'Geen theorie-examen meer in het Arabisch en Berbers'

sunshine
Berichten: 294
Lid geworden op: Ma Apr 20, 2009 2:14 pm

'Geen theorie-examen meer in het Arabisch en Berbers'

Berichtdoor sunshine » Do Nov 26, 2009 11:25 am

Minister Van der Laan gaat bekijken of het meertalige aanbod van theorie-examens voor het autorijbewijs wel nodig is.

PVV-Kamerlid Fritsma sprak gisteren tijdens het debat over de begroting Integratie zijn verbazing uit dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) naast Nederlandse examens ook in het Turks, en zelfs het Arabische en Berbers testen afneemt.

,,Het heeft wel iets onlogisch'', erkende Van der Laan. Eerder besloot hij met minister Klink (Volksgezondheid) dat ziekenhuizen alleen bij curatieve zorg anderstalige folders aanbieden. Voor informatie over preventieve zorg moeten allochtonen gewoon Nederlands leren lezen.

Het CBR verklaart dat dezelfde discussie vijf jaar geleden al eens speelde. ,,Toenmalig minister Peijs (Verkeer) steunde destijds de meertaligheid, omdat het hebben van een rijbewijs goed is voor de integratie, de emancipatie en voor de kans op het vinden van een baan'', aldus een woordvoerder.

Naast theorie-examens in het Nederlands, neemt het CBR klassikaal examens af in Turks en Engels. Dat gaat om respectievelijk 6.900 en 4.500 testen per jaar, op een totaal van 540.000 examens. Individueel mag in elke andere taal theorie-examen worden gedaan, mits de kandidaat zelf een tolk meeneemt. Dit gebeurt circa 6.500 keer per jaar, aldus telegraaf.nl.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5418 ... rks__.html

:shock: Ik wist niet eens dat men het theorie examen in Nederland in het Turks, Arabisch, berbers of Engels kan afleggen. Hoe meer artikels ik lees hoe verbaasder ik ben dat de autochtonen het zo ver hebben laten komen.

Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8537
Lid geworden op: Do Mei 08, 2008 3:33 am

Re: 'Geen theorie-examen meer in het Arabisch en Berbers'

Berichtdoor H.Numan » Do Nov 26, 2009 11:43 am

Dat is eenvoudig te verklaren. Precies zoals Nederlanders zich letterlijk alles laten aanleunen: op basis van redelijkheid.
Sinds 1968 staat alles wat voorheen niet besproken hoefde te worden open voor discussie.
Hippies vonden het heerlijk om overal oh, en waarom dan? op te zeggen.
Maakt niet uit wat. Je gaat echt onderuit als je de stelling 2+2=4 probeert te verdedigen tegen zo'n figuur. Werkt dus perfect.
Tweede stap is om iets als redelijk naar voren te brengen.
Het is heel redelijk om die arme lieve onbegrepen mohammedanen een lange verblijfsvergunning te geven.
Daarna wordt het heel redelijk om hun vrouwen en kinderen over te laten komen.
Vervolgens is het niet meer dan redelijk om ze deel te laten nemen aan de politiek.
Uiteraard is het redelijk om ze alles te presenteren in hun eigen taal.
Iets verder wordt het opeens redelijk om de toch al waanzinnig hoge belastingen te verdubbelen vanwege ... het milieu. C02. Gezondheid. Noem maar op.
Is het dan niet redelijk om taal onderwijs en rekenen maar te vereenvoudigen?
Anders halen sommige groepen de eindstreep nu eenmaal niet...
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73264
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: 'Geen theorie-examen meer in het Arabisch en Berbers'

Berichtdoor Ariel » Do Jan 09, 2020 2:25 pm

Bij het CBR Examencentrum in Rijswijk heeft vrijdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een 38-jarige Syriër uit Den Haag in de buurt opgepakt voor brandstichting. De man was een keer of acht gezakt voor zijn theorie examen, en brand stichten leek hem een leuk plan om aandacht te genereren

Er is niemand gewond geraakt. Dat niet, maar voorlopig kan er tot mei geen examens afgenomen worden in Rijswijk . Duizenden examens zijn verplaatst.

RIJSWIJK -Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk kunnen waarschijnlijk tot 1 mei geen examens worden afgenomen, vanwege de brand die daar vrijdag woedde. Duizenden examens worden nu verplaatst. Kandidaten kunnen terecht bij andere CBR-locaties.
De brand die vrijdag uitbrak heeft volgens een woordvoerder van het CBR 'aanzienlijke schade' veroorzaakt. 'Gelukkig is niemand gewond geraakt.' Een 38-jarige man uit Den Haag werd vrijdag in de buurt opgepakt op verdenking van brandstichting.

Om examenkandidaten zo snel en goed mogelijk te helpen, gaat het CBR de komende tijd ook ’s avonds en op zaterdag theorie-examens afnemen. Het CBR benadert kandidaten en opleiders zo veel mogelijk rechtstreeks om hen te informeren over de geplande examens. Voor klanten is een speciale webpagina ingericht en het CBR belooft dat de klantenservice 'maximaal bereikbaar' zal zijn.

Voor de praktijkexamens - ook de taxi-examens van CCV - heeft het CBR onderdak gevonden in Event Plaza aan de Lange Kleiweg 86 in Rijswijk. 'Een locatie dicht in de buurt van het examencentrum, waardoor de praktijkkandidaten in een bekende omgeving kunnen afrijden. '

De rijtesten in het kader van rijgeschiktheid vertrekken voorlopig vanaf de nevenvestiging van het CBR aan de Lange Kleiweg 60.

Theorie-examens die gepland waren voor deze en volgende week zijn of worden verplaatst naar een datum op korte termijn bij de CBR-locaties Barendrecht, Schelluinen, Haarlem of Utrecht. Als het nieuwe examenmoment niet uitkomt, kan de kandidaat een dag na de nieuwe examendatum zelf kosteloos een nieuw theorie-examen inplannen via Mijn CBR. Kandidaten die een examen na 20 januari hebben gereserveerd, krijgen volgende week bericht dat zij zelf kosteloos een nieuw examenmoment kunnen inplannen op Mijn CBR.

Mensen die een gezondheidsverklaring hebben ingediend, ondervinden volgens een woordvoerder geen extra hinder van de brand. 'Wij zijn nog steeds met volle kracht aan het werk om onze klanten zo snel mogelijk te helpen.' Voor een papieren gezondheidsverklaring of om de gezondheidsverklaring rechtstreeks in te leveren, kunnen klanten terecht bij het CBR aan de Sir Winston Churchilllaan 297 in Rijswijk.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten