Pagina 1 van 1

Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Za Mar 03, 2012 2:56 pm
door Ariel
Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste
Christoph Schmidt

Premier Rutte (VVD) sluit zich de komende weken op in het Catshuis met vicepremier Verhagen (CDA) en PVV-leider Wilders. Doel: een miljardenbezuiniging. Maar waarop? Ontwikkelingssamenwerking misschien? Trouw denkt in een korte serie mee met de onderhandelaars.

Discussies over het nut van ontwikkelingssamenwerking lijken sterk op twistgesprekken over halfvolle danwel -lege glazen. Toch lijkt, in Nederland althans, het aantal halfleeg-aanhangers de overhand te krijgen. In een onderzoek van TNS/Nipo van begin dit jaar zette 46 procent van de ondervraagden ontwikkelingshulp bovenaan hun lijstje potentiële bezuinigingsposten.

Hoe bevreesd de ontwikkelingsbranche al een tijdje is, blijkt uit de zorgvuldig voorbereide reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Slechts een handvol minuten zat er donderdagochtend tussen de onheilstijding van het CPB en het startschot van de campagne 'Je krijgt wat je geeft' van een 'brede verzameling van ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties'.

Waar zulke campagnes vroeger op de emotionele toer gingen, is de toon nu zakelijk. Het gaat immers om 'een investering in onze eigen veiligheid, in het tegengaan van mondiale instabiliteit, crises en migratie', stelt Tom van der Lee, bestuurslid van branchevereniging Partos, in een persbericht dat vooral aan PVV-oren lijkt te zijn gericht. Het motto 'Je krijgt wat je geeft' begint al aardig rond te zingen op Twitter.

Het kabinet-Rutte heeft al flink gesneden in ontwikkelingssamenwerking, vooral door de norm van 0,8 procent van het nationaal inkomen te verlagen naar 0,7 procent. Dat scheelt al pakweg 800 miljoen euro, een bedrag dat verder oploopt naarmate de economie sterker krimpt. Het huidige budget ligt iets boven de 4 miljard.

Hoewel Nederland het met die 0,7 procent internationaal nog altijd uitstekend doet, is het wel een van de weinige Europese landen waar ontwikkelingssamenwerking in het verdomhoekje zit. Ondanks de eurocrisis streven landen als Duitsland en Groot-Brittannië, waar eveneens conservatieve regeringen zitten, ernaar om juist meer geld uit te trekken voor ontwikkelingslanden.

Volgens Paul Hoebink, bijzonder hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud-universiteit in Nijmegen, is er aan de helft van die 4 miljard hoe dan ook niet te tornen wegens meerjarige afspraken met internationale organisaties en Nederlandse hulpclubs. "Dat geld blijft gewoon staan", zegt Hoebink. "Ik neem tenminste aan dat de VVD niet uit de EU wil stappen."

De resterende 2 miljard zou vooral weggehaald kunnen worden bij de directe steun aan de - meest Afrikaanse - partnerlanden, die door CDA-staatssecretaris Ben Knapen in aantal al zijn teruggebracht van 33 naar 15. "Dat zou betekenen dat de hulp aan die landen vanaf volgend jaar geheel wordt stopgezet", zegt Hoebink. "Vijftig jaar van opbouw wordt daarmee te grabbel gegooid. Als de heren denken dat een exportland als het onze zulke dingen kan doen, grenst dat aan waanzin."

Ook de werkgelegenheid bij de particuliere hulporganisaties in Nederland zelf staat onder druk. In oktober liet Cordaid al weten dat honderd van de 240 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De organisatie verwacht dat de overheidssubsidie de komende jaren zal dalen van 65 naar 25 miljoen euro.

De branche mag trouwens best kritisch in de spiegel kijken, vindt Marc Broere, hoofdredacteur van Vice Versa, vakblad voor ontwikkelingssamenwerking. "Je kunt de sector verwijten dat ze te afhankelijk zijn geworden van de overheid. Veel organisaties hebben concessies gedaan aan hun identiteit. Ze zijn het contact met hun achterban kwijtgeraakt en te veel op zoek geweest naar zwevende donateurs."

Maar in grote lijnen vreest Broere net als Hoebink voor een enorme imagoschade voor Nederland bij een nieuwe bezuinigingsronde. "Als je in een ontwikkelingsland zegt dat je Nederlander bent, gaat het al snel over het Nederlands voetbalelftal én onze goede reputatie op het ge- bied van internationale samenwerking. Ik heb in heel wat Afrikaanse hutjes een foto van prins Claus zien hangen."

Bezuinigen op ontwikkelingshulp heikel punt

Zodra duidelijk werd dat het kabinet na de eerste 18 miljard aan bezuinigingen op zoek moest naar nog meer miljarden, maakte fractievoorzitter Geert Wilders het PVV-standpunt meteen duidelijk. Extra bezuinigen in 2012 wordt volgens hem 'erg moeilijk', tenzij het kabinet 'net als de PVV 4 miljard op ontwikkelingshulp wil snijden'. De partij heeft inmiddels iets ingebonden, maar wil nog steeds minimaal 1 tot 2 miljard op de post beknibbelen.

Dat raakt met name bij de christen-democraten - waar ontwikkelingshulp van oudsher een belangrijk thema is - een gevoelige snaar. CDA-woordvoerder Kathleen Ferrier benadrukte dat haar partij de komende jaren trouw wil blijven aan de internationale afspraak om minimaal 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp) aan ontwikkelingshulp te besteden. De VVD liet eveneens weten daar tijdens deze regeerperiode aan vast te willen houden.

De rol van Ferrier is interessant: de 'CDA-dissident' bleek al eerder grote moeite te hebben met de gedoogsteun van de PVV.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek ... gste.dhtml

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Za Mar 03, 2012 3:31 pm
door Manon
"Dat zou betekenen dat de hulp aan die landen vanaf volgend jaar geheel wordt stopgezet", zegt Hoebink.
"Vijftig jaar van opbouw wordt daarmee te grabbel gegooid. Als de heren denken dat een exportland als het onze zulke dingen kan doen, grenst dat aan waanzin."

Ik zou eerder denken dat indien ze na vijftig jaar nog altijd "hulp" nodig hebben, dit gewoon een onbegonnen zaak ik geworden!

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Za Mar 03, 2012 3:45 pm
door Ariel
Als je in een ontwikkelingsland zegt dat je Nederlander bent, gaat het al snel over het Nederlands voetbalelftal én onze goede reputatie op het ge- bied van internationale samenwerking. Ik heb in heel wat Afrikaanse hutjes een foto van prins Claus zien hangen."


Internationaal geld uitdelen zal de man bedoelen, maar het is natuurlijk wel triest als straks al de portretjes van Claus vanaf de Afrikaanse hutjes muur getrokken worden. Misschien kunnen ze vervangen worden door mooie kleuren foto's van Van Rompuy ?

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Za Mar 03, 2012 8:45 pm
door Mahalingam
ja, voor wat hoort wat. Als je onderhouden wordt door het Prins Claus Fonds dan is wel het minste dat je terug kunt doen: een gratis portret van de weldoener in je hutje hangen. (je krijgt wat je geeft?)

Wat je ook steeds meer ziet die combinatie: "...een 'brede verzameling van ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties'.
Alsof ontwikkelingshulp een mensenrecht is.

En in andere landen die niet bezuinigen op ontwikkelingshulp: zouden die soms echt geloven (wij niet meer door de PVV) dat meer ontwikkelingshulp de stroom kansloze asieligen zal verkleinen?
Betalen wij geen ontwikkelingshulp (tribuut) dat komen ze naar hier om het geld op te eisen.

Imagoschade. Als je een land hebt bevolkt met mensen die heel veel geven om hun imago, ik doel hierbij op Japan, liggen die wakker van hun reputatie omdat ze nul komma noppes aan ontwikkelingshulp geven? Wordt Japan aan de schandpaal genageld?

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Za Mar 03, 2012 9:57 pm
door mercator
Mahalingam schreef:Imagoschade. Als je een land hebt bevolkt met mensen die heel veel geven om hun imago, ik doel hierbij op Japan, liggen die wakker van hun reputatie omdat ze nul komma noppes aan ontwikkelingshulp geven? Wordt Japan aan de schandpaal genageld?

Voor Japanners is het idee van ontwikkelingshulp en asielzoekers opvangen compleet absurd en daar hebben ze 100 % gelijk in.

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 2:52 am
door King George
Ontwikkelingshulp geven en asielzoekers opvangen dient ook enkel de afwaardering van je eigen land en zeer terecht dat de Japanners daar hun reet mee afvegen. Daar redeneert men: De eilanden eerst! En gelijk hebben ze!

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 4:11 am
door H.Numan
Ik heb in heel wat Afrikaanse hutjes een foto van prins Claus zien hangen.

Dus daar hadden ze wel geld voor? Een foto van of andere totaal onbekende gozer uit een ver vreemd land?
In andere N.N hangt zeker de foto van 'den Albert'. Da's dan een Belgisch ontwikkelings project.
En vergeet al die projecten niet waar Merkels foto hangt.
Wat dacht u van die grijze muis wiens naam me ontschiet. De Brusselse bankbediende. De EU gooit ook veel geld in hutjes. whistling:

Dat ze zich vierkant in de rondte liegen is bekend, maar probeer het alstublieft enigszins geloofwaardig te houden.

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 11:29 am
door mercator
King George schreef:Ontwikkelingshulp geven en asielzoekers opvangen dient ook enkel de afwaardering van je eigen land en zeer terecht dat de Japanners daar hun reet mee afvegen. Daar redeneert men: De eilanden eerst! En gelijk hebben ze!

Ja en het gekke is dat niemand dat de Japanners kwalijk neemt. Terwijl PVV en andere Europese nationalisten onmiddellijk als racisten worden neergezet.Ik zag net op Eva op zondag Adriaan van Dis de pseudo intellectueel vertellen dat PPV en moslimfanatici dezelfden zijn, ze gedijen op economische ellende. Zulke onzin kan gewoon passeren alsof het waarheid is. Japanners geven geen z*k om ontwikkelingshulp, ongeacht of het economisch goed of slecht met ze gaat en zo hoort dat ook.
Maar ja die Van Dis kon wat komen zeuren over het Jappenkamp, terwijl de Japanners de nederlanders daar gewoon als iedereen anders behandelden en dat vonden de blanken NIET goed. Tja ze voelden zich beter dan de Indonesiërs.

Wij krijgen er van Europa van langs als we geen centen meer weggooien aan Afrika maar niemand roept de Japanners op het matje. Chinezen doen ook niet aan ontwikkelingshulp, ze halen gewoon in Afrika wat ze kunnen gebruiken en dat zouden wij ook moeten doen.

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 12:57 pm
door Ariel
mercator schreef:
King George schreef:.Ik zag net op Eva op zondag Adriaan van Dis de pseudo intellectueel vertellen dat PPV en moslimfanatici dezelfden zijn, ze gedijen op economische ellende. Zulke onzin kan gewoon passeren alsof het waarheid is. .


Ik heb het ook gehoord, en mijn mond zakte open van verbazing. En niemand op die bank die wat zei. Ook Eva niet...En ik maar roepen..." En Saudi Arabia dan? Hebben ze daar geen geld."
Adriaan deed verdorie net of alle PVV stemmers arme sloebers zijn die in een vervallen achterbuurt wonen.

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 1:13 pm
door gerard_m
Inderdaad, de steenrijke Arabische landen geven geen cent ontwikkelingshulp, of het moet zijn de hulp om de rest van de wereld aan de islam te krijgen door moskeeen te financieren.

Het toppunt van opportunisme uit het artikel:
Het gaat immers om 'een investering in onze eigen veiligheid, in het tegengaan van mondiale instabiliteit, crises en migratie', stelt Tom van der Lee,
bestuurslid van branchevereniging Partos, in een persbericht dat vooral aan PVV-oren lijkt te zijn gericht.


Met jarenlang zo ongeveer de hoogste budgetten voor ontwikkelingshulp zou Nederland nu een oase van veiligheid moeten zijn. Wat een geklets. Alsof een paar tienden van procenten Nederlands geld ineens tot nóg meer immigratie zou leiden. Het is een illusie dat Nederland, een stipje op de wereldkaart, de migratiestromen zou kunnen stoppen.

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 1:18 pm
door mercator
Ontwikkelingshulp LEIDT juist tot meer immigratie vanuit armoelanden en dat is ook logisch. Je geeft de armoedzaaiers daar nét genoeg middelen om naar het beloofde sinterklaasland te vertrekken.

Re: Ontwikkelingsbranche maakt zich op voor het ergste

Geplaatst: Zo Mar 04, 2012 1:21 pm
door mercator
Ariel schreef:[Ik heb het ook gehoord, en mijn mond zakte open van verbazing. En niemand op die bank die wat zei. Ook Eva niet...En ik maar roepen..." En Saudi Arabia dan? Hebben ze daar geen geld."
Adriaan deed verdorie net of alle PVV stemmers arme sloebers zijn die in een vervallen achterbuurt wonen.

Ja straf hé ? En die Van Dis maar verder lullen dat geld geven aan moslims automatisch zal leiden tot een "gematigde Islam". Kunnen ze zulke overjaarse figuren niet ergens bij elkaar zetten in een tehuis voor dementerende pseudo-intellectuelen?