Politiek wil aanpak van "extreme Islamofobie"

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44587
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Politiek wil aanpak van "extreme Islamofobie"

Berichtdoor Pilgrim » Do Jan 26, 2012 2:49 pm

Islamofobie

Het neologisme islamofobie is een denigrerende term die gebruikt wordt om angst voor de islam als onredelijk of ziekelijk te bestempelen. Voorstanders van het gebruik van het woord vinden angst voor de islam een vorm van xenofobie, een angst voor alles wat vreemd is. Zij nemen aan dat "islamofobie" leidt tot vooroordelen tegen - of het demoniseren van - moslims, een negatieve houding jegens moslims in het algemeen, geweld, lastigvallen, discriminatie en stereotypering.

Gebruikers van de term islamofobie gaan er van uit dat de belangrijkste reden voor islamofobie onwetendheid is. Er bestaat vaak enkel een associatie met terrorisme en extremisme.

Achtergrond
In een studie, uitgegeven door de Raad van Europa, wordt verondersteld dat islamofobie ten grondslag ligt aan gevallen van gebrek aan officiële erkenning van de islam als godsdienst, het niet-verlenen van bouwvergunningen voor moskeeën of het niet-verstrekken van faciliteiten of ondersteuning aan religieuze moslimgroeperingen of gemeenschappen.[1]

Gebruikers van de term, zoals Tariq Ramadan[2], zeggen dat in het begin van de jaren '90 bestaande vooroordelen op basis van ras langzaam plaatsmaakten voor vooroordelen op basis van cultuur en religie. Toen het uit sociaal-cultureel oogpunt eenmaal niet langer wenselijk was om racistische denkbeelden te uiten, werd de haat gericht op een religie waarvan algemeen werd gesteld dat deze anti feministisch zou zijn en zou oproepen tot homofobie en haat jegens niet-moslims. Daarmee, alweer volgens de voorstanders van deze term, werd islamofobie een soort acceptabele vorm van racisme, hoewel islam een geloof is en geen ras. Islamofobie, stelt Rüdiger, speelt vooral sinds de aanslagen op 11 september 2001, de dag van de aanslag op onder andere het World Trade Center te New York, een grote rol. [3]

Kritiek
Tegenstanders van het gebruik van het begrip zien het als een manier om kritiek op de islam af te doen als overtrokken angst en de islam te vrijwaren van kritiek. Ook wijzen deze tegenstanders er op dat religieuze minderheden in islamitische landen doorgaans zwaarder te lijden hebben onder religieuze discriminatie dan moslims in westerse landen.

Verscheidene opiniemakers en politici uitten kritiek op deze lijst met karakteristieken en het gebruik ervan door het EUMC. Zo betoogt Vlaams Belang-politicus Philip Claeys dat wellicht 80 tot 90% van de bevolking zich in een deel van deze stellingen kan vinden, en dat sommige van de stellingen niet zozeer meningen zijn, maar eerder feiten[5]. Dit laatste wordt ook betoogd door Robert Houghton op de nieuwsgroep soc.religion.islam[6]. Beiden betogen ook dat Islam en politiek feitelijk sterk verbonden zijn, en dat terrorisme en politiek geweld wel degelijk een kenmerk van de islam zijn.

De Britse columniste Josie Appleton bracht haar kritiek op de definitie van de Runnymede Trust als volgt onder woorden:

"Dit Runnymede-rapport spreekt over toenemende 'anti-moslim-vooroordelen' waartegen beleid zou moeten worden gemaakt. Maar het hoofdstuk 'Wat is Islamofobie' maakt het begrip vooroordelen wel erg breed: als voorbeeld van islamofobie noemt men bijvoorbeeld de visie op islam als inferieur aan het Westen (in plaats van alleen maar 'anders'); de visie op islam als één statisch blok (in plaats van gevarieerd en progressief); de visie op islam als een vijand (in plaats van een partner om mee samen te werken). Dit lijkt mede gebaseerd op een soort overgevoeligheid, een neiging om elke kritiek op de islam de kop in te drukken. In plaats van moslims in het debat te betrekken, worden niet-moslims geacht moslims met fluwelen handschoenen aan te pakken, uit angst hen te kwetsen."

Het debat over de vermeende onverenigbaarheid van islam met mensenrechten woedt voort. Enkele streng-islamitische landen hebben geweigerd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te ratificeren, omdat deze in strijd zou zijn met de islamitische wet (sjaria). In de Caïro-verklaring van de mensenrechten in de islam, door deze landen als alternatief ingevoerd, ontbreken inderdaad meerdere rechten die in de UVRM wel voorkomen, zoals rechtsgelijkheid en het recht op partnerkeuze, onafhankelijk van religie.

Op het gebruik van het begrip islamofobie wordt kritiek geleverd door diegenen die menen geen irrationele, maar juist rationele argumenten tegen de religie islam en haar uitwerking op de Westerse wereld te hebben. Enkele critici, zoals ex-politica Ayaan Hirsi Ali, Afshin Ellian en schrijver Leon de Winter, noemen het bestaan van islamofobie een mythe en zeggen dat de claim van islamofobie de werkelijke argumenten tegen de islam verdringt. Met het gebruik ervan zouden de rationele argumenten tegen de islam te makkelijk te verwarren zijn met werkelijk racisme en zou zelfs de vrijheid van meningsuiting in het geding kunnen komen. Frank Bovenkerk geeft als belangrijkste bezwaar tegen de introductie van het concept islamofobie het gevaar aan dat men degenen die openlijk kritiek op de islam uitoefenen de mond snoert door hen als islamofoob te brandmerken.[7]

Andere tegenstanders van de term stellen dat islamofobie geen zelfstandig fenomeen is, maar slechts een ietwat aangepaste vorm van racisme die daarom geen eigen categorisering zou behoeven. Critici van de term islamofobie stellen dat men met name tegenstander is van islamisme van Extremistische moslims en dhimmitude en dus niet zozeer van de moslims zelf. Ayaan Hirsi Ali en de Amerikaanse schrijver Robert Spencer stellen dat er wel gematigde moslims bestaan maar geen gematigde islam en dat fundamentalistische moslims een beroep kunnen doen op de koran en hadith om gematigde moslims aan te zetten tot extremisme, dus dat angst voor de islam legitiem is [8].

http://nl.wikipedia.org/wiki/Islamofobie
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Politiek wil aanpak van "extreme Islamofobie"

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Do Jan 26, 2012 8:27 pm

Leader schreef:
Inderdaad, ga je vrouw maar eens zoeken, als je al geen fobie hebt tegen de islam, krijg je het hier wel van.
Afbeelding

Niemand iets opgevallen? Nou, mij wel. Maar dat wist ik al. Moslims zeiken altijd maar weer over de wil van Allah waarmee zij met ongepaste trots hun achterlijkheid willen onderstrepen. Immers, de wil van Allah heeft ervoor gezorgd dat die hele moslim-populatie kompleet achterlijk is gebleven gedurende honderden jaren der menselijke beschaving in progressie.

Want wat zien we op dit plaatje? Is het echt of misschien een grap? Ik weet het niet. ik ben geen moslim. Maar een zo'n islamitische neukteef heeft een bril voor haar gaas op haar neus - zeg maar, voor haar waas. Met andere woorden: ik geloof wel in Allah, maar het is wel zo handig en kan geen kwaad om meer vertrouwen te stellen in de christelijk-joodse-atheïstische wijsheid. Immers, dat misslukte domme van de maangod afgeleide Allah-syndroom vanuit de psychopatisch gestoorde geest van de pedofiele perverse en sadistische Mohammed tot stand gekomen waanzin heeft moslims uitsluitend achterlijkheid in de schoot geworpen. Vandaar dat slecht ziende ogen niet door Allah werden gecorrigeerd. Om ook maar iets te kunnen lezen van de koran - begrijpen doet er niet aan toe - is een brilletje vanuit de westerse technologie mooi meegenomen en een ware goddelijke uitkomst.

Moslims horen simpelweg niet thuis in ONZE kennisbeschaving. Zij zijn irritante opstandige eigenwijze domme recalcitrante dwarsliggers in ONZE beschaving met een ongelooflijk stompzinnig overtuigende mening dat islam de wereld moet en zal overheersen vanwege zijn almachtige geloof in de waardeloze lul die Allah in werkelijkheid is vanwege het pedofiele, perverse sadomasochistische karakter van de Arabische roverhoofdman Mohammed die onze wereld duidelijk heeft weten te maken - waarvoor dank - dat hun Allah niets meer en minder is dan een waardeloze nutteloze knecht van de analfabete domme en uiterst agressieve terroristische woestijn roverhoofdman en flapdrol Mohammed.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Leader
Berichten: 196
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 7:23 pm

Re: Politiek wil aanpak van "extreme Islamofobie"

Berichtdoor Leader » Zo Feb 05, 2012 4:22 pm

'Hans van de Mortel' schreef:Moslims horen simpelweg niet thuis in ONZE kennisbeschaving.


Neem hem ook maar mee: :roll2:

Afbeelding
twvb
Laten we onze Nederlandse Waarden behouden en niet verkwanselen aan de allochtone bezetting.

Gebruikersavatar
Leader
Berichten: 196
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 7:23 pm

Re: Politiek wil aanpak van "extreme Islamofobie"

Berichtdoor Leader » Vr Mar 02, 2012 11:42 am

Vooruit zal één van hun de extreme islamfobie gaan aanpakken? :cool:

Afbeelding
Laten we onze Nederlandse Waarden behouden en niet verkwanselen aan de allochtone bezetting.


Terug naar “Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten