Pagina 1 van 2

Het CDA, Verhagen, en hun visie op de PVV.

Geplaatst: za apr 02, 2011 10:22 am
door Ariel
Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen.

zaterdag 2 april 2011

CDA-vicepremier Maxime Verhagen is in het verleden door zijn eigen partijbestuur gemaand te stoppen met kritiek op Geert Wilders. Verhagen kreeg later veel kritiek binnen de partij omdat hij een samenwerking met Wilders is aangegaan.

Verhagen, die minister van Economische Zaken en Landbouw is in een kabinet dat wordt gesteund door Wilders' PVV, zegt dat zaterdag in een interview in het AD.

Telefoontje
De vicepremier: 'Als er iemand afstand nam van Geert Wilders, dan was ik dat. Toen ik nog minister was van Buitenlandse Zaken in het vorige kabinet, kreeg ik nota bene een telefoontje van ons partijbestuur; of ik daar eens mee wilde ophouden, want de kiezers liepen weg!'

Verhagen kreeg toen opdracht Wilders niet langer aan te vallen. 'Ik ben daar niet in veranderd,' aldus de minister.

Kritiek
Verhagen haalde in zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken enkele keren hard uit naar Wilders, onder meer in een speech in april 2009 op een Amnesty International filmfestival.

De CDA'er zei daar dat Wilders met zijn uitspraken van Nederland een land van 'wij tegen zij' maakte. 'Dat is niet het Nederland waar ik wil leven,' zei Verhagen toen. Toen de CDA-minister uiteindelijk pleitte voor een gedoogconstructie met de PVV, kreeg hij binnen zijn partij veel kritiek.

Nieuwe voorzitter
Het CDA kiest zaterdag een nieuwe voorzitter tijdens een partijcongres. De strijd gaat tussen Sjaak van der Tak en Ruth Peetoom. Van der Tak stemde vorig jaar voor samenwerken met de PVV, Peetoom was tegen.

Laatstgenoemde lijkt de meeste kans te hebben op de functie. De uitslag is naar verwachting aan het eind van de dag bekend.

Door Robin van der Kloor

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Polit ... vallen.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: za apr 02, 2011 10:37 am
door Ariel
Koppejan de CDA dissident heeft het nog steeds niet begrepen. Hij denkt nog steeds dat het CDA stemmen verloren heeft omdat men samenwerkt met de PVV. Nou ja, hij zal het ooit wel eens gaan begrijpen.
Straks wordt dominee Ruth Peetoom gekozen als nieuwe partijvoorzitter, en dan zal het CDA verder zakken naar nog minder kamerzetels, en Koppejan en zijn cronies zullen dan weer zich afvragen hoe het verlies van het CDA komt.
Koppejan: CDA in diepe crisis

Het CDA bevindt zich in een diepe crisis, stelt CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan zaterdag in een interview in Trouw. ,,Het is vijf voor twaalf voor het CDA.''

,,Het CDA zit in een diepe crisis. De PVV groeit maar door en het CDA wordt alleen maar kleiner. Dat kunnen we onszelf verwijten. We hebben geen eigen verhaal, geen eigen gezicht, geen visie op de toekomst. Te veel op de macht gericht. We waren een VVD-light, zoals CDA-rapporteur Frissen verklaarde'', zegt Koppejan in Trouw.

Koppejan was samen met Kathleen Ferrier een van de grootste tegenstanders binnen de CDA-fractie tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Koppejan en Ferrier waren de 'dissidente' Kamerleden die op het partijcongres tegen het minderheidskabinet met de VVD en de gedoogsteun van de PVV stemden, maar zich wel aansloten bij de meerderheid.

http://www.depers.nl/binnenland/558306/ ... risis.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: za apr 02, 2011 4:01 pm
door Ariel
CDA-congres: leden verwerpen twee kabinetsplannen.

zaterdag 2 april 2011

Op het CDA-congres hebben leden twee moties aangenomen die ingaan tegen het kabinetsbeleid. Het gaat om de bezuinigingen op het passend onderwijs en de zogenoemde 'animal cops'.

Het CDA-congres voelt niks voor de aanstelling van vijfhonderd 'animal cops', zoals afgesproken door het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogpartner PVV.

Negatief advies
Een resolutie op het CDA-congres zaterdag stelt dat het aantal van de dierenpolitieagenten veel te hoog is, zolang niet is uitgezocht hoeveel agenten er nodig zijn en wat ze moeten gaan doen.

De resolutie werd ondanks een negatief advies van het partijbestuur en van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma toch aangenomen.

PVV-plan
De animal cops kwamen in het kabinetsbeleid op aandringen van de PVV van Geert Wilders. Een meerderheid van de Kamer heeft er mee ingestemd, ook al is nog niet duidelijk wat de precieze taken worden en hoe ze geselecteerd zullen worden.

Verder keerde het congres zich tegen de bezuinigingen op passend onderwijs.

AOW-plan Kamp
Van Haersma Buma liet namens zijn Tweede Kamer-fractie op zijn beurt weten tegen het kabinetsbeleid wat betreft de AOW.

Het CDA is het niet eens met een plan van minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) om alleenstaande AOW'ers die met hun volwassen kind samenwonen te korten op hun uitkering. Nu heeft een alleenstaande AOW'er recht op een uitkering van 70 procent van het minimumloon als hij of zij een huishouden deelt met een kind van achttien jaar of ouder. Kamp wil dat beperken tot 50 procent.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Polit ... lannen.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Wat een dwars gedoe en een judas streek van het CDA. Het regeer en gedoog akkoord is ondertekend, dus kunnen ze daar toch niks meer aan veranderen? .
Het CDA blijft een te grote mond houden.

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: zo apr 03, 2011 1:58 am
door H.Numan
Toch aardig van het CDA om voor Ruth Suikeroom te spelen. :D
Het enige wat Wilders nu hoeft te doen is vasthouden aan het regeerakkoord. Dan blaast het CDA het kabinet zelf wel op.
Wie gaat dan winnen, en wie gaat dan verliezen?

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: zo apr 03, 2011 9:15 am
door Ruth
Toch geeft al dit gerommel bij het CDA me een vieze smaak in de mond. Dit is slecht voor de bestaande coalitie als een van de partijen constant intern van links naar rechts zwabbert.
Als het CDA inderdaad ploft, wat dan?
Nieuwe verkiezingen, en dan? In de landen rondom ons begint links weer te winnen, ik moet er niet aan denken als dat hier ook gaat gebeuren.
Dan begint alle ellende weer opnieuw.
Het zal een godswonder zijn als de regering hun 4 jaar volmaakt maar het is broodnodig voor de toekomst van dit kikkerland :mrgreen:

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: wo apr 06, 2011 2:08 pm
door Ariel
Tweedracht over omgaan met PVV woekert voort in CDA

De CDA-prominenten minister Piet Hein Donner en de oude bewindslieden Ernst Hirsch Ballin en Ab Klink blijven het hartgrondig oneens over de vraag of het CDA met de PVV kan of moet samenwerken. In het vandaag te verschijnen themanummer van Christen Democratische Verkenningen blijkt dat de analyse van de drie CDA-politici over populisme als opkomend politiek verschijnsel vrijwel overeenkomt, maar dat dat tot verschillende antwoorden leidt op de vraag hoe ermee om te gaan.
Donner, Klink en Hirsch Ballin zijn het over één ding eens: zij geven alle drie het CDA een prominente rol in het bestrijden van populisme in de politiek. Klink en Hirsch Ballin zoeken de oplossing daarvoor echter in het nemen van maatregelen die het populisme, zoals dat vorm krijgt in de PVV van Wilders, moeten bestrijden. Donner zoekt het antwoord voor een deel in samenwerking.

De bijdragen van de drie CDA'ers aan het themanummer van de uitgaven van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA vormen voor een groot deel een rechtvaardiging van hun huidige positie. Klink en Hirsch Ballin proberen hun partij te overtuigen van de onmogelijkheid van een coalitie met de PVV, Donner is inmiddels minister in het kabinet dat afhankelijk is van de gedoogsteun van Geert Wilders.

Volgens Hirsch Ballin vormt populisme uiteindelijk een bedreiging voor de rechtsstaat. Ook Donner wijst erop dat de instituties van de rechtsstaat door het populisme gevaar lopen. Beiden verwijzen daarbij naar pleidooien van Wilders om de invloed van de politiek op de rechterlijke macht te vergroten.

Beiden wijzen er ook op dat een populistische partij als de PVV met de verwijzing naar de volkswil ('Henk en Ingrid', zoals Hirsch Ballin consequent schrijft) een deel van de bevolking uitsluit.

Volgens Donner zal het CDA als uitgesproken volkspartij dat nooit doen. Meerderheidsbesluiten zijn volgens hem meestal niet te vermijden, maar dat betekent niet dat het ware en wijze besluiten zijn. Een volkspartij zoekt daarom bij uitstek naar het gemeenschappelijke voor alle bevolkingsgroepen.

Het antwoord van Hirsch Ballin en Klink op de opkomst van het populisme van de PVV is luisteren naar de wensen van de achterban, maar geen samenwerking. Volgens Klink zijn sociaal-economische hervormingen, waar dit kabinet niet aan wil, belangrijk om op den duur niet gegijzeld te worden door de PVV. Hirsch Ballin bepleit meer geduld in besluitvorming en beleid en roept de politiek op meer uit te leggen, waarom wensen niet onmiddellijk in beleid kunnen worden omgezet.

Donner constateert juist dat, hoewel de uitgangspunten van een volkspartij als het CDA wezenlijk verschillen met het populisme, tegelijkertijd bij de uitgangspunten van de partij hoort dat niet de confrontatie wordt gezocht. Kiezers op de PVV dienen door samenwerking met die partij ervan te worden overtuigd dat aan hun zorgen recht gedaan kan worden zonder daarbij de belangen en waardigheid van anderen onrecht aan te doen, aldus Donner.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederlan ... -CDA.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: wo apr 06, 2011 2:36 pm
door H.Numan
Dat iedereen daar zo luchtigjes over heen trippelt... ter bestrijding van het populisme.
Wat is dat 'populisme' ? Dat is waar elke marketeer en reclame man naarstig naar op jacht is: namelijk, wat het volk wilt.

Het volk is niet dom. Dat wordt je wijs gemaakt. Door mannen die nooit op eigen kracht een bedrijf zouden opzetten, of slagen in het bedrijfsleven.
Er is maar 1 beroep waar geen kwalificaties voor nodig zijn: het landsbestuur. Als je een paar jaar kleuterjuf bent geweest ben je capabel genoeg om het ministerie van onderwijs te leiden.

Het volk weet donders goed dat bomen niet tot in de hemel groeien, en dat het vragen om iedere dag een zak met geld vragen naar de bekende weg is. Natuurlijk zullen er best tokkies zijn die daarvoor zouden stemmen, maar de meerderheid dus niet. Wat het volk op zeker niet wilt is wat nou juist die anti populisten wel willen: Turkije in de EU, Nederland in de EU, Sinterklaas spelen voor alles en iedereen maar de AOW stiekempjes langzaam afbouwen.

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: do jun 23, 2011 2:34 pm
door Ariel
Kritiek Verhagen op PVV en D66


DEN HAAG - CDA-voorman en vicepremier Maxime Verhagen zet zich af tegen partijen als de PVV en D66. Die gaan in zijn ogen tekeer tegen instituties als het gezin, het dorp, de sportclub, de vakbond en de katholieke kerk, waarvoor Verhagen juist wil opkomen.

In een opinieartikel in het Katholiek Nieuwsblad stelt Verhagen dat de PVV, de gedoogpartner van het kabinet van VVD en CDA, tegen instituties schopt als zouden ze „bolwerken van de elite” zijn. D66 wil de vertrouwde instituties „afschaffen en vervangen door een directe democratie”.

Verhagen zelf staat pal voor gezin, dorp, kerk en vakbond. „Zonder instituties zou de buffer tussen burger en de overheid weg zijn. Ik denk dat de mensen, waarvoor populisten zeggen op te komen, kwetsbaar zijn zonder instituties; het gevoel van rust, stabiliteit en overzicht nog meer zouden missen.”
http://www.telegraaf.nl/binnenland/1007 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: do jun 23, 2011 3:18 pm
door Scarlatti
enge hufter! Ik hoop dat hij en de CDA weer flink afgestraft worden alleen al door deze uitspraken! Juist op een dag als vandaag!

Re: Verhagen: Ik mocht Wilders niet meer aanvallen

Geplaatst: do jun 23, 2011 4:00 pm
door Ariel
De CDA'er begrijpt het onbehagen bij mensen. ‘Het is niet meer vanzelfsprekend dat onze kinderen het beter zullen hebben dan wij. De samenhang in dorpen en steden is verdwenen door de komst van immigranten vanuit de hele wereld. De traditionele verbanden van kerk, partij en vereniging zijn verzwakt.’

Onbehagen
Het onbehagen moet ook het onbehagen van een volkspartij als het CDA zijn, stelt Verhagen. ‘Anders laten we de mensen over aan populistische partijen die dat onbehagen wel benoemen en daarvoor worden beloond met de ene verkiezingsoverwinning na de andere. Een groot deel van de mensen die PVV stemde, zijn onze mensen,’ aldus Verhagen.

Het CDA verloor de afgelopen jaren meerdere verkiezingen op rij. Na de grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 ontstond binnen de partij een hevige discussie over de koers, nog versterkt toen het CDA onder leiding van Verhagen ging samenwerken met VVD en PVV.

Op den duur
Het vertellen van een ‘gefundeerd verhaal dat soms de publieke opinie trotseert, en het nemen van verantwoordelijkheid die daarbij hoort, kan leiden tot verlies van populariteit,’ stelt Verhagen. ‘Toch ben ik ervan overtuigd dat dit op den duur waardering zal oogsten. Juist in een tijd van onbehagen zoeken zwevende kiezers partijen met principes.’

Verhagen loopt met zijn stuk in het Katholiek Nieuwsblad vooruit op een speech die hij volgende week houdt op een CDA-symposium over populisme.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Polit ... en-D66.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Als Verhagen zo begaan is met het lot van het gezin, kerk, partij, vereniging en dorp , dan kan hij zich beter aansluiten bij de PVV.
Het CDA doet niet anders dan deze belangrijke zaken te verkopen aan Islam .
Ik denk niet dat hij door tegen Wilders te schoppen stemmen voor zijn verzwakte en zieke partij kan terug winnen.

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: do jun 23, 2011 6:30 pm
door Scarlatti
Precies Ariel! Het is een schijnheiligaard! een achterbakse stiekemerd!!

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: do jun 23, 2011 9:29 pm
door Joop Klepzeiker
Scarlatti schreef:Precies Ariel! Het is een schijnheiligaard! een achterbakse stiekemerd!!
gereformeerd?

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: do jun 23, 2011 9:53 pm
door Scarlatti
Joop Klepzeiker schreef:
Scarlatti schreef:Precies Ariel! Het is een schijnheiligaard! een achterbakse stiekemerd!!
gereformeerd?

katholiek en dat is net zo erg en stompzinnig en ik kan het weten :yuk: :wink:

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: vr jun 24, 2011 3:04 am
door H.Numan
Het is veul erger! Wat Rattus Rattus eigenlijk zegt is: wij van het CDA weten het beste wat goed voor jullie is. Hoe minder democratie, hoe beter wij voor jullie (en onszelf) kunnen zorgen.

Persoonlijk zeg ik: dat maak ik zelf wel uit, Verhagen. Namelijk door te stemmen op de partij die ik het beste vind.

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: ma jun 27, 2011 6:57 pm
door Ariel
Nederland zakt door PVV in internationale pikorde'
maandag 27 juni 2011

Nederland valt door de harde opstelling van de PVV en bezuinigingen op internationale missies terug in de internationale pikorde. Dat zegt Agnes van Ardenne, oud-CDA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en vertrekkend permanent vertegenwoordiger bij de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO.

Van Ardenne zegt dat maandag in een interview met NRC Handelsblad.

Reputatie
Ze merkte in haar contact met diplomaten gedurende haar vier jaar bij de FAO, dat Nederland zijn reputatie als land van recht, solidariteit en tolerantie is kwijtgeraakt. ‘We hebben een grote partij die de grenzen wil sluiten, omdat ons land vol zou zijn. De ontwikkelingshulp kan volgens de PVV gehalveerd worden, of misschien zelfs afgeschaft.’

Het Gedoogakkoord met de PVV is volgens de ex-minister niet uit te leggen in het buitenland. ‘Men denkt dat de PVV gewoon in de Nederlandse regering zit.’

Van Ardenne snapt de ideeën van de PVV niet. ‘Waarom moet de allochtoon worden opgejaagd? Hij mag van alles niet, maar moet wél het Nederlandse volkslied kunnen zingen. Dat wordt opgemerkt in het buitenland.’

Badinerend
Volgens Van Ardenne spreekt de PVV ‘verschrikkelijk badinerend’ over immigranten. Ze was meteen ‘erg bezorgd’ over het Gedoogakkoord. ‘Het bracht de partij van Wilders in de positie credits op te eisen en missers af te schuiven op VVD en CDA.’

Door bezuinigingen op buitenlandse activiteiten is Nederland volgens haar teruggezakt naar de middenmoot in de internationale pikorde. ‘We worden niet meer uitgenodigd voor de G20 en al jaren weten we geen hoge functie binnen de VN meer te bemachtigen.’

Door Arne Hankel

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Polit ... ikorde.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: ma jun 27, 2011 7:45 pm
door Schepsel
Wat doet de visie van het CDA ertoe. De hoeders van de christelijke moraal zijn schurkachtige bleekhoofden die met dubbele tong spreken, toonbeelden van hypocrisie en ethische leegte. Tsjezus denk ik dan, waarom zoveel aandacht investeren in een zwart gat, of een bodemloze put! Doen we dat niet al genoeg met Afrika? Zolang de toffe halfcommunistische buitenlandse meneren aan de toppen van de belangenverstrengelde piramides staan die gebouwd zijn op linksigheden zullen we kunnen verwachten dat 'de tolerantie lager is' in de kijk van ''het buitenland''. Zullen zij minder handel met ons drijven omdat ze het niet eens zijn met de verkiezingsuitslag? Zo nee: Laat ze machtige schijt hebben aan hun mening en eens iets nuttigs doen, en ipv Nederland als hobby zien en saaie stukken schrijven naar de krant, problemen oplossen. Dat geldt voor alle partijen behalve de PvdD overigens, egotrippers zijn het, zij zien het stemvee niet als hulpelozen die gered moeten worden, maar als ''de instrumenten der macht en bewondering''. Politiek doet er nog weinig toe. Zolang de meest basale logica vele politici te hoog zijn gegrepen zijn we overgeleverd aan de willekeur van de economie die de geniaalse econoom nog niet kan doorgronden. Het CDA doet me denken aan de PvdA: Geen mening, wij waaien met alle winden mee!

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: ma jun 27, 2011 8:09 pm
door Zwartmeer
Reputatie
Ze merkte in haar contact met diplomaten gedurende haar vier jaar bij de FAO, dat Nederland zijn reputatie als land van recht, solidariteit en tolerantie is kwijtgeraakt.
Het kost wat, een reputatie, maar we krijgen er wat moois voor terug. Nou ja dat moet nog.

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: ma jun 27, 2011 8:45 pm
door Ariel
We worden niet meer uitgenodigd voor de G20 en al jaren weten we geen hoge functie binnen de VN meer te bemachtigen.
Gelukkig maar, want dit scheelt heel veel belasting geld. Geld dat we niet meer kunnen missen met de bezuinigingen. Jammer voor mevrouw, maar leuke goed betaalde banen voor partij en andere genoten zitten er nu even niet in.
. De ontwikkelingshulp kan volgens de PVV gehalveerd worden, of misschien zelfs afgeschaft.’
Ben ik het helemaal met eens. Ook corrupte regimes gaan hun broekriem maar aanhalen. Dat moeten wij hier ook doen. En misschien kunnen we het gehalveerd geld van ontwikkelingshulp gebruiken om onze eigen bejaarden goed te verzorgen.
Van Ardenne snapt de ideeën van de PVV niet. ‘Waarom moet de allochtoon worden opgejaagd? Hij mag van alles niet, maar moet wél het Nederlandse volkslied kunnen zingen. Dat wordt opgemerkt in het buitenland.’
:laugh1: Gossie zeg. Dit klinkt wel heel dramatisch. Wat mogen ze alemaal niet?

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: di jun 28, 2011 3:29 pm
door Ariel
Maxime Verhagen: Zorgen over allochtonen 'terecht'

dinsdag 28 juni 2011 14:52

Regeringspartij CDA zou meer moeten luisteren naar de zorgen van kiezers over immigranten en allochtonen. De vrees voor buitenlandse invloeden is 'begrijpelijk' en 'terecht'.

Dat zegt vicepremier Maxime Verhagen (CDA) dinsdagavond in een toespraak op een partijbijeenkomst. De tekst ervan is gelekt naar NRC Handelsblad.

Moskeeën
De CDA'er begrijpt de zorgen van veel Nederlanders over kerken die worden vervangen voor moskeeën, buitenlanders die zich niet aanpassen en allochtonen die banen krijgen terwijl autochtonen werkloos zijn.

'Blijft mijn buurt wel mijn buurt als er weer een kerk wordt gesloten en er een moskee wordt gebouwd?' verwoordt hij de zorgen die leven. 'Waarom passen de nieuwkomers zich niet aan ons aan? Ze pikken toch niet de baan van mijn zoon in?'

Volgens de krant wijst Verhagen erop dat deze gedachten 'ook door mijn eigen CDA' lang zijn beschouwd als foutieve reactie op 'de snelle veranderingen in de wereld'.

Voedingsbodem
'We moeten die zorgen niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden,' zegt hij. 'Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA.'

Doet de partij dit niet, dan worden andere partijen 'beloond met de ene verkiezingsoverwinning na de andere'. Verhagen benadrukt afstand te willen houden tot populisme, maar zegt niet blind te willen zijn 'voor de voedingsbodem ervan'.

Door Jeroen Langelaar

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Polit ... erecht.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Doet de partij dit niet, dan worden andere partijen 'beloond met de ene verkiezingsoverwinning na de andere'. Verhagen benadrukt afstand te willen houden tot populisme, maar zegt niet blind te willen zijn 'voor de voedingsbodem ervan'.

Kijk eens aan...electorale zorgen. Ja het is lullig als je al je stemmen verliest aan de PVV of VVD. Dan wordt je toch ook maar een klein beetje een populist. :evil:

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: di jun 28, 2011 5:52 pm
door Ariel
In zijn nieuwe toespraak voor een CDA bijeenkomst slaat Verhagen Wilders taal uit, om die daarop weer net zo hard in te slikken. Zo blijft het CDA de partij van de onduidelijkheid. Ondanks hernieuwde fermheid.

Het succes van Geert Wilders is ongehoord. Na Rutte begint nu ook Verhagen diens taal te spreken. Nederland heeft in korte tijd een enorme denkslag gemaakt. Verhagen is Wilders gevolgd, zo meent NRC Handelsblad,met een stuk onder de tendentieuze kop:

Verhagen: vrees voor buitenlanders begrijpelijk en terecht

NRC heeft de hand heeft weten te leggen op een nog te houden toespraak van Verhagen.Nounou, denk je als je dat stuk in NRC leest. Verhagen is in Wilders.

Maar wie de toespraak goed leest, merkt dat Verhagen weliswaar deels een nieuwe toon aanslaat, maar uiteindelijk toch wel erg graag alles bij het oude wil houden. Met dit soort draaikontgedrag zal het CDA toch echt niet zijn kiezers terugwinnen.

Een beknopte analyse, en tenslotte de hele toespraak.

Verhagen benoemt in zijn speech niet alleen het onbehagen, hij zegt ook dat dit terecht is:

Maar dit onbehagen is begrijpelijk. Het is niet meer vanzelfsprekendheid dat onze kinderen het beter zullen hebben dan wij. De samenhang in steden en dorpen is verdwenen door de komst van individualisering, immigranten vanuit de hele wereld en een complexer wordende samenleving.

Vervolgens neemt hij afstand van Wilders:

Niet hun zorgen zelf zijn populistisch maar de antwoorden van bepaalde leiders die er zelf beter van willen worden. Die er populair van willen worden.

Om dan aan dit onbehagen een soort CDA invulling mee te geven:

Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA. Anders laten we de mensen over aan populistische partijen die dit onbehagen wel benoemen, en daarvoor worden beloond met de ene verkiezingsoverwinning na de andere. Een groot deel van de mensen die PVV stemden, zijn onze mensen. Met hun zorgen. Ik wil niet blind zijn voor de voedingsbodem van populisme, voor de onvrede in de samenleving, voor de onzekerheid van mensen. Ik heb begrip voor de zoektocht naar houvast en stabiliteit. Het is hetgeen professor Gabriel van den Brink eerder noemde in zijn boek ‘Moderniteit als Opgave’. Mensen zoeken rust, stabiliteit en overzicht. Juist omdat alles, nabij en in de wereld, al zo snel gaat, hunkeren de mensen naar dit overzicht.

En vervolgens, nogal draaikonterig, Wilders ook weer respectvol neer te zetten:

Populisten vinden in de regel dat de overheid zich met te veel bemoeit, dat de belastingen te hoog zijn, dat massale immigratie een probleem vormt, dat de islam vaak nogal onbeschaafd is. Met die standpunten kun je het oneens zijn, maar het is wel erg gemakzuchtig ze meteen als onredelijk te diskwalificeren.


Om daarop ronduit Wilders taal te spreken:

We moeten om te beginnen de joods-christelijke wortels van ons land en ons werelddeel erkennen. Het CDA moet dit durven uitdragen. Onze historie, cultuur en onze ongeschreven omgangsvormen.

En daar in de volgende zinnen weer afstand van te nemen, om de linkse CDA achterban te bedienen:

Daarbij hoort overigens ook nieuwsgierigheid naar andere culturen en tradities. Dat de multiculturele samenleving is mislukt, mag geen reden zijn om weg te kruipen achter de dijken, en alles wat vreemd is bij voorbaat af te wijzen.

Het is dus een beetje elck wat wils, zoals we gewend zijn bij het CDA. Maar met sterkere Wilders ideologie dan ooit. Dus dat is weer nieuw.

Verhagen zou vervolgens Verhagen niet zijn als hij niet ook nog op de valreep een flinke scheut Europaliefde in zijn toespraak gooide:

Welke zijn de echte vraagstukken van deze tijd? Ik denk dan aan een goed functionerende arbeidsmarkt, integratie en het gemeenschappelijk fundament van culturele waarden, energiezekerheid en het duurzaam voortbestaan van onze aarde, Europese samenwerking en de antwoorden op de vergrijzing in onze samenleving.

En zo moet iedereen binnen zijn partij tevreden gesteld zijn. Vooral omdat de internationalist Verhagen aan het einde van zijn toespraak helemaal wakker wordt en hij Wilders nog een extra veeg uit de pan geeft:

En de makkelijke lokroep van de PVV naar kiezers om het buitenland af te schilderen als eng, gevaarlijk en profiterend is onjuist, kortzichtig en slecht voor onze economie en samenleving. Nederland wordt sterker door Europa en door in het buitenland samen met onze bondgenoten op te komen voor onze gedeelde waarden.

Hieronder de volledige lezing:
Spoiler! :
GESPROKEN WOORD GELDT

I MAATSCHAPPIJ
We leven in een tijd van onbehagen. De meeste Nederlanders zijn tevreden met hun eigen leven, maar veel minder met de maatschappij waarvan ze deel uit maken. Onzekerheid is een levensgroot kenmerk van deze tijd.

Niet alleen economisch, niet alleen de baan en het inkomen, maar breder. Hoe gaat ons land eruit zien? Blijft Nederland nog wel Nederland als er zoveel buitenlanders bij komen? Blijft mijn buurt wel mijn buurt als er weer een kerk gesloten wordt en er een moskee wordt gebouwd? Waarom passen de nieuwkomers zich niet aan ons aan? Zij hebben geen last van mij ik wil ook geen last van hen hebben. Ze pikken toch niet de baan van mijn zoon in? Alles is zo duur geworden in Nederland; wordt mijn pensioen straks ook nog gekort? Hoe zit het eigenlijk met de boodschappen die ik doe: wat kan ik nu wel en wat kan ik nu beter niet eten van die producten uit het buitenland en zit die buitenlandse ziekte nu ook in onze groente of in ons vlees? Moeten we ook niet gewoon helemaal af van al dat buitenlandse gedoe en kunnen we niet – letterlijk – beter onze eigen boontjes doppen? Het buitenland kost toch alleen maar geld en levert weinig op behalve problemen. Europa: ik weet dat er veel geld naar toe gaat maar ik zie er niets van terug. Waarom bemoeit Brussel zich überhaupt met ons? Ja, ik zie dat als er een ander land failliet gaat dat we dan nóg meer geld geven. Sinds wanneer zijn wij een liefdadigheidsinstelling..?

Dit onbehagen is door de traditionele politieke partijen, ook door mijn eigen CDA, lang weggezet als een foutieve reactie op de snelle veranderingen in de wereld. Heus, alles zou goed komen.

Maar dit onbehagen is begrijpelijk. Het is niet meer vanzelfsprekendheid dat onze kinderen het beter zullen hebben dan wij. De samenhang in steden en dorpen is verdwenen door de komst van individualisering, immigranten vanuit de hele wereld en een complexer wordende samenleving. De traditionele verbanden van kerk, partij en vereniging bestaan niet meer. In Brabant verdwijnen de komende tien jaar 237 van de 287 kerken. Het levensbeschouwelijke kompas dat wij van huis uit meekregen, heeft plaatsgemaakt voor een vrijheid die vaak meer beangstigt dan bevrijdt.

Kort door de bocht of niet: het zijn terechte zorgen van mensen. Hoe je er vervolgens op inspeelt en mee omgaat is een tweede. Ik denk dat de onzekerheid van mensen in onze huidige tijd dé voedingsbodem voor populisme is. Niet hun zorgen zelf zijn populistisch maar de antwoorden van bepaalde leiders die er zelf beter van willen worden. Die er populair van willen worden. Terwijl de sociaal wenselijke antwoorden van andere leiders het onbegrip ten opzichte van de zogenaamde Haagsche zakkenvullers vergrootte.

Hoe ga je hiermee om als politieke partij? Aan welke kant staan wij als CDA? Wat is ons christen democratisch antwoord? Mijn dank gaat uit naar het WI voor de boeiende bijdragen die zijn gemaakt over het thema populisme. Ik ken het WI als grondig, degelijk, intellectueel en koersvast.

II PARTIJ
Het eigen verhaal
Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA. Anders laten we de mensen over aan populistische partijen die dit onbehagen wel benoemen, en daarvoor worden beloond met de ene verkiezingsoverwinning na de andere. Een groot deel van de mensen die PVV stemden, zijn onze mensen. Met hun zorgen. Ik wil niet blind zijn voor de voedingsbodem van populisme, voor de onvrede in de samenleving, voor de onzekerheid van mensen. Ik heb begrip voor de zoektocht naar houvast en stabiliteit. Het is hetgeen professor Gabriel van den Brink eerder noemde in zijn boek ‘Moderniteit als Opgave’. Mensen zoeken rust, stabiliteit en overzicht. Juist omdat alles, nabij en in de wereld, al zo snel gaat, hunkeren de mensen naar dit overzicht. Overzicht waar constant door vooral de progressieve elite met veel dedain als ‘burgerlijk en bekrompen en spruitjeslucht’ op afgegeven werd. Dat dit jarenlang gedaan is, moeten we onder ogen zien. En dan hoeven we niet terug naar de jaren vijftig of naar een idealistische heilstaat, die er niet komt.

Het CDA moet een christendemocratisch antwoord op het onbehagen vinden. Het populisme zal nooit het antwoord van het CDA kunnen zijn. Tegelijkertijd moeten we de zorgen niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden. Wij willen luisteren naar de mensen, maar we willen meer doen dan wat mensen willen en zeggen. Het CDA wil richting geven en mensen overtuigen vanuit zijn beginselen. De wil van het volk is nooit absoluut. Ze wordt begrensd door de rechtstaat, de vertegenwoordigende democratie en internationale verdragen. Het volk kan ook ontsporen; denk aan de manier waarop Socrates en Jezus ter dood werden veroordeeld. Het CDA wil altijd rechtvaardigheid en zijn beginselen vooropstellen en niet de wil van de toevallige meerderheid.

De Leitkultur uitdragen
Het grote verschil tussen populisme en christendemocratie is dat wij als CDA, dat ik, wil luisteren naar mensen, maar ook richtinggevend willen zijn. Vanuit beginselen. Niet vluchtig, maar gefundeerd. Populisten vinden in de regel dat de overheid zich met te veel bemoeit, dat de belastingen te hoog zijn, dat massale immigratie een probleem vormt, dat de islam vaak nogal onbeschaafd is. Met die standpunten kun je het oneens zijn, maar het is wel erg gemakzuchtig ze meteen als onredelijk te diskwalificeren. Politiek moet meer zijn dan doen wat mensen willen en zeggen. En natuurlijk, ook een volkspartij als het CDA moet primair buiten Den Haag acteren, luisteren naar de mensen, maar ook een visie neer durven zetten.

We moeten om te beginnen de joods-christelijke wortels van ons land en ons werelddeel erkennen. Het CDA moet dit durven uitdragen. Onze historie, cultuur en onze ongeschreven omgangsvormen. Daarbij hoort overigens ook nieuwsgierigheid naar andere culturen en tradities. Dat de multiculturele samenleving is mislukt, mag geen reden zijn om weg te kruipen achter de dijken, en alles wat vreemd is bij voorbaat af te wijzen.

Het populisme is een overreactie op de verheerlijking van het multiculturalisme: het nemen van westerse waarden van nu als superieur en afwijkingen daarvan als niet gewenst. Het CDA zegt ook dat het einde van het multiculturalisme terecht is. Poets het idee van leitkultur weer op, benadruk dat het primaat ligt bij westerse waarden, maar laten we niet naar binnen gekeerd raken. “Onderzoek alles, maar bewaar het goede”. Dus een gezonde openheid naar andere culturen, tradities en mensen is noodzakelijk voor een vitale cultuur. Populisme vreet aan die gezonde basis.

Hoe willen we als CDA de waarden die horen bij onze cultuur in de praktijk vorm geven? Het vertrouwen in politieke partijen, is tot op het nulpunt gedaald. De levensduur van regeringen neemt af. Zodra ze met maatregelen zijn gekomen, worden ze weer weggestemd. Of het nu gaat om christendemocraten, liberalen, socialisten of weer anderen: regeren is creperen. Brown in Engeland, Zapatero in Spanje, Obama in de VS, Merkel in Duitsland: allemaal verloren ze (tussentijdse) verkiezingen. Het onbehagen is groot en het geduld van de kiezers kort.

Subsidiariteit
In wezen geven de oude encyclieken dit prima aan. De katholiek sociale leer zoals die sinds eind 19e eeuw geformuleerd is, heeft veel waarden in zich. En ook deze leer geeft aan dat er een weg is tussen kil marktliberalisme en compromisloos socialisme. De katholiek sociale leer benoemt het subsidiariteitsbeginsel en geeft ieder mens, ieder persoon binnen zijn of haar gemeenschap een taak. Een persoonlijke verantwoordelijkheid. Deze beginselen passen bij het CDA. Wat betekent dat in het licht van populisme? Dat mensen hun onvrede niet moeten uiten door te wijzen naar anderen, maar de samenleving zelf moeten helpen inrichten. De overheid faciliteert daarbij. Niet meer. Dat zou het CDA meer moeten benadrukken. De mensen zijn zelf aan zet. Wanneer mensen de samenleving zelf inrichten, hebben ze niemand in Den Haag meer nodig die zegt dat er een kloof bestaat tussen hen en de politiek. Niet roepend dat de elite niet deugt en niet eens in het jaar stemmend over een referendum. Neen, echt betrokken.

Instituties
Ontaardt dat in individualisme en najagen van eigen belang? Ik denk het niet. Mensen maken deel uit van een gezin en een familie, leven in een stad of dorp, zijn actief in een sportclub of een vakbond. Als CDA-er wil ik een lans breken voor instituties – let wel: niet instituten – in onze maatschappij. Het zou onterecht zijn als we die als ouderwets terzijde schuiven. Ze zijn een noodzakelijke buffer tussen de mensen en de overheid, tussen het leven van alle dag en de staat. Instituties moeten meegaan met nieuwe generaties en mee-ademen met de tijd; maar wel blijven ademen en hun achterban blijven vertegenwoordigen! Wanneer ze dat niet doen, dan raken ze gedateerd, worden minder relevant en uiteindelijk overbodig. Kijk naar het tanende draagvlak in de samenleving voor de publieke omroepen, de woningbouwcorporaties of de natuurbeschermingsorganisaties.

Een hyves, twitter-account of facebook-groep kunnen nieuwe verschijningvormen zijn van oude instituties. Zelfs de katholieke kerk, een instituut dat onder vuur ligt vanwege ethische schandalen, is in de loop der eeuwen veranderd. Had de kerk dat niet gedaan, dan had ze allang niet meer bestaan. Ook hier geldt weer dat de sociale media instituties juist kunnen versterken, moderniseren en een nieuwe functie geven. De website van het Vaticaan is één van de modernste. Inderdaad: beeldcultuur past bij katholieken.

Juist omdat het CDA niet blind op enkel markt of overheid vertrouwt, breek ik een lans voor eigentijdse instituties. Ik zet me af tegen partijen als D66 en de PVV, die tegen instituties tekeer gaan. De laatste schopt ertegen als bolwerken van de elite, de eerste wil ze afschaffen en vervangen door een directe democratie. En toch, zonder instituties zou de buffer tussen burgers en de overheid weg zijn. Ik denk dat de mensen, voor wie populisten zeggen op te komen, kwetsbaar zijn zonder instituties; het gevoel van rust, stabiliteit en overzicht nog meer zouden missen.

III POLITICI
Afstandelijke nabijheid
We kunnen de echte vraagstukken van deze tijd pas op- en aanpakken, wanneer de mensen in hun nabijheid zich veilig voelen. Gelukkig zijn. CDA-politici moeten het vertrouwen terugwinnen van de mensen om hen heen. Dat kan als ze als leiders tussen de mensen staan. Net als de kapelaan vroeger: gezaghebbend, maar toch in de buurt. Vertegenwoordiger van het instituut kerk, maar ook tussen de mensen. Afstandelijke nabijheid, zo zouden CDA’ers wat mij betreft politiek moeten bedrijven en moeten besturen. Wij moeten er zijn voor de mensen voor wie het allemaal te snel gaat met Europa, internet en de wereldeconomie. Het is het subsidiariteitsbeginsel vanuit de katholiek sociale leer, het is zorgen dat de straat, school en ziekenhuis goed zijn. Dan krijgen we ook het vertrouwen dat nodig is voor het oplossen van de ingewikkelde, mondiale vraagstukken; van de eurocrisis tot en met klimaatverandering.

Het CDA ziet het hebben van een talent eerder als een verantwoordelijkheid dan als een voorrecht. Mensen op hogere functies in de politiek, in de rechterlijke macht, in het bedrijfsleven en bij publieke instellingen als verpleeghuizen en woningbouwcorporaties zitten op bevoorrechte posities niet voor zichzelf, maar voor het algemeen belang, ook voor de gewone man. Dat lijkt een open deur maar dat is het niet. We hebben ook daar als CDA’ers van weggekeken.

Vraagstukken
Welke zijn de echte vraagstukken van deze tijd? Ik denk dan aan een goed functionerende arbeidsmarkt, integratie en het gemeenschappelijk fundament van culturele waarden, energiezekerheid en het duurzaam voortbestaan van onze aarde, Europese samenwerking en de antwoorden op de vergrijzing in onze samenleving.
Terecht benoemt mijn voormalige collega Ab Klink in CD Verkenningen de prestaties van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Ik daag het WI uit ook de komende jaren deze thema’s uit te werken met inhoud, durf en ideeën. Ook als we daar als kabinet misschien af en toe wat zenuwachtig over zouden kunnen worden.

C van het CDA
De C van het CDA betekent voor mij dat we meer zijn dan een politieke partij. En dat politiek meer is dan beleid: Politiek gaat ook over moraal, over beginselen en betrokkenheid bij mensen. Het CDA zou een maatschappelijke beweging moeten zijn, geworteld in vele duizenden verenigingen in sport, cultuur, religie en maatschappij. Met een eigen denktank met een voortdurende stroom van ideeën en oplossingen. Met kennis van de maatschappij. Meer een coöperatieve vereniging dan een BV. Meer samenleving dan Den Haag. We willen geen politiek bedrijven vanuit de waan van de dag, maar vanuit onze beginselen en onze betrokkenheid met de mensen.

Het CDA weet dit als geen ander. Het CDA weet wat het is om te regeren en wat het is om te moeten bouwen aan politiek profiel om er na een nederlaag weer bovenop te komen. In het verleden waren regeren en opbouw vaak twee verschillende periodes. Het opmerkelijke aan de huidige situatie is natuurlijk dat we zowel regeren en tegelijkertijd werken aan een opmars. Dat maakt het extra interessant en uitdagend; helemaal in een tijd waarin mensen gevoelig zijn voor populisme.

De echte prijs
Maar na meer dan 25 jaar in de politiek weet ik dat de populariteitsprijs, niet de prijs is waar je het voor doet. Als voormalig Europarlementariër en als voormalig minister van Buitenlandse Zaken noem ik een fors kritiekpunt richting Wilders en de PVV; en dat is dat de positie van Nederland in de wereld. De PVV wil het zogenaamde heartland creëren. En dat zou een Nederland moeten zijn met een hek er om heen. En zeker, de internationale vraagstukken zijn niet niks. Maar het is kansloos, negatief en een illusie om te denken dat een hek om Nederland alles oplost en dat we kunnen wegkruipen achter de dijken. We kunnen het ons niet veroorloven om alleen met ziekenhuis, straat en school bezig te zijn. Europa, Euro, een open economie, handel, een vrij verkeer van kapitaal en mensen zijn cruciaal! Juist voor ons als christendemocraten, die aan de wieg van de Europese samenwerking stonden. Samenwerking die heeft geleid tot vrede, stabiliteit en economische groei.

Ik leid regelmatig missies met Nederlandse ondernemers en een sterk Nederland is een Nederland dat gericht is op de wereld. Dat was in de Gouden Eeuw en dat is nu. En de makkelijke lokroep van de PVV naar kiezers om het buitenland af te schilderen als eng, gevaarlijk en profiterend is onjuist, kortzichtig en slecht voor onze economie en samenleving. Nederland wordt sterker door Europa en door in het buitenland samen met onze bondgenoten op te komen voor onze gedeelde waarden.

En natuurlijk is ‘Den Haag’ nodig. Niet als startpunt, niet als de maat der dingen, maar als sluitstuk. Omdat bepaalde zaken nu eenmaal politiek afgehecht moeten worden. Maar het primaat ligt in de samenleving. Het vertellen van een gefundeerd verhaal dat soms de publieke opinie trotseert, en het nemen van de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, kan leiden tot verlies van populariteit. Het op afstand houden van populisme doet politieke pijn. Dat besef ik me als leider van het CDA-smaldeel in het kabinet terdege. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit op den duur waardering zal oogsten. Juist in een tijd van onbehagen zoeken zwevende kiezers partijen met principes.

En dan is het zijn van een volkspartij het beste wapen tegen populisme.

Ik dank u voor uw aandacht.
http://www.joost-niemoller.nl/2011/06/v ... weer-niet/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: di jun 28, 2011 8:44 pm
door Ariel
Hoe een krant een artikel kan presenteren.
De meeste kranten vermelden dat Verhagen het onbehagen en de onzekerheid bij Hollandse mensen begrijpt. Zo niet het gratis dagblad De Pers. De Pers kopt..."Verhagen zet Wilders weg als populist" en "Wilders voorstaat Nederland ,,met een hek er omheen "

Wilders reageerde laconiek op de uithaal van Verhagen. ,,Ach, je moet wat als je op 13 zetels in de peilingen staat. is zijn reactie.

Afbeelding

Re: Verhagen, het CDA en hun visie op de PVV.

Geplaatst: wo jun 29, 2011 5:31 pm
door Ariel
CDA-Kamerlid Ferrier hekelt uitspraken Verhagen

woensdag 29 juni 2011

CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier stoort zich aan uitspraken van CDA-vicepremier Maxime Verhagen. CDA-minister Verhagen zou met zijn uitspraken volgens Ferrier een sfeer creëren van wij tegen zij.

Dat zegt zij woensdag tegen nu.nl.

Onbehagen
Verhagen zei dinsdagavond tijdens een symposium over populisme dat hij de zorgen van mensen over veranderingen in de maatschappij begrijpelijk vindt.

Volgens Ferrier benadert hij daarmee het onbehagen in de samenleving ‘vooral vanuit de wij-kant’.

Multiculturele samenleving
Ferrier stelt dat de multiculturele samenleving niet is mislukt. Het ongenoegen komt volgens haar niet door de gevolgen van ‘multiculturaliteit’, maar doordat mensen zich ‘niet meer gekend voelen in de samenleving’.

‘Er wordt door bestuurders in het land van alles beslist. In de politiek, bij de banken. Maar mensen hebben het idee dat het niet over hen gaat. Ze hebben niet het idee dat hun belangen behartigd worden,’ aldus Ferrier.

PVV
Volgens Ferrier zou de discussie binnen het CDA moeten gaan over hoe de partij een antwoord vindt op het onbehagen in de samenleving.

Ferrier en Ad Koppejan waren binnen de CDA-fractie de tegenstanders van samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Dat leidde tot een crisis binnen de partij. Die werd uiteindelijk bezworen.

Door Arne Hankel

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laats ... rhagen.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Verhagen praat als Wilders!

Geplaatst: do jun 30, 2011 11:34 pm
door Zwartmeer
Vanavond in Knevel en Brink hoorde ik Verhagen Wilders gelijk geven! De aflevering is nu nog niet online maar wordt na twaalven herhaald. Ik heb het eerste gemist.

Re: Verhagen praat als Wilders!

Geplaatst: vr jul 01, 2011 12:06 am
door Ariel
Ik ga zo naar de herhaling kijken. Mijn wederhelft heeft wel gekeken en die vond dat Verhagen erg vaag was, en om de hete brij heen draaide.

Re: Verhagen praat als Wilders!

Geplaatst: vr jul 01, 2011 12:54 am
door Zwartmeer
Het is een ongelofelijke slappe ouwehoer. Hij is inderdaad ontzettend vaag. Maar ik heb hem alleen maar PVV standpunten horen noemen.