Gregorius Nekschot gearresteerd

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Gregorius Nekschot gearresteerd

Berichtdoor Ariel » Do Mei 15, 2008 9:39 pm

Gregorius Nekschot van de cartoons is gearresteerd. Volgens Peter Breedveld van Frontaal naakt is dit geen grapje.

Lees wat hij geschreven heeft.

Cartoonist Gregorius Nekschot is afgelopen maandag aangehouden naar aanleiding van een aanklacht wegens discriminatie en het aanzetten tot haat. Geen grap. Hij heeft drie dagen in de cel gezeten. Zijn spullen zijn in beslag genomen. Ik heb contact gehad met zijn advocaat, maar wie de aanklacht heeft ingediend, hoe het met Gregorius gaat, hoe groot de kans is dat de zaak tegen hem wordt doorgezet, weet ik niet.

Ik schat dat dit pure intimidatie is, en een voorschotje op de wet tegen het kwetsen van gelovigen, die minister van justitie Hirsch Ballin voor ogen staat.

Kijk vanavond naar Hans Teeuwen in Pauw & Witteman, wellicht weten we dan meer.


http://www.peterbreedveld.com/archives/00001403.html

Om deze tekening heeft hij een paar jaar geleden ook veel problemen gehad.


Afbeelding
De gewraakte tekening van Nekschot die Het Parool bij haar artikel afdrukte (inkleuring door een niet-moslim). Of het een belediging is? Heel veel vrouwen in De Baarsjes die zich niet aan dè kledingvoorschriften houden weten dat het predikaat 'hoer' - helaas - een realiteit is. Het Meldpunt houdt zich echter alleen bezig met beledigingen van de meerderheid in De Baarsjes

Olie op het vuur

Het Meldpunt Moslimdiscriminatie zat om aandacht verlegen. Ze hadden een berg subsidie gekregen, maar er wilde zich maar geen gediscrimineerde moslim melden. En omdat ze goed hadden opgelet hoe een Deense imam het aangepakt had toen hij geen aandacht genoeg kreeg deden ze maar zelf aangifte van iets. Het was lang zoeken geweest maar uiteindelijk vonden ze de marginale cartoonist Gregorius Nekschot. Dat klonk veelbelovend: cartoons! En het Amsterdamse stadsdeel waar het Meldpunt zetelde was inmiddels verslaafd aan alle aandacht die ze hadden gehad met blowverbodborden, dus die onderstreepten ook nog eens het belang van de olie die het Meldpunt op het vuur aan het gooien was. Je moet wat, zo vlak voor de verkiezingen.

Tot nu toe pikte alleen Het Parool het op en dat schiet dus niet echt op. Inmiddels zullen de gesubsidieerde apostelen van het Meldpunt al wel onderweg zijn naar de Islamitische wereld buiten De Baarsjes om hen daar een nieuwe cartoonist te leren kennen. En dat zal hun die duffe Deense cartoons doen vergeten: Nekschot schreeuwt om onthoofdingen!

En dat is goed nieuws voor Nederland: de kaas wordt goedkoper.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Do Mei 15, 2008 9:48 pm

dat is slecht nieuws.

1930 all over.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Do Mei 15, 2008 10:40 pm

Er staat nu ook een artikel in de krant, dus zal het wel waar zijn. Dit kan natuurlijk niet. Ik ben benieuwd of hij ook opgepakt was als hij atheisten op de hak zou nemen.

Cartoonist in cel wegens belediging

De Nederlandse cartoonist Gregorius Nekschot is dinsdagmiddag in zijn woonplaats Amsterdam aangehouden door de politie. Nekschot wordt verdacht van "belediging van een bevolkingsgroep" en "het aanzetten tot haat", zo is morgen in de Sp!ts te lezen.

'Beledigen als beroep'

Omdat de officier van Justitie van mening was dat de tekenaar "langdurig aanzet tot haat en van beledigen zijn beroep maakt" werd de verdachte langer vastgehouden dan normaal. Een dergelijk delict zou namelijk in een zwaardere categorie vallen.

Nekschot tekent cartoons voor onder andere het weekblad HP/De Tijd. In zijn zwart/wit-tekeningen, vaak expliciet seksueel van aard, drijft hij doorgaans de spot met de multiculturele samenleving. Met name religies en politieke figuren moeten het hierbij ontgelden.

Politiek besluit

Volgens Max Vermeij, de advocaat van de verdachte, lijkt de aanhouding meer op een politiek besluit dan op een juridische zaak. "Je kunt je afvragen of hier geen politiek correcte belangen een rol spelen. Dit is een zaak over de vrijheid van meningsuiting", aldus de raadsman


BRON!!!!!!!!
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39426
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Do Mei 15, 2008 10:46 pm

Als geen Stijl het onderwrp aansnijdt dan kunnen de andere media niet achter blijven. En wat schrijft Geen Stijl ?
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/05/gregorius_nekschot_in_het_cach.html
Gregorius Nekschot opgepakt wegens haatzaaien
Opmerkelijk nieuws vanuit het stripwezen. De niet geheel onomstreden cartoonist Gregorius Nekschot is begin deze week door een SWAT-team van zijn bed gelicht en heeft uiteindelijk anderhalve dag in de cel moeten doorbrengen. Zo bevestigt zijn advocaat, mr. Max Vermeij. Volgens de raadsman behelst de verdenking "belediging" dan wel "aanzetten tot haat" wegens "ras/godsdienst/levensovertuiging" gepleegd door iemand "die daarvan een beroep of gewoonte maakt". Een regelrecht lachertje natuurlijk gezien de broodheren (HP/de Tijd en twee minuscule weblogjes) van Nekschot. Een tekeningetje in een dode boom doet hoogstens 750 euri per maand (binnenkort overigens nog maar de helft) en de twee online uitgaven zijn onbezoldigd. Los daarvan is het natuurlijk de grootst mogelijke kolder dat een striptekenaar vanwege zijn werkjes wordt vervolgd door het OM. We leven toch verdoeme niet in de voormalige DDR hier! Ofwel een nekschot voor de fatsoenspolitie. Al willen we voor de fusillering nog wel graag even weten wie of wat nu exact de aanleiding is geweest voor de de arrestatie.
Update: Het landelijk parket bevestigt de aanhouding, die overigens op last van het OM is uitgevoerd. Nekschot wordt verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. Ook is bij huiszoeking "belastend materiaal" in beslag genomen.

Ze gaan hem dus ook pakken voor nog niet of nooit gepubliceerd 'beledigend' materiaal dat die al jaren in de kast heeft liggen.
Sinds de verdwijning van het IJzeren Gordijn voelen de W-Europese regeringen zich niet meer geremd om de Stasi-methoden te gebruiken tegen politiek niet-correcte personen.
Dat van het SWAT-team zie ik verder nergens. Wel hier:
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2008/05/cartoonist_in_cel_wegens_beled.html
Cartoonist in cel wegens belediging
De Nederlandse cartoonist Gregorius Nekschot is dinsdagmiddag in zijn woonplaats Amsterdam aangehouden door de politie

De babbel van de advocaat is:
Volgens Max Vermeij, de advocaat van de verdachte, lijkt de aanhouding meer op een politiek besluit dan op een juridische zaak. "Je kunt je afvragen of hier geen politiek correcte belangen een rol spelen. Dit is een zaak over de vrijheid van meningsuiting", aldus de raadsman.''
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39426
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Do Mei 15, 2008 11:33 pm

In de pers duikt nu op de tekst:
De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van 'Nekschot', nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De aangifte komt voort uit een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.[...]

Een zelfbenoemde spreekbuis en imam, Abdul Jabbar van de Ven, heeft 3 jaar geleden geklaagd en nu uiteindelijk wordt er actie ondernomen op een unieke manier (tenminste voor ons landje). Er zit een luchtje aan. Zoals Hans Teeuwen bij P&W zei: 'ze willen intimideren'.
Zouden ze behalve zijn computer, mobieltje en tekeningen ook zijn potloden in beslag hebben genomen? Gaat die een Berufsverbot krijgen?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 12:30 am

Dit is lullig... Het blijkt dat Nekschot door tien agenten uit zijn huis gehaald is... Mijn hemel.. Tien agenten. Zoveel agenten komen niet eens in beeld als een paar Amsterdamse lievertjes auto´s in de fik steken.

Dat van die tien aganten zei cabaretier Hans Teeuwen, een bekende van Gregorius Nekschot, in het tv-programma Pauw en Witteman.
Volgens Teeuwen is de arrestatie bedoeld als intimidatie: 'Waarom zou je anders met tien man komen binnenvallen? Normaal krijg je toch gewoon een dagvaarding en doet de rechter uitspraak.'

De politie zou 'Nekschot' hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. 'Een tamelijk intimiderende opmerking,' aldus Teeuwen.

http://www.elsevier.nl/nieuws/cultuur_e ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

naar boven
Berichten: 5054
Lid geworden op: Do Nov 16, 2006 10:14 pm
Contact:

Berichtdoor naar boven » Vr Mei 16, 2008 12:47 am

De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van 'Nekschot', nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De aangifte komt voort uit een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.[...]

Meer waarschijnlijk is dit de stasi in het verkeerde keelgat geschoten..

Edit nb: Link is dood. Deze (nog) niet..
Laatst gewijzigd door naar boven op Vr Mei 16, 2008 9:44 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
RTFM

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 11:40 am

Misschien, ohhhh, please... kan deze affaire de ondergang van dit kabinet versnellen.
Dan is deze arrestatie niet voor niets geweest.

Kamer woedend over arrestatie Nekschot
vrijdag 16 mei 2008

De Tweede Kamer is verontwaardigd over de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. VVD, PVV, SP en D66 vinden dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is en eisen opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) van Justitie

PVV-leider Geert Wilders beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM), dat opdracht gaf tot de arrestatie, van ‘dictatoriale trekjes’. Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten, vindt Wilders.

Ook andere partijen in de Kamer houden de kwestie in de gaten. ‘Wij nemen deze zaak wel hoog op. Een cartoonist vervolgen gaat vrij ver,’ zegt PvdA-Kamerlid Ton Heerts.

Moslims
Nekschot, een pseudoniem, wordt door het OM verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend en kwetsend kunnen zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur.

Paul Velleman, officier van justitie in Amsterdam, gaf opdracht tot de arrestatie, meldt weblog GeenStijl. Voorafgaand aan de arrestatie werd een onderzoek naar de cartoonist uitgevoerd door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD). Voorzitter van de LECD is diezelfde Velleman.

Klacht
Het onderzoek naar Nekschot werd gestart in 2005, na een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Het is niet duidelijk waarom er nu, na drie jaar, opeens actie wordt ondernomen.

Velleman is overigens ook degene die onderzoekt of de Wilders zich schuldig maakt aan racisme en discriminatie.

Door Claudia van Zanten


http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/ ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 11:44 am

Arrestatie Nekschot schande voor rechtsstaat
vrijdag 16 mei 2008

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen wil discriminatie harder aanpakken. Dat stond gisteren, donderdag 15 mei 2008, in De Telegraaf.

Onthoud de datum, want kennelijk heeft dit bericht in de loop van woensdag De Telegraaf bereikt: ‘Amsterdam zet de komende jaren extra in op de strijd tegen discriminatie. Dat dat nodig is, bleek uit recente incidenten in de hoofdstad. Burgemeester Job Cohen en wethouder Freek Ossel (diversiteit) hebben daarom woensdag een plan van aanpak gepresenteerd, liet de gemeente weten.’

Volgens Cohen ligt het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam rond de achthonderd en is het aantal aangiften bij de politie gestegen naar 232. Cohen: ‘Onderzoek toont aan dat dit slechts het topje van de ijsberg is, in de meeste gevallen wordt nooit melding gemaakt van discriminatie.’

Keihard
Hoe is dit vastgesteld? Ook staat in het bericht dat uit het onderzoek is gebleken dat ruim een kwart van de Amsterdammers zich vorig jaar gediscrimineerd voelde. Surinamers, Turken en Marokkanen ervoeren dat zelfs nog vaker.

Wie heeft dit onderzoek gedaan? Wie discrimineert ze: politie, justitie, gemeente, de Amsterdamse duiven? En wat gaat de gemeente nu doen?

Er is al een plan van aanpak en geld: extra capaciteit voor het Meldpunt Discriminatie Amsterdam en één miljoen euro. Hebben Cohens mensen al keihard opgetreden?

Dinsdag
Dat gebeurde allemaal op woensdag. Maar wat gebeurde er een dag eerder? Cartoonist Gregorius Nekschot is dinsdag door tien agenten uit zijn huis gehaald omdat zijn prenten beledigend en discriminerend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur.

Is dat echt waar? Tien agenten om één cartoonist te arresteren? Als dit zo is, dan heeft het Amsterdamse korps te veel agenten in dienst.

Volgens mij is dit ook een unicum. Gerard Reve en Willem Frederik Hermans werden ook ooit beschuldigd van een opiniedelict, maar ze zijn nooit gearresteerd. Ze kregen slechts een dagvaarding. Omdat dit soort delicten meestal door een specifieke persoon in openbaarheid wordt gepleegd. Als je weet waar de verdachte woont, stuur je hem een dagvaarding.

Zonde
Voor het bewijs, hoef je niet eens met de verdachte gaan praten. Zou cartoonist Gregorius Nekschot willen ontkennen, dan is dit gemakkelijk te weerleggen. Hij heeft immers al een boek uitgegeven.

Het is ook uniek in de Nederlandse geschiedenis sinds 1945 om met tien agenten één cartoonist te arresteren. Als dit waar is, moet dit niet zonder gevolgen blijven voor degenen die daartoe opdracht hebben gegeven.

Want het misbruik van politiemacht om vrees aan te jagen bij de burgers, is een onvergefelijke zonde. De rechtsstaat wordt daarmee behoorlijk aangetast.

Misselijkmakend
Nekschots boek heet 'Nekschot: Misselijke grappen'. De tekenaar geeft zelf aan dat zijn boek enigszins misselijkmakend is. Het is dus ironisch en valt dus onder de vrijheid van meningsuiting voor de kunstenaars.

Ook ik vind niet alle tekeningen van Nekschot mooi. Maar ja, hiervoor zou niemand mogen worden vervolgd. De woning van de tekenaar in Amsterdam is doorzocht, zijn computer en mobiele telefoon zijn in beslag genomen, aldus deze site.

Ook dat is uniek. Voor tekeningen die niet openbaar zijn gemaakt, kun je hem helemaal niet vervolgen. Ik ben benieuwd wat de rechter hiervan vindt. Hier wordt gewoon misbruik gemaakt van bevoegdheden.

Drugs
Of zochten ze daar naar drugs of wapens? Als dat niet het geval is, dan is sprake van brutale, disproportionele inzet van bevoegdheden. Machtsmisbruik, die het hart van de rechtsstaat raakt.

Justitie kan beweren dat het bewijs wilde verzamelen van ‘langdurig aanzet tot haat en van beledigen op een beroepsmatige wijze’. Maar hiervoor hoef je hem niet met tien man te arresteren en langdurig te verhoren: heel Nederland weet dat die persoon een tekenaar is.

Anonimiteit
Cabaretier Hans Teeuwen, een bekende van Nekschot, zegt dat de politie Nekschot heeft verteld dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. Dit is niet alleen intimiderend maar het is ook buitengewoon gevaarlijk. Als hem straks iets overkomt, dan zijn de Amsterdamse politie, Justitie en gemeente hoervoor verantwoordelijk.

De Amsterdamse politie weet beter dan anders korpsen in Nederland dat critici van de islam kunnen worden gedood.

Materieel rechtelijk is ook zeer de vraag of je een cartoonist kunt vervolgen wegens zijn opvattingen. Juist omdat dit zijn beroep is, is het bijna vanzelfsprekend dat wat hij tekent als beledigend, kwetsend en soms ook discriminerend kan overkomen.

Satire
Als kunstenaars dit niet langer mogen doen, dan mag in Nederland in boeken, in tv-programma’s en in cartoons geen satire meer worden gehanteerd.

In het Handyside-arrest oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van Mens als volgt over de vrijheid van meningsuiting:

“(…) that this right is applicable not only to information or ideas that are favorably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb the State or any sector of the population. (…) the demands of that pluralism, tolerance and broadmindedness without which there is no democratic society.’

Kwetsen
Nekschot heeft dus het recht om een bevolkingsgroep te kwetsen, anders leven we niet meer in een democratische samenleving.

Wat moet Cohen nu doen? Is dit zijn harde aanpak van discriminatie? Nee, dit kan niet waar zijn! Job moet vandaag nog naar Nekschot om uit te vinden wat er precies is gebeurd, en als de berichten juist zijn, gaat hij als een rechtsstatelijke man alle betrokkenen schorsen.

Nekschot moet een schadevergoeding krijgen voor het disproportionele optreden van de Amsterdamse politie. Treedt Cohen niet op, dan moet hij politiek verantwoordelijk worden gehouden voor deze onrechtsstatelijke handelingen.

En het parlement moet snel debatteren over de toekomst van de antidiscriminatie-afdeling van politie en Justitie.

AFSHIN ELLIAN


http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/as ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 12:47 pm

Erg grappig.
Waarom heeft het zolang geduurd voordat het OM actie onder nam?
De aanhouding volgt op een aangifte uit 2005. We zijn nu bijna 3 jaar later.

In het parool las ik dit.

Het onderzoek heeft volgens het OM zo lang geduurd omdat het Landelijk Expertisebureau Discriminatie honderden cartoons heeft beoordeeld. Tussen de twee en de twintig ervan zijn volgens het OM mogelijk strafbaar.

Tja... 8) Daar doe je een paar jaar over. En het vervelende is, er kwamen steeds nieuwe cartoons bij.

En.....
Volgens het OM was het lastig om de identiteit van Nekschot te achterhalen.
Nekschot zegt zich nooit aan justitie te hebben onttrokken, maar niet op de hoogte te zijn geweest van het onderzoek.


http://www.parool.nl/nieuws/2008/MEI/16/p1.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 12:51 pm

Cartoonist: ik ben niet meer veilig


PETER VAN BRUMMELENAMSTERDAM - De Amsterdamse cartoonist Gregorius Nekschot voelt zich geïntimideerd door de politie-inval in zijn huis. ''Nu hebben we je!' zeiden ze toen ze hier dinsdagochtend binnenvielen. Terwijl ik me nooit aan justitie heb willen onttrekken.''

De cartoonist - zijn pseudoniem verwijst naar zowel de paus die de inquisitie instelde als een methode waarmee fascisten en communisten tegenstanders uit de weg ruimden - zat dinsdag thuis te werken, toen de bel ging. ''Ongeveer tien man stonden er voor de deur. Twee agenten, de officier en veel technische recherche. Meteen toen ze binnenkwamen, begonnen ze te fotograferen en in mijn spullen te rommelen.''

De cartoonist werd naar het politiebureau in Buitenveldert gebracht, waar hij twee keer werd verhoord. ''Daarna ben ik overgebracht naar een cellencomplex in Zuid-Oost, waar ik tot woensdagmiddag een uur of drie ben vastgehouden. Toen ik thuiskwam, bleken mijn computer, backupschijven, een usb-stick en mijn mobiele telefoon in beslag te zijn genomen. Allemaal spullen die ik nodig heb om te kunnen werken.''

De cartoonist zegt zich in zijn werk te richten tegen alle vormen van totalitarisme, religieus én politiek. ''Dat ik zoveel cartoons aan de islam wijd, komt doordat uit die hoek de laatste tijd wel heel veel stof wordt aangedragen. Ik reageer op wat om me heen gebeurt,'' zei hij twee jaar geleden in deze krant bij het verschijnen van zijn boek Misselijke grappen.

Min of meer tot zijn verbazing heeft dat boek niet heel veel losgemaakt. En dat terwijl de cartoons toch heel wat verder gingen dan de bekende Deense cartoons. ''Dat is ook wat die agenten dinsdagochtend tegen me zeiden: 'Wat jij maakt, is veel erger dan wat ze in Denemarken deden. Besef je wel wat het betekent als jouw identiteit bekend is?' Waarop ik zei: dan laadt u wel een heel zware verantwoordelijkheid op uw schouders.''

De cartoonist zegt zich na de inval onveilig te voelen. ''Ik heb me nooit willen onttrekken aan justitie. Op mijn website is zelfs een directe link naar het Meldpunt Discriminatie. Maar ik ben wel altijd heel voorzichtig geweest met mijn identiteit. Dat pseudoniem gebruik ik niet voor niets. Het is geen flauwekul wat ik maak, ik weet wat de consequenties kunnen zijn. Daarom ben ik ook heel bang voor een veroordeling. Stel dat ik de gevangenis in ga. Als maker van die cartoons ben ik er mijn leven niet zeker.''


© Het Parool, 16-05-2008


http://www.parool.nl/nieuws/2008/MEI/16/ams1.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39426
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mei 16, 2008 1:20 pm

De cartoon waar het allemaal mee begon, die waarover dhr. van de Ven klaagde, is deze (link)
http://www.gregoriusnekschot.nl/images/abdul_jabbar.gif
Verder: het gerucht dat justitie ook zijn potloden als bewijsmateriaal in beslag heeft genomen, is nergens bevestigd.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

naar boven
Berichten: 5054
Lid geworden op: Do Nov 16, 2006 10:14 pm
Contact:

Nog een Nekschot

Berichtdoor naar boven » Vr Mei 16, 2008 1:24 pm

Afbeelding
RTFM

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nog een Nekschot

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 1:30 pm

naar boven schreef:Afbeelding


Deze cartoon heeft een vriend van me getekend. Hij woont in Engeland, Ik hoop maar dat hij bespaard blijft van dit soort toestanden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 2:10 pm

Dit is waarschijnlijk de nieuwste cartoon van Gregorius Nekschot.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 3:37 pm

Hirsch Ballin was ook op de hoogte van de arrestatie. Het lijkt me trouwens sterk dat men 3 jaar nodig heeft om achter een identiteit van iemand te komen. Internet geeft zijn geheimen zo vrij. Zeker aan de OM en politie.

Justitie zocht drie jaar naar identiteit Nekschot

Politie en justitie hebben zo'n drie jaar nodig gehad om de identiteit te achterhalen van de cartoonist die werkt onder het pseudoniem Gregorius Nekschot. Daarom is Nekschot pas deze week aangehouden in verband met aangiftes, waarvan de eerste uit 2005 dateert. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vrijdag gezegd.

Pas 'dezer dagen' is bij justitie duidelijk geworden wie Nekschot is. Dinsdag werd hij gearresteerd voor verhoor. Pas de volgende dag werd hij weer vrijgelaten. Tegen Nekschot is herhaaldelijk aangifte gedaan wegens het opzettelijk beledigen van een bevolkingsgroep en het aanzetten tot haat. Volgens Hirsch Ballin gaat het om 'zes à zeven' aangiftes.

Kritiek uit de Tweede Kamer op de arrestatie van Nekschot wees Hirsch Ballin van de hand. "Het OM doet zijn werk en doet zijn werk professioneel", zei de minister. SP-Kamerlid Jan de Wit had de arrestatie van Nekschot 'buiten proportie' genoemd. "Het gaat om een tekenaar, niet om een bommenlegger." PVV-leider Geert Wilders betichtte het OM van 'dictatoriale trekjes'. "Nederland lijkt de DDR wel."

Hirsch Ballin zei dat het onderzoek niets te maken heeft met het omstreden verbod op godslastering. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer afschaffen, terwijl Hirsch Ballin het juist wil uitbreiden. De minister wees er bovendien op dat Nederland volgens internationale verdragen verplicht is om het opzettelijk beledigen van bevolkingsgroepen en het aanzetten tot haat strafbaar te stellen, en de daders te vervolgen.

Over de identiteit van Nekschot wilde Hirsch Ballin geen mededelingen doen, behalve dat het om een man gaat. Over zijn tekeningen wilde Hirsch Ballin zich niet uitlaten, omdat de zaak mogelijk onder de rechter wordt gebracht. Nekschot maakt veel tekeningen over moslims en de islam, die bepaald niet als subtiel zijn te kenschetsen.


http://www.depers.nl/binnenland/202458/ ... t-was.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Chaimae
Berichten: 10447
Lid geworden op: Ma Okt 16, 2006 9:43 pm

Berichtdoor Chaimae » Vr Mei 16, 2008 3:52 pm

Zal hem leren.. =) Jammer dat hij niet in SA is opgepakt, waarna hij vervolgens gestenigd zou worden.
"Our patience will achieve more than our force."

Elk boek is een gevaar dat de ziel in wil. Wie de ziel in wil, moet door de omgekeerde wereld heen, door de leegte, dor de angst, door het niets.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 3:59 pm

Gelezen op het NRC.

De actie heeft geleid tot felle en boze reacties van zijn advocaat, van de cabaretier Hans Teeuwen, maar ook van verschillende politici. Het Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) veronderstelt dat hij de eerste was die met vragen is gekomen aan minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA). „Ja, want ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de minister hier niet van wist”, aldus Van der Ham. Hij vindt de actie „buitenproportioneel”. Waarom wordt de cartoonist niet uitgenodigd voor een gesprek, dat had volgens Van der Ham toch ook gekund. „De mensen kunnen nu toch weer gaan denken dat de ruimte voor vrijheid van meningsuiting in Nederland veel minder wordt.” Om dezelfde reden maken ook Kamerleden van VVD, PVV, PvdA groot bezwaar tegen de aanhouding. „De gang naar de rechter is niet de goede keus”, vindt Van der Ham. „Kijk, die cartoons zijn ook niet mijn smaak, maar daar kunnen we het over hebben. Nu wordt het maatschappelijk debat gesmoord.”

Dat de tekeningen haatzaaiend zijn en misschien zouden kunnen aanzetten tot geweld of zelfs een aanslag, heeft Van der Ham ook bedacht. „Dat is volgens mij dan toch een ernstige misvatting, een verkeerde inschatting. Dat heeft de discussie over de film Fitna van Geert Wilders toch wel duidelijk laten zien?” De minister zal komende dinsdag aan de tand worden gevoeld over de aanhouding.

Vele klachten

Deze actie van justitie volgt op een aangifte door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) in 2005. „Niet alleen imam Abdul Jabbar van de Ven maakt bezwaar tegen de tekeningen. Dat is echt onzin”, zegt MDI-directeur Niels van Tamelen. „We kregen in die tijd ruim tachtig meldingen van moslims of hun organisaties en van donkere mensen die beledigd waren.” Na de klachten, aldus Van Tamelen, werd de site van de cartoonist enige tijd scherper bekeken. „We hebben toen tientallen tekeningen geselecteerd waarvan wij het idee hadden dat ze over de grens waren. Zeker waren we daar dus niet van en daarom dachten we dat het beter was ze voor te leggen aan het OM.”

Eerder waren Nekschots cartoons ook al opgevallen, doordat de in 2004 vermoorde cineast Theo Van Gogh ze vaak op zijn site De gezonde roker plaatste. Tameling zegt dat hij zich er goed van bewust is dat „deze tekenaar steeds de grenzen opzoekt”. Hij noemt de aangifte dan ook „atypisch voor het meldpunt”: „Meestal zijn we zelf al overtuigd van de strafbaarheid, maar nu was er twijfel, het is ingewikkeld.” Met het oog op de vele serieuze klachten moest het OM er maar eens wat beter naar kijken, vindt hij. „Ook wij vinden de vrijheid van meningsuiting kostbaar, maar je mag mensen niet beledigen om wie ze zijn”, zegt Tameling.


http://www.nrc.nl/kunst/article1088858. ... belediging
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ketter
Berichten: 4219
Lid geworden op: Do Jun 22, 2006 9:06 am
Locatie: Vlaanderen

Berichtdoor Ketter » Vr Mei 16, 2008 4:25 pm

Chaimae schreef:Zal hem leren.. =) Jammer dat hij niet in SA is opgepakt, waarna hij vervolgens gestenigd zou worden.


Ben je gek geworden, Chaimae?
Nu ga jij mij eens moeten uitleggen waarom je denkt dat de Koran niet door de duivel kan geschreven zijn. Als je zo'n uitspraken doet, is dat de eerste introspectie die je moet doen!
Zonder (ji)haat straat.

Wat is er zo moeilijk te begrijpen aan het feit dat ik niet kan geloven in een God die zo duidelijk kwaadaardig is?

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 5:48 pm

Gregorius Nekschot: 'Ik bedrijf alleen satire'
Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman
gepubliceerd op 16 mei 2008

AMSTERDAM - Cartoonist Gregorius Nekschot heeft geen hekel aan religie en is niet gefocust op de islam, zei hij vorig jaar in een gesprek met de Volkskrant. 'Ik teken niet om te beledigen', aldus de tekenaar die eerder deze week werd aangehouden wegens publicatie van discriminerende spotprenten. 'Mij wordt haatzaaien, beledigen, stigmatiseren en discriminatie verweten. Ik zeg: ik bedrijf alleen satire.'

Twee vervaarlijk neergezette mannen met baarden zitten in een met semtex, dynamiet en andere explosieven volgeladen auto. Boven de tekening staat: Jihad-strijders na vrijspraak nog maar voor één ding bang. ‘Fuck, wielklem’, gromt de man achter het stuur.

Het is nog een van zijn mildste tekeningen, en een van de persoonlijke favorieten van cartoonist Gregorius Nekschot. Een pseudoniem, hij houdt zijn identiteit angstvallig geheim. Ook zijn uitgeverij Xtra weet niet welke naam in zijn paspoort staat.

Gregorius Nekschot is een fenomeen op het internet. Sinds begin 2001 tekent hij onder die naam prenten met een combinatie van de thema’s politiek, religie en seks. Een explosief mengsel, blijkt.
‘Omdat niemand zijn tekeningen wilde afdrukken’, begon hij in 2003 een eigen site. Hij tekende ook vanaf januari 2004 op die van Theo Van Gogh, ‘De Gezonde Roker’, tot deze cineast werd vermoord.

Klachtenregen
Als het christendom het moet ontgelden in zijn tekeningen, krijgt hij wel eens een mailtje met de strekking: Moet dat nou? Maar het meest omstreden is hij om zijn prenten van moslims waarin hij de spot drijft met de islam, en dat zijn er veel.

Zijn stijl is al niet fijngevoelig, bij zijn behandeling van dit onderwerp overschrijdt hij doelbewust de grenzen van wat als goede smaak wordt beschouwd. Hij heeft een hekel aan religie in het algemeen, zegt hij, al misgunt hij niemand zijn troost. Hij zegt ook niet gefocust te zijn op de islam, ‘maar ze geven wel veel materiaal’.

‘Smakeloos’, ‘ranzig’, ‘ziek’, ‘beledigend’, maar ook ‘hilarisch’, ‘kostelijk’ en ‘goed getekend’, luiden de uiteenlopende oordelen over zijn werk op internetfora.

Het regent ook klachten. Van het Meldpunt Discriminatie Internet. Van het Meldpunt Moslimdiscriminatie. Van de door het tv-programma van Andries Knevel bekende radicale Nederlandse imam Abdul-Jabbar van de Ven, die via Maroc.nl opriep klachten in te dienen tegen zijn werk.

Een psychiater, die zijn tekeningen had bekeken, stuurde Nekschot een ongevraagde diagnose: hij was ‘eng en gevaarlijk’ en ‘seksueel gefrustreerd’. De man die deze donderdagavond met zijn uitgeefster aan tafel zit tussen de boekenkasten van uitgeverij Xtra, maakt eerder een bedachtzame indruk.

Geen schreeuwlelijk, wel iemand die stevige uitspraken doet. ‘Alles wat naar ideologie riekt, probeer ik zo veel mogelijk belachelijk te maken’, omschrijft hij een van zijn uitgangspunten.

Zelfcensuur
Nekschot – Misselijke grappen heet de bundel die half maart (2007 -red.) verschijnt. De voorbereiding van het boek was in volle gang toen eind januari de rellen losbarstten over de Deense cartoons van Mohammed.

In de eerste week van die onlusten toonde de uitgeefster zich tegenover de Volkskrant vastbesloten de meest omstreden cartoon op te nemen. ‘Het hoogtepunt uit de Kinderkoran’, toont Mohammed bezig met seksuele handelingen met zijn minderjarige vrouw Aisja.

Maar op het laatste moment, toen het boek naar de drukker moest en er inmiddels bij de cartoonrellen vele doden waren gevallen in het Midden-Oosten, besloot de uitgeefster de gewraakte prent uit de drukproeven te vissen.

Op pagina 63 staat nog wel de titel van de tekening. Eronder: Kijk op www.gregoriusnekschot.nl. Daaronder: icoontjes van een printer, een schaar en een kwast. En onderaan de pagina een knuffelbeertje. ‘Van Aisja’, verduidelijkt Nekschot.

Worden veel prenten van Nekschot onsmakelijk bevonden en roepen ze weerstand op, deze tekening wordt door zijn critici beschouwd als pure provocatie, met geen ander doel dan te kwetsen en beledigen, zeker nu zo pijnlijk duidelijk is geworden hoe gevoelig het tekenen van de profeet Mohammed ligt.

‘De tekening is al ruim een jaar oud. Ik heb hem niet getekend met het idee van nu ga ik eens lekker godslasteren’, zegt Nekschot. ‘Ik teken niet om te beledigen.’

Nederlaag
Bovendien had deze prent, zoals al zijn tekeningen, een aanleiding, benadrukt hij. ‘Eind 2004 was er gedonder over de verschijning van een Kinderkoran met illustraties in Nederland. De moslims die dat boek met de beste bedoelingen hadden gemaakt kregen de wind van voren.’

De uitgeefster: ‘We hebben de tekening er niet volledig ingezet. Dat voelt als een nederlaag.’

Zij zegt dat ze vooraf niet had bedacht wat ze zich met de uitgave van deze bundel op de hals had gehaald. De vaste distributeur van de uitgeverij wil het boek niet verspreiden omdat het werk de reputatie van het bedrijf zou schaden. De dienstdoende drukker kampte met gewetenswroeging en moest worden vervangen.

Ze zegt geen spijt te hebben, maar wil niet met haar naam in de krant. ‘Als uitgever steek je al je nek uit. Het is een erezaak om dit uit te geven, maar het is niet zonder risico.’

Jomanda
Nekschot zegt zich al jaren te verdiepen in de ideologieën en religies die hij bespot; ‘Je moet tenslotte weten waar je het over hebt.’

Hij bezocht katholieke bedevaartplaatsen als Lourdes en Fatima – ‘alleen al door de aanblik van al die ongelukkige stumperds voelde ik me beter’ – hij bekeek de islamitische relikwieën van de profeet Mohammed in het Topkapi-museum in Istanbul – ‘daar zag ik moslimvrouwen met een ijzeren masker de in goud vervatte baardharen van de profeet bewonderen’.

Hij was ook aanwezig bij een sessie van Jomanda in Tiel, waarvan hem bijbleef dat er achterin de zaal een snackbar was waar mensen doodgemoedereerd een patatje aten, ver van de ‘krijsende gekken’ voorin de zaal.

Maar wat hem bij lezing van de Koran opviel, is ‘dat de profeet Mohammed juist opriep van hem geen heilige te maken’. Nekschot zegt te zijn geschrokken van de ‘wolk van censuur’ die is neergedaald na de cartoonrellen.

‘Het gaat te ver als deelnemers aan een carnavalsoptocht wordt verteld dat ze geen grappen mogen maken over Mohammed. We moeten nu bereid zijn de strijd aan te gaan voor onze overtuigingen. Als je begint met toegeven, dan houdt de druk niet op, het is een glijdende schaal.’

Stangen
Er zal alleen maar meer geklaagd worden, verwacht Nekschot. ‘Mij wordt haatzaaien, beledigen, stigmatiseren en discriminatie verweten. Ik zeg: ik bedrijf alleen satire.

Ik plaats mijzelf in de traditie van Van den Vos Reynaerde en Tijl Uilenspiegel en in deze tijd is de cartoon een uitstekend medium om zaken op de hak te nemen. Echte zeloten hebben een hekel aan de gulle lach. Met dit boek wil ik niets aanvechten, ik wil stangen en onderuithalen.’

Zijn pseudoniem Gregorius Nekschot klinkt daarvoor militant genoeg. ‘Gregorius vanwege paus Gregorius de IXe die de inquisitie invoerde, maar ook omdat het een mooie naam is. En Nekschot, ‘omdat zowel nazi’s als communisten op deze manier hun tegenstanders uit de weg ruimden’.

Hij is ook een recalcitrant kind van zijn tijd dat wil dwarsliggen, blijkt uit het weinige dat hij kwijt wil over zijn achtergrond. Hij is eind jaren zestig geboren, zijn ‘links-intellectuele ouders’ voedden hem ‘anti-autoritair’ op. Ze zijn het ‘fundamenteel oneens’ met zijn werk en zijn soms ‘ongerust’ over hun zoon.

De jaren zestig en zeventig omschrijft hij als ‘een regelrechte ramp, die tot hersenverweking heeft geleid’, een periode waarin de mensen ‘bedwelmd door de welvaart, stopten met nuchter nadenken’.

Linkse boegbeelden moeten het ontgelden, vooral Jan Pronk en Paul Rosenmöller. ‘Ik ben enorm op mijn hoede voor wereldverbeteraars. Als zij het voor het zeggen krijgen, gaat het echt mis.’

Lafheid
Het stoort hem dat ‘anderen hem willen wegzetten als een extreem-rechtse marginale figuur’. Dat collega-cartoonisten hem lafheid verwijten omdat hij tekent onder pseudoniem.

‘Alsof ik daar geen reden voor heb na de moord op Van Gogh en de cartoonrellen’, zegt hij. ‘Alsof ik zit te wachten op bedreigingen. Alsof ik er al geen prijs voor moet betalen in mijn privéleven. En denk maar niet dat ik iets verdien met die tekeningen. Geloof me, dan moet je gemotiveerd zijn.’

Hij vindt dat schrijvers, politici en tekenaars nu stelling moeten durven nemen. Je moet een lijn trekken, betoogt Nekschot. ‘Ik zet me af tegen degenen die zeggen: We moeten rekening houden met de gevoeligheden. Met de vrijheid van meningsuiting valt niet te schipperen.’

‘Iedereen mag grappen maken over alles,’ vindt de tekenaar. Maar niet veel mensen zijn bereid te vechten voor de vrijheid van meningsuiting, denkt hij. ‘Nederlanders zijn ‘bereid hun eigen overtuigingen te verkwanselen voor rust en geldelijk gewin’.

Provo
De uitgeefster, een vrouw van midden dertig, komt eerder uit de ‘linkse’ hoek die Gregorius Nekschot bekritiseert, zegt ze. Ze omschrijft zichzelf als ‘een voorstander van rebellie, een liefhebber van dingen die een beetje schuren’.

‘Er is al zo veel middenmoot, zo veel van hetzelfde’, zegt ze, en trekt een parallel met de jaren van Provo. ‘Dat is een club die jij ongetwijfeld verfoeit’, zegt ze tegen Nekschot. ‘Maar dit is dezelfde strijd, een anarchistische stem die je hoort.’

Maar is Nekschot dan niet teleurgesteld dat de Mohammed-cartoon niet in het boek staat?

Nee, hij is blij met deze oplossing, zegt hij. ‘Het is speels, met een knipoog.’

En behoort hij met zijn vurige pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting zo langzamerhand niet zelf bij een kamp van ideologen?

‘Ha!’, roept Nekschot. ‘Een wereldverbeteraar lacht niet. Scherpslijpers zijn geen lachebekjes. Het gaat mij erom dat je kunt blijven lachen. De gulle lach. Voilà. En ik wist niet dat je met een paar simpele tekeningetjes nog altijd zoveel ophef kunt veroorzaken.’


BRON!!!!!!!!
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 6:05 pm

'Arrestatie Nekschot geen inperking vrijheid'
vrijdag 16 mei 2008

De arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot betekent niet dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland extra wordt ingeperkt. 'Daar is geen sprake van,' aldus minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie).


Dat zei Hirsch Ballin vandaag naar aanleiding van de commotie rond de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot.

Haat
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de cartoonist van het opzettelijk beledigen van bevolkingsgroepen en van het aanzetten tot haat. Zijn tekeningen zouden moslims discrimineren.

‘Nekschot riskeert een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van 18.500 euro,' zo verklaarde een woordvoerder van het OM tegen elsevier.nl.


Meer op Elsevier.
http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/ ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 6:12 pm

Nekschot voelt zich slachtoffer van politiek spel

Cartoonist Gregorius Nekschot, die vanwege zijn tekeningen een nacht in de cel doorbracht, acht zichzelf het slachtoffer van een politiek spel. "Ik kan dit alleen maar in politieke termen duiden", zei Nekschot vrijdag in een interview met Radio 1.

Nekschot, wiens stem werd vervormd, hekelde de 'pogingen in de richting van censuur', die minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) volgens hem onderneemt, onder meer door het verbod op godslastering aan te scherpen. "Dit is een nare tendens. Er hoeft maar iemand aangifte te doen, of journalisten, cabaretiers en cartoonisten kunnen van hun bed worden gelicht", zei Nekschot.

Nekschot, die veel cartoons maakt over moslims en de islam, zei er altijd van overtuigd te zijn geweest dat zijn activiteiten binnen de vrijheid van meningsuiting vielen. "Van geen enkele instantie heeft mij ooit het bericht bereikt dat wat ik deed in strijd zou zijn met de wet."

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar een onderzoek ingesteld naar de cartoons van Nekschot, naar aanleiding van zes of zeven aangiftes wegens het opzettelijk beledigen van een bevolkingsgroep en het aanzetten tot haat en discriminatie. Sommige van deze aangiftes dateren al uit 2005. Volgens Hirsch Ballin heeft het politie en justitie drie jaar gekost om de identiteit van Nekschot te achterhalen.

In een interview met Het Parool zegt Nekschot zich onveilig te voelen sinds de politie-inval in zijn huis. Hij is bang dat zijn identiteit bekend wordt. "Dat pseudoniem gebruik ik niet voor niets. Het is geen flauwekul wat ik maak, ik weet wat de consequenties kunnen zijn." Als hij de gevangenis in moet, is Nekschot naar eigen zeggen zijn leven niet zeker. "Ik ben heel bang voor een veroordeling."

Nekschot zat dinsdagochtend thuis in Amsterdam te werken toen de politie aanbelde met een huiszoekingsbevel. "Nu hebben we je", zouden de agenten hebben gezegd. Hij moest mee voor verhoor en mocht pas woensdagmiddag weer naar huis. Zijn computer, backupschijven, cd's en dvd's en mobiele telefoon zijn in beslag genomen.


http://www.depers.nl/binnenland/202594/ ... -spel.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39426
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mei 16, 2008 7:43 pm

Volgens Hirsch Ballin heeft het politie en justitie drie jaar gekost om de identiteit van Nekschot te achterhalen.

Arm Nederland.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39426
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Vr Mei 16, 2008 8:18 pm

Tja, en wat vinden onze linksen er van? Die staan altijd zo gauw op de barricaden voor vrijheid. Neem nu dit:
http://sargasso.nl/archief/2008/05/16/cartoons-over-vrijheid-en-neurose/
Cartoons: over vrijheid en neurose
Aangezien de cartoonist geen linksmens is, wat beweegt hem dan (want hij strijdt niet voor het goede in de wereld) om zo te doen? Het is een zielig psychiatrisch gevalletje.
Maar hoe kijken ze tegen de actie van de overheid aan? Ik krijg de indruk dat de onderbuikgevoelens die van vreugde zijn. Maar de ratio en de ideologie zeggen dat ze tegen de autoriteiten moeten zijn, dus achter de cartoonist behoren te staan. En hier is het 'maar':
Maar de cartoons hebben ook iets dwangmatigs, iets ziekelijks. De cartoons zijn bijna een getekend syndroom van Gilles de la Tourette, ze hakken constant maar op de zelfde zinloze punten in. Keer op keer die profeet die kleine kinderen neemt, steeds maar weer die moslims en die geiten in compromitterende posities. Jaren achtereen, schets na schets. En het roept de vraag op wat je met mensen aanmoet die geen maat kennen? [...]
Maar het gaat querulanten soms niet om de ideeën, of een keertje kwetsen om te laten zien dat dat kan en moet kunnen. Het zijn neurotische gedachtenstalkers, zelf slechts de vrijheid benutten om af te slachten wat niet in hun straatje past.

Dus in dit incidentele gevalletje zit de Staat niet zo vreselijk mis. Moet kunnen.
Over de kwestie waarom al zijn tekeningen (en potloden?) in beslag zijn genomen, kwam ik een commentaar tegen op vermelde webpage:
In de waarheidsvinding die door de politie is toegepast moet je de openbare oproepen tot haatzaaien onderscheiden van de tekeningen, collecties en aantekeningen die Gregorius thuis heeft liggen. Het gaat er echter op neerkomen dat de aanklacht van haatzaaiing straks door justitie wordt ondersteund met de privegegevens van Gregorius, die zogenaamd een helder licht werpen op zijn openbare en slechte gedachtengoed.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72588
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Mei 16, 2008 8:21 pm

Het is godsonmogelijk om de gewraakte cartoons van internet te halen. Inmiddels hebben deze cartoons zich over het gehele internet verspreid.
Ik vraag me af hoe ze dat gaan aanpakken.

Spotprenten van internet gehaald OM: acht cartoons Nekschot strafbaar

Cartoonist Gregorius Nekschot heeft zich in acht cartoons schuldig gemaakt aan discriminatie en mogelijk het aanzetten tot haat of geweld.

VerwijderdDat zegt het Openbaar Ministerie in Amsterdam. De spotprenten zijn inmiddels van het internet verwijderd. Justitie heeft tientallen cartoons beoordeeld. De meesten vallen binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten