Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Plaats reactie
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8537
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door H.Numan »

Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Het kerkbezoek in Nederland is de afgelopen jaren verder afgenomen. Ging elf jaar geleden nog 23% van de volwassenen ten minste één keer per maand naar de kerk, in 2008 was dat nog 19%. Groei zit er wel in het aantal islamieten in Nederland, van 3 naar 4%. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de Nederlands Hervormde Kerk die in 2004 opging in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft de laatste jaren aanhang verloren. Rekende in 1999 nog 14% zich tot deze gezindte, in 2008 voelt nog maar 10% zich tot deze stroming aangetrokken. Het aandeel gereformeerden daalde de afgelopen elf jaar van 7 naar 4%.

Het CBS heeft geen uitsplitsing gemaakt naar de gereformeerden die zich in 2004 bij de PKN hebben aangesloten, en de aanhangers van behoudende groeperingen als de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en de Gereformeerde gemeenten in Nederland en Noord-Amerika.

Groei van islam
De groei van de islam wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijging van het aantal niet-westerse allochtonen. De onderzoekers bij het CBS noemen het opvallend dat de kerkelijkheid in de sterk stedelijke gebieden tussen 1999 en 2008 licht is toegenomen, terwijl die in alle overige gebieden afneemt.

Gereformeerden zijn de meest regelmatige kerkgangers. Van hen gaat 63% geregeld naar de kerk. Bijna de helft gaat minimaal een keer per week. Van de mensen die zich rekenen tot de PKN-stroming gaat ook 63% regelmatig naar het godshuis, terwijl van alle stromingen de katholieken het minst frequent naar de kerk gaan: 23% gaat regelmatig. Binnen de islamitische gemeenschap maakt ruim een derde een vaste gang naar de moskee. "De helft gaat zelden of nooit", aldus het CBS.

Platteland
De afname van het regelmatige kerkbezoek is vooral sterk op het platteland. De meeste allochtonen zijn te vinden in Zuid- en Noord-Holland, gevolgd door Flevoland. Limburg en Noord-Brabant blijven de provincies waar velen zich katholiek blijven noemen, terwijl de meeste mensen die zich hervormd voelen, in Drenthe, Overijssel en Gelderland wonen. De gereformeerde aanhang woont vooral in Drenthe, Flevoland en Zeeland.

21% tegenover 18%
Het zijn vooral vrouwen die zich rekenen tot een kerkgenootschap of levensbeschouwelijke groepering. Van de vrouwen is in 2008 63% kerkelijk, van de mannen 58%. Zij gaan ook regelmatiger naar de kerk: 21% tegenover 18% van de mannen.
Spitsnieuws
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Ik weet niet meer wat ik moet geloven. Het lijkt wel of elke krant zijn eigen onderzoek gehouden heeft.
In grote delen zijn alle artikelen gelijk, maar als het over Moslims gaat dan komen de verschillen. Zo zegt de telegraaf :
Groei zit er wel in het aantal islamieten in Nederland, van 3 naar 4 procent, zo becijferde het CBS. Die toename wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijging van het aantal niet-westerse allochtonen
De Elsevier kopt….

Steeds minder Nederlanders naar kerk of moskee

En weet ook nog eens te vertellen dat er in 2006 er volgens het CBS 850.000 moslims in Nederland woonde. En dat het verschil met de nieuwste cijfers volgens de woordvoerder van het instituut tegenover elsevier.nl 'niet significant' te noemen is.

In de elsevier kan je ook nog lezen dat :
Ging in 1998 nog 47 procent van de moslims een keer per maand naar de moskee, in 2008 is dat nog maar 35 procent. 'De helft gaat zelden of nooit,' meldt het CBS.
Wie of wat moeten we nu geloven. Is dit onderzoek goedkope staatspropaganda, om mensen zand in hun ogen te strooien.
Ik heb het idee dat er in Nederland meer dan 8500.000 moslims wonen. En dan tellen we illegalen moslims voor het gemak maar even niet mee.

Volgens het ND zijn er namelijk meer Moslims in Nederland.
In totaal wonen een kleine miljoen moslims in Nederland. Ze verschillen onder meer van andere gelovigen omdat ze jonger zijn, gemiddeld 25 jaar
Het reformatorisch dagblad roept blij dat het bezoek aan de moskee snel daalt
Van 2004 tot en met 2008 ging gemiddeld 35 procent van de moslims minstens één keer per maand naar de moskee, tegenover 47 procent in 1998 en 1999.
Van de niet-westerse allochtonen rekent 45 procent zich tot de islam. Van de totale bevolking is 5 procent moslim. In Rotterdam woont het grootste percentage moslims, gevolgd door Amsterdam, Alblasserdam en Den Haag. In deze gemeenten is ongeveer een op de tien volwassenen moslim.
De Trouw weet te vertellen dat Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking zich nog altijd zeer verbonden met kerk of moskee voelt., en heeft zelfs een kaartje met statistieken geplaatst.

Afbeelding

Wie heeft er nu gelijk....
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

naar boven
Berichten: 5047
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door naar boven »

Ariel schreef:De Trouw weet te vertellen dat Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking zich nog altijd zeer verbonden met kerk of moskee voelt., en heeft zelfs een kaartje met statistieken geplaatst.

Afbeelding

Wie heeft er nu gelijk....
In het CBS onderzoek, waar Trouw zich op baseert, worden atheïsten/ongelovigen helemaal niet meegeteld. Het woord 'ongelovigen' komt in het rapport één keer voor. Het woord atheïst(en) helemaal niet en agnost(en) ook niet. Uit het CBS rapport:
De-institutionalisering van de godsdienstigheid.
De gereformeerde kerk had, tot de jaren zeventig, nauwelijks last van kerkafval, dankzij een grote interne sociale controle en groepsdwang. De hervormde kerk heeft de laatste anderhalve eeuw het grootste ledenverlies geleden. Al bij de volkstelling van 1889 had de hervormde kerk al ruim 180 duizend kerkleden verloren in de Doleantie (1886), de afscheidingsbeweging die door Abraham Kuyper zo minutieus was voorbereid. Ten slotte heeft een grote groep de hervormde kerk verlaten zonder zich bij een andere kerk aan te sluiten. Dat was een kwestie van kerkafval, niet van geloofsafval. Het CBS, dat sinds 1899 de volkstellingen uitvoert, vroeg immers niet of mensen wel of niet geloofden, maar of zij ‘zich rekenden tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering’. Een ‘nee’ op die vraag maakte van niet-kerkelijken niet per definitie ongelovigen.
Zo lang er nog geen atheïstenkerk opgericht is met geregistreerde aanhangers komen er geen ongelovigen bij. Nooit dus..
RTFM

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6287
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door hans van de mortel »

Vooral de PKN'ers, en in iets mindere mate de gereformeerden, tonen een sterke betrokkenheid bij de samenleving door zich in te zetten als vrijwilliger. Mensen van andere gezindten en niet-kerkelijken zijn dat minder.

Volgens de grafiek die het CBS levert, zijn moslims het minst betrokken bij de samenleving.

Aldus Elsevier namens het CBS.

Mensen, geloof er maar niks van. Dat moslims het minst bij onze samenleving betrokken zijn spreekt haast als vanzelf. Maar voor wat de religieuzen in het algemeen betreft wil ik meedelen dat het CBS een grote onbetrouwbare bron is. Want wie is het CBS? Kent u de vragenlijsten? Nee dus! Welnu. Ik heb 15 jaar geleden of iets meer terug een speciaal kerstnummer van Elsevier gelezen over de Nederlander. Over zijn geloof. Wat mij daarin opviel was dat in bijna alle interviews de ’beklaagden’ opgaven een bepaalde (christelijke) religie aan te hangen. Maar . . . zij voegden daar wel meestal aan toe dat zij NIET (MEER) PRAKTISEREND waren.

Zoiets als: ik geloof in God, maar ik doe er niks (meer) mee. Nou, daar zal God vast reuzeblij mee zijn. Of: ik ben lid van de voetbalclub, maar ik kom er nooit meer. Wat stelt dat lidmaatschap dan nog voor? Juist ja! Dat is alleen nog maar voor de statistieken! Opsodemieteren met dat CBS. Bijna geen hond in Nederland heeft nog wat met religie, zijn kerk. In Nederland heb je atheïsten en mensen die in wel ’iets’ geloven. Bijna geen mens zegt in je smoel dat hij in God gelooft. Logisch. Wij leven in een hoog ontwikkelde kenniseconomie waarin voor God nauwelijks nog plaats is. Die kans is voor die klootzak voorgoed verkeken. Bij wijze van spreken dan. Want ieder zelfstandig denkend mens begrijpt dat het begrip God slechts iets is dat in de geest van de dwaze en verwarde gedesoriënteerde mens schuil gaat. De meeste Marokkanen in 1970 hadden nauwelijks nog wat met God van doen. De rede en het verstand die ze gebruikten onder het nuttigen van een alcoholische versapering in de kroeg op de hoek, hield Allah op een veilige vredelievende afstand. Tot de politiek zich ermee ging bemoeien en alles in het werk werd gesteld om Marokkanen hun eigen identiteit in de moskee te blijven behouden. Het café moest plaatsmaken voor de moskee en het uitsluitend voor mannen bestemde koffiehuis.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Grappig. Half Nederland juicht omdat Moslims minder gelovig zijn, en de linkse elite klappen verrukt in hun handen en roepen blij…”Zie je nu wel. Wij hebben gelijk.
En wat gebeurd er ? Haselhoef de bekeerde Nederlandse imam die eigenlijk geen imam is, ontkent dit onmiddellijk en laat ons weten dat zijn indruk is dat niet dat de religiositeit onder moslims afneemt, ook al wordt het bezoek aan de moskee als plaats van aanbidding misschien minder.

Nou ja. Dat had hij ons niet hoeven te vertellen. Wij wisten dit al. Nu de volgelingen van de linkse kerk nog.
„Moslim niet minder religieus”

KRABBENDIJKE – Een dalend aantal moskeebezoekers wil niet zeggen dat moslims minder religieus zijn geworden. Dat stelt oud-moslimvoorman Abdullah Haselhoef in reactie op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.

Haselhoef, onder meer oud-voorzitter van de Contact Groep Islam, reageert voorzichtig op de CBS-statistieken, omdat hij er nog geen kennis van heeft genomen. In zijn eigen omgeving zegt hij de laatste jaren geen afnemend moskeebezoek te signaleren. „Als ik naar de moskee ga, is het er nog steeds vol, zeker op vrijdagmiddag.”

Het CBS stelt dat van 2004 tot en met 2008 gemiddeld 35 procent van de moslims minstens één keer per maand naar de moskee ging, tegenover 47 procent in 1998 en 1999. Deze daling hangt volgens Haselhoef wellicht samen met de ontwikkeling dat veel oudere moslims, die doorgaans het meest frequent de moskee bezoeken, de achterliggende jaren naar het land van herkomst zijn teruggekeerd. „Dat zou een verklaring kunnen zijn.”

Haselhoef wijst er ook op dat de arbeidsparticipatie onder moslims de laatste jaren zou zijn toegenomen, waardoor het moskeebezoek lastiger wordt. „Het vrijdaggebed is het enige gebed dat je echt in de moskee doet. Als je op dat moment moet werken, heb je daar geen tijd voor. Er moet ook brood op de plank komen.”

Secularisatie kan eveneens een rol spelen bij de ontwikkeling die het CBS schetst, aldus Haselhoef. „Net zoals bij christenen staat bij moslims religie onder druk.” Overigens zegt hij op dat vlak geen verontrustende tendens waar te nemen.

Haselhoef maakt onderscheid tussen religieus besef en moskeebezoek. „Mijn indruk is niet dat de religiositeit onder moslims afneemt, ook al wordt het bezoek aan de moskee als plaats van aanbidding misschien minder. De jongere generatie beleeft het geloof wat individualistischer dan de oudere generatie, maar dat betekent niet automatisch dat jongeren minder gelovig zijn.”

Een aantal Turkse en Marokkaanse moslimorganisaties was woensdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie. Verscheidene woordvoerders verblijven op dit moment in het land van herkomst. Zij zijn niet bereikbaar of willen niet vanuit het buitenland reageren.

http://www.refdag.nl/artikel/1424491/Mo ... gieus.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6287
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door hans van de mortel »

hans van de mortel schreef:De meeste Marokkanen in 1970 hadden nauwelijks nog wat met God van doen. De rede en het verstand die ze gebruikten onder het nuttigen van een alcoholische versapering in de kroeg op de hoek, hield Allah op een veilige vredelievende afstand. Tot de politiek zich ermee ging bemoeien en alles in het werk werd gesteld om Marokkanen hun eigen identiteit in de moskee te blijven behouden. Het café moest plaatsmaken voor de moskee en het uitsluitend voor mannen bestemde koffiehuis.
Ik vergat het belangrijkste te vermelden: . . . tot de politiek zich ermee ging bemoeien en alles in het werk werd gesteld om vrouwen en kinderen naar Nederland te laten overkomen .

FOUT! Na vijf jaren hadden de gastarbeiders afgelost moeten worden door nieuwe gastarbeiders. Zo zou je iedere armoedige Marokkaan een eerlijke kans hebben gegeven. Zo ging het volgens het systeem in het voormalige Tsjechoslowakije waar elke vijf jaren een nieuwe lichting N-Vietnamezen de kans kreeg wat bij te verdienen. Dat is rechtvaardig. Het is vooral aan het intellectuele denken en doordrammen van links te danken dat ons land langzamerhand ontwricht is in chaos en tegen elkaar opbotsende meningen en zienswijzen.

Nou ja, eigenlijk draagt de mens zelf schuld. Hij zelf stemt toch immers in met afbraak en verloedering van de maatschappij door elke keer weer een verkeerde stem uit te brengen. Kijk eens naar Groot Britannië. Dat land hangt aan de rand van de afgrond. Van die ooit eens florerende beschaving is niets over. En dat ligt niet alleen aan de invloed van islam. Dat komt door al die onverschilligheid en doelloos in het leven staan. Gedane zaken nemen geen keer. Zelfs in het geval van een Engelse Wilders is dit land niet meer voor de beschaving te redden. Het land is reddeloos verloren. Hopelijk dat die verloedering en teloorgang ons bespaard zal blijven.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Wat men tegenwoordig al niet onderzoekt... :shock:
Protestant leidt gezondste leven
door Hans Kuitert

VOORBURG - Katholieken en niet-kerkelijke medeburgers zijn de zwaarste drinkers van ons land. Leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) leven veruit het gezondst, ze roken weinig en drinken met mate, hoewel hun strengere Biblebelt-vrienden net als de katholieken naar God op zoek gaan achter de (kroon)kurk.

Islamieten raken nauwelijks een druppel aan, maar zijn wel weer stevige rokers en van alle gelovigen en ongelovigen in ons land het zwaarlijvigst. Ze bewegen onvoldoende. In een gisteren uitgebracht rapport over geloof in ons land legt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de relatie tussen geloof en levensstijl. Voor een deel bevestigt het 144 pagina's tellende boekwerk bestaande vooroordelen, zoals het rijke Roomse leven, saaie calvinistische matigheid en islamitische afzondering. Voor een deel levert het rapport ook munitie voor nieuwe 'volkswijsheden'.

Zo blijkt dat moslims zich duidelijk minder gezond voelen dan christelijke gelovigen of niet-kerkelijken. Moslims gaan vaker naar een huisarts of specialist, al komen ze weer minder dan gemiddeld bij de tandarts.

PKN'ers, protestanten zonder zwarte kousen, komen uit het onderzoek naar voren als de braafste burgers, maar ook de meest sociale. Ze zijn het vaakst actief in het vrijwilligerswerk - ook buiten hun kerk - maar zij weten ook van alle Nederlanders het hoogste inkomen te genereren. Het CBS heeft ontdekt dat de levensstijl ook afhankelijk is van de frequentie waarmee gelovigen hun knieën pijnigen in een kerkbank of hun rug krommen richting Mekka.

Wie sporadisch een kerk binnenwandelt heeft twee keer zoveel kans een zware drinker te worden dan de devote, die er minstens éénmaal per maand de donderpreek aanhoort. Hoe frequenter het kerkbezoek hoe gezonder.

In 2008 rekende 58 procent van de bevolking boven de 18 jaar zich tot een kerkgenootschap, heeft het CBS ontdekt. De r.-k.-aanhang is nog steeds het grootst, namelijk 30 procent van die 58 procent. Zo'n 10 procent ziet zich als Nederlands hervormd, 4 procent gereformeerd en 5 procent rekent zich tot de PKN. De islam is goed voor 5 procent van de volwassen bevolking. Als het gaat om werkelijk kerk- en moskeebezoek zijn de cijfers anders. Tien jaar geleden ging nog 23 procent van de bevolking ten minste eens per maand naar de kerk, nu is dat nog maar 19 procent. Onder de moslims neemt het wekelijkse moskeebezoek ook af.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4506 ... ven__.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Ontkerkelijking, een zegen voor het land

Het CBS brengt weer eens de neergang van kerken in beeld. Een neergang die aan het denken moet zetten over de privileges van gelovigen. Verheugend is dat door de ‘ontmoskeeing’ de kans op een gematigde polderislam groeit

Door Gerry van der List

Religie is weer helemaal terug van weggeweest, zeggen ze. Overal zouden tekenen waar te nemen zijn van een groeiende en bloeiende belangstelling voor godsdienst.

Nu zie je inderdaad hier en daar een Boeddha-beeld van Blokker in de tuin opduiken. Maar de harde cijfers over kerkbezoek tonen genadeloos aan dat de secularisering blijft voortschrijden.

Ook ‘Religie aan het begin van de 21ste eeuw’, een gisteren gepresenteerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), signaleert dat steeds minder Nederlanders een kerk of moskee bezoeken.

Orthodoxie
Met die laatste trend mogen we – stiekem – natuurlijk wel een beetje blij zijn. Hoewel Job Cohen daar heel anders over schijnt te denken, vormt de moskee namelijk vaak een obstakel voor de hoognodige integratie van de kleine miljoen moslims in Nederland.

In hun gebedshuis krijgen ze steeds te maken met de orthodoxie, daar horen ze van, uit het Midden-Oosten ingevlogen, imams dat de westerse samenleving van geen kant deugt.

Ouderwets
Het CBS meldt dat het aantal moslims dat minstens een keer per maand de moskee bezoekt, in tien jaar tijd is gedaald van 47 procent naar 35 procent. De helft gaat zelden of nooit.

Daardoor neemt de kans toe dat zich een soort polderislam ontwikkelt. Een gematigde islam, waarbij de gelovigen zich niet meer de les laten lezen door ouderwetse en onverdraagzame geestelijk leiders, een eigen invulling geven aan hun geloof en meer openstaan voor westerse normen en waarden.

Confessioneel
De aanhoudende ontkerkelijking die het CBS weer eens in beeld brengt, zou uiteraard ook (nog meer) aan het denken moeten zetten over de banden tussen kerk en staat die nog altijd bestaan.

Het verschijnsel van confessionele scholen en universiteiten op kosten van de gemeenschap bijvoorbeeld past steeds slechter in een samenleving waar ongelovigen steeds meer domineren.

http://www.elsevier.nl/web/10242289/Com ... t-land.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6287
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Kerk en moskee heeft de oprechte mens niet nodig

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
Het CBS meldt dat het aantal moslims dat minstens een keer per maand de moskee bezoekt, in tien jaar tijd is gedaald van 47 procent naar 35 procent. De helft gaat zelden of nooit.

Daardoor neemt de kans toe dat zich een soort polderislam ontwikkelt. Een gematigde islam, waarbij de gelovigen zich niet meer de les laten lezen door ouderwetse en onverdraagzame geestelijk leiders, een eigen invulling geven aan hun geloof en meer openstaan voor westerse normen en waarden
Het gaat er mij niet om of mensen van Marokkaanse of Turkse afkomst veel of weinig in de moskee komen. Het gaat er mij om dat al die van kind af aan moslims eens en voor altijd leren wie Mohammed werkelijk was. Een roverhoofdman en geen vredesapostel. Pas dan, ja pas dan maakt deze samenleving een kans vooruit te komen. Een multi-culturele samenleving is puur gebaseerd op list en bedrog.

Ik zal een anekdote vertellen. Hassan, een alleraardigste Nederlandse man van Marokkaanse afkomst - ik schat hem 34 jaar - werkt in de garage waar ik mijn auto in onderhoud heb. Die garage is een eenmansbedrijf. De beste garage van Amsterdam. We kunnen goed met elkaar opschieten, Hassan en ik. Hij weet dat ik Jehovah’s Getuige ben geweest. Over religie hebben we nooit veel gesproken. Een paar maanden geleden kwam dit onderwerp plots weer ter sprake. Hij is een soort vrijdenker. Hij komt bijna nooit in de moskee. God is iets persoonlijks, vindt hij. En dat onderschrijf ik. Hij is nu eenmaal met islam grootgebracht, zegt hij. Maar goed, op een bepaald moment vertelde hij mij een verhaaltje over Mohammed.

Mohammed was een vredelievende man die geen vlieg kwaad deed. Hij was een heel goede man, een goede moslim. Hij had een joodse buurman. Die buurman was een vervelende man die steeds ruzie met Mohammed maakte. Hij gooide zijn vuil bij Mohammed voor de tent. Mohammed zei daar wat van, waarop zijn joodse buurman ging schelden. Mohammed schold niet terug, hij bleef vriendelijk. En weer stortte de joodse buurman het afval bij de tent van Mohammed. En wat deed Mohammed toen? Mohammed pakte het vuil op en bracht het verderop bij al het andere afval. Mohammed was een goede man en maakte geen ruzie.

Omdat ik bij het aanhoren van dit verhaal perplex stond heb ik misschien niet alles letterlijk kunen onthouden. Maar in essentie is mijn weergave correct. Wat hij mij vertelde kwam erop neer dat zijn joodse buurman onhebbelijk was, ruzie zocht en voor geen rede vatbaar was. Mohammed daarentegen was een vredelievende zachtmoedige man. Het zal u niet ontgaan zijn, de jood is de eeuwige boosdoener en Mohammed de eeuwige vredesapostel.

Ik was verbijsterd. ”Hoe kom je aan dat verhaal?” vroeg ik nadat ik weer bijgekomen was van de schrik. ”Dat heb ik ergens gelezen,” antwoordde Hassan. Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat de werkelijkheid anders was. Mohammed was een roverhoofdman die geen tegenspraak dulde. Ik had Hassan duidelijk gemaakt dat ik de koran wel driemaal gelezen had en die zo ongeveer van buiten kende. Hassan zelf had mij eerder te kennen gegeven dat hij de koran nauwelijks gelezen had. Ik ken Hassan al een tijd, en hij accepteerde mijn contra-expertise. Dat wil niet zeggen dat ik zijn geloof in dat verhaaltje heb kunnen wegnemen. Zijn baas (een vriend van mij die zijn garage als hobby heeft, een aardig aantal pandjes in Amsterdam bezit, waardoor hij eigenlijk niet meer hoeft te werken) kwam binnen en wij moesten ons gesprek beëindigen. Hassan is in ieder geval een heel goede monteur die goed Nederlands spreekt. Hij is een ’Amsterdamse’ gozer met een vlotte babbel. Ik heb gezegd dat ik bij mijn volgende bezoek de koran mee zal nemen.

De moraal van dit verhaal? Wij moeten af van religie die vol zit met leugens, list en bedrog. Religie bindt geen mensen. Reilgie veroorzaakt tweespalt! Zodra moslims weten en begrijpen zullen dat Mohammed een arabisch verschijnsel van zijn tijd was waarin zijn machtswellust zijn grote drijfveer vormde, dat gepaard ging met het nodige geweld, pas dan kan gedacht worden aan een gezellig samenzijn binnen een haalbare integratie. Waarom neukt een moslim niet meer met een meisje van negen jaar, terwijl dit volgens de koran niet verboden is? Is Allah dan nu met zijn tijd mee gegaan en heeft Allah zich aangepast aan onze normen en waarden? Is dit zo moeilijk te bevatten voor moslims om de koran te bezien als een door mensen bedacht verhalenboekje? Ik denk dat ik er met Hassan wel uitkom. Maar we moeten er wel over blijven praten met moslims. Dat gaat het makkelijkste af met mensen die niet meer in de moskee komen. Dus toch een lichtpuntje misschien?
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

naar boven
Berichten: 5047
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door naar boven »

Ontkerkelijking, een zegen voor het land
...
Confessioneel
De aanhoudende ontkerkelijking die het CBS weer eens in beeld brengt, zou uiteraard ook (nog meer) aan het denken moeten zetten over de banden tussen kerk en staat die nog altijd bestaan.

Het verschijnsel van confessionele scholen en universiteiten op kosten van de gemeenschap bijvoorbeeld past steeds slechter in een samenleving waar ongelovigen steeds meer domineren.
Die ontkerkelijking en de toenemende dominantie van van de ongelovigen vertaalt zich, als die tendens inderdaad bestaat, vanzelf in het aantal stemmen voor christelijke partijen bij de volgende verkiezingen. Want de politiek en niet de groep wegblijvers uit de kerk bepaalt het beleid. Als de politiek het er in meerderheid over eens wordt dat het wel wat minder kan met die confessionele opleidingen zullen er maatregelen genomen worden om de 'gelovige hobby's' af te bouwen.

Blijven we nog wel zitten met de islamitische projecten op kosten van de gemeenschap, want de moslims hebben zich slim in de in naam seculiere partijen genesteld.
RTFM

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17472
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Manon »

héhé... ineens kunnen ze dat wèl allemaal uitrekenen, zolang Wilders het maar niet vraagt zeker?

Maar als het moskeebezoek "zou" dalen, waarom moeten er dan toch steeds maar meer moskees worden bijgebouwd? Je hoort toch ook niemand vragen om extra kerken bij te bouwen?
ariel schreef:Wie heeft er nu gelijk....
Ik denk beide.
Het is niet omdat het PERCENTAGE daalt, dat de absolute aantallen moskeebezoekers ook dalen. Gezien het totaal aantal moslims constant blijft stijgen door hogere geboortecijfers en blijvende huwelijksimport (misschien dalend in % maar weldegelijk stijgend in AANTAL) en azielige zoekersaantallen, is de 100% uit 2004 een pak minder dan de 100% uit 2009.... 47% van vb. 600.000 (=282.000) is dan ook minder dan 35% van 1.000.000 (=350.000)

Een dalend aantal Nederlanders, samen met een dalend % kerkbezoekers is dan weer een (nog) grotere daling in absolute cijfers.

Noemt men dat niet de "gewogen" aantallen of zo? Zitten er hier wiskundigen in de zaal aub?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Ja maar....Hoe zit dit dan.

Het aantal moslims werd in 2005 nog geschat op 1 miljoen, nu komt het CBS niet verder dan ruim 800.000

Na 2005 zijn er zoveel asielzoekers bij gekomen. meestal uit Moslimlanden. Hoe kan het dan dat er nu ineens 200.000 moslims minder zijn in Nederland.

Ik begrijp het niet meer. Is dit goedkope propaganda van het CBS , om ons gerust te stellen?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17472
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Manon »

Ariel schreef:Ja maar....Hoe zit dit dan.

Het aantal moslims werd in 2005 nog geschat op 1 miljoen, nu komt het CBS niet verder dan ruim 800.000

Na 2005 zijn er zoveel asielzoekers bij gekomen. meestal uit Moslimlanden. Hoe kan het dan dat er nu ineens 200.000 moslims minder zijn in Nederland.

Ik begrijp het niet meer. Is dit goedkope propaganda van het CBS , om ons gerust te stellen?

Als ze beginnen met moslims te tellen in de moskee en ze kunnen dan wèl berekenen hoeveel % van het TOTAAL aan moslims het zijn, dan vrees ik dat ze de Nederlandse inboorling met een kluitje in het riet sturen als ze daar het belachelijke bedrag van 850.000 op zetten (ter vergelijking, hier bij ons zijn het er "slechts" 500.000... heu allez... niet belgische moslims dan... van de "belgen" hebben ze blijkbaar geen cijfers, tenzij om percentages werklozen mee te kunnen verrekenen).

We worden gerold terwijl we erbij staan.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Vreemde kop op dit artikel. Men wil ons maar doen geloven dat Moslims Islam laten vallen. Moslim jongeren gaan veel minder fundamenteel om met het geloof dan verondersteld, maar.....jongeren zijn wel bewuster bezig waren met de ontdekking van de ‘zuivere islam’ dat wil zeggen met de vraag: wat is cultuur en wat is religie?
Als dit waar is, dan is het heel verontrustend. De zuiver Islam wordt ook beleden door Moslim extremisten.

Nederland islamiseert niet

De afgelopen vier jaar ging gemiddeld 35% van de moslims minstens een keer per maand naar de moskee, tegenover 47% in 1998 en 1999, zo constateert het CBS in ‘Religie aan het begin van de 21ste eeuw'. Het is een trend die al in eerdere onderzoeken zichtbaar was.


Ondanks de door met name PVV geuite bewering dat de Nederlandse samenleving islamiseert, wordt dit niet door onderzoeken ondersteund. Het laatste CBS-onderzoek Religie aan het begin van de 21ste eeuw, laat zien dat vooral onder jongeren het moskeebezoek is afgenomen.
Het promotieonderzoek van Martijn de Koning naar de beleving van Marokkaans-Nederlandse jongeren in 2008 liet dat ook al zien. De Koning zei toen: ‘Het lijkt in het maatschappelijke debat over de islam wel alsof alle moslims 24 uur per dag bezig zijn met de islam. Maar als ze iets niet doen, is het dat wel.’ Jongeren gaan veel minder fundamenteel om met het geloof dan verondersteld, als voorbeeld noemde hij een jongen die belang hechtte aan het op tijd bidden, maar wanneer het erop aankwam hij toch liever naar de soap Goede Tijden Slechte Tijden keek. ‘En van inhalen op een later tijdstip kwam het meestal niet.’ Wel ontdekte hij dat jongeren bewuster bezig waren met de ontdekking van de ‘zuivere islam’ dat wil zeggen met de vraag: wat is cultuur en wat is religie?

Individuele geloofsbeleving
Forum, Instituut voor multiculturele ontwikkeling, liet in Geloof en Geluk (2008) de door De Koning en het CBS geconstateerde geloofsontwikkeling ook al zien: jongeren tussen de 15-30 jaar volgen steeds meer een individuele geloofsbeleving;de diversiteit binnen de groep jongeren qua leefstijl en geloof is groter aan het worden. De ene 20-jarige moslim is intensief met zijn geloof bezig door onderzoek, terwijl de andere 20-jarige zich net zo goed moslim voelt als hij de nieuwste Apple IPod koopt.
Uit Religie aan het begin van de 21ste eeuw blijkt verder dat het vooral Marokkaanse en Turkse mannen van de eerste generatie zijn die de moskee bezoeken. Terwijl binnen de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap het juist de vrouwen zijn die de kerk bezoeken. Meerderheid van Nederlands Hervormden wil moslimmigratie stoppen
Opvallend in het CBS-rapport zijn de cijfers over de Nederlands Hervormden, vooral in de context dat relatief veel religieus conservatieven op de PVV hebben gestemd, de afgelopen Europese verkiezingen.
De Nederlands Hervormden blijken veel rigider dan de andere denominaties en zelfs ongelovigen wanneer het gaat om allochtonen-issues. Zo wil 83% van hen dat allochtonen zich aanpassen, 65% wil asielzoekers terugsturen, 55% wil de komst van moslims stoppen. Op deze zaken scoren zij het hoogst. 67% is tegen het Turks lidmaatschap.
De Nederlands Hervormden zijn daarentegen met 63% wel voor een generaal pardon is voor illegalen.

Maatschappelijke betrokkenheid
Religie blijkt nauwelijks invloed te hebben op de politieke betrokkenheid als het gaat om wel of niet stemmen. Deze vaststelling geldt voor de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse minderheden, behalve voor de Antillianen: actief gelovigen gaan minder (67%) stemmen dan niet- of nominaal-gelovigen (77%).
Als het gaat om oriëntatie op de samenleving, blijkt dat actief gelovigen, zowel allochtone als autochtone, zich meer richten op de eigen groep. Opvallende cijfers zijn de cijfers over het contact tussen autochtonen en allochtonen, die liggen aan beide kanten bijzonder laag, met uitschieters bij autochtonen. Zo blijkt respectievelijk 91% en 94% van de niet-gelovige en gelovige autochtonen vooral contact te hebben met de eigen groep en respectievelijk 7% en 3% half/half contact te hebben met allochtonen.
Voor de minderheidsgroeperingen liggen de cijfers uiteraard hoger. De Surinamers blijken qua contacten het meest gebalanceerd, maar ook de eigen groep blijft belangrijk.

Marokkaanse-Nederlanders gaan meer om met autochtonen
Forum, instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, deed in The position of Muslims in the Netherlands: facts and figures uit 2008 specifiek onderzoek naar de sociale contacten van moslims. De cijfers komen min of meer overeen met de CBS-cijfers.
Turken zijn in hun sociale contacten het meest gericht op leden van de eigen groep. Tweederde van de Turken gaat in de vrije tijd vooral om met leden van de eigen groep, terwijl ruim een derde in de vrije tijd nooit contacten heeft met autochtonen. Marokkanen zijn meer geneigd om om te gaan met autochtonen; circa 20% van de Marokkanen gaat in de vrije tijd meestal om met autochtonen, terwijl 30% van de Marokkanen een gemengde vrienden- en kennissenkring heeft. Jongere Turken en Marokkanen zijn meer geneigd om meer contacten met autochtonen te hebben, maar een meerderheid heeft nog steeds meer contacten met hun eigen groep.

Thuisvoelen
Wanneer het gaat om thuisvoelen laat het CBS-rapport zien dat allochtone gelovigen zich minder thuis te voelen dan niet-of nominaal gelovigen. Voor de minderheidsgroeperingen gelden de volgende cijfers respectievelijk: Turken 59% en 69%, Marokkanen 67% en 76%, Antillianen 75% en 78%. Voor Surinamers en autochtonen zijn de percentages omgekeerd; de gelovigen voelen zich meer thuis dan de niet-gelovigen.
De betrokkenheid van allochtonen met de samenleving is overigens specifiek voor de gemeente Rotterdam onderzocht door de Erasmus Universiteit in De Stad en Staat van de Burger (juni 2009). Het rapport bekeek de verbondenheid van de allochtone middenklasse met de stad Rotterdam. Hieruit bleek dat het hebben van bijvoorbeeld een dubbel paspoort voor hen geen afbreuk deed aan hun Nederlanderschap. Een opvallende uitkomst was dat zij die zich het sterkst verbonden voelen met Rotterdam, zich tegelijkertijd sterker identificeren met mensen in het herkomstland dan degenen die zich in Rotterdam minder thuisvoelen: gevoelens van lokale en transnationale verbondenheid gaan dus goed samen.
Het CBS-onderzoek toont dat vooral Turkse gelovigen zich vaker identificeren met het herkomstland dan niet- of nominaal-gelovigen. Zij voelen zich met 59% dan ook het minst thuis in Nederland.
De Surinaamse en Antilliaanse wel- en niet-gelovigen voelen zich met respectievelijk 86% en 85%(Surinamers) en 75% en 78%(Antillianen) het meest thuis in Nederland.

http://www.wereldjournalisten.nl/artike ... eert_niet/" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17472
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Manon »

Zij voelen zich met 59% dan ook het minst thuis in Nederland.
De Surinaamse en Antilliaanse wel- en niet-gelovigen voelen zich met respectievelijk 86% en 85%(Surinamers) en 75% en 78%(Antillianen) het meest thuis in Nederland.
Wat heeft "thuisvoelen" met islamisering te maken?


Rond 1942 waren er ook een heleboel Duitse jongelingen die zich best "thuisvoelden" in Nederland en Belgie.

Als een moslim zich "thuisvoelt" in Nederland, dan wil dat m.i. zeggen dat de islamisering al lekker flink is opgeschoten!
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6287
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:Men wil ons maar doen geloven dat Moslims Islam laten vallen. Moslim jongeren gaan veel minder fundamenteel om met het geloof dan verondersteld, maar.....jongeren zijn wel bewuster bezig waren met de ontdekking van de ‘zuivere islam’ dat wil zeggen met de vraag: wat is cultuur en wat is religie?
Uit eigen ervaring weet ik dat de overheid ons een rad voor ogen draait door te beweren dat moslims islam laten vallen. Minder of hoger opgeleide Marokkaanse jongeren. Het maakt niet uit. Zachtaardige, impulsieve, radicale, het maakt niet uit.

AL DIT SOORT (MAROKKAANSE) MOSLIMS ZIJN ER VAN OVERTUIGD DAT WIJ HET BIJ HET VERKEERDE EIND HEBBEN. ONZE LEVENSSTIJL DEUGT NIET!

Neem alleen maar die alleraardigste beleefde jonge Marokkaan Soefian (14) die VWO doet, en die bij mijn zoon (13) in zijn elftal speelde. Hij moest mij zo nodig ongevraagd onderrichten over het feit dat het drinken van een biertje niet goed was voor mijn gezondheid. Dat is in flagrante tegenspraak met de wetenschap en de artsenij. En dit is nog maar een onbeduidend klein aspect van wat de koran voor de kritische lezer in petto heeft.

Zolang onze regeringsverantwoordelijken vasthouden aan het moslim pappen en nathouden van islam, zullen met de paplepel grootgebrachte moslims geen duimbreed toegeven aan de vorderingen van onze moderne kenniseconomie.

Moslims vinden dit kat en muis spelletje steeds leuker worden. Dat zien we onder andere aan al die schaamhaarlaptrutten. In Marokko had je vroeger nauwelijks schaamhaarlappen. Dat was alleen voorbehouden aan domme analfabete onwetende boerinnen. Nu zie je de meest leuke jonge meisjes met die schaamhaarlappen om hun hoofd paraderen. Zo van: kijk mij eens als Marokkaanse moslima. Niks integratie. Ik ben, blijf en wil een moslima van Marokkaanse bodem zijn. Dat ik goed Nederlands spreek komt mij goed van pas voor mijn werk en of studie.

Omdat vanuit hun religie en belevingswereld van Mohammed en zijn knecht Allah - die veel beter is dan welke andere huidige beschavingsvorm op aarde dan ook - wordt geleerd dat wie geen moslim is aan het kortste end trekt en voorbestemd is tot de grote verliezer van de knecht van Mohammed, zullen moslims, al of niet geboren in een achterlijk islamitisch land en alle goede bedoelingen ten spijt van de linkse onverantwoordelijke betweters, volharden in hun arrogante trotse en respect van ons eisende islam voor hun volhardende achterlijkheid.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

naar boven
Berichten: 5047
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door naar boven »

Nederland islamiseert niet

De afgelopen vier jaar ging gemiddeld 35% van de moslims minstens een keer per maand naar de moskee, tegenover 47% in 1998 en 1999, zo constateert het CBS in ‘Religie aan het begin van de 21ste eeuw'. Het is een trend die al in eerdere onderzoeken zichtbaar was.

Ondanks de door met name PVV geuite bewering dat de Nederlandse samenleving islamiseert, wordt dit niet door onderzoeken ondersteund.
...
Zelfs al zou vanaf vandaag 100% van de moslims wekelijks naar de moskee gaan dan zou dat nog niet betekenen dat Nederland islamiseert.
De islamisering heeft niets te maken met het moskeebezoek, maar alles met toegevingen aan de islam. Hoofddoekstimuleringsprojecten, burka- en burkinigedoogbeleid, gescheiden loketten, polderimams, gesubsidieerde moskeebouw, etc. en - vooral - islamieten bij de politie, in overheidsfuncties, in gemeentebesturen, in het Parlement, in de regering: dat is islamisering.
RTFM

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Bernie »

Goede post!

Dalend moskee bezoek heeft dezelfde oorzaak als dalend kerkbezoek: een individuelere beleving van religie.

Het al of niet naar een moskee (of kerk) gaan zegt weinig over het religieus zijn van mensen. Het bezoeken van de moskee is geen zuil of verplichting van de religie, zoals vasten, 5X bidden e.d.

het aantal moslims groeit waarschijnlijk wel, door voortdurende immigratie en veel kindertjes maken. De daling van het CBS heeft te maken met een andere meetmethode en is dus maar schijn.

Hoeveel mensen de islam verlaten is enigszins gissen, slechts weinigen komen daar openlijk voor uit (de beveiligingsbranche zou het graag anders zien).
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6287
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door hans van de mortel »

Bernie schreef:Hoeveel mensen de islam verlaten is enigszins gissen, slechts weinigen komen daar openlijk voor uit (de beveiligingsbranche zou het graag anders zien).
Ach Bernie, het is een kwestie van tijd. Alleen deze domme regering zorgt met zijn hinderlijke vertragingstechnieken bij het assimileren van moslims voor uitstel van executie. Dommigheid zal het nooit kunnen winnen van een gezond verstand.

Vanmorgen kwam ik een bekende tegen. Dichtbij zijn woning. Een goed gesoigneerde Pakistaan van middelbare leeftijd. Altaf Malik is zijn naam. Ik moet zeggen, die fraaie snor past goed bij zijn gezicht. Hij liet zijn hondje uit. Een alleraardgst wit behaard lief hondje. Klein van formaat, maar niet te klein. In een keurig tuigje verpakt. Maar wat bleek - o ik naïeve sukkel - dat hondje was van zijn vrouw. Nu weet ik dat hij niet getrouwd is, dus hij had gewoon een scharrel thuis. Die hond was dus van zijn scharrel. En ik praatte nog wel serieus met hem. Wij hadden ook een hondje. Van hetzelfde formaat. Ik rende daar altijd mee als ik hem uitliet. Dat vinden honden fijn.

Ik maande hem om de hond niet op de stoep te laten poepen. ”Nee, nee.” Zijn Nederlands is na al die jaren niet verbeterd. Hij legde mij uit dat over drie dagen de hond weg ging. Naar een zus of nicht van zijn ’vrouw’. Waarom Altaf? ”Ik ben moslim,” zei hij zachtjes. Jammer dat ik geen gms-camera heb zodat ik een foto kon maken. Zie je het voor je? Een keurig geklede Pakistaanse man met fraaie snor en een leuke kleine witte hond aan de lijn?

”Wat nou moslim,” reageerde ik. ”Wees jezelf, je bent intelligent genoeg.” Ik moest verder. Ik sloeg hem op zijn schouder en nam afscheid van hem. Kijk, dit is nu zo’n moslim (aardige vent) die rijp is voor de sloop.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Bernie »

Hm Hans, dat moet een grappig gezicht zijn geweest. Maar gaat bij deze mensen het verstand wel winnen?

Een hardcore moslim die gelooft in Allah en zich dan ook aan zijn regeltjes houdt, vind ik nog net een tikkie slimmer dan iemand die moslim blijft en Allahs regels breekt. Eigenlijk is dat het domste wat er is. Het eeuwige vuur wacht je op.
Je gaat je ticket naar het paradijs toch niet voor een scharreltje weggooien?

Islam doet kennelijk iets met het gezonde verstand. Ik denk dan ook dat dat deze mensen toch moslim blijven. Gewoon, omdat het zo hoort.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 6287
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door hans van de mortel »

Bernie schreef:Islam doet kennelijk iets met het gezonde verstand. Ik denk dan ook dat dat deze mensen toch moslim blijven. Gewoon, omdat het zo hoort.
Bernie, niemand praat met die mensen. Ik ben een van de weinige. Stel ze gewoon de vraag: ”Wist je al, toen je voor het eerst kon lopen dat je toen moslim wilde worden? Beste Pakistaner of Marokkaan, jij hebt nooit de vrijheid gehad om te kiezen. Maar nu leef je in een vrij land. Je drinkt stiekem bier en soms whisky, want andere moslims mogen het niet merken.

Ik had tijdens mijn ’glorieuze afgang’ als Jehovah’s Getuige een paar Pakistani zover gekregen om ze op zondag mee naar de ’Urdu-zaal’ van de Getuigen in Amsterdam-noord mee te nemen. Ze waren wel geïnteresseerd. Zover had ik ze al weten klaar te stomen. Maar het moest allemaal in het geniep. Niet iedereen mocht dit weten. Ze letten op elkaar. Helaas is die afspraak niet doorgegaan.

Die zakkenwasser van een Balkende wil het niet begrijpen. Integratie? Dat bereik je alleen door de zaak openlijk te benoemen, te bespreken en aan de kaak te stellen. Niet door er omheen te wentelen als een lafhartige kortzichtige Balkenende-teef. Als gevolg van het domme vingergeef-gedrag aan moslims door dit kabinet, is inmiddels de hele hand genomen. En die neem je niet zo gauw meer terug. Eenmaal gegeven, blijft gegeven.

En de kosten-baten analyse over moslims, meneer Balkenende? Hoor ik het goed? Penny wise and pound foolish! En dat kwartje van Kok? Waar zit Kok nu? We worden toch belazerd waar we zelf voor gekozen hebben, lieve beste argeloze mensen. Massaal op Wilders stemmen! Al is het alleen maar om ze de stuipen op het lijf te jagen. Arrogante flikkers! :sly:
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76115
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Ariel »

Puberen buiten de moskee
Gerard ter Horst

DEVENTER - Het moskeebezoek is in tien jaar tijd fors gedaald, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week.

In de Al Aksamoskee in Deventer herkennen ze dat beeld niet. Maar er leeft wel zorg over de jeugd.

Warm, gemoedelijk, gastvrij - zoals het warme zomerweer zich deze avond als een laken over de stad heeft uitgespreid, zo is de ontvangst bij de Al Aksamoskee. Het is er feest, en dat is onder de sluimerende schemering nog maar net begonnen. Er wacht een 'nacht van vergeving', legt moskeevoorzitter Orhan Arslan gepassioneerd uit. Deze avond en nacht is het zaak voor jezelf de balans op te maken en tot vergeving te komen - God nodigt daar deze nacht toe uit.

Het gaat om een islamitisch feest in de aanloop naar de vastenmaand ramadan. Bij het imposante gebouw loopt het niet storm, maar dat komt volgens aanwezigen vooral omdat het hartje vakantie is. Veel moslims uit de grote Turkse gemeenschap in Deventer zijn op vakantie naar Turkije, en dat vaak voor vele weken. De wel aanwezige moslims zitten aan tafels onder de galerij van het in Ottomaanse stijl - inclusief boogramen - opgetrokken gebouw. De voertaal is Turks, de komst van een Nederlandse journalist geeft enige consternatie, de drang gastvrijheid te betonen is groot: via-via wordt de voorzitter verwittigd...

Terugloop
Dat het Nederlandse christendom seculariseert en de kerkgang daalt, valt amper nog nieuws te noemen. Anders is dat met de daling van het moskeebezoek, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vorige week in zijn rapport Religie aan het begin van de 21ste eeuw signaleerde. In tien jaar tijd is het percentage moslims dat minimaal een keer in de maand een moskee bezoekt, gedaald van 47 tot 35 procent. Een verklaring voor de daling is niet bijgeleverd.

,,Wij zien geen terugloop'', zegt Arslan zonder omwegen, in een bijzaal waar warme oploskoffie en Turkse thee worden geserveerd. Aan de muur hangt een foto van de Grote Moskee van Mekka, hoog op een keukenkast staat een geschilderd portret van Ataturk, de grondlegger van het moderne Turkije. Arslan weet wel waar het kwetsbare punt zit: bij pubers, zo tussen de dertien en vijftien jaar. Ze zijn met alles behalve levensbeschouwelijke zaken bezig.

Of moskeebezoek belangrijk is, is voor de voorzitter geen vraag. Een gezamenlijk gebeden gebed in de moskee heeft volgens de profeet Mohamed 27 keer meer waarde dan een individueel gebed, legt hij uit. Tot dat gebed wordt een moslim vijfmaal daags geroepen. Aan de muur hangt een kalender die de tijden voor Deventer exact aangeeft. Zo dient deze zomerse avond het avondgebed om 21.27 uur plaats te hebben. En inderdaad klinkt even later in de moskee de in het Arabisch gezongen oproep tot het gebed, diezelfde oproep die je in steden als Istanbul of Jakarta vanaf de minaret over de stad hoort resoneren. Daarmee is dus niet gezegd dat bidden verplicht in de moskee moet. Daar kleven met name voor de jongere generatie nogal wat praktische bezwaren aan, vertelt Arslan, die zelf de oproep voor het avondgebed negeert. Hij zal later, nadat hij de imposante gebedsruimte op de bovenverdieping met plek voor meer dan duizend mensen heeft laten zien, zijn avondgebed doen. ,,De senioren hebben gewoon meer tijd, die komen ook vaker. Wie werkt, heeft vaak geen tijd of gelegenheid om naar de moskee te komen. En soms zal het ook luiheid zijn.''

Geen afhakers
Maar, benadrukt de voorzitter, minder trouwe moskeebezoekers keren zich niet van de islam af of worden atheïstisch, zoals bij ex-christenen soms opvalt. ,,Als jongeren zich zouden afkeren, zouden we niet zo'n moskee bouwen'', zegt hij, zijn arm zwaaiend door de ruimte. De Al Aksa is de grootste moskee buiten de Randstad.

De sleutel voor het vasthouden van jongeren ligt volgens hem in de opvoeding. Zelf heeft de 40-jarige man die op zijn elfde vanuit de Turkse bergen naar Deventer kwam, drie kinderen. ,,Opvoeden begint al in de baarmoeder'', zegt hij. Cruciaal is dat hij als vader zijn kinderen voorleeft een goede moslim te zien. Zonder dat goede voorbeeld valt niet te verwachten dat jongeren het zelf oppikken. Naarmate ze opgroeien, is er sprake van geloofsopvoeding. Zo volgen kinderen in vakantietijd Koranlessen in de moskee. Een kind van acht gaat enmaal daags mee om te bidden in de moskee, een jaar erop twee keer, enzovoorts, legt Arslan uit. ,,We zien vaak dat jongeren die een goede opvoeding hebben gemist, het aan vanalles ontbreekt: aan respect, aan liefde, aan het houden van alle mensen.''

Een rondleiding door de moskee is in zekere zin een openbaring: er bevindt zich een winkel met allerlei levensmiddelen, op dit avondlijke uur gewoon open. Er is een conferentiezaal die kan worden afgehuurd. Een stenen trap leidt naar de gebedsruimte, waar na het avondgebed in het Arabisch gedichten en Koranverzen worden gezongen. Her en der zitten moslims in kleermakerszit te luisteren. De schoenen zijn dan al uit, achtergelaten in vakken bij de deur. Daar worden ook de handen gewassen, en deze avond chocoladeversnaperingen uitgedeeld - immers, het is feest.

Vaderland
Als vanzelf komt het gesprek op de actuele situatie in Nederland: de kredietcrisis die Turkse Nederlanders hard treft, en de voortdurende aantijgingen van PVV-politicus Geert Wilders aan het adres van moslims. Arslan: ,,Ik heb mijn vader pas in Nederland leren kennen, waar hij als gastarbeider in 1970 naar toe is gegaan. Nederland is mijn váderland, Turkije mijn moederland. Mijn vader heeft altijd benadrukt dat we definitief in Nederland zouden blijven en dat ik dus een studie moest volgen en de taal leren. Mijn ouders hebben veel in dit land geïnvesteerd. Maar nu moet ik me telkens verantwoorden. Omdat ik een andere haarkleur heb, een andere achternaam, een andere tongval. Dat doet pijn. En het baart ons zorgen over de toekomst van onze kinderen. Als er tien Jannen solliciteren en één Orhan, dan wordt de brief van Orhan meteen terzijde gelegd.''

Permanente twijfel over de allochtoon, dat lijkt een nieuwe grondtoon in de samenleving te zijn, klinkt het van meerdere zijden in de moskee. ,,Eerst waren we gastarbeiders, toen vreemdelingen, daarna allochtonen, nu moslims.'' Ze moeten er zelf om glimlachen: wie een allochtoon ook is en waar hij ook vandaan komt, nu wordt hij altijd betiteld als 'moslim' (volgens het CBS is 45 procent van de niet-westerse allochtonen moslim).

Het vergt strijd toch geaccepteerd te worden, zegt Arslan, zelf raadslid voor GroenLinks in Deventer. ,,Maar niet iedereen kan dat. En we hebben goede voorbeelden nodig: Turkse jongeren die lang studeren, hoogopgeleid zijn maar geen werk krijgen, daar gaat een heel verkeerd signaal van uit.''

http://www.nd.nl/artikelen/2009/augustu ... -de-moskee" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door Bernie »

Die zakkenwasser van een Balkende wil het niet begrijpen. Integratie? Dat bereik je alleen door de zaak openlijk te benoemen, te bespreken en aan de kaak te stellen. Niet door er omheen te wentelen als een lafhartige kortzichtige Balkenende-teef. Als gevolg van het domme vingergeef-gedrag aan moslims door dit kabinet, is inmiddels de hele hand genomen. En die neem je niet zo gauw meer terug. Eenmaal gegeven, blijft gegeven.
Wel, dit is de kern van het probleem.

Zelfs in zoetige artikelen zoals hierboven, zijn de moslims weer het slachtoffer. Ze komen niet aan een baan, ze worden achtergesteld, het is altijd weer hetzelfde. Het is een gotspe voor aanhangers van een religie die discriminatie op grond van religie in hun Sharia grondwet hebben staan.

Hoor je de Poolse of Chinese immigranten ooit klagen over discriminatie en achterstelling?

het slappe hap beleid nodigt ertoe uit om jezelf te wentelen in zelfmedelijden. Confronteren in plaats van pamperen dus.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

naar boven
Berichten: 5047
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Re: Kerkbezoek daalt, moskee trekt aan

Bericht door naar boven »

Puberen buiten de moskee
Gerard ter Horst
...
De sleutel voor het vasthouden van jongeren ligt volgens hem in de opvoeding. Zelf heeft de 40-jarige man die op zijn elfde vanuit de Turkse bergen naar Deventer kwam, drie kinderen. ,,Opvoeden begint al in de baarmoeder'', zegt hij. Cruciaal is dat hij als vader zijn kinderen voorleeft een goede moslim te zien. Zonder dat goede voorbeeld valt niet te verwachten dat jongeren het zelf oppikken. Naarmate ze opgroeien, is er sprake van geloofsopvoeding. Zo volgen kinderen in vakantietijd Koranlessen in de moskee. Een kind van acht gaat enmaal daags mee om te bidden in de moskee, een jaar erop twee keer, enzovoorts, legt Arslan uit. ,,We zien vaak dat jongeren die een goede opvoeding hebben gemist, het aan vanalles ontbreekt: aan respect, aan liefde, aan het houden van alle mensen.''
...
De sleutel voor het vasthouden van jongeren ligt volgens hem in de opvoeding. Zelf heeft de 40-jarige man die op zijn elfde vanuit de Turkse bergen naar Deventer kwam, drie kinderen. ,,Opvoeden begint al in de baarmoeder'', zegt hij.
Bij die opvoeding in de baarmoeder probeer ik me iets voor te stellen. Is nog niet gelukt. Hoewel...
Er wordt bovendien algemeen aangenomen dat baby's ook in de baarmoeder al geluiden en klanken opvangen. Het is daarom zeker zinvol om ook tijdens de zwangerschap kinderen al vertrouwd te maken met onze taal, zonder te overdrijven. bron
Koranversjes zingen tijdens de zwangerschap zou de indoctrinatie wel eens vroegtijdig in gang kunnen zetten. Worden ze uiteindelijk toch als een beginnend moslimpje geboren.
Cruciaal is dat hij als vader zijn kinderen voorleeft een goede moslim te zien.
Kinderen hebben er waarschijnlijk meer baat bij als ze in eerste instantie een goede vader te zien krijgen.
Zonder dat goede voorbeeld valt niet te verwachten dat jongeren het zelf oppikken.
'Het' is hier natuurlijk de islam en dan wordt verwacht dat daar automatisch een goed gedrag uit voortvloeit. Als dat dan niet gebeurt is men verbaasd.
Naarmate ze opgroeien, is er sprake van geloofsopvoeding. Zo volgen kinderen in vakantietijd Koranlessen in de moskee.
Leuk voor die kinderen. Hebben ze eindelijk vakantie, moeten ze nog naar school.
Een kind van acht gaat eenmaal daags mee om te bidden in de moskee, een jaar erop twee keer, enzovoorts, legt Arslan uit.
Normale Westerse kinderen krijgen meer vrijheden naarmate ze ouder worden. Voor die arme moslimkinderen wordt het elk jaar zwaarder. En dan krijg je dit:
,,We zien vaak dat jongeren die een goede opvoeding hebben gemist, het aan vanalles ontbreekt: aan respect, aan liefde, aan het houden van alle mensen.''
RTFM

Plaats reactie