Reputatie Nederland keldert

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76664
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Reputatie Nederland keldert

Bericht door Ariel »

Het charme offensief van de Nederlandse regering is begonnen. En het kost ons geld. Egyptische bloggers krijgen een gratis vakantie in Nederland aangeboden om Nederland weer een positievere uitstraling te geven.
Reputatie Nederland keldert
Janny Groen

AMSTERDAM - Acht Egyptische bloggers toeren deze week door Nederland. Ze moeten een genuanceerder beeld krijgen van de natie die in de internationale beeldvorming steeds meer anti-islamitisch wordt. De bloggers zijn hier in het kader van de ‘sociale diplomatie’, een voor Nederland betrekkelijk nieuw instrument om imagoschade te verzachten.

Door het optreden van Geert Wilders lijkt Nederland in een neerwaartse reputatiespiraal terecht te zijn gekomen. In het buitenland wordt, sinds zijn verkiezingsoverwinning op 3 maart en de hoge stand in de peilingen, steeds grimmiger gereageerd. Dinsdag zei burgemeester Ritter van Monschau – het Duitse plaatsje waar Wilders onwel werd – dat ze hem daar nooit meer wil zien. ‘Wie zoals Wilders het Nederlandse integratiedebat belast met rechts populisme en de Koran vergelijkt met Mein Kampf en die wil verbieden, is in Monschau niet welkom’, fulmineerde Ritter.

Afschuw
Met afschuw is gereageerd op Wilders’ persconferentie begin maart in Londen. Voor de camera’s van de internationale pers noemde hij de islam ‘een totalitaire ideologie’ en de Turkse premier Erdogan een ‘total freak’.

Wilders’ uitspraken hebben internationaal een groter gewicht, nu hij zicht heeft op het premierschap. In Londen presenteerde hij zich als ‘misschien wel de volgende premier van Nederland’. Dat vooruitzicht verleidde de Süddeutsche Zeitung tot een schrijnende vergelijking. Zijn overwinningsspeech – ‘vandaag Almere en Den Haag, en morgen heel Nederland’ – deed denken aan retoriek van de Führer.

Reputatieschade
Nederland staat er internationaal dus niet zo best op. Dat beseft ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. In zijn openingstoespraak vorige week bij de conferentie over sociale diplomatie in Noordwijk die door multicultureel instituut Forum was georganiseerd, haalde Verhagen fel uit naar Wilders: ‘Hij schaadt de reputatie van Nederland in de wereld.’ Volgens critici had de CDA-minister zijn boodschap, in het kader van de verkiezingsstrijd, extra hard aangezet. Hij verhulde dat de reputatie van Nederland in de islamitische wereld al was verslechterd door de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Irak en Afghanistan.

Maar toch, Verhagen kreeg bijval van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Die schoot vorige week in een interview met de Volkskrant met scherp op de PVV-leider, zoals hij voorjaar 2008 ook deed rond de vertoning van de anti-islamfilm Fitna. Wientjes probeerde die te laten verbieden. Hij vreesde voor de internationale belangen van het Nederlandse bedrijfsleven.

Nervositeit
Achter de schermen werd toen van alles uit de kast gehaald om de imagoschade van Nederland te beperken. Nu gebeurt dat weer. In regerings- en ondernemerskringen heerst nervositeit. Men houdt het hart vast voor de ongetwijfeld felle verkiezingsretoriek van de PVV-leider. Een voorproefje gaf hij bij de gemeenteraadsverkiezingen en in Engeland, waar hij een hoofddoekverbod, een bouwstop voor moskeeën en de sluiting van alle islamitische scholen aankondigde.

En hoe zal de reactie zijn als in juni de rechtszaak tegen Wilders wordt hervat? De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), waarbij 57 landen zijn aangesloten, begreep al niets van het uitblijven van een verbod op Fitna. Al eerder stelde de OIC onomwonden dat in Nederland ‘de politieke wil ontbrak’ om af te rekenen met islamofoben.

Poldermodel
Tot voor kort hoefde Nederland zich om zijn internationale reputatie niet te bekommeren. Het poldermodel werd alom geroemd en tolerantie leek een onverslijtbaar handelsmerk. In vernieuwende vormen van diplomatie heeft Nederland dan ook nauwelijks geïnvesteerd. Pas tijdens de Fitna-crisis is het belang ontdekt van sociale diplomatie, dat overigens door Forum al in 2005 was aangekaart. De inspanningen van Nederlandse moslims en islamitische organisaties bleken cruciaal. Zij stuurden brieven aan invloedrijke moslimgeleerden, aan koepelorganisaties en islamitische media. Kortom aan ‘strategische actoren’ die zowel de publieke opinie als de regeringen konden beïnvloeden.

Scheve beeldvorming
Een veelgehoorde kanttekening in Noordwijk was dat sociale diplomatie alleen werkt als burgers niet al te opzichtig worden gestuurd door de overheid en ook in rustige tijden aan sociale netwerken wordt gebouwd. In dat opzicht kan Nederland nog veel leren van Amerika, dat als grootmacht altijd moet vechten tegen een slecht imago. De Verenigde Staten nodigen al decennialang journalisten, studenten, kunstenaars, zakenlieden en moslims uit om het land beter te leren kennen, waardoor scheve beeldvorming makkelijker kan worden bijgesteld.

In Noordwijk kondigde Verhagen de instelling van drie ‘diplomatieke knooppunten’ aan (in Washington, Peking en Caïro) die sociale diplomatie moeten gaan vormgeven. Vorig jaar werden in dat kader veertien journalisten uit de Arabische wereld uitgenodigd. Nu verbreden dus Egyptische bloggers hun blikveld.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/art ... nd_keldert" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door Manon »

Door het optreden van Geert Wilders lijkt Nederland in een neerwaartse reputatiespiraal terecht te zijn gekomen. In het buitenland wordt, sinds zijn verkiezingsoverwinning op 3 maart en de hoge stand in de peilingen, steeds grimmiger gereageerd.
de moorden op Van gogh, fortuyn, het deporteren van Ayaan e.d. zijn dan weer leuke palmaressen op het conto van nederland natuurlijk!
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door Bernie »

In dat opzicht kan Nederland nog veel leren van Amerika, dat als grootmacht altijd moet vechten tegen een slecht imago. De Verenigde Staten nodigen al decennialang journalisten, studenten, kunstenaars, zakenlieden en moslims uit om het land beter te leren kennen, waardoor scheve beeldvorming makkelijker kan worden bijgesteld.
Laten we daar maar niet van leren, want erg succesvol is Amerika daar niet in.
Als er - na Israel - één land is dat gehaat wordt door onze broeders, dan is het wel Amerika.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

Ruth
Berichten: 1232
Lid geworden op: vr apr 06, 2007 8:14 pm

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door Ruth »

De reputatie van Nederland kan me niet ver genoeg kelderen :knorrie: Vooral in moslimlanden!! Misschien dat die aanhoudende stroom gelukszoekers en uitkeringstrekkers dan eindelijk eens wat minder wordt.

Ik hoop dat Nederland als hel op aarde voor de ware moslim wordt voorgesteld. Laat ze elkaar maar bang maken. Scheelt ons weer werk.

Maar helaas heb ik weinig tot geen hoop meer. Als we de peilingen van Maurice de Hond als betrouwbaar mogen aanmerken kunnen we na de verkiezingen haast zeker zijn dat de PvdA terugkomt in de regering (lang leve Job Cohen die nog nooit iets voor elkaar heeft gekregen) Vervolgens zullen onze kersverse ministers en staatssecretarissen diep door t stof gaan voor de moslims wereldwijd en is onze reputatie "weer hersteld".
:crying:
Als je denkt dat je te klein bent om invloed te hebben, dan heb je waarschijnlijk nog nooit de nacht doorgebracht met een mug op je kamer.

Wie vecht kan verliezen, wie niet vecht is al verloren.

EDL

mercator
Berichten: 19182
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door mercator »

Ruth schreef:De reputatie van Nederland kan me niet ver genoeg kelderen :knorrie: Vooral in moslimlanden!! Misschien dat die aanhoudende stroom gelukszoekers en uitkeringstrekkers dan eindelijk eens wat minder wordt.
Dat vind ik ook, dat ze maar wegblijven uit die racistische hel. Verder verloopt er een enorme geldstroom richting Noord naar Zuid, dus hoe eerder die stopt hoe beter.
Al dat gelul dat de PVV de "economie zal schaden", die WORDT juist geschaad door die massa moslims hier.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

mercator
Berichten: 19182
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door mercator »

Ruth schreef:D kunnen we na de verkiezingen haast zeker zijn dat de PvdA terugkomt in de regering (lang leve Job Cohen die nog nooit iets voor elkaar heeft gekregen) Vervolgens zullen onze kersverse ministers en staatssecretarissen diep door t stof gaan voor de moslims wereldwijd en is onze reputatie "weer hersteld".
:crying:
Ja zo zal het exact gebeuren. Cordon sanitair rondt de PVV en gewoon wachten tot de moslims genoeg gebroed hebben om de PvdArabier vanzelf terug groot te maken.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8529
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door H.Numan »

Er is een verschil met het Belgische cordon: de Nederlanders doen hypocriet alsof het niet bestaat.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem

mercator
Berichten: 19182
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door mercator »

In de moslimlanden heerst alom wanbestuur, achterlijkheid, corruptie, onderdrukking en noem maar op, en in de ogen van DIE landen zou Nederland dan een goede beurt moeten maken?!
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

mercator
Berichten: 19182
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Reputatie Nederland keldert

Bericht door mercator »

H.Numan schreef:Er is een verschil met het Belgische cordon: de Nederlanders doen hypocriet alsof het niet bestaat.
Ja dat is me ook al opgevallen, de regenten krijgen het woord cordon sanitair niet uit de bek(ook al omdat het Frans is :D ), maar het wordt even strikt toegepast als in België.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Plaats reactie