842
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Ariel »

Nog meer excuses. Hoe kunnen we de reputatie van D66 redden, en de schade beperken.
Oud-voorzitter D66 betuigt spijt over afhandeling MeToo-klacht

Voormalig D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings heeft een interne spijtbetuiging aan leden van haar partij uitgedaan over haar handelwijze rond de MeToo-rel in D66. Spierings vindt dat ze eerder ’een klemmend verzoek’ aan partijprominent Frans van Drimmelen ’had kunnen en moeten doen om zijn lidmaatschap op te zeggen’. Ook schrijft ze dat het haar niet lukte om de cultuur binnen D66 te veranderen.

Dat staat in een bericht in een afgeschermde Facebook-groep. De Telegraaf kreeg inzage in de boetedoening. Spierings, tegenwoordig provinciebestuurder in Brabant, was van 2018 tot 2021 voorzitter van het landelijk bestuur en verdween vorig jaar plotsklaps van het toneel. Afgelopen weken werden na de MeToo-rel door veel D66-leden intern vraagtekens gesteld over haar handelwijze als partijbestuurder. Zij heeft immers ingestemd met het opknippen van een intern onderzoek door Bing in een openbaar en vertrouwelijk deel. Dat laatste deel bevatte andere informatie dan het publieke deel.

’Zware druk uitgeoefend’
Volgens Spierings werd er – toen Bing onderzoek deed naar meldingen uit de partijgelederen – enorme druk op haar gelegd. Slechts enkele weken voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 kwam dat rapport naar buiten. „In de hele partij leefde de wens om zo snel mogelijk met de resultaten naar buiten te komen. Deze druk heb ik zelf als heel zwaar ervaren.”

Spierings besloot het onderzoeksrapport, zonder de vertrouwelijk bijlage, naar de leden te sturen. „Na aandringen, ook bij mij, van de advocaten van het slachtoffer om haar privacy te waarborgen ben ik akkoord gegaan met een openbaar rapport en een vertrouwelijke bijlage. De bijlage was nodig om de conclusies van het rapport zorgvuldig te onderbouwen, maar was tevens strijdig met mijn beeld van transparantie. Transparantie die ik steeds voorop heb willen zetten. De bijlage was alleen voor de voorzitter en vicevoorzitter. Niet voor onze politieke vertegenwoordigers. Onze partijleider valt in deze dus niets te verwijten”, zo stelt ze.

„Achteraf gezien had ik er niet mee moeten instemmen het rapport naar buiten te brengen, zonder de vertrouwelijke bijlage te kennen. Ik had hier zelf zorgvuldigheid moeten betrachten.”

Contact met slachtoffer
Spierings stelt dat het slachtoffer het ’zwaar heeft gehad toen de zaak speelde in 2015’. „Ik heb niet kunnen voorkomen dat het voor haar allemaal weer opnieuw werd en ook nu weer wordt opgerakeld. Dat spijt mij en doet ook mij pijn. Bovendien had ik in mijn bestuursperiode meer willen bereiken met betrekking tot verandering van de cultuur in de partij”, vindt ze.

De ex-voorzitter meldt dat – toen in december 2020 een anoniem blog verscheen waarin over MeToo-kwesties binnen D66 werd geschreven – haar ’niets bekend was van zaken uit het verleden’. Wel heeft ze ten tijde van haar voorzitterschap contact met het slachtoffer gehad. „Ze vertelde me hoe zeer de gebeurtenissen haar destijds hadden aangegrepen. Ik zag hoe het haar, ook door het onderzoek, opnieuw aangreep. Ik vond en vind dat vreselijk voor haar. Daar lag ook meteen het dilemma. Transparantie en openbaarheid enerzijds en bescherming van personen anderzijds, zijn nauwelijks te verenigen. Een duivels dilemma waar ik het hele proces mee heb geworsteld.”

De ex-partijvoorzitter schrijft dat zij ook recent, na het verschijnen van de vertrouwelijke bijlage, contact heeft gehad met het slachtoffer. „Er hebben diverse gesprekken plaatsgevonden. Een van de gespreksonderwerpen was aanvullende berichtgeving in verband met de conclusie in de vertrouwelijke bijlage dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dit stond niet in het openbare rapport. Achteraf gezien had ik dat verder moeten uitwerken met de vrouw in een poging een gezamenlijke oplossing te vinden.”

Royement Van Drimmelen
Volgens Spierings hebben meerdere leden van D66 de vraag gesteld waarom partijprominent Frans van Drimmelen, die grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, niet eerder is geroyeerd. „Wetende dat er wel degelijk grensoverschrijdend gedrag was geconstateerd zoals bleek uit de vertrouwelijke bijlage, had ik natuurlijk toen een klemmend verzoek aan de man kunnen en moeten doen om zijn lidmaatschap op te zeggen, al ontbraken ons de middelen om het ook af te dwingen.” Van Drimmelen besloot -na een indringend verzoek van het huidige D66-bestuur- vorige week wel om zijn lidmaatschap op te zeggen.

Spierings gaat door het stof en zegt ’oprecht’ te hebben geprobeerd ’goede afwegingen te maken’. „Het spijt me dat ik daar op enkele momenten niet in ben geslaagd.” De oud-voorzitter hoopt dat D66 alsnog een cultuurverandering gaat meemaken.

„Al onze nieuwe commissies en procedures, hoe waardevol ook, gaan onze partijcultuur niet sneller veranderen”, stelt ze. „We komen als persoon en als partij niet verder door naar elkaar te wijzen. We moeten naar onszelf kijken. Als individu, als voormalig partijvoorzitter. Wat had ik beter kunnen doen, wat kan ik daarvan leren. Niemand is perfect. Ik ook niet. Nieuw leiderschap begint bij jezelf.”
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 23326
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door King George »

Ariel schreef:
ma apr 25, 2022 2:10 pm
Afshin Ellian fileert Sigrid Kaag. Hij is duidelijk geen fan van haar.
Sigrid Kaag hoofdproduct van marketingbeweging D66
Spoiler! :
Door Afshin Ellian

De houdbaarheidsdatum van het product Sigrid Kaag dreigt te verlopen. Zij werd ooit zorgvuldig door magere mannetjes, campagnestrategen en sommige invloedrijke media (vooral de NPO) geconstrueerd.

Van nature verlangt Kaag een mondiale prinses te zijn. Dat vond en vindt zij heel leuk: onzinnige reisjes maken voor vage doelen. Zij werd als een chique toerist het Binnenhof binnengeleid. D66 heeft al een tijdje gekozen om niet langer op klassieke D66’ers te varen. Ernst Kuipers, Robbert Dijkgraaf en Sigrid Kaag waren geen D66’ers. Maar dat is niet meer relevant voor de partij die door Alexander Pechtold grondig werd gerenoveerd.

D66 heeft geen ideologie meer. Bob de Ruiter, de speechschrijver voor D66, schreef Kaags H.J. Schoo-lezing. Daarin zou Kaag de motieven van niet-D66-kiezers doorgronden, ’om bondgenootschappen te zoeken met mensen die D66 als tegenstander ziet’. Dit werd uit de speech verwijderd. In plaats daarvan kozen de magere mannetjes van D66 voor een frontale aanval op critici van D66 en op premier Mark Rutte. In een essay legt De Ruiter uit ’hoe ver D66 verwijderd is geraakt van de beweging die ze ooit was’. D66 is inderdaad veranderd in een marketingbeweging met Kaag als hoofdproduct.

Hans van Mierlo
Zelfs het klimaatvraagstuk lijkt niet echt een innerlijke overtuiging te zijn in de hogere kringen van D66. Zo confronteerde Kamerlid Geert Wilders tijdens een verkiezingsdebat Kaag met haar liefde voor vliegreizen: „U bent in het afgelopen jaar 4,5 keer de wereld over gevlogen. Het zou me niet verbazen als Schiphol de Kaagbaan naar u vernoemd heeft.”

Het was geen gemakkelijke opgave om van Kaag een leider van de natie te maken. Toch is het het gerenoveerde D66 gelukt om van Kaag een premierskandidaat te maken. Zij leerde de biografie van Hans van Mierlo, wat voor een deel een propagandastuk voor D66 is, uit het hoofd om een verbinding te zoeken met het historische D66, dat niet meer bestaat. Te pas en te onpas verwees ze naar Van Mierlo. Arme Hans van Mierlo!

Zij voelde haarfijn aan dat in de hogere kringen niet het talent, maar gender en afkomst van belang zijn. Daarom trok zij de vrouwenkaart om mannelijke concurrenten desnoods als vrouwonvriendelijke politici neer te zetten. Dat was de strategie. Deze aanpak mislukte, omdat er ook nog drie andere vrouwelijke politieke leiders aan de verkiezingen deelnamen. Bovendien stonden er ook nog prominente vrouwen op de VVD-lijst. Waren Lilian Marijnissen of Lilianne Ploumen geen echte vrouwen? Is een D66-vrouw de echte vrouw?

Dictators
Kaag citeerde wijlen Madeleine Albright (oud-minister van Buitenlandse zaken van de VS) over de vrouwenemancipatie: „Er is een speciale plaats in de hel gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.” Kaag heeft, toen zij nog geen D66-prinses was, in het Midden-Oosten nog niet een halve vrouw geholpen te emanciperen. Zij was vooral goed in de dialoog met dictators om een en ander te ritselen.

Ook heeft zij zich nooit uitgesproken over de vrouwenstrijd in Iran. Daarentegen ging zij geheel onnodig naar Iran, wat het volgende vrouwonvriendelijke beeld heeft opgeleverd: een nederige, bijna onderdanige Europese vrouw die met gebogen hoofd een jihadistische tiran, de Iraanse president, eer bewijst. In de geest van Albright mogen we hier met de instemming van Kaag zeggen dat voor westerse vrouwen die moslima’s in de steek laten, een heel speciale plek in de hel is gereserveerd.

Lale Gül
Het D66 van Kaag is allesbehalve vrouwvriendelijk en liberaal. Liberalen komen op voor dissidenten in de islamitische gemeenschappen. Maar nu onthult De Ruiter dat in de conceptspeech werd verwezen naar de bedreigde schrijver Lale Gül. Ook dit verwijderde Kaag uit haar speech. Kaag liet de zaak van Lale over aan islamitische mannen. De Ruiter vindt dit het pijnlijkste van het optreden van Kaag omdat Lale kennelijk ’niet past bij het D66-frame van een geslaagde integratie’. Terwijl wij ons allemaal voor de veiligheid van mevrouw Kaag moesten uitspreken.

Terecht reageerde Lale op deze onthulling: „Maar als je premier wilt worden, moet je zo groot zijn om te zeggen: we zijn het oneens, maar ik kom op voor jouw vrijheid. Dát is inclusief.” De hoofddoek, boerka, anti-Israël en islamliefhebberij zijn de inclusieve categorieën van D66 en Kaag. Bob de Ruiter komt tot de conclusie dat D66 naar een stam, een sekte, is afgegleden.

Kaags stam steunt zelfs Lale Gül, een bedreigde schrijver, niet.
Me too.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 23326
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door King George »

Ariel schreef:
ma apr 25, 2022 2:10 pm
Afshin Ellian fileert Sigrid Kaag. Hij is duidelijk geen fan van haar.
Sigrid Kaag hoofdproduct van marketingbeweging D66
Spoiler! :
Door Afshin Ellian

De houdbaarheidsdatum van het product Sigrid Kaag dreigt te verlopen. Zij werd ooit zorgvuldig door magere mannetjes, campagnestrategen en sommige invloedrijke media (vooral de NPO) geconstrueerd.

Van nature verlangt Kaag een mondiale prinses te zijn. Dat vond en vindt zij heel leuk: onzinnige reisjes maken voor vage doelen. Zij werd als een chique toerist het Binnenhof binnengeleid. D66 heeft al een tijdje gekozen om niet langer op klassieke D66’ers te varen. Ernst Kuipers, Robbert Dijkgraaf en Sigrid Kaag waren geen D66’ers. Maar dat is niet meer relevant voor de partij die door Alexander Pechtold grondig werd gerenoveerd.

D66 heeft geen ideologie meer. Bob de Ruiter, de speechschrijver voor D66, schreef Kaags H.J. Schoo-lezing. Daarin zou Kaag de motieven van niet-D66-kiezers doorgronden, ’om bondgenootschappen te zoeken met mensen die D66 als tegenstander ziet’. Dit werd uit de speech verwijderd. In plaats daarvan kozen de magere mannetjes van D66 voor een frontale aanval op critici van D66 en op premier Mark Rutte. In een essay legt De Ruiter uit ’hoe ver D66 verwijderd is geraakt van de beweging die ze ooit was’. D66 is inderdaad veranderd in een marketingbeweging met Kaag als hoofdproduct.

Hans van Mierlo
Zelfs het klimaatvraagstuk lijkt niet echt een innerlijke overtuiging te zijn in de hogere kringen van D66. Zo confronteerde Kamerlid Geert Wilders tijdens een verkiezingsdebat Kaag met haar liefde voor vliegreizen: „U bent in het afgelopen jaar 4,5 keer de wereld over gevlogen. Het zou me niet verbazen als Schiphol de Kaagbaan naar u vernoemd heeft.”

Het was geen gemakkelijke opgave om van Kaag een leider van de natie te maken. Toch is het het gerenoveerde D66 gelukt om van Kaag een premierskandidaat te maken. Zij leerde de biografie van Hans van Mierlo, wat voor een deel een propagandastuk voor D66 is, uit het hoofd om een verbinding te zoeken met het historische D66, dat niet meer bestaat. Te pas en te onpas verwees ze naar Van Mierlo. Arme Hans van Mierlo!

Zij voelde haarfijn aan dat in de hogere kringen niet het talent, maar gender en afkomst van belang zijn. Daarom trok zij de vrouwenkaart om mannelijke concurrenten desnoods als vrouwonvriendelijke politici neer te zetten. Dat was de strategie. Deze aanpak mislukte, omdat er ook nog drie andere vrouwelijke politieke leiders aan de verkiezingen deelnamen. Bovendien stonden er ook nog prominente vrouwen op de VVD-lijst. Waren Lilian Marijnissen of Lilianne Ploumen geen echte vrouwen? Is een D66-vrouw de echte vrouw?

Dictators
Kaag citeerde wijlen Madeleine Albright (oud-minister van Buitenlandse zaken van de VS) over de vrouwenemancipatie: „Er is een speciale plaats in de hel gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.” Kaag heeft, toen zij nog geen D66-prinses was, in het Midden-Oosten nog niet een halve vrouw geholpen te emanciperen. Zij was vooral goed in de dialoog met dictators om een en ander te ritselen.

Ook heeft zij zich nooit uitgesproken over de vrouwenstrijd in Iran. Daarentegen ging zij geheel onnodig naar Iran, wat het volgende vrouwonvriendelijke beeld heeft opgeleverd: een nederige, bijna onderdanige Europese vrouw die met gebogen hoofd een jihadistische tiran, de Iraanse president, eer bewijst. In de geest van Albright mogen we hier met de instemming van Kaag zeggen dat voor westerse vrouwen die moslima’s in de steek laten, een heel speciale plek in de hel is gereserveerd.
Lale Gül
Het D66 van Kaag is allesbehalve vrouwvriendelijk en liberaal. Liberalen komen op voor dissidenten in de islamitische gemeenschappen. Maar nu onthult De Ruiter dat in de conceptspeech werd verwezen naar de bedreigde schrijver Lale Gül. Ook dit verwijderde Kaag uit haar speech. Kaag liet de zaak van Lale over aan islamitische mannen. De Ruiter vindt dit het pijnlijkste van het optreden van Kaag omdat Lale kennelijk ’niet past bij het D66-frame van een geslaagde integratie’. Terwijl wij ons allemaal voor de veiligheid van mevrouw Kaag moesten uitspreken.

Terecht reageerde Lale op deze onthulling: „Maar als je premier wilt worden, moet je zo groot zijn om te zeggen: we zijn het oneens, maar ik kom op voor jouw vrijheid. Dát is inclusief.” De hoofddoek, boerka, anti-Israël en islamliefhebberij zijn de inclusieve categorieën van D66 en Kaag. Bob de Ruiter komt tot de conclusie dat D66 naar een stam, een sekte, is afgegleden.

Kaags stam steunt zelfs Lale Gül, een bedreigde schrijver, niet.
Laat dit even tot u doordringen! D’66 is gewoon een vergaarbak van regressieve en repressieve degeneraten. En D’66 is inderdaad alles behalve vrouwvriendelijk en liberaal.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Momenteel is er een groot kaartspel aan de gang bij de D666-ers. En de hoop is dat die Zwarte Piet vanzelf in het gewoel verdwijnt zodat niemand de Zwarte Piet in de handen krijgt geduwd.
Oud-voorzitter D66 betuigt spijt over afhandeling MeToo-klacht

Den Haag - Voormalig D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings heeft een interne spijtbetuiging aan leden van haar partij uitgedaan over haar handelwijze rond de MeToo-rel in D66. Spierings vindt dat ze eerder ’een klemmend verzoek’ aan partijprominent Frans van Drimmelen ’had kunnen en moeten doen om zijn lidmaatschap op te zeggen’. Ook schrijft ze dat het haar niet lukte om de cultuur binnen D66 te veranderen.

Dat staat in een bericht in een afgeschermde Facebook-groep. De Telegraaf kreeg inzage in de boetedoening. Spierings, tegenwoordig provinciebestuurder in Brabant, was van 2018 tot 2021 voorzitter van het landelijk bestuur en verdween vorig jaar plotsklaps van het toneel. Afgelopen weken werden na de MeToo-rel door veel D66-leden intern vraagtekens gesteld over haar handelwijze als partijbestuurder. Zij heeft immers ingestemd met het opknippen van een intern onderzoek door Bing in een openbaar en vertrouwelijk deel. Dat laatste deel bevatte andere informatie dan het publieke deel.
Spoiler! :
’Zware druk uitgeoefend’

Volgens Spierings werd er – toen Bing onderzoek deed naar meldingen uit de partijgelederen – enorme druk op haar gelegd. Slechts enkele weken voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 kwam dat rapport naar buiten. „In de hele partij leefde de wens om zo snel mogelijk met de resultaten naar buiten te komen. Deze druk heb ik zelf als heel zwaar ervaren.”

Spierings besloot het onderzoeksrapport, zonder de vertrouwelijke bijlage, naar de leden te sturen. „Na aandringen, ook bij mij, van de advocaten van het slachtoffer om haar privacy te waarborgen ben ik akkoord gegaan met een openbaar rapport en een vertrouwelijke bijlage. De bijlage was nodig om de conclusies van het rapport zorgvuldig te onderbouwen, maar was tevens strijdig met mijn beeld van transparantie. Transparantie die ik steeds voorop heb willen zetten. De bijlage was alleen voor de voorzitter en vicevoorzitter. Niet voor onze politieke vertegenwoordigers. Onze partijleider valt in deze dus niets te verwijten”, zo stelt ze.

„Achteraf gezien had ik er niet mee moeten instemmen het rapport naar buiten te brengen, zonder de vertrouwelijke bijlage te kennen. Ik had hier zelf zorgvuldigheid moeten betrachten.”

Contact met slachtoffer

Spierings stelt dat het slachtoffer het ’zwaar heeft gehad toen de zaak speelde in 2015’. „Ik heb niet kunnen voorkomen dat het voor haar allemaal weer opnieuw werd en ook nu weer wordt opgerakeld. Dat spijt mij en doet ook mij pijn. Bovendien had ik in mijn bestuursperiode meer willen bereiken met betrekking tot verandering van de cultuur in de partij”, vindt ze.

De ex-voorzitter meldt dat – toen in december 2020 een anoniem blog verscheen waarin over MeToo-kwesties binnen D66 werd geschreven – haar ’niets bekend was van zaken uit het verleden’. Wel heeft ze ten tijde van haar voorzitterschap contact met het slachtoffer gehad. „Ze vertelde me hoe zeer de gebeurtenissen haar destijds hadden aangegrepen. Ik zag hoe het haar, ook door het onderzoek, opnieuw aangreep. Ik vond en vind dat vreselijk voor haar. Daar lag ook meteen het dilemma. Transparantie en openbaarheid enerzijds en bescherming van personen anderzijds, zijn nauwelijks te verenigen. Een duivels dilemma waar ik het hele proces mee heb geworsteld.”

De ex-partijvoorzitter schrijft dat zij ook recent, na het verschijnen van de vertrouwelijke bijlage, contact heeft gehad met het slachtoffer. „Er hebben diverse gesprekken plaatsgevonden. Een van de gespreksonderwerpen was aanvullende berichtgeving in verband met de conclusie in de vertrouwelijke bijlage dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dit stond niet in het openbare rapport. Achteraf gezien had ik dat verder moeten uitwerken met de vrouw in een poging een gezamenlijke oplossing te vinden.”

Volgens Spierings hebben meerdere leden van D66 de vraag gesteld waarom partijprominent Frans van Drimmelen, die grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, niet eerder is geroyeerd. „Wetende dat er wel degelijk grensoverschrijdend gedrag was geconstateerd zoals bleek uit de vertrouwelijke bijlage, had ik natuurlijk toen een klemmend verzoek aan de man kunnen en moeten doen om zijn lidmaatschap op te zeggen, al ontbraken ons de middelen om het ook af te dwingen.” Van Drimmelen besloot -na een indringend verzoek van het huidige D66-bestuur- vorige week wel om zijn lidmaatschap op te zeggen.

Spierings gaat door het stof en zegt ’oprecht’ te hebben geprobeerd ’goede afwegingen te maken’. „Het spijt me dat ik daar op enkele momenten niet in ben geslaagd.” De oud-voorzitter hoopt dat D66 alsnog een cultuurverandering gaat meemaken.

„Al onze nieuwe commissies en procedures, hoe waardevol ook, gaan onze partijcultuur niet sneller veranderen”, stelt ze. „We komen als persoon en als partij niet verder door naar elkaar te wijzen. We moeten naar onszelf kijken. Als individu, als voormalig partijvoorzitter. Wat had ik beter kunnen doen, wat kan ik daarvan leren. Niemand is perfect. Ik ook niet. Nieuw leiderschap begint bij jezelf.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1074713 ... gn=twitter
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Verhalen van de Haagse Matras
Zouden deze verhalen waar zijn? Het kan vele jaren duren voordat we daarover uitsluitsel hebben. Eerst vele onafhankelijke onderzoeken, dan de langzaam met tegenzin malende molens van justitie en dan een door een D66-rechter tot sintjuttemis uitgestelde uitspraak.
Verhaal 1:
David tegen Goliath D66

Niet alleen de klacht over Frans van Drimmelen is bij D66 destijds blijven liggen. Ook andere klachten van grensoverschrijdend gedrag liggen nog steeds onaangeroerd bij het bestuur van de partij. Slachtoffers die tevergeefs wachten op daadkrachtig handelen van het bestuur van de partij.

Vanmorgen heb ik mij gemeld bij de politie om aangifte te doen tegen Alexander Pechtold. Alexander heeft mij, acht jaren geleden, verkracht. Zoals veel andere vrouwen die werkzaam waren binnen de politiek.

En dan sta je onmachtig.

Ja, de melding hiervan binnen het bestuur, is genegeerd en wordt nog steeds genegeerd. Ik ben inmiddels geen lid meer van de partij. En de zojuist oprichtte commissie voor integriteit behandelt alleen kwesties van leden. Niet van ex-leden. En ook niet van niet-leden over een D66-lid. Die beperkingen zorgen er al voor dat ik als ex-lid geen gehoor meer zal krijgen bij het bestuur. Ondanks dat ik, toen ik er voor het eerst melding van maakt, nog lid was.

Het is zijn woord tegen mijn woord. De politie vroeg of ik iemand in vertrouwen heb genomen. Een sporenonderzoek kan niet meer plaats vinden. Als ik aangeef dat ik de afgelopen jaren EMDR heb gevolgd (een therapie tegen traumatische ervaringen) om dit trauma te verwerken, wordt dit door de politie als ‘helaas’ weggeschoven. EMDR schijnt het geheugen namelijk ook aan te tasten. Dat ik EMDR moest volgen vanwege deze traumatische gebeurtenis, geldt in ons rechtssysteem dus niet als bewijs. Sterker nog: het volgen van deze therapie kan ertoe leiden dat advocaten mijn herinneringen aan de gebeurtenis nu als ‘gekleurd’ zien.

Ik weet dat meerdere vrouwen het bed in zijn gelokt door de heer Pechtold. Ze geloofden wellicht dat een seksuele relatie hen meer perspectief op een carrière zou bieden. Zo werd mij dit door hem toegezegd. Dat hij wel een goed woordje voor mij kan doen en ik op een verkiesbare plek zou komen. Of net als de, twintig jaar jongere huidige vriendin, Anna-Sophia Posthumus als woordvoerder binnen een ministerie kan gaan werken.

Ik weet dat meerdere vrouwen het bed hebben gedeeld met zijn woordvoerders Daan en Roy, de zogenaamde ‘Pechtold-boys’. En dat de Pechtold-boys met Alexander Pechtold een lijst bij hielden met vrouwen die ze ‘hebben gehad’. Met daarbij een nummering van hoe goed ze in bed waren.

Ik weet dat ik het spuugzat ben dat deze vrouwonvriendelijke cultuur weg kan blijven kijken. Dat Pechtold het bestuur en zijn vrienden kan blijven manipuleren. Als een David tegen Goliath wil ik mijn geloof in een rechtvaardige samenleving vasthouden. Maar dat kan ik niet alleen. Daarom wil ik een oproep doen aan alle vrouwen die zich in mij herkennen. Deel je verhaal. Ontsluier de wegkijk cultuur. En laten we samen Goliath recht in zijn ogen aankijken. Dit. Kan. Niet.
https://davidtegengoliathd66.wordpress. ... liath-d66/

Afbeelding


Verhaal 2:
Als macht sex is

In de huidige context van #MeToo is het moeilijk te begrijpen dat organisaties en politieke partijen zich nog steeds niet genoodzaakt voelen om korte metten te maken met hun eigen leden die zich veelvuldig schuldig maken aan het intimideren en manipuleren van veelal vrouwen. Ik werd lid van de partij D66 omdat ik oprecht geloofde in de waarden waar de partij voor staat: gelijkheid en mensenrechten. Het is een partij waarvan ik heb gezien dat ze zeker niet uitvoeren wat ze zelf ‘prediken’. Ik heb geprobeerd bij meerdere mensen in de partij gehoor te krijgen voor wat mij is overkomen maar het machtige establishment is dusdanig sterk dat slachtoffers zoals ik aan het kortste eind trekken. Meerdere vrouwen die mijn verhaal kunnen bevestigen hebben de partij verlaten of hebben zichzelf ‘gemute’. Bang voor negatieve gevolgen.

Het is algemeen bekend dat een aantal Tweede Kamerleden, oud-partijleiders en machtige strategen achter deze leiders, zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij. Ik heb zelf ervaring gehad met zo’n strateeg achter een partijleider: Frans van Drimmelen. Een bekende lobbyist met een eigen kantoor die groot bekend is het in Haagse en het Brusselse. Maar ook een grote vinger in de pap heeft in de partij D66. Hij bepaalt achter de schermen welke (vrouwelijke) kandidaten kans maken voor posities zoals partijvoorzitter, Tweede Kamerlid en Europees Parlementslid. De huidige nummer 3 van de kandidatenlijst, Hanneke van der Werf, partijvoorzitter Anne Marie Spierings en de voormalige nummer 5 van de Europese lijst, Emily van de Vijver, zijn allemaal naar voren geschoven en gesteund door Frans van Drimmelen. Met een van deze dames heeft meneer in kwestie zelfs een relatie gehad.

Frans van Drimmelen was voorzitter van de talentencommissie. Opeens werd deze vacature vacant. Dit is niet omdat Frans graag ruimte maakte voor anderen. Dit was omdat de partij toch op een bepaalde manier ‘recht’ moest doen aan de aantijgingen richting meneer in kwestie. Alles om hem te beschermen. Alles om de slachtoffers de mond te snoeren. Frans begon een vervelend mannetje te worden toen ik nul op zijn rekest gaf. Hij wilde meer op relationeel en seksueel vlak. Ik niet. Vervolgens kon ik het vergeten met mijn ambities in de partij. Frans werd venijnig. Ik hoefde hem niets meer te vragen. Ik begon mijn zeer vervelende ervaring te delen met andere vrouwen in de partij. Ik vond herkenning.

Het meest schokkende verhaal rondom Frans is dat hij de oud-directeur van het landelijk bureau van D66, dusdanig zwaar heeft geïntimideerd, dat hier een officiële melding in de partij van is gemaakt en dat de politie erbij betrokken moest worden. Frans hield haar vast in een kamer op het landelijk bureau toen deze vrouw aangaf niet meer verder te willen met hem. Frans stalkte haar. Hij kon geen afwijzing accepteren. Ze was bang en waande zich niet meer veilig. Toen Frans haar niet wilde laten gaan is er gebeld met Alexander Pechtold, waarop hij Frans en zijn compagnon vermanend heeft toegesproken. Frans gaf niet in. Er is een melding gedaan in de partij en in de politie systemen, is bekend dat er sprake is geweest van een dreigende situatie. Wie hier melding van heeft gedaan is onbekend. Maar het is ronduit absurd dat hij niet geroyeerd is.

Waar liggen de ethische grenzen van D66? Het hele toenmalige bestuur met als aanvoerder Letty Demmers wist van deze kwestie. De vrouw in kwestie heeft de partij verlaten. Niemand heeft haar begeleid of nazorg aangeboden. En alle betrokkenen kregen een spreekverbod opgelegd. Waarom mogen mensen niet vrijuit spreken over onrecht dat ze is aangedaan of waar ze getuige van zijn geweest? Wat zijn dit voor Noord-Koreaanse toestanden? De partij die zegt voor vrijheid te staan en propagandeert dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Ik heb nooit meer iets gehoord van deze vrouw behalve dat ik van bekenden van haar, heb gehoord dat ze zwaar aangetast is. Ze wil verder met haar leven en heeft de partij de rug toegekeerd.

Ik wil gerechtigheid voor alle vrouwen die hun verhaal niet durven te doen of kunnen doen. Tot op heden heb ik nog veel last van de gevolgen van de dreigende houding van mannen zoals Frans van Drimmelen die gedekt worden door hun invloedrijke compagnons. Nog erger is dat machtige structuren zoals politieke partijen het in stand houden. Deze mannen worden overal en nergens gepromoveerd en staan rondom machtige leiders. Frans is een belangrijk adviseur van de nieuwe partijleider Sigrid Kaag. Zij is uiteraard op de hoogte van zijn onacceptabele gedrag jegens vrouwen in de partij. Immers, mensen hebben een spreekverbod dus het kan haar niet raken. Dat uitgerekend zij, zulke mannen om zich heen verzamelt, maakt mij hopeloos.

Vandaar dat ik nu via deze weg mijn verhaal doe. Ik juich alle vrouwen toe om, met mij, hun verhaal te doen. Voor erkenning. Voor gerechtigheid. Voor de veiligheid van de volgende generatie
https://write.as/h2szo6gzn7grz.md
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 23326
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door King George »

Gaat lekker daar bij Douwen '66.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7865
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Kamikaze partij Druiloren66 (D66)

Bericht door hans van de mortel »

Afbeelding
AMSTERDAM - Staatssecretaris Gunay Uslu (49) van Cultuur en Media is ’geen politieke tijger’. Het Binnenhof voelt voor haar onwennig. Maar over de inhoud van haar staatssecretariaat is ze lovend: „Een andere portefeuille had ik niet geaccepteerd. Ik doe het voor Cultuur en Media, niet uit politieke ambitie. Die heb ik verder ook niet.”

“Bij ’cultuur’ denkt men vaak aan links-elitaire grachtengordel, opera, ballet, of het Concertgebouw, maar cultuur is ook een kerkkoor, een fanfare, of carnaval. Dat verhaal wil ik gaan vertellen”, zegt de kersverse D66-politica in gesprek met de Telegraaf. De Nederlandse waardering voor de eigen cultuur mag van haar dan ook wel een tandje hoger. „Trots vinden we hier altijd een beetje eng, maar je mag best trots zijn op je land. Als je je cultuur waardeert en omarmt word je een sterker land, een aantrekkelijker land.”
BRON
Afbeelding

Trots zijn op je eigen land; Nederlandse waardering voor de eigen cultuur. Inderdaad. Maar daar is het nu te laat voor mevrouw de staatssecretaris. De Nederlandse linkse politiek slaat al direct op tilt bij het horen van de tekst dat Nederland vol is en dan is er nog met geen woord gerept over de Nederlandse cultuurvervuiling door mohammedanen.

Mohammedanen (vies woord voor moslims) verpesten in grote getale onze eigen cultuur. Zij waarderen uitsluitend hun eigen baggercultuur, niet de cultuur van een kenniseconomie en beschaving die past bij deze tijd: veel bloot – laat wat van je haar, armen, benen en wat van je tieten zien, ook als je voor de tv optreedt – veel muziek, veel vrijheid van meningsuiting die past bij een democratie die meestal onmogelijk is in islamitische landen. Want waar Allah heerst, gelooft men niet dat de historische Arabische profeet Mohammed een vieze smerige pedofiele schoft, psychopaat, sadist en liefhebber van aanvalsoorlogen was. Men hanteert liever de cultuur van de achterlijkheid (Islam) en de verloren mensensoort (moslims).

We worden langzamerhand overgenomen door de cultuur van de 'beschaafde' moslimwereld. De Vijfde Colonne bevindt zich in de regering die de NPO zenders betaalt.

Er is veel onnodig achterbaks hypocriet gezeik over grensoverschrijdend seksueel gedrag dat gedeeld wordt met de bemoeienis van onze cultuur met de corrupte cultuur in de Oekraïne waar een voormalige komediant, Europa de les leest en bepaalt wat we wel en niet moeten doen volgens Zelensky. Twee honden vechten, volgens eigen zeggen, om hun eigen been. DUS NIET MEE BEMOEIEN!

We dienen onze cultuur te behoeden voor grensoverschrijdend gedrag uit het buitenland.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Een zijwaardse schijnbeweging.
Kaag ziet een mogelijkheid om te etaleren dat ze echt wel geeft om bepotelde vrouwen. Ook al is ze van D66. Ze grijpt de aangezwengelde 'ophef' met beide handen aan.
En ze probeert ons tegelijk wijs te maken dat het niets met de 'cancel culture' te maken heeft.
Hier zie je haar 'afgrijzen' uitstralen:

Afbeelding

En hier zie je haar over dit afgrijzen spreken:En wat kan Johan Derksen doen als een Excellentie dit zegt?

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Een prominente D66-er vraagt aan een D66 rechter: "Verbied !!!".
D66’er Frans van Drimmelen probeerde Volkskrant-publicatie tegen te gaan

De ‘invloedrijke D66-partijman’ Frans van Drimmelen die onlangs een soort van het boetekleed aantrok in de rond zijn persoon spelende, inmiddels slepende, D66-Metoo-doofpot-affaire, heeft bij de rechter middels een kort geding getracht publicaties over die affaire in de Volkskrant tegen te houden.

Met succes, althans, de rechter heeft hem op slechts een aantal punten gelijk gegeven. Al kon dat niet voorkomen dat de Volkskrant alsnog over hem publiceerde.

De rechter heeft bepaald dat de Volkskrant over Frans van Drimmelen wel mag zeggen dat er sprake is van ‘grensoverschrijdend gedrag’ richting een voormalig D66-medewerkster, maar niet dat er ook sprake is van ‘machtsmisbruik’ en ‘seksuele intimidatie’.

Dit vonnis werd vrijdag gepubliceerd. De zaak diende op 15 april. Op 16 april publiceerde de Volkskrant de onthullingen over de Frans van Drimmelen D66-Metoo-doofpot. Daarin wordt dan ook alleen het ‘grensoverschrijdend’ gedrag van Van Drimmelen genoemd zonder te schrijven over ‘machtsmisbruik’ en ‘seksuele intimidatie’.
https://tpo.nl/2022/04/30/tpo-brunch-fr ... sche-olie/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Kaag toondoof voor nieuwe bestuurscultuur, bewijst voordracht Menno Snel

Het heeft de regering van Zijne Majesteit behaagd om Menno Snel voor te dragen als hoofd van het Europees Stabiliteitsmechanisme. Te licht bevonden voor een baantje in Den Haag, maar kennelijk wel geschikt voor een loodzware baan in Luxemburg, schrijft Constanteyn Roelofs.

Een mooi staaltje ‘oude bestuurscultuur’: staatssecretaris Menno Snel moest vertrekken door zijn ondermaatse prestatie in de Toeslagenaffaire, maar wordt nu door zijn partijgenoot Sigrid Kaag voorgedragen voor een hoge functie bij het Europees Stabiliteitsmechanisme* in Luxemburg.
Menno Snel door Kaag voorgedragen voor hoge functie in Brussel

In Nederland kreeg Menno Snel geen grip op de Belastingdienst en moest hij wegens die slechte beurt het veld ruimen als staatssecretaris. Meer nog dan een slechte beurt: uit onderzoek van RTL bleek dat Snel cruciale documenten over de Toeslagenaffaire achterhield. Ook bleek Snel nog een akelige erfenis achter te laten voor zijn opvolgers in de vorm van een rammelend plan om de spaartaks te hervormen. Je zou dus denken dat zo iemand dan vervolgens een beetje aan de randen van de Haagse wereld verder zou gaan vegeteren in de lobby om over een paar jaar geruisloos met pensioen te gaan.

En inderdaad, er volgden direct een paar leuke lobbyklussen, maar ook daar ontstond weer ophef over de integriteit van Snel. Was zijn functie als voorzitter van de vereniging van olie- en gasproducenten (NOGEPA) wel verenigbaar met zijn baan bij de beleggingscommissie van pensioenfonds ABP? Die combinatie bleek niet vol te houden en Snel trad af bij ABP. Maar van Snel zijn we nog niet af: het heeft de regering van Zijne Majesteit behaagd om Snel voor te dragen als hoofd van het Europees Stabiliteitsmechanisme. Te licht bevonden voor een baantje in Den Haag, maar kennelijk wel geschikt voor een loodzware baan in Brussel – je vraagt je toch af of dat allemaal wel zo’n goed idee is.

Snel komt naar voren als loopjongen

Het toont eigenlijk vooral aan dat Sigrid Kaag, die Snel voordraagt, haar karakteristieke toondoofheid als het gaat om de Haagse bestuurscultuur maar weer eens in volle glorie laat zien. Het gelieg, gedraai en het verstoppen van brisante rapporten achter muren van woordvoerders die toevallig altijd op vrijdagmiddag om vijf uur de met zwarte stift bewerkte documenten vrijgeven en waarvan Snel een symbool werd, is kennelijk geen beletsel voor Kaag. Het lijkt erop dat trouw aan de partij en het uitvoeren van de gewenste ideologische koers (meer Europa, meer euro) belangrijker is dan vervelende details zoals het serieus nemen van de parlementaire controle.


Uit een eerder profiel in dit blad lijkt Snel wel geknipt voor de rol: ‘de direct verantwoordelijke staatssecretaris Menno Snel (D66, Belastingen) komt uit de ministerraadsnotulen naar voren als een loopjongen. Hij is geen politieke routinier en wordt door zijn collega’s in het kabinet voortdurend gesouffleerd hoe hij het netelige vraagstuk moet aanpakken’. Nu ja. Laten we het er maar op houden dat er uit de rest van Europa gelukkig ook wat kandidaten worden aangedragen, hopelijk uit een wat andere bestuurscultuur dan de onze.

*Nog even los van de persoon van Snel moeten we ons sowieso afvragen wat we moeten met het fonds. Het ‘Stabiliteitsmechanisme’ is immers niets anders dan een prettig orwelliaanse term voor de transfer van geld van Noord naar Zuid om de zwakkere landen in de euro te houden. Dat het fonds ook in de officiële documentatie wordt gekarakteriseerd met de contradictio in terminis ‘permanent noodfonds’ is trouwens ook wel een beetje wonderlijk, maar zegt wel een hoop over de inherente instabiliteit van de gedeelde munt.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... el-883019/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Hypocriet D66 houdt opeens van Pim Fortuyn: 'Hij inspireerde ons Tweede Kamerlid'

Het is ongelooflijk, maar D66 gaat nu vol hypocriet vanwege Pim Fortuyn. Waar de partij 'de goddelijke kale' twintig jaar geleden letterlijk dood demoniseerde doen de nepdemocraten nu net alsof hij een geweldige "inspiratie" voor hen was. Hoe durven ze!?

Dit is echt de meest walgelijke tweet die ik in jaren gezien heb. Jaren. Nee, dat is niet overdreven. Want de hypocrisie hiervan is misselijkmakend. Tot op het bot.

"Pim Fortuyn inspireerde ons Tweede Kamerlid @SalimaBelhaj destijds om ook taboes te doorbreken. Al ziet ze twintig jaar na zijn dood dat het debat dat hij startte steeds meer een worsteling is geworden," aldus de meest ranzige partij van Nederland. En vervolgens doet ze dan even een zeurklacht over dat het tegenwoordig allemaal "provoceren om te provoceren" is, en niet om een echt debat te hebben. Zoals ten tijde van Fortuyn.

Met andere woorden, ze gebruikt Pim Fortuyn om de werkelijke politieke nazaten van de man te bekritiseren, en wast het verleden van haar partij totaal wit. Ze doet goddomme net of de man een lid van het partijkartel was, terwijl het nou juist het partijkartel was - met haar club voorop - die hem de dood injaagde.

Flashback: D66-leider vergeleek Fortuyn met Hitler

Kijk maar even naar deze video van toenmalig D66-leider Thom de Graaf die zijn partij toespreekt over Fortuyn, die toen in opkomst was en de verkiezingen mogelijk ging wínnen. Wat De Graaf toen zei was echt ongelooflijk. Hij had de euvele moed om een homoseksuele politicus te vergelijken met Adolf Hitler, en hem ervan te beschuldigen dat hij miljoenen nieuwe Anne Franks wilde creëren als hij aan de macht kwam.

Ik ben werkelijk nog nooit zo misselijk geweest als nu. Wat een vieze partij is D66 zeg. Zelfs Pim Fortuyn gebruiken ze nog voor hun eigen gewin; een man die dankzij het klimaat dat D66 zelf creëerde op klaarlichte dag werd afgeslacht door een linkse extremist.
https://www.dagelijksestandaard.nl/poli ... e-kamerlid
Hier dit artkel over D666 en Fortuyn:
D66-Kamerlid Salima Belhaj over de erfenis van Fortuyn: ‘Provoceren is een opportunistisch verdienmodel geworden’
https://www.trouw.nl/politiek/d66-kamer ... ~ba7a5d37/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9570
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door sjun »

D66-gate was een afrekening van spindokters. Hoe verwoestende framing werkt (analyse & onthulling!)
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Mevr. Kaag voelde de noodzaak om haar profiel onder de kiezers wat op te vijzelen door wat deugpuntjes te verzamelen met behulp van de rel om Derksen.
Nu was Johan voordien al geen fan van die dame en daarna helemaal niet.
Na al die aandrang van de Gutmenschen om weg te blijven, komt hij toch terug op de beeldbuis met deze woorden:
De postbode in Grolloo had drukke dagen. Als ik per brief werd betaald, liep ik binnen, zei hij. De cancel- en wokebeweging maakt veel lawaai. Dat geldt ook voor de structureel gekwetsten. Onze doelgroep bestaat grotendeels uit de zwijgende meerderheid. Mensen die nooit een platform krijgen om hun mening te ventileren. Na verloop van tijd bleek die groep veel groter dan al die druktemakers. Ik ben bedolven onder de mails, brieven, bloemen en sigaren. Het waren hartverwarmende reacties, mijn dank daarvoor. Om al die mensen een plezier te doen en alle tegenstanders de indruk te ontnemen dat ze gewonnen hebben, ben ik bereid weer aan te schuiven. En dat doe ik ook een beetje om Miss Arrogantie 2022, Sigrid Kaag, te pesten.
https://www.ad.nl/show/vandaag-inside-v ... ~aae17e63/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7865
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Sigrid Kaag met zekere terroristenliefde voor het onzekere

Bericht door hans van de mortel »

Mahalingam schreef:
wo mei 11, 2022 6:25 pm
Om al die mensen een plezier te doen en alle tegenstanders de indruk te ontnemen dat ze gewonnen hebben, ben ik bereid weer aan te schuiven. En dat doe ik ook een beetje om Miss Arrogantie 2022, Sigrid Kaag, te pesten.
Afbeelding
Yasser Arafat, Palestijnse moslimterrorist en kindermoordenaar.

Kaag komt misschien soms wat arrogant over. Ik vind haar eerder enorm zelfverzekerd. Op zich kan dit geen kwaad, behalve als het verkeerd uitpakt bij mij. Ik vind het onverteerbaar en niet uit te leggen dat zij haar liefdespartner heeft gevonden tussen de benen van een van de leden van de terroristische moordbrigade van wijlen Yasser Arafat; doodleuk deel uitmaakt van onze regering en zelfs nog in (weer) een vlaag van verstandsverbijstering dacht minister-president van Nederland te worden.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 82842
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Ariel »

D66 gooit luiken dicht: geen ’pottenkijkers’ bij ledenbijeenkomst over MeToo-kwesties

D66 gooit de luiken dicht voor journalisten en geïnteresseerden bij een ledenbijeenkomst over MeToo-kwesties in de partij. Zondag komen zo’n 300 leden bijeen, maar de partijtop wil daar geen pottenkijkers bij hebben. Kritische leden vrezen ’een discussie zonder enige vorm van besluitvorming’.

Dat heeft het partijbestuur, onder leiding van voorzitter Victor Everhardt, besloten. Zondag komen de democraten bij elkaar in ’s Hertogenbosch. „Dan spreken we over alles wat er nu aan de hand is. Wat we als bestuur doen en hebben gedaan. En over wat er beter moet in de toekomst”, staat op de site van D66 in ietwat verdekte termen. Leden kunnen zich alleen via een persoonlijke link aanmelden.

Het gesprek zal gaan over de gang van zaken rondom de vermeende MeToo-affaire van partijprominent Frans van Drimmelen. D66-leider Sigrid Kaag en het partijbestuur kwamen daarover enkele weken geleden in de problemen toen bleek dat een vertrouwelijk deel van een onderzoeksrapport onderin een D66-lade was geschoven.

Volgens oud-voorzitter Anne-Marie Spierings, die aan het roer stond in de tijd dat het onderzoek werd gedaan, stond in dat vertrouwelijke deel dat er ’wel degelijk grensoverschrijdend gedrag was geconstateerd’. In plaats van in te grijpen, sudderde de kwestie voort. Een van de melders bij de partij drong onder anderen bij partijleider Kaag aan op een oplossing, maar de partijleider hield de boot af. Uiteindelijk betuigden zowel Kaag als de nieuwe partijvoorzitter Everhardt spijt tijdens een veelbesproken persconferentie.

Dat de partij – die dikwijls op de trom slaat met preken over ’nieuw leiderschap’, ’meer transparantie’ en een nieuwe bestuurscultuur – nu de deuren dichtgooit, is volgens de partijtop verklaarbaar om ’de veiligheid van de leden maximaal te garanderen’ en te zorgen ’dat iedereen zich vrij voelt om zich uit te spreken’. Aan het eind van de sessie zullen partijvoorzitter Victor Everhardt en partijleider Sigrid Kaag wel een openbare verklaring geven. Volgens de partijtop is er na de sessie in de bijdrages van de partijtop ’aandacht voor reflecties uit de ledengesprekken die eerder die middag in kleinere groepen zijn gevoerd’.

D66’ers verwachten dat de sessie vooral bedoeld is om ’de angel’ uit de kwestie te halen voor die op het congres op 18 juni wordt behandeld. „De tactiek is zondag een discussie voeren zonder enige vorm van besluitvorming”, zegt een kritisch lid. „Dan kan op het congres gezegd worden: die discussie hebben we al uitgebreid gevoerd met elkaar.”

Rondom de vermeende MeToo-affaire werd door leden een motie van afkeuring voor het optreden van Kaag ingediend die op het congres zou moeten worden behandeld. D66-lid Bruce Siemens schrijft in die motie, die De Telegraaf heeft ingezien, dat ’Sigrid Kaag meermaals het vrouwelijk slachtoffer binnen de partij niet geholpen heeft toen het slachtoffer om hulp vroeg’. Ook is een motie ingediend om verantwoordelijke bestuurders ’openheid van zaken’ te laten geven en het uit de functie zetten van de verantwoordelijke partijtop. Die moties moeten eerst voldoende handtekeningen krijgen van D66-leden voor ze in behandeling genomen worden op het congres.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 82842
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Ariel »

:razz:

“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Mahalingam
Berichten: 46566
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Dit zijn de twee EU parlementariërs van D66 Samira Rafaela en Sophie in ’t Veld, kosmopolieten en dus toepasselijk gefotografeerd op de lopende band van een groot internationaal vliegveld of instelling.
Wat is er mis met Sofie? Wel, ze is een zakkenvulster maar dat is niet bijzonder in Brussel.
Wat is er dan mis met Samira Rafaela ? Dat weten we niet. Het kan zijn 'losse handjes' maar ook 'te grote bek'.
Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top met leden over de partijcultuur. Die weten niks over deze kwestie.


Het door integriteitskwesties geplaagde D66 heeft er in Brussel een nieuwe kwestie bij. Ditmaal gaat het om Europarlementariër Samira Rafaela (33). Drie voormalige medewerkers dienden klachten tegen haar in omdat zij zich als werkgever schuldig zou hebben gemaakt aan onder meer machtsmisbruik. De Commissie integriteitsonderzoeken van D66 verklaarde die klachten gegrond, blijkt uit vertrouwelijke stukken die zijn ingezien door NRC.

De commissie schrijft dat het gaat om: „intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging”. Dat zou hebben geleid tot een „onveilige werksituatie”. In een reactie zegt Rafaela zich „niet te herkennen” in de conclusies van het op 3 mei opgeleverde rapport. Tussen Rafaela en delegatieleider Sophie in ’t Veld (58) is een conflict ontstaan dat dusdanig is geëscaleerd dat Rafaela zich heeft teruggetrokken uit de samenwerking.
Spoiler! :
Zondag praten D66-partijleden over een eerdere kwestie, rond voormalig partijprominent Frans van Drimmelen die zich in de jaren 2015-2016 schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag jegens een toenmalig medewerker van het partijbureau. Partijleider Sigrid Kaag en het partijbestuur gingen daarover onlangs diep door het stof.
Lees ook: Kaag: ‘Ik was te afstandelijk en had anders moeten handelen’

Het bestuur wilde voor zondag nog niet bekendmaken dat er onderzoek naar Rafaela is gedaan. Meerdere betrokkenen hebben erop aangedrongen de conclusies juist wél voor zondag naar buiten te brengen en de klachten van de slachtoffers te erkennen. Ook In ’t Veld vindt dat de kwestie zondag in alle openheid met leden moet worden besproken. „Deze bijeenkomst gaat niet over de kwestie-Van Drimmelen. Het gaat over hoe mensen zich veilig kunnen voelen in de partij. Het bestuur zal duidelijk moeten maken hoe het met signalen van onveiligheid omgaat.”

Bij de meeste delegaties is er sprake van afstemming en steun voor elkaar. Bij D66 niet

Rafaela vindt dat het onderzoek naar haar niet goed is uitgevoerd. Volgens haar heeft de commissie bewijsstukken niet willen inzien en laten meewegen. Evenmin zijn getuigen gehoord. Rafaela zegt in een reactie dat zij een advocaat in de arm heeft genomen, „gezien de klachten en ook omdat ik bij het partijbestuur onvoldoende gehoor kreeg voor mijn visie op deze kwesties in een eerder stadium”.

Volgens bronnen heeft Rafaela de leden van de commissie, onder leiding van ex-lid van de Algemene Rekenkamer Francine Giskes, aansprakelijk gesteld voor de schade die zij verwacht te lijden. Ze zou hebben aangekondigd hen in een juridische procedure aan te willen klagen wegens smaad.

De Europese D66-delegatie heeft een verleden van lastige werkverhoudingen. Daarbij zou ook meespelen dat Sophie in ’t Veld al heel lang aan de touwtjes trekt in de delegatie. „Er is altijd wel gedoe met Sophie”, zegt een D66-lid die de partijtop goed kent. In ’t Veld is een oudgediende die al in 2004 in het Europarlement werd verkozen – ze zit nu in haar vierde termijn. Door mensen die haar kennen wordt ze omschreven als iemand die niet teveel concurrentie duldt en graag de controle houdt. Menig delegatielid voerde met haar een competentiestrijd over dossiers, over portefeuilles, over media-aandacht.

De voormalige Europarlementariër Matthijs van Miltenburg trad daar eind 2018 openlijk over naar buiten, nadat hij na zijn eerste termijn niet terugkeerde op de kandidatenlijst. „Het is betreurenswaardig dat de lijsttrekker niet in staat is om zich verbindend op te stellen en dat zij geen tegenspraak duldt.”
Lees ook: D66’ers willen dat de partij schoon schip maakt in de top: 'Weg met al die dino's'

In ’t Veld kent de verhalen over haar reputatie, maar vindt die niet relevant voor het huidige conflict rond Samira Rafaela. „Er zijn vast mensen die mij een naar mens vinden. Is dat nou zo spannend? Laat men vertellen wanneer ik dan concreet een grens ben overgegaan? Zijn er formele klachten ingediend?”
Krimpende staf

De onenigheid tussen In ’t Veld en Rafaela begon in de zomer van 2019. Bij de verkiezing van mei dat jaar was de D66-delegatie teruggevallen van vier naar twee zetels. Bijgevolg moest ook de ondersteunende staf inkrimpen – een Europarlementariër heeft recht op vier vaste medewerkers. Terwijl Rafaela daarvoor zelf nieuwe mensen dacht te kunnen rekruteren, wilde In ’t Veld vasthouden aan een aantal zittende medewerkers. Pas na een paar maanden lukte het Rafaela om eigen mensen in dienst te nemen.

Volgens Rafaela zijn de klachten tegen haar niet los te zien „van de bredere arbeidsrelatie” die ze met de betrokken medewerkers had. Een van de klagers meldde zich eind vorig jaar bij het partijbestuur nadat haar contract niet was verlengd door Rafaela. Die melding werd niet ontvankelijk verklaard, omdat het om een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer zou gaan.

De melder heeft zich vervolgens gewend tot de recent opgerichte Commissie integriteitsvraagstukken. Die werd opgericht in het voorjaar van 2021, nadat Bureau Integriteit BING naar aanleiding van de kwestie-Van Drimmelen onderzoek had gedaan naar onder meer de meldingsstructuur in de partij. De melder heeft na het indienen van haar eigen klacht andere voormalig medewerkers opgezocht en ze gewezen op de mogelijkheid om zich bij de commissie te melden. Twee daarvan maakten daar gebruik van.

In het protocol van de commissie staat dat leden van D66 of niet-leden die hun lidmaatschap niet langer dan twee jaar geleden hebben opgezegd een klacht in kunnen dienen. Niet alle voormalig medewerkers van wie een klacht in behandeling is genomen zijn echter (oud-)partijlid. Op verzoek van partijvoorzitter Everhardt is besloten ook de klacht van een niet-lid door de commissie te laten onderzoeken. Het partijbestuur zegt desgevraagd niet inhoudelijk in te kunnen gaan op de werkwijze en procedures.

In de campagne voor de Europese verkiezingen werd Rafaela nog gesteund door lijsttrekker In ’t Veld – ze werd als nummer 3 op de lijst met zo’n 32.500 voorkeursstemmen verkozen. Door andere veteranen uit de partij voelde Rafaela zich juist tegengewerkt. In een interne brief hadden prominente partijleden als oud-minister Laurens Jan Brinkhorst en partijadviseur Carla Pauw leden opgeroepen om bij interne verkiezing voor de kandidatenlijst niet op Rafaela te stemmen maar op Felix Klos, de huidige woordvoerder van partijleider Kaag.
Slechte verstandhouding

In ’t Veld en Rafaela kregen kort na hun beëdiging in juli 2019 een slechte verstandhouding. Herhaaldelijk is er door beiden bij het partijbestuur aan de bel getrokken over de onwerkbare relatie. Dat bestuur heeft tot minstens vier keer toe geprobeerd door bemiddeling de verhouding tussen beide parlementsleden te verbeteren. In het najaar van 2019, nog geen half jaar na de verkiezingen voor het Europees Parlement, zijn er gesprekken gevoerd onder begeleiding van topdiplomaat Tom de Bruijn en lokaal campagnemanager Richard Krabbendam – de laatste zit inmiddels in de staf van Rafaela.

Volgens betrokkenen leidden die gesprekken tot niets. Het conflict escaleerde daarna alleen maar meer en liep in het voorjaar van 2020 zo hoog op dat Rafaela zich terugtrok uit de samenwerking. Vanaf dat moment voeren de twee niet meer gezamenlijk het woord, worden afzonderlijk van elkaar spreektijden aangevraagd en stemden de twee ieder voor zich. In ’t Veld en Rafaela spreken elkaar nauwelijks meer.

De twee zitten nog wel bij de gezamenlijke vergaderingen van Renew Europe, de grote liberale fractie in het Europarlement – met ruim honderd leden. Bij andere deelnemers aan dat fractieoverleg valt op dat In ’t Veld en Rafaela geen team vormen. „Bij de meeste delegaties is er sprake van afstemming en steun voor elkaar”, zegt een stafmedewerker van Renew Europe. „Bij D66 niet. In ’t Veld en Rafaela zie je vooral alléén opereren.”

In het voorjaar van 2021, vlak na de verkiezingen voor de Tweede Kamer, deed Stientje van Veldhoven, oud-Kamerlid en staatssecretaris in het kabinet Rutte III, een lijmpoging in opdracht van het partijbestuur. Na drie gesprekken liep ook dat op niets uit.

Vorige week heeft Rafaela partijvoorzitter Victor Everhardt laten weten dat ze uit de partij wil stappen omdat ze zich onvoldoende gesteund voelt. Vooralsnog heeft ze daar geen gevolg aan gegeven.

Over (het gebrek aan) handelen door het partijbestuur bestaat bij alle betrokkenen onvrede. Het bestuur, sinds november onder leiding van Everhardt, zou ondanks aanhoudende signalen over problemen bij de D66-delegatie in het Europarlement niet doortastend hebben ingegrepen.

Zondag zal het partijbestuur zich hierover moeten verantwoorden voor een zaal met ruim 250 kritische D66-leden. Een woordvoerder van de partij zegt dat de signalen „de onmiddellijke en intensieve aandacht” van het bestuur hadden en er de afgelopen jaren meerdere gesprekken zijn gevoerd met de Europese delegatie „ten behoeve van een zo goed mogelijke samenwerking”. De kwestie in Brussel voegt zich bij een lijst met misstanden waarin een deel van de leden bewijs ziet dat het slecht gesteld is met de partijcultuur aan de top.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/13/sc ... a-a4124396
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 82842
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Ariel »

D66 bevestigt klachtenregen kiftende Europarlementiërs Rafaela en In ’t Veld

Het landelijke partijbestuur van D66 bevestigt afgelopen jaren ’verschillende keren’ te hebben bemiddeld tussen de kiftende Europarlementiërs Samira Rafaela en Sophie in ’t Veld. Dat blijkt uit een verklaring die het partijbestuur zaterdagmiddag naar buiten heeft gebracht als reactie op berichtgeving over een nieuwe integriteitskwestie bij de partij.

Vrijdagavond meldde NRC dat drie voormalige medewerkers van Rafaela naar de integriteitscommissie van D66 zijn gestapt met klachten over machtsmisbruik en pestgedrag. De commissie zou de klachten gegrond hebben verklaard. Het landelijk bestuur van D66 bevestigt het bestaan van het rapport, maar stelt dat er ’grote zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid’ past. „Wij nemen het dan ook hoog op dat het rapport, of delen daaruit, met de redactie van NRC is gedeeld.”

Volgens het partijbestuur is het werk van de commissie ’nadrukkelijk intern en oplossingsgericht’. „Dat heeft een belangrijke reden. Mensen hebben recht op bescherming, zowel de melders als degene over wie de melding gaat. Mensen zetten niet zomaar de stap naar de Commissie.”

Door de onrust zou de samenwerking van de tweekoppige D66-delegatie in het Europees Parlement compleet zijn verziekt. Ingewijden bevestigen aan De Telegraaf dat Rafaela en In ’t Veld al langer nauwelijks met elkaar door een deur kunnen. Er lijkt sprake van twee aparte D66-delegaties in de vergaderpaleizen in Brussel en Straatsburg.

Einde aan samenwerking
Volgens NRC heeft Rafaela formeel een einde gemaakt aan de samenwerking. Dat betekent dat de twee geen personeel meer delen. Delegatieleider In ’t Veld kwam in de vorige periode ook al onder vuur te liggen vanwege verstoorde verhoudingen in de fractie. De woordvoerder van Rafaela ontkende vrijdagavond tegen De Telegraaf dat ze plannen heeft voor een vertrek uit de partij: „We gaan gewoon vrolijk door. Samira is en blijft D66.”

Het landelijk bestuur van D66 laat weten te hechten aan een ’veilige, prettige en gelijkwaardige werksfeer’. „Dat betekent ook dat leden en medewerkers elkaar moeten kunnen en durven aanspreken op onacceptabel gedrag. Wij hopen bij een conflict dat mensen dit in eerste instantie in goed overleg proberen op te lossen. Waar nodig neemt het bestuur initiatief om tot een oplossing te komen, zoals ook verschillende keren bij de Europese delegatie is gebeurd. Er zijn de afgelopen jaren meerdere gesprekken gevoerd met onze Europese delegatie ten behoeve van een zo goed mogelijke samenwerking. Het bestuur zal zich daarvoor blijven inspannen.”

Het is niet duidelijk of de onrust bij D66 in Europa ook aan de orde komt tijdens een bijpraatsessie komende zondag. De partij spreekt dan achter gesloten deuren met leden over de recente MeToo-affaire rond voormalig partijbons Frans van Drimmelen.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 82842
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het wel en wee van D66, nu onder leiding van Sigrid Kaag.

Bericht door Ariel »

Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’

Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.”

Op sneakers stapt Sigrid Kaag in de lift naar de verdieping van oppositiepartij JA21 in het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Haar adviseur houdt de deuren open, Kaag beantwoordt deze woensdagochtend nog een paar persvragen over de bedeltour die ze als minister van Financiën samen met premier Mark Rutte aflegt. Gaat het kabinet steun zoeken over links of over rechts? Kaag kiest een diplomatiek antwoord: ,,Weet u, de gulden middenweg is ook mooi.” En weg is ze.

Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Rutte gaat dezer dagen op zijn welbekende joviale wijze hee-hoi-doei-end door de Kamergangen, Kaag oogt duidelijk meer gereserveerd en minder enthousiast bij de gesprekspartners. Hoewel intimi benadrukken dat de minister dit graag doet (,,Ze onderhandelde met Assad, dat is wel pittiger”) zullen Kaags gedachten ook zijn geweest bij de ledenraadpleging van vandaag. Als partijleider beleeft zij vandaag de meest kritische ledenbijeenkomst sinds haar uitverkiezing in 2020.

Op de agenda staat de kwestie-Van Drimmelen en vooral: de gebrekkige afwikkeling daarvan. De zaak draait om de vorige maand vertrokken invloedrijke lobbyist en partijprominent die een vrouwelijke D66’er ‘stalkte, chanteerde en bedreigde’. Een saillante bijlage daarover bleef in de la, lange tijd greep D66 niet in, Kaag zelf bemoeide zich slechts zijdelings met het dossier.

In een ongekend kritische persconferentie meldde Kaag weken geleden dat het haar spijt dat ze weinig gedaan had en te lang geen contact met het slachtoffer opnam - iets dat inmiddels wel is gebeurd. ,,Dat spijt mij ten diepste”, zei Kaag. ,,Ik heb niet doorgepakt, dat neem ik mezelf kwalijk. We boden niet de veiligheid die je moet bieden.” Het vertrouwen onder kiezers kreeg een knauw.

Dat uitgerekend Kaag als voorvechter van de vrouwenrechten zo’n interne kwestie leek te verwaarlozen, doet pijn bij D66'ers op en buiten het Binnenhof. De miskleun ontstond door een combinatie van een volle agenda én Kaags opvatting over het politiek leiderschap, lijkt het. Kaag is liever bezig met inhoud en ideologische waarden dan interne partijproblemen. Daar is het afdelingsbestuur voor.

Voor partijgenoten is dat wel wennen: voorganger Alexander Pechtold hield de touwtjes liefst strakker in handen. Al benadrukt één bron rond Kaag: dat was toen praktisch makkelijker. De partij was lange tijd veel kleiner dan nu.

Interne personeelszaken aan het partijbestuur laten is 99 procent van de tijd een prima plan, maar bij zo’n prominent thema kan een leider zich dat niet permitteren, schetst ook Jan Goeijenbier, voormalig woordvoerder van oud-voormannen Terlouw en Van Mierlo. ,,De buitenwereld gooit alles op één hoop, politieke leiding of partijleiding. D66 maakt daar heel krampachtig onderscheid tussen, maar voor de buitenwereld is het allemaal Kaag.”

Toch worstelt Kaag daarmee, weet predikant en D66-lid Joost Röselaers. De remonstrant spreekt geregeld met de partijleider, Kaag zelf is katholiek, draagt een rozenkrans in haar tas. Ook na de persconferentie hadden de twee contact. ,,Zo’n zaak raakt haar zeker, daarom heeft ze ook contact gehad met het slachtoffer”, zegt Röselaers. ,,Maar bedenk: ze is minister in oorlogstijd, de inflatie zit op 10 procent. Ze is ook vicepremier. Je hebt maar één leven, waar moet je met de tijd naartoe”, vertelt Röselaers over het dilemma. ,,Dus de afweging was: kan ik dit overlaten aan het partijbestuur of niet?”

De harde les nu is: nee. Zeker niet bij dit thema. Toch nuanceert een voormalig D66-minister de inschattingsfout: ,,Vergeet niet wat voor een zenuwzooi het vorig jaar was in de politiek toen dit speelde. De formatie, het 1-aprildebat over functie elders. Er waren advocaten in het spel. Je weet ook wat die zeggen: ‘Blijf er maar buiten’. Maar ik hoop dat leden haar met mildheid tegemoet treden.”

Stoom afblazen
Dat zal vandaag blijken. In aanloop naar de beroerde persconferentie eisten ruim zevenhonderd kritische leden extra uitleg. Vanaf 13.00 uur vanmiddag zijn er eerst urenlange sessies gepland met een aantal van hen, achter gesloten deuren. Na dit stoom afblazen volgt vanaf 15.30 uur een openbaar deel en zijn de media pas welkom. Partijvoorzitter Victor Everhardt en Kaag houden toespraken.
Kaag draagt een rozenkrans in haar tas. :nietverstaan: Welke katholiek loopt er nu met een rozenkrans in zijn/haar tas. Dat vind ik moeilijk om te geloven. Een rozenkrans lijkt veel op een islamitische gebedsketting.

Afbeelding
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Plaats reactie